2018-02-15
西環一間好地道嘅食市,主要賣嘅當然係煲仔飯啦。店裏面有一啲自畫嘅煲仔飯圖畫,睇到都覺得香噴噴。店裏面位置唔多,有6-7張枱,亦都有少少迫,但係要食到地道嘅,就迫少少都冇乜所謂啦。而開舖時間亦都只係由朝早7點至到下午4點,冇做晚市,星期日同公眾假期都休息,所以幫襯要留意時間啊。純粹睇價錢,小店嘅煲仔飯你可能覺得有啲貴,但煲仔飯真係真材實料,即叫即整,所以我覺得價錢合理,我一定支持有質素嘅小店。店裏面有例湯,而湯亦都係不加味精,正宗自家製老火湯,有大中細三款size,而我就選擇咗嘅係大size。其實經常有唔同款嘅湯式,每款湯都係好好味嘅住家湯,而今日就係章魚蓮藕湯,睇到都覺得正。最基本嘅煲仔飯款式店內都有,而比較少有嘅就係田雞飯同黃鱔飯湯,今次選擇咗田雞飯。加埋啲洋蔥同埋薑蔥啲飯食,真係撈飯都好好味,田雞翼都好多肉。簡簡單單一個湯一個飯非常滿足了。
簡簡單單一個湯一個飯非常滿足了。