2019-06-13 393 浏览
拉麵來講佢呢間一定唔係最好食㗎啦!但勝在CP值高😂佢係最抵食嘅拉麵👍🏻🍜佢同出面食開出名嘅拉麵店一樣 有得俾人揀面嘅軟硬度 湯底濃度都有得揀 塊叉燒有點兒薄 唔夠軟林林😢紫菜唔夠脆 不過好大塊 湯底都OK嘅 我揀咗黑蒜油口味😃最令我驚喜都係個炸雞🍗 20幾蚊有5-6件 粉漿唔厚 雞肉好入味😋😋
2019-06-07 268 浏览
今日又要入黎九展開會,上次食過板上覺得麻麻地,就上openrice 睇下有咩好介紹。見到呢間武士拉麵好似幾好就試下,點知行左成大個圈先搵到,都幾唔近其他食店。一入到去,諗住叫個拉麵,但侍應姐姐同我講有個限定既咖哩吉烈豬扒飯,仲話即叫即炸。佢講到咁,我就試下喇。一上枱,睇得出真係即叫即炸,扺讚👍🏻食落味道算正常,講真$5x 幾蚊唔可以要求太多。咖哩汁係日式,甜味多過辣味,唔錯唔錯。成碗野最大既敗筆就係飯🤦🏻‍♂️,好硬,直頭有d似生米咁,食左幾啖就食唔到喇。

一上枱,睇得出真係即叫即炸,扺讚👍🏻
2019-05-24 261 浏览
好日都唔會去九龍灣,今次仲要去埋國際展貿中心咁山旯旮,梗係要係度食埋野先得啦😎Search下openrice,對呢間武士拉麵比較有興趣就去啦!不過呢間野有啲難搵,兜左大半個圈先到,差啲想放棄🙈去到嗌左一人一個拉麵,可以自己揀麵款,湯濃度同麵既硬度。先黎一個香葱拉麵,平時好少有呢款。揀左濃湯,幼麵,正常硬度。味道不錯。平日最愛豬骨濃湯,呢間都唔錯👍🏻正常硬度,正常湯底,幼麵。呢間overall 都不錯,係偏細碗,男仔會唔夠飽。

不過呢間野有啲難搵,兜左大半個圈先到,差啲想放棄🙈

去到嗌左一人一個拉麵,可以自己揀麵款,湯濃度同麵既硬度。

豐臣將軍拉麵

平日最愛豬骨濃湯,呢間都唔錯👍🏻正常硬度,正常湯底,幼麵。
始祖將軍拉麵

呢間overall 都不錯,係偏細碗,男仔會唔夠飽。
豐臣將軍拉麵
始祖將軍拉麵
2019-05-12 371 浏览
在九龍灣站德福廣場二期有免費穿梭巴士去在九龍灣國際展貿中心。餐廳位於商場裏面,冷氣足夠,座位寬闊,清潔衞生。拉麵有八款,大部分是以將軍命名,八款拉麵的區別主要是湯底不同或肉類不同。阪上將軍拉麵88元,即是蕃茄豬骨湯底拉麵,有一塊紫菜和很多鮮蕃茄及葱花,豬肉有兩片,是半肥瘦的豬腩肉,還有半隻半熟蛋,半熟蛋很軟滑,湯底不太酸也不太咸,拉麵好吃。真田將軍湯麵98元,即是豬軟骨拉麵,有一塊紫菜,一大件豬軟骨,厚切的,口感很好,不太硬,味道濃,還有半隻半熟蛋。炸蝦天婦羅28元有三件,武士小丸子28元有六粒,兩款小食都是即叫即炸,熱辣辣,很好吃。
餐廳位於商場裏面,冷氣足夠,座位寬闊,清潔衞生。
豬軟骨拉麵
蕃茄豬腩肉拉麵
炸蝦天婦羅
武士小丸子
豬軟骨拉麵
2019-05-11
1K
2019-04-28 437 浏览
嚟九龍灣國際展貿中心E-Max,除咗睇演唱會睇Show之外,仲可以去行outlet,啱晒A姐又可以有去掃貨。不過等咗咁耐,真係要搵個地方醫下肚!我哋見到前面有間日本拉麵店--武士拉麵,二話不說就入去啦!M佬之選:九州地獄拉麵拉麵熱辣辣嚟到,已經聞到好香嘅辣味。不過入口又唔係好嗆喉,係微微嘅辣味,刺激味蕾得嚟,又唔會蓋過其他嘅味道,辣味啱啱好!大家仲可以根據自己嘅喜好揀選湯底濃度、拉麵粗幼同硬度,我就揀咗濃湯底同普通硬度嘅粗麵。特別欣賞半肥瘦嘅日式叉燒,預先用黑椒微微煎香,十分香口。拉麵仲有半隻糖心蛋、紫菜,真係十分足料!A姐之選:阪上將軍拉麵A姐話想食健康啲,揀咗蕃茄豬骨湯底嘅阪上將軍拉麵。湯底有淡淡的蕃茄清香,加上香濃嘅豬骨味,出奇咁夾。粗身拉麵掛湯力強,配埋黑椒半肥瘦叉燒,真係好好味。唐揚炸雞新鮮炸起,外皮香脆可口,雞肉嫩滑多汁,好Juicy,正!日式煎餃子同樣係新鮮煎起,一咬開,肉汁豐富,餡料十足,一啲都唔馬虎!

M佬之選:九州地獄拉麵
九州地獄拉麵

A姐之選:阪上將軍拉麵
阪上將軍拉麵

唐揚炸雞
新鮮炸起,外皮香脆可口,雞肉嫩滑多汁,好Juicy,正!

日式煎餃子
同樣係新鮮煎起,一咬開,肉汁豐富,餡料十足,一啲都唔馬虎!
2019-04-27
九州地獄拉麵
阪上將軍拉麵
2019-04-08 533 浏览
上次去完大阪旅行之後,都有好一陣子沒有吃日本拉麵,今日接老婆收工,順便拍拖逛outlet,在食街走了一圈發現這間拉麵店,店名都很有型叫"武士" ,店內環境簡單舒適。今晚點了兩款拉麵,我自己吃了湯底較濃一點的德川將軍拉麵,魚介很鮮味配上豬骨湯確實很香濃,拉麵不會太淋,口感很好。枱上有款調味料很特別,我還是第一次見,用黑椒粒粒制成的油,加落湯麵吃,又是另一種口味,唔會很辣但黑椒味很香,多一分味覺上的刺激。另外還點了兩款小食,其中一款蜜糖芥末雞翼真的不能錯過,甜甜地加上醒神的芥末,香脆雞翼皮,口感同味道都一流,正!

2019-04-03
2019-03-29 350 浏览
Emax開多咗好多食肆,選擇多咗,在食客嚟講係一件好事。今晚去武士拉麵開餐。要去武士拉麵開餐,先要武士嘅決心,因為餐廳位於走廊盡頭,行過去都真係要啲腳骨力;幸好呢啲腳骨力唔係白費嘅,因為辛苦得嚟志在食,食到好嘢,行多幾步都唔緊要啦。選擇了德川將軍拉麵,即是醬油魚介豬骨湯底。湯底調配得很好,既有醬油鹹香,卻又不會太過,還能把魚介及豬骨香味帶出來,果然是店長的推薦配搭。麵條、麵身也是店長推薦配搭,又是恰到好處的選擇。叉燒比較珍貴,就是一塊。我更喜歡其流心蛋,有夠香口。開始食的時候緊記要先吃紫菜,浸淋了就不好味咯。小吃是武士小丸子,這值得強烈推介,雖然一客份量不多,也不算十分巨型,但勝在外層鬆化,薄脆香口,十分滋味。全日消費均無需加一,正呀!

全日消費均無需加一,正呀!
  • 武士小丸子
2019-03-26 179 浏览
今晚和同事加班,去九展看一看有甚麼東西好吃。同事提議食拉麵,看到這一間武士拉麵,裝修得真像日本拉麵餐廳一樣,那我和同事一起去嚐一嚐吧!先看餐牌,拉麵又多款味道選擇,無論你喜歡吃濃味或淡味,總有一款適合你。我叫了豐臣將軍拉麵,因我喜愛多蔥,而且味道不濃也不淡,剛剛好,麵身軟硬適中。而且加了一塊大大的紫菜,又有一塊日本豬肉及日本溫泉蛋,真的很好吃!朋友叫了德川將軍拉麵,比較濃味,喜歡濃味的朋友可選擇這一個湯底。同樣配了大大的紫菜,一塊日本豬肉及日本溫泉蛋。至於小食,我們叫了日式煎餃子及忌廉蟹肉薯餅。日式煎餃子煎得不太脆,剛剛好。忌廉蟹肉薯餅內裡包著蟹肉及忌廉,比較上,忌廉比較多。外面是塗上麵包糠炸的。

2019-03-19

• 德川將軍拉麵
  • 豐臣將軍拉麵
  • 日式煎餃子
2019-03-18 126 浏览
武士拉麵有個特色之處,就所有拉麵都可以個人化,讓食客可以自由選擇搭配適合自己口味的拉麵。我們首先揀選自己想吃的拉麵款式,然後可以從三個維度去個人化自己的拉麵,包別是湯底濃厚度、拉麵粗幼度、和麵質柔韌度。我的沾麵點了粗麵和偏硬的麵質,麵條吃下去非常彈牙煙韌,配合濃湯,正正合我的「重口味」。相反,朋友的真田將軍(豬軟骨拉麵) 則選了偏軟的麵配以偏淡的湯頭。我試了一口,果然有明顯差別,對我來說有點太過淡味。老闆也建議我們可以隨個人口味,加入餐廳特制的黑胡椒油、辣油和魚油,於是我嘗試在麵中添加少許黑胡椒油,果然變得更加有風味,的確冇介紹錯。唐揚炸雞,雞肉頗鮮嫩,肉質完全不會因炸過後就變得粗糙,$32就有六塊,非常推薦。蜜糖芥末雞翼的味道也很創新,雞翼加入了芥末調味,野味之餘帶有微微的嗆辣感。

2019-03-16
2019-03-15 190 浏览
Emax 呢度睇戲一流, 仲有得泊車添, 而且人流唔算多, 非常適合2口子過黎睇套戲輕鬆下, 睇完戲就喺呢度既食街搵野食估唔到呢度都有日式拉麵食, 價錢算係中等合理足利將軍拉麵 - $88即係黑蒜油豬骨湯底拉麵, 湯底既濃度, 麵條粗幼, 硬度都有得自己揀, 因為可以因應唔同人既口味而調校我個人較喜歡硬既幼麵, 鍾意幼麵比粗麵係因為佢吸湯底既能力比較好, 而且硬既麵能有效增加口感👍日式叉燒都係半肥瘦, 所以又香又好味😋豊臣將軍拉麵 - $78朋友叫左呢個拉麵, 即係四國香蔥油湯底, 仲有半隻流心蛋添😍日式煎餃子 - $28煎得唔算太油但外皮都香脆, 一咬開入面既鮮嫩肉汁即時爆發😍奇香無比蜜糖芥末雞翼 - $28炸得極香脆, 蜜糖同芥末滲晒入去雞翼入面, 而且雞中翼分開一半係聰明既做法, 因為咁做可以令肉心都入到味, 不會單調👍
估唔到呢度都有日式拉麵食, 價錢算係中等合理
足利將軍拉麵

足利將軍拉麵
豊臣將軍拉麵
蜜糖芥末雞翼
2019-03-14 98 浏览
今天晚上和朋友來到九展睇show,但睇show前當然要先醫肚。我們走到這間武士拉面,和朋友每人各叫了一碗柚子魚介Wasabi沾面。每碗面有兩塊叉燒,流心蛋以及一片紫菜,並配有一碗溫熱的魚介濃湯。食用的時候,將面條沾上湯頭,令每一口拉面都充滿了濃濃的湯汁,回味無窮。拉面附帶的叉燒肥而不膩,而沾面湯裡亦有不少的叉燒塊。我們也叫了兩款小食,章魚小丸子的外皮非常脆,而內層的粉漿卻是非常軟,口感上形成強烈對比,十分美味。與外面吃到很不一樣,其它店舖的章魚燒可能加入面粉太多,又或者不是即做即食,經常都是軟腍腍,不夠脆身。另外的忌廉蟹肉薯餅也十分驚喜,薯餅內餡呈泡沫狀,相信是在薯餅加入了忌廉的關係,比其他餐廳吃到的薯餅更滑更creamy更smooth!

2019-03-11 94 浏览
如果唔係同成班人一齊,自己真係好少機會會黎Emax,原來呢幾年之間呢度開左好多食店,睇黎第時真係可以多d過黎搵野食😃今日就去左食武士拉麵,午餐拉麵唔算太貴,選擇都幾多,有得揀湯底之餘,仲可以揀埋濃度同埋麵既硬度,係幾專業既拉麵舖頭話咁快碗麵就到左,原來個麵本身就有流心蛋附送,仲要整得非常入味,雞蛋本身夠新鮮,加埋少少豬骨湯底既味道,幾唔錯,值得推介拉麵方面,本身要左硬身既麵底,不過感覺上都係略為軟身左少少,如果唔係掛湯力應該更強!湯頭味道濃郁,但感覺都幾鹹,一路食要一路飲水先可以平衡返,或者呢間會比較適合重口味人士食多d

2019-02-02 360 浏览
賣日本拉麵價錢的偽日式拉麵湯底完全沒有豬骨味類似非油炸出前一丁湯底粉包味道只食到鹹味麵條屬批發貨類似超市麵條品質沒有特別咬口/彈牙感覺麵條外表軟滑無澱粉 配厚度低的湯底 故掛湯能力不高而適合鹹而無味的湯頭叉燒薄如紙其實是兩塊普通火鍋薄豚片完全沒有以醬油、味冧等醃製過所以無味道蛋有點蛋黃過熟沒有醃製過的味道綠茶可以中和味覺
賣日本拉麵價錢的偽日式拉麵

麵條外表軟滑無澱粉 配厚度低的湯底
故掛湯能力不高而適合鹹而無味的湯頭

叉燒薄如紙
其實是兩塊普通火鍋薄豚片
完全沒有以醬油、味冧等醃製過
所以無味道

蛋有點蛋黃過熟
沒有醃製過的味道

綠茶可以中和味覺

2019-02-02
2019-01-07 373 浏览
去完E-Max 睇戲之後就餓餓地,行行下就發現有間拉麵環境睇落都幾唔錯,人流唔算多又唔洗等位,而且甘岩天氣好凍想食D有湯飲既野,就去左試泥間野喇。雖然餐廳選擇唔多,不過好在我都搵到想食既野,就係黑蒜油豬骨湯拉麵喇 ! ! !  個賣相睇落幾唔錯,我開動喇 ! ! ! 味道方面,個湯無我想像中甘重黑蒜油味,不過我覺得豬骨湯都算係甘,不過不失,都算濃郁。最中意係佢個麵底,軟硬適中,同埋都好彈牙。 價錢方面,雖然我都知道拉麵一向都係貴野,不過一餐70-80蚊左右真係都算係貴喇。

2019-01-01