2023-07-06 260 浏览
裝修好有舊香港情懷😍打卡啱唒!好復古!最啱同外國黎嘅朋友去影相同涼住冷氣食獲氣小炒😋椒鹽鮮魷 $108脆卜卜大大舊,炸粉好好食☺️入面鮮魷亦都好彈牙!樓上小炒王 $148雖然份量比較少,但係勁好食😝有好多配料,有帶子,蝦乾,蝦仁,椒,腰味,有唒唔同口感,仲要炒到好香!金獎海珊骨 $128好特別!!!一開頭完全唔知係啲乜嘢嚟,但係見好多人都介紹就試下啦!原來係炸南乳豬腩😍開頭以為係豬扒,但係比較有啲肥肉同埋一啲都唔鞋!好好食😋必試!!涼瓜炒牛肉 $98涼瓜真係好涼瓜,有甘味㗎!但係同時亦都勁有獲氣😝牛肉好淋滑!蟹油炒麵 $108份量超多🫢同一般炒麵有分別,比較香,同味道比較重(可能係蟹油味😝)!亦都係好有獲氣,好好食,食完一碗又食多碗!飲品就叫咗,凍檸茶同大話七(即係話梅加七喜)酸酸地幾醒胃😍

椒鹽鮮魷 $108
脆卜卜大大舊,炸粉好好食☺️入面鮮魷亦都好彈牙!

樓上小炒王 $148

金獎海珊骨 $128

涼瓜炒牛肉 $98

蟹油炒麵 $108

飲品就叫咗,凍檸茶同大話七(即係話梅加七喜)酸酸地幾醒胃😍
  • 金獎海柵骨
  • 蟹油炒麵
2023-07-05 230 浏览
最近找到一家 我愛的餐廳!認識我的朋友 都會知道我很喜歡懷舊香港🇭🇰而「樓上大排檔」(former: 杜老誌大飯店)真是不得了 好適合🈴️ 有朋友 家人來一趟!餐廳裝修以懷舊香港作為主題店內佈置很有特色 紅色膠枱布 包膠酒樓櫈 以經典大排檔風味呈現🚩更有不同霓虹燈、燈牌、夜總會、遊戲機中心🎮、大押等,打卡位每一個位置都可出大片! 食物方面 由喜記炒蟹前總廚主理食物選擇多元化 主打避風塘菜式🥢.提提餐廳經常座無虛席記得打電話預早約好座位.💠拔絲咕嚕肉 $138咕嚕肉算是大排檔必點菜之一餐廳用上半肥半瘦的肉排肉質鬆軟 外層保持脆口帶有微微拔絲的效 酸酸甜甜 很開胃.💠蜂蜜柚子脆蝦球 $108蝦球很大隻 肉質好鮮嫩 脆皮酥脆配酸酸甜甜的蜂蜜柚子汁中和炸蝦的火氣.💠椒鹽粟米$58粟米好甜 椒鹽調味 要配啤酒🍻.💠馬拉盞生菜煲 $98原個砂煲上枱 內有生菜加上肉碎蝦乾 上枱之後要立馬快炒均勻 香氣四溢😋馬拉盞味道濃郁😋.💠星洲炒米粉 $108香濃咖喱味道的洲炒米粉 上枱已經很香米粉加入了芽菜、韭黃 增加爽脆口感之餘還配有蝦仁、火腿片、洋蔥、蛋火喉拿捏剛剛好 入口爽沒有多餘油份.💠百香果檸檬梳打

最近找到一家 我愛的餐廳!
認識我的朋友 都會知道我很喜歡懷舊香港🇭🇰
而「樓上大排檔」(former: 杜老誌大飯店)
真是不得了 好適合🈴️ 有朋友 家人來一趟!
餐廳裝修以懷舊香港作為主題
上枱之後要立馬快炒均勻 香氣四溢😋
馬拉盞味道濃郁😋
💠星洲炒米粉 $108
香濃咖喱味道的洲炒米粉 上枱已經很香
米粉加入了芽菜、韭黃 增加爽脆口感之餘
還配有蝦仁、火腿片、洋蔥、蛋
火喉拿捏剛剛好 入口爽沒有多餘油份
💠百香果檸檬梳打 $25
💠咸檸七 $25
酸酸甜甜 入口好清爽;
好解渴之選😎

2023-07-04 186 浏览
樓上小炒皇好有鑊氣咁炒出看似簡單嘅食材,就係用炸過嘅腰果同小魚仔,好脆口,配合炒得爽嘅韭菜令原本唔算大粒嘅蝦同帶子都好有味道~淮山炒蓮藕片淮山蓮藕睇落去好普通,以往都好少食,但係見佢炒得咁有鑊氣,都忍唔住叫~每塊都切得好薄,所以食落去都唔會覺得好大舊好快就食晒,淮山片個質感都唔錯,外表少少滑得來食落去係爽~蟹油炒面好有鑊氣嘅深啡色炒麵,炒得分明,餸唔多但有腰果同埋蝦乾調味。雖然炒出嚟麵質比較硬,食硬少少麵底嘅人會啱啲,但味道不錯蠔仔菜脯煎蛋呢碟真係最喜愛的!蠔仔唔腥,而且質感適中唔會話太過腍啤啤。加上煎蛋真係好出色,塊煎蛋有啲厚度但入邊嘅餡依然好實咁樣藏喺入面,而且仲有少少滑蛋嘅感覺,唔會煎得過火金沙脆魚皮細細塊嘅炸魚皮係最好食,因為唔會太過硬亦都有適當嘅脆口,即使擺耐左都仲係脆。不過大塊就有啲太硬,視乎個人喜好嘅口感百香果檸檬梳打同埋凍檸茶百香果味道都好出,配合住檸檬梳打係唔錯嘅配搭。想食小炒菜式同埋避風塘菜式,可以黎呢到。雖然相對每一碟就多少少油,但係由喜記炒蟹前總廚真係炒得唔錯。加上呢個餐廳有懷舊大排檔嘅裝修,食得開心~
樓上小炒皇
令原本唔算大粒嘅蝦同帶子都好有味道~

淮山炒蓮藕片

蟹油炒面

百香果檸檬梳打同埋凍檸茶
百香果味道都好出,配合住檸檬梳打係唔錯嘅配搭。

🌃 餐廳為中菜館,位於灣仔杜老誌道,鄰近於會展港鐵站A1出口,設計以懷舊香港為題,將舊式店舖門貌一一重現眼前,如龍鳳大禮堂、遊戲機中心、 夜總會、麻雀館、 舊式快餐店等等, 而餐廳嘅枱櫈以至廚房就像大排檔嘅方式,有着半開放式的廚房, 可以感受到廚師嘅鑊氣, 旁邊還有一個"賣魚勝"嘅海鮮魚缸, 可以畀客人揀新鮮嘅海鮮,跟大排檔唯一不同的是,就是有冷氣了😍.🍜 餐廳提供多款撚手即炒小菜, 還有主打各款避風塘菜式, 最招牌嘅係避風塘炒辣蟹,由喜記炒蟹前總廚主理。.🦀 薑蔥蟹煲💲 380👉 採用原隻新鮮大肉蟹,加上薑片蔥段,底部再加上粉絲炒起,蟹肉食落好鮮嫩,薑蔥嘅調味十分濃郁,建議加多碗白飯, 而底部嘅粉絲都十分入味。.🕊 招牌脆皮乳鴿💲 78👉 即叫即炸熱辣辣咁上枱, 乳鴿外皮炸得好香脆, 入面嘅肉汁一咬就爆曬出嚟😋, 建議上菜嘅時候就要趁熱食,攤凍咗就會差好遠。.🥚 蠔仔菜譜煎蛋💲 98👉 菜脯煎蛋幾有家常小菜感覺, 加咗大大粒嘅蠔仔竟然有驚喜,啲鮮味曬嚟😍,連埋鹹香嘅菜譜, 即時想加多一碗白飯😋.🥗 淮山炒蓮藕片💲 108👉 自問小編都麻麻地食菜, 不過呢度廚師炒得好有鑊氣, 淮山同蓮

🦀 薑蔥蟹煲
💲 380

🕊 招牌脆皮乳鴿
💲 78
攤凍咗就會差好遠。

🥚 蠔仔菜譜煎蛋
💲 98

🥗 淮山炒蓮藕片
💲 108
👉 自問小編都麻麻地食菜, 不過呢度廚師炒得好有鑊氣, 淮山同蓮藕片都炒得好爽脆,加上彩椒等開胃嘅食材,令到小編都食咗唔少🙊

🤠 最後仲叫咗滋潤嘅鹹檸七同埋凍檸茶, 同埋晚市附送嘅番薯糖水, 為呢一餐作個完美嘅作結😋

📍 樓上大排檔
灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
魚雲煲 HK$128朋友英國番香港🇬🇧食左幾年fish n chips’🍟得一個要求,就係要佬味濃🤣知道呢間餐廳係喜記炒蟹前總廚主理,所以點番個魚雲煲俾佢嘆👌🏽一上菜就聽到滋滋聲令人懷念嘅聲音💥食到佢眼濕濕🥹(講笑🤣)不過加左豆豉汁同薑蔥,真係好惹味💦抵讚係份量好多,啖啖肉🫶🏼魚雲係魚頭部位,營養好豐富,男仔食一流👍🏼招牌開邊乳鴿 HK$78大部份乳鴿都好嚡🥾不過叫得招牌我地都有信心嘅😋一上菜就覺得色水好靚🐣咬下又真係幾juicy 💕而且熱辣辣🔥XO醬炒海螺片 HK$148主要係XO醬幾好食,偏甜啲🌶️海螺好爽脆,同芥蘭好夾🥦金沙涼瓜條 HK$58其實50幾蚊一道菜,仲唔係hea你又真係幾掂😍特別適合啲覺得苦瓜好健康🥗要咸蛋黃送飯嘅朋友🤣蟹油炒麵 HK$108既然出名避風糖料理,一試果然同平時一般炒麵個豉油味好唔同,多左啲咸香🤩雖然唔係濃濃嘅蟹味,但係味道都幾別樹一格🦀飲品就普通,肚腩叫左杯檸檬茶俾朋友念下舊🤪🍋
魚雲煲 HK$128

招牌開邊乳鴿 HK$78

XO醬炒海螺片 HK$148
主要係XO醬幾好食,偏甜啲🌶️海螺好爽脆,同芥蘭好夾🥦

金沙涼瓜條 HK$58

蟹油炒麵 HK$108

飲品就普通,肚腩叫左杯檸檬茶俾朋友念下舊🤪🍋
2023-07-03 136 浏览
我都好鍾意食大排檔,但當天熱就怕怕,加上環境污糟,所以就算鍾意都甚少會去最近去過灣仔呢間樓上大排檔,餐廳主打避風塘菜式,由喜記炒蟹前主廚主理。走入店內,懷舊大排檔裝修盡現眼前,而且地方寬敞,加上冷氣充足,最重要係乾淨企理,其實大排檔都可以好高質🥢椒鹽粟米粟米🌽配上椒鹽,清甜得嚟惹味🥢八味炸豆腐炸豆腐好味就要炸皮夠薄,口感外脆內軟,呢度完全做到要求🥢鮮淮山炒蓮藕片淮生蓮藕片食落爽脆,又唔會太油膩,蔬菜以外的選擇🥢拔絲咕嚕肉大大件肉排,食落都好淋,糖醋汁甜甜酸酸,味道很好。做到脆口,又有拉絲感覺,抵讚🥢沙茶芥蘭牛仔肉芥蘭鮮嫩爽脆,牛肉嫩滑,加上沙茶醬夠惹味,餸飯一流🥢黑蒜蝦仁炒飯炒飯粒粒分明,鑊氣十足。蝦仁爽口彈牙,加上黑蒜獨有香氣,炒出嚟的飯特別好味🥤飲品方面,除了啤酒及汽水,大排檔少有既手沖檸檬茶、奶茶同百香果檸檬梳打,呢度一樣飲得到

🥢椒鹽粟米
粟米🌽配上椒鹽,清甜得嚟惹味

🥢八味炸豆腐
炸豆腐好味就要炸皮夠薄,口感外脆內軟,呢度完全做到要求

🥢鮮淮山炒蓮藕片
淮生蓮藕片食落爽脆,又唔會太油膩,蔬菜以外的選擇

🥢拔絲咕嚕肉

🥢沙茶芥蘭牛仔肉
芥蘭鮮嫩爽脆,牛肉嫩滑,加上沙茶醬夠惹味,餸飯一流

🥢黑蒜蝦仁炒飯

2023-06-30 109 浏览
前排講起好耐無食大排檔,即刻搵咗間樓上大排檔,連個名都係咁叫🤣環境乾淨,有啲特色裝修,同舊式大排檔唔同!✅樓上小炒王 $148小炒王最緊要夠鑊氣,仲有魷魚🦑同蝦🦐,全部都好入味,爽口彈牙✅蟹油炒麵$108炒麵加咗蟹油非常香口,炒得好有鑊氣,充滿大排檔特色風味✅蠔仔菜脯煎蛋$98蠔仔Creamy肥美,都幾大粒🦪完全唔係蠔仔🤣加埋蛋煎得好香好滑溜,仲有菜脯增加口感✅魚香茄子煲$80魚香茄子煲火候掌握得幾好,茄子軟硬度適中,惹味🍆✅金沙脆魚皮$60鹹蛋黃魚皮超級邪惡,又脆又香口,一邊傾偈一邊當小食,好快就清灑✅百香果檸檬梳打$25、凍檸茶$19百香果檸檬酸酸甜甜幾清新🌿💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5📍樓上大排檔 (灣仔)灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
✅樓上小炒王 $148

✅蟹油炒麵$108
炒麵加咗蟹油非常香口,炒得好有鑊氣,充滿大排檔特色風味

✅蠔仔菜脯煎蛋$98

✅魚香茄子煲$80
魚香茄子煲火候掌握得幾好,茄子軟硬度適中,惹味🍆

✅金沙脆魚皮$60
✅百香果檸檬梳打$25、凍檸茶$19
百香果檸檬酸酸甜甜幾清新🌿

💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍樓上大排檔 (灣仔)
灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
2023-06-28 2716 浏览
大排檔係香港人獨特嘅飲食文化,喜歡大排檔風味嘅鑊氣小炒,時至今日,街頭大排檔已所剩無幾,大部份都搬進室內,環境較衛生和舒適呢日就同朋友嚟到位於灣仔《樓上大排檔》,充滿懷舊大排檔裝修格局,枱與枱之間夠闊落食物選擇多之餘,亦係由喜記炒蟹前總廚主理,所以避風塘菜式係非常出色!🥢拔絲咕嚕肉 - 外皮炸至金黃晶瑩,玻璃般嘅拔絲效果,酸酸甜甜嘅醬汁掛滿每嚿咕嚕肉,食落鬆脆可口,非常好味!🥢淮山炒蓮藕片 - 食落夠爽脆,而淮山和蓮藕營養價值豐富,必點!🥢椒鹽粟米 - 口感外脆內嫩,如果沾多少少椒鹽應該會更惹味!🥢八味炸豆腐 - 炸得夠乾身,外皮夠香脆,一口size食唔停口!🥢沙茶芥蘭牛仔肉 - 牛肉軟腍不韌,用上沙茶醬嚟炒特別惹味!🥢黑蒜蝦仁炒飯 - 炒到粒粒分明,夠色水,加了不少黑蒜,食落帶微微甘甜🍹百香果檸檬梳打 - 百香果味清香,配上檸檬酸酸甜甜,夠解渴解膩!🍹凍檸茶/凍奶茶 - 同茶記飲到嘅不遑多讓,幾好👍

🍹凍檸茶/凍奶茶 - 同茶記飲到嘅不遑多讓,幾好👍

呢一間灣仔位於杜老誌道 嘅懷舊大排檔係我一直bookmark 嘅餐廳,其中一個原因係因為佢哋係喜記炒蟹前總廚主理,所以好多菜式都主打避風塘味道。一入到去見到佢哋嘅裝修設計係走80年代嘅懷舊大排檔風情,上到去好舒服,因為空間感好大,而且非常乾淨,有冷氣又坐得舒服,去打卡一流!🎈拔絲咕嚕肉 $138咕嚕肉炸得好香脆,而且肉質一啲都唔乾身,豬肉好淋身,佢嘅配菜菠蘿亦都好甜。作為第一道菜十分開胃。🎈淮山炒蓮藕片 $108淮山同埋蓮藕片炒得好香脆爽口,淮山索晒芡汁的味道,令到平時唔鍾意食淮山嘅我,都中意食同多幾嚿送飯,而且佢哋嘅份量亦都好夠,三個人食都冇問題。🎈蟹油炒面 $108店員介紹最好配埋佢哋嗰辣醬食,麵質炒得夠乾身,而且好惹味,但一定要趁熱食。🎈招牌脆皮乳鴿(隻) $78上枱熱辣辣,外皮相當香脆,而且一啲都唔油膩,鴿肉味道都有少少滷水香味,點上鹽,令到味道更加升級。難怪係招牌菜式😍😍🎈金沙涼瓜條 $58曾經喺其他餐廳食過呢一味餸,估唔到呢間餐廳都有,意外地十分好食!個苦瓜做得好出色,一啲都唔覺有苦味,而且外面嘅金沙鹹蛋脆皮十分香脆,同苦瓜好夾,外脆內軟嘅口感😍🎈咸檸七 $25🎈咸檸梳打

🎈拔絲咕嚕肉 $138

🎈淮山炒蓮藕片 $108

🎈蟹油炒面 $108

🎈招牌脆皮乳鴿(隻) $78

🎈金沙涼瓜條 $58

🎈咸檸七 $25
🎈咸檸梳打 $25
2023-06-23 90 浏览
如果大家喜歡吃大排檔,一定要試吓灣仔區樓上大排檔!‼️因為佢地有懷舊大排檔裝修,回憶甚多!最重要係主打避風塘菜式!樣樣都好吸引🤩因為佢地有喜記炒蟹前總廚做主理,所以特別好食🤤同一班朋友食飯梗係去食大排檔啦,喺灣仔區最近發現 #樓上大排檔 所以我哋就入咗去食啦🔹金沙脆魚皮~脆卜卜,一路傾計一路食,正!🔹蠔仔菜脯煎蛋~足料又大份,蠔仔分量好多❣️🔹拔絲咕嚕肉,甜酸味道適中,咕嚕肉都好大嚿!🔹淮山炒蓮藕片爽脆鮮甜!好健康菜式!🔹蟹油炒面用蟹油炒麵,令到麵質好爽口又特別入味。🔹金沙凉瓜條完全唔苦,我本身唔食涼瓜,都引唔住食多2嚿~🥤百番果檸檬梳打🥤咸檸七
因為佢地有喜記炒蟹前總廚做主理,所以特別好食🤤

🔹金沙脆魚皮~脆卜卜,一路傾計一路食,正!

🔹蠔仔菜脯煎蛋~足料又大份,蠔仔分量好多❣️

🔹拔絲咕嚕肉,甜酸味道適中,咕嚕肉都好大嚿!

🔹淮山炒蓮藕片
爽脆鮮甜!好健康菜式!

🔹蟹油炒面
用蟹油炒麵,令到麵質好爽口又特別入味。

🔹金沙凉瓜條
完全唔苦,我本身唔食涼瓜,都引唔住食多2嚿~

🥤百番果檸檬梳打
🥤咸檸七
2023-06-23 1876 浏览
《香港大排檔情懷🇭🇰》———————————————-#樓上大排檔 🤩-同朋友好耐無食過土炮大排檔,但最近熱到咁,專登搵咗間樓上排檔,有冷氣又乾淨,坐得舒服,仲要裝修超靚,連麻甩嘅朋友都想去打卡😂-格局設計走懷舊風大排檔裝修,好似時光倒流咁⏳好多唔同嘅霓虹燈、燈牌,甚至係遊戲機鋪🎮 而餐廳主打避風塘菜式,由喜記炒蟹前總廚主理,質素保證👨‍🍳-🦀 蟹油炒麵呢款係餐廳招牌菜,炒麵炒得好香,略帶蟹味鹹香,而且條條分明,一啲都唔油膩😙 店員仲提我哋一定要撈埋辣椒醬一齊食,更加惹味🌶️-🦪 蠔仔菜脯煎蛋蠔餅好大碟,煎蛋內滿佈大量飽滿嘅蠔仔,富有鮮味,裡面仲食到一粒粒菜脯,爽脆有口感😝-⛰️ 淮山炒蓮藕片藕片炒得好爽口,淮山帶啲黏液有種滑溜嘅感覺,份量十足,認真足料😆-🍆 魚香茄子煲熱辣辣原煲上,滋滋炸炸嘅聲夠哂有鑊氣,魚香略有鹹香,簡直就係白飯殺手🤣 茄子煮得好淋,好食😍-❤️ 老街韭菜雞紅沙嗲蒜蓉味香濃,雞紅煮得好淋,基本上唔使咬已經化開,仲無咩腥味,正😄-⭐ 參考價錢︰(另收加一)淮山炒蓮藕片: $108蟹油炒麵: $108蠔仔菜脯煎蛋: 98魚香茄子煲: $80老街韭菜雞紅: $68百香果檸檬梳
《香港大排檔情懷🇭🇰》
———————————————-
#樓上大排檔 🤩
🦀 蟹油炒麵
🦪 蠔仔菜脯煎蛋
⛰️ 淮山炒蓮藕片
🍆 魚香茄子煲
❤️ 老街韭菜雞紅
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
淮山炒蓮藕片: $108
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$270
2023-06-22
2023-06-19 91 浏览
同一班朋友食飯梗係去食大排檔啦,喺灣仔區最近發現 #樓上大排檔 所以我哋就入咗去食啦入面地方非常乾淨,懷舊氣氛十足🚩同一大班朋友食飯就啱晒啦🤩餐廳主打避風塘菜式~‼️原來佢哋嘅主角廚係喜記炒蟹前總廚主理😍🥘金沙脆魚皮🥘蠔仔菜脯煎蛋🥘拔絲咕嚕肉🥘淮山炒蓮藕片🥘蟹油炒面🥘金沙凉瓜條碟碟都大大粉,價錢又抵食!每碟炒出黎都好有獲氣👍🏻絕對係大師風範呀✨我最所賞係佢既金沙涼瓜條,用蛋黃醬去炸,完全唔會有苦澀味道❣️令我愛上涼瓜😍金沙脆魚皮,脆卜卜香口好惹味呀😁

‼️原來佢哋嘅主角廚係喜記炒蟹前總廚主理😍

🥘金沙脆魚皮
🥘蠔仔菜脯煎蛋
🥘拔絲咕嚕肉
🥘淮山炒蓮藕片
🥘蟹油炒面
🥘金沙凉瓜條

2023-06-19 528 浏览
位於灣仔杜老誌道的樓上大排檔(former: 杜老誌大飯店),裝修以懷舊香港作為主題,具有獨特經典大排檔風味,乾淨創新版本。適合大大班朋友和家人慶祝節日的好地方!總廚主理係前喜記炒蟹的大廚,所以就算係平日嘅星期三晚上,餐廳亦是座無虛席,所以記得打電話預早約好座位,walk-in有機會需要預留等待時間。百香果檸檬梳打梳打加入新鮮酸甜百香果非常清新,夏日消暑好開胃。凍檸7經典大排檔必點飲料,除咗啤酒之外😉。泰式無骨鳳爪原隻無骨鳳爪,加上微微酸辣,不易開胃之選。樓上小炒王唔想叫菜咁普通,就要試吓經典小炒王。師傅炒得好夠火喉,香炒腰果,韭菜鮮味十足😋金沙涼瓜條炸咗之後一d都唔苦,爽口沒有苦澀味。金沙脆魚皮邪惡的鹹蛋炒魚皮,香脆而乾身不油膩,味道很好。拔絲咕嚕肉半肥半瘦的肉排,肉質鬆化,外層仲保持到脆口,帶有微微拔絲的效果配開胃紅椒及菠蘿,酸酸甜甜,開胃可口!蠔仔菜脯煎蛋蠔仔挺多的,味道好鮮甜,充滿鑊氣。黑蒜蝦仁炒飯炒飯粒粒分明,配合黑蒜同蝦仁,入口甘香。蟹油炒麵用炸蟹的油炒作而成,非常惹味,避風塘招牌必點菜式!魚香茄子煲拎出來的時候煲還在沸騰,令肉汁不停從外彈出彈出,熱騰騰一直在冒煙,光學賣相

百香果檸檬梳打
梳打加入新鮮酸甜百香果非常清新,夏日消暑好開胃。

凍檸7
經典大排檔必點飲料,除咗啤酒之外😉。

泰式無骨鳳爪
原隻無骨鳳爪,加上微微酸辣,不易開胃之選。

金沙涼瓜條
炸咗之後一d都唔苦,爽口沒有苦澀味。

金沙脆魚皮
邪惡的鹹蛋炒魚皮,香脆而乾身不油膩,味道很好。

蠔仔菜脯煎蛋
蠔仔挺多的,味道好鮮甜,充滿鑊氣。

黑蒜蝦仁炒飯
炒飯粒粒分明,配合黑蒜同蝦仁,入口甘香。

蟹油炒麵
用炸蟹的油炒作而成,非常惹味,避風塘招牌必點菜式!

魚香茄子煲
拎出來的時候煲還在沸騰,令肉汁不停從外彈出彈出,熱騰騰一直在冒煙,光學賣相已經流口水了!
每一口吃出淡淡鹹魚肉粒鮮味,送飯一流。

奉送番薯糖水
蕃薯好夠甜味,薑味十足,為我們豐富的晚餐作完美句號
2023-06-14
2023-06-18 1514 浏览
夏天想食大排檔但又唔想熱辣辣,又想環境四正懷舊的話,灣仔的樓上大排檔是十分不錯的選擇。裝修夠晒打卡!餐牌選擇全都是受歡迎菜色。坐低先來兩杯凍飲,青檸梳打、凍奶茶透心涼又解渴!椒鹽鮮魷新鮮即炸起,炸漿很薄,件件都金黃色,好迷人!食落好脆!鮮魷肉質彈牙又爽嫩,就算攤凍左,仍然保持香脆,好好食!黑椒葱爆安格斯牛柳粒我愛牛柳的肥美,它肥得來不會咬落一口油,脂肉比例恰到好處,所以越𡁻牛油香越出。黃椒紅椒等乾葱等又炒得香甜。個黑椒汁做得好出色!黑蒜蝦仁炒飯為牛柳粒送飯而點的,黑蒜帶點甜味,飯混入了翠肉瓜粒及蝦仁,配料簡單但炒得乾身且粒粒分明。用黎送小炒一流!沙茶芥蘭牛肉仔又一送飯之作,沙茶醬好惹味,芥蘭鮮嫩翠綠,牛肉片片都好滑嫩,出色!招牌脆皮乳鴿皮好薄,鴿肉食落帶咸香,小小一隻一開4,可以過下口癮!番薯糖水是餐廳送的,侍應姐姐見我地食得慢,特意留定兩碗俾我地,好貼心!食埋碗糖水就滿足而歸!呢度小炒好出色,不單有裝修,食物又有質素,值得專登黎幫襯!

坐低先來兩杯凍飲,青檸梳打、凍奶茶透心涼又解渴!

椒鹽鮮魷

黑椒葱爆安格斯牛柳粒

沙茶芥蘭牛肉仔

招牌脆皮乳鴿
皮好薄,鴿肉食落帶咸香,小小一隻一開4,可以過下口癮!

番薯糖水
2023-06-13
  • 招牌脆皮乳鴿
  • 黑蒜蝦仁炒飯
  • XO醬肉碎芥蘭煲
  • 蕃薯糖水
2023-06-16 71 浏览
一諗起香港,通常都會諗起大排檔,好有穫氣嘅小炒,但大排檔嘅環境衛生又會好令人卻步,今次就去試下一間叫做樓上大排檔嘅餐廳,睇落會唔會另一番見解首先入到去,見到好多懷舊裝修,但環境幾靚有冷氣,枱與枱之間都唔會話好迫,環境衛生坐位都合格見到餐牌有各式各樣小炒,海鮮,同行四人,今次就叫咗8個小菜,豪食豪食樓上小炒皇要睇一間舖頭有冇穫氣,試下小炒皇就知,每一間嘅小炒皇用料都會有啲啲唔同,但都係大同小異,韮菜花,腰果,蝦干,魷魚,呢度炒得好好,蝦干好大粒,韮菜花都唔會話炒到過老有渣,值得一叫XO醬炒海螺片好家常嘅一道菜,如果xo醬再重少少會好啲,但重口味中帶點清淡都唔錯既馬拉盞炒生菜呢一碟相對嚟講較重口味,有啲啲油拔絲咕嚕肉呢一碟係店舖招牌,每一舊都掛到汁,大大舊,咬落去好淋,啖啖肉,酸酸甜甜,啱哂我口味蠔仔菜甫煎蛋 九菜雞紅 椒鹽粟米 金沙涼瓜條除咗小炒,都叫咗啲大排檔先食到嘅小食,好少會見到菜甫會加埋蠔仔煎蛋,每一粒蠔仔都算大隻唔腥,同埋菜甫一齊食又幾過癮雞紅已經好少地方見到,味道同豬紅差唔多,口感再嫩滑啲,作為餐前小食都唔錯粟米睇落平平無奇,但又幾好食,一舊接一舊,配啤酒一流令我幾驚喜嘅莫過

樓上小炒皇

XO醬炒海螺片

馬拉盞炒生菜
呢一碟相對嚟講較重口味,有啲啲油

蠔仔菜甫煎蛋 九菜雞紅 椒鹽粟米 金沙涼瓜條

粟米睇落平平無奇,但又幾好食,一舊接一舊,配啤酒一流

令我幾驚喜嘅莫過於好邪惡嘅鹹蛋黃涼瓜,涼瓜一啲都唔苦,口感亦唔似苦瓜,友人一度以為食緊南瓜,但鹹蛋黃配咩都冇得輸
  • 拔絲咕嚕肉
  • 小炒皇