2020-10-27 87 浏览
今日去咗旺角通菜街嘅桃子Cafe食晚餐,桃子Cafe係蛋包飯專門店。我哋叫咗一個日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯,原來個咖喱係用蔬菜做嘅,一啲都唔會辣,超厚嘅漢堡,漢堡中間仲有芝士流出黎添。再叫咗個日式明太子海鮮白汁意粉,白汁原來係溝咗奶同埋忌廉,有唔同嘅海鮮配料,配有少少辣嘅明太子意粉。因為係一個晚市套餐,所以會有湯同埋甜品。湯係蘑菇忌廉湯,忌廉湯亦都係溝咗奶,所以特別滑。而甜品係日式奶凍,清清地,食落好舒服。我覺得呢度係一間非常用心嘅Cafe, Cafe嘅佈置亦都俾人一種喺屋企,好舒適嘅感覺,值得一去再去。
2020-10-07 181 浏览
有日同朋友經過女人街 而家好多排檔都無開 所以可以好容易咁見到旁邊嘅食肆 當時見到momo cafe 就同朋友講呢間野個招牌咁得意嘅😆好奇之下就上網check下 比我揾到一篇關於老闆嘅訪問 最吸引我嘅內容係老闆之前喺洲際任職 擅長多國菜🧐令我忍唔住去試下佢咩料Momo cafe主打係日式蛋包飯 如果有下廚經驗嘅各位 應該都知道蛋包飯唔係容易整得好 賣相要靚而且蛋一定要夠嫩 唔可以overcook 而呢度嘅蛋就完全ok 直頭滑蛋咁嫩🥚咖哩就係日式偏甜不偏辣嗰種 而配菜仲有薯仔/紅蘿蔔/翠玉瓜 都十分新鮮呢最後我想大讚嘅係佢嘅漢堡 order前佢地有介紹係用手打安格斯牛 所以我同朋友都order咗◽日式咖哩流心芝士漢堡蛋包飯◾日式咖哩粟米漢堡蛋包飯佢嘅漢堡真係好好味😍😍好濃郁嘅牛味
◽日式咖哩流心芝士漢堡蛋包飯
◾日式咖哩粟米漢堡蛋包飯
佢嘅漢堡真係好好味😍😍好濃郁嘅牛味
安格斯牛肉漢堡咖哩蛋包飯🍛😍啲牛香好好咬🥴香草果隻更加香🥰芝士拉絲拉左一下咁大把😂好快凍左🙊漢堡同飯嘅份量都幾大食到勁飽🤣🤣整體嚟講幾唔錯 值得一試🥰👍🏻
安格斯牛肉漢堡咖哩蛋包飯🍛😍
啲牛香好好咬🥴香草果隻更加香🥰
芝士拉絲拉左一下咁大把😂好快凍左🙊
漢堡同飯嘅份量都幾大
食到勁飽🤣🤣
整體嚟講幾唔錯 值得一試🥰👍🏻
2020-07-26 335 浏览
大烈日下,旺角女人街頭缺少了大陸人嘅擠擁噪雜。在我毫無頭緒揀lunch嘅情況下,睇到蛋包飯日式料理嘅門牌,勾起我童年時對日本卡通味吉陽一裡蛋包飯料理~~好好味呀~嘅遐想。店內一陣蛋香。打開Menu , 日本蛋包飯圖片簡單直接,整齊賣相令我回味在旅行嘅感覺。咖哩蛋包飯好吸引、芝士海鮮亦唔錯。飯是炒底,芝士形成了拉絲,另我高估了味道和食材。算啦,食在往日屬於香港人旺角信和哪種感覺啫。

2020-07-23 191 浏览
前排去咗旺角一間餐廳,裏面嘅環境佈置都不錯,非常舒適,而且地方都好乾淨衛生,室內設計都係由餐廳嘅店主負責設計裝修及佈置的。食物方面,餐廳裏面嘅特色咖喱係有廚師特別精心設計烹調,非常入味,而且咖喱辣嘅程度亦都可以接受。色香味俱全,用咗雞蛋包飯,香味濃郁。呢個飯嘅份量都算多,好抵食!呢個係海蝦炒意粉,材料非常新鮮!份量亦都好多㗎!每個餐都有特色飲品供食客選擇!

色香味俱全,用咗雞蛋包飯,香味濃郁。

呢個飯嘅份量都算多,好抵食!

呢個係海蝦炒意粉,材料非常新鮮!

份量亦都好多㗎!

每個餐都有特色飲品供食客選擇!
2020-05-25
午餐
2020-06-28 239 浏览
細細個睇日本啲劇 成日見到蛋包飯都好想食😂 之後就愛上左蛋包飯😆 唔知有冇人都好中意蛋包飯呢🙈🍛日式咖哩流心芝士漢堡蛋包飯 ($98)一切開舊漢堡扒 原來入面都有芝士😛 芝士拉絲好邪惡啊🙈 店員仲話漢堡扒係用安格斯牛肉每日手打☺️ 外層煎得乾身帶點脆 入面肉汁香濃😋 火喉控制得幾好 隻蛋好香滑 配埋咖哩好夾 有d薯仔蘿蔔脆肉瓜 均勻飲食😆但呢個飯真係超級飽😂!! 最後係隔硬食埋個漢堡扒🙈呢個價錢包埋餐湯🥣同埋奶凍🍮🥣今次係蘑菇忌廉湯 又唔同平時個d重忌廉味 呢個菇味幾香 不過不失🍮奶凍重奶香味 食落個味ok☺️ 但可惜落太多魚膠粉 食落似啫喱口感 做唔到panna cotta個種質感😣

🍛日式咖哩流心芝士漢堡蛋包飯 ($98)
一切開舊漢堡扒 原來入面都有芝士😛 芝士拉絲好邪惡啊🙈
但呢個飯真係超級飽😂!! 最後係隔硬食埋個漢堡扒🙈

呢個價錢包埋餐湯🥣同埋奶凍🍮

2020-06-18 275 浏览
桃子cafe就在女人街旁,小店裝修簡約,家庭式經營,感覺溫馨的氛圍。疫情其間的指定動作一探熱是免不了,保障大家之餘,測測體溫自己也安心呢!午餐時段學生哥兒都愛在這𥚃用膳,他們正在開開心心的,鬧鬧哄哄的,享受著歡樂的午飯時光。看到這情景,不期然勾起了以往學生年代的回憶!店舖雖小,但午餐有很多選擇,各款日式蛋包飯、意粉和小食都頗吸引。咖哩吉列榖飼豬扒蛋包飯 上層是,吉列外皮香脆,內裏肉質鬆軟,不會乾身的榖飼豬扒。中層的厚滑炒蛋,有蛋香。底層的珍珠米飯粒粒分明,軟硬適中。卡邦尼意粉 有菇菌和煙肉伴著香滑卡邦尼醬计的意粉。意粉質地略稔,但入味。凍柚子梳打柚子味濃,不會過甜,冰凍解渴。

咖哩吉列榖飼豬扒蛋包飯

卡邦尼意粉

凍柚子梳打
柚子味濃,不會過甜,冰凍解渴。
2020-06-18 183 浏览
在旺角通菜街裡面,有一家日式小店主要售賣日式蛋包飯☺。看到挻多款式選擇,所以我們決定進去吃個飯休息一會先🤤。店舖雖然不大,但挻涼快舒適。💥日式咖哩吉列豬扒蛋包飯 HKD$74,探用穀飼豬做吉列豬扒,所以肉質較腍身有咬感🤭。外皮炸到很酥脆,配合咖哩汁來吃味道更佳😍。💥日式咖哩雞肉蛋包飯 HKD$70,擺盤賣相不錯🤤,雞肉有咬感,咖哩帶少少甜又帶微微的辣味用來拌飯很惹味。而蛋包飯的蛋很滑身又有蛋汁,靜靜很喜歡吃蛋呢🍳😍♥️。另外我們加了熱朱古力和凍咖啡,吃飯期間飲挻好☺,飲品味道不錯。吃不飽還可以加飯,方便大吃的朋友🤭🤭

2020-06-17
2020-06-09 143 浏览
突然想食蛋包飯,於是收工之後同朋友搵好野食。見到有人推介呢間桃子cafe,就黎試下佢既蛋包飯。蛋包飯黎講選擇頗多,cafe環境都適合閒聊。日式咖喱漢堡蛋包飯 $118安格斯西冷牛肉夠吸引,賣相唔錯,食落咖喱汁香濃,蛋皮軟滑,美中不足的是漢堡肉質未夠軟腍。和風海鮮芝士蛋包飯 $72最驚喜係佢居然有拉絲,芝味十足,夠creamy,不果飯粒本身有啲乾身,如果多啲汁就更美味。柚子蜜青檸梳打 大熱天氣飲最岩,甜度適中,解渴減膩。
突然想食蛋包飯,於是收工之後同朋友搵好野食。
見到有人推介呢間桃子cafe,就黎試下佢既蛋包飯。

蛋包飯黎講選擇頗多,cafe環境都適合閒聊。

日式咖喱漢堡蛋包飯 $118

和風海鮮芝士蛋包飯 $72

柚子蜜青檸梳打
大熱天氣飲最岩,甜度適中,解渴減膩。
2020-06-04 113 浏览
今日黎旺角行街搵到呢間位於女人街嘅日式cafe~。晚餐有好多款嘅飯同意粉選擇~價錢唔貴~店鋪應該係主打蛋包飯~。我地嗌咗一個蛋包飯 一個意粉🍛日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯芝士好拉絲😻 同漢堡扒好夾漢堡扒好厚身 大大塊~好滿足蛋好滑,幾香,加埋粒粒分明嘅日本米幾正仲送咗個 日式卜卜奶凍🍮🍝和風海鮮卡邦尼意粉海鮮味好勁🤣 有啲蓋過咗卡邦尼意粉嘅白汁同芝士味海鮮有魷魚、蜆、蟹柳、八爪魚同蝦,都好足料意粉口感幾好~分量都好多加錢要咗兩杯梳打~分別荔枝味同水蜜桃味,好解暑~🎐。好飽~價錢又唔貴,幾抵食~
今日黎旺角行街搵到呢間位於女人街嘅日式cafe~

晚餐有好多款嘅飯同意粉選擇~價錢唔貴~
店鋪應該係主打蛋包飯~

我地嗌咗一個蛋包飯 一個意粉

🍛日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯
芝士好拉絲😻 同漢堡扒好夾
漢堡扒好厚身 大大塊~好滿足
蛋好滑,幾香,加埋粒粒分明嘅日本米幾正

仲送咗個 日式卜卜奶凍🍮

🍝和風海鮮卡邦尼意粉
海鮮味好勁🤣 有啲蓋過咗卡邦尼意粉嘅白汁同芝士味
海鮮有魷魚、蜆、蟹柳、八爪魚同蝦,都好足料
意粉口感幾好~分量都好多

加錢要咗兩杯梳打~分別荔枝味同水蜜桃味,好解暑~🎐

好飽~價錢又唔貴,幾抵食~
2020-06-01 93 浏览
因為疫情,好多檔口都冇開,可看到兩邊餐廳。今天專登去食日式蛋包飯。餐廳雖然細細,但係間親民的小店。看餐牌時,店員話漢堡扒是用安格斯牛肉,而且是手打的。漢堡扒漲卜卜,又有牛肉味,肉質鬆鬆,真是手打的。蛋是滑的,咖哩汁不辣,咖哩內的翠玉瓜紅蘿蔔都好爽口,還食到薯仔粒。日式明太子海鮮白汁意粉,海鮮勁多,而且好鮮甜。白汁好特別,味道好好,不是平時杰身的忌廉湯白汁。意粉係爽口的,索了鮮甜的白汁,真係好好味。凍薄荷朱古力,真係好小地方有得飲,小小薄荷味,朱古力不會太甜,好味。

餐廳雖然細細,但係間親民的小店。
看餐牌時,店員話漢堡扒是用安格斯牛肉,而且是手打的。

2020-05-26
  • 日式明太子海鮮意粉
2020-05-24 89 浏览
疫症後,旺角一直沒有機會去逛逛,難得他介紹此小店蛋包飯味道不錯,所以星期四便約朋友到旺角晚飯,決定試一試。「小桃cafe 」燈火光亮,座位足夠,環境乾淨,很容易便找到位子。我選擇了一款「日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯」主要原因是我好喜歡食安格斯手打漢堡,而芝士漢堡蛋包飯的「芝士」使我充滿期待,皆因芝士是我心頭好。結果沒有令我失望,安格斯牛肉是每天手打,限量堤供,厚切的漢堡巨大得十分驚喜,但出奇不會硬,肉味香濃,外面煎脆,切開便見到豐厚肉汁,而且芝士是流心,十分邪惡的美食。最重要是蛋包飯有水準,蛋皮夠軟滑,而每粒飯沾上咖喱汁,味道不錯,叻喱有配合蔬果,美味之餘,又能做到飲食平衡。原來店主是酒店出身,怪不得出品十分有水準,這桃子cafe 是我的飯堂。

2020-05-21
2020-05-21 125 浏览
相信很多人都知道旺角通菜街有很多餐廳,今天我們就打算在這一條通菜街隨心選擇一間餐廳吃晚餐。我們經過這間桃子cafe見到外面有三四個人等外賣。於是我們就決定一試這間餐廳。小店不大,我們兩個人老闆安排了側邊的面壁位置給我們。先看一看menu,還挺多選擇。男友點了一份和風鰻魚芝士蛋包飯 $128 +沙律他說是看到相片好像很吸引所以點了這個。果然實物都很吸引,鰻魚非常大條,醬汁差不多佈滿整條鰻魚,很入味,外皮燒得非常香脆。滑蛋內的芝士非常足料,可以拉到很長的芝士拉絲。好美味👍🏻另外點了一杯草莓梳打$26是草莓果醬加梳打水,清甜的,挺好喝👍🏻我點了一份日式明太子海鮮白汁意粉配餐湯和甜品$98 餐湯是忌廉蘑菇湯,心形的碗有加分。他們餐碟的形狀很特別,顯得食物相當吸引。海鮮配料量多,有蟹柳,蜆肉,蘑菇。意粉軟硬適中,配上明太子很滋味。甜品是日式卜卜奶凍。滿足!

男友點了一份和風鰻魚芝士蛋包飯 $128 +沙律
和風眼緣芝士蛋包飯
沙律

另外點了一杯草莓梳打$26
是草莓果醬加梳打水,清甜的,挺好喝👍🏻
草莓梳打

我點了一份日式明太子海鮮白汁意粉配餐湯和甜品$98
蘑菇忌廉湯

餐湯是忌廉蘑菇湯,心形的碗有加分。

日式卜卜奶凍

甜品是日式卜卜奶凍。滿足!
和風眼緣芝士蛋包飯
沙律
草莓梳打
蘑菇忌廉湯
2020-05-16 51 浏览
今天行開旺角,在附近搵東西吃。四處都好多人等位,我們行去中間找小店,應該少人一點吧,就在轉角找到這家小店。這家小店,一入門口已經有咖哩香味,讓人醒神。位置不多 ,好lucky 不用等。日式咖哩漢堡蛋包飯 118咖哩好香,甜中帶點點辣,漢堡排很厚,有2吋厚,賣相一流。厚漢堡排其實很難煮,但這個排熟得平均。重點的蛋很香滑,配咖哩真得很夾和風鰻魚芝士蛋包飯 128蛋軟綿綿,又啖啖有拉絲,鰻魚肉厚,新鮮。特飲加 18要了荔枝梳打和青檸梳打,荔枝梳打甜甜地都幾好飲。

日式咖哩漢堡蛋包飯 118

和風鰻魚芝士蛋包飯 128

蛋軟綿綿,又啖啖有拉絲,鰻魚肉厚,新鮮。

2020-05-14 63 浏览
今日放咗工,喺旺角行咗一陣,之後同朋友喺通菜街揾咗間叫桃子café食蛋包飯既小店。叫咗一個蛋包飯同意粉日式咖哩流心芝士漢堡蛋包飯好耐無食蛋包飯,見到依間食蛋包飯嘅專門店,當然要叫返個蛋包飯,個漢堡係師傅用安格斯牛肉手打出黎,所以質感同普通漢堡唔同,個日式咖哩汁好香,加埋D薯菜好好味。另一個係日式明太子海鮮白汁意粉,明太子好入味,意粉軟硬度適中。兩杯特飲柚子蜜青檸梳打,好fresh薄荷朱古力,都幾好飲同仲有甜品

叫咗一個蛋包飯同意粉

日式咖哩流心芝士漢堡蛋包飯

兩杯特飲
柚子蜜青檸梳打,好fresh

薄荷朱古力,都幾好飲

同仲有甜品