2019-03-19 1310 浏览
[一魚兩食好過癮]如果不是友人想食,未在香港食過烤魚的我,應該仍未有機會試!今次一試食飯時間有人排隊~愈夜愈熱鬧從烤魚到雞煲,再到串燒、麻辣火鍋都有!可以烤全魚,亦可以一半烤魚、一半火鍋烤魚湯底以大量的鮮魚骨熬製,鮮甜,可選擇不同配料打邊爐。等烤魚前,先點了一個點「烤沙巴龍躉鍋」,4人食,絕對夠份量香辣酸菜味(小辣)本身烤魚鍋內材料已經好多,有洋蔥、豆仆、豆芽等,一上台就已經聞到香手工水餃(自家三拼)12粒上菜速度算快,而且店員時不時都會過來看一看有沒有烤焦另一半的龍躉會切片,用來打鞭爐食手切雪花肥牛(大)新鮮肥牛,雪花不錯,食落牛味重花膠第一次在烤魚時食,吸收了魚味,不錯~午餐肉當然不少得~食得滋味最後,見到有加多寶,當然來兩罐~如想食啤酒、清酒,店內都有提供
[一魚兩食好過癮]

食飯時間有人排隊~愈夜愈熱鬧

從烤魚到雞煲,再到串燒、麻辣火鍋都有!

可以烤全魚,亦可以一半烤魚、一半火鍋

烤魚湯底以大量的鮮魚骨熬製,鮮甜,可選擇不同配料打邊爐。
等烤魚前,先點了一個

點「烤沙巴龍躉鍋」,4人食,絕對夠份量

香辣酸菜味(小辣)

手工水餃(自家三拼)12粒
上菜速度算快,而且店員時不時都會過來看一看有沒有烤焦

另一半的龍躉會切片,用來打鞭爐食

手切雪花肥牛(大)
新鮮肥牛,雪花不錯,食落牛味重

花膠第一次在烤魚時食,吸收了魚味,不錯~

午餐肉當然不少得
~食得滋味

2019-03-05
  • 紅薯粉
  • 一魚兩食
2019-03-17 26 浏览
同媽媽們約左好耐,終於成團黎食烤魚由於有位媽媽唔食辣,開頭打算叫兩煲,半條辣半條唔辣。但黎到先知得一條條叫😂打算將就下大家叫個酸菜烤魚齊齊食,但發覺都係唔掂,出到黎食唔辣既烤魚人生有咩樂趣,於是再叫多個香辣烤魚,其實酸菜同香辣兩樣烤魚都好正,魚皮香脆魚肉嫩滑。每次食烤魚必叫薯粉,因為吸晒啲汁好入味,而且呢度啲薯粉好好味好煙銀,美中不足既係叫個支竹好似酸酸地變左味咁,同埋地方好逼。P.s兩樣都係掛住食,到中後期先記得影相🤣
同媽媽們約左好耐,終於成團黎食烤魚

P.s兩樣都係掛住食,到中後期先記得影相🤣
  • 紅薯粉
2019-03-16 92 浏览
有兩三年冇黎食烤魚啦,今次訂左枱黎食,要食返從前的味道!餐廳唔算好大,但有兩部電視可以睇!一路食烤魚一路睇簡直正呀!烤沙巴龍躉鍋($378),加錢點了麻辣酸菜湯底($18),以前細個一定會點最平果隻魚食,而加有經濟能力所以點了最貴的試下!果然係唔同,厚肉而且魚骨唔會太幼太多,一定會睇到,麻辣味的烤魚非常惹味!湯底因為加了酸菜,所以特別醒胃!食完魚便可以點些火鍋配料打邊爐!招牌新鮮魚卜($68),呢度既魚卜超大,煮熟後食落非常爽脆!一個魚卜差不多有一隻手掌咁長!萵筍($48),萵筍一向落係辣既湯底到都會特別好食,所以點了份!萵筍切到厚薄適中,而且爽口!蓮藕($22)半份,半份對我們二人黎講岩岩好!麻辣湯配上蓮藕特別惹味!紅薯粉($22),食麻辣邊爐冇可能唔叫,仲要今次有埋酸菜更加食我出他們。總括黎講,這間餐廳烤魚及湯底味道都不錯,可以再次光顧!
烤沙巴龍躉鍋

招牌新鮮魚卜
魚卜

紅薯粉

總括黎講,這間餐廳烤魚及湯底味道都不錯,可以再次光顧!
2019-03-12
烤沙巴龍躉鍋
招牌新鮮魚卜
2019-03-11 48 浏览
本人最喜歡食魚,今日來了旺角一間常常要等位烤魚店品嚐一下,先上了店舖出名烤魚,有少少麻辣少少酸酸的酸菜非常開胃,魚肉好彈牙好新鮮,除了有烤魚還有串燒和小食,叫了個燒菠蘿燒了出來好甜味,因為是用了新鮮菠蘿來燒的,還叫了碟燒茄子是要必食的,因為茄子加上店舖的秘制醬汁是絕配的,如果喜歡食雞翼也一定要試吓雞翼上面醬也是好合配食過你就會知道,不過個上湯蜆就比較差了少少。
2019-02-11
2019-03-01 853 浏览
現在假期有時間就愛上深圳尋食,每次去都會跟朋友們排隊食麻辣烤魚,但由於最近實在抽不到時間出來尋食,所以早兩天下班後就跟朋友相約去食烤魚,過一下口癮吧!我們去了旺角區這家烤魚店食晚餐,除了有烤魚食之名,還有雞煲火鍋和串燒等選擇,我們就叫了一個烤魽魚鍋和幾款小食,雖然沒有澱粉質食物,但已經夠我們兩人份量了烤魽魚鍋我們叫麻辣味小辣,一大鍋內有兩條魽魚和一些京蔥、豆芽和芫茜配料,送來的時候已經是八成熟了,店員細心的叫我們先食左邊那條,魚肉口感嫩滑,魚骨也不多,入口帶少許孜然粉味道,辣度適中,再煮多一陣辣度會提高一點,以我喜歡食辣來講,個人覺得可以叫中辣,估計更加惹味刺激燒香草芝士肉醬茄子在點餐紙看到這道茄子相片像很美味,所以點了這黎來嚐下,賣相非常吸引,份量十足的芝士肉醬鋪得滿滿的在茄子上一夾茄肉就連芝士拉絲,超香的,食起來好像在吃披薩一樣,味道濃郁四溢,邪惡之作蒜香皮蛋帶少許蒜味,比想像中淡,但一咬皮蛋就有一陣陣的香辣籽湧出,惹味醒胃燒菠蘿原片菠蘿肉,爽甜多汁,不錯點了萵筍放在烤魚鍋內一同煮,爽口清新,食點菜好像解了一下膩
烤魽魚鍋
蒜香皮蛋
燒菠蘿
原片菠蘿肉,爽甜多汁,不錯
點了萵筍放在烤魚鍋內一同煮,爽口清新,食點菜好像解了一下膩
2019-02-26 41 浏览
呢間烤魚充滿我既青春回憶,以前讀大學時都會間唔中同朋友黎聚會,今晚難得聚舊當然要一齊緬懷下過去主打食烤魚、雞煲,寫明重慶廚師主理,信心保證咁話烤魽魚鍋我地叫返一向食開既烤魽魚,麻辣小辣,係剛剛好既辣度 魽魚當然無桂花魚咁少骨,但其實都係大骨為主,魚肉滑溜,而且烤到有魚皮有少少燶,十分惹味條魚本身開左邊,我地都食得好方便。本身配菜都有少少豆卜同蘿蔔,好入味金菇一定要叫!真係太入味,而且因爲係小辣,我地仲食到金菇既鮮味,唔會得個辣字手打蟹籽墨魚滑墨魚滑多到瀉出黎 手打就係夠彈牙,襯麻辣係一絕魚皮餃拼水餃提提大家唔好淥太耐,會淋晒 水餃皮薄,唔錯

主打食烤魚、雞煲,寫明重慶廚師主理,信心保證咁話

烤魽魚鍋
我地叫返一向食開既烤魽魚,麻辣小辣,係剛剛好既辣度

金菇

手打蟹籽墨魚滑
墨魚滑多到瀉出黎
手打就係夠彈牙,襯麻辣係一絕

魚皮餃拼水餃
提提大家唔好淥太耐,會淋晒
水餃皮薄,唔錯

2019-02-19
  • 烤魽魚鍋
2019-02-22 61 浏览
今次同男朋友係旺角行完街就決定係附近搵下有咩好食行到麥花臣附近見到依間野~男朋友一直未食過烤魚 又想試下~ 咁我地就入左去啦一坐低睇 原來menu選擇都幾多除左烤魚之外仲有雞煲同串燒既因為男朋友唔食辣既關係~我地就簡左酸菜味既 炸魽魚鍋($268)一黎到就會有staff幫你整下條魚同個鍋確保條魚係整得最佳狀態 好貼心~大量既芫荽同酸菜好正呀~條魚就算係最平個隻都非常滑~抵讚跟住我地再嗌左響鈴($32) 同埋娃娃菜 ($32)加落去食等啲野食都吸曬啲酸菜味~!!另外我地嗌多左個串燒拼盤 ($88)豬頸肉, 雞軟骨 同魷魚鬚各兩串全部都好入味 而且唔會話燒到硬曬咬唔開咁相反 全部都恰到好處再嗌埋野飲 咸檸七($18)旺角依區黎講 咁既價錢有好食既烤魚算係非常唔錯下次會再約其他朋友黎食下辣味烤魚先~
今次同男朋友係旺角行完街就決定係附近搵下有咩好食
行到麥花臣附近見到依間野~
男朋友一直未食過烤魚 又想試下~ 咁我地就入左去啦

一坐低睇 原來menu選擇都幾多
除左烤魚之外仲有雞煲同串燒既

因為男朋友唔食辣既關係~
我地就簡左酸菜味既 炸魽魚鍋($268)

一黎到就會有staff幫你整下條魚同個鍋
確保條魚係整得最佳狀態 好貼心~
大量既芫荽同酸菜好正呀~
條魚就算係最平個隻都非常滑~抵讚

等啲野食都吸曬啲酸菜味~!!

另外我地嗌多左個串燒拼盤 ($88)
豬頸肉, 雞軟骨 同魷魚鬚各兩串
全部都好入味 而且唔會話燒到硬曬咬唔開咁
相反 全部都恰到好處

再嗌埋野飲 咸檸七($18)

旺角依區黎講 咁既價錢有好食既烤魚算係非常唔錯
下次會再約其他朋友黎食下辣味烤魚先~
2019-02-21 36 浏览
茶位8x2花生10有内地的傳統的豆豆花生,和普通花生也很香脆。酸辣土豆絲38每啖都是爽口味,挺麻辣,切得幼細,加入芝麻幾開胃,有後勁。涼拌蓮藕片38切得超薄,特別好沾汁,加了干蒜粒,脆得咯咯聲作响。蒜泥白肉58蒜蓉很多,豬肉片肥瘦參半,卷著同吃,味蕾每口都刺激,帶辛辣口感,下了不少鹽,重口味。燒雞泡魚干48很有咬口,燒得可口,外脆內軟又有魚香,灑上七味粉,食味更提升,如用旦黃醬代替沙律醬會更加吸引。蒜香金針菇32熱烘烘很入味,蒜味勁濃,這個不辣的,下的油就較多,因用錫兜盛著煮理。燒豬頸肉32兩串用辣粉調味,厚肉又彈性,顏色光澤都上上,價錢便宜,切得細,煙un又入味,推薦。燒韮菜28即叫即燒,不會太油膩,爽口碧綠,加上孜然粉超滋味。燒魷魚鬚32兩串超抵食,醬燒得香,又有嚼口,貼心切得一口量,可以保持儀態小口慢慢吃囉!燒茄子38帶有孜然粉的茄子🍆真的不得不點,吸味一流,跟蒜粒蔥花匹配致極,惹味👍🏻香草芝士肉醬茄子68好創新,肉醬意粉吃得多,加在茄子上有點啅頭。凍咸檸七18有汽真的好爽,咸咸的,喉嚨特別舒適。食後感:小食好出色,夠辣,完全做到辣妹的要求,一定會再來🥰P.S. 仲有電視📺睇ti

茶位8x2

花生10
有内地的傳統的豆豆花生,和普通花生也很香脆。

酸辣土豆絲38
每啖都是爽口味,挺麻辣,切得幼細,加入芝麻幾開胃,有後勁。

涼拌蓮藕片38
切得超薄,特別好沾汁,加了干蒜粒,脆得咯咯聲作响。

蒜泥白肉58

燒雞泡魚干48

蒜香金針菇32

燒豬頸肉32兩串

燒韮菜28
即叫即燒,不會太油膩,爽口碧綠,加上孜然粉超滋味。

燒魷魚鬚32兩串

燒茄子38

香草芝士肉醬茄子68
好創新,肉醬意粉吃得多,加在茄子上有點啅頭。

凍咸檸七18
有汽真的好爽,咸咸的,喉嚨特別舒適。

食後感:小食好出色,夠辣,完全做到辣妹的要求,一定會再來🥰

P.S. 仲有電視📺睇tim!

2019-02-19 670 浏览
我幾年前食過汀汀烤活魚,嗰陣已覺得雞煲同烤魚都好正~但已幾年冇食了~呢日放工經過染布房街,見到原來呢度都有間汀汀烤活魚,一於食佢!花生($10)一坐低, 就有一碟花生同黃金豆~~都幾大碟嫁~食極都仲有~勁好食囉D黃金豆!!勁脆勁香, 我成碟食晒然後睇完餐牌,我地叫左: 卜卜蜆雞煲 (半隻$188),午餐肉($38),紅薯粉($22),串燒拼盤($88), 燒墨魚丸($32),燒香草芝士肉醬茄子($68)。卜卜蜆雞煲 (半隻$188)我地叫左卜卜蜆雞煲 (半隻雞)~香辣味小辣~雞煲上菜前, 店員會在旁幫忙炒勻芫西等配料再奉上。雞好入味, 惹味~洋蔥有2種, 普通洋蔥同紫洋蔥,卜卜蜆細細粒但點左雞煲醬食特別好食!燒墨魚丸($32)燒墨魚丸$32有兩串~燒到好香好惹味~上面應該有孜然粉辣粉,食落去香得來又有少少甜同少少辣~好食~串燒拼盤($88)串燒拼盤有6串串燒~豬頸肉,雞軟骨同魷魚鬚各2串~魷魚鬚串燒魷魚鬚好彈牙入味~雞軟骨串燒雞軟骨好爽口, 咬到"爽爽"聲~豬頸肉串燒豬頸肉好有油香~唔錯~燒香草芝士肉醬茄子 ($68)呢個我覺得超好味!茄子燒到好林~然後上面有惹味肉嬸同好香濃嘅芝士,真
我幾年前食過汀汀烤活魚,
嗰陣已覺得雞煲同烤魚都好正~
但已幾年冇食了~
呢日放工經過染布房街,
見到原來呢度都有間汀汀烤活魚,
一於食佢!

花生
花生($10)

一坐低, 就有一碟花生同黃金豆~~
都幾大碟嫁~
食極都仲有~
勁好食囉D黃金豆!!
勁脆勁香,
我成碟食晒

然後睇完餐牌,
我地叫左: 卜卜蜆雞煲 (半隻$188),
午餐肉($38),紅薯粉($22),
串燒拼盤($88), 燒墨魚丸($32),
燒香草芝士肉醬茄子($68)。
卜卜蜆雞煲 (半隻)
卜卜蜆雞煲 (半隻$188)

我地叫左卜卜蜆雞煲 (半隻雞)~
香辣味小辣~
雞煲上菜前,
店員會在旁幫忙炒勻芫西等配料再奉上。
雞好入味, 惹味~
洋蔥有2種, 普通洋蔥同紫洋蔥,
卜卜蜆細細粒但點左雞煲醬食特別好食!
燒墨魚丸
燒墨魚丸($32)

燒墨魚丸$32有兩串~
燒到好香好惹味~
上面應該有孜然粉辣粉,
食落去香得來又有少少甜同少少辣~
好食~

串燒拼盤
串燒拼盤($88)

串燒拼盤有6串串燒~
豬頸肉,雞軟骨同魷魚鬚各2串~
魷魚鬚串燒
魷魚鬚好彈牙入味~
雞軟骨串燒
雞軟骨好爽口, 咬到"爽爽"聲~
豬頸肉串燒
豬頸肉好有油香~
唔錯~

燒香草芝士肉醬茄子
燒香草芝士肉醬茄子 ($68)

呢個我覺得超好味!
茄子燒到好林~
然後上面有惹味肉嬸同好香濃嘅芝士,
真心正

食完串燒同雞煲D雞,
就加湯打邊爐~
午餐肉
午餐肉 ($38)

午餐肉有8件,
件件厚切!
打邊爐點可以冇呀!

(利申:我係午餐肉怪)
紅薯粉
紅薯粉($22)

點都要叫個主食嘅~
今次叫左紅薯粉~
係粗身圓形嗰款~
呢隻好呀! 吸味呀!
紅薯粉放落雞煲D湯度煮,
煮到入晒味, 真係好好食!
我雖然已好飽, 但我都食晒

最後埋單$507,
好味, 飽飽, 滿足
2019-02-18
花生
卜卜蜆雞煲 (半隻)
燒墨魚丸
串燒拼盤
午餐肉
2019-02-01 59 浏览
想食烤辣魚好耐架啦,聽講呢間係全港數一數二既烤活魚店,所以專程黎試下,今日order左烤沙巴龍躉魚,叫左麻辣酸菜味,烤魚都幾有鮮味,肉質鮮美,因為同伴唔能夠食太辣,所以我地叫左麻辣酸菜少少辣,味道恰到好處,初時食落味道唔算太入味,後期去到中間剛剛好,味道鮮甜,又有酸菜既味道吊下味,之後我地仲叫左打邊爐,d材料都幾新鮮,我地叫左肥肉,芝心丸,海膽丸,同鮮墨魚丸滑,食埋條魚,再加打邊爐,份量剛剛好,不過湯底就無咁濃味,打邊爐既話都可以接受到既,因為唔會太辣同咸,所以呢間都值得推介一下
2019-01-24
2019-02-01 84 浏览
風味烤魚平時都會間中返大陸食烤魚🐟🐟🐟不過都未試過係香港食,旺角呢間烤魚都開左好耐,今日放工又想食下烤魚就同同事一齊黎食😋😋魚都未到就梗係要先叫個涼菜la,酸辣🌶土豆絲,非常辣!🌶🌶🌶食唔到辣嘅朋友食唔到!響呢到有3款魚選擇,我就揀左佢既「招牌烤魽魚」,條魚唔會好多骨啖啖肉!個湯底揀左麻辣酸菜湯底,好有地道既風味!當然重有燒烤串燒🍢!有我最喜歡既燒茄子同埋試左佢地重點推介既🧀🧀芝士一口牛粒,燒烤都好食先食魚,後火鍋!呢個係定律!打邊爐理食午餐肉同腐竹咁吸味道既配菜,都係定律!👻👻👻另手切雪花牛又係唔錯!其他配菜都不過不失!呢到既價錢都幾合理,又可以食到地道風味!不錯的小店
風味烤魚

呢到既價錢都幾合理,又可以食到地道風味!不錯的小店
2019-01-29 41 浏览
成日行去搭東鐵都都會經過依間餐廳,但就未食過。依輪都成日聽到有朋友話要食酸菜魚,今次就決定約埋朋友一齊去試下依間烤活魚,因為地點實在係方便。 約左朋友平日既7點黎到,好彩都有訂枱,因為都幾多人黎食。睇反個menu,雖然佢舖頭係叫汀汀烤活魚,但除左活魚之外,仲有雞煲既。不過因為之前都話想試活魚既關係,所以都係揀魚先,下次先再試雞煲。 我地兩個人就選了烤鉗魚鍋,268元,然後追加了18元,選了麻辣酸菜味湯底,小辣。之後再追加了火鍋配料,有花雕醉雞件,68元,自家鮮蝦雲吞,有8粒,48元,油麥菜,32元及韓國傳統面,16元。飲品就點了王老吉。 大約等了十分鐘,鉗魚鍋就來了,侍應示意話等湯滾了就可以食。等左一陣就起筷了,魚烤得很香,皮脆,魚肉夠滑,而我們點了小辣,辣度對我們來說剛好,加埋一些酸菜吃真係幾正,夠惹味。 食完條魚之後就加湯打邊爐,個花雕醉雞件都有驚喜,好重花雕味,雞肉都好嫩滑,但就要留意因為個鍋唔係好深的關係,要等一陣先熟。 跟住就仲有自制雲吞,同埋油麥菜。個人比較喜愛打邊爐食油麥菜,因為可以吸收D 湯味。最後食埋個韓國面,又係吸左D 湯,而且煲完又夠淋,打邊爐絕配。埋單一個人二百

約左朋友平日既7點黎到,好彩都有訂枱,因為都幾多人黎食。

鉗魚鍋

花雕雞件

埋單一個人二百六十元,CP值高。
鉗魚鍋
花雕雞件
2019-01-28 42 浏览
Too many people on a saturday night, couldn’t find a seat anywhere, pass by and saw they had seats and had good rating so we wanted to try. we order a whole chicken but it was so small.... we wonder if it’s a whole chicken, the taste was ok... not as good as expected. after eating, we ask for the bill.... there was $8 tea charge ALSO 10% service charge!! Another thing is that peanut was charged but THERE WAS NO PEANUTS! This restaurant will be on my black list.... never will go again.
2019-01-26
2019-01-28 40 浏览
今次去咗旺角呢間「汀汀烤活魚」😄,三個人食叫咗一個麻辣雞煲(少辣)再加一份酸菜魽魚 ,下次要挑戰麻辣大辣雞煲先,今次唔太辣冇咁過癮~小食就叫咗一份麻辣鴨舌先食雞煲🐔再食烤魚🐟可能食咗濃味雞煲先,覺得酸菜魽魚冇乜味咁🤨如果食咗酸菜魽魚先應該會比較好呢個麻辣鴨舌好好食,又入味又方便食🤩🤩仲有啲芝麻撒喺面,香好多~P.s 我哋去到先知原來星期一至五都有唔同嘅優惠🤑但唯獨星期六冇😭可惡😭😭😭
今次去咗旺角呢間「汀汀烤活魚」😄,
三個人食叫咗一個麻辣雞煲(少辣)再加一份酸菜魽魚 ,
下次要挑戰麻辣大辣雞煲先,今次唔太辣冇咁過癮~
小食就叫咗一份麻辣鴨舌
先食雞煲🐔再食烤魚🐟
可能食咗濃味雞煲先,覺得酸菜魽魚冇乜味咁🤨
如果食咗酸菜魽魚先應該會比較好

呢個麻辣鴨舌好好食,又入味又方便食🤩🤩
仲有啲芝麻撒喺面,香好多~

2019-01-26 31 浏览
經常經過呢間汀汀烤活魚,才想試好耐了,終於約到朋友黎一齊食番次!黎到必試嘅當然係呢度嘅招牌烤魚啦!我地點咗一個烤魽魚鍋。其實除咗魚,仲有麻辣火鍋,重慶雞煲等選擇。好快就有野食喇,好大條魚呀,等個湯滾一滾就急不及待起筷魚了表面烤得好香,裡面係啖啖嫩滑嘅魚肉,加埋麻辣酸菜湯,非常惹味食到差不多,就加湯打邊爐喇!不少得嘅當然係肥牛,點咗個手切雪花肥牛,雲吞并韭菜餃,響鈴,仲有午餐肉。肥牛唔會太淋太韌,剛剛好。雙并餃幾足料。響鈴浸滿惹味湯汁真係好正,午餐肉我就鍾意淥淋d,入味d先食。

好快就有野食喇,好大條魚呀,等個湯滾一滾就急不及待起筷

2019-01-23