西環一間好地道嘅食市,主要賣嘅當然係煲仔飯啦。店裏面有一啲自畫嘅煲仔飯圖畫,睇到都覺得香噴噴。店裏面位置唔多,有6-7張枱,亦都有少少迫,但係要食到地道嘅,就迫少少都冇乜所謂啦。而開舖時間亦都只係由朝早7點至到下午4點,冇做晚市,星期日同公眾假期都休息,所以幫襯要留意時間啊。純粹睇價錢,小店嘅煲仔飯你可能覺得有啲貴,但煲仔飯真係真材實料,即叫即整,所以我覺得價錢合理,我一定支持有質素嘅小店。店裏面有例湯,而湯亦都係不加味精,正宗自家製老火湯,有大中細三款size,而我就選擇咗嘅係大size。其實經常有唔同款嘅湯式,每款湯都係好好味嘅住家湯,而今日就係章魚蓮藕湯,睇到都覺得正。最基本嘅煲仔飯款式店內都有,而比較少有嘅就係田雞飯同黃鱔飯湯,今次選擇咗田雞飯。加埋啲洋蔥同埋薑蔥啲飯食,真係撈飯都好好味,田雞翼都好多肉。簡簡單單一個湯一個飯非常滿足了。

簡簡單單一個湯一個飯非常滿足了。
2018-01-25
永合成煲仔飯質素都幾好 食咗個窩蛋牛肉煲仔飯都唔算等咗好耐,但係牛肉食得出係新鮮嘅,唔會太un或者無味 但係, 唔係煲仔飯嘅質素就差一啲. 例如 公仔麵咁 首先唔係出前一丁, 而一隻好鹹嘅雜牌麵, 而且價錢都唔係平價錢方面,煲仔飯都係五六十蚊左右不過就唔包飲品,就算唔係中午時段飲品都要12蚊,唔算平服務方面就覺得麻麻地。 通常煲仔飯想要飯焦都係 要落豉油再冚蓋幾分鐘。 但係服務員一拎個煲仔飯出嚟就拎走咗個蓋,之後仲叫咗佢兩分鐘先至拎番個蓋返嚟。搞到攤凍晒,得番好少飯焦。感覺服務員唔多留意細節
永合成
煲仔飯質素都幾好 食咗個窩蛋牛肉煲仔飯
都唔算等咗好耐,但係牛肉食得出係新鮮嘅,唔會太un或者無味

2018-02-01 1003 浏览
呢間餐廳搬左來西環後都系第一次幫襯,但就唔系食出名煲仔飯,而竟然系食三文治,早餐時段來到都有三文治套餐,但套餐中冇我想食的鮮牛蛋治,唯有散叫,烘底要加$2,嘩!咪要$42一份,對於我來講都幾貴,12pm前可再加$12有杯熱奶茶,咁就五十幾蚊!? 估計係平時用煲仔飯果D醃的方法,所以佢d鮮牛味道唔錯,炒蛋有蛋汁,另外當中應該加左D洋蔥落去煮?!令到味更加香,而多士亦烘得香脆,水準系有的,感覺上同新香園堅記的水準相若,味道亦有異曲同工的感覺,但價錢卻貴足一倍,性價比自然較低了!而熱奶茶就非常熱,好似啱啱煲出來一樣,尚算茶香奶滑,12pm前或2:30pm後可加$12有杯熱奶茶,否則呢個早餐仲貴!整體來講味道真係唔錯,水準係有嘅!不過以普通茶記標準來衡量,五十幾蚊食個三文治早餐,值唔值得就見仁見智啦!
!?

鮮牛蛋治烘底
熱奶茶
$54 (早餐)
鮮牛蛋治烘底
熱奶茶
2018-01-23 889 浏览
👁‍🗨 鳳爪排骨煲仔飯 💲78冬天梗係要食煲仔飯暖下胃,上枱既時候仲有少少噴煙熱辣辣咁,目光首先落係爪上面長長既指甲🤪🤣食落排骨骨位唔多,比較係啖啖肉,肉質大致上可接受,係某一兩舊比較韌身黐牙🙈不過可惜呢個無飯焦可言,缺乏焦香味😭整體黎講,鳳爪排骨味道還好,但個飯同期望中係有落差,好似普通茶樓既鳳爪排骨盅飯🤤其實係咪應該叫門口貼住既人氣窩蛋牛肉👉🏻👈🏻🔛 整體評分(6.5/10)
👁‍🗨 鳳爪排骨煲仔飯 💲78

鳳爪排骨煲仔飯

🔛 整體評分(6.5/10)
2018-01-23 645 浏览
天氣有啲涼涼地,同同事去食煲仔飯做lunch 係好幸福既事。成量正常,上菜速度好快,唯一不足係營業時間好短,下午四點收工,星期日又唔開,想食都唔係咁易要激讚窩蛋牛肉飯,真心推介👍🏻👍🏻

要激讚窩蛋牛肉飯,真心推介👍🏻👍🏻
  • 窩蛋牛肉飯
2018-01-09 1005 浏览
朋友係外國翻黎,話想食香港野,咁凍天氣(個日得8度) 來來去去都係打邊爐同煲仔飯,但係心諗lunch邊到有得食煲仔飯(利申:食開幾間都係夜先有),俾我搵下搵下搵到呢間老字號,果然冇令人失望!係地鐵港大站行過去5分鐘到,但係要細心d睇,因為門口唔會有好大個招牌。早左小小去到,已經好多人食緊,都要搭枱,但係都可以唔會坐得好逼。同埋搭枱既好處係可以參考附近食緊咩,失嗌左兩個飯都係同桌有嗌既窩蛋牛肉飯 65元一黎到心諗係咪嗌左肉餅,佢唔係滑牛個種,更加似係肉碎,加埋隻蛋豉油就撈埋佢,嫌佢唔夠熱,所以隻蛋好似點整都唔熟,但係整體口味好好,豉油唔會過甜,同埋好過肉片,呢個真係啖啖肉。北菇滑雞飯 65元佢雞件數目好多,d雞件都好大件唔會偷工減料,但係就冇去骨,但係小問題,冬菇都有幾粒,試過外面食好多時得番一大粒,佢都算有良心!味道都好好。有機會都會再黎食,但係都有野可以批評下:個煲仔飯唔夠熱,所以冇飯焦,但係為健康著想,都係食少d喇

窩蛋牛肉飯 65元

北菇滑雞飯 65元
北菇滑雞飯
有機會都會再黎食,但係都有野可以批評下:
個煲仔飯唔夠熱,所以冇飯焦,但係為健康著想,都係食少d喇
2018-01-08
北菇滑雞飯
冬天來了,當然要食煲仔飯,不然要幹嘛?向來覺得煲仔飯是一個很偉大的發明,將所有材料放進瓦煲內,傾刻之間,便能食到新鮮又熱辣的美食,真神奇下班後如常覓食,今次向港島區出走,坐懷舊電車悠悠閒閒便到達西環田雞煲仔飯🐸+雞蛋&臘腸@飯已夠香噴噴,田雞調得夠入味,肉質滑而結實,惹味得黎又不會太濃味,食完成個人暖粒粒啊!蠟腸我相信都唔駛多講,同煲仔飯簡直係絕配煲仔飯靈魂係飯焦,呢度火候控制得宜,飯焦香脆可口,絕對交到貨!不愧是三十幾年老字號!

2018-01-02
2017-12-03 1609 浏览
沒錯! 又是最吸引的佬飯 🤤十二月,好像是(稍微😂)多了點涼風的🌬。而煲仔飯永遠是我冬季最想吃菜式的榜首當坤記只於晚市供應煲仔飯,如果午餐也想吃的話,大家不妨去這間老字號永合成。上次來已經是數年前,還是舊舖呢。今次小女要推介的是這個窩蛋牛肉飯($65)😍大大煲,熱辣辣送上,價錢比坤記的合理。然後重點‼️是 牛。肉。好。好。吃‼️🤤雖然看起來是小小的,但肉質嫩口,而且吃到調味真的花了不少功夫。不過對於吃飯來說很貪心的人來說,一定會選擇與朋友share2️⃣個飯可以換換口味😆朋友聰明地要了豉汁排骨飯 ($60)排骨超大粒❗️厚肉有些帶點肥膏,肉味好濃好喜歡😇總括而言 牛肉有驚喜,吃完全部真的好飽😝 想去的朋友,最好12:30前到啊~煲仔飯menu如下:
沒錯! 又是最吸引的佬飯 🤤

今次小女要推介的是這個窩蛋牛肉飯($65)😍

窩蛋牛肉飯

朋友聰明地要了豉汁排骨飯 ($60)
豉汁排骨飯

排骨超大粒❗️厚肉有些帶點肥膏,肉味好濃好喜歡😇

煲仔飯menu如下:
2017-12-01
午餐
豉汁排骨飯
2017-10-07 1874 浏览
剛剛看到一位專業食評家的即時發佈見到美味的永合成窩蛋牛肉飯。然後才發現自己還未去過。所以就趁有空檔時間來一回。12點前比較空檔,不用排隊等的時間也不多,點了窩蛋牛肉飯大概等了15分鐘。價格是$65我覺得是正常價吧,貴不算貴平也不叫平,重點的還是食物質素。欣賞這個窩蛋牛肉飯的肉,牛味香濃而且很滑,在肉方面一定下了不少功夫,但這種感覺絕對不是鬆肉粉的那種,所以質素很好,現在的煲仔飯發現返多肉少這裏沒有這個問題。混合了生蛋之後,再混合飯和牛肉整碗飯都佈滿牛肉粒。飯焦當然就是精粹所在,夠香而且不會太實。其實我不是吃煲仔飯的專家我不知道如何才說是最好,但這裏座位舒適食物質素很不錯$65的午餐,在我工作的範圍都找不到。下次我不知幾時才可再吃到。

下次我不知幾時才可再吃到。
2017-09-17 1549 浏览
聽聞這裡的煲仔飯出名好食,所以今天來試試因為是午飯時間,每人最低消費要40蚊,不過這裡的煲仔飯最平都要60蚊,其實都幾貴...北菇雞飯雞肉都嫰滑,冬菇亦夠味,飯略嫌太硬,整體來說我只是覺得普通,沒有想像中的好好味囉煎蛋牛肉飯不是平常在酒樓見到的牛肉飯,相比北菇雞飯,牛肉飯比較好味,因為是碎牛肉粒,所以每粒牛肉都有肉汁而且不乾身,如果下次再來,我會選擇牛肉飯呢
聽聞這裡的煲仔飯出名好食,
所以今天來試試

因為是午飯時間,
每人最低消費要40蚊,
不過這裡的煲仔飯最平都要60蚊,
其實都幾貴...

北菇雞飯

雞肉都嫰滑,
冬菇亦夠味,
飯略嫌太硬,
整體來說我只是覺得普通,
沒有想像中的好好味囉

煎蛋牛肉飯

不是平常在酒樓見到的牛肉飯,
相比北菇雞飯,
牛肉飯比較好味,
因為是碎牛肉粒,
所以每粒牛肉都有肉汁而且不乾身,
如果下次再來,
我會選擇牛肉飯呢

2017-09-16
2017-08-09 1263 浏览
永合成除了煲仔飯出名,其實三文治都好好味!蛋牛治有加洋蔥,好香,調味恰好!好味!($32)餐蛋治,蛋算厚,拿捏的火喉剛好。($28)貴咗少少,不過間唔中食一次都 OK
永合成除了煲仔飯出名,其實三文治都好好味!

蛋牛治有加洋蔥,好香,調味恰好!好味!($32)
蛋牛治

餐蛋治,蛋算厚,拿捏的火喉剛好。($28)
餐蛋治

貴咗少少,不過間唔中食一次都 OK
蛋牛治
餐蛋治
2017-03-05 2337 浏览
公司在上环,以前午餐时间总是会时不时和同事一起去吃他们的煲仔饭。自从他们搬去西环了之后就没再去了。今天有个马来西亚来的同事说想吃煲仔饭,二话不说直接想到永合成。12点45分到达,门口竟然没有排队,这让我很惊讶(以前12点后都要排队)。因为记得点餐后要等很久,所以我一进门就点了我的最爱-窝蛋牛肉饭。坐下来几分钟,食物就来了(是有点太快了,我有点吓倒)但也没想太多,立刻开餐。食物份量还是一样,吃第一口,心想完了,味道不一样了。让我念念不忘的浓浓牛肉味变得很淡,没什么味道,加了酱油又太咸。 很快吃完我们就走了。服务是好多了,地方也很干净就是食物的味道没有从前的好吃了。65元是有点贵的了希望品质可以维持和以前一样。
2017-03-02
曾在台灣的美食節目中見過有介紹此間的窩蛋牛肉,因此此次來訪香港,即便住在旺角,還是特意的前來嘗試。但是結果大失所望!鍋巴不焦不夠香,牛肉偏鹹,最誇張的是,飯煲破成這樣了還在使用!一個飯煲的成本才多少?拿這樣的碗給客人使用,如果店家不知珍惜商譽來之不易,身為客人,又何須為商家說好話!
窩蛋牛肉煲仔飯
2016-04-11 5838 浏览
農曆新年前在公司附近開了新店 - 馳名煲仔飯,下班時見落閘了烏燈黑火的以為極速結業?後來經朋友的朋友介紹才知道這店煲仔飯很有名,營業時間 07:00-16:00。中午吃煲仔飯?真未試過!【窩蛋牛肉煲仔飯 】早知道這店沒有飯焦,但沒想到連瓦煲香味都欠奉!恕我不懂欣賞這種像「白飯上舖碎牛肉」的做法!我喜歡用明火煮的煲仔飯,該是其靈魂所在,焗爐還是用來焗麵包吧啦!據聞是新鮮牛肉的碎牛也被「乸」得太過火,沒有牛肉味!雞蛋由於瓦煲不熱,一直都處於凍蛋狀態! 【肉絲炒麵】 其他食評讚豉油王炒麵做得好,但只限早餐供應,阿姐說午巿只有肉絲炒麵,好,心想試試後鑊也好。點知這裡的肉絲炒麵原來是「豉油皇炒麵 + 肉絲」,哈,好笑!但索價 $60 我又笑唔出了。 唯一想讚的是阿姐服務態度非常非常好!

中午吃煲仔飯?真未試過!

窩旦牛肉煲仔飯

肉絲炒麵

唯一想讚的是阿姐服務態度非常非常好!

2016-04-11
當初,上環的《永合成》要結業時,好多人覺得好傷心,也有朋友拉隊,叫大家去感受一下《永合成》的最後時光。我後來得知,人人聞風而至,搞到平日已經常常 full house 的黑暗餐廳加上了一條長龍。再後來得知,《永合成》在西環已覓得新舖,咁...我就唔同人迫了,我想回味一下《永合成》的煲仔飯,等西環的新舖開左才找一天去。是日,有時間又有人和,我約了一位在西環工作的朋友一起午餐,當我來到西環,天氣又夠凍,那我的目標就不二了,直接約朋友在《永合成》等。新的《永合成》,舖子非常之細,同以前的上環大舖根本冇得比。要說好的,就是樓面比以前光猛好多;要說不好的,就是坐得比以前更不舒服。而人來到《永合成》會食什麼,當然係一人一煲煲仔飯啦。臘味飯,即叫即煲,香味十足。兩舊靚臘肉,半條長臘腸,一條短膶腸,食用時要毫不留手地加上甜豉油,之後,米飯的香味、臘味的香味,同豉油的香味齊集在你我的鼻囊及口腔裡,令到我們的嗅覺同味覺的得到滿足。排骨肉片飯,也是一個芬香撲鼻的煲仔飯,肉香,加上甜豉油更香,加上米飯是生米原煲煲出來的,入口時感覺到份外的煙韌可口,是一個很普通也很普遍,但每一次都會令人越食越開心的美食。水準一

水準一樣,但我感覺到,《永合成》的生意大不如前了,要來食的話,真係要專程過來西環,始終沒有以前上環店咁方便......唉!!!!