2019-08-23 812 浏览
第一次去食會著火嘅雞煲,係打咭好地方😂,食之前必需要預定,去到有位男服務生服務態度很好,安排坐位比我哋坐喺度等,坐位夠寬闊唔會好擠迫,周圍環境又夠舒適,一入到去就聞到好香嘅酒味,未食已經流口水,雞煲同出面食嘅味道好唔同好特別,煲入面有竹蔗,木耳,同馬蹄好好食,好香嘅味道,材料又夠新鮮,海鮮好鮮甜,還有豚肉同肥牛都好好味,最後必定要試用湯汁精華嚟抄飯,個飯真係好好食,下次必定會再幫襯👍🏻👍🏻
雞煲
2019-08-22
雞煲
2019-08-13 855 浏览
一行8人,早一個星期訂位啦!鋪頭坐位不多,所以必須要訂位,加上食物新鮮,訂位時會問定我們要食咩?準備份量⋯原來有人頭最低消費$200,同埋限時2小時嫁⋯不過我們訂8點,基本上到10點都唔會再有客等位,所以都冇人趕我們走⋯地點遠左啲,但都好容易搵到,仲有免費泊車啲食物一早準備好,我們去到人齊,店員就拎個煲出嚟,入面啲蝦仲跳跳下嫁,在我們面前先至點火,15分鐘就食得,店員態度都幾好丫⋯同埋冷氣都好夠,可能我們坐個位置關係掛雞夠滑!蝦🦐新鮮,味道好好!值得一試
一行8人,
早一個星期訂位啦!
鋪頭坐位不多,
所以必須要訂位,加上食物新鮮,訂位時會問定我們要食咩?
準備份量⋯原來有人頭最低消費$200,
同埋限時2小時嫁⋯不過我們訂8點,
基本上到10點都唔會再有客等位,

啲食物一早準備好,我們去到人齊,店員就拎個煲出嚟,
入面啲蝦仲跳跳下嫁,
在我們面前先至點火,15分鐘就食得,店員態度都幾好丫
⋯同埋冷氣都好夠,可能我們坐個位置關係掛
雞夠滑!蝦🦐新鮮,味道好好!值得一試
細size
大size
2019-08-08
細size
大size
2019-06-08 683 浏览
雖然有4部冷氣,竟然食左成2個鐘,全部人熱到飛起,係咁問係咪有冷氣未開。佢話開哂。後尾太多客投訴,先去睇下,發現冷氣跳制!熱左兩個鐘,所以店員都無發現!呢到冬天黎食都可以,夏天真係咪搞!
2019-05-19 710 浏览
慶祝兩位細佬生日,諗住搵間特別啲嘅火鍋館試。一星期前電話訂枱,過程順利。我已穩陣星期中打過去一次確認,問要否預訂料,伙計叫我地等當日兩點打俾我確定,可惜最後係等極冇人覆,打去亦冇人接。最後終於打倒話冇預約紀錄?!仲要負氣地安排我地有大有細大熱天時三十幾度户外餵蚊食火鍋?!令我細佬嘅生日飯臨時臨急改去其他地方⋯⋯差!差!差!好食嘅舖頭,亦要有良好服務態度、穩陣安心預訂follow up去配合,否則都係👎🏻👎🏻👎🏻

令我細佬嘅生日飯臨時臨急改去其他地方⋯⋯差!差!差!
2019-05-19
2019-05-08 675 浏览
依到一定要預約先可以食,里面啲位五係好多,服務好好,店員會係附近幫你得閒就炒下同提你啲雞食得,海鮮方面,啲花甲好鮮甜但係就份量有啲少,其他另外叫既食物份量都算大,筒蠔好大隻但有少少腥,食得多有啲厭,雞就好嫩滑五似係冰鮮雞,但味道有待改善,佢係真係將成枝酒係你面前倒曬,正因為禁個湯汁都變得太甜,啲雞味就冇乜,加上佢係冇供應調味料,所以中意淡味既會比較適合,最後個飯就值得一試,佢用剩下既湯汁加白飯煮,好甜好入味,個人認為個飯係最推薦
2019-05-08
2019-04-30 613 浏览
住元朗的我覺得頗有特色特意帶住九龍區朋友試試🙈雞煲通常會諗起隨處可見的麻辣那種,用一整支九江雙蒸酒做湯底真係第一次見,配料其實好簡單 竹茅根 紅棗金針雲耳馬蹄蟲草花、新鮮雞、鮮牛肉、豬潤、花甲及海蝦 (冇加其他海鮮但四個人都夠食)放好所有材料下酒點火大約4分鐘後可食。用料新鮮 肉類好滑 海鮮鮮甜爽口 食完一鍋後 其實已經好飽但都要堅持加飯,剩下的精華湯炒飯 成餐完滿結束。通常會喺前日嘅下午2-3:00左右reconfirm 同問你需唔需要加錢要其他海鮮地方隔涉不過餐廳有車位方便泊車💯
住元朗的我覺得頗有特色特意帶住九龍區朋友試試🙈
用料新鮮 肉類好滑 海鮮鮮甜爽口

地方隔涉不過餐廳有車位方便泊車💯

得兩個時段 6-8 / 8-10我地預早幾日book左星期五既8pm喺「坑尾村」輕鐵站一落車 行唔洗5分鐘就到一坐底 一鑊新鮮雞煲就送到所有材料都係生 上面有雲耳&蟲草花成個鑊上 夠晒鑊氣!過一陣就有伙計過黎 成枝孖蒸隊落去成個煲即刻勁香!!!(全部伙計都好好傾 又搞得笑😂👍🏻)焗一陣 會有人黎喺鑊邊點火就會成個鑊邊都著晒火 (影得唔好 但現場睇都幾大火)成個過程大約15分鐘有得食雞好新鮮 仲有鮮牛肉👍🏻加送生菜差唔多食晒啲雞 仲可以加湯 打邊爐配料另計 我地就嗌左兩個公仔麵 & 花甲(88蚊一份 都有廿隻左右)埋單兩個人加埋大約$600有機會的話會再黎食👍🏻😋正呀!
得兩個時段 6-8 / 8-10
我地預早幾日book左星期五既8pm
喺「坑尾村」輕鐵站一落車 行唔洗5分鐘就到

一坐底 一鑊新鮮雞煲就送到
所有材料都係生 上面有雲耳&蟲草花

成個鑊上 夠晒鑊氣!

過一陣就有伙計過黎 成枝孖蒸隊落去
成個煲即刻勁香!!!
(全部伙計都好好傾 又搞得笑😂👍🏻)

焗一陣 會有人黎喺鑊邊點火
就會成個鑊邊都著晒火
(影得唔好 但現場睇都幾大火)

成個過程大約15分鐘有得食
雞好新鮮 仲有鮮牛肉👍🏻加送生菜
差唔多食晒啲雞 仲可以加湯 打邊爐
埋單兩個人加埋大約$600
有機會的話會再黎食👍🏻😋正呀!
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️餐館以平民化形式經營,算衛生整潔,起碼有膠枱布,衞生間亦很乾淨!食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食得多麻辣雞煲厭倦了,不妨試試呢個火焰海鮮雞煲,以鑊上非常有特色,份量充足,海鮮生猛,尤其蝦同鮑魚,又大隻又爽口!鮮雞夠滑,加入全支雙蒸酒煑,入味香濃但不會蓋過鮮味!打完邊爐的湯汁仲可以用來做炒飯,所有精華盡在飯底中,簡直神級「正」,值得推介!服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️待應服務很周到,做野快手,而且風趣幽默,落酒點火一刻好似表演一樣,非常專業!註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分。
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分。
2019-03-18
  • 火焰海鮮雞煱
2019-03-30 470 浏览
又到週末,忽然抽起條筋想吃雞煲。約好朋友來到目的地。無錯,就是榕記。比一般雞煲多左「火焰」二字,且來看看有什麼乾坤。事先打電話來預訂好2-3人餐。座位也是事先已安排好的,因此一坐下來就直接把食物送上枱了。主角當然係雞煲啦,還有蝦、花甲蟲草花、木耳、手切牛肉等等。額外附送一碟生菜。每個煲隔離仲有一支珠江橋牌九江雙蒸酒。當雞煲煮熱之後,將支酒倒入去,蓋好再煮一陣,點火即時火焰四射。火焰雞煲名堂就咁得來的。開蓋之後撈一撈,蝦同花甲先吃。等5至10分鐘再食雞。雞肉嫩滑,好入味,好好吃。朋友們都吃到讚不絕口。
又到週末,忽然抽起條筋想吃雞煲。約好朋友來到目的地。

2019-02-20 490 浏览
我絕對不是雞煲fans,但朋友推介這間元朗雞煲,話好特別好好味,當然山長水遠都要嚟試一次,原來好近輕鐵站,都唔算太難搵,黃昏六點開門,6:15已經全場滿座,我哋order左大雞煲,煲內有新鮮雞、紅棗、馬蹄、蟲草花、雲耳、牛肉,最特別係竹蔗,老闆會教你點樣做,佢之後會淋燒酒在蓋外點火,夠晒氣氛,竹蔗一定要盡快食,非常清甜,牛肉都非常滑,雞都好鮮味,但記得要留肚,order碗白飯,老闆會幫你將白飯放入雞煲內炒至乾身為止,呢碟飯非常嘢味
2019-01-20
2019-02-19 1799 浏览
平時同屋企人慶祝節日為咗就大家食呢樣食嗰樣,最終都係揀啲簡單大路嘅餐廳~今次我想特別啲,同埋一直都想試呢間~所以就臨時決定去呢間食~當日whatsapp問有無位,好好彩剛啱有位~訂咗一個火焰雞煲~再加其他配料~第一次食我唔知加咩好~店員就建議幫我配搭~幾經辛苦終於嚟到火焰雞煲~又行錯路去錯地方~建議大家上網search 點去先...真係唔好信晒電話個地圖~坐底無耐就上雞煲~店員幫我哋倒咗成枝珠江橋牌入去~之後點火~隔咗無耐~店員炒咗幾炒就可以先食蝦,花甲好濃酒味~花甲好大粒好好味~蝦好新鮮,不過充滿酒味,有小小苦,但辛得嚟又好好味~好快就食晒啲花甲同蝦,接著就落鮮牛肉,之後店員再幫我哋炒多幾炒,啲鮮牛肉同雞都食得喇~雞同牛肉都好滑好好味,帶有酒味好開胃~煲內仲有啲豬潤、雲耳、馬碲、甘蔗...吸收晒啲湯汁,好正~食完晒呢啲再加湯打邊爐~我哋訂咗肥牛、象拔蚌、墨魚滑、西洋菜、娃娃菜同豆苗肥牛好靚仔好好味~象拔蚌好新鮮,無沙,爽口彈牙~墨魚滑唔夠實,口感好鬆,如果實啲會好啲~啲菜就咁睇都好新鮮好靚~最後我哋叫咗白飯~放落最後啲湯汁度煮,煮到啲飯吸晒啲湯有人覺得太鹹,而我就覺得幾好味~整體嚟講
平時同屋企人慶祝節日為咗就大家食呢樣食嗰樣,
最終都係揀啲簡單大路嘅餐廳~
今次我想特別啲,同埋一直都想試呢間~
所以就臨時決定去呢間食~
當日whatsapp問有無位,好好彩剛啱有位~
訂咗一個火焰雞煲~再加其他配料~
第一次食我唔知加咩好~店員就建議幫我配搭~

幾經辛苦終於嚟到火焰雞煲~又行錯路去錯地方~

坐底無耐就上雞煲

店員幫我哋倒咗成枝珠江橋牌入去~

之後點火~隔咗無耐~
店員炒咗幾炒就可以先食蝦,花甲
好濃酒味~花甲好大粒好好味~
蝦好新鮮,不過充滿酒味,有小小苦,但辛得嚟又好好味~

雞同牛肉都好滑好好味,帶有酒味好開胃~
煲內仲有啲豬潤、雲耳、馬碲、甘蔗...
吸收晒啲湯汁,好正~

食完晒呢啲再加湯打邊爐~
我哋訂咗肥牛、象拔蚌、墨魚滑、西洋菜、娃娃菜同豆苗
肥牛好靚仔好好味~

象拔蚌好新鮮,無沙,爽口彈牙~

墨魚滑唔夠實,口感好鬆,如果實啲會好啲~

啲菜就咁睇都好新鮮好靚~

最後我哋叫咗白飯~
放落最後啲湯汁度煮,煮到啲飯吸晒啲湯
有人覺得太鹹,而我就覺得幾好味~

整體嚟講係好好味~但實在太遠喇~
不過美食就係要花時間去尋找架啦~
值得去嘅~我會再去~
  • 白飯
  • 榕記火焰雞煲
2019-02-18 500 浏览
今次補祝生日我地揀咗一間細妹想食好耐,喺元朗聞名已久嘅火焰雞煲私房菜,佢而家搬咗,相對無以前咁方便,但係就大咗好多,訂位排隊快咗好多~新地址唔難搵,但我哋發生咗小插曲,跟OpenRice個教法行行錯方向足足白行咗40分鐘,最尾要搭的士先去到,都比預約時間遲咗20分鐘。其實佢個位置在一間出名冰室附近,搭巴士就k65坑尾村落可到附近,輕鐡就喺坑尾村落,向往元朗方向嗰條單車徑一路行,便見到燈火昌明嘅榕記~新鋪沒有華麗裝飾,淡黃色牆身整體俾人家嘅感覺,溫馨舒適。想食榕記一定要book位,一來好爆場,二來食店係根據客人落order嘅數量嚟買食物同預份量,務求做到最鮮最好味,幸運地我哋嗰日即日訂位,咁啱有枱~可以一嚐口福之欲食店特色之一,用鑊嚟烹調雞煲。具鑊氣又夠特別呢D係火焰雞煲嘅基本食材,除用上本地嘅新鮮雞外,仲有木耳、蟲草花丶豬潤丶花甲丶鮮蝦丶紅棗同新鮮竹遮,樣樣都新鮮到鋪,鮮味十足。滑牛同九江雙蒸都係基本配料~用酒嚟代替湯汁又可做出火焰效果店員會幫我地攪拌個雞煲,等十五分鐘就建議我地先食蝦同花甲,花甲同蝦又新鮮又鮮甜,煮得剛好~再来就落牛肉,大約三至五分鐘便可吃豬潤和牛肉,也是嫩滑美味,最
食店特色之一,用鑊嚟烹調雞煲。具鑊氣又夠特別
滑牛同九江雙蒸都係基本配料~用酒嚟代替湯汁又可做出火焰效果
店員會幫我地攪拌個雞煲,等十五分鐘就建議我地先食蝦同花甲,花甲同蝦又新鮮又鮮甜,煮得剛好~再来就落牛肉,大約三至五分鐘便可吃豬潤和牛肉,也是嫩滑美味,最後就到雞肉,滿滿酒香~滲透雞肉及食材,鮮雞也是煮得恰到好處,滑溜非常,連個竹遮都特別香甜多汁
食晒D雞後,先會上自選食材,另外order的象拔蚌仔,按人頭落單,既新鮮又爽口,鮮味十足
墨魚滑打得唔夠實,呢個稍稍有點失望
菜類亦係另外order,新鮮嫩口
雪花肥牛,油脂分布均勻,牛味濃郁,順滑嫩口
最後食晒D食物後,記得叫個白飯嚟餵湯,白飯索晒D湯,將D精華吸收晒~白飯都係必點項目,記得早D落定,好搶手嫁
2019-01-28 572 浏览
雖然位置上不太理想,但十分值得一試。雞煲在客人面前由生煮至熟,一煲基本除了元朗購買的新鮮雞一隻,還有花蛤、牛肉、豬膶、鮮蝦、竹蔗及馬蹄。上桌後,會加入一支九江雙蒸煮15至20分鐘,滾後點火燒三數分鐘以揮發酒精。煲內沒加一滴水,純以酒令雞煮熟,所以肉質特別滑,雞味更濃郁。吃罷雞煲,還可以加水變火鍋,湯汁全是雞肉及海鮮精華,非常鮮味。
雖然位置上不太理想,但十分值得一試。

2019-01-26 586 浏览
今日又入咗嚟元朗搵朋友食飯🥘🥘🥘佢帶咗我去呢間榕記火焰雞煲🐓🐓🐓🔥🔥🔥 喺元朗屏廈路附近,位置其實都算係有啲偏僻😓😓😓 但為咗食好嘢 ,我個friend揸車車我嚟食佢,好有愛呀💓💓💓 本身呢個雞煲除咗新鮮雞之外,仲包牛肉🐮同埋豬膶🐷而且仲有蝦同花甲😍😍😍 今次我哋仲預先訂咗一隻肉蟹同埋桶蠔😆😆😆 佢特別在會連埋啲蔗一齊煲!!😲😲😲第一次見咋!!! 特別鮮甜😋😋店員會幫你手煮 👍👍佢會成支酒倒落去🍾🍾🍾再點火🔥🔥🔥就變成火焰雞煲啦💞💞💞 記住一定要預訂,訂咗先有得食,無得 walk in 架😎😎😎
2019-01-08 656 浏览
預先訂了20:00枱,我地準時到達,有大量泊車位,不過如果未黎過,停車場入口都幾難搵。我地叫左一個細雞,另加手切肥牛,馬蹄及飲品。食材用料新鮮,加酒點火後,香氣四溢。有職員為我地煮,亦會提示我地邊D 食材可以先食。飯後,老闆都好有禮貌甘問我地D 野岩唔岩食。價錢算係中價。P.S. 由於掛住食,唔記得影相

我地叫左一個細雞,另加手切肥牛,馬蹄及飲品。
食材用料新鮮,加酒點火後,香氣四溢。
有職員為我地煮,亦會提示我地邊D 食材可以先食。

飯後,老闆都好有禮貌甘問我地D 野岩唔岩食。
價錢算係中價。

P.S. 由於掛住食,唔記得影相
2019-01-06