2019-02-26
好開心地終於都可以去自己試茶道,多謝朋友仔帶我去。因為自己沖咖啡,自己沖 cocktail 都試過,所以今次知道 水墨青苑 有自己沖茶,我必定會試😊。原來間水墨青苑,位於旺角,位置方便,是間樓上 café。環境清靜,方便談心事,睇書。是一間非常舒適,悠閒地喝茶 café。店主是位90後,非常年輕貌美的女仔,又會主動地同客人介紹 café 有3款茶,可以提供。有蓋碗(自己沖的),玻璃壺(店主沖的),冷泡樽(冷凍的)。而茶葉方便即有黑茶,紅茶,綠茶,白茶提供的。玻璃壺的茶。還有打卡可以有一款免費小吃添。🥰我同朋友仔選擇了一個親身體驗的蓋碗茶道,而茶葉就選了荔枝紅茶。另一壺就選店主用玻璃壺為我們沖的茶就選了2014年貢眉龍珠。而佐茶小食我們就揀了焦糖核桃,同蜜汁豬肉乾。荔枝紅茶,好香荔枝味,好 like。同埋一路沖,一路洗茶葉時,一路飲,你都會嗅到荔枝的香味。👍🏽👍🏽👍🏽而貢眉龍珠,好似一粒龍珠咁。遇到熱水就會散開,味道也非常香。只是白茶沒有紅茶的味道較濃。下次都會再去試玩茶道,因為店主有說,可以任轉茶葉,所以可以由淡味的白茶,綠茶飲起先,之後轉飲紅茶,黑茶。又到評分時間💯💯💯💯💯:味道💯:
又到評分時間💯💯💯💯💯:
味道💯: 10/10