八月二十六日﹐晴。心情大好。午市到 Stanley street shopping 睇鞋, 想食燒味飯﹐就求其行入檀島。 平時係度食開拒個 HK$29既叉燒燒肉飯﹐通常不過不失。其實論燒味﹐蘭芳園對面既"龍記"簡直係超班。叉燒味濃﹐鴨皮脆肉香﹐雞又彈口 d, 奈何今日好熱﹐懶得行多 2 分鐘上斜﹐就入左檀島。一坐低﹐yee…… 張凳濕左都無人抹!! 張檯仲有幾滴茄汁﹐個伙記得怒飛杯唔熱唔凍既茶過黎!!都算。食餐晏jeh, 唔好上心。嗌野食喇…“叉燒燒肉飯唔跟餐丫唔該。”“咩話? 叉燒燒肉飯跟餐下嘛…”“唔跟餐﹐散叫。”個伙記哥哥即時望向拒後面果個木無表情﹐帶眼鏡果個 “老闆”??係塊鏡既倒影我見到伙記哥哥同” 拒老闆” 打左個眼色﹐阿拒老闆搖下頭﹐個伙記哥哥就拎番個頭過黎話唔可以唔跟餐wor!!!下嘛?我係呢度次次黎都係散叫呢樣﹐同一地點時段你話今日唔得? 跟餐即時變左HK$46﹐貴左 HK$17蚊﹐就係多半片我唔食既鴨蛋﹐帶腥且凍記幾條菜﹐溝水既湯同野飲?? 唔得wor! 唔要wor!起身即走!伙記哥哥仲係後面嗌 “買外賣啦﹐外賣可以呀!”我知ark。可以唔買添。影響晒心情…生平
八月二十六日﹐晴。
心情大好。
都算。食餐晏jeh, 唔好上心。嗌野食喇…
“叉燒燒肉飯唔跟餐丫唔該。”
“咩話? 叉燒燒肉飯跟餐下嘛…”
“唔跟餐﹐散叫。”
下嘛?

唔得wor! 唔要wor!
起身即走!
伙記哥哥仲係後面嗌 “買外賣啦﹐外賣可以呀!”
我知ark。可以唔買添。
影響晒心情…生平討厭被老屈﹐由其骯髒及不合理的經營手法。
頭先餐廳跟本唔滿坐﹐好多吉檯﹐平時又食開既野﹐點解可以想賺多少少就求其立例? 令人極之反感。阿拒老闆亦不善經商營運之道﹐令人感覺奸詐!! 老牌茶餐廳最可貴既人情味都無埋﹐連大家樂都不如。
以後不會去亦會告誡親朋戚友以後唔去幫襯 - 呢種餐廳﹐呢種經營手法根本唔應該容忍及存在。
不知所謂。
然後…..

行多2 分鐘上坐去食龍記肥叉鴨飯 - 好好笑幾老細仲比左鴨脾我!!! 我最中意既多汁加蔥油唔洗講自動送到…..
感動喔….水準依舊超班﹐又光猛開揚﹐好心情終於回來了……. ^^
2009-08-26
2009-07-23 12 浏览
此店服務劣已時有所聞,亦目擊過一次(其他顧客),今天終於領敎今午因為遲了出office吃午餐,所以到此店,因知道這裡一般會有位(因為價錢貴且服務差加食物一般)剛坐下一個雙人座位,一位四眼短髮中年女侍應立即要求點菜,我說稍等因太太未到,她馬上說不點菜會安排別人坐我太太的位(但餐廳座位非常多,8人大枱已有2張空,4人細枱亦有多張空出,門口亦沒有客人等候),OK,我致電太太問,電話還未掛斷,她又要求點菜,此時電話突斷線,門口剛有兩客人進來,她立即叫兩人坐我的位置,但店內還有大量空位,我只說了”有冇攪錯”,她惡人先告狀,話我喝她。吃飯不應求氣,況且我才是顧客,沒道理受氣,當然起身走人,望望時間,從走入店舖到出門不到3分鐘!我明白午市人流多,餐廳希望多做生意,但要求亦應合理。我相信顧客不是盲目的,中午旺市顧客亦如此稀少不是沒有道理的此店已被我加入永不光顧的Black List!

此店已被我加入永不光顧的Black List!
2009-07-23
(非会员)
食物質素都算ok啦!不過...今時今日,咁o既服務態度,係唔得ga!!!話說本人order了個午餐,想話轉飲salt lemon 7up的, 點知要加成$8,於是就changed to ice tea only, 佢竟然係加$2 only, THAT'S NOT THE PROBLEM!! 問題係我問the waiter WHY so different?!真係估佢唔到!真係估佢唔到佢會咁回答我!! 佢話你可以唔飲 ga ma!! 又無人逼你一定要飲呢個!! 其實我都只係想知點解啫! 兩樣飲品散叫係同價的, 跟餐要+$$都無問題,只係想知點解會有咁ge 唔同啫ma... why 佢係咁重複話無人逼你飲,你可以唔飲ga!!!!!!!!!!I just want to know!!!!!

佢話你可以唔飲 ga ma!! 又無人逼你一定要飲呢個!!

I just want to know!!!!!
2009-07-19
2009-06-18 23 浏览
下午走了過來與朋友食lunch叫了個沙嗲牛肉烏冬, 無有沙嗲味的...有點失望.但蛋撻還算可以, 蛋都算滑朋友們叫的奄列通粉不錯
下午走了過來與朋友食lunch

叫了個沙嗲牛肉烏冬, 無有沙嗲味的...有點失望.

但蛋撻還算可以, 蛋都算滑

朋友們叫的奄列通粉不錯
2009-02-17
  • 蛋撻
2009-06-01 1 浏览
坐下一看餐牌,一客下午茶取價最低要收三十元,晚飯則索價五十多元一客,今天叫一杯凍奶茶收十八蚊一杯,一隻蛋撻要收七蚊一隻; 論質素算得幾好,奶茶有茶香奶味適中,蛋撻有蛋香又有蘇皮,不過蘇皮不及澳門茶餐廳的葡撻咁鬆脆,以如此環境收費實在偏貴。感到最好的是擅島在店內有免費的 Wifi 上網提供。

感到最好的是擅島在店內有免費的 Wifi 上網提供。
凍奶茶加隻蛋撻
脆皮蛋撻
2009-05-31
凍奶茶加隻蛋撻
脆皮蛋撻
  • 凍奶茶,蛋撻
2009-05-20
琴晚收工去咗士丹利街嗰間投注站買六合彩,諗住中返條3千萬六合彩就唔洗做。之後經過中環檀島想食番個茶餐先返屋企,發現佢地整咗D新嘢喎,自選意粉套餐,有天使麵,螺絲粉,多款醬料同埋配菜,加埋佢地自家招牌奶茶,都係48蚊咋,真係超抵!而且水準一D都唔差啵,拍得住好多中上意大利餐廳,最後,加埋個蛋撻做甜品,認真滿足。
2009-05-19
2009-05-15 13 浏览
同事生BB, 祝願B仔快高長大, 羨慕得很! 經過灣仔, 吃過下午茶餐 ------- 雞絲湯米 + 餐包 + 炒蛋 + 奶茶, $30, 奶茶不用說, 此處也能佔上頭幾位, 餐包要求走油, 唉...侍應話係搽定, 差差差, 餐包亦不鬆軟, 炒蛋有點老, 雞絲連厚獻汁淋於幼米粉上, 樣子討厭, 吃下淡淡的, 早知吃我的至愛 - 蛋治!
同事生BB, 祝願B仔快高長大, 羨慕得很
!

Egg tart
餐包炒蛋
雞絲湯米
Egg tart
餐包炒蛋
2009-04-22 5 浏览
上星期六和姐姐在中環檀島咖啡餅店吃下午茶。我們點了兩份茶餐,總數60元。 我對蛋撻興趣不大,但由於姐夫愛吃,我們吃完茶餐之後再叫一打蛋撻外賣。侍應在賬單加了72元,我以為蛋撻是6元一件。雖然甚少買蛋撻,但姐姐都覺得6元太貴,大部份茶餐廳的價格大概是2.5至4元之間 。 本以為是檀島的蛋撻很出名和好食所以咁貴。 從侍應手中拿了蛋撻,付了款然後步出該店,竟留意到貼在門外的蛋撻價格是5元! 於是返回店內問收銀員(中年婦人,自稱姓黃/王) 何以收了72元一打。 她回答因為蛋撻是在樓面內下單,所以每件要多收一元附加費,即是要多付12元,在收銀台下單才是5元一件! 我十分驚訝,接著和她解釋﹕我們只是在店內進食了兩份茶餐,那一盒蛋撻並沒有在店內打開或者吃過。 收銀員則說是按公司政策和拒絕退款,我再問她可否和經理或負責人對話,她表示負責人不在此店內。 至此,我也不願為了12元和她爭持下去。 敬告各位,請勿在檀島的樓面叫外賣,甚至不應光顧此店,除非閣下在中環快要餓死又找不到其他食肆。 我肯定不會再去"搵笨"的檀島了! 順帶一提,檀島的6元蛋撻跟其他2.5至4元的茶餐廳比較並不見得好食。衛生、食

順帶一提,檀島的6元蛋撻跟其他2.5至4元的茶餐廳比較並不見得好食。衛生、食物、服務差也不是重點了 。
2009-04-18
2009-04-12 36 浏览
去到中環原先是一心想去勝香園試下~~~誰知~~行來行去都搵唔到~~~只好去檀島以下午茶價錢來說貴就是貴了一點不過偶然也不算過份吧
2008-10-11
蛋撻
檀島下午茶餐牌
雞扒撈丁
吉列豬扒拼沙律薯條
2009-02-17 22 浏览
Poor Management & ServicePoor Service even in 茶餐廳 Standard. Can't stand the waiters and the cashiers attitude, from ordering to putting your iced lemon tea on the table. When I eat there, I feel like waiters there are doing us a favor while serving their customers! Waiters gather around to gossip instead proving simple 茶餐廳 service.創業難,守業更難. The current management cannot live up to their past glory. Compared to many yrs ago, their number of stores and popularity decreased. The answer is sim
Poor Management & Service
創業難,守業更難. The current management cannot live up to their past glory. Compared to many yrs ago, their number of stores and popularity decreased. The answer is simple, their once famous eggtarts no longer good and service is driving customers away. My observation tells me that unhappy management makes unsatisfying workers, and at the end the customers suffer horrible service and food.
富不過三代!

$30 (早餐)
  • Poor Service
  • Cold Eggtart
every time i remind myself not to order from them, but every few months, i forget about it.its not cheap but its the only reasonably good egg tart that will deliver to your office in central. minimum cost is HKD $100 for deliver.today, we order 4 x drinks, 8 egg tarts....total cost $104, need to wait 45 minutes with other people deliveries.egg tart is still warm, but the hot drinks are no longer hot, dont taste any good.

• Egg Tart
2009-01-06 4 浏览
好鍾意吃蛋撻既我,從未試過檀香的蛋撻,所以今天行行街就拉左個F去試下呢間老字號既餐廳啦。剛好系吃LUNCH時間,人吾算多,我地就諫著靠近門口位坐。坐落去招左幾次手,D待應都好似睇吾到我地甘,過左陣有個侍應懶懶散甘行過來,好像不願意招呼我地甘。 。 。唉。 。 。難道老字號,D侍應都“老油條”D既咩~~~我叫左果面和招牌蛋撻,果蛋撻好香蛋味,酥皮又好香脆~~~不過層皮就厚左D啦,多D蛋應該會仲好味D。果燒鵝義燒賴粉,就麻麻地啦,燒鵝和叉燒燒得吾夠香,燒鵝又肥。所以總體來講,我個人就覺得吾係好掂啦。 。最難頂既就係D服務吾好。 。
  • 蛋撻
2008-12-28 3 浏览
上星期的事了...last friday ot, dinner 唔知eat 咩, 上openrice見檀島打邊爐????? 平日lunch 都少行到咁遠...唉, ot嘛, 夜晚都決定去try, 心思思又想打邊爐, 中環又真係冇選擇, 於是都同班戰友行去檀島試試~估唔到d料又ok, 真係估唔到~~!!! 同其他出名的火鍋店分別唔大 (真係估唔到)唔知係大肚餓, 工作太辛苦定咩, 覺得個晚特別warm 特別好食 (唔知係真係好食, 定係工作太累??)btw, 會再試囉, 但位置係窄少少...要彈~~~!但如果係中環又想打邊爐, 檀島, 可以比個機會佢既

btw, 會再試囉, 但位置係窄少少...要彈~~~!
但如果係中環又想打邊爐, 檀島, 可以比個機會佢既
2008-12-22 3 浏览
檀島出品的奶茶蛋撻無人不曉 經常系度經過檀島咖啡餅店,時不時都會入黎哩度既招牌:窩蛋免治牛肉飯、出爐雞批、鮮牛油波蘿包、檀島咖啡、極品蛋撻、夾心西多士 差不多都試過一次 奶茶蛋撻確實好好味 窩蛋免治牛肉飯既牛肉好多,味到好濃 環境都幾好 服務態度幾好
檀島出品的奶茶蛋撻無人不曉

經常系度經過檀島咖啡餅店,時不時都會入黎

奶茶蛋撻確實好好味
窩蛋免治牛肉飯既牛肉好多,味到好濃
環境都幾好 服務態度幾好
  • 奶茶蛋撻
2008-11-20 5 浏览
唔睇唔覺原來有咁多劣評, 但我有自己既睇法ge!呢日同bb好夜先黎到, 因為我短3短褲好凍, 所以食打邊爐見佢出面話火鍋料18蚊起, 入黎試啦, 真係呃鬼...湯底火鍋料樣樣都係好貴呢!!我地叫左皮蛋莞茜湯~~ 難得有人唔怕呢隻味 >3<佢送雪花牛柳粒, 我地叫左鱔片, 豬潤同4色餃!!睇唔出都幾大碟! 首先個湯底好足料, 我食晒成煲莞茜!! 勁滿足!! 之後個湯比人誤會係豬骨湯...bb食左好多佢愛既滑豆腐, 真係好滑gaaa仲有d皮蛋係靚野, 滾極都唔散唔爛!!個鱔超正, 有魚味又滑, 唔怪得b咁愛食豬潤就麻麻...haha...4色餃粒粒都好多料, 唔求其架, 多款飽肚~唔洗再叫carbohydrates食物!!個牛肉都好好呢, 雖然係送但一d都唔少gor wor!!全晚都好有新鮮感~ 有個remote控制火力, 又有7仲料撈落豉油到, 仲有d侍應勁好人勁開心我地, (包括勁笑我地10秒自拍)anyway, 食到好飽, 我同bb好滿足!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!仲有我要大讚bb係個好細心既男友, 佢會在火鍋上p
唔睇唔覺原來有咁多劣評, 但我有自己既睇法ge!
呢日同bb好夜先黎到, 因為我短3短褲好凍, 所以食打邊爐
見佢出面話火鍋料18蚊起, 入黎試啦, 真係呃鬼...
佢送雪花牛柳粒, 我地叫左鱔片, 豬潤同4色餃!!
睇唔出都幾大碟!
bb食左好多佢愛既滑豆腐, 真係好滑gaaa
仲有d皮蛋係靚野, 滾極都唔散唔爛!!
個鱔超正, 有魚味又滑, 唔怪得b咁愛食
個牛肉都好好呢, 雖然係送但一d都唔少gor wor!!
仲有我要大讚bb係個好細心既男友, 佢會在火鍋上pit油的!!!!!!!>3<
bb又請我食飯...我成日都唔知食左幾多$, 不過大概都記得佢加一後有9折~