2021-11-12 24 浏览
🍴高質平民小炒🫖🍲️系列‼️—▫️餐廳: 橋底辣蟹▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 銅鑼灣駱克道391號金禧大廈地下及一樓▫️營業時間⏰: 星期一至日 11:00-03:00▫️價錢:$100+—美味:🫖🫖🫖🫖環境:🍲🍲🍲+0.75🍲價錢:💰💰💰+0.75💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳+0.7👨🏻‍🍳—👧🏻👦🏻都幾鐘意食中式小炒☺️☺️見幾多人推薦依間既小炒就一試😍😍性價比幾高💕同有驚喜—👧🏻👦🏻叫咗幾樣野📍豉汁炒蜆價錢:$88分數:🍲🍲🍲🍲幾有驚喜😍😍豉汁味幾濃,蜆幾大粒同juicy 🥰唔會有沙—📍椒鹽雞軟骨價錢:$75分數:🐥🐥🐥🐥+0.2🐥可以話係必叫😌😍好少可以食到勁香勁脆既雞軟骨☺️☺️佢有一種淡淡既香味,幾多肉都幾脆—📍豉油皇煎海皇價錢:$138分數:🍲🍲🍲🍲炒得好有鑊氣😍😍有魷魚、煎魚、帶子粒、蝦🦐夾埋一齊幾抵食😳😳仲要每樣海鮮都好新鮮—#好西 #打卡 #蟹 #夏天美食 #HongKong #小炒 #銅鑼灣美食 #酒樓 #bestoftheday #amy_in_cwb #tea #旺角美食 美食 #點心 #雞軟骨 #咕嚕肉 #奶茶 #restaurant #干炒牛河
🍴高質平民小炒🫖🍲️系列‼️

👧🏻👦🏻叫咗幾樣野
📍豉汁炒蜆
價錢:$88
分數:🍲🍲🍲🍲
幾有驚喜😍😍豉汁味幾濃,蜆幾大粒同juicy 🥰唔會有沙

📍椒鹽雞軟骨
價錢:$75
分數:🐥🐥🐥🐥+0.2🐥

📍豉油皇煎海皇
價錢:$138
分數:🍲🍲🍲🍲

2021-11-10 38 浏览
炒蟹一直都想食,咁岩行開呢邊,朋友又中意食蟹,就一齊黎食啦。一坐低,侍應會比茶同花生,個花生好好味。未上菜前已經食曬😂揀了D孖寶,再加個菜同飯。招牌炒辣蟹就算係孖寶,隻蟹都幾大隻。有唔辣至大辣選擇,我哋揀左微辣。好惹味同入味。d汁滲透左入蟹肉,蟹肉保持到嫩滑,正。蒜蓉粉絲蒸聖子王超大隻既聖子呀,蒜蓉勁多,好入味。聖子蒸得唔會太老。海王粉絲雜菜煲味道唔錯,足料。個煲好保溫,食到最後都係溫熱。埋單後 仲送左腐竹雞蛋糖水好滿足既一餐👍🏽

一坐低,侍應會比茶同花生,個花生好好味。未上菜前已經食曬😂

揀了D孖寶,再加個菜同飯。

招牌炒辣蟹
就算係孖寶,隻蟹都幾大隻。
有唔辣至大辣選擇,我哋揀左微辣。
好惹味同入味。d汁滲透左入蟹肉,蟹肉保持到嫩滑,正。

蒜蓉粉絲蒸聖子王
超大隻既聖子呀,蒜蓉勁多,好入味。聖子蒸得唔會太老。

海王粉絲雜菜煲
味道唔錯,足料。個煲好保溫,食到最後都係溫熱。

埋單後 仲送左腐竹雞蛋糖水
好滿足既一餐👍🏽
2021-11-03
2021-11-09 25 浏览
今日約左親戚晚飯,我們一如既往選擇了銅鑼灣「橋底辣蟹」,一間食物超有水準的老字號中菜館。新店位於金禧大廈,地段方便。 餐廳環境寬敞,座位舒適, 招呼友善。而且餐牌食物款式選擇多,深受街坊、熟客棒場,平日亦十分旺場。-我們點了數款小菜今晚轉涼,氣溫16 度點了兩款湯水滋補一下♥️猴頭菇螺頭燉湯 選用新鮮材料煮燉 ,湯底味道鮮甜香濃。材料豐富,絕不吝嗇。 猴頭菇如海綿後吸盡湯汁,咬下去很juicy ; 還有瘦肉、嫩雞、螺頭, 無味精的靚湯,開胃暖身又養顏。-♥️金湯佛跳牆 湯樽華麗,蓋子有可愛的笑佛。 佛跳牆的精華在於有山珍海味,所用的材料十分豐富,包括花膠、花菰、魚肚、海參、乾鮑等,濃郁葷香。-👍🏻 酥炸生蠔 我們很喜歡吃蠔,大力推介這道菜式!所用的生蠔🦪是巨大珍寶肥美級桶蠔! 蠔味十分濃郁鮮香, 加上所用的炸粉夠薄夠脆,吃下去不油不膩,亦可點上喼汁將味道進一步昇華。-👍🏻 葡汁焗海皇 一向很愛葡汁的香氣。 而這道菜式的味道亦格外香濃馥郁,海鮮亦相當多種類及新鮮,例如大蝦、帶子、魷魚、魚柳等等,配菜如洋蔥🧅及青椒🫑亦十分爽甜,下飯一流。-👍🏻 當紅炸子雞 (半隻 )炸子色澤金黃,外脆內嫩,幹
我們點了數款小菜
今晚轉涼,氣溫16 度
點了兩款湯水滋補一下
♥️猴頭菇螺頭燉湯

♥️金湯佛跳牆

👍🏻 酥炸生蠔

我們很喜歡吃蠔,大力推介這道菜式!
👍🏻 葡汁焗海皇

👍🏻 當紅炸子雞 (半隻 )

炸子色澤金黃,外脆內嫩,幹香鮮鹹!
♥️糖水

奉送咋喳糖水,足料之餘,甜度亦恰到好處。
2021-11-07 42 浏览
以前去開橋底辣蟹嘅舊址,但係原來已經休業,而家搬到新鋪營業。〈豬潤啫啫雞煲〉有兩大片豬潤稍為煎過,唔算好厚果種,雞件分量超多,而且啖啖肉,唔會剩係得雞骨。醬汁調得啱啱好,係穩陣啫啫雞煲既味道。〈避風塘鱔球〉鱔球份量超級多,我哋兩個女仔都食唔晒,好彩炸粉唔厚,可以一啖接一啖咁食,炸蒜份量好多,夾埋鱔球一齊食好夾好惹味。〈橋底小炒王〉呢一樣係我最鍾意嘅菜式,腰果炸到好趣口,韭菜花又唔老,蝦乾魷魚好新鮮,炒到火候啱啱好,首推首推!〈豉油王金菇鴨舌〉呢款簡直係小菜嘅份量,絕對唔係小食咁少,豉油滷得好入味,連埋配菜嘅芽菜金菇一齊食,感覺好清新。最後餐廳仲送上是日糖水俾我哋,雖然係送嘅,但係紅豆沙都煲得好好味,紅豆好大粒,陳皮味道唔會好重,好啱食啊!

〈豬潤啫啫雞煲

〈避風塘鱔球〉

〈橋底小炒王〉

〈豉油王金菇鴨舌〉

2021-11-03 40 浏览
食開橋底辣蟹十幾年。今次真係好失望。豉汁炒蜆有一半係空殼。辣蟹簡直係大失水準。首先,炒蟹用嘅炸蒜蓉,一睇就知係隔夜嘅,係返炒嘅。冇晒黃金色,仲係好油。其次,除咗辣味,完全冇咗香味。最乞人憎嘅係,辣味係辣精谷出黎,唔係真係辣椒咁,成碟見唔到咩辣椒,用手指點完摸鼻,直頭辣到鼻哥。我覺得佢哋大廚應該換咗人。唔知以後可以係邊度再食到好味嘅橋底辣蟹。
食開橋底辣蟹十幾年。今次真係好失望。
橋底辣蟹
2021-11-03
2021-11-02 21 浏览
橋底辣蟹 地址: 銅鑼灣駱克道391號金禧大廈地下及一樓電話: 36197268=====================當外國朋友來到香港,盡地主之誼帶佢地吃喝玩樂,點心之外中式小炒及海鮮都是本地美食。呢度食海鮮一D都唔貴已唔多地方有$88 椒鹽九肚魚,每條都肥肥白白,連骨都食得補下calcium ,魚肉嫩而粉漿薄得香酥,點少少醋就是要道香口菜式。四川龍鳳煲 有蝦仁、雞球、魚肚 $128,個辣醬令到成鍋更芳香豐富,想不到蝦同魚肚落辣醬都美味,又好下飯脆皮乳鴿皇 1隻$60 切開成4件,炸到皮啡紅脆香,乳鴿肉入味,相信醃沈了好耐先有得瑤柱貴妃雞 (半隻) $108有蔥油,鹹香惹味。因小炒皇$58每間落的材料都唔同,所以去到有供應的地方我必點來試。除了韮菜,仲落左蝦乾,魷魚,有爽口,有柔,更有蝦乾的鹹香仲有糖水送,紅豆沙唔會太甜,岩曬要健康的人。
橋底辣蟹

地址: 銅鑼灣駱克道391號金禧大廈地下及一樓

電話: 36197268
=====================

呢度食海鮮一D都唔貴

瑤柱貴妃雞 (半隻) $108有蔥油,鹹香惹味。

仲有糖水送,紅豆沙唔會太甜,岩曬要健康的人。
2021-11-02 31 浏览
今日來到銅鑼灣金禧大廈吃橋底辣蟹,當然首選必定要有橋底辣蟹啦!我們一行4人居然大家都有選擇困難症,於是簡單地點了一個自選套餐,包括有:湯類選擇(粟米魚肚羹)味道可以😌咸淡度適中,大約有6-7碗份量。海鮮類選擇(蒸容粉絲蒸元貝)以蒜蓉辣椒絲、金菇、蔥和粉絲放於元貝肉上,大大隻熱辣辣上桌,視覺上已被食物吸引,加上元貝清洗得乾淨,沒看見有腸臟,而且廚師應該有用刀鎅起肉,所以很容易進食。主角橋底辣蟹🦀店舖選用啖啖肉的肉蟹,蟹肉經過油炸後,加上以特別多的炸蒜🧄鋪滿在蟹上,蟹香而不油膩,不會吃到滿嘴油光😋👍其餘可揀選三款小菜有:橋底小炒皇、涼瓜炆鴨件及紅燒乳鴿,餐牌上寫著一隻乳鴿,竟然來了兩隻,驚喜😅最後還有綠豆糖水。

湯類選擇(粟米魚肚羹)
味道可以😌咸淡度適中,大約有6-7碗份量。

海鮮類選擇(蒸容粉絲蒸元貝)

主角橋底辣蟹🦀

其餘可揀選三款小菜
2021-11-01 635 浏览
一行4人去咗「橋底辣蟹」駱克道新址醫肚 (其他分店暫時休業),費時諗食乜就直接點咗個晚飯優惠套餐 ($1180/ 4位),整體唔錯,而且幾抵食👍🏻另啤酒仲做緊買一送一優惠👍🏻🦀招牌炒辣蟹(1隻)炒辣蟹可揀辣度,但即使揀咗微辣,辣度都不容小覷;隻蟹鮮甜幾好肉,蟹蓋都算多膏,加埋香脆炸蒜香口又惹味😋🦀蒜蓉粉絲蒸蟶子皇蟶子皇大隻鮮味,配埋大量蒜蓉、粉絲及金菇一齊清蒸,再簡單配甜豉油已經好好味😋🦀柚子脆香骨脆香骨有啲似咕嚕肉,但入口係柚子味,味道酸甜且炸得幾香脆😋🦀花膠杞子燉雞湯燉雞湯加入咗花膠、雞肉及豬肉等,有濃濃嘅雞味之餘仲好香甜,另花膠大大舊夠晒養顏🥰🦀霸王雞(半隻)雞肉嫩滑又入味,配埋甜豉油及大量嘅蔥更顯惹味😋🦀清蒸海沙巴斑仔(1條)斑仔新鮮唔腥,魚肉嫩滑唔會蒸得過老,清蒸後加入蔥絲及豉油已好好食😋🦀蒜蓉炒雜菜菜心及白菜以蒜蓉清炒,味道屬正常發揮😃🦀蟹油銀芽炒麵炒麵加入芽菜、洋蔥及蔥一齊炒,味道ok,而且仲有芝麻香😌🦀精美甜品最後附送糖水,糖水以幾款豆及芋頭煲成,味道都唔錯😋

🦀招牌炒辣蟹(1隻)

🦀蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

🦀柚子脆香骨
脆香骨有啲似咕嚕肉,但入口係柚子味,味道酸甜且炸得幾香脆😋

🦀花膠杞子燉雞湯

🦀霸王雞(半隻)
雞肉嫩滑又入味,配埋甜豉油及大量嘅蔥更顯惹味😋

🦀清蒸海沙巴斑仔(1條)

🦀蒜蓉炒雜菜
菜心及白菜以蒜蓉清炒,味道屬正常發揮😃

🦀蟹油銀芽炒麵
炒麵加入芽菜、洋蔥及蔥一齊炒,味道ok,而且仲有芝麻香😌

🦀精美甜品
最後附送糖水糖水以幾款豆及芋頭煲成,味道都唔錯😋

今晚一行4人放工happy hour 嘅場地轉左去食橋底辣蟹🤤 我哋四個人都係超大食,所以一坐低就索性叫咗個四人餐, 貪佢份量足夠,唔洗諗又多款式 先黎一個招牌炒辣蟹,隻蟹都幾厚肉,又甜又多膏,加埋無得輸既爆炒辣蔥蒜,勁惹味 之後係蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,個蟶子本身新鮮鮮甜,普通跟蒜蓉粉絲甜豉油呢個組合已經係超夾,唔洗花巧👍🏻 之後揀埋柚子脆香骨,貪佢有酸甜味醒胃食落ok 正常,唔會鞋口之後就係每人一盅花膠杞子燉雞湯 , 熱辣辣,鮮甜又暖胃,仲有舊花膠 第5味係霸王雞,正正常常,雞肉嫩滑,即使浸住啲豉油都唔會鹹,配合埋上面嘅配料,增加左佢嘅香味,都幾好食。第6味係清蒸海沙巴斑仔,同平時宴會食既魚一樣,只要條魚一新鮮,配合最簡單嘅清蒸烹調方法,上面加上蔥絲再配以甜豉油點綴,已經非常之鮮味好食 第7味就係蒜蓉炒雜菜,呢個就正正常常冇乜特別,唔會好油最後一樣就係蟹油銀牙炒面。合共七樣餸一個湯,最後仲要送埋糖水,真係勁抵食😍😍

之後揀埋柚子脆香骨,貪佢有酸甜味醒胃
食落ok 正常,唔會鞋口

第7味就係蒜蓉炒雜菜,呢個就正正常常冇乜特別,唔會好油

經常為晚飯煩惱,因為每餐都想有點不同的味道,最近路過橋底辣蟹的地舖,發現正在裝修之中,而新鋪改為樓上鋪,今晚便和老爺一起到來嘗試不同的味道。新鋪和舊鋪的裝修都差不多,有傳統輝煌的排場。蟹油銀牙炒面$55,用了避風塘炒蟹的油,來炒面,味道頓時提升了不少,炒麵爽口彈牙,配合芽菜,非常飽肚。魚雲豆腐湯$85,味道鮮甜可口的魚雲豆腐湯,魚雲非常嫩滑可口,配合鬆化可口的豆腐,是一道不錯的湯。避風塘BB骨$88,採用避風塘的配料,非常惹味,加上一字骨的外脆內軟,兩者配合得很不錯。西蘭花炒帶子$138,帶子爽口彈牙,味道鮮甜,配上西蘭花,一軟一硬,非常滋味。吃得飽飽的時候,侍應送上今晚最後一道免費的紅豆沙,甜度適中,為今晚畫上了完美的句號。

新鋪和舊鋪的裝修都差不多,有傳統輝煌的排場。

2021-10-28 33 浏览
平時就食開韓燒,打邊爐多,今次就想食下小菜,所以就搵左日,同朋友行完街之後,就去左銅鑼灣食老字號《橋底辣蟹》環境同我平時去酒樓飲茶差不多,地方整潔,餐牌上都有好多唔同種類食物,例如有煲仔類,海鮮類,蔬菜類,炒粉麵飯類等,另外茶位費每人$10位及小食花生$8黎到我地當然就要叫下一些貝殼類海鮮,炸物同煲仔菜,每份都大大碟,而且價錢一d都唔貴,十分抵食豉汁炒蜆$88炒蜆食落冇沙,唔會有冇開穀情況,味道鮮甜椒鹽鮮魷$98炸粉唔會好多,可以食到原粒爽口魷魚脆皮黃金豆腐$58炸到每粒豆腐都係金黃色,食落入口即溶沙嗲粉絲肥牛煲$80粉絲吸哂沙嗲味,好入味,肥牛有嚼口肉絲炒麵$68麵底炒得剛剛好,加上芡汁,口感更豐富最後仲會送埋腐竹糖水,腐竹味道香濃,又唔會太甜,感覺滋潤

豉汁炒蜆$88

炒蜆食落冇沙,唔會有冇開穀情況,味道鮮甜

椒鹽鮮魷$98
炸粉唔會好多,可以食到原粒爽口魷魚

脆皮黃金豆腐$58
炸到每粒豆腐都係金黃色,食落入口即溶

沙嗲粉絲肥牛煲$80
粉絲吸哂沙嗲味,好入味,肥牛有嚼口

肉絲炒麵$68
麵底炒得剛剛好,加上芡汁,口感更豐富

最後仲會送埋腐竹糖水,腐竹味道香濃,又唔會太甜,感覺滋潤
2021-10-28 22 浏览
本身係諗住上去食避風塘炒蟹,但醒唔起得兩個人食,又唔想齋食蟹做餸配飯,所以決定下次成家人先黎食避風塘炒蟹,今次既然都一場黎到就食下佢啲家常便菜,試下佢咩料先~叫左個酸菜魚、肉碎炒四季豆、魚湯蜆肉,同埋粉絲蒸扇貝~個酸菜魚雖然個薯粉係紐紋水晶粉,唔係平時好中意食個隻紅薯粉,本身都幾失望,點知原來呢個紐紋水晶粉配酸菜魚好好味,可能佢煮得好入味,因為之前食過紐紋水晶粉覺得唔掛湯唔好食~四季豆炒得幾有鍋氣,個肉碎幾入味,超級下飯~魚湯蜆肉都真係無諗過既咁足料,啲蜆肉多到兩個人都食唔哂,又大粒hahahah,仲要有好吸味既粉絲食添~到最後最最最期待既粉絲蒸扇貝啦,本身寫住時價都驚驚地會好貴,但68蚊又覺得比想像中okay啵~雖然等既時間係咁多個餸最耐既,但咁先證閒佢係即叫即蒸~黎到又係超大隻又有肉地,豉油再加上粉絲都岩岩好啊~好滿足hahahahha 果然黎呢啲地方食海鮮就實無死!下次!等我下次黎挑戰你地既避風塘炒蟹啦~~

四季豆炒得幾有鍋氣,個肉碎幾入味,超級下飯~

下次!等我下次黎挑戰你地既避風塘炒蟹啦~~
2021-10-27
2021-10-28 23 浏览
老公最鍾意食蟹, 之前同同事吃過這間老字號,有信心保證👍🏼🥰今次再帶老公來這裏吃蟹,順便慶祝一周年,是老夫老妻的感覺呢😆佛跳牆加$88就有一盅,佛跳牆材料豐富,有鮑魚片、原隻小鮑魚、海參、冬菇等等!可以一試避風塘辣蟹侍應將炒蟹🦀拎上枱時看到大大碟,甚有睇頭,蟹香及辣味飄香四溢👏🏻炒蟹火喉控制得好,蟹🦀肉鮮嫩,啖啖肉,好滿足❤呀!少辣味令蟹肉嘅鮮味更加突出。 清炒時菜白菜炒得青綠翠嫩,食落清甜,加了少許薑汁,令白菜加上一陣薑嘅香味🎈柚子脆香骨柚子味香噴噴,配上脆香骨好清新,脆香骨面層脆卜卜,咬下時肉感十足而底下用五柳墊底,有酸白蘿蔔絲和甘筍絲👍🏼是日甜品香芋椰汁西米露,香芋大大粒,夜香香噴噴,老公尤其喜歡吃芋頭,滿意。

佛跳牆

避風塘辣蟹

清炒時菜

柚子脆香骨

是日甜品

2021-10-27 26 浏览
今日OT完約同事食晚飯,聽同事講橋底辣蟹出名炒蟹同海鮮。近公司所以同事提議試吓,其他分店已搬到駱克道金禧大廈。門口及樓上一樓比較懷舊古色古香裝修。豉椒炒蜆,蜆肉大大隻,好惹味😋霸王雞,雞肉鮮嫩,肉質滑啖啖肉😋金銀蛋豆苗,豆苗靚加入皮蛋、鹹蛋唔會好鹹好入味😋避風塘鱔球,鱔球起骨加入薄粉炸,熱辣辣,外脆內軟,少少辣😋招牌方魚蠔仔肉碎泡飯,配料有方魚、蠔仔肉碎、冬菇粒,配搭非常之入味😋于頭西米露,于頭蓉加入西米香滑,唔會好甜😋

豉椒炒蜆,蜆肉大大隻,好惹味😋

霸王雞,雞肉鮮嫩,肉質滑啖啖肉😋

金銀蛋豆苗,豆苗靚加入皮蛋、鹹蛋唔會好鹹好入味😋

避風塘鱔球,鱔球起骨加入薄粉炸,熱辣辣,外脆內軟,少少辣😋

于頭西米露,于頭蓉加入西米香滑,唔會好甜😋
2021-10-25 35 浏览
今次去咗銅鑼灣食嘢,同行友人想食薑蔥炒蟹,所以search下or有咩好介紹,就搵咗呢一間嚟試吓😋呢間個名好似我細細個已經聽過,佢轉左去新舖,感覺上都幾舒服😌,薑蔥炒蟹(小)$480,價錢都可以接受既🤫再叫多幾個小菜就應該夠四個人食首先就叫咗蠔仔粥嚟,一窩夠哂四個人食,啲蠔都比出面大粒,粥底都夠味,加埋蠔既鮮味,昇華不少😘椒鹽九肚魚炸得香脆,內裏啲魚肉夠晒嫩滑,啲骨都可以吞埋入去,味道夠晒惹味😙菜就叫咗腐竹蛋白浸娃娃菜,夠清甜,好大份,好彩有四個人一齊食☺️薑蔥炒蟹終於到了,都唔細,炒得非常夠火喉,果然係食炒蟹而出名,蟹鉗經已處理好,只要慢慢剝殼,就可以享受👶🏼拳頭咁大嘅蟹肉😘😘而啲薑同埋蔥都係主角嚟,撈飯一流😍😍八珍豆腐煲非常豐富,入面有多種配料,都幾意想不到,豆腐已經走咗油,所以夾起上嚟都非常容易,呢款係適合想咩都叫嘅人食🤣🤣最後就上埋甜品,紅豆沙,不過就有啲甜,佢送就冇所謂啦😝

最後就上埋甜品,紅豆沙,不過就有啲甜,佢送就冇所謂啦😝