2024-04-24 1342 浏览
看見許多人推薦,抱著滿懷期待的心情去吃,結果服務態度差到要死!去消費還要看臉色,問一下還要被翻白眼,吃得真是壓力到一個境界!味道也就麻麻,沒什麼特別,除了便宜之外就沒什麼可說的!僅此一次,絕對沒有下次!
2024-04-11 1611 浏览
榮記我常帶朋友去吃,是一間出品優秀的車仔麵檔,每一碗都會加牛腩汁做湯底,如果不吃牛記得下單時要說清楚。我自己最常點牛筋、牛肚和雞翼尖,配河粉或油麵,另外會加他們自家製的辣椒醬,相當夠辣度🤌🏻如果不想吃麵底也可以直接叫菜底,很多人都當吃小食一樣淨餸點5、6樣,算下來一碗才50至60元左右,價錢相宜。要注意餐廳有每人最低消費$38,就是一碗單/雙餸麵的價格,而且只收現金!牛筋河豬紅蘿蔔雞翼尖,牛腩,牛筋牛肚

牛筋河

豬紅蘿蔔

雞翼尖,牛腩,牛筋

牛肚
2024-04-07 833 浏览
呢一間位於喺銅鑼灣嘅車仔麵晒所有都唔使解釋太多,每一日見到都係非常多人,今次我哋排咗大概20分鐘就有得食,今日我就叫咗三個餸,包括係蘿蔔雞翼尖同埋豬紅,蘿蔔非常入味,而且份量嚟講都算幾多絕對唔會比得一兩件,入口亦都非常林,加埋晒啲湯係非常好食,另外佢嘅豬紅同出邊嘅唔同,口感上係比較滑,唔係街市嗰啲,非常值得推介大家試呢一個餸,另外米粉就不過不失,唔會話太軟或太硬,鍾意食車仔麵嘅朋友絕對唔可以錯過呢一間!
2024-01-23 1422 浏览
`•.¸¸.•´´¯`••._.• 銅鑼灣懷舊車仔麵必選•._.••`¯´´•.¸¸.•`單拼或雙拼 $36三拼 $46四拼 $54銅鑼灣榮記一直係小編既首選❤️有時喺港島區做嘢都特登搭車去銅鑼灣排隊食😎必食推介豬紅豬頸肉雞翼尖米線 (牛腩汁)👍🏻豬頸肉非常淋又有咬口😋👍🏻雞翼尖非常入味😋又淋身🤤👍🏻招牌牛腩汁湯底 (必點)超級濃郁濃👅👍🏻超大片滑捋捋豬紅 (必點)並非一般食到嘅豬紅👅,非常嫩滑,好似豆腐花咁🤤🤤Overall呢間足料老字號係小編最愛餐廳之一🤤無論食過幾多車仔麵,始終都覺得榮記冇得輸😎雖然環境狹窄,每次都要等位,但都冇阻小編山長水遠過海食👅小編建議鍾意食車仔麵嘅,大家一定要去試😋榮記粉麵 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街27A號地舖食物: 🌟 🌟 🌟 🌟/5服務: 🌟 🌟 🌟/5 (一如既往,香港嘅舊式餐廳都係有種急速嘅 🤣)價錢: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟/5 環境:🌟🌟🌟🌟/5 (環境比較狹窄,人多嘅時候較擠迫)性價比: 🌟 🌟🌟🌟🌟/5 回頭率: 🌟 🌟🌟🌟🌟 /5 #ddd銅鑼灣搵食
單拼或雙拼 $36
三拼 $46
四拼 $54

必食推介
豬紅豬頸肉雞翼尖米線 (牛腩汁)
👍🏻豬頸肉非常淋又有咬口😋
👍🏻雞翼尖非常入味😋又淋身🤤
👍🏻招牌牛腩汁湯底 (必點)超級濃郁濃👅

Overall

榮記粉麵 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街27A號地舖

食物: 🌟 🌟 🌟 🌟/5
價錢: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟/5
環境:🌟🌟🌟🌟/5 (環境比較狹窄,人多嘅時候較擠迫)
性價比: 🌟 🌟🌟🌟🌟/5
回頭率: 🌟 🌟🌟🌟🌟 /5

#ddd銅鑼灣搵食

2024-01-21 1272 浏览
📍榮記粉麵銅鑼灣糖街27A號地舖呢間次次經過都好多人排隊,終於搵一日的起心肝過嚟排下三拼河粉(蘿蔔、豬大腸、豬頸肉) $461️⃣腩汁好濃郁,偏鹹唔會甜2️⃣河粉夾得起唔會爛3️⃣蘿蔔煮得好腍,切嘅size啱一啖吞4️⃣豬大腸滷得好入味5️⃣豬頸肉有啲普通,食唔出醃過嘅味道,不過都幾爽口6️⃣最特別嘅係佢個跟西洋菜!超鍾意!食食下聽到佢哋舖頭自己啲員工喺度嘈交,有花生加餸,正!😂😂建議下次匿埋嘈
📍榮記粉麵
銅鑼灣糖街27A號地舖

呢間次次經過都好多人排隊,終於搵一日的起心肝過嚟排下

三拼河粉(蘿蔔、豬大腸、豬頸肉) $46
1️⃣腩汁好濃郁,偏鹹唔會甜
2️⃣河粉夾得起唔會爛
3️⃣蘿蔔煮得好腍,切嘅size啱一啖吞
4️⃣豬大腸滷得好入味
5️⃣豬頸肉有啲普通,食唔出醃過嘅味道,不過都幾爽口
6️⃣最特別嘅係佢個跟西洋菜!超鍾意!

2024-01-09 1211 浏览
太耐冇食榮記車仔麵,今日特登同老公嚟食排咗一陣隊,有位上2樓,2樓都係爆滿座我哋每人一碗車仔麵四餸,再加一碗雞翼尖,等咗一陣面終於嚟到,一如以往湯底濃郁,牛肚牛腩非常之入味👍🏻👍🏻今日我叫咗油面底!同以前一樣都係好好味,但呢度食嘢就真係好似速食咁冇得慢慢嘆🤣🤣因為都真係好多人排隊等位😂😂唔想左住但講番個麵其實真係都幾大碗🤣啲麵食極都仲有🤭🤭我今日忘記叫墨魚咀,其實呢度係必食,下次嚟一定要再叫返

我哋每人一碗車仔麵四餸,再加一碗雞翼尖,

因為都真係好多人排隊等位😂😂唔想左住

2023-12-09
下午茶
2023-12-22 1022 浏览
踩入呢間著名既車仔麵鋪,空氣中馬上被一股混合嘅香味包圍住,喺度搵食嘅我,已經心思思想點我嘅麵喇🤤。首先,嗰碗牛腩車仔麵啊,牛腩嘅肉質夠腍夠爽口,入味得嚟又保持到啲肉嘅嚼勁,好夠哂份㗎!係我食過最好食嘅牛腩之一。嗱,再講講嗰碟鳳爪。鳳爪腍腍哋,入口即化,酸酸甜甜嘅醬汁,令人一啖再啖,正到炸裂!加埋滑滑嘅河粉,真係完美組合啊。嚟呢間鋪,一定要試下嗰個自家配方嘅湯底,啖啖鮮味,濃郁中又唔會太咸,掂過滿分呀!最後嘅大結局,就係嗰碗湯底炒麵。麵條鬆脆得嚟又吸收晒湯底精華,每啖都令人回味無窮,簡直一絕!整體黎講,呢間車仔麵鋪真係食得開心又滿足,而且氣氛啱晒夾雜吓食、吓傾計既香港街頭小食情懷。值得一試,推介!👍🍜😄

2023-12-09 1078 浏览
以往我平均每個月會食1-2次。今日嗌咗:豬紅牛肚韭菜豬肉餃米線再加菜底(今日是西洋菜) ,點知一大執頭髮喺啲菜裏面,立即要求換。姐姐見到後佢都好尷尬,講完唔好意思後就話換碗新的脾我。之後新嘅一碗啲餸相比上一碗少都算,第一啖咬韭菜豬肉餃有異味道@@ 最後成碗我都唔敢食俾錢走。俾錢時同佢哋反映第一碗有一大執頭髮,第二碗啲豬肉韭菜餃就有異味,收錢過小姐錢照收,然後同我講我佢同廚房講吓…. 完。從此之後唔會再食:(
以往我平均每個月會食1-2次。
对香港茶餐厅的服务态度我是有预见的,所以我要求极低,提前做好功课,速度点菜,准备现金,绝不麻烦服务生,绝不玻璃心。不过即使这样态度还是很差,香港所有餐厅里态度最差的一家,点餐因为听不太懂粤语,问了一句,看着太婆对着我翻白眼,环境拥挤,随时要让位置方便走路,最主要是味道相当普通。随便一家牛腩店都有的味道,而且很咸,这个味道不值得去受气。发出来给大陆同胞避雷。不要好奇,不要为了打卡网红店影响自己心情。
2023-11-11 767 浏览
今日收工去咗糖街度食好出名嘅車仔麵,眾所周知入面嘅職員態度唔良好,衛生環境都唔係話好好,而且環境好迫,最好唔好shopping完先去食呢間嘢。我個人認為呢間車仔麵嘅湯底好濃,食物嘅款式都好多,例如第一次見到有粉腸呢款餸。想食嘅可以試吓。
想食嘅可以試吓。

2022-07-20
2023-10-28 931 浏览
全間舖的職員態度極差,我本身食咗二十年,以往的態度都唔係十分好,但現在的員工比以前更加不堪,如果你話要人坐埋一邊唔緊要,但係可以客氣啲,但一句叫人坐埋一邊阻住佢行路我哋要做生意㗎,咁係咩態度呢?仲要係咁趕客走的,你要做生意都要有基本服務態度,你無客嚟你都無生意做,況且而家唔係得你一間車仔麵,現在比以前食物已經差了份量也少了,但價錢貴好多。仲要話人有錢人就唔好係度食。食嘢啫,食都要食到受你氣。我這位老顧客,而家唔會再幫襯你哋。唔係要你什麼好的服務,只係基本嘢,唔係食嘢食到要比返你們鬧㗎。
2023-10-26 691 浏览
朋友推介呢間車仔麵,所以特登來試.平日下午4:30,都有八成入座,唔少遊客.點左一份粗麵,牛根,豬大腸,豬紅,蘿蔔.第一啖湯,有d失望,其實冇我想像中咁濃,咁好飲.對我來講,飲唔出個腩汁有咩咁特別,反而味精都唔少,我都冇乜點飲湯,食完都比較口渴相反,佢d配料我覺得相對出色.牛根-炆得夠入味又夠腍豬大腸-入味同埋冇異味豬紅-好嫩滑蘿蔔-超級甜,冇渣麵就一般般,有d碎辣椒油係幾香嘅ps,店員嘅態度又唔係好差總結,配料幾出色既,價錢唔算特別貴,行經想食或者會食既.但唔會專登嚟食啦
點左一份粗麵,牛根,豬大腸,豬紅,蘿蔔.

相反,佢d配料我覺得相對出色.

牛根-炆得夠入味又夠腍
豬大腸-入味同埋冇異味
豬紅-好嫩滑
蘿蔔-超級甜,冇渣

麵就一般般,有d碎

辣椒油係幾香嘅

ps,店員嘅態度又唔係好差

2023-10-26
  • 豬紅
  • 蘿蔔
2023-10-26 680 浏览
鐘意尼間嘢嘅老顧客,睇埋我尼段,唸下應唔應該縱容店家啦。埋單之前,一切正常。都明白佢地生意好唔憂做,態度都會好一般甚至惡劣,都理解,但接落黎發生嘅一切,超出我想像。有個女店員講左價錢俾我聽之後,我搵緊散紙,跟住女店員響我隔離等我,佢有睇住我一陣,於是我自然覺得直接擺張台度就得。我都黎過好多次,一般情況下,我會將錢遞俾門口收錢個阿婆,咁會禮貌啲。今次我個座位就響門口收銀處側邊,加上個女店員有望住我,於是我就直接擺台,跟著起身走。女店員過左一陣,就拎左啲錢。尼個時候,有個凶神惡煞嘅,50幾歲,身材中等偏瘦嘅男店員,突然大聲斥責我,話唔好將現金擺檯面。其實當時我已經出到門口,唸住算啦,走先,費事吵,就繼續默不做聲出左門口。點知果個男店員,可能覺得我聽唔到(咁大聲,聾嘅都聽到),跟左我出黎門口,企響我面前,繼續凶神惡煞,七情上面咁,超級大聲咁鬧我,唔好將錢擺台面!當我傻嘅咩,佛都有火啦,於是我都大聲回應,咁後黎佢地都攞左錢,問佢依家想點。真搞笑,兩個人,起條街度大聲對罵左幾句(冇爆粗口),有排隊食客可能都慣左,都冇望過黎。之後佢當然都冇喐手,我當然都冇,假如佢喐手,我都唔驚。
鐘意尼間嘢嘅老顧客,睇埋我尼段,唸下應唔應該縱容店家啦。
之後佢當然都冇喐手,我當然都冇,假如佢喐手,我都唔驚。
「遊客來港必去 !」住銅鑼灣既嘅人一定識呢間車仔麵,呢間係我港島區至愛,店家由小攤車起家,以前係非常狹窄嘅後巷賣麵。賣點係湯底充滿濃郁嘅腩汁,如果你喜歡重口味一定鍾意食,仲會有少少菜,如果食開清淡可能會覺得鹹,食完會有少少口渴。雞翼尖 - 鎮店之寶家傳滷水汁,軟嫩一口骨肉分離。蘿蔔 - 吸收晒湯底嘅醬汁,超淋豬紅 - 算滑,無血臭味豬皮 - 爽口堂食最低消費 $38,只接受現金,一但下單就不可以加料。服務一般般,但比以前態度好咗好多,有時都會講小心和唔該.........冇期望就唔會有失望。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️唔怕口渴真係好食!聽講過有人食到肚柯,個我腸胃夠硬淨,從未試過肚柯。-
「遊客來港必去 !」

雞翼尖 - 鎮店之寶家傳滷水汁,軟嫩一口骨肉分離。
蘿蔔 - 吸收晒湯底嘅醬汁,超淋
豬紅 - 算滑,無血臭味
豬皮 - 爽口

堂食最低消費 $38,只接受現金,一但下單就不可以加料。

冇期望就唔會有失望。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
呢間麵鋪啲侍應越黎越冇禮貌,我都已經唔該前唔該後啦,換黎都要比阿姐口中碎碎念⋯⋯⋯話我好叫佢抹檯,張檯濕架,上手用完張檯污糟左濕左,抹乾淨比下手客都好合理呀,我忍住扮忍唔到😞 仲有,眼見其他遊客想叫三餸麵,你幫人叫一餸再單點其他餸,埋單三餸咪最多110左右,又幫人加碟咖哩汁,又單點,埋單成170蚊,真係呃人呃到咁都得!眼見其他侍應態度都係好差咁對客,問多句都口黑面黑,又受氣又會比人呃既鋪頭,食物味道濃到一個點,以前都冇咁差,越做越差,我就唔會再去喇👎🏼👎🏼👎🏼