2021-09-18
銅鑼灣一直有樣美食非常出名,就係橋底辣蟹,好多時行過附近,D香辣味都會令我留曬口水,我近排一直響銅鑼灣翻工,一直心思思想試下,今個禮拜五收工,心血來潮就約埋同事一齊去試下呢間餐廳。 呢間餐廳都好受歡迎,好多城中名人都曾經拜訪,門口貼滿左好多相。餐廳入面環境就正常一間酒樓咁,但係就一直彌漫住一陣好鬼令人有食欲嘅香辣味,我相信餓住咁食已經令客人食嘅時候加分唔少。我睇個餐牌真係睇到眼花繚亂,超多種菜品,基本上可以唸到嘅大排檔菜色,個餐牌上面都可以揾到,而且價錢唔貴。 一開頭就直接上主角辣蟹,個賣相一睇就知掂,一隻大大嘅蟹身上鋪滿炸蒜,爆香,D香味真係直衝入鼻,而且聞落去就知道一定夠曬入味,呢種辣蟹就一定要用大肉蟹,呢種比較重口味嘅整法,如果用細蟹,食得就可能無咁爽,仲可能太咸添。呢個招牌辣蟹果然無令我失望,啖啖肉有滿足感,而且炸痠起到增香嘅作用,食起身又惹味又香口,而且可以話面頭汁醬唔多,全部逼曬落蟹肉入面,加埋蟹肉嘅鮮味,味道真係令人有D上癮。唔好以爲呢個鎹净係食個味,估唔到蟹肉肉質都一樣咁出色,食得出用嘅蟹一定係新鮮嘅,一D都唔霉,而且處理上都做得非常出色,一絲絲,咬落去唔係即刻散,有小
一開頭就直接上主角辣蟹,個賣相一睇就知掂,一隻大大嘅蟹身上鋪滿炸蒜,爆香,D香味真係直衝入鼻,而且聞落去就知道一定夠曬入味,呢種辣蟹就一定要用大肉蟹,呢種比較重口味嘅整法,如果用細蟹,食得就可能無咁爽,仲可能太咸添。呢個招牌辣蟹果然無令我失望,啖啖肉有滿足感,而且炸痠起到增香嘅作用,食起身又惹味又香口,而且可以話面頭汁醬唔多,全部逼曬落蟹肉入面,加埋蟹肉嘅鮮味,味道真係令人有D上癮。唔好以爲呢個鎹净係食個味,估唔到蟹肉肉質都一樣咁出色,食得出用嘅蟹一定係新鮮嘅,一D都唔霉,而且處理上都做得非常出色,一絲絲,咬落去唔係即刻散,有小小口感,食得出火候掌握得幾好。食過之後真係明呢個蟹點解咁出名,同事都贊不絕口。
食完重頭戲,真係擔心之後D鎹會無咁好食,但原來我嘅擔心係多餘嘅。先講個沙薑雞,皮爽肉嫩真係做到,雖然話沙薑味唔會太重,就咁有一陣淡淡嘅咸味,反而調到雞味,清淡D食到鷄嘅原味,我非常中意。跟住就係個柚子脆香骨,我見都唔小人點,主要就係面頭有D柚子醬包裹住脆香骨,味道都幾豐富下,表皮酸酸甜甜,下層有陣脆香骨嘅咸香味托住,都幾得意下。另外我地仲食左其他餸,好似有炒通菜同鐵板田鷄,全部都整得幾有水準,有鍋氣,都好岩我地送住啤酒食。
單單為咗隻辣蟹,我都覺得完全值得黎呢間橋底辣蟹朝朝聖,而且其他野食出品又好,價錢仲分分鐘平過出面大排檔,又好味又抵食,咁正嘅餐廳又點可以錯過呀。