2022-10-18
鰂魚涌呢邊好多食店,選擇都好多,朋友係呢到返工,帶左我食呢間馬拉菜。佢既二人餐($338)都有幾多野食,價錢合理 。前菜沙律入面有好多種類既菜,最特別係有東南亞氣息既大樹菠蘿,總體係甜甜酸酸,好開胃。小食拼盤叫左馬拉盞一口蝦多士、馬來沙嗲雞髀肉串同參巴水牛城雞槌。佢地放晒係同一隻碟到,好精緻。個份量比兩個人食亦剛剛好。蝦多士好酥脆,有啲咸香味,仲可以配甜酸醬,增加層次。沙嗲雞串成個面都舖滿晒滿滿花生既沙嗲醬,好香口。水牛城雞槌本身已經有少少調味,再加上特製辣醬,野味!馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯個滑大飯超級大個,成個小山丘咁,蛋好滑,飯夠香。馬來既咖喱係傑身少少,味道都重少少但加埋飯食就岩岩好。雞肉就好肉沙嗲果款雞咁,外面係加左香料炸既,滋味。檳城褔建蝦摻摻摻摻即係油麵同米粉一半一半,每次見到都會想叫。湯或係甜甜地,又有啲蝦味,兩款粉加埋既口感特別,蝦亦彈牙。其他配料有通菜、蛋、肉片等,好豐富。焦香榴槤芝士蛋糕 + $28焦香原來即係巴斯克蛋糕,上面一條條果d就係榴連蓉。蛋糕夠鬆軟,入口即溶,唔會過甜,榴連蓉夠香滑。最驚喜係有畫碟,好有心思。手工啤酒一支+ $28/龍眼冰呢到既飲品menu都幾
佢既二人餐($338)都有幾多野食,價錢合理 。
前菜沙律
小食拼盤
馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯
檳城褔建蝦摻摻
焦香榴槤芝士蛋糕 + $28
手工啤酒一支+ $28/龍眼冰
呢到既飲品menu都幾多野揀,除左一般野飲,仲有馬拉特飲同手工啤同紅白酒,岩晒附近既打工仔happy hour. 叫左一支叫Westmalle Tripel手工啤,味道易入口,唔會太甘。龍眼冰真係好多冰😂 夠凍好爽,仲有好多龍眼肉咬下。