2022-10-18 28 浏览
鰂魚涌呢邊好多食店,選擇都好多,朋友係呢到返工,帶左我食呢間馬拉菜。佢既二人餐($338)都有幾多野食,價錢合理 。前菜沙律入面有好多種類既菜,最特別係有東南亞氣息既大樹菠蘿,總體係甜甜酸酸,好開胃。小食拼盤叫左馬拉盞一口蝦多士、馬來沙嗲雞髀肉串同參巴水牛城雞槌。佢地放晒係同一隻碟到,好精緻。個份量比兩個人食亦剛剛好。蝦多士好酥脆,有啲咸香味,仲可以配甜酸醬,增加層次。沙嗲雞串成個面都舖滿晒滿滿花生既沙嗲醬,好香口。水牛城雞槌本身已經有少少調味,再加上特製辣醬,野味!馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯個滑大飯超級大個,成個小山丘咁,蛋好滑,飯夠香。馬來既咖喱係傑身少少,味道都重少少但加埋飯食就岩岩好。雞肉就好肉沙嗲果款雞咁,外面係加左香料炸既,滋味。檳城褔建蝦摻摻摻摻即係油麵同米粉一半一半,每次見到都會想叫。湯或係甜甜地,又有啲蝦味,兩款粉加埋既口感特別,蝦亦彈牙。其他配料有通菜、蛋、肉片等,好豐富。焦香榴槤芝士蛋糕 + $28焦香原來即係巴斯克蛋糕,上面一條條果d就係榴連蓉。蛋糕夠鬆軟,入口即溶,唔會過甜,榴連蓉夠香滑。最驚喜係有畫碟,好有心思。手工啤酒一支+ $28/龍眼冰呢到既飲品menu都幾

佢既二人餐($338)都有幾多野食,價錢合理 。

馬來咖哩滑蛋雞肉蓋飯

檳城褔建蝦摻摻

焦香榴槤芝士蛋糕 + $28

手工啤酒一支+ $28/龍眼冰
呢到既飲品menu都幾多野揀,除左一般野飲,仲有馬拉特飲同手工啤同紅白酒,岩晒附近既打工仔happy hour. 叫左一支叫Westmalle Tripel手工啤,味道易入口,唔會太甘。龍眼冰真係好多冰😂 夠凍好爽,仲有好多龍眼肉咬下。

2022-10-16 241 浏览
星期日和太太過海逛逛,中午正好在鰂魚涌,想起朋友介紹這家檳榔島敍在附近,順道就來試試水準。餐廳裝潢風格獨特,以南洋小清新作為主題,座位亦寬敞舒適,很有渡假feel,令人感覺置身當地。餐廳有提供多種馬來西亞食品,主食、前菜、小食、甜品及特色飲品都有。馬來生炸雞脾椰漿飯 $88一上枱就見生炸雞脾大大隻,外層焦脆,帶有香濃獨特的南洋辛香料的香氣,內裡肉質軟嫩多汁,椰漿飯貨真價實,椰香味撲鼻、椰漿味道突出,真正做到色香味俱全,非街外有形無實、有色無味的「椰漿飯」,配上銀魚乾、花生等配菜,與參巴辣椒醬同吃,名副其實辣死你媽,十分過癮。檳城福建蝦摻摻 $88先來一碗招牌馬來蝦麵,一呷湯底就知道味道一定有保證,湯底顏色深濃赤紅,鮮蝦精華味道突出,而湯底鮮味與辛香辣味互相陪襯,而蝦肉及肉片份量亦十分慷慨,令人不禁吃了一口又一口加上摻摻麵底,油麵和米粉兩溝,每一口都有絕不相同的滋味。喬治城小食拼盤 $138喬治城小食拼盤十分大堆頭的小食,沙嗲雞肉串烤得焦香可口,佐以甜中帶辣的花生醬汁,十分相襯;蝦醬炸雞翼炸得剛好不過火,外層香脆而內裡肉汁豐盈,帶有淡淡蝦醬香氣。蝦多士迷你一口一件,鬆脆可口,而魷魚圈豆卜

馬來生炸雞脾椰漿飯 $88

檳城福建蝦摻摻 $88

喬治城小食拼盤 $138
喬治城小食拼盤十分大堆頭的小食,沙嗲雞肉串烤得焦香可口,佐以甜中帶辣的花生醬汁,十分相襯;蝦醬炸雞翼炸得剛好不過火,外層香脆而內裡肉汁豐盈,帶有淡淡蝦醬香氣。蝦多士迷你一口一件,鬆脆可口,而魷魚圈豆卜配上酸梅醬,令人回想起馬拉地道的味道。

自家製班蘭咖央多士
自家製班蘭咖央多士 $35
咖央多士一客兩大件,外層烘得香脆,中間塗滿厚厚的咖央醬及鮮牛油,味道清香甜美,純粹天然班蘭椰香,十分美味。

馬來白咖啡
馬來白咖啡 $30
太太點了一杯馬來白咖啡,一呷咖啡味道香濃,而口感柔順絲滑,不比咖啡店的出品遜色。
美祿山
美祿山 $35
自己則點了一杯特飲美祿山,美祿可以說是馬來西亞的國民飲品,可可口味香濃,加上大量的美祿粉,味道香甜可喜。
2022-10-16
午餐
自家製班蘭咖央多士
馬來白咖啡
美祿山
2022-10-14 26 浏览
鰂魚涌多美食小店,呢日就發現一間新進駐既馬來菜😆晚市套餐都只係$338,已經好豐富,食到捧住個肚返屋企😙🌟 自選小食3款呢度揀左馬來沙嗲雞脾肉串、馬拉盞一口蝦多士同蝦醬風味炸雞翼🤭蝦多士炸到超酥脆好香口,配搭酸甜酸梅醬;雞肉串啖啖肉,沙嗲汁帶點花生香氣,而且好入味~炸雞翼熱辣辣,外脆內Juicy,而且蝦醬味道惹味😋🌟 自選主菜2款主菜可以揀椰漿飯、摻摻、焗飯、意粉等,亦可以加錢點薄餅,今次揀左自家秘製茄醬芝士魚柳鮮果焗飯🍍同鮮茄蘑菇牛油果薄餅 (+$38)🍕焗飯上面有好大一塊炸魚柳,好脆口~醬汁酸酸甜甜,好似帶點沙嗲味道,加有大量配料好似菠蘿、紫洋蔥同蕃茄仔,撈飯勁正!個牛油果薄餅配料一樣係爆量🤣牛油果係厚切🥑好有質感😏仲有超多既菇、青椒同紫洋蔥,加埋薄脆餅底,豐富得黎又有多重口感~🌟 自選甜品1款加左$28點焦香榴槤芝士蛋糕🍰建議鐘意食榴槤既大家唔好錯過🥳蛋糕Size偏大,上面吱有榴槤蓉,重點係個蛋糕完全同榴槤完美融合左😭啖啖都有好濃郁既榴槤味道,而且口感好實在🥰🌟 自選飲品2款飲品可以揀埋特飲超抵,揀左檳榔島敍雜果賓治同班蘭龍眼冰😚🌟 自家製班蘭咖央多士 $35多士超香脆,食落索索

🌟 自選小食3款

🌟 自選主菜2款

🌟 自選甜品1款

🌟 自選飲品2款
飲品可以揀埋特飲超抵,揀左檳榔島敍雜果賓治同班蘭龍眼冰😚

🌟 自家製班蘭咖央多士 $35
多士超香脆,食落索索聲!中間夾有班蘭醬同冰凍牛油,加埋香甜既練奶,好難唔好味囉!

2022-10-14 34 浏览
上星期日去「檳榔島敍」午餐,餐廳藍白色海邊裝修風格✨,令人心情放輕鬆🍷,而食品充滿馬來西亞地道風味🥗,質素非常高。👍🏻檳城福建蝦摻摻$88摻摻係馬來西亞🇲🇾特色,即是油面+米粉,多重口感😋,湯底濃郁帶辣🌶,配料有大蝦🍤及豬肉片,非常好味。鮮茄蘑菇牛油果🥑薄餅$138薄餅厚薄適中,底脆內軟🍕,而且配料非常豐富,大大舊牛油果,仲有青椒🫑紅椒,蕃茄仔及蘑菇🍄,絕對推介。馬來咖哩滑蛋蓋飯$78馬來咖哩辣度適中🌶,配合十公嫩滑既滑蛋🍳,抵食好味。甘香醬蘿蔔糕$52份量十分多既蘿蔔糕,帶點微辣,十分好味,而且口感豐富。👏🏻斑斕咖央多士$35斑斕咖央多士係必食推介😋,鬆脆多士中間夾住斑斕咖央醬及牛油🧈,食完想再encore。基本上每一樣食物都有質素,而且味道夠正中,愉快的一個午餐。✨

檳城福建蝦摻摻$88

鮮茄蘑菇牛油果🥑薄餅$138

馬來咖哩滑蛋蓋飯$78
馬來咖哩辣度適中🌶,配合十公嫩滑既滑蛋🍳,抵食好味。

甘香醬蘿蔔糕$52
份量十分多既蘿蔔糕,帶點微辣,十分好味,而且口感豐富。👏🏻

斑斕咖央多士$35

2022-10-14 36 浏览
今晚收工經過見到呢間檳榔島敍既外觀,燈飾好得意,吸引咗我同同事入去食,入到去服務幾好👍我同同事揀咗個二人套餐,前菜沙律幾新鮮,仲揀咗一個濃香喇沙煙肉長通粉同青檸參巴蒜香蜆肉扁意粉。海鮮好新鮮,有青口,鮮蝦,魷魚同蜆,配上香辣汁👏另一個長通粉啲汁好濃郁,相對上較重口味。仲有三個小食,我地揀咗魷魚圈,雞鎚同薯條。份量好多,食物出到嚟仲好脆,飲品就揀咗美綠山同斑蘭架央多士,麵包外層又脆又鬆化,配上斑蘭醬同一大舊鮮牛油,極之邪惡,看圖以為會好溜。但食落又唔覺! 美綠山就相當大杯同埋又唔會太甜😋餐廳環境清靜舒服,又可以聽住英文歌,一路食都幾放鬆,食物水平亦唔錯,值得一試!
仲有三個小食,我地揀咗魷魚圈,雞鎚同薯條。
美綠山就相當大杯同埋又唔會太甜😋
  • 濃香喇沙煙肉長通粉
  • 自家製班蘭咖央多士
之前有youtuber 介紹過鰂魚涌有好幾間好食既馬來西亞/新加坡菜, 我都試過, 今次食呢間算係新, 印象中開左唔夠一年!一入去見到晚市二人套餐,平日就$338, 假日就$368 - 包左前菜沙律、小食拼盤(8選3)、2客主食(12選2)、一客甜品(3選1)及2杯非酒精飲品及, 部分主食/甜品要額外加錢!- 前菜沙律 - 配左柚子醋, 開胃!不過我唔係好鐘意食酸, 所以我食左少少就請朋友食!- 小食拼盤 - 馬來沙嗲雞髀肉串 (2串) - 好香沙嗲味, 汁帶甜亦有唔少花生,雞肉好淋, 好惹味!馬拉盞一口蝦多士 (4件) - 好食, 多士好脆, 甜甜地, 蝦膠爽口, 好香口!馬拉盞魷魚圈 - 炸粉都薄的, 魷魚圈正常size, 脆脆地帶少少馬拉盞味!相對地, 蝦多士既馬拉盞出過魷魚圈!個人就鍾意食蝦多士>雞髀肉串>魷魚圈- 主食 -芝味咖喱海鮮焗飯 - 海鮮份量唔算少,種類有青口, 蜆, 蝦 & 魷魚. 咖喱好香, 又多芝士, 不過我唔食得辣, 我淨係試左少少, 其餘交由朋友發揮!濃香喇沙煙肉長通粉 - 我主力食呢道, 喇沙既辣點咖喱咁辣, 呢一道係fusion 菜,

- 前菜沙律 -

- 小食拼盤 -

個人就鍾意食蝦多士>雞髀肉串>魷魚圈

- 主食 -

濃香喇沙煙肉長通粉 - 我主力食呢道, 喇沙既辣點咖喱咁辣, 呢一道係fusion 菜, 似係Cabonara但醬汁轉左喇沙, 首先, 喇沙真係超級濃郁, 月桂葉味好出同椰香味好重, 好掛汁, 係平時食喇沙湯再濃好多, 而長通粉煮得岩岩好, 有咬口, 長通粉同煙肉份量好多, 真係食唔哂...雖然好食!

- 甜品 -

自家製班蘭咖央多士, 個包厚身, 焗到十分酥脆,牛油凍得黎軟身, 外脆內軟係咖央多既精粹! 而且每一啖都有牛油同埋班蘭醬,絕對無偷工減料!好好食!!!

- 非酒精飲品 -

美祿山 - 朋友呢杯飲品真係肥仔, 哈哈! 餐廳好重手落左好多美祿粉, 係幾正, 同埋佢唔算好甜的!

檸檬薏米水 - 需知道, 呢一餐吸收左好多卡路里, 我要返杯小清新, 健康飲品解膩一下!

總括而言, 呢個set 係幾抵食同CP值都高的!
無辦法,工作關係都要經常在鰂魚涌搵食,今次搵到呢一間東南亞菜式嘅餐廳🍴,裝修上都係有格調,午巿提供套餐連飲品,環境舒服、價錢經濟都係其次,但最緊要係要食物好味🤔———————————————————————————🥢馬來生炸雞髀🍗配椰漿飯💬其實本身唔係想揀呢一款,不過好多款都話賣晒,無辦法,雞髀🍗好濃味亦好黑咁,配上椰漿飯、魚仔🐠同埋香辣醬,仲有雞蛋🥚,普普通通不過不失🤔.🥢檳城福建蝦摻摻🍜💬確實係帶點辣,蝦🦐湯底濃,配上肉片同三隻中蝦🦐,餸料唔係太入味,米粉同麵太多食到一半已經索晒啲湯,整體來說麻麻地😅
———————————————————————————
🥢馬來生炸雞髀🍗配椰漿飯
🥢檳城福建蝦摻摻🍜
2022-10-09 24 浏览
很喜歡試不同國家的菜式,今天試的是位於鰂魚涌的馬來西亞菜。餐廳以藍白色為主調,給人一種很舒服又渡假🏖的感覺。食物份量足料,而店員服務亦加分。馬來咖喱滑蛋雞肉蓋飯🍛金黃色的雞蛋,很香滑。雞肉很香口,而咖哩香味突出。檳城福建蝦摻摻🍜上面主要有爽口的大蝦🍤,腍而入味的豬肉片,半隻雞蛋,下面有菜、油麵和米粉,材料豐富,口感十足。甘香醬蘿蔔糕一塊塊香口軟棉的蘿蔔糕,有少少辣,上面有幾隻爽口大蝦🍤,是今天最喜歡的菜式。斑蘭咖央多士啡色的多士,十分香脆,加上中間的牛油咖央醬,是很好的配搭。娘惹糕點綠色配白色橫紋的糕點,煙煙韌韌,甜度適中。

馬來咖喱滑蛋雞肉蓋飯🍛
金黃色的雞蛋,很香滑。雞肉很香口,而咖哩香味突出。

檳城福建蝦摻摻🍜

甘香醬蘿蔔糕

斑蘭咖央多士
啡色的多士,十分香脆,加上中間的牛油咖央醬,是很好的配搭。

娘惹糕點
綠色配白色橫紋的糕點,煙煙韌韌,甜度適中。

2022-10-09 31 浏览
呢次收工經過呢間門口有好多一串串吊燈既餐廳,感覺好似好chill好有度假風,就吸引咗我哋入去😍 餐廳係食馬來西亞菜,好似好耐冇食過,又等我地去試下得唔得先🤓-🍽晚市二人套餐($338)我哋order 左呢個set lunch ,見到好似包咗好多嘢都幾抵食😎 套餐包左二人份既沙律、小食、主菜、甜品同埋飲品,好豐富。-🍢🍤小食我哋嗌左馬拉盞魷魚圈、一口蝦多士及馬來沙嗲雞脾肉串,魷魚圈同多士炸到好香脆,雞髀肉肉質嫩滑,配搭惹味既沙嗲醬都幾好食。-🍛主食方面,我地叫左呢度人氣既芝味咖喱海鮮焗飯同濃香喇沙煙肉長通粉,海鮮焗飯即叫即焗,面頭落左好多芝士賣相好吸引😍 海鮮用上大量魷魚、青口、蝦同蜆,好足料,味道唔錯👌🏻 長通粉用咗好多香料落去煮,調味濃郁,將中間既生蛋撈埋食好滋味,啱晒我地呢啲重口味嘅人士🤤-甜品方面,我哋加錢叫左焦香榴槤蛋糕($28)同另外叫左份自家製班蘭咖映多士($35),榴槤蛋糕用巴斯克芝士蛋糕既做法,將芝士同濃郁嘅榴槤味混為一體,好好味🤤 多士烘得好香脆,香甜既咖映醬,真係好邪惡😍嚟到一定要食呢個!整體餐廳食物質素唔錯,性價比高,經過不妨一試👌🏻

🍽晚市二人套餐($338)

2022-10-08 36 浏览
原來好近地鐵站,來到餐廳,仿佛自己進去藍色島嶼沙灘,體溫涼左。餐廳以海灘藍色為主色調。青檸參巴蒜香蜆肉扁意粉香辣,份量多,蜆肉量多,意粉口感佳,亞參醬大樹菠蘿蔬果沙律好大份呢,色彩繽紛,熱天開胃甚佳,又健康!雞髀椰漿飯富有心思和有誠意,食材豐富,有西藍花,半隻🥚,即炸生雞髀外面香脆內裡多汁嫩滑,而且仍保留雞鮮味,配椰漿飯同馬來西亞特製醬汁加埋魚仔同花生,真係好食到停唔到口😋😋斑蘭架央多士獨特之處係呢個咖央多士非常鬆脆,有一陣朱古力味,配少甜斑蘭醬,真值得一試😋😋整體而言,餐廳環境舒適靚麗,富有心思💡,食物滋味,價錢吸引,值得舌尖再遊!

青檸參巴蒜香蜆肉扁意粉
香辣,份量多,蜆肉量多,意粉口感佳,

亞參醬大樹菠蘿蔬果沙律
好大份呢,色彩繽紛,熱天開胃甚佳,又健康!

雞髀椰漿飯

斑蘭架央多士

• 馬來生炸雞髀配椰漿飯
2022-10-05 314 浏览
【檳榔島敍】渡假風 馬來西亞菜 🌈亞參醬大樹菠蘿蔬果沙律 💰$78比佢大樹菠蘿吸引咗然後叫既出面真係好小係沙律有大樹菠蘿 食落清清地幾開胃 但大樹菠蘿份量偏小同個沙律雪得唔夠凍 喬治城小食拼盤 💰$138都幾多唔同嘅炸物 so far味道都唔錯焦香榴槤芝士蛋糕 配榴槤醬 💰$68係好香榴槤味既 但甜品後上既關係再加佢係芝士底 食落會有啲偏膩建議可以同fd share😆自家製班蘭咖央多士 💰$35呢個真係有驚喜!!! 佢地個多士會烘到好脆 入面既咖央餡好多 食落有小小似雪糕個配塔好match 呢個真係可以try try香烤薄餅 配咖喱醬 💰$48薄餅煎得幾香嘅 但如果係手抓餅嗰種質地應該仲正😆😆啤酒 Lindemans Pecheresse 💰$55呢隻係手工啤黎 飲落口酸酸甜甜咁 完全無啤酒個種苦味🍻連唔飲酒既fd都覺得佢好好飲好啱唔鍾意飲酒又想chill drink 既朋友仔🤭🤭西瓜汁 💰$35味道正正常常, 加咗冰偏淡
【檳榔島敍】

完全無啤酒個種苦味🍻
連唔飲酒既fd都覺得佢好好飲
好啱唔鍾意飲酒又想chill drink 既朋友仔🤭🤭

西瓜汁 💰$35

味道正正常常, 加咗冰偏淡
2022-10-04 45 浏览
鰂魚涌小街一向都出名多野食!🤗今日同朋友黎到呢間近期好hit既馬來西亞菜!餐廳佈置得好有特色 好肉真係置身係小島咁好舒服!🤓呢到既餐牌都設計得好靚 睇得好舒服😂見到咁靚我同朋友都變大食積 咩都想order!☺️前菜我地叫左個大樹菠蘿蔬果沙律!先食少少菜開左胃先!😍正餐又叫左幾樣!😝有個辣雞件配薄餅!呢個好香好滋味!雞件好香脆!個咖喱汁好好食 好快食曬成碟!🥸另外我地仲叫左滑蛋雞肉蓋飯同埋海鮮天使麵!好香呀呢2個🤩滑蛋好滑 配埋個飯好好食!☺️天使麵好靚好惹味😇最後食馬來西亞野唔少得既係咖央多士!🥹所以我地已經勁飽都要order!!佢整得好香脆!呢到既飲品都好有特色 真係好似係小島咁!有桔仔梳打同埋檸檬薏米水 好滿足!🤪
鰂魚涌小街一向都出名多野食!🤗
今日同朋友黎到呢間近期好hit既馬來西亞菜!
餐廳佈置得好有特色 好肉真係置身係小島咁好舒服!🤓

呢到既餐牌都設計得好靚 睇得好舒服😂
見到咁靚我同朋友都變大食積 咩都想order!☺️

前菜我地叫左個大樹菠蘿蔬果沙律!先食少少菜開左胃先!😍

正餐又叫左幾樣!😝
有個辣雞件配薄餅!呢個好香好滋味!
雞件好香脆!個咖喱汁好好食 好快食曬成碟!🥸

另外我地仲叫左滑蛋雞肉蓋飯同埋海鮮天使麵!
好香呀呢2個🤩
滑蛋好滑 配埋個飯好好食!☺️
天使麵好靚好惹味😇

最後食馬來西亞野唔少得既係咖央多士!🥹
所以我地已經勁飽都要order!!
佢整得好香脆!

呢到既飲品都好有特色 真係好似係小島咁!
有桔仔梳打同埋檸檬薏米水 好滿足!🤪
識得鍾意捐窿捐罅搵嘢食嘅朋友真係好😆,呢日佢又約我食飯,話搵到一間好味嘅馬來西亞🇲🇾小餐廳,要帶我去試吓,喺鰂魚涌,問我嫌唔嫌遠,我話當然唔會啦,有人帶食好嘢,邊度都去😆叫咗 $338嘅「檳榔島敍 - 晚市二人套餐」,包咗好多食物😆:前菜沙律(兩份):小沙律🥗兩份😆小食拼盤(大約有十款,選三款):揀咗「參巴水牛城雞槌🍗(兩件)」、「馬拉盞魷魚圈」、「馬拉盞一口蝦多士(四件)」,三個小食都非常好味😋;參巴 Sambal 源自印尼🇮🇩不過廣泛應用到 星馬菜,呢度嘅 Sambal 雞槌🍗有一小碟參巴醬沾,好惹味😋;魷魚圈🦑幾煙韌😋;馬拉盞一口蝦多士🍤🥪有鹹香又鬆脆,好香口😋主食選兩款:「馬來咖哩雞肉🐓薄餅(另加$38)」、「濃香喇沙煙肉🥓長通粉」;披薩🍕用咖喱 嚟做已經幾特別,用馬來西亞🇲🇾咖喱 就更少有😆,更重要係特別得嚟幾好味😋,更更重要係呢個Pizza 非常 3 dimensional非常立體 非常厚身😆,有超多雞肉🐓同菠蘿🍍,材料豐富🤩喇沙煮長通粉 Penne 都係 馬來西亞🇲🇾同 意大利🇮🇹fusión 合璧😋甜品選一款:「自家製斑蘭咖央多士」,呢個多士🥪有斑蘭香味又有椰子香味,唔

前菜沙律(兩份):小沙律🥗兩份😆

甜品選一款:「自家製斑蘭咖央多士」,呢個多士🥪有斑蘭香味又有椰子香味,唔係好甜,仲烘到脆脆哋,好好味😋

飲品兩杯:「檸檬🍋薏米水」要咗兩杯一杯凍一杯熱😋,凍熱都係甜甜哋幾好飲😋

另外加咗一個 $78 嘅「亞蔘醬大樹菠蘿蔬果沙律🥗」:沙律菜新鮮,加埋大樹菠蘿,簡單好味😋

二人套餐加埋呢個沙律🥗,真係食到我哋捧住個肚😆🤩,飽到呢😆,超級大滿足😆
2022-10-03 1657 浏览
小弟一向都鍾意馬拉菜,而馬來西亞都曾經去過兩次,兩次都有到訪過檳城,因為真喺幾鍾意呢個小島,人少、地方大、多果園、沙灘區好靚,最搞嘢喺廣東話通行。疫情嘅完結都開始睇到曙光,希望早日能遠行,飛返一轉大馬。咁未飛得住,就食餐馬拉菜嚟懷緬吓,住晌港島東嘅老友推介呢一間小店「檳榔島敍」,講菜式頗特別。地址標示「海灣街」,其實要轉個彎入「海堤街」先喺。入夜嘅鋪面掛着霓虹燈,都有少少嗰時去到檳城「新關仔角」嘅海鮮檔。入到鋪內,就完全唔同晒,好有藍天白雲,對住一片海洋之感,幻想吓,都有幾分晌海灘嘅風情,悠閒輕鬆。雖然話賣馬拉菜,但翻一翻餐牌,就會發覺菜式加入其他菜系元素,由特色小食、沙律、主食、飯品、粉麵……到意大利麵、薄餅、甜品都一應俱全,種類繁多。不過,講抵食,店家嘅晚市二人套餐應該喺最划算,因為起錶價$338就包咗前菜沙律、小食拼盤、2客主食、2客飲品及甜品,但溫提一下,部份菜式需要另外加錢。而且,小食、主食都選擇多多,彈性大。所以,我哋都喺揀食個二人餐。順便講講埋啲飲品,基本就分為非酒精及酒精類,前者有唔少馬來西亞特飲,而後者唔止得啤酒,仲有手工啤、紅白餐酒。前菜沙律以為套餐嘅沙律,都喺一般
。所以,我哋都喺揀食個二人餐。
前菜沙律

以為套餐嘅沙律,都喺一般般嘅田園沙律,原來除沙律菜、青瓜、車厘茄之外,仲加咗啲大樹菠蘿同酸瓜,加添少少馬拉元素,簡簡單單嘅前菜,食起嚟清爽,起到開胃作用。
小食拼盤

可以晌8款小食中任揀3款,我哋就揀咗馬來西亞雞髀肉串、參巴水牛城雞鎚、馬拉盞一口蝦多士。馬來串燒就主打一定揀,其餘兩款用上馬拉常用嘅醬料參巴同馬拉盞,亦喺揀佢哋嘅原因。
小食拼盤
自家製甜酸醬、參巴醬
馬來西亞雞髀肉串用上脾肉,自不然相對更嫩滑,而且,燒得有份焦脆口感,又富肉汁,唔會「乾崢崢」。最正喺面面淋上大量自家製馬來沙嗲,又香又濃,充滿花生粒粒,令雞肉食味更具層次。
馬來西亞雞髀肉串
附有一小碟黑黑沉沉嘅參巴醬,就喺用嚟配雞鎚,叫得水牛城,就喺表示辣嘢嚟,果然,個參巴醬真喺幾有辣勁,但就惹味十足,而且,辣得嚟富香料感。
參巴水牛城雞鎚
另外仲有一小碟自家製甜酸醬,用嚟襯一口蝦多士,睇起嚟啲蝦多士好深色,因為加咗馬拉盞,類似我哋嘅蝦醬,所以,啲蝦多士既炸得脆而不膩,又滲出鹹香味,沾上甜酸醬,有平衡之效。
馬拉盞一口蝦多士
辣味參巴魷魚配椰漿飯

其實,想試個生炸脾,可是小食已有兩道雞菜式,加上覺得炸脾「些牙」比較麻煩,但又想試椰漿飯,故此就揀咗呢一道辣味參巴魷魚配椰漿飯,淡綠嘅椰漿飯,加埋多種配菜,雞蛋、魚乾、花生,賣相精緻靚仔。
辣味參巴魷魚配椰漿飯
先試一口飯,飯身偏軟,但帶有淡淡椰香,配點參巴醬喺一種味道,夾上魚乾又喺另一種味道,點襯法悉隨尊便,總之,都喺好食。
辣味參巴魷魚配椰漿飯
而啲魷魚好新鮮,入口就知唔喺雪藏貨,而且,口感好柔軟,沾上參巴醬,提升惹味感,越食越滋味。
濃香喇沙煙肉長通粉

另一道想試喺呢個「意」、「馬」融和嘅長通粉,本身已經幾鍾意食喇沙,一向亦喜歡意大利麵,呢道長通就啱晒我。佢以卡邦尼為基礎,卻唔喺白汁,改用上喇沙汁,再淋上蛋漿撈勻,感覺非常特別又有趣。
濃香喇沙煙肉長通粉
先試一口未撈蛋漿嘅,喇沙嘅香味好濃郁,仲有悠長嘅蝦鮮味,長通煮得又夠咬口,煮得啱啱好;之後,再撈上蛋漿,其實蛋味就唔喺話好出,不過,感覺就多添咗一份滑溜感,整體感覺確喺有啲驚喜。
檳榔島敍雜果賓治

平常就會試吓白咖啡,因為喺當地特色,但因為都知道啲參巴醬會幾辣,所以,最後改選雜果賓治嚟解解辣。呢杯做得有誠意,因為食得出都喺新鮮生果整成,有菠蘿、橙肉、蘋果、提子……等等,味道滑甜,入口陣陣清爽。
檳榔島敍雜果賓治
班蘭龍眼冰

友人就選龍眼冰,晶瑩剔透嘅糖水,滲出淡淡嘅班蘭清甜味,純香自然,而龍眼肉都有唔少,食得出啲龍眼唔喺罐頭貨,有種純甜嘅味道,同樣入口涼透心。
班蘭龍眼冰
焦香榴槤芝士蛋糕 +$28

同老友都喺鍾意食榴槤之人,所以,甜品點都要試試店家嘅榴槤芝士蛋糕。所謂焦香,做法就如早前大熱嘅巴斯克芝士蛋糕,將面面焗得燶啲而帶出焦香感,而糕身做得軟熟而挺身,口感綿密,有芝士嘅鹹香味,亦有榴槤嘅芳香味,怕你嫌唔夠榴槤香,晌蛋糕面仲唧多幾行榴槤蓉,真喺滿足晒啦。
焦香榴槤芝士蛋糕
今餐真喺豐富,試到好多嘢之餘,樣樣都有亮點,又富馬拉特色,最緊要價錢又唔喺貴吖嘛,仲食到好飽,個二人餐性價比真高
,加上招呼好,同老友都食得好稱心滿足。
2022-10-01 30 浏览
><餐廳擺設得有海邊小屋嘅風情加上落大雨 營造像海水波浪聲般令人彷彿置身於海灘濃香喇沙煙肉長通粉($108)Carbonara嘅變奏版將喇沙湯底濃縮到可以掛喺意粉上嘅醬汁食到最後冇咩膩感有新意又惹味自家製黑醬油撈麵配手工甘香雞肉餃子($73)雞肉餃子飽滿得很塞滿了豐富餡料撈麵均勻上色有點甜甜的手打紅咖喱魚肉餅($58)魚餅q彈厚身 香料味好重 好啱下酒自家製班蘭咖央多士($35)多士鬆脆得嚟又唔會乾身口感非常好 配上咖央牛油一啖接一啖停唔到口桔仔梳打($35)/亞參梳打($35)羅望子製成的亞參膏或者亞參果片飲落酸酸甜甜的><><><><><><><><>檳榔島敍 (鰂魚涌)鰂魚涌海灣街2號濱海大廈地下D-1號舖
餐廳擺設得有海邊小屋嘅風情
加上落大雨 營造像海水波浪聲般
令人彷彿置身於海灘
濃香喇沙煙肉長通粉($108)
Carbonara嘅變奏版
將喇沙湯底濃縮到
可以掛喺意粉上嘅醬汁
食到最後冇咩膩感
有新意又惹味
自家製黑醬油撈麵
配手工甘香雞肉餃子($73)
雞肉餃子飽滿得很
塞滿了豐富餡料
撈麵均勻上色有點甜甜的
手打紅咖喱魚肉餅($58)
魚餅q彈厚身 香料味好重 好啱下酒
自家製班蘭咖央多士($35)
多士鬆脆得嚟又唔會乾身
口感非常好 配上咖央牛油
一啖接一啖停唔到口
桔仔梳打($35)/亞參梳打($35)
羅望子製成的亞參膏或者亞參果片
飲落酸酸甜甜的
><><><><><><><><>

檳榔島敍 (鰂魚涌)
鰂魚涌海灣街2號濱海大廈地下D-1號舖