2018-01-16 1382 浏览
[ 機會難得 | 相隔兩年半先再食到👅]••男朋友係呢間餐廳既熟客,佢成日去食影相比我😾成日想去食,但又無機會,因為佢星期日唔開,平時又收2pm🤷🏻‍♀️有時要男朋友買早餐過黎比我先食到,但當然要新鮮滾熱辣食先正架嘛😋🔥-🔹沙嗲牛肉西多士($29)⭐️9.5/10西多炸到金黃色,好靚😍而且炸得好挺身,唔會一切開就塌哂👍🏻沙嗲牛肉份量都好多,多到漏哂出黎🐮外層炸得好脆口,有輕微蛋香🐣沙嗲味相對突出,牛肉切成細細粒🐮(其他同類餐廳係大大塊 我覺得細粒比較合適),配牛油煉奶,無咁甜,同沙嗲好配合🤤唔好又咸又甜得太極端,真係好好味啊❤️-▫️另外仲叫左樂園炒米粉($60)🍝有雪菜肉絲、餐肉、椰菜、蛋,聽落好似好普通,但又好食🤔炒得好乾身,味道剛剛好👍🏻▫️炸豬扒包($32)🐷樂園既炸豬扒雞扒不用多說,但係連個包都勁脆!牛油味勁濃,好好味呀🤤(因為假期唔做雞扒🐔我想食雞扒呀😩)-🔺以上係早餐份量🙊平時要返工,無機會食到,難得放假又早起身,緊係要食哂所有想食既野😈--更多食評ig: hungrykays 💁🏻‍♀️
[ 機會難得 | 相隔兩年半先再食到👅]

🔹沙嗲牛肉西多士($29)⭐️9.5/10

更多食評ig: hungrykays 💁🏻‍♀️
2017-12-26
午餐
2017-12-30 896 浏览
臨近年終,今天是最後一天能悠閒逛街的一天,我亦選擇了用美食來總結這多姿多彩的一年。打響頭砲的是九龍城的樂園,位於熟食中心,環境算是企理。見是早上,我便不點奶茶紅豆冰,只點茶走。奶茶速速送到,香醇的味道亦迅速充滿口腔,不只是一味甜味,亦不是一陣苦澀,而真的沖出香醇的味道,叫人忍不住一口一口喝下去。碰巧今天是星期六,較多單,所以我的牛肉西多士需要20分鐘後才送到,但有著奶茶的陪襯,我仍耐心靜候。西多士終於送到,炸得黃金,賣相不錯,切開更有牛肉的香和熱滲出。但因牛肉是沙爹味,味道已滲入麵包裡,蓋過了西多的香甜,是否喧賓奪主實屬個人感覺,但這新鮮的配搭,亦不妨一試,說不定你認為西多的香甜能更被突顯呢!奶茶的餘香漸漸在口腔隱退,我亦繼續我的腳步,向下一美食進發。

2017-12-25 726 浏览
今日黎到九龍城午餐突登黎搵依間出名食沙嗲牛肉西多既樂園佢係街市上面既熟食區去到樓下街市都有啲驚(因為係好舊式同有啲污糟嘅街市)驚間餐廳都會好污糟污但上到黎又唔係喎!都幾乾淨企理餐牌都幾乾淨啊(最怕啲餐牌污污糟糟痴痴立立)黎到考慮左好耐食乜因為個個都食唔同既野見OpenRice 又有好多不同食評推介唔同野雪菜米?朱扒?炒雪菜米?沙嗲牛麵?客飯都好多人叫喎!胃就得一個...最後我揀左第二度無得食既沙嗲牛肉西多士飲咩呢!飲咩呢?依度出名奶茶紅豆冰、咖啡紅豆冰但我怕西多甜,紅豆冰又點,都係叫反熱奶茶(順帶一提:呢度冇餐叫架,野飲分開叫)好靚呀好靚呀雖然我怕佢會凍但我都影左一輪先開動切左啦,好攪笑呀入面無乜大粒牛肉既係都好林好食呀我無估到佢地咁夾喎衰鬼!我個人都幾鍾意食啲又咸又甜既野出面啲楓糖漿甜入面啲沙嗲牛又咸出面炸到脆又面牛肉就軟好好好好快啲食啦因為啲牛肉汁雖然係就係杰身但係唔知係熱到佢淋定啲汁整淋個包食就後面會淋左但我食得超快,得一啖淋者所以你地都食快啲啦!奶茶黎講佢都上左香港幾大要飲既奶茶?定我記錯呢?茶底唔係太濃又不是太香但整體都係一般偏好因為我閒日去就無乜人去到啲姐姐好有禮貌叫我坐底
今日黎到九龍城午餐
突登黎搵依間出名食沙嗲牛肉西多既樂園

佢係街市上面既熟食區
去到樓下街市都有啲驚(因為係好舊式同有啲污糟嘅街市)
驚間餐廳都會好污糟污
但上到黎又唔係喎!
都幾乾淨企理
餐牌都幾乾淨啊
(最怕啲餐牌污污糟糟痴痴立立)

黎到考慮左好耐食乜
因為個個都食唔同既野
OpenRice 又有好多不同食評推介唔同野
雪菜米?朱扒?炒雪菜米?沙嗲牛麵?
客飯都好多人叫喎!

胃就得一個...

最後我揀左第二度無得食既
沙嗲牛肉西多士

飲咩呢!飲咩呢?
依度出名奶茶紅豆冰、咖啡紅豆冰
但我怕西多甜,紅豆冰又點,都係叫反
熱奶茶
(順帶一提:呢度冇餐叫架,野飲分開叫)
熱奶茶

好靚呀好靚呀
雖然我怕佢會凍
但我都影左一輪先開動

切左啦,好攪笑呀
入面無乜大粒牛肉既
係都好林
好食呀

我無估到佢地咁夾喎衰鬼!
我個人都幾鍾意食啲又咸又甜既野

好快啲食啦
因為啲牛肉汁雖然係就係杰身
但係唔知係熱到佢淋定啲汁整淋個包
食就後面會淋左
但我食得超快,得一啖淋者

所以你地都食快啲啦!

奶茶黎講
佢都上左香港幾大要飲既奶茶?
定我記錯呢?
茶底唔係太濃又不是太香
但整體都係一般偏好

因為我閒日去就無乜人
去到啲姐姐好有禮貌叫我坐底叫
不過我見到setting,
繁忙時間應該要出去叫完比完$先反去左

其實我未食之前已經叫過另一朋友去食
佢食左唔知咩米同咩野飲
總知唔出名!佢就話唔好食叫我唔好去!
不過今次過開黎都試一試者
好彩!

嗱!
所以話唔好信晒人地啲comment
因為個人口味不同嘛
叫野都好緊要
要叫岩野食先得架嘛,傻
2017-11-27
午餐
2017-12-11 740 浏览
晨早起身做運動,一班朋友柴娃娃跑完步諗緊食乜好,有人提議去九龍城食茶餐廳,我本身覺得咁辛苦跑完步想食好D喎,不過大家都話去,ok, 我係順得人所以跟啦環境係好似街市咁嘅,但眼見咁多人排隊,應該係非一般嘅,朋友推介沙嗲牛,就試一試啦,仲叫左西多share晤係講笑,都真係非一般沙嗲牛,牛肉質地有咬口,唔係個D勁滑勁淋好似落左好多梳打粉個種,而且又有牛味。我差D連個湯都清左。本來都想試出名的紅豆冰,不過跑完步就唔想白跑一朝,所以冇叫。但食左西多,西多一般冇乜特別好食咁,不過係ok嘅

2017-12-09
2017-12-10 684 浏览
這是我第二次食樂園, 因為太掛念沙爹牛肉西多士。於是要再戰肥仔食物! 記得上次是紅豆沙西多士, 但今次轉了阿華田厚西多士, 聽下去挻有意思的! 我心想: 其實有可能會咖啡西多士, 反正就是茶餐廳的食材, 具特色的創作! 只是阿華田厚西多士較甜, 吃下的脆脆感覺是由西多士上的白砂糖和內裡的阿華田粉粒而成, 有口感的! 重點是它真的很厚身, 吃下很豐富! 而沙爹牛肉西多士, 依舊的好吃, 有喊又有甜, 味道夾而令人滿足。牛肉份量足夠, 吃下沒有油膩感或油炸味, 卻充滿沙爹的香, 好味! 炸豬扒米粉的精髓在炸豬扒裡, 脆香而肉質軟, 份量十足。 唯一美中不足是它的湯沒有味道, 可說是水煮米粉上桌, 呆了! 最後要讚鴛鴦紅豆冰, 咖啡, 奶茶和紅豆比例良好, 而鴛鴦是香滑十足! 飲用時醒神愉快!
炸豬扒米粉
阿華田脆脆西多士
鴛鴦紅豆冰
鴛鴦紅豆冰
2017-12-01 351 浏览
這個世界,越邪惡越吸引。友人介紹這個沙嗲牛肉西多士,一聽名字就知有多邪惡。西多外形,上面有鍊奶牛油,賣相吸引。切開多士,流出沙嗲牛肉。看見已流口水。香脆西多本就好吃,但估不到會和牛肉如此夾。不同口感的東西配合,令這西多很特別。再來一杯滑滑奶茶。香港人嘅口味。
這個世界,越邪惡越吸引。
友人介紹這個沙嗲牛肉西多士,一聽名字就知有多邪惡。
西多外形,上面有鍊奶牛油,賣相吸引。
切開多士,流出沙嗲牛肉。
看見已流口水。
香脆西多本就好吃,但估不到會和牛肉如此夾。
不同口感的東西配合,令這西多很特別。
再來一杯滑滑奶茶。
香港人嘅口味。
2017-11-29 384 浏览
星期天早上,行經九龍城街市,上去樂園食下招牌早餐,排隊比錢,叫左過出名嘅沙爹牛肉麵同埋杯鴛鴦醫肚,等左1陣間,食物送上,看上去就跟以前1樣,食物香味送上。當我吃沙爹牛肉就發現比以前的靱同埋冇咁滑law,係咪D牛肉貴左所以張貨就價,其實可以買貴D,等大家可以吃到好嘢呀,D麵就係同以前一樣,湯底好重沙爹味。鴛鴦也是一樣,茶味及咖啡味剛剛好,很平衡,沒有搶大家的味道。總括環觀周圍食物都是好吃的,希望他們繼續努力。謝謝!!

2017-11-12
2017-11-11 574 浏览
剛搬進九龍城,諗住应该好多野食,入了一間所謂老字号的餐厅,叫左喋炸兩,皮又厚,油炸鬼又林,個師傅重大聲話即刻整。又叫左個出前一丁面我個工人煑得重好食,真係越老越難食,香港茶餐廰食物已死。
2017-10-13 813 浏览
九龍城一個不太就腳的地方,但又有很多食肆。很耐之前也很想去九龍城熟食中心3樓的樂園,但他們的營業時間較短,星期日會休息,擇過好日子和好友遠征一下。環境同一般熟食差不多,但整體面績較細。先來的奶茶紅豆冰,我要的口味系走甜。茶味香濃,紅豆不會硬,甜度由紅豆帶出來的清甜,剛剛好!雪菜肉絲米,囗味清新,肉絲也好吃!晨早要個樂園炒米,材料豐富,有雪菜,炒蛋,午餐肉,肉絲,椰菜及蔥。不會油淋淋,很乾身,但又不會沒有水份。不知下次何時才可以試埋西多等其它食物哩!
九龍城一個不太就腳的地方,但又有很多食肆。

環境同一般熟食差不多,但整體面績較細。

雪菜肉絲米,囗味清新,肉絲也好吃!

不會油淋淋,很乾身,但又不會沒有水份。

不知下次何時才可以試埋西多等其它食物哩!
2017-10-06
$60 (早餐)
2017-10-07 667 浏览
發財唔立品既其中一間「名」店!1. 收銀態度奇差!西多永遠暫停,但轉頭又會見到隔離檯叫到,爭唔夠15分鐘。最cheap一次試過問左2轉都冇,轉頭問個好fd既街坊「今日想食咩西多?」枉有食客山長水遠由新界慕名而黎,但好食嘅野就留哂俾街坊!真係好有「街坊人情味」!如果你係「暫停」,其實可以豎立個牌,唔好因爲俾人問得多唔耐煩就搵食客出氣!之後有供應就應該同返食客講!垃圾家庭式作業,最大問題其實係個女收銀!2. 沙嗲牛肉麵水準次次唔同,可以有次沙嗲冇沙嗲味,牛肉鞋過乜咁!但有時個沙嗲湯底又會有濃郁嘅花生味好好食。令人一次驚喜一次失望!
發財唔立品既其中一間「名」店!

2017-10-06 467 浏览
舊時在九龍城區工作,間唔中在lunch time 都會心掛掛去飲樂園的奶茶,但離開左九龍城的舊公司,好耐都冇機會飲到好味的茶記奶茶啦!今日放假約左舊公司同事終於有機會再去重溫佢奶茶的美味啦!奶茶始終係熱的好飲,今次叫左熱茶走!水準繼續保持到,好有茶香,好滑,濃淡適中!大愛另外亦叫左佢的另一樣招牌菜~炸豬排沙嗲牛肉通粉!湯底濃濃的,同通粉一齊食簡直是絕配炸豬排亦是新鮮炸起,炸粉唔厚,好鬆化!讚lunch time 時間常常滿座,真是要早小小去搵位啦!
今日放假約左舊公司同事終於有機會再去重溫佢奶茶的美味啦!

另外亦叫左佢的另一樣招牌菜~炸豬排沙嗲牛肉通粉!
湯底濃濃的,同通粉一齊食簡直是絕配

炸豬排亦是新鮮炸起,炸粉唔厚,好鬆化!讚

lunch time 時間常常滿座,真是要早小小去搵位啦!
沙爹牛肉西多士+奶茶紅豆冰一定要嗌!要嗌!要嗌! 😆😆😆西多士麵包新鮮唔會硬崩崩。炸得亦唔會過火。以為西多士做到外脆內軟,炸完之後仍然聞到淡淡嘅麵包香,就已經好fit呀啦。裡面嘅沙爹牛肉碎直頭嚇死寶寶了,沙爹既唔會搶走西多士本身嘅甜味反而"合得很"。唔食都唔知原來人可以take care 咁複杂嘅味感。叫得西多士梗系要嗌埋個奶茶紅豆冰。剩系奶茶嘅茶味已經好突出,唔同一般嘅茶餐廳,肯肯定對茶葉研究過。奶茶紅豆冰嘅紅豆其實係配角,係茶裡面散發淡淡嘅豆味。當飲到最尾,食豆嘅時候。豆又吸曬茶嘅茶香。徘徊在似苦又甜之間……由甜到鹹,再鹹到甜。好似小時玩轉圈圈的感覺。
沙爹牛肉西多士+奶茶紅豆冰
一定要嗌!要嗌!要嗌! 😆😆😆

由甜到鹹,再鹹到甜。好似小時玩轉圈圈的感覺。
2017-09-16
$50 (早餐)
  • 奶茶紅豆冰
  • 沙爹牛肉西多士
2017-09-08 324 浏览
表妹介紹我嚟九龍城街市食好野,唔係佢住附近帶路,都唔知呢度有啲咁特別嘅野食,唔好以為呢間樂園係普通茶記,啲野食夠特別!呢度好多野都係自助式,先喺門口位置落單俾錢,之後自己搵位坐,呢啲都唔係重點,重點係一定要食沙嗲牛肉西多士,真係好特別,第度食唔到,一次過滿足我呢啲貪心嘅人,又想食沙嗲牛麵,又想食西多士。講番個西多,沙嗲牛夠味,牛肉唔un, 有牛味,配埋落甜甜地嘅西多士入面,西多淋上牛油煉奶,又咸又甜咁,幾特別!另外炸豬扒都好好食,值得一試!

2017-08-31 735 浏览
適逢今日打風前夕, 高達35度高溫, 黎到九龍城街市, 冷氣都唔太夠, 跟以往一樣, 午餐時間都總係坐無虛席, 所以今次食物比之前慢左d。餐牌同以往唔同左, 唔知係咪少左選擇? 今次叫左幾樣野食, 總算試左佢既招牌野!奶茶紅豆冰($23):應該太多人食, 無晒膠杯要用紙杯, 所以睇唔到D紅豆, 不過紅豆都算多, 唔會太淋仲係一粒粒, 奶茶味都幾好, 不錯!雪菜肉絲米($27):其實就唔會有咩驚喜既, 比平時d多d雪菜咁解。鮮茄炸豬排飯($40):塊豬排都幾大塊, 味道好好, 唔會太咸, 炸得好酥脆, 果然不錯!沙爹牛肉西多士($29):之前食過幾次, 都覺得幾好食, 今次等左成20分鐘以上, 不過賣相仲係脹卜卜, 炸得岩岩好, 入面好多牛肉, 又咸又甜咁, 聽落有d怪但其實好好味!

奶茶紅豆冰($23):

雪菜肉絲米($27):
其實就唔會有咩驚喜既, 比平時d多d雪菜咁解。
雪菜肉絲米
鮮茄炸豬排飯($40):
鮮茄炸豬排飯
沙爹牛肉西多士($29):
鮮茄炸豬排飯
2017-08-01 603 浏览
平日要返工,所以星期六日先有時間黎。留意番,星期六日係要先排隊俾錢點野食,再搵位坐低,但平日就會變番普通茶餐廳咁,可以先坐低然後有侍應過黎落單。我地叫左個沙爹牛西多(大部分原因都係為佢而黎),係個名符其實嘅咸甜點,用沙爹牛肉做餡已經好特別,加上佢個沙爹汁唔係一般嘅沙爹汁,特別香,特別好食,覺得似係打邊爐湯底個隻沙爹,總之就好食,我地仲因爲個沙爹汁特登叫左碗沙爹牛麵正!至於個奶茶紅豆冰,超多紅豆,最啱夏天熱辣辣飲番杯

正!

沙爹牛肉西多士

至於個奶茶紅豆冰,超多紅豆,最啱夏天熱辣辣飲番杯