餐厅: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
资讯:

2022-10-11 222 浏览
今日去尖沙咀分店,64元4餸(其實普通料,不過韮菜餃、牛筋樣樣另外加錢),味道一般,咖喱味汁完全唔似咖哩。最好笑係,沒有葱,叫佢辣汁用湯匙盛起放在碗旁可以嗎?(答案:不可以),要另外加3元。講真,車仔麵本身已油膩,每碗仲要主動幫你加麻油但唔早講。已經無咩服務可言,自己排隊買飛攞餐,十足快餐店,又唔好味又貴。好想知道,佢可以憑呢種服務態度維持多久?

講真,車仔麵本身已油膩,每碗仲要主動幫你加麻油但唔早講。

好想知道,佢可以憑呢種服務態度維持多久?
我曾經係永年嘅忠實粉絲,無論佢加價,我都keep住食。我平時會經戶戶送叫外賣,但有至少兩次,唔係戶戶送問題,落咗order又唔接,打電話又無人聽,去到最後lunch趕頭趕命落街買。我有試過其他方法,打去銅鑼灣分店嘗試了解下尖沙咀分店係咪有咩問題出現,但可惜一次兩次,點解都仲係呢?最近令我下定決心要介永年嘅原因,首先平時叫一碗車仔麵唔平,最近蘿蔔仲要加兩蚊(明明唔多餸係唔洗加錢,而家最普通嘅蘿蔔都要加...)第二,我一直覺得永年係比其他車仔麵較衛生少少,我早兩日食發現有兩條男人短頭髮(肯定係,唔係其他毛),可能大家覺得食外賣就係咁嫁啦,但我認為,可能有一條都叫勉強,但兩條短頭髮,我即係作嘔,我已經唔想再食,比咁多錢,加埋4蚊牛根,成碗野因為兩條頭髮就浪費咗。我放棄啦~
我曾經係永年嘅忠實粉絲,無論佢加價,我都keep住食。
外卖送餐
小老板仔、你知道永年是元朗人的其中一種情懷嗎?20年前老店時老奶奶、高佬還有你媽咪在淥麵檔忙著、還時常有好幾個穿校服的小朋友在幫忙、我還歷歷在目!我現在結婚搬了出九龍、今天去屯門辦事、就特意坐西鐵朗屏落車行過去買碗外賣返九龍屋企食、你覺得點解我隨時可以去尖沙咀食、但偏要走去老店買外賣?這就是人的情懷!當時八點多、看入去都沒幾個人、就覺得奇怪、買了、豬腸、蘿蔔、豬紅面加底、湯另上一共58、等外賣時心裡在想為什麼那麼貴的呢?就問了一下Cashier、原來現在型到有比其他貴的星級餸、豬紅也算星級?在我心中永年除了豬腸和中辣、就是最寶貴的情懷、其餘什麼都不是!小老板你在一步步消耗我們的情懷你知道嗎?剛跟村兄弟説起今天的外賣、才知道你每間店的價錢都不同的、做生意不是這樣的、也許高佬沒你胸懷大志、但最少高佬踏實、才得永遠的客人和朋友!
外卖自取
2022-10-01 156 浏览
咩粗麵咁難煮咩?個粗麵硬過鐵線仲未煮熟,食完會好難消化!然後…餸就普通啲都係普通湯底員工態度好好但係就沒有八達通收費,只收現金…….然後再沒有然後……………..bye
咩粗麵咁難煮咩?
個粗麵硬過鐵線仲未煮熟,食完會好難消化!
然後…餸就普通啲
都係普通湯底

員工態度好好
但係就沒有八達通收費,只收現金…….

然後再沒有然後……………..bye

三餸麵
2022-09-30 145 浏览
錢唔係咁賺架! 舊年食過一次份量都叫做正常,經開尖沙咀就諗住再試一次。點知呢間野愈做愈差。今晚叫左碗豬紅豬腸牛腩 要成58蚊都算,你老x每樣餸得四小件左右,係四小件,牛腩仲要細細舊,薄切切仲有,憑乜嘢河粉要+2蚊,我食過大大小小過百間車仔面,未試過河粉要加錢!仲要個碗大大碗,面底就細細,河粉一夾就爛,食到火都黎埋。仲有我叫小辣,食到中段,中間哽喉頂唔順,叫個職員比細細碗清湯我,佢叫我直接拿個碗比佢加,大佬丫,人地食到一半又拿比你加湯,咁樣做衛唔衛生丫?挑,你咪又係要幫我加湯?佢話就咁比清湯你要加錢,真係呢世人食車仔面又令我大開眼界,唔講以為係去左高級餐廳叫法國礦泉水咁。仲有樣野,我知尖沙咀租金貴,唔該你,我未食晒野,唔好過黎收野,仲想收埋我果碗未食晒的面!總之,呢間野我永不幫襯,唔會再幫襯呢d算到盡,無腦吸血鬼

總之,呢間野我永不幫襯,唔會再幫襯呢d算到盡,無腦吸血鬼

豬紅牛腩豬腸河粉
2022-09-30
2022-09-13 227 浏览
去附近shopping買芝士食🤭去完唸唔到食咩,又走左去食呢度。價錢5算平,兩個人求其食都講緊最少百幾落樓,要平過佢既都有,只係略有名氣及喜歡佢夠辣,所以常常去。佢最少叫三餸起,面食同大部分餸菜都要另外加錢,唔平但有啲製作。先講冬菇,好厚肉健康,個人大愛。再談酸齋,夠味唔潺,同齋舖幾乎有得揮,所以幾乎次次都會叫。豬紅就梗啦,食車仔面唔係唔嗌嘛?事實上,唔會過實淨,四四方方大小均衡,口感食味都合格。豬腸係愛人叫的,肥肥的,喜歡的人才識得欣賞。豬皮幾厚爽身,貢丸牛丸類係攞貨,無特別志在嚼下。撈面係粗面,幾有咬口,但無我所幻想既蝦子囉,上幾次叫加大辣,撈面係食曬啲辣子,半夜真係會起身菊花台嫁,所以今次叫中辣算,有眼你睇,橙橙地色,反而食到面食餸菜原味道。乜咁得意既,原來寫食評唔可以係30日內同1餐廳寫兩則,否則會被強制delete🙈乜唔俾人成日因為伴侶成日要求我去食而成日去所以又寫嫁咩?好奇怪🤣

先講冬菇,好厚肉健康,個人大愛。

再談酸齋,夠味唔潺,同齋舖幾乎有得揮,所以幾乎次次都會叫。

豬腸係愛人叫的,肥肥的,喜歡的人才識得欣賞。

豬皮幾厚爽身,貢丸牛丸類係攞貨,無特別志在嚼下。

2022-09-08 137 浏览
食過幾十次,當年第一次食係係元朗,感覺辣到有d嗆喉,之後係尖沙咀同銅鑼灣店食最多。價錢唔算好平,如果唔係夠辣,我唔會理解點解咁多人喜歡吃。另一半通常點豬皮,我就喜歡厚肉既冬菇,酸齋夠酸,豬紅唔散,枝竹粒也出色,如果叫撈面還有碗中藥味道的湯,出奇的好飲。佢的飲品全部定好了,不能少冰走冰的,飲品冰唔夠碎,差d…紅豆奶茶d豆幾粉淋,奶茶味不少,不是太大杯,冰都足半杯😂面食被感染發現食油面都幾唔錯,可以索滿辣湯汁,真係講起都又肚餓。

價錢唔算好平,如果唔係夠辣,我唔會理解點解咁多人喜歡吃。

佢的飲品全部定好了,不能少冰走冰的,飲品冰唔夠碎,差d…

紅豆奶茶d豆幾粉淋,奶茶味不少,不是太大杯,冰都足半杯😂

💥 真係想食辣唔好嚟呢度🙏🏻📍永年士多|尖沙咀📍人均消費 $ 4 #CL尖沙咀 #CL四圍食 #CL中餐⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️行完Donki搵嘢食….一轉出嚟就見到呢間唔使排隊,所以又中伏🫠🫠入邊店員好多位好迫☹️要客人自己去取餐唔緊要但都要比路人行㗎🥵💟三餸車仔麵 $ 4 5淨係包$9餸類三款,叫咗糖心蛋、墨魚丸同埋魚皮餃,糖心蛋值得一讚😬👦🏻鍾意食嘅河粉竟然都要加兩蚊,抵唔抵就見仁見智啦🫥💟 三餸加菜底 $ 3 9👧🏻揀咗蟹籽丸、墨魚丸同埋山根,山根份量係意外地多,菜低反而覺得少得幾條🥹兩碗都叫咗小辣個辣就唔係好特別,有啲普通冇乜層次,唔知係個辣汁定係個湯底怪怪地食落去會覺得甜🫠🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑回頭率🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥 真係想食辣唔好嚟呢度🙏🏻

回頭率🌕🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-08-06 344 浏览
今日突然之間想食車仔麵,咁就去呢一間尖沙咀嘅永年士多啦,以前食過大碗麵同埋四寶麵,今天再食十寶大碗麵,食車仔麵其實就係貪佢多餸,所以食十寶大碗麵,10個餸應該10分滿足掛,今天又好鬼熱, 所以叫杯紅豆奶茶冰。排隊排咗幾分鐘,今次坐低等叫number,比以前方便得多。我叫了微辣的湯底,叫了油麵,我覺得油麵浸耐啲都唔會淋咗。菜心係甜嘅,爽爽地,蘿蔔冇揸清甜,豬紅口感都滑,我唔係食豬紅嘅專家,不過聽人講啲豬紅係豬血加雞血做出來的,總之口感好過癮就得啦。豬皮豬腸都幾好,雞翼尖都幾好味,雞翼可以呀,魷魚爽口, 紅腸OK,魚蛋我鍾意。奶茶紅豆冰都可以呀,紅豆夠淋,我照食。呢一餐唔敢話十分滿足,8分都有嘅,10個餸,一個麵,奶茶味,紅豆,加埋十三種味道及口感,都幾過癮嘅。

2022-07-31
2022-08-04 270 浏览
永年士多 真係由元朗未裝修之前已經有幫襯,當時一食真的覺得好正,會係就算住得遠都好,都想經常去食個隻。到而家越來越多分店,反而覺得好似普通左,而且價錢一啲都唔平,感覺可惜。☹️☹️
2022-07-21 1655 浏览
是日出尖沙咀, 特意前往永年吃車仔麵, 順道對比與沙田店的價格。根據最近光顧沙田店的同樣點餐, 尖沙咀店只需$71, 相對於沙田店的$87, 足足平了$16, 這個差距估計與其位置, 定位等因素有關。沙田食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%96%B0%E5%9F%8E%E5%B8%82%E6%80%A7%E5%83%B9%E6%AF%94%E8%BC%83%E9%AB%98%E7%9A%84%E8%BB%8A%E4%BB%94%E9%BA%B5-e44515931) 自選3餸車仔麵 (自選3款$9餸) $43- 湯底: 永年清湯- 醬汁: 咖喱辣醬 - 少辣- 粉麵: 油麵- 自選配料: 蜂巢豆腐, 酸齋, 豬紅 ($11餸補回差價) $22) 墨魚蝦卷 $13是次依舊選了油麵, 酸齋和豬紅, 另搭2款未吃過的蜂巢豆腐和墨魚蝦卷。蜂巢豆腐表面佈滿細孔, 十分索湯, 我覺得它更勝豆卜。至於墨魚蝦卷質感彈牙, 當中的粟米粒增添甜味和口感。

自選4餸車仔麵 - 咖喱辣醬 (少辣)

1) 自選3餸車仔麵 (自選3款$9餸) $43

酸齋

豬紅

墨魚蝦卷

2022-06-28
自選4餸車仔麵 - 咖喱辣醬 (少辣)
油麵
蜂巢豆腐
酸齋
豬紅
墨魚蝦卷
2022-06-22 568 浏览
永年唔可以錯過~食過之後覺得同其他車仔麵係唔同嘅,湯底好食!自選三餸車仔麵$43我通常係揀幼麵,餸的話係豆卜、蘿蔔、雞翼,湯底無論係咖喱辣醬定係麻辣醬都好味食得黎入味又唔口渴辣辣地好開胃

自選三餸車仔麵$43
我通常係揀幼麵,餸的話係豆卜、蘿蔔、雞翼,
湯底無論係咖喱辣醬定係麻辣醬都好味
食得黎入味又唔口渴
辣辣地好開胃
2022-06-20 430 浏览
這是第二次來這裏食車仔麵了,第一次來吃已經覺得不錯,這一次決定要向大家分享一下!和朋友一共叫了兩碗車仔麵:1: 墨魚丸貢丸蘿蔔麻辣米線(小辣)對於平時食開小辣嘅我嚟講,這裏的小辣會再辣少少,佢嗰種辣係會停留喺舌頭同埋嘴唇上,有一種痹痹地嘅感覺。墨魚丸相對普通。反而貢丸有驚喜,有一種烤過既味道,好味😋而蘿蔔十分甜,而且沒有渣,十分推薦👍🏻米線份量較少,女孩子可能剛剛好。米線質地偏淋,岩哂我口味🤤2: 魚蛋流心蛋豆卜幼麵 (中辣)中辣的後勁十分強勁,平時真係食開辣的人先好試🤣魚蛋是普通陳皮魚蛋,約6粒。教學不錯,吸收了湯底一流。反而流心蛋有點失望,煮得有點過熟,沒有流心。整體來說兩碗麵質素不錯,價錢不算是平,但在尖沙咀可以一試!

和朋友一共叫了兩碗車仔麵:

1: 墨魚丸貢丸蘿蔔麻辣米線(小辣)

米線份量較少,女孩子可能剛剛好。米線質地偏淋,岩哂我口味🤤

2: 魚蛋流心蛋豆卜幼麵 (中辣)

中辣的後勁十分強勁,平時真係食開辣的人先好試🤣

整體來說兩碗麵質素不錯,價錢不算是平,但在尖沙咀可以一試!

2022-06-20
  • 蘿蔔
2022-06-20 282 浏览
香港車仔麵好難搵到原汁原味既店,我開始要豆卜 流心蛋 魚蛋 幼麵 麻辣中辣。大約等待5分鐘後,就可以有得食。環境尚算闊落,不過要自己我搵位,類似典型快餐店。首先俾我驚喜係魚蛋,佢用陳皮魚蛋,充滿驚喜。不過流心蛋就令到等有少少失望。因為佢個身熟過頭,一啲都唔流心。麻辣汁都係典型醬汁 只係你需要醬多定少,而決定多少。不過不得不提佢嘅麻辣係偏強,幼麵我個人覺得比較硬身,希望下次可以淋返少少。佢地衛生情況唔錯,地板都比較乾淨,唔會黐立立。店員會見到你食完就收走餐具,但係又唔會趕你走,咁坐喺度都會舒服啲。
2022-04-23 530 浏览
以前成日食元朗間分店,佢開咗尖沙咀之後第一次嚟食覺得冇咁好味,但係可能因為太耐冇入元朗,今次食又覺得幾好食!今次有一碗叫咗麻辣,另外一碗先係叫咖喱辣。咁樣直接有得比較,就覺得咖喱辣好食好多!豬皮同半熟蛋一定係必點魷魚我就覺得麻麻地。而家做緊買任何面再加$15就可以加個小食,我叫咗豬紅抵食!

魷魚我就覺得麻麻地。
而家做緊買任何面再加$15就可以加個小食,我叫咗豬紅
抵食!