2024-10-24 200 浏览
正九清湯腩係香港一共有五間分店,今日去左油馬地分店,我大約兩點左右到達餐廳,餐廳已經大排長龍,其中一半係大陸同胞,可見餐廳係國內受歡迎程度。- 崩坑腩河平時係香港麵店食開牛腩河,今次試一試其他牛既部位-崩坑腩。崩坑腩牛味非常香濃,肉質腍中帶爽,食落比較煙韌,油脂香非常豐富。河粉唔會煮到好稔,而且好吸汁,清湯湯底油而不膩,- 腐乳通菜腐乳同通菜永遠係最佳配搭,通菜炒得好翠綠,而且葉既份量比起根多好多👍🏻餐廳凍檸茶都唔錯😌除左崩坑腩之外,正九清湯腩仲有崩沙腩、爽腩其他美味既牛部位,下次一定要試埋佢!

崩坑腩河

- 崩坑腩河

- 腐乳通菜

餐廳凍檸茶都唔錯😌

2024-10-04
崩坑腩河
2024-10-21 188 浏览
昨晚在油麻地做完美甲,走去醫肚,行經呢間「正九清湯腩」,喺門口已聞到好香牛腩味,突然間觸發咗我嘅味蕾,於是走入去食個簡單晚餐。➰ 清湯牛筋河 (另加牛丸和蘿蔔)湯底味道鮮甜,牛筋好軟糯而且有彈性,兩粒牛丸夠曬Q彈有嚼勁,而蘿蔔又夠清甜兼冇渣,再配埋爽滑嘅河粉,簡直大滿足。➰ 腐乳通菜呢度啲腐乳通菜食過一次之後會上癮,所以係我必食之選。通菜灼到剛剛好,啲菜葉重好翠綠,配埋極香濃嘅腐乳醬,好鬼正。➰ 凍檸賓利賓納唔會過甜,配合埋酸爽嘅檸檬,感覺超正。

➰ 清湯牛筋河 (另加牛丸和蘿蔔)

➰ 腐乳通菜

➰ 凍檸賓
利賓納唔會過甜,配合埋酸爽嘅檸檬,感覺超正。

2024-10-18
  • 清湯牛筋河
  • 腐乳通菜
2024-10-19 184 浏览
今日喺旺角行完街, 諗緊食乜晚餐, 又唔想食得太飽, 想清清地咁食, 路過油麻地見到呢間正九清湯腩, 餐廳有唔少香港人嘅comfort  food, 就入咗去試試。 餐廳環境算係一般裝修, 但係佢賣嘅係真材實料, 主打唔同部位嘅牛肉同清湯, 亦都有小食。 另外店員嘅服務好熱情, 令人好舒服。 我哋眼闊肚窄就叫咗唔同嘅菜式 1) 清湯牛三寶河( 牛腩牛筋牛肚)- 河粉幼細軟滑,清湯清甜, 牛腩肉質嫩滑, 帶點油香, 牛肚爽滑, 牛筋軟淋, 值得推介 2) 正九牛肉羹河 - 老公覺得河粉爽滑彈牙,牛肉打成球狀, 食到新鮮嘅味道 3) 紅油抄手- 香辣美味, 餃子皮薄餡靚, 將河粉沾上紅油味道一流 4) 酒味醉雞- 肉質先嫩, 淡淡嘅酒味, 好香口 如果大家喺旺角行開街, 想食清淡, 可以嚟到呢間性價比高嘅餐廳!

4) 酒味醉雞- 肉質先嫩, 淡淡嘅酒味, 好香口

2024-10-17 131 浏览
哈哈今次嚟清湯腩挑戰唔食牛肉(bushi)其實係朋友唔食牛啦 所以就嗌咗其他嘢食可以share。🍜魚蛋米+紫菜 $38+8麵底選擇好多 幼麵粗麵伊麵米粉米線上海麵清湯底清清淡淡帶啲鹹味 無咩味精感👌🏻魚蛋同魚片各3件 口感爽滑彈牙唔係麵粉感 加嘅紫菜絕對係點睛之筆 索哂湯底嘅鮮甜味 🥟紅油抄手 $25第一次喺港式餐廳食紅油抄手 絕對係個幾新奇嘅體驗😙感覺似係菜肉雲吞配搭紅油抄手做法抄手皮薄餡靚 好容易睇到薄皮透到入面嘅菜肉餡醬汁麻麻香香帶啲黑醋香氣 係食完會好滿足嘅味道🥢腐乳通菜 $19兩個派別 有人鍾意炒埋一齊鑊氣滿滿嘅 有人就鐘意分開點我兩樣都鐘意🤣呢度屬於後者 都幾貼心脆嫩嘅通菜配搭鹹香濃郁嘅腐乳好出色!
哈哈今次嚟清湯腩挑戰唔食牛肉(bushi)
其實係朋友唔食牛啦 所以就嗌咗其他嘢食可以share。
魚蛋米

醬汁麻麻香香帶啲黑醋香氣 係食完會好滿足嘅味道
🥢腐乳通菜 $19
兩個派別 有人鍾意炒埋一齊鑊氣滿滿嘅 有人就鐘意分開點
我兩樣都鐘意🤣呢度屬於後者 都幾貼心
脆嫩嘅通菜配搭鹹香濃郁嘅腐乳好出色!
午餐
魚蛋米
2024-10-10 276 浏览
今日係公司加班後。感覺好大壓力。想食好少少慰藉下公司上的壓力。所以隨街行找一間。可以令我心花怒放的茶餐廳。剛巧經過見到一間好有趣名字的茶餐廳。所以就入左去放鬆心情。**清湯牛腩/牛肚/牛筋**以其清淡而不失鮮美的湯底,展現了食材的原汁原味。牛腩的肉質經過長時間的燉煮,變得軟嫩入味,入口彈牙。湯汁清澈透明,卻散發著濃郁的牛肉香氣。每一口牛腩都彷彿在舌尖上輕舞,讓人感受到肉質的彈性與鮮甜,牛肚和牛筋則增添了不同的口感層次。牛肚的脆嫩與牛筋的Q彈相互交融,讓整道菜的口感更加豐富。清湯的鮮美與牛肉的香氣相得益彰,讓人不禁想要一口接一口,讓人感受到廚師對食材的尊重與用心。**腐乳通菜**通菜的脆嫩與腐乳的濃郁相互輝映,為整體的用餐體驗增添了一抹亮色。腐乳的香氣恰到好處,讓人感受到一種獨特的風味,既能解膩,又能提升整體的味覺享受。正九清湯腩 (常安樓) (油麻地)油麻地文明里11-13號常安樓地下1號舖

正九清湯腩 (常安樓) (油麻地)
油麻地文明里11-13號常安樓地下1號舖
2024-10-04
2024-10-04 251 浏览
放工去旺角行街,朋友話帶我這間著名的正九清湯腩, 由於我非常喜歡牛腩, 這就正合我心意了.在眾多的選擇中, 我就點了牛三寶撈麵,裡面有牛腩、牛筋和牛肚,份量十足。淋身的牛腩,軟嫩的牛筋,搭配濃郁的腩汁,讓我吃得津津有味。朋友則選擇了咖喱牛腩飯,咖喱香氣四溢,搭配淋身牛腩和薯仔,絕對是必試的美食。+8元仲可以飲埋凍檸樂, 真是大滿足了.坐在餐廳等候食物的時候,留意到不僅僅是本地客人,還有很多遊客光顧,真的證明了這間店的受歡迎程度
放工去旺角行街,朋友話帶我這間著名的
正九清湯腩, 由於我非常喜歡牛腩, 這就正合我心意了.
牛三寶撈麵
咖喱牛腩飯
+8元仲可以飲埋凍檸樂, 真是大滿足了.
2024-10-02
牛三寶撈麵
咖喱牛腩飯
2024-09-25 260 浏览
同朋友在電影中心睇完戲後時間不早,大家都好肚餓就在附近覓食。經過見到正九清湯腩的店內還有不少客人,遂提議在此晚餐。既然店名是清湯腩,我和朋友們都是點牛腩麵食。牛腩可選肥、瘦或半肥瘦,任君選擇,加$8可揀崩沙腩、坑腩或爽腩。太餓的關係,我也沒思考太多,點最基本的半肥瘦清湯牛腩河。牛腩肥瘦相間,肉與肥膏比例恰好,肉質稔滑,帶牛味及油脂香。湯底清香夠味,不會鹹。河粉幼身爽滑,不會煮得過稔。牛腩河的味道著實不錯,難怪將近10pm,店內的客人也不會太少。

半肥清湯牛腩河

2024-06-28
半肥清湯牛腩河
2024-09-24 264 浏览
今年第一個八號嚟臨前翻屋企途中,落地鐵前見到竟然哩度都有間正九,里面有蔡瀾題字哦🤩梗食飽再翻屋企啦🤣🍜清湯崩沙腩粗面果然每塊都肉質鮮嫩,味道濃鬱,搭配清澈嘅湯底,鮮美又清爽😋要肥瘦落單時記得講哦😉🍝牛三寶撈伊面入味嘅牛腩、牛筋、牛肚和超能吸味嘅伊面混合喺一起,口感豐富層次,唔食必後悔😝🍲正九牛肉羹爽口彈牙嘅牛肉羹都系手工捏制,直接食或者搭配醋,碗底仲有蘿卜超開心😚落單嘅靚女好好人,見到我另外叫腩汁蘿卜提咗我呢個都有蘿卜,驚我太多👏🏻🥬腐乳通菜翠綠份量足,爽脆嘅口感與濃鬱嘅腐乳結合令到味道更加豐富😋食飽飽出嚟仲好好太陽,巨滿足😋慢慢走過對面就可以去搭地鐵好方便😝

🍜清湯崩沙腩粗面

🍝牛三寶撈伊面

🍲正九牛肉羹

🥬腐乳通菜
翠綠份量足,爽脆嘅口感與濃鬱嘅腐乳結合令到味道更加豐富😋

2024-09-24 263 浏览
我今日放工後,約同好友去位於油麻地文明里11-13號常安樓地下1號舖的正九清湯腩開餐,餐廳裏面,人頭湧湧,好熱鬧呀!環境舒適,坐得舒服。我點左個 清湯牛坑腩湯河,好友點左個 清湯牛三寶(牛腩、牛肚、牛筋)撈麵,另外點左個 淨菜肉雲吞1碗,油菜(芥蘭)1碟,飲品係 凍檸蜜1杯,凍菜蜜1杯。清湯牛坑腩比較清淡,原汁原味好多,牛味濃郁,有咬囗,河粉份量不少; 牛三寶的牛腩軟腍入味,牛肚好食,牛筋好味,麵質爽口;菜肉雲吞好咬口,芥蘭青嫩好食,檸蜜和菜蜜清甜好飲。

• 菜肉雲吞
  • 清湯牛三寶撈麵
  • 清汤牛坑腩湯河
2024-09-21 243 浏览
Fafafoodblog為食花太郎 正九清湯腩 🍴淨菜肉雲吞 42 蚊勁足料 應該自己包 菜新鮮 豬肉彈牙 餃皮夠薄 正 🍴炸魚皮20 蚊好香脆魚皮要黎點湯食正🍴咖哩牛腩飯62 蚊加哩汁甜辣適中 牛腩入味彈牙 仲有d薯仔撈飯 唔錯🍴清湯牛三寶河 64 蚊轉坑腩加8 蚊腩筋肚 爽彈牛肚 入味牛筋同轉左坑腩 好煙un口感帶d肥膏 d牛油撈埋d河粉一齊食 唔錯🍴腐乳通菜19 蚊🍴凍檸茶少甜加8 蚊#牛腩 #牛河 #牛筋 #牛肚 #炸魚 #雲吞Score 平均分< 7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#正九清湯腩油麻地文明里11 至13 號常安樓地下1 號鋪~~~~~~~~~
Fafafoodblog為食花太郎 正九清湯腩
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#正九清湯腩
油麻地文明里11 至13 號常安樓地下1 號鋪
~~~~~~~~~
2024-09-21
2024-09-21 155 浏览
要數香港人的Comfort Food,牛腩麵肯定佔一席位。清湯腩靠食材原味悉心熬製,要真材實料才做得出水準。爽嫩有咬口的爽腩、半肥瘦帶油脂香的坑腩、夾在兩層筋膜中肉質嫩滑的崩沙腩,啖啖牛味,再喝一口清甜牛骨湯,大滿足!清湯的味道不會掩蓋牛腩的鮮美,讓人吃起來非常舒適。而且牛腩富含膠原蛋白,對皮膚和身體都有很好的滋養作用。河粉有很韌的彈性,不會斷, 有彈牙的口感; 麵條通常會用煮熟的蛋麵,口感柔軟而有嚼勁,能夠更好地吸收湯汁的味道。牛腩和蘿蔔是一個完美的搭配,蘿蔔的甜度,清而不搶味,同時,蘿蔔也將湯汁吸收充分,入口鮮美味濃郁,正好能把牛腩的肉香襯托出來而不污染它的本味。
要數香港人的Comfort Food,牛腩麵肯定佔一席位。
2024-09-20 251 浏览
今晚想同屋企人食個快嘅,個肚子唔算好餓,路經呢間粉麵店,出名食各款牛腩、牛丸等,所以就入黎了:1)雙拼: 牛爽腩加紫菜米粉(飲熱鴛鴦)第一次食真正嘅牛爽腩,真係爽口彈牙的,一啲都唔黏牙,紫菜爽口,口感爽脆,唔會糊口嘅紫菜 。湯底冇味精㗎!熱鴛鴦:正宗港式味道,一定要試呀!滑溜有茶香,同時有咖啡香!2)牛三寶米粉(牛肚、牛腩、牛筋)+凍檸茶呢碗將牛腩轉牛坑腩試一試,咁樣就可以試到多一款牛腩👍🏽👍🏽👍🏽牛坑腩脂肪均勻,牛筋煮得夠腍,好容易咬開,牛肚一啲都唔韌,爽脆口感!你鍾意食牛的話,一定要叫呢個。凍檸茶有港式茶餐廳的水準,好飲!餐廳有舒適卡座,服務有禮,唔會催人落單,食店乾淨整齊,價錢合理。

1)雙拼: 牛爽腩加紫菜米粉(飲熱鴛鴦)

2)牛三寶米粉(牛肚、牛腩、牛筋)+凍檸茶
凍檸茶有港式茶餐廳的水準,好飲!

牛三寶米粉(牛腩、牛肚、牛筋)
雙拼:牛爽腩+紫菜  米粉
2024-09-20
牛三寶米粉(牛腩、牛肚、牛筋)
雙拼:牛爽腩+紫菜  米粉
  • 清湯牛三寶河
  • 牛爽腩
2024-09-16 147 浏览
在油麻地街边的一家清汤腩店,店内干净整洁,桌椅不多,用餐高峰期可能需要等位,建议大家饭点早些去或者错峰用餐服务人员态度很好,上菜速度也很快,无需等待太久,点完餐三五分钟就可以上齐菜品种类丰富,价格还算合理,有清汤饭和多种面可以选择,想吃重口味的也有咖喱饭和面、口水鸡等可以尝试我点了一份咖喱牛腩捞面,也有其他面可以选择,换成捞面要多加钱。咖喱很浓稠,是我喜欢的咖喱味道。牛腩一碗有十多块,块头都不小,而且炖的十分软烂入味,不会塞牙,老人也可以吃。但口味清淡的人不建议点这个,咖喱本身就咸加上捞面本身就带腐乳汁就更咸了,如果捞面可以不加其他酱汁就更好了

2024-09-13 226 浏览
好耐冇食過清湯腩,經過文明里有間正九就走咗入去試吓。見正九喺唔同地區都有分店,的確令我好奇佢嘅質素如何。如果要叫坑腩爽腩崩沙腩要另外加$8 。我自己就編號坑腩咁所以就叫咗一個牛坑腩撈粗麵。因為食撈粗麵先可以keep到面質夠晒爽彈,呢個係我個人嘅偏好。牛坑腩唔算太肥,但都算係腍嘅。如果想食肥啲可以落單時同夥計講聲佢都會俾啲肥嘅牛腩你。成碟面係OK嘅。我另外加咗一份腩汁蘿蔔,呢個反而比到驚喜我。蘿蔔又甜又入味,渣都冇。食完蘿蔔啲汁仲可以拎嚟撈埋啲麵食添。

2024-09-10 192 浏览
朋友知道我鍾意食牛腩,今日喺旺角附近食下午茶就大聲我哋呢一間係油麻地嘅牛腩粉麵,我哋叫咗每人一碗牛腩粉再加一碟魚皮,大家share🙈 今日就食咗幼面,呢一間店舖嘅位置都幾好坐,都唔會話太迫,如果唔係就好難進食🙈先講吓佢啲牛腩,牛腩嘅味道發揮我覺得都唔錯,肉同埋肥膏嘅比例,我覺得都可以接受,食落都有牛香味,而且咬落去唔會太硬,有少少驚喜,幼面就正常質素,整體同牛腩配搭好!魚皮就幾好食,非常脆口,兩個人分享一碟就差唔多,因為始終炸嘢,作為小食,我覺得好好食,有機會買返屋企打邊爐🙈🙈