2016-03-19 562 浏览
這間新派車仔麵座位較一般車仔麵店舒適, 食物款式亦更多樣化。除了車仔麵, 還有不少小吃, 和特色飲料, 選擇頗多!米線質感頗滑溜, 但稔了點, 必食豬腸已去油, 健康一點不肥膊, 爽脆而香口, 不會太韌, 果然不錯! 蘿蔔稔甜, 豬潤滑溜, 生熟剛好, 但薄身了點, 厚身點口感會更好。據朋友說, 油麵頗好吃, 但會比較膩濟, 墨丸爽彈不死實, 魚皮餃有鮮味, 牛栢葉爽脆, 都不錯。飲品方面, 是日涼茶是羅漢果×龍利葉, 清甜滋潤, 沒有下額外的糖, 很健康。薄荷朱古力朱古力味頗濃, 薄荷味淡淡滲出, 夏天喝必定暑氣全消。這新派車仔麵, 環境食物都不錯, 找天必定來試試它的小吃!!
2016-03-19 413 浏览
天氣冷便想吃熱辣辣的湯麵,於是跟母親試試這車仔麵。從門口可見店不是很大,牆身畫滿了壁畫(坐下後細看應是人手畫的)。我們點的是二人連小食套餐。我點了:胡椒豬骨湯米線,豬潤,沙茶牛柏葉,木耳米線煙韌不馬虎,湯底的胡椒味特出卻不辣,豬潤雖然切得較細片及薄但是意想不到的爽口及有鮮味!沙茶柏葉很入味,木耳也爽口,可惜的是餸的份量較小。母點了:喇沙湯加辣醬油麵,豬腸,咖哩魷魚,豬皮她說喇沙湯跟辣醬很配,但辣醬有點咸。豬腸很乾淨,豬皮看起來好像沒有什麼顏色,但吃下去原來已醃得入味,咖哩魷魚很爽口,咖哩汁有點辣但很惹味。小食方面我們點了蝦多士及墨魚餅。蝦多士有四小塊,上面是滿滿的芝麻。多士炸得非常脆,看起來不是很厚但也吃到中間的蝦膠,像果醬層夾在芝麻及多士中。墨魚餅內裡口感煙韌味道不錯,但略炸得久了外表稍硬了一點。跟餐的還有一碟白灼西生菜及特飲,我們見小食有點熱氣,都點了咸檸七。咸檸七內各有3片檸檬及半個咸檸,上的亦是檸檬味七喜,檸味十足。見店內寫有涼茶,於車仔麵店是頗有趣的,但這次沒有試。整體上感覺是偏創新型的車仔麵,會嘗試把不同特色的食物元素混合,希望將來會有更多食物選擇。
天氣冷便想吃熱辣辣的湯麵,於是跟母親試試這車仔麵。
我們點的是二人連小食套餐。
我點了:胡椒豬骨湯米線,豬潤,沙茶牛柏葉,木耳
母點了:喇沙湯加辣醬油麵,豬腸,咖哩魷魚,豬皮
見店內寫有涼茶,於車仔麵店是頗有趣的,但這次沒有試。
2016-03-10
  • 蝦多士
  • 墨魚餅
  • 喇沙湯
  • 胡椒豬骨湯
  • 咖哩魷魚
2016-03-17 299 浏览
同遊客朋友行完街都夜了, 送她們落腳後, 經過了這家新開的車仔麵如果不是常常經過, 可能留意不到比較低調的招牌店內比較乾淨同光猛, 而且大牆上有十分之台灣文創感覺的插畫另一邊吧枱是食品相片及黑板如果坐餐枱, 椅子是可以打開放袋的呢, 幾貼心初時看到價錢, 想點2款就好然後看到底, 有4餸餐便叫了, 比較抵食雞翼 豬腸 豬潤 冬菇 米線米線份量十足, 而胡椒豬骨湯是清淡胡椒加濃郁豬骨, 吃完不會口渴, 沒有過份的味精味最想食的瑞士雞翼, 看到雞翼飽滿, 瑞士汁入味, 肉質滑, 不會過熟平常不會吃太多內臟, 但吃車仔麵, 豬腸豬潤唔少得呢豬腸乾淨, 爽口, 味道新鮮, 而豬潤就夠薄身, 沒有腥味, 夠滑兩種都做得有心機!最後吃冬菇, 蠔油入味, 冬菇稔香, 沒有過份烹調產生的酸味蝦多士意想不到的鬆脆, 白芝麻加上一點焦黃, 覆蓋著蝦多士蝦多士雖然是炸物, 然而因做得薄脆不會太膩總的來說, 小店的出品調味得宜, 不會過鹹及沒有味精, 而且食材新鮮是一間有心機唔求其的車仔麵店呢~
如果不是常常經過, 可能留意不到比較低調的招牌
店內比較乾淨同光猛, 而且大牆上有十分之台灣文創感覺的插畫
另一邊吧枱是食品相片及黑板
如果坐餐枱, 椅子是可以打開放袋的呢, 幾貼心
初時看到價錢, 想點2款就好
然後看到底, 有4餸餐便叫了, 比較抵食
雞翼 豬腸 豬潤 冬菇 米線
雞翼 豬腸 豬潤 冬菇 米線
平常不會吃太多內臟, 但吃車仔麵, 豬腸豬潤唔少得呢
兩種都做得有心機!

蝦多士
意想不到的鬆脆, 白芝麻加上一點焦黃, 覆蓋著蝦多士
蝦多士雖然是炸物, 然而因做得薄脆不會太膩
是一間有心機唔求其的車仔麵店呢~
  • 豬腸
2016-03-17 212 浏览
呢間車仔麵開左無耐,見佢裝修幾靚又企理,lunch個價都ok,會一會佢先我叫左個豬骨濃湯油麵配左牛腩,招牌雞翼,墨魚丸同響鈴豬骨濃湯未係好濃,不過喺車仔麵黎講都幾新穎,我平時都係叫開腩汁,而豬骨濃湯都係配拉麵,牛腩又夠稔又入味,招牌雞翼真係色香味俱存!顏色吸引,無雪味,墨魚丸夠晒彈牙爽囗,唔會食到成囗粉,係唯獨響鈴就爭小小,因為響鈴浸個湯,唔係話好特別,不過其他有個正字嘅都值得一試!呢個冰震芥蘭都要試下,好爽脆又無渣,又夠凍,配埋芥辣豉油,相得益彰同時叫埋個招牌蝦多士,蝦餃貼到個多士實一實,咁會一咬就甩左,多士香脆唔油膩,面頭仲有大量芝麻,好香囗好味!
我叫左個豬骨濃湯油麵配左牛腩,招牌雞翼,墨魚丸同響鈴
  • 招牌蝦多士
2016-03-15 193 浏览
同男人喺旺角濕平,行行下去到女人街,見到呢間好新淨嘅車仔麵舖頭,咁岩男人又話餓,入去整返個麵食先!舖頭壁畫真係好靚好吸睛!門面又夠晒乾淨,佢最好係啲櫈可以收埋個袋,唔使掛住個袋無位放簡單餐牌,左面係餸,右面就小食小妹唔貪心,叫哂啲正字試下先首先係喇沙湯底,一反傳統車仔麵濕底,聽講係師傅親自調製,所以佢嘅辣味唔會搶過湯底嘅香濃,好開胃幼麵麵質夠爽,唔會煮到過火搞到稔晒,而且麵底夠多,女仔食會略為多左dd豬紅有質素,唔會一夾就散,有別於一般嘅豬紅,一定要提就係個豬潤,oh,食落好軟綿綿又好滑身,無渣,扭轉左小妹對豬潤嘅睇法!must try item!而蘿蔔夠清甜,豬腸又唔會太肥膩,但小妹係食緊車仔麵另外佢嘅招牌咖啡係機磨咖啡,有別於茶餐廳,又香又唔會有酸苦味,呢個質素正!但小妹係食緊車仔麵喎!
簡單餐牌,左面係餸,右面就小食
小妹唔貪心,叫哂啲正字試下先
而蘿蔔夠清甜,豬腸又唔會太肥膩,但小妹係食緊車仔麵

• 招牌咖啡
2016-03-14 247 浏览
抱恙中,周六中午外出覆診,之前先找個地方醫肚。路過剛開始營業的>>>正麵館 新派車仔麵<<<,打算簡簡單單吃碗麵,才去見醫師。從裝修風格已可感受店名中的「新派」,走的是型格年輕路線。點餐紙放在餐桌旁邊。餐廳推介的食材,旁邊標上「正」字;要是選擇太多引起煩惱,可以從餐廳推介入手。食量大,又或者想無後顧之憂的剔選配菜的話,可以揀任選套餐哦。特式小食相當特別,不止於港式小食,連川菜、泰式小食亦有提供。特式小食可在彩色餐牌上看圖索驥。飲品選擇亦見豐富,由汽水、檸水奶茶等冷熱飲品,到咸檸七薄荷朱古力,一應俱全。二人套餐相對抵食,也減省點餐選擇的苦惱。湯底是胡椒豬骨湯,微微香辣引起食欲。瑞士雞翼醃得非常入味,值得一試。能在車仔麵店吃到響鈴的機會絕無僅有,一定要食,意想不到的是把響鈴浸在胡椒豬骨湯的效果也不錯,但建議要趁湯底滾熱時享用,否則味道大打折扣。特級墨魚丸及蟹子丸均為水準之作,前者勝在彈牙,後者內裡十分足料。唯一不太理想是沙茶牛柏葉,切得太過細碎,失卻牛柏葉口感。餐廳推介的特製粗烏冬果然名不虛傳,用料十足,粗身得來實淨,嚼勁一流,也非常飽肚,而
從裝修風格已可感受店名中的「新派」,走的是型格年輕路線。
二人套餐相對抵食,也減省點餐選擇的苦惱。
餐廳推介的特製粗烏冬果然名不虛傳,用料十足,粗身得來實淨,嚼勁一流,也非常飽肚,而且大廚毫不吝嗇,麵底量多,冰以一人之力,只能吃完一半。普遍男士不太愛吃車仔麵就是因為份量不足以裹腹,相信這餐廳一定能夠幫助他們解決這問題。
為吸收一些纖維,點了一碟wasabi冰鎮芥蘭。冰鎮芥蘭口感卜卜脆,很鮮甜有趣;喜歡清淡的話可以淨食,不然可以點些伴在日式豉油中的wasabi,味道加倍醒神。
另外追加一杯熱菜蜜暖身及滋潤一下,此餐共銀 HKD73,飽得直接省下下午茶花費啊。

2016-03-12 137 浏览
今日同老公去旺角行街街,係度諗緊食咩之際,見到呢間車仔麵店。之後老公就話不如就食車仔麵啦,反正甘耐無食過。於是我緊係第一時間上openric 睇下食評係點先決定啦!點知會唔會中伏架見到食評雖然得三四個,但全部都係好評黎!好!一於去試下坐底睇食咩,計過條數,二人餐最抵食,甘一於食二人餐啦! 一開始,總以為套餐份量會比較細碟。點知黎到果時,真係嚇左一跳,份量超十足!食到勁飽大話七好飲 麻辣肥牛,有麻辣香,不過鹹左d同唔夠辣,不過味道都唔錯既 油菜,冇特別蝦多士,一流推介,一定要試!唔識點講,總知好味 勁大碗,份量十足!d豬潤同豬腸食得出係新鮮貨色,牛腩同豬紅一般,冇特別~豆卜同蘿白應該本身跟麵送既,因為各得一件。不過蘿白幾好食~ 另外,老公果碗唔記影相不過麵都係好大碗,d魷魚都新鮮。總括黎講,$128真係超抵食!兩個男人食都會飽,而女仔食既話,正常要三個女仔先會食得晒!加上食材新鮮,唔係求求其其,感覺不錯!下次會再幫襯希望keep住水準

見到食評雖然得三四個,但全部都係好評黎!好!一於去試下

坐底睇食咩,計過條數,二人餐最抵食,甘一於食二人餐啦!

大話七
好飲
麻辣肥牛,有麻辣香,不過鹹左d同唔夠辣,不過味道都唔錯既

油菜,冇特別
蝦多士,一流
推介,一定要試!唔識點講,總知好味

另外,老公果碗唔記影相
不過麵都係好大碗,d魷魚都新鮮。

希望keep住水準
2016-03-10 528 浏览
人在旺角, 肚仔餓起黎好自然會行入女人街兩旁, 因為呢到食肆林立, 咩種類既餐廳都有, 一定可以搵到樣野岩食! 由油麻地方向行入去, 行行下就發覺呢間叫「正麵館」既車仔麵店, 望落入面的裝修, 差點以為係韓式食店, 因為牆身用上鮮明可愛的繪圖, 有點像現時燒肉店十分常用的塗鴉牆。店舖招牌標榜著「新派車仔麵」這個名號, 好奇驅使下, 就與友人爽快決定今晚食久違的車仔麵吧!畫餸紙清晰易明, 麵底選擇頗多, 而湯底亦十分驚喜地有喇沙湯及胡椒豬骨湯! 選了湯底後還可以另選醬汁。同友人左看右看, 最後都是覺得$128二人套餐最抵, 包了兩個3餸麵、兩個小食, 一個油菜及兩杯特飲。三餸車仔麵 (河粉|胡椒豬骨湯|瑞士雞翼|必食豬腸|肥牛) 即試個湯底, 係清甜風味的胡椒豬骨湯, 胡椒味較淡, 但清甜的感覺很新鮮, 搭配河粉不錯。除了點選的餸菜, 還多送了豆卜及蘿蔔作配菜, 感覺很豐富。 而且不要小看這個配菜蘿蔔, 十分甜美, 清爽無渣!  「瑞士雞翼」入味, 肉質飽滿, 口感較紮實。「必食豬腸」豬腸洗得十分乾淨, 沒有異味亦沒有雜質, 有點像我媽媽煮的大腸, 就是會費心洗到一絲不苟, 務求令家人
三餸車仔麵 (河粉|胡椒豬骨湯|瑞士雞翼|必食豬腸|肥牛)

「瑞士雞翼」入味, 肉質飽滿, 口感較紮實。
「必食豬腸」豬腸洗得十分乾淨, 沒有異味亦沒有雜質, 有點像我媽媽煮的大腸, 就是會費心洗到一絲不苟, 務求令家人吃得健康。味道方面比較淡, 但有咬口, 配搭湯底同吃很夾。
「肥牛」 肥牛有點失望呀, 完全無色無味, 而且偏肥。早知轉做出色既蘿蔔喇。
懷舊蝦多士 單點價$35

原先懷疑蝦肉在哪, 一口咬下, 發現滿滿的芝麻覆蓋著的就是一層雪白蝦肉! 又香又有嚼勁, 而且就算放到飯局差不多完結時, 多士依然鬆脆。全晚最喜歡的食物, 我自己KO左三塊.....(減肥呀!)
香煎墨魚餅
香煎墨魚餅 單點價$42

墨魚餅夠彈牙, 而且感覺不油膩。
朋友點的三餸麵 (河粉|喇沙湯|豆卜|沙茶牛柏葉|五香牛腩)
郊外油菜
大話7
餐廳給人的感覺較普通車仔麵店年青, 有活力, 食物亦更多樣化, 有年青人喜愛的炸物, 飲品又有大話7、龍鳳檸樂及薄荷朱古力!
套餐性價比很高, 每人幾十元價錢就可以有很多食物選擇, 蝦多士絕對會令人掛念。

题外话/补充资料: 我點的是河粉, 吸湯速度極快, 食左大約10分鐘, 已經有半碗湯被吸走。不過女店員很細心, 主動提出幫我加湯, 十心窩心, 而且加湯後湯底變得更濃郁!
2016-03-09
香煎墨魚餅
郊外油菜
大話7
2016-03-10 188 浏览
女人街出名多食店,今次經過見到有間新開的車仔麵,價錢不太貴,便入去試下。一坐下,店員便介紹他們的套餐,因為朋友比較吃得多,我們豪不豫疑地點了$128的套餐:兩個三餸麵,兩個小食,一碟菜和兩杯特飲。 我的三餸麵要了五香牛腩、豬腸和牛肚,加了$3轉特製粗烏冬,湯底就選了喇沙湯。餸和麵的份量都很足。五香牛腩細細舊的,應該是為了加快入味和易一點煮淋,夠入味又唔太咸,岩岩好,亦都夠淋。豬腸尚算乾淨,不會有怪味,而且都煮得好入味好淋,唔會un。柱侯牛肚都好入味,爽口,唯份量少了點。附送的豆卜不過不失;蘿蔔則有驚喜,雖然沒有什麼味,但煮得好淋,加上喇湯湯底就岩岩好。不過特製粗烏冬就令人有點失望,麵條很實,沒有彈性,像吃麵粉一樣,要扣分。朋友的那碗要了豬紅、牛柏葉和咖哩魷魚配油麵。我只試了他的牛柏葉和咖哩魷魚。牛柏葉都煮得好入味,夠爽;咖哩魷魚普通,咖哩味不太夠。聽說他的油麵不錯,不會太粉或煮得過熟。蝦多士芝麻味很重,但蝦膠部分似乎落得太多粉,食不到蝦味,很實,沒有彈性,而且油味比較重。 麻辣肥牛是白灼肥牛再淋上麻辣汁,再有中式醋。麻辣只有辣沒有麻,肥牛只有肥沒

豬腸尚算乾淨,不會有怪味,而且都煮得好入味好淋,唔會un。

三餸麵
朋友的那碗要了豬紅、牛柏葉和咖哩魷魚配油麵。

蝦多士
麻辣肥牛是白灼肥牛再淋上麻辣汁,再有中式醋。麻辣只有辣沒有麻,肥牛只有肥沒有牛。牛肉味是不太食到的。
麻辣肥牛
白灼生菜加蠔油:生菜煮得剛好,尚有點爽脆,亦洗得乾淨,不會有苦味。
油菜
特飲方面選擇不多,依我來看一點也不特別,在沒有太多選擇之下,我要了薄荷朱古力,薄荷味是有的,但朱古力味實在太淡。

可能店鋪新開的關係,店員都有問一下覺得味道如何,而我亦實不相暪,要改進的地方有很多,加油!
2016-03-08 210 浏览
其實,自己不是太喜歡吃車仔麵,不過這一次,有朋友說這間車仔麵店是幾位年輕人所開,水準不錯,好,一於去試試。來到這間陳設簡單的小店,看看一壁牆上的黑白藍色卡通畫,都有點特色。看看桌上的餐牌,有兩款多滋味二人套餐,都適合我與老婆仔享用。兩款套餐其實是大同小異的,主要的不同只在於四選二小食的選擇和皇牌車仔麵 X 1或自選三餸麵 X 2的不同。兩款套餐中,我倆最後的選擇是 $128的「自選3餸麵 + 小食4選2 + 油菜 + 特飲2杯」套餐。這兒的車仔麵湯底有三款,分別是「經典清湯」、「濃郁胡椒豬骨湯」和「招牌椰香喇沙湯」。老婆仔的「濃郁胡椒豬骨湯」是有胡椒味的,但沒有想像中的濃郁。我的「招牌椰香喇沙湯」就不錯,蠻有椰香,辣度不太強,但正合我意。六款車仔餸中,我的招牌大腸夠肥美,冬菇也厚身多汁,墨魚丸也中規中矩;老婆仔的牛柏葉細碎了點,蘿蔔就明顯不夠味道,最為令人失望。原來這兒的麵是用上兩個麵餅的,比一般的車仔麵店的份量多,很慷慨呢!這套餐的四款小食選擇,是「懷舊蝦多士」、「瑞士雞翼」、「香煎墨魚餅」和「麻辣肥牛」。我倆揀的是頭兩款。「懷舊蝦多士」的蝦膠雖然只是薄薄的一層,但勝在夠熱,多士又夠

懷舊蝦多士」的蝦膠雖然只是薄薄的一層,但勝在夠熱,多士又夠脆身,又多芝麻,香口度甚高。
瑞士雞翼」足有六隻,瑞士汁甜了點,質素都算可以。
油菜雖然只是簡單的「蠔油西生菜」,但夠大碟,都不錯。
兩杯特飲分別叫來了「鹹檸七」和「薄荷七」,「鹹檸七」是老婆仔的,我沒有喝。「薄荷七」卻是我的,這難得一喝的特飲,大大杯,清清涼,甜甜的味道蠻受用的。
才 $128,不用加一,可以把我們兩個人吃得飽飽的,這間車仔麵店真是抵食好味呢!
2016-03-08 114 浏览
上課前約了朋友到旺角用膳,走進了通菜街的小巷,被這家店吸引了。新派車仔麵,究竟有多新派呢? 小妹跟朋友選擇了$128的二人套餐 車仔麵的餸可從這張紙中選擇。從中,我們可以看到一些新穎的選擇,好像是沙茶牛柏葉。湯底方面,小妹也從來沒看過車仔麵可以配喇沙湯及胡椒豬骨湯。 龍鳳檸樂 及 咸檸7檸檬和梅子,加上可樂/7喜,酸中帶咸。在今天這個帶點熱的天氣喝,可謂是透心涼😊這是朋友的(喇沙湯,蘿蔔,沙茶牛柏葉,蟹籽丸): 由於小妹喉嚨不太舒服,就沒有多嚐朋友的這碗。這個喇沙湯底給我的感覺是挺濃郁的,一開始不覺得辣,但幾秒後就感覺到有微微的後勁,所以不能吃辣的可能會受不了😂 蘿蔔很鮮甜,不過可以煮久一點,軟一點會更好😀😀 沙茶牛柏葉十分爽脆彈牙,而且很入味,即使浸在喇沙湯底一段時間仍然吃得出沙茶醬的味道👍🏻這是小妹的(清湯,蘿蔔,牛腩,芝士腸):清湯帶一點胡椒粉味。牛腩煮得軟腍,沒有過多的調味料,味道簡簡單單更能帶出牛肉的味道。粗面的軟硬度亦適中,頗有咬口👍🏻小食我們選擇了瑞士雞翼及蝦多士 蝦多士有點像三角形版的煎堆😂 多士炸得香脆,雖然是炸物,卻竟然不油膩。裡面夾著蝦

小妹跟朋友選擇了$128的二人套餐

龍鳳檸樂
咸檸7

龍鳳檸樂 及 咸檸7

這是朋友的(喇沙湯,蘿蔔,沙茶牛柏葉,蟹籽丸):

這是小妹的(清湯,蘿蔔,牛腩,芝士腸):

小食我們選擇了瑞士雞翼及蝦多士
炸蝦多士

蝦多士有點像三角形版的煎堆😂 多士炸得香脆,雖然是炸物,卻竟然不油膩。裡面夾著蝦膠,夠彈牙😋 另外多士表面佈滿了白芝麻,令多士更加香口😍
瑞士雞翼
瑞士雞翼就不多介紹了,普遍都是那個味道😂

小妹認為這個套餐真的非常划算,每人只需60多元就能吃到這麼多東西,最後小妹跟朋友都飽得快走不動了

2016-03-08
炸蝦多士
瑞士雞翼
去到MK,有fd 想話試新野,聽到附近有新餐廳做新派車仔麵。聽落有d 意思,一於試試佢!睇落好多野好似平平無奇咁,實際上款款餸都好好食,好出色。涼拌皮蛋 - 一開始以為會好辣,點知佢d 辣味唔係好勁,只係有少少辣味,食完暖一暖身,啱啱好!涼拌西洋菜 - 表面既麻辣香料真係落足料,食到我成身即刻興哂。麻辣會重左d,係感受到菜味之前個嘴已經麻痺左。不過d 麻辣香料都幾多,有d 蒜粒係面,整得都幾香口。醉漢雞尖 - 好強烈既紹興酒味,雞翼尖未放入口已經感受到紹興酒既味道。一隻普通既雞尖,就係因為經過長時間用酒浸泡,令酒味充滿雞尖之中。(我問店員佢話我知既) 雖然酒味重,但並無想像中咁重酒精。食左幾隻都仍然非常清醒。我同fd 分別叫左兩個三餸麵。第一個係豬潤,雞翼,豬腸烏冬拼胡椒豬骨湯,第二個係豬紅,豬腸,墨丸油麵拼叻沙湯。豬潤比想像中仲要爽口,食完會有一種 “結結地” 既口感;豬腸比其他地方做得乾淨,食落亦非常爽口彈牙,應該都幾新鮮。豬紅冇一舊舊咁,食完仲會有一種甜甜地既感覺,好特別。店主話係每日新貨,所以可以做到呢種效果。雞翼已經有少少淋,應該煮左一段時間,所以幾易入口。雞翼都好重瑞士汁味
睇落好多野好似平平無奇咁,實際上款款餸都好好食,好出色。

雞翼已經有少少淋,應該煮左一段時間,所以幾易入口。雞翼都好重瑞士汁味,應該用左唔少時間浸泡。墨丸亦係好爽口彈牙,仲有少少墨魚味。店主應該都冇用到平食材。

湯底方面,兩個湯底黎講,叻沙相對地濃。本來以為會好辣,但原來都只係輕輕暖一暖身。感覺到既就只有一陣短暫既辣味,但唔會立即升溫,暖身效果極佳。胡椒豬骨湯就相對黎講清淡。輕輕的胡椒味中,亦有一陣豬骨湯味留在口腔之內。因為沒有加味精既關係,食完都唔會口渴,正!
最後,呢杯野飲我以為係凍華田。原來係凍薄荷朱古力!就咁飲以為冇乜特別,點知飲左一啖就知出事…
每啖飲完之後,都會有一陣薄荷味留係度。只要係朱古力經過既地方,都會留有一陣冰涼既薄荷味。飲完即刻成個人醒神哂!

小結:我原本都以為呢到只係一間普通既車仔麵店,點知原來每種食物都係店主非常用心製造既成果。鐘意食車仔麵既人真係要試下,唔黎試過就真係唔知車仔麵可以做到咁。
题外话/补充资料: 真係冇落味精! 店主花左好多時間浸泡各種材料先咁入味!
  • 涼拌皮蛋
  • 醉漢雞尖
  • 豬腸
  • 叻沙湯底
  • 豬紅
  • 瑞士雞翼
  • 凍薄荷朱古力
好耐無食車仔面,約左米米食,貪呢度幾有特色咁,餸菜新又特別,環境新淨又闊落,坐得幾舒服,有別於細又up w的車面小店,最重要就係新開未試過想試。叫了四餸套餐42牛腩豬潤豬腸瑞士雞翼秘製辣汁喇沙湯河。來到較想的份量要多,超大碗的加入豆卜白蘿蔔,賣相毫不單調,男生吃都肯定飽肚!河粉爽滑,喇沙湯底跟辣汁配合度高,又香又辣,河粉質地滑溜,索盡湯汁,正。叫了的都是招牌餸來,牛腩量不少,四方啖啖肉,口感鬆化,且淋軟細緻。招牌的豬潤,雖不是黃沙,但賣相不錯,薄身但甘香細嫩,軟糯滋味。豬腸在點前有點猶疑驚肥,不想吃到滿口肥膏,冒險下單的卻有小驚喜,先是肥油全去,正合我意,後是腸質易咬開,全能吃下。平時外吃不點雞翼,眼見店員熱情推介而點上,瑞士雞翼選了普通的大少,不是肥美,但肉質幼嫩,瑞士汁料帶適度之甜美,入味呀,速清。凍薄荷朱古力跟餐8(原價20)薄荷的清涼感挺突出,香滑順喉,朱古力味道不俗,沒有朱粉粒的嚡口,叫了少冰也就真的只加了幾塊冰片,而味道沒有好淡,飲品幾特別,普通車仔面確沒有。蝦多士35芝麻好香口,滿滿麻香,多士炸得金黃熱辣脆身,不油不膩,多士內的蝦膠量亦得宜,整体好夾呀!比想像來得要好,價
叫了四餸套餐42
牛腩豬潤豬腸瑞士雞翼秘製辣汁喇沙湯河

凍薄荷朱古力跟餐8(原價20)
蝦多士35
芝麻好香口,滿滿麻香,多士炸得金黃熱辣脆身,不油不膩,多士內的蝦膠量亦得宜,整体好夾呀!比想像來得要好,價錢化算,值得一試。

• 蝦多士
2016-03-07 123 浏览
最近行經旺角, 剛好 Lunch time, 朋友帶我到女人街內吃了個車仔麵, 味道和當年感覺返晒呢!! 這新派車仔麵店舖, 裝修、環境非常整潔, 坐位也不算舒適, 抽氣和泠氣的車仔麵當然唔少得. 一張點心紙有幾拾樣款式車仔麵餸菜, 真係樣樣都咁吸引, 原來美食當, 真的會有選擇困難! 最後我們各自選擇了不同餸菜, 稍後大家分享! 我選擇了自家制湯底 "胡椒豬骨湯", 另加蠔皇冬菇、豬紅、豬腸、辣味豬皮、蘿白, 米線. 湯底胡椒豬骨香味濃, 少許辣味(開胃湯底), 各式餸菜新鮮, 調味得宜. 朋友這碗選擇了自家制清湯底和不同餸菜, 咖哩魚蛋、牛柏葉、五香牛腩、牛肚 + 油麵... 在小食方面: 店長推介了我們 "麻辣牛肚" & 懷舊蝦多士", 麻辣牛肚非常爽口, 稔香軟彈, 加上了麻辣醬汁, 即時胃口大開! 懷舊蝦多士, 上層香煎一些白芝麻, 香氣十足, 金黃色下面是鮮甜蝦多士, 極度吸引, 香稔軟嫩, 啖啖當年風味, 現在確係難找回這味道和感覺 (加讚)

最後我們各自選擇了不同餸菜, 稍後大家分享!

麻辣牛肚
2016-03-04
麻辣牛肚
2016-03-05 377 浏览
在女人街來回走,下不定主意光顧哪家。最後在好奇心驅使下選了較新簇的正麵館,究竟車仔麵可以有幾新派。有吧枱的車仔麵,有日式拉麵的影子。牆上畫滿得意的公仔,單以藍,黑、白畫成,卻不覺單調。$36三餸一麵,並不便宜,跟深水埗的小排檔車仔麵相比,還可以說它幾貴。二人套餐較抵食,一碗二人份量指定配料的車仔麵或一人一碗自選餸菜、兩個小食、一碟油菜及兩杯特飲,百餘元。在不同細微位都可以找到新派的特色,如胡椒豬肚湯底、車仔撈麵、冰鎮芥蘭等特色小食。薄荷朱古力/大話7茶餐廳朱古力的濃度,沒甚麼特別,帶清涼的薄荷,都幾清新。大話7的鹹鹹酸酸的,開胃,透心涼。涼拌西洋菜又腍又爽口的西洋菜,吸滿秘製辣汁。上面鋪著混了薑絲的辣椒,兩種不同的辣同時刺激味蕾,尤其惹味。懷舊蝦多士薄得看不見的多士,夾著蝦膠,面層鋪滿白芝麻,在懷舊的菜式加上新意。又脆又香口,炸得完全不油膩。蝦膠帶淡淡的蝦鮮,夠彈牙,不俗。油菜套餐附送的油菜,並沒有多餘的油,蠔油亦另上,看來店主都是注重健康的人,而且緊貼健康行先的潮流。一碟普通不過的生菜,清淡健康,有家的味道。麻香車仔干撈麵/豬紅/必食豬腸/墨魚丸份量超大的麵上放滿配料,再加一大團麻辣
薄荷朱古力/大話7
涼拌西洋菜
麻香車仔干撈麵/豬紅/必食豬腸/墨魚丸
份量超大的麵上放滿配料,再加一大團麻辣醬。把材料拌勻,幼麵被麻辣醬汁混成誘人的啡色。麵夠彈牙,味道剛好,夠味而不過重。再辣一點,會更滋味。豬紅爽口,墨魚丸可以更彈牙。豬腸既然改名必食,當然要試。以為是港式街頭小食的炸大腸,原來軟腍腍的豬腸。沒想到,入口軟腍、滑溜,散發著叫人投降的香。簡單烚熟的豬腸,不油膩之餘,還有難以置信的清新。
胡椒豬肚湯/響鈴/枝竹/牛丸/粗麵
湯底有清湯、喇沙和第一見在車仔麵出現的胡椒豬肚湯。沒有預期中濃,但湯底始終不是湯,不能過份地搶風頭。選了最普通的配料,卻是他最喜歡的材料,花巧不如簡單。粗麵煮得太腍,有點可惜。
麵份量大得可以二人分享,再多試幾款充滿特色的小食。吃了幾十年的車仔麵,離不開傳統,小店以新的湯底和撈麵獨特的醬汁帶來新意。期待以後推出更多的特色。
2016-03-04
  • 涼拌西洋菜