2024-08-26 591 浏览
樂天經典是新派的星加坡南洋中菜館 , 用嶄新的手法 , 炮製出特色南洋風味菜餚。 奧海城分店, 佈置簡約優雅, 環境舒適寬敞 , 透過落地大玻璃 , 可以欣賞到迷人海景。經典二人套餐 $688金磚豆腐剛剛炸在起金磚豆腐, 外皮炸至金黃色, 外層酥酥脆脆, 中間的豆腐平滑軟 嫩,純樸的豆香, 簡單而滋味。黃金焗螃蟹 份量十足的螃蟹 , 完全被金黃色的鹹蛋黃包裹著, 香氣十足 , 咬下去 , 甘香鹹蛋黃完全滲入蟹肉中, 蟹肉好鮮味 , 帶濃郁誘人鹹香 , 邪惡和吸引。沙拉排骨排骨表面微微焦香 , 肉質軟嫩 , 搭配酸酸甜甜的沙律醬汁 , 開胃惹味。古早魚香老鼠粉煲老鼠粉名字有趣, 又名銀針粉 , 是馬來西亞人氣的粉食 , 熱鍋內的老鼠粉煲 , 香噴噴 , 配料豐富, 有蝦乾 ,肉碎, 菜粒和雞蛋, 湯底入口鹹鹹香香 , 好惹味 , 與煙煙韌韌狗仔粉 , 十分搭配。清心丸綠豆爽上枱時,綠豆的清香撲鼻而來, 棉糯綠豆蓉, 配上煙韌滑嫩的清心丸, 口感一流 ,甜而不膩。檸檬薏米水 / 無糖豆漿薏米水有去濕健脾功效, 十分清爽, 健康又好味 。 無糖豆漿,淡淡天然

經典二人套餐 $688
金磚豆腐

黃金焗螃蟹

沙拉排骨

古早魚香老鼠粉煲

檸檬薏米水 / 無糖豆漿
薏米水有去濕健脾功效, 十分清爽, 健康又好味 。 無糖豆漿,淡淡天然的豆香。

2024-08-24 520 浏览
心血來潮想食蟹,雖然而家唔係食蟹嘅季節,但係鍾意食嘅嘢就冇分四季啦,呢排經過樂天嘅門口見到佢哋有做炒蟹嘅二人套餐價錢都幾抵食,平時出邊叫一隻炒蟹都幾百蚊,咁樣嗌會相對抵好多👍🏻香紅海蜇頭超正脆爽質地。香辣的調料,包括蒜、辣椒等,營造出濃郁醇厚的口味。這道菜清爽開胃,幾好食星洲黑胡椒蟹本日最大嘅重點黑胡椒炒蟹,用咗大概一斤嘅肉蟹,以濃郁的黑胡椒醬汁為主要調味,經過大火爆炒,使蟹肉鮮甜多汁,頓時散發出濃郁的胡椒香氣。薑蔥爆生魚片魚片入口鮮嫩多汁,有大量蔥薑蒜嘅配搭非常惹味,而且唔會太多汁,濃而不膩✅古早魚香老鼠粉有啲似香港嘅銀針粉,不過調味完全唔同,用咗大量乾貨,例如蝦米等等嚟到做湯底,雖然濃味但係唔會太過Heavy,而且用砂煲上,食到最尾都仲係夠熱🤝

香紅海蜇頭

古早魚香老鼠粉

2024-08-21 627 浏览
行超市聽到"洗腦"螃蟹歌🎶勾起左條蟹癮🤣但我既廚藝未到家...唔識處理螃蟹🦀而且咁大工程,都係出去食方便🫢鑊氣都夠𝐝啦🔥同朋友嗌左個幾抵食既𝟐人餐,大家都好滿足🤰🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 套餐𝐁 ($688)(前菜小食 • 螃蟹 • 熱炒 • 飯與粉麵 • 野飲)▪星馬金磚豆腐有𝟏𝟎大件🤩外層唔係個𝐝平平甩殼既炸漿,係有少少凹凸個種🤏🏻食落勁脆💥中間豆腐勁滑,好好食😋.▪星洲黑胡椒螃蟹🦀黑胡椒香味好濃 • 帶微微辣,好惹味。螃蟹肥美多肉,鉗位好厚肉 • 夠鮮甜🦀讚讚位💕除左有工具方便拆殼食,仲有碗洗手用既”檸檬茶”。.▪薑蔥爆生魚片生魚片帶魚皮,有少少厚度。唔會一夾就散,食落幾滑 • 無骨🐟.▪家鄉炒麵線有少少似豉油王炒麵個種,炒得幾乾身,唔會好油。配料有蛋🥚 • 菜絲 • 叉燒絲🐷 • 芽菜• 洋蔥🧅…大約分到𝟒碗仔。.▪招牌酸柑香茅凍表面有奇亞籽 • 雪燕。清新香茅凍好似粒粒啫喱糖咁,食落甜甜🥄.▪野飲 (每位𝟏杯)▫️無糖豆漿 (溫/冷) 唔係開粉,表面有層薄薄腐皮🤍▫️檸檬薏米水 (溫/冷) 酸酸地解膩,又去水🍋.另外仲會有壺🫖
行超市聽到"洗腦"螃蟹歌🎶勾起左條蟹癮🤣
但我既廚藝未到家...唔識處理螃蟹🦀
而且咁大工程,都係出去食方便🫢鑊氣都夠𝐝啦🔥
同朋友嗌左個幾抵食既𝟐人餐,大家都好滿足🤰🏻
套餐𝐁 ($688)
(前菜小食 • 螃蟹 • 熱炒 • 飯與粉麵 • 野飲)
▪星馬金磚豆腐

▪星洲黑胡椒螃蟹🦀
讚讚位💕除左有工具方便拆殼食,仲有碗洗手用既”檸檬茶”。

▪薑蔥爆生魚片

▪家鄉炒麵線
家鄉炒麵線

▪招牌酸柑香茅凍
招牌酸柑香茅凍

▪野飲 (每位𝟏杯)
▫️無糖豆漿 (溫/冷)
唔係開粉,表面有層薄薄腐皮🤍
▫️檸檬薏米水 (溫/冷)
酸酸地解膩,又去水🍋

另外仲會有壺🫖香片 / 普洱茶,底座有蠟燭仔暖住🔥

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
2024-08-06 685 浏览
樂天經典今晚食左樂天經典既二人套餐 $688🦀星洲黑胡椒蟹好想食蟹🦀! 今晚令到未婚夫同我要落手剝蟹殼食啖啖肉既肉蟹😍 調味岩岩好,唔會太辣但充滿黑胡椒既香味😋 而且肉質結實,推薦!🦀檸檬薏米水食惹味既菜式飲番杯清新去水腫既檸檬🍋薏米水岩岩好~🦀蒜香紅海蜇頭前菜就揀左酸酸甜甜既海蜇頭,醋汁真係好開胃好岩炎炎夏日享用~🦀漁香茄子煲叫番一款蔬菜食下先~ 茄子🍆唔會太油,而且用左冬菇粒和豬肉碎烹調,好香層次更豐富😋🦀蝦味魚子蝦球炒飯主食叫左一個炒飯,有大大隻爽口既蝦,每口飯都食到魚子,飯粒炒得夠乾身~🦀清心丸綠豆爽最後食埋糖水,第一次食清心丸,質感有少少似白肉丸子好Q彈😋*需加一服務費地址:大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG09號舖
樂天經典

今晚食左樂天經典既二人套餐 $688

🦀星洲黑胡椒蟹

🦀檸檬薏米水
食惹味既菜式飲番杯清新去水腫既檸檬🍋薏米水岩岩好~

🦀蒜香紅海蜇頭

🦀漁香茄子煲

🦀蝦味魚子蝦球炒飯

🦀清心丸綠豆爽
最後食埋糖水,第一次食清心丸,質感有少少似白肉丸子好Q彈😋

*需加一服務費
地址:大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG09號舖
2024-08-05
  • 星洲黑胡椒螃蟹
2024-08-05 664 浏览
朋友一家到奧海城比賽,揀左“樂天經典“食Lunch。叫左飯,麵套餐跟飲品,另單叫幾味菜。炸雞幾juicy,唔會好乾身,推薦臘味炒飯好野味(第二次自己食lunch首選)炸豆腐,皮好薄,熱辣辣上枱其他普普通通,特別一提“招牌甜品“,我真係唔識欣賞,連薏米水都好過佢。

炸雞幾juicy,唔會好乾身,推薦

臘味炒飯好野味(第二次自己食lunch首選)

炸豆腐,皮好薄,熱辣辣上枱

其他普普通通,特別一提“招牌甜品
,我真係唔識欣賞,連薏米水都好過佢。

2024-07-29 694 浏览
星期日晚看見有位,於是便試吓,叫了些普通食物,包括海南雞半隻、兩碗油飯,甜酸魚、鐵板豆腐、金銀蛋菠菜。怎知首先來了碗凍的油飯,不知道為什麼冇餸先來飯,於是叫他換熱的,其後等了一輪才來金銀蛋菠菜,份量差不多,海南雞才到,是隻雞仔,之後一排才來碗熱的油飯,其他餸是隔了很久時間才到,發覺㕑房是等埋一齊同類的餸才煮出來,甜酸魚薄薄,大部分硬嘅炸麵粉,魚很難吃到,從未吃過這樣的炸麵粉魚,鐵板豆腐,味道尚可,都是碎肉很少,吃完都唔飽,出菜混亂,真是冇下次。
套餐$688星洲黑胡椒蟹呢個蟹真係超級香😇好濃郁嘅黑椒味道😊啖啖肉😆仲有少少蟹膏😗非常肥美😇極度推介蝦味魚子蝦球炒飯超級重蝦味😇另外配搭咗原隻大蝦😊同埋魚子😇所以口感豐富😆炒得有鑊氣😊啲飯都炒得粒粒分明菜香鐵板豆腐呢個豆腐見到台台都有嗌😊值得一試😇驚為天人嘅好食😂因為豆腐非常之滑😌係底度加左炒蛋同埋秘製嘅菜脯😆所以好好食😇送飯一流椒鹽香酥鮮淮山估唔到淮山都可以呢個食法😇勁香椒鹽味😇炸得外脆內軟招牌酸甘香茅凍超級fresh同埋涼浸浸😌啱晒而家嘅天氣😇少少甜配搭青檸嘅香味😀有少少酸但系令到層次更為豐富😆真係畫上一個完美嘅句號
套餐$688

菜香鐵板豆腐

椒鹽香酥鮮淮山
估唔到淮山都可以呢個食法😇勁香椒鹽味😇炸得外脆內軟

2024-07-18 843 浏览
好掛住新加坡菜!呢晚收工經過見到晚市套餐好豐富😍即入去嘆番餐💕坐位一向寬敞舒服👍🏻.前菜小吃選了黃金魚皮,濃厚的鹹蛋黃口味超級正!咬落脆卜卜新加坡有名小食一定唔會失望👍🏻.新加坡菜必定食蟹!星洲蟹黑胡椒口味,香辣惹味,蟹肉好鮮甜又厚肉,用蟹膏同黑椒汁撈飯好正😋.菜香鐵板豆腐熱辣辣,豆腐相當嫩滑,下面仲有蛋😍滿滿醬汁、香菜和冬菇,送飯一流!.蝦味魚子蝦球炒飯相當足料,飯炒得粒粒分明,仲有蟹籽口感脆卜卜蝦又彈牙,高質👍🏻.最後再來個甜品清心丸綠豆爽,清甜解辣,檸檬薏米水也相當不錯,大滿足😋..

2024-07-17 701 浏览
已經好一段時間冇去新加坡,講到星加坡美食,我最懷念嘅唔係肉骨茶,而係胡椒蟹!今日係「開心星期一」嘅晚上,主餐牌單點有七折優惠,難怪咁多食客!我哋想簡單啲,就點咗個「新加坡風味套餐B」,有我好想食嘅黑胡椒蟹。星洲黑胡椒螃蟹一上枱已經聞到好香嘅味道。黑胡椒蟹煮到啱啱好,蟹肉保持鮮味,肥美多汁,而且黑胡椒只香不辣,惹味又能夠帶出蟹本身嘅鮮甜。醬汁濃郁入味,滿滿嘅新加坡風味,絕對值得encore呀!星馬金磚豆腐以為係細細粒細細碟嘅小食,點知係一大片,仲要有十件!金磚豆腐入面係嫩豆腐,超嫩滑嘅口感,外層炸得挺身乾爽不油膩,配上特色調味,簡單一道菜都可以做得咁出色。沙拉排骨沙拉醬汁味道清新可口,超滑嫩滑嘅豬扒包住一層厚厚沙拉醬,好適合咁炎熱嘅夏天。蝦味魚子蝦球炒飯蝦球大隻,爽口彈牙,炒到金黃色嘅飯粒、蛋粒,加埋蟹子、蔥粒,唔錯。招牌酸柑香茅凍酸柑、香茅本身已經有好清新嘅感覺,再加咗薄荷葉、碎冰同埋粒粒高纖維嘅奇亞籽,酸甜比例適中,清涼解暑。檸檬薏米水解膩去濕,健康養生,凍熱都咁好飲。今晚食物嘅味道的確係做得出色,令我回味。 下次星期一叫埋屋企人嚟試吓其他菜色先~

沙拉排骨

檸檬薏米水
解膩去濕,健康養生,凍熱都咁好飲。

2024-07-16 541 浏览
👈🏻樂天經典#japjapjap_奧運#japjapjap_粵菜套餐B $668星馬金磚豆腐豆腐塊被炸至金黃而酥脆內層卻柔軟嫩滑在華麗嘅外表襯托之下隱隱地透出一種純樸而清新嘅味道相映成趣辣椒螃蟹(伴炸刀切小饅頭)以辣椒同其他調味料為基礎結合蟹肉嘅鮮味味道濃郁而具有層次感鮮嫩多汁的蟹肉吸收了辣椒同香料嘅味道令每一口蟹肉都滿溢著鮮美嘅口感炸刀切小饅頭嘅大小則恰到好處沾上濃厚的辣椒螃蟹辣汁混合衝擊之下使饅頭非常容易入口辣汁同饅頭融合發揮得非常出色脆脆咕嚕肉咕嚕肉身香脆可口比人一種吃不盡嘅感覺酸甜味道之間配合同平衡發揮得天衣無縫並且係口中不斷擴散彷如意猶未盡一樣綿綿不絕臘味炒飯臘味釋放出濃郁的香氣炒飯質地飽滿 顆粒分明每一顆飯粒都充滿了臘味嘅味道使整道菜更加美味和豐富招牌酸柑香茅凍酸柑同香茅帶來清新嘅口感非常適合於飯後進食柑橘嘅酸味同香茅既清香相互融合給予食客一種清涼嘅享受自然嘅柑橘風味則令人感到愉悅清涼口感甚至可以解渴從而帶來舒爽嘅感覺Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟
👈🏻樂天經典

內層卻柔軟嫩滑
在華麗嘅外表襯托之下
隱隱地透出一種純樸而清新嘅味道
相映成趣

辣椒螃蟹(伴炸刀切小饅頭)
以辣椒同其他調味料為基礎

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
2024-06-22 541 浏览
樂天皇朝嘅小籠包出名好食就梗㗎啦,同一集團嘅樂天經典原來一樣咁高質🤩🤩🤩 今日同朋友嚟奧海城嘅樂天經典,貫徹集團嘅裝修風格,舒適闊落🥰 而且服務都係一樣咁好,非常優質😍🌟二人套餐 $688 (包螃蟹🦀)呢個二人套餐相當豐富😍😍 兩個人食到超飽😂 每個item都有好幾個唔同嘅選擇,非常有彈性🫶🏻前菜:椒鹽香酥鮮淮山唔好以為前菜細細碟,呢度嘅前菜真係非常大碟🫢 鮮淮山好新鮮,口感非常好,而且炸到非常香脆,椒鹽調味非常適中,勁鍾意🤤🦀黃金焗螃蟹勁大隻🤩🤩 面頭鋪滿晒焗香嘅鹹蛋黃,呢個組合點會唔好食呀?😌 螃蟹非常新鮮,肉質彈牙,再加埋勁香嘅鹹蛋黃,啖啖肉,又香又惹味😍😍😍 🐠薑蔥爆生魚片呢一個真係推介大家試吓🫶🏻生魚片又厚肉又新鮮,仲要係做到0腥味🤩 薑蔥爆特別惹味😎🍲古早魚香老鼠粉煲又係超級有驚喜🤩🤩首先佢用沙煲可以keep住個熱度🫶🏻配料好豐富,有半熟蛋、椰菜花、豬肉等等,口感相當豐富🫶🏻仲配上特製嘅鹹魚醬,可以自己調配,獨特嘅香味真係一試難忘😌🍯招牌酸柑香茅凍好好食好特別🥰 酸酸甜甜帶點香茅嘅香氣,非常清爽😍 🥤檸檬薏米水呢度嘅食物真係好高質,而且樣樣都好有驚喜🤩 份量又足,地方亦都好

🌟二人套餐 $688 (包螃蟹🦀)

前菜:椒鹽香酥鮮淮山

🦀黃金焗螃蟹

🐠薑蔥爆生魚片

🍲古早魚香老鼠粉煲

🍯招牌酸柑香茅凍
好好食好特別🥰 酸酸甜甜帶點香茅嘅香氣,非常清爽😍

🥤檸檬薏米水

呢度嘅食物真係好高質,而且樣樣都好有驚喜🤩 份量又足,地方亦都好舒適🫶🏻 如果屋企有長輩,帶佢哋嚟呢度食飯肯定會好開心🥰

2024-06-18
  • 古早魚香老鼠粉煲
  • 黃金焗螃蟹
  • 椒鹽香酥鮮淮山
2024-06-19 507 浏览
今日同老公黎食蟹餐,個餐包左前菜、蟹、熱炒、粉麵甜品、飲品;揀左蒜香紅海頭,有醋香蒜香,海蜇頭仲好爽脆,好開胃~蟹有幾款,招牌有星洲黑胡椒蟹,蟹味、少辣同黑胡椒,惹味加上食落有蟹鮮,好多肉而且好嫩。餐飲嘅檸檬薏米水去濕清熱又好飲,估唔到呢度食到好有鑊氣嘅薑蔥爆生魚片,魚片大塊夠鮮啖啖肉,加上超超超好味蝦味魚子蝦球炒飯,大大隻蝦,好多蟹子同好有蛋黃香嘅炒飯,呢餐飯好滿足~食飽食埋個甜品就更完美,招牌酸甘香茅凍又靚又清新,清心丸綠豆爽清甜滋潤。呢度d位又大又闊落,裝修都唔錯,而且就腳會成日幫襯。
蒜香紅海頭
今日同老公黎食蟹餐,

蒜香紅海頭
2024-06-11 364 浏览
心郁郁想食星洲蟹,第一時間就諗起呢間樂天經典。佢哋嘅二人套餐B ($668),有齊前菜小吃、星洲蟹、熱炒、粉麵飯、甜品同飲料,每款都有唔同嘅菜式可以揀,非常抵食。黃金魚皮酥脆魚皮淋上滿滿嘅香濃鹹蛋黃金沙,食落仲係脆卜卜,夠哂邪惡。辣椒螃蟹(伴炸刀切小饅頭)蟹都有4款做法可以揀,我哋今次就揀咗辣椒螃蟹。蟹嘅size適中,兩個人分啱啱好,師傅仲將隻蟹疊到好似火山咁,非常有心思。蟹用咗甜辣醬汁去炮製,非常之惹味,蟹肉鮮甜。將d蟹膏同醬汁用炸到金黃香脆嘅小饅頭夾住食真係超正。脆脆咕嚕肉小炒就叫咗咕嚕肉,咕嚕肉外邊脆口,肉質腍身,而且冇骨,件件都啖啖肉。蝦味魚子蝦球炒飯炒飯粒粒分明,軟硬適中。加入咗魚子、蝦醬同蝦球去炒,鮮味十足。招牌酸柑香茅凍甜品嘅香茅凍都幾有特色,食落冰涼清爽,香茅嘅清香慢慢喺口入面散發出嚟。檸檬薏米水飲品就叫咗檸檬薏米水,味道酸酸甜甜,清新又解膩。。。樂天經典 (奧海城2期) (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城2期UG樓UG09號舖。。

黃金魚皮

辣椒螃蟹(伴炸刀切小饅頭)

蟹用咗甜辣醬汁去炮製,非常之惹味,蟹肉鮮甜。

將d蟹膏同醬汁用炸到金黃香脆嘅小饅頭夾住食真係超正。

脆脆咕嚕肉

檸檬薏米水
飲品就叫咗檸檬薏米水,味道酸酸甜甜,清新又解膩。

樂天經典 (奧海城2期) (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城2期UG樓UG09號舖

主打新加坡南洋菜,同事糅合多國特色,以新派方式呈現新加坡美食。今日就選擇左螃蟹二人套餐。前菜揀左蒜香海蜇頭。海蜇頭非常爽脆,醬汁甜甜酸酸辣辣,再加埋蒜香,個人覺得非常開胃好味。螃蟹有四款做法,我就叫左花雕雞油蒸螃蟹。整體味道唔會太濃,有淡淡酒香反而能夠更突出蟹肉嘅鮮味螃蟹下面有但有花雕酒香嘅滑溜蒸蛋白。小炒有薑蔥爆生魚片,生魚片冇乜骨,幾夠鑊氣。下次想試咕嚕肉🙆🏻‍♀️我幾喜歡個古早魚香老鼠粉煲,以砂鍋上,熱辣辣。再將半熟蛋撈勻於老鼠粉中,增添香滑感。在可以按個人喜好加入特製鹹魚酸柑汁,鹹鹹香香幾特別。老鼠粉煙煙韌韌,裡面仲有蝦仁、椰菜花粒、豬肉碎、榨菜粒等,口感好豐富。再來清心綠豆爽同檸檬薏米水,清清熱,健康一下~

今日就選擇左螃蟹二人套餐。

再來清心綠豆爽同檸檬薏米水,清清熱,健康一下~
2024-06-05
2024-06-08 232 浏览
✨星馬金磚豆腐豆腐炸至金黃,外皮香脆夠薄,內裏豆腐超級軟滑,豆味香濃,回味無窮✨黃金焗螃蟹必食!螃蟹肥美肉厚,肉質鮮甜,以鹹蛋爆香翻炒,令人垂涎三尺✨蝦味魚子蝦球炒飯炒飯炒至乾身粒粒分明,加上魚子,倍添鮮味,蝦球大隻彈牙,每口也十分惹味✨招牌酸甘香茅凍果凍酸甜開胃,加上青檸汁,清新消滯樂天經典📍大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG09號舖

✨星馬金磚豆腐

✨黃金焗螃蟹
必食!螃蟹肥美肉厚,肉質鮮甜,以鹹蛋爆香翻炒,令人垂涎三尺

✨蝦味魚子蝦球炒飯

✨招牌酸甘香茅凍
果凍酸甜開胃,加上青檸汁,清新消滯

樂天經典
📍大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG09號舖