真的好久沒有吃好吃的燒鵝了🤎這是跟香港朋友來到這家在尖沙咀的棋子燒鵝❤️‍🔥這次選擇了他們新的分店,果然香港的燒鵝真的是另一個層次🈵 一進店,就被那撲鼻而來的燒鵝香氣吸引😝這裡的招牌菜“原只鵝髀瀨粉 油雞燒肉雙拼飯”簡直美味到爆炸❤️‍🔥燒鵝外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,每一口都讓人回味無窮☺️油雞和燒肉也是同樣出色,與鵝肉的搭配簡直是天作之合👌 🏮店鋪環境雖然不算豪華,但乾淨整潔,充滿了老香港的韻味😍店內人氣爆棚,多人排隊也阻擋不了食客們的熱情。這就是美食的魅力吧😊 而且它們家現在還推出了真空燒鵝,可以外帶上飛機啦!!作為伴手禮送人真的超級方便!! ▪️ 棋子燒鵝📍香港尖沙咀金馬倫道34號

▪️ 棋子燒鵝
📍香港尖沙咀金馬倫道34號
2024-07-01 46 浏览
中國人向來喜歡吃燒味, 更係加餸加料嘅熱門食品。這間主打煙燻燒鵝嘅餐廳位於尖沙咀金馬倫道, 地方好闊落, 清潔舒適。燒味二人套餐 $248, 包括招牌燒鵝和另一款自選燒味, 還有油菜, 飯或粉麵及飲品或例湯, 相當抵食。棋子燒鵝 例牌份量十足包括整隻鵝髀, 鵝件擺放整齊, 外皮充滿光澤。燒鵝的皮烤得酥脆可口, 肉質很嫩滑, 肉汁豐富, 口感非常柔軟, 入口有著濃郁香氣, 醬汁惹味, 鹹度適中, 肥美不油膩, 美味可口。棋子叉燒 例牌表面烤得焦香, 肉質肥瘦適中, 鮮嫩多汁, 入口即化, 醬料味道濃郁, 醬汁甜蜜鹹鮮, 口感好有層次, 送飯一流。郊外油菜菜心新鮮清甜, 和濃郁香口嘅燒味好配合。燒味配以清香白飯和爽滑瀨粉, 真係最佳配搭。
中國人向來喜歡吃燒味, 更係加餸加料嘅熱門食品。

棋子燒鵝 例牌

棋子叉燒 例牌

郊外油菜
菜心新鮮清甜, 和濃郁香口嘅燒味好配合。
燒味配以清香白飯和爽滑瀨粉, 真係最佳配搭。
2024-06-21 17 浏览
今天在尖沙咀行街,老遠就聞到了燒鵝的香味,循著香味走到了這家店的門口:棋子燒鵝,於是進去覓食。燒鵝五寶河粉集合了多種豐富食材, 有燒鵝、 叉燒蜜汁甜香、 紅腸彈牙可口、 咸蛋鹹香同熱騰騰的河粉吃是絕配!豉油雞肉質鮮嫩多汁,咀嚼之間流淌出豉油雞的香醇,連雞皮都好吃得不得了,肥而不膩,令味蕾陷入狂喜!棋子燒鵝片河粉鵝皮金黃色澤,咬下去皮脆肉嫩的口感立即在口中炸開,鵝油的濃郁滋味瞬間在舌尖擴散開來,不愧是自家鵝場的用心養殖,而且即烹即賣非常新鮮簡直就是終極享受!煉奶花生醬多士濃郁香醇的煉奶和花生醬淋在酥脆的多士表面,散發出誘人的奶香真是好邪惡!雙拼三文治 (雞蛋 /火腿 ) 黃澄澄的雞蛋好厚身,濃稠柔滑!

燒鵝五寶河粉

棋子燒鵝片河粉

煉奶花生醬多士

雙拼三文治 (雞蛋 /火腿 )
黃澄澄的雞蛋好厚身,濃稠柔滑!

2024-06-18 29 浏览
1人套餐,包括了雙拼燒味、郊外油菜和老火湯。首先上桌的是色澤誘人的燒味拼盤,包括了香嫩多汁的燒鵝和入口即化的燒肉。鵝肉皮脆肉嫩,層次分明,每一口都令人陶醉;燒肉則肥而不膩,酥脆可口。配菜方面,郊外油菜清脆爽口,爽口开胃。老火湯濃郁鮮美,溫潤入心,無疑是一次完美的粵式饗宴。除此之外,我還點了他們的招牌單拼三文治。麵包香酥可口,內餡料豐富多樣,既有肉類,也有蔬菜,完美平衡了口感和營養。午餐和晚餐都是不錯的選擇

午餐和晚餐都是不錯的選擇

2024-06-18 26 浏览
📍 棋子燒鵝 - 尖沙咀其實我真係好鐘意食燒味嫁😙😙由其係叉燒、燒腩仔、燒鵝!都係我最愛😍今日就食一人餐~睇下我有幾大食吧😙✨原隻燒鵝髀+燒肉 配瀨粉吃到鵝髀皮脆肉嫩,鵝肉連脆皮一起吃,啖啖肉汁在口內溶化,非常滋味,感覺很奢華。每日即燒即製嘅燒鵝髀皮脆肉滑,皮與肉之間夾住脂肪,比例岩岩好,香而不膩。燒腩仔皮脆到不得了!d肉唔肥得黎夠林夠香食完想再食😋瀬粉爽口彈牙,加上帶點胡椒香味的湯底,非常配合吃燒鵝。再加太陽煎雙蛋,放落瀨粉,滋味十足~跟餐油菜:一小份菜心加蠔油,軟身易咬,為今晚增加咗一份纖維!老火靚湯:眉豆雞腳湯,以形補形,火湯潤喉又清甜👍
📍 棋子燒鵝 - 尖沙咀

其實我真係好鐘意食燒味嫁😙😙
由其係叉燒、燒腩仔、燒鵝!
都係我最愛😍

今日就食一人餐~
睇下我有幾大食吧😙
✨原隻燒鵝髀+燒肉 配瀨粉

燒腩仔皮脆到不得了!
d肉唔肥得黎夠林夠香
食完想再食😋
瀬粉爽口彈牙,加上帶點胡椒香味的湯底,非常配合吃燒鵝。

再加太陽煎雙蛋,放落瀨粉,滋味十足~

老火靚湯:眉豆雞腳湯,以形補形,火湯潤喉又清甜👍

2024-06-12 19 浏览
在尖沙咀行完街,肚子餓就去了尋食,就去食是有香港特式既燒味!餐牌有好多套餐、燒味單點提供選擇,這次選擇了2人套餐,餐面包捨了棋子燒鵝 例牌 1份、單拼燒味 例牌(選1款) +$30雙拼 1份、郊外油菜1份、白飯/ 瀨粉/ 米粉/ 河粉2份、老火靚湯或冷熱飲品 2份。棋子燒鵝:皮脆肉嫩,肉質同調味剛剛好,烤製得不會過火,食落去仲有啖啖豉油香味!單拼燒味 例牌(選1款) :選擇了燒肉,皮脆卜卜,就算食左30分鐘,個皮都係脆卜卜!肥瘦岩岩好!飯麵方面:選擇左米粉和瀨粉,份量十足,有大份!郊外油菜:係芥蘭菜,份量好多,仲加埋蠔油上去,味道十足!老火靚湯或冷熱飲品:選擇左檸檬茶,佢能夠代表到香港地道飲品!茶底新鮮,甜度可以選擇。📍地址:棋子燒鵝 (金馬倫道) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港 #香港生活 #我的美食日記 #美食日常 #美食探店 #探店 #人氣打卡餐廳 #香港美食推薦 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀探店 #香港燒鵝 #香港味道 #香港地道燒味 #香港燒味 #香港旅遊必吃

燒鵝

燒肉

飯麵方面:選擇左米粉和瀨粉,份量十足,有大份!

郊外油菜:係芥蘭菜,份量好多,仲加埋蠔油上去,味道十足!

📍地址:
棋子燒鵝 (金馬倫道) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

燒鵝
燒肉
2024-06-12 26 浏览
前排食完燒鵝好鬼正有啲掛住,所以就約埋同事收工一齊再去食燒鵝餐,三人行去到尖沙咀嘅棋子燒鵝開餐。三個人叫咗二人套餐,另外再叫一個燒鵝髀瀨粉,點完餐周圍望吓發現餐廳而家做緊十蚊雞優惠,凡購買燒鵝半隻,可以用優惠價 $10 蚊買半隻切雞。套餐其中一款飲品揀咗湯,湯水都幾足料,瀨粉食起嚟爽滑,而且有米香味。好快套餐其他食物亦上枱,叉燒同燒鵝非常有光澤,而且叉燒仲要係燶邊 😋 叉燒係半肥瘦口感無得頂,而且蜜汁甜度適中,食多幾件都唔會覺得太膩。燒鵝例牌同另外點嘅燒鵝髀瀨粉份量都好多,由其係隻下庒,超級大隻大過朋友個拳頭,燒鵝色水幾靚,食落豐腴多汁啖啖肉,仲帶點煙熏味。

2024-06-08 17 浏览
出外旅遊回港,終於可以去食最掛住嘅港式燒味啦!閨蜜推介尖沙咀金馬倫道棋子燒鵝,咁就一於揀佢啦。兩個人叫咗一個二人餐,包括:燒鵝例牌一碟、燒味例牌一份、 油菜一碟,另外,每人可以揀飯、河粉、米粉或者瀨粉 一碗。燒鵝肥美甘香, 滋味無窮。燒腩仔皮脆肉滑,非常香口。叉燒肥瘦適中,滑得嚟又有咬口。油菜係菜心,新鮮腍甜。另外,仲有老火例湯兩碗,是日例湯係花生雞腳眉豆湯,真材實料,火候十足,非常美味。兩個人連食餸都食唔哂,已經好飽,為免浪費,瀨粉同米粉打包返去慢慢嘆,估唔到兩人餐咁抵食,大滿足!
出外旅遊回港,

終於可以去食最掛住嘅港式燒味啦!
閨蜜推介尖沙咀金馬倫道棋子燒鵝,
咁就一於揀佢啦。
兩個人叫咗一個二人餐,

包括:燒鵝例牌一碟、燒味例牌一份、 油菜一碟,
另外,每人可以揀飯、河粉、米粉或者瀨粉 一碗。
燒鵝肥美甘香, 滋味無窮。
燒腩仔皮脆肉滑,非常香口。
叉燒肥瘦適中,滑得嚟又有咬口。
油菜係菜心,新鮮腍甜。
另外,仲有老火例湯兩碗,
是日例湯係花生雞腳眉豆湯,

真材實料,火候十足,非常美味。

兩個人連食餸都食唔哂,

已經好飽,為免浪費,
瀨粉同米粉打包返去慢慢嘆,

估唔到兩人餐咁抵食,大滿足!
2024-06-08 18 浏览
屋企人食過旺角的琪子燒鵝店,大力推介我去食。呢日經過尖沙咀金馬倫道,發現呢度都有一間琪子燒鵝,決定晚餐喺呢間餐廳食。我哋點咗二人套餐 $248🌟燒鵝例牌燒鵝皮燒得卜卜脆,燒鵝皮脆肉嫩,味濃油香,冇乜肥膏,真係見到鵝皮晶瑩剔透。燒鵝調味剛好夠味,不會過咸。🌟叉燒例牌叉燒份量非常多,師傅咁啱切咗半肥瘦叉燒俾我,真係超級歡喜,肥豬肉係脆口嘅,側邊嗰啲炭燒燶邊卜卜脆,食落好香。🌟油菜🌟白飯或者粉兩碗🌟例湯或者飲品兩份職員介紹棋子燒鵝係自設鵝場,堅持採用5斤四両重的無生養母鵝,非中央醃製,鵝係到店舖即場用爐燒,夠新鮮!以一個燒鵝迷身份表示,絕對值得推介。

我哋點咗二人套餐 $248

🌟燒鵝例牌

🌟叉燒例牌

🌟油菜
🌟白飯或者粉兩碗
🌟例湯或者飲品兩份

2024-05-31
2024-06-06 27 浏览
今日去咗尖沙咀行商場, 行下突然之間落雨 跟住見到有間燒臘舖, 門口有啲叉燒同埋燒鵝時間都已經三四點,就入去食埋嘢 先至 返屋 企坐低見到佢有下午茶餐不過我諗諗下都係食埋晚飯 於是 就叫咗佢嘅二人套餐🦢 燒鵝例牌燒鵝嘅肥瘦恰到好處 火喉掌握得非常好 皮仲係脆㗎 同埋亦都熱到十足 一口咬落去燒鵝嘅油香味必曬出嚟!! 係正宗嘅港式燒鵝🐷 例牌叉燒我哋叫咗肥叉因為叉燒瘦嘅就真係唔會太好食,莫非呢一嚿就係玻璃肉? 入口即溶❤️ 中間瀨住瘦肉嘅地方仲有啲爽口🥦 油菜最估唔到嘅就係佢個油菜用嘅蠔油竟然唔錯㗎喎🤣另外仲有叫咗一碗瀨粉同埋一碗米粉仲有兩杯嘢飲
時間都已經三四點,就入去食埋嘢 先至 返屋 企

🦢 燒鵝例牌

🐷 例牌叉燒
我哋叫咗肥叉因為叉燒瘦嘅就真係唔會太好食,
🥦 油菜
最估唔到嘅就係佢個油菜用嘅蠔油竟然唔錯㗎喎🤣
另外仲有叫咗一碗瀨粉同埋一碗米粉仲有兩杯嘢飲

2024-06-04 19 浏览
有朋友從國內來港旅遊,同佢去尖沙咀行吓,又一齊去食香港必食嘅燒味,棋子燒鵝主打煙燻燒鵝,自設鵝場,堅持採用5斤四両重的無生養母鵝,以皮脆肉嫩,味濃油香突圍。二人套餐:棋子燒鵝例牌:燒鵝皮脆有光澤,肉質食落有鵝香又有口感,仲帶少少煙燻味,點些酸梅醬汁更加好味!叉燒例牌:叉燒蜜汁甜美,入口軟嫩又帶點焦脆 。郊外油菜:菜心青綠,口感爽脆。瀨粉兩碗:瀨粉入口清香爽滑,高湯的香味均勻地吸附在每一條瀨粉上。是食燒味必配的。鹹檸七:味道甜中帶咸,冰涼清爽。凍檸茶:檸檬芳香清新,茶味香醇濃郁,甜而不膩。

二人套餐:

叉燒例牌:叉燒蜜汁甜美,入口軟嫩又帶點焦脆 。

郊外油菜:菜心青綠,口感爽脆。

鹹檸七:味道甜中帶咸,冰涼清爽。

凍檸茶:檸檬芳香清新,茶味香醇濃郁,甜而不膩。
2024-06-03 14 浏览
原隻燒鵝髀飯😍$123見到隻燒鵝髀,已經流晒口水🤤鵝皮酥脆而不油膩,肥瘦適中😋外皮更散發著濃郁嘅煙燻香味😌肉質鮮美,多汁軟嫩😙啖啖都充滿著豐富嘅層次感😉注意:鵝髀可以原隻上,亦可斬件😛鴛鴦手撕雞瀨粉🐔$43 (下午茶)手撕雞有麻辣同鹽焗兩款口味😚而且份量都唔算少😌肉嫩細滑,入口即化😏加上調味滲透得恰到好處👌唔會過鹹,亦唔會過淡😙跟餐可以配飯、瀨粉或者米粉🍜棋子叉燒飯🐷$40 (下午茶)叉燒件件厚切,肥瘦均勻😛甜中帶鹹,夠腍夠入味👍搭配粒粒分明嘅白飯🍚完美吸收哂叉燒嘅肉汁精華😌令整體味道更加均衡😉每啖都讓人滿足,令人回味無窮🥳凍檸茶🍹跟餐+$3凍鴛鴦🧋跟餐+$3鹹檸七🍋跟餐+$8棋子燒鵝 (金馬倫道) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖
原隻燒鵝髀飯😍$123

見到隻燒鵝髀,已經流晒口水🤤
鵝皮酥脆而不油膩,肥瘦適中😋
外皮更散發著濃郁嘅煙燻香味😌

肉質鮮美,多汁軟嫩😙
啖啖都充滿著豐富嘅層次感😉
注意:鵝髀可以原隻上,亦可斬件😛

鴛鴦手撕雞瀨粉🐔$43 (下午茶)
手撕雞有麻辣同鹽焗兩款口味😚
而且份量都唔算少😌
肉嫩細滑,入口即化😏

加上調味滲透得恰到好處👌
唔會過鹹,亦唔會過淡😙
跟餐可以配飯、瀨粉或者米粉🍜

棋子叉燒飯🐷$40 (下午茶)
叉燒件件厚切,肥瘦均勻😛
甜中帶鹹,夠腍夠入味👍

搭配粒粒分明嘅白飯🍚
完美吸收哂叉燒嘅肉汁精華😌
令整體味道更加均衡😉
每啖都讓人滿足,令人回味無窮🥳

凍檸茶🍹跟餐+$3
凍鴛鴦🧋跟餐+$3
鹹檸七🍋跟餐+$8

棋子燒鵝 (金馬倫道) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

2024-06-02 18 浏览
今晚開OT同同事一齊晚飯,大家一致去左棋子食燒鵝🥰😍二人餐-套餐燒鵝例牌,6選1燒味,郊外油菜,白飯及瀨粉,米粉任選,加例湯及飲品燒鵝大大碟,皮脆光澤,肥而不膩,味香四溢👍陣陣炭燒香、有隻鵝髀仔,滿滿的開心叉燒-肉質鮮嫩,入口鬆軟,肥瘦相間,咬口一流,叉燒醬汁甜味適中。正油菜-菜心很甜,同淋,加小小蠔油更昇華。例湯-雞腳煲瘦肉湯-熱辣辣,有眉豆花生及雞腳,但浮面脂肪比較多。但味道不錯點選了瀨粉,夠爽滑。送燒味之選整體地方大,乾淨。不錯
今晚開OT同同事一齊晚飯,大家一致去左棋子食燒鵝🥰😍
油菜-菜心很甜,同淋,加小小蠔油更昇華。
點選了瀨粉,夠爽滑。送燒味之選
整體地方大,乾淨。不錯
  • 老火靚湯
2024-06-01 18 浏览
來到棋子燒鵝食飯,必點燒鵝是常識吧!個人推介原隻燒鵝脾免切!配飯或瀨粉都好食!$123買來一股霸氣,一口口啖啖肉,肉汁得以保存,已經顧不得什麼是儀態了。店外掛爐燒鵝燒味都非常吸引,油亮油亮的令人食指大開!貪心d可以叫燒鵝五寶飯($83),雞脾位加$12,五寶有燒鵝、叉燒、油雞、紅腸同鹹蛋。叉燒選用腩叉位,半肥瘦的!正!為了令自己營養均衡d,另加油菜一碟。店內另有一人/二人套餐,其實價錢更抵,但我為了食免切燒鵝脾就散叫了。
來到棋子燒鵝食飯,必點燒鵝是常識吧!

個人推介原隻燒鵝脾免切!配飯或瀨粉都好食!

店外掛爐燒鵝燒味都非常吸引,油亮油亮的令人食指大開!

叉燒選用腩叉位,半肥瘦的!正!

為了令自己營養均衡d,另加油菜一碟。

• 棋子燒鵝
平時都好中意食燒味,公司附近好左間棋子燒鵝,加完班跟同事去試下佢地出名燒鵝,話用荔枝木燒,特別好吃😋二人叫左套餐,都好抵食,燒鵝例牌,一款燒味例牌(可以簡燒腩肉,义燒、油雞,白切雞)油菜一碟,白飯、溂粉、米粉、河粉都有👍仲有飲料,可以簡湯同咖啡奶茶☕️燒鵝例都好大碟,仲可以食到下裝,真沒食過皮係脆嘅燒鵝,肉一啲都唔會韌,鵝肉好有味,仲有汁,應該有花椒之類掩過,連咬骨都好有味,真心比深井燒鵝好食多🤭燒腩仔,五花肉分明,肥瘦適中,皮又係卜卜脆,同事食到停唔到口😂例湯唔錯,真才實料,有屋企飲湯口感😋菜心都做得唔錯,白飯,湯米勁大碗,2百幾蚊套餐,食到燒鵝,燒腩肉咁高水準,係超抵。以後返工都可以落嚟食碟頭燒味飯,正👍

例湯唔錯,真才實料,有屋企飲湯口感😋