2022-08-20 43 浏览
港女成日掛在口邊嘅on diet 節食中,約咗朋友食飯,又冇可能睇住朋友食嘢,最啱揀泰國菜😏😏😏木瓜沙律🥗木瓜沙律簡直係減肥恩物,每次食泰國菜必選菜式之一,酸酸辣辣非常醒胃,既飽肚之餘又唔會太過heavy 😝呢個木瓜沙律只係$58 😍😍😍有齊正宗嘅泰式口味,新鮮嘅木瓜絲,鮮茄仔,新鮮豆角配埋特色醬汁,非常味美又完滿😋菠蘿蝦雞海鮮炒飯🍍原個菠蘿海鮮炒飯,炒飯每一啖都帶有菠蘿甘香😋菠蘿粒夠fresh 夠新鮮,鮮蝦彈牙,雞肉香滑入味,粒粒香炸豬肉乾,配上提子乾、紅蘿蔔粒,脆炸腰果粒,肉鬆😋😋😋食落好有層次感,每一啖都有齊泰式菠蘿炒飯嘅風味👍👍👍西米糕🍮正宗西米糕冇得輸,呢款又係必選甜品,上層有香濃嘅椰子糕點,底層係椰汁西米露,好美味,飯後食返2件,非常滿足😋😋芒果沙冰🥭新鮮碎打芒果沙沙,十分香甜可口,最啱炎炎夏日嘅夏天椰青🥥清甜多汁,健康嘅首選飲品推介

木瓜沙律🥗

菠蘿蝦雞海鮮炒飯🍍

西米糕🍮

芒果沙冰🥭
新鮮碎打芒果沙沙,十分香甜可口,最啱炎炎夏日嘅夏天

椰青🥥
清甜多汁,健康嘅首選飲品推介
2022-08-19
2022-07-26 47 浏览
話說我叫外賣想食紅咖喱牛去到臨比錢,哥哥仔話$98我問明明外賣個餐牌寫住$88喎😳個哥哥仔答堂食個餐牌係紅咖喱跟鴨,你要牛未同你鴨轉牛囉我再問:咁個價錢呢?我又唔係堂食,紅咖喱又唔貴🤨哥哥仔:$98我:……
話說我叫外賣想食紅咖喱牛
去到臨比錢,哥哥仔話$98
我問明明外賣個餐牌寫住$88喎😳
個哥哥仔答堂食個餐牌係紅咖喱跟鴨,你要牛未同你鴨轉牛囉
我再問:咁個價錢呢?我又唔係堂食,紅咖喱又唔貴🤨
哥哥仔:$98
我:……

2022-07-26
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2022-06-09 59 浏览
今日同母親係屋企附近搵食佢特別中意泰國菜咁岩經過俾我地見到呢間餐廳就決定入去試下!餐牌好多選擇,全部都係地道泰國菜由小食到串燒,炒粉麵飯,甜品都好吸引!椰子雞湯黎遠已經聞到好香既椰子味上枱好熱好滾湯就係要熱辣辣咁飲!椰子同雞味都好出椰子既清甜同雞既鮮味好夾好開胃!燒豬頸肉豬頸肉好大份好有誠意燒到外皮焦脆少少燶邊好香口加上豬頸肉既油香好惹味!泰式燒雞(半隻)雞燒得好靚,火喉剛好皮脆肉嫩,雞味好濃食到停唔到!乾炒豬肉河又點可以唔試泰式炒河味道同港式唔同會用上好多香料味道好特別店家做得好好,好有鑊氣泰式奶茶茶香奶滑,係泰國既味道!
今日同母親係屋企附近搵食
佢特別中意泰國菜
咁岩經過俾我地見到呢間餐廳
就決定入去試下!

餐牌好多選擇,全部都係地道泰國菜
由小食到串燒,炒粉麵飯,甜品都好吸引!

椰子雞湯

黎遠已經聞到好香既椰子味
上枱好熱好滾
湯就係要熱辣辣咁飲!
椰子同雞味都好出

燒到外皮焦脆
少少燶邊好香口
加上豬頸肉既油香
好惹味!

泰式燒雞(半隻)

雞燒得好靚,火喉剛好
皮脆肉嫩,雞味好濃
食到停唔到!

乾炒豬肉河

又點可以唔試泰式炒河
味道同港式唔同
會用上好多香料
味道好特別
店家做得好好,好有鑊氣

泰式奶茶

茶香奶滑,係泰國既味道!
2022-06-05 55 浏览
前幾日喺西營盤同朋友食lunch,我地去左呢間椰子樹泰國料理。呢到嘅lunch set都幾抵食。泰式蝦炒金邊粉 $88份量好大碟,金邊粉酸酸甜甜好惹味。蝦都好彈牙。菠蘿雞炒飯 $62呢個係set lunch,本身包左飲品,可以優惠價轉飲特飲,又有得優惠價加小食。菠蘿炒飯好有鑊氣,雞肉份量都唔少,配埋啲腰果同肉鬆好開胃。馬拉盞炒通菜 +$28通菜好入味,充滿鹹鹹辣辣嘅馬拉盞味,好惹味。龍眼冰 +$8朋友加左$8轉特飲。椰青 $38椰青飲落好清甜,好消暑。芒果糯米飯 $58糯米飯好大份,有白糯米又有黑糯米,兩款糯米會有唔同嘅口感,我比較鍾意黑糯米。糯米飯煮得夠軟又夠黏,芒果又唔酸,夠甜,呢個芒果糯米飯好食。

泰式蝦炒金邊粉 $88
份量好大碟,金邊粉酸酸甜甜好惹味。蝦都好彈牙。

菠蘿雞炒飯 $62
菠蘿炒飯好有鑊氣,雞肉份量都唔少,配埋啲腰果同肉鬆好開胃。

馬拉盞炒通菜 +$28
通菜好入味,充滿鹹鹹辣辣嘅馬拉盞味,好惹味。

龍眼冰 +$8
朋友加左$8轉特飲。

椰青 $38
椰青飲落好清甜,好消暑。

芒果糯米飯 $58
2022-05-28 47 浏览
搬了屋成年,都未試曬屋企附近嘅餐廳。趁星期六行多少少,去試吓西營盤一間椰子樹泰國料理。店內位置唔多、乾淨企理、特別留意牆上的泰國航空公司嘅海報,有去咗旅行嘅感覺。星期六都有Lunch Set,價錢係港島區來講更是超值。主菜點了海南雞飯,廚用了無骨雞脾肉,嫩口而味道適中;香辣肉碎煎蛋飯,適當份量的紅椒十分開胃,豬肉碎與煎蛋亦很配合。冇食早餐,點多份泰式炸春卷及炒雜菜。春卷內加了淡淡的胡椒,算是特別做法。加杯凍檸檬茶及青檸梳打,份量剛剛好。

• 香辣肉碎煎蛋飯
2022-05-26 46 浏览
今晚呢間位於西營盤嘅椰子樹,一嚟到就聽得出老闆同老闆娘係地道泰國人,老闆娘十分親切,餐廳似係一家人經營,用心製作高質泰菜,價格卻十分親民!不得不先介紹呢度嘅芒果糯米飯($58), 芒果香甜多汁,糯米飯軟綿綿,最吸引我嘅係糯米飯上蓋上一層厚厚椰漿,賣相加分之餘,椰漿係經過調味唔會死甜,加上綠豆脆脆,每一啖都係享受!係我食過最正嘅芒果糯米飯之一!串燒沙爹牛/雞/豬6串 $88今次揀咗牛雞各一半,串燒帶點香烤味,但又唔會燶,牛肉夠腍,肉味香濃,雞肉好入味,唔會烤得太乾,配上地道沙爹醬,簡直有置身泰國嘅感覺。泰式蝦炒金邊粉 $88呢碟金邊粉夠曬足料,剝殼大蝦爽甜彈牙,芽菜夠爽口,金邊粉帶點煙韌口感,調味亦恰到好處,相當有質素!經典嘅泰式奶茶,茶味香純。薄荷青檸梳打,冰凍清涼,同熱辣辣嘅泰菜簡直係絕配!

串燒沙爹牛/雞/豬6串 $88

泰式蝦炒金邊粉 $88

2022-05-25 33 浏览
💖小編近排又係度睇泰劇🤣,結果搞到心血來潮想食泰國嘢🇹🇭。去左西營盤呢間泰國餐廳食嘢,午市套餐$62,而且份量好大,CP值高。1️⃣泰式蝦炒金邊粉🦐 $62 (配免費熱飲🆓)💖好大一碟!炒金邊粉配上蝦🦐、芽菜、滑蛋🥚、豆乾、蔥、花生碎🥜同青檸,好豐富。4隻蝦都脹卜卜,肉質Q彈飽滿。金邊粉口感滑嫩,食到蛋香味同煙靭嘅豆乾,配上爽脆芽菜同花生碎,口感豐富!不過比較大碟,如果驚最後食到有啲膩嘅話,要唧多啲青檸汁🤣!另外配一杯免費熱飲,我要咗港式🇭🇰熱奶茶🧋。2⃣️芒果糯米飯🥭 $58💖同樣份量好大!有2種糯米,白糯米味道較甜,口感更軟糯;黑糯米味道帶一絲鹹香,口感較白糯米硬。淋上超多嘅鹹同甜椰漿🥥,灑上烘得香脆嘅白芝麻,賣相同味道一樣咁正🤩!口感軟滑嘅芒果帶果酸,配上甜椰漿中和就啱啱好。💖今日午市時段去好多人,要等位,食到最後先過左rush hour🤣,見好多人都買外賣🥡。佢地午市menu每個星期都會換,主食同加配嘅小食都唔同,食多都唔驚悶😌,$62唔使加一咁大份絕對抵食!

1️⃣泰式蝦炒金邊粉🦐 $62 (配免費熱飲🆓)

2⃣️芒果糯米飯🥭 $58

1K
2022-05-24 498 浏览
Tucked in a laid-back neighbourhood in Sai Ying Pun, Coco Tree Thai Restaurant is a small but busy spot and is one of the best places for a quick and easy Thai meal.The prices are great, the portion size is satisfying, no additional service charges! If you’re looking to enjoy the explosive flavours of Thai cuisine without burning a hole in your pocket, here is the place to go.Pomelo Salad with Shrimp ($88)Made with a combination of pomelo, prawn, cashew and some dried baby shrimps, a perfect bl

Pomelo Salad with Shrimp

Made with a combination of pomelo, prawn, cashew and some dried baby shrimps, a perfect blend of zesty, spicy, sweet and savoury flavours that’s sure to whet your palate.
Pomelo Salad with Shrimp

Hainan Chicken Rice ($62/Lunch)

The boneless chicken pieces were tender and flavourful. Dipped in the Thai chilli sauce for a nice little kick.

Spicy Minced Pork & Hot Basil Rice w/ Fried Egg ($62/Lunch)

The basil pork rice certainly packed a punch of spice, completed with a fried egg on top of the rice.

Lime Soda/Salted Lemon Sprite (+$8)

Cool and refreshing.

Mango Sticky Rice ($58)
Mango Sticky Rice

The black and white glutinous rice served with generous coconut milk and mango, a must order Thai dessert.

Storefront

Interior

Menu

2022-05-24
2022-05-23 169 浏览
勁耐冇出過西環嗰邊!520咁特別嘅日子,梗係約我最愛嘅媽咪出下去啦🥰同媽咪一路行佢一路回憶西環舊時嘅風光,一路滔滔不絕😝😝行到去高街附近,我哋就搵吓有啲咩食,見到呢間泰國餐廳🍴 於是即刻去攞位👭👭因為真係勁耐冇食過泰國菜,等左15分鐘左右,終於有得坐低☺️我哋叫左佢兩個set lunch ,再加小食同甜品🍮佢哋係家庭式經營,成間店舖都好乾淨,令人坐得好舒服!而且媽咪仲話未試過間餐廳廁所都可以keep到好乾淨👍👍有機會真係要再去食,因為仲好想食佢嘅炒金邊粉同埋喇沙粉麵🥰🥰呢間係超級推介大家去試,如果你都鍾意食泰國菜嘅話🙌🙌無骨海南雞飯$62佢嘅海南雞食落幾嫩滑,而且份量都幾多😋😋配上薑蓉飯好好食!同埋佢跟餐嘅湯仲有兩大嚿冬瓜,飲落好滿足👍青咖喱配飯$62佢呢個青咖喱做得好出色👍食落唔會好辣,好香椰香味🤩而且配料勁多,包括南瓜、豆角及茄子🍆好濃郁,層次超多!炸蝦餅(跟餐+$28)好抵$28有4舊,仲要係幾大嚿下!而且食落好彈牙,加埋泰式辣醬簡直冇得頂,不過好有邪惡感😅鳳爪沙律$60呢個都係我最鍾意去泰國餐廳點嘅其中一味👍食落同出面有少少唔同,佢哋偏向辣一d,但冇出面咁甜☺️食到停唔到口😍超級開
同媽咪一路行佢一路回憶西環舊時嘅風光,一路滔滔不絕😝😝

無骨海南雞飯$62

青咖喱配飯$62

炸蝦餅(跟餐+$28)

鳳爪沙律$60
呢個都係我最鍾意去泰國餐廳點嘅其中一味👍食落同出面有少少唔同,佢哋偏向辣一d,但冇出面咁甜☺️食到停唔到口😍超級開胃🤣
鳳爪沙律

芒果糯米飯$58
呢個真係令我超級驚喜❤️❤️因為完全估唔到係有兩款嘅糯米飯,一個黑糯米+普通糯米😳好加分👍同埋佢哋個擺盤好靚又好食😋
芒果糯米飯

椰子冰(跟餐加$8)
椰子清甜又唔會太膩,咁熱嘅天氣飲,正👍

鹹檸檬七喜(跟餐加$8)
汽水加上鹹檸檬🍋勁新鮮嘅配搭👍醒神又開胃
2022-05-20
等候时间
15 分钟 (堂食)
鳳爪沙律
芒果糯米飯
  • 青咖喱雞飯
  • 無骨海南雞飯
2022-05-20 24 浏览
西營盤似乎有間泰國料理被人低估,椰子樹係我近期食過最好的,門前一大片空地,環境好清靜舒服,裝修雅緻簡單,坐得好舒服。首推佢午餐,68蚊就食到,一定要加28蚊小食,就算要埋特飲埋單都吾駛100。 今日叫左喇沙,真心湯底正,有濃厚嘅椰香味又滲透啲啲辣,加上配料新鮮,隻蝦又大又夠彈牙。小食加左個泰式炒通菜,鑊氣十足而且惹味。泰式牛河好大碟,包食到你飽飽,女士可能食吾晒。另外佢地嘅生菜包肉碎都吾差,夠辣份量又多,啲菜都包唔嘥啲肉碎。特飲叫左椰子冰,好香好味。下次想試佢芒果米飯,因為太飽唯有留番下次。好正來形容佢地嘅午餐,雖然係餐但絕無揸流灘。

泰式炒通菜

泰式牛河好大碟,包食到你飽飽,女士可能食吾晒。
泰式牛肉炒河

生菜肉碎包

泰式牛肉炒河
生菜肉碎包
  • 肉碎生菜包
2022-05-18 291 浏览
西營盤站C出口旁邊的華輝閣平台有多間食肆。最入的這間泰國餐廳非常受歡迎,有很多上班族和街坊等外賣。有五款抵食的午市套餐選擇,可加配小食或特飲等等。海南雞飯 - $62海南雞的份量頗多,軟嫩的雞皮充滿彈性,沒有多餘的油脂,雪白的雞肉好甜美多汁;沾上傳統的泰式醬汁,包括:酸辣醬、薑蓉和黑豉油,變化多端;雞油飯充滿油香;還有一碗清甜的雞湯。豬肉炒飯 - $62整碟炒飯份量多之餘,裡面隱藏了很多片炒香的豬肉,鬆化香口,不會太韌;炒飯粒粒也包裹著蛋黃,更有很多蛋黃絲;還有些車厘茄等配料。串燒沙嗲 - $88豬、牛和雞三種肉類各兩串,每一串也充滿著肉,連牛肉也很軟嫩,即叫即燒特別充滿風味,沙嗲醬汁另上,有一粒粒的花生更有口感。炸蝦餅 +$28金黃酥脆的外衣,裡面飽滿的蝦肉好彈牙,沾上泰式酸辣醬好惹味。泰式炒通菜 +$28新鮮的通菜炒起來有少少爽脆,有少少蒜香和辣椒的刺激感。椰汁冰 +$8整杯奶白色,富清新甘甜的椰子味。青檸梳打 +$8酸酸甜甜的,有碳酸的爽口感。椰汁大菜糕晶瑩剔透的大菜糕,內藏一絲絲椰子肉,清涼爽口。
海南雞飯

串燒沙嗲

串燒沙嗲 - $88

炸蝦餅 +$28

泰式炒通菜 +$28
新鮮的通菜炒起來有少少爽脆,有少少蒜香和辣椒的刺激感。
椰汁冰

椰汁冰 +$8
整杯奶白色,富清新甘甜的椰子味。
青檸梳打

青檸梳打 +$8
酸酸甜甜的,有碳酸的爽口感。
椰汁大菜糕

椰汁大菜糕
晶瑩剔透的大菜糕,內藏一絲絲椰子肉,清涼爽口。
2022-05-18
2022-05-17 13 浏览
今日拍拖🤗行西高山前周圍搵吃😋行下行下見到有間泰國菜,入到店內侍應講泰文,一問是正宗泰國主理👍Order左兩個午餐雲南雞飯$62,好香嘅雞油飯 飯質軟綿綿,雞亦好新鮮,送冬瓜湯 午餐+28元 炸蝦餅 😋 蝦肉好彈牙,剛炸好非常鬆脆 午餐+ 28元泰式通菜, 有豆豉蒜頭炒好惹味 泰式乾炒牛河62元😋 河粉大大塊有口感唔會炒到碎散曬午餐每人+8元一杯飲品, 去泰國我都一定飲龍眼冰同咸檸7🥤午餐奉送甜品,椰汁大菜糕最特別係面一層係椰子條,好濃椰子味吾太甜原來午市好多人,好彩我地早,吾洗等位🤗📍環境舒服😂重點洗手間非常乾淨👍

Order左兩個午餐

午餐+28元 炸蝦餅 😋 蝦肉好彈牙,剛炸好非常鬆脆

午餐+ 28元泰式通菜, 有豆豉蒜頭炒好惹味

泰式乾炒牛河62元😋 河粉大大塊有口感唔會炒到碎散曬

午餐每人+8元一杯飲品, 去泰國我都一定飲龍眼冰同咸檸7🥤

原來午市好多人,好彩我地早,吾洗等位🤗

📍環境舒服😂重點洗手間非常乾淨👍
2022-05-16 17 浏览
泰國人打理嘅餐廳佢哋每星期嘅lunch set都唔同咖下次多啲人嚟就可以嗌多幾款豐盛嘅lunch黃咖哩牛 (配白飯) $62咖喱好重椰香味🥹惹味濃郁得嚟 唔算好辣有啲好飲😂😂😂如果有得揀配薄餅就好嚕炸春卷 +$28正常質素啦~新鮮炸起 熱辣辣薄餅 $28有咖喱一定要嗌薄餅酥酥脆脆 配咖喱真係冇得輸仲有甜品椰子味好出 清甜而唔會死甜 好有夏日嘅感覺青檸梳打 +$8除咗一片青檸 仲有好多青檸汁係底夠晒酸 夠晒refreshing
泰國人打理嘅餐廳

除咗一片青檸 仲有好多青檸汁係底
夠晒酸 夠晒refreshing

2022-05-10
2022-05-13 11 浏览
今日去咗西營盤 聽朋友講附近有間泰國人主理嘅泰國餐廳😮😮性價比高又近地鐵站 點知不負所料 真係喜出望外😍😍一去到餐廳 員工已經好親切咁樣招待餐廳唔算大但環境好舒服 食泰國菜當然唔小得泰式蝦炒金邊粉😎味道酸酸甜甜 開晒胃口 😝另外仲有個調味座比你根據自己唔同口味調教酸甜 不過我就覺得本身已經好Perfect啦😝 朋友反而係海南雞控🤣一見到就話要必食朋友大讚雞好滑 但個人就覺得油飯更加出色😍好油香👍🏻👍🏻👍🏻讚份量仲要好大 🤣🤣另外小食叫咗串燒☺️雞肉同豬肉串燒都好出色 再配地道嘅醬汁 好似係泰國夜市食個d咁😂😂 不過牛肉就有少少偏乾~🤔最後嘅重頭戲甜品環節芒果糯米飯!!😝😝呢碟真係為呢餐畫上完美嘅句號🥰芒果好鮮甜再配暖笠笠嘅椰汁糯米飯 食到幾飽都堅持唔食晒佢😂😂好滿足另外一提佢泰式奶茶都好香甜 泰國人主理 真係會有好大分別所以呢間絕對係性價比極高嘅餐廳👍🏻加上職員服務超好🤓絕對會再嚟~

一去到餐廳 員工已經好親切咁樣招待

芒果糯米飯!!😝😝呢碟真係為呢餐畫上完美嘅句號🥰

另外一提佢泰式奶茶都好香甜
泰國人主理 真係會有好大分別

所以呢間絕對係性價比極高嘅餐廳👍🏻
加上職員服務超好🤓絕對會再嚟~
2022-05-11 14 浏览
好耐冇食泰國菜🇹🇭啦,今日就嚟呢度食個late lunch。一入座會即刻比杯熱水,可以洗餐具,而且檯面有一大支酒精搓手液同埋一大疊紙巾,非常好👍🏻🦐 泰式蝦頭油炒飯 $62每個禮拜會轉午市餐牌,比單點平$2x,而且送一杯熱飲(不過我額外嗌咗椰青)。呢碟炒飯份量多之餘,最令我驚喜嘅係唔會食到成口油,感覺冇咁邪惡👍🏻 另外啲蝦肉彈牙唔軟爛,都有好幾隻。🐓 串燒沙嗲雞 +$28兩串好適合一個人食(即係我)肉質嫩滑好咬,沙嗲醬惹味唔辣。🥥 椰青 $38去泰國餐廳必叫~ 大大個幾乾淨,飲落清甜爽口,最後可以刮埋啲椰肉食🤤份量好足,食完好飽🤰🏻呢間有下次💯

🦐 泰式蝦頭油炒飯 $62

🐓 串燒沙嗲雞 +$28
兩串好適合一個人食(即係我)肉質嫩滑好咬,沙嗲醬惹味唔辣。

🥥 椰青 $38

份量好足,食完好飽🤰🏻呢間有下次💯