2024-06-08 13 浏览
出外旅遊回港,終於可以去食最掛住嘅港式燒味啦!閨蜜推介尖沙咀金馬倫道棋子燒鵝,咁就一於揀佢啦。兩個人叫咗一個二人餐,包括:燒鵝例牌一碟、燒味例牌一份、 油菜一碟,另外,每人可以揀飯、河粉、米粉或者瀨粉 一碗。燒鵝肥美甘香, 滋味無窮。燒腩仔皮脆肉滑,非常香口。叉燒肥瘦適中,滑得嚟又有咬口。油菜係菜心,新鮮腍甜。另外,仲有老火例湯兩碗,是日例湯係花生雞腳眉豆湯,真材實料,火候十足,非常美味。兩個人連食餸都食唔哂,已經好飽,為免浪費,瀨粉同米粉打包返去慢慢嘆,估唔到兩人餐咁抵食,大滿足!
出外旅遊回港,

終於可以去食最掛住嘅港式燒味啦!
閨蜜推介尖沙咀金馬倫道棋子燒鵝,
咁就一於揀佢啦。
兩個人叫咗一個二人餐,

包括:燒鵝例牌一碟、燒味例牌一份、 油菜一碟,
另外,每人可以揀飯、河粉、米粉或者瀨粉 一碗。
燒鵝肥美甘香, 滋味無窮。
燒腩仔皮脆肉滑,非常香口。
叉燒肥瘦適中,滑得嚟又有咬口。
油菜係菜心,新鮮腍甜。
另外,仲有老火例湯兩碗,
是日例湯係花生雞腳眉豆湯,

真材實料,火候十足,非常美味。

兩個人連食餸都食唔哂,

已經好飽,為免浪費,
瀨粉同米粉打包返去慢慢嘆,

估唔到兩人餐咁抵食,大滿足!
用餐时段
2024-06-08 17 浏览
屋企人食過旺角的琪子燒鵝店,大力推介我去食。呢日經過尖沙咀金馬倫道,發現呢度都有一間琪子燒鵝,決定晚餐喺呢間餐廳食。我哋點咗二人套餐 $248🌟燒鵝例牌燒鵝皮燒得卜卜脆,燒鵝皮脆肉嫩,味濃油香,冇乜肥膏,真係見到鵝皮晶瑩剔透。燒鵝調味剛好夠味,不會過咸。🌟叉燒例牌叉燒份量非常多,師傅咁啱切咗半肥瘦叉燒俾我,真係超級歡喜,肥豬肉係脆口嘅,側邊嗰啲炭燒燶邊卜卜脆,食落好香。🌟油菜🌟白飯或者粉兩碗🌟例湯或者飲品兩份職員介紹棋子燒鵝係自設鵝場,堅持採用5斤四両重的無生養母鵝,非中央醃製,鵝係到店舖即場用爐燒,夠新鮮!以一個燒鵝迷身份表示,絕對值得推介。

我哋點咗二人套餐 $248

🌟燒鵝例牌

🌟叉燒例牌

🌟油菜
🌟白飯或者粉兩碗
🌟例湯或者飲品兩份

2024-05-31
2024-06-06 17 浏览
今日去咗尖沙咀行商場, 行下突然之間落雨 跟住見到有間燒臘舖, 門口有啲叉燒同埋燒鵝時間都已經三四點,就入去食埋嘢 先至 返屋 企坐低見到佢有下午茶餐不過我諗諗下都係食埋晚飯 於是 就叫咗佢嘅二人套餐🦢 燒鵝例牌燒鵝嘅肥瘦恰到好處 火喉掌握得非常好 皮仲係脆㗎 同埋亦都熱到十足 一口咬落去燒鵝嘅油香味必曬出嚟!! 係正宗嘅港式燒鵝🐷 例牌叉燒我哋叫咗肥叉因為叉燒瘦嘅就真係唔會太好食,莫非呢一嚿就係玻璃肉? 入口即溶❤️ 中間瀨住瘦肉嘅地方仲有啲爽口🥦 油菜最估唔到嘅就係佢個油菜用嘅蠔油竟然唔錯㗎喎🤣另外仲有叫咗一碗瀨粉同埋一碗米粉仲有兩杯嘢飲
時間都已經三四點,就入去食埋嘢 先至 返屋 企

🦢 燒鵝例牌

🐷 例牌叉燒
我哋叫咗肥叉因為叉燒瘦嘅就真係唔會太好食,
🥦 油菜
最估唔到嘅就係佢個油菜用嘅蠔油竟然唔錯㗎喎🤣
另外仲有叫咗一碗瀨粉同埋一碗米粉仲有兩杯嘢飲

2024-06-04 16 浏览
有朋友從國內來港旅遊,同佢去尖沙咀行吓,又一齊去食香港必食嘅燒味,棋子燒鵝主打煙燻燒鵝,自設鵝場,堅持採用5斤四両重的無生養母鵝,以皮脆肉嫩,味濃油香突圍。二人套餐:棋子燒鵝例牌:燒鵝皮脆有光澤,肉質食落有鵝香又有口感,仲帶少少煙燻味,點些酸梅醬汁更加好味!叉燒例牌:叉燒蜜汁甜美,入口軟嫩又帶點焦脆 。郊外油菜:菜心青綠,口感爽脆。瀨粉兩碗:瀨粉入口清香爽滑,高湯的香味均勻地吸附在每一條瀨粉上。是食燒味必配的。鹹檸七:味道甜中帶咸,冰涼清爽。凍檸茶:檸檬芳香清新,茶味香醇濃郁,甜而不膩。

二人套餐:

叉燒例牌:叉燒蜜汁甜美,入口軟嫩又帶點焦脆 。

郊外油菜:菜心青綠,口感爽脆。

鹹檸七:味道甜中帶咸,冰涼清爽。

凍檸茶:檸檬芳香清新,茶味香醇濃郁,甜而不膩。
2024-06-03 8 浏览
原隻燒鵝髀飯😍$123見到隻燒鵝髀,已經流晒口水🤤鵝皮酥脆而不油膩,肥瘦適中😋外皮更散發著濃郁嘅煙燻香味😌肉質鮮美,多汁軟嫩😙啖啖都充滿著豐富嘅層次感😉注意:鵝髀可以原隻上,亦可斬件😛鴛鴦手撕雞瀨粉🐔$43 (下午茶)手撕雞有麻辣同鹽焗兩款口味😚而且份量都唔算少😌肉嫩細滑,入口即化😏加上調味滲透得恰到好處👌唔會過鹹,亦唔會過淡😙跟餐可以配飯、瀨粉或者米粉🍜棋子叉燒飯🐷$40 (下午茶)叉燒件件厚切,肥瘦均勻😛甜中帶鹹,夠腍夠入味👍搭配粒粒分明嘅白飯🍚完美吸收哂叉燒嘅肉汁精華😌令整體味道更加均衡😉每啖都讓人滿足,令人回味無窮🥳凍檸茶🍹跟餐+$3凍鴛鴦🧋跟餐+$3鹹檸七🍋跟餐+$8棋子燒鵝 (金馬倫道) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖
原隻燒鵝髀飯😍$123

見到隻燒鵝髀,已經流晒口水🤤
鵝皮酥脆而不油膩,肥瘦適中😋
外皮更散發著濃郁嘅煙燻香味😌

肉質鮮美,多汁軟嫩😙
啖啖都充滿著豐富嘅層次感😉
注意:鵝髀可以原隻上,亦可斬件😛

鴛鴦手撕雞瀨粉🐔$43 (下午茶)
手撕雞有麻辣同鹽焗兩款口味😚
而且份量都唔算少😌
肉嫩細滑,入口即化😏

加上調味滲透得恰到好處👌
唔會過鹹,亦唔會過淡😙
跟餐可以配飯、瀨粉或者米粉🍜

棋子叉燒飯🐷$40 (下午茶)
叉燒件件厚切,肥瘦均勻😛
甜中帶鹹,夠腍夠入味👍

搭配粒粒分明嘅白飯🍚
完美吸收哂叉燒嘅肉汁精華😌
令整體味道更加均衡😉
每啖都讓人滿足,令人回味無窮🥳

凍檸茶🍹跟餐+$3
凍鴛鴦🧋跟餐+$3
鹹檸七🍋跟餐+$8

棋子燒鵝 (金馬倫道) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

2024-06-02 11 浏览
今晚開OT同同事一齊晚飯,大家一致去左棋子食燒鵝🥰😍二人餐-套餐燒鵝例牌,6選1燒味,郊外油菜,白飯及瀨粉,米粉任選,加例湯及飲品燒鵝大大碟,皮脆光澤,肥而不膩,味香四溢👍陣陣炭燒香、有隻鵝髀仔,滿滿的開心叉燒-肉質鮮嫩,入口鬆軟,肥瘦相間,咬口一流,叉燒醬汁甜味適中。正油菜-菜心很甜,同淋,加小小蠔油更昇華。例湯-雞腳煲瘦肉湯-熱辣辣,有眉豆花生及雞腳,但浮面脂肪比較多。但味道不錯點選了瀨粉,夠爽滑。送燒味之選整體地方大,乾淨。不錯
今晚開OT同同事一齊晚飯,大家一致去左棋子食燒鵝🥰😍
油菜-菜心很甜,同淋,加小小蠔油更昇華。
點選了瀨粉,夠爽滑。送燒味之選
整體地方大,乾淨。不錯
  • 老火靚湯
2024-06-01 11 浏览
來到棋子燒鵝食飯,必點燒鵝是常識吧!個人推介原隻燒鵝脾免切!配飯或瀨粉都好食!$123買來一股霸氣,一口口啖啖肉,肉汁得以保存,已經顧不得什麼是儀態了。店外掛爐燒鵝燒味都非常吸引,油亮油亮的令人食指大開!貪心d可以叫燒鵝五寶飯($83),雞脾位加$12,五寶有燒鵝、叉燒、油雞、紅腸同鹹蛋。叉燒選用腩叉位,半肥瘦的!正!為了令自己營養均衡d,另加油菜一碟。店內另有一人/二人套餐,其實價錢更抵,但我為了食免切燒鵝脾就散叫了。
來到棋子燒鵝食飯,必點燒鵝是常識吧!

個人推介原隻燒鵝脾免切!配飯或瀨粉都好食!

店外掛爐燒鵝燒味都非常吸引,油亮油亮的令人食指大開!

叉燒選用腩叉位,半肥瘦的!正!

為了令自己營養均衡d,另加油菜一碟。

• 棋子燒鵝
平時都好中意食燒味,公司附近好左間棋子燒鵝,加完班跟同事去試下佢地出名燒鵝,話用荔枝木燒,特別好吃😋二人叫左套餐,都好抵食,燒鵝例牌,一款燒味例牌(可以簡燒腩肉,义燒、油雞,白切雞)油菜一碟,白飯、溂粉、米粉、河粉都有👍仲有飲料,可以簡湯同咖啡奶茶☕️燒鵝例都好大碟,仲可以食到下裝,真沒食過皮係脆嘅燒鵝,肉一啲都唔會韌,鵝肉好有味,仲有汁,應該有花椒之類掩過,連咬骨都好有味,真心比深井燒鵝好食多🤭燒腩仔,五花肉分明,肥瘦適中,皮又係卜卜脆,同事食到停唔到口😂例湯唔錯,真才實料,有屋企飲湯口感😋菜心都做得唔錯,白飯,湯米勁大碗,2百幾蚊套餐,食到燒鵝,燒腩肉咁高水準,係超抵。以後返工都可以落嚟食碟頭燒味飯,正👍

例湯唔錯,真才實料,有屋企飲湯口感😋
2024-05-28 10 浏览
第一次吃棋子烧鹅的时候就觉得惊为天人,鹅肉一点都不肥,可以食用的比例非常高。于是一周之后再次encore这间店铺的外卖。外卖自取的例牌分量很大份,拎在手里沉甸甸的。因为比较喜欢鹅腿的部分,因此备注要了下庄。可以看到满满的都是鹅肉,而且肥肉部分较其他店来说比较少,瘦肉部分较多,而且很软很容易咬。烧鹅烧得很到位,鹅皮脆脆的,清理得也很干净。酱汁可以吃到茴香的味道,搭配上酸甜的酸梅酱,非常开胃解腻,而且也很下饭。之后打算午市来试试这家的烧鹅饭,会更加适合一人食。

之后打算午市来试试这家的烧鹅饭,会更加适合一人食。
烧鹅下庄
2024-05-27
烧鹅下庄
  • 棋子燒鵝
My friend and I went to a restaurant called "Ki'son Roasted Goose"(棋子燒鵝)located in G/F, Fook Kiu Mansion, 34-36A Cameron Road, Tsim Sha Tsui尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖this restaurant specializes in various chinese BBQ protein"Roasted goose combe on rice"雙拼燒鵝飯HKD$62I choose the BBQpork and roasted goose.the BBQ pork has luscious fat in between.the rice is nicely cooked."chinese BBQ Pork rice"叉燒飯HKD$63the BBQ pork has luscious fat in between.juicy ,soft and tender#香港 #香港旅游 #香港旅游攻略 #香港探店 #香港美食

尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

"Roasted goose combe on rice"
雙拼燒鵝飯
HKD$62

the rice is nicely cooked

"chinese BBQ Pork rice"
叉燒飯
HKD$63

juicy ,soft and tender

#香港 #香港旅游 #香港旅游攻略 #香港探店 #香港美食

用餐时段
2024-05-27 26 浏览
周五特別忙,今日向公司辭職收工後去食大餐燒鵝五寶飯+湯+菜+檸蜜五寶飯燒鵝 皇牌必食皮脆肉汁多咸蛋送飯一流夠晒香雞翼豉油汁入左味叉燒半肥瘦啖啖肉花生雞腳湯祛濕的功效可以健筋骨和衡水利濕油菜非常嫰深水埗長沙灣道233號號地下旺角旺角道34號號地下大角咀塘尾道51號號地下尖沙咀加拿分道40號號地下藍田安田街23號Ping Tin Shopping Centre2樓202號尖沙咀金馬倫道34號招牌燒鵝,燒肉,叉燒,豉油雞
周五特別忙,今日向公司辭職
收工後去食大餐

大角咀塘尾道51號號地下
尖沙咀加拿分道40號號地下
2樓202號
尖沙咀金馬倫道34號

招牌燒鵝,燒肉,叉燒,豉油雞

2024-05-24
  • 五寶飯
2024-05-27 10 浏览
叉燒瀨粉❤️唔知有冇人好似我咁,最中意食勁瘦叉燒,因為口感好厚實,入口又唔會有油膩既感覺,重可以慢慢咬😂 配埋爽口彈牙既瀨粉,呢個下午茶真係可以慢慢食😗油菜全走 份量正常 鮮嫩爽甜燒鵝雙拼豉油雞❤️ 燒鵝必點!油脂分怖均勻,皮脆肉嫩,好Juicy!而且仲要係脾位🥰記得一定要趁熱食。而豉油雞味香濃,送飯一流,必點之一。小食 鹽焗手撕雞 ❤️ 兩個人share岩岩岩,咸香味足,惹味開胃,佢仲有個麻辣口味,同三個份量選擇。

油菜全走 份量正常 鮮嫩爽甜

终于吃到这家评分超高的烧鹅了,之前每次来尖沙咀都会路过这家店,玻璃中挂的烧鹅看着亮晶晶的,今天终于来吃啦。店内空间开阔,整体很干净。✨叉烧:甜甜的经典港式味,肉很入味,配着米饭吃一大口很满足。✨烧鹅:很有嚼劲,皮很香有韧劲,咬下去汁水很足😋 ✨烧腩仔:皮是炸过的,脆脆的那种,肉又像果冻一样软烂,口感很丰富,这个是我和朋友一致认为最好吃的一道!✨上汤油菜:比想象中普通的油菜好吃多了! 吃点儿肉再吃菜很解腻!总的来说性价比蛮高的,肉都是好大一盘,点的双人套餐但感觉三个人来也可以吃饱!
✨烧鹅:很有嚼劲,皮很香有韧劲,咬下去汁水很足😋
2024-05-25 12 浏览
這天我經過尖沙咀,上open rice搜索附近美食,不是日本放題,就是吃火煱或者是韓國餐,好像這些都吃得有點厭倦,於是找到一家之前吃過的燒鵝專門店,好久沒吃就想試一試。我跟家人兩個人,最好是叫了二人套餐,因為之前吃過二人餐而且份量夠,價錢$248包埋湯或飲品。這次叫選擇的燒味是白切雞,上湯油菜,主菜是例牌燒鵝,要點讚選的燒鵝,皮脆肉鬆有柴燒的味道,兩個人吃份量剛剛好,也不會太肥,配備酸梅汁味道更特出。白切雞亦在水準內,當然要先吃燒鵝再慢慢吃雞,因為吃其他東西飽了道不想吃燒鵝,油菜份量也不少,看到相片道知道。總結:燒鵝專家沒有失水準,每次吃都到吃到燒鵝香味道,不是很多燒味餐廳能做到,特別要說的是餐廳的裝修,坐得很舒服,吃得也開心。
2024-05-18 20 浏览
位於尖沙咀的棋子燒鵝是一家令人垂涎的燒味店,以其美味的燒鵝飯和手撕雞而聞名。我們品嚐了他們的燒鵝飯和手撕雞,搭配了他們自製的酸梅醬,真是讓人回味無窮。招牌燒鵝飯。燒鵝肉色澤金黃誘人,皮脆肉嫩,每一口都散發著濃郁的燒味香氣。肉質鮮嫩多汁,配上香氣四溢的酥脆皮膚,簡直是美味的極致享受。搭配自製的酸梅醬,酸甜口感與燒鵝的風味完美融合,為整個菜品增添了一層豐富的味道。手撕雞也是令人驚艷的美食。雞肉鮮嫩多汁,撕成絲狀的雞肉質感細膩。每一口都帶來滿滿的雞肉香氣,讓人回味無窮。搭配著酸梅醬的微酸口感,為手撕雞增添了一份獨特的風味。