2019-04-14 79 浏览
據說沐白一直以大甲芋頭鮮奶出名,經過路德圍忍唔住去跟跟個風潮試下係咪咁好味。飲落真係真材實料既:明治奶+混合顆粒既芋泥。其實係唔錯既因爲身材正常唔會伏,好岩芋頭控。但本人唔太中意因爲好快飽,同埋本人中意煮送既咸芋片😂😂😂但幾新鮮值得一試既

但幾新鮮值得一試既
排隊的人都有幾十位但店員手速很快只需一消就已經可以下單呢度既飲品都其他既手搖茶大同小異但係有幾款又幾特別好想試下大甲芋頭鮮奶芋頭製既台或飲品入面呢個算係幾出色真係食到一粒粒既芋頭接近大半杯芋頭,加上另一半的鮮奶店員在我飲用前便提醒飲用前要攪拌芋頭的味道加上鮮奶的口感這就是大甲芋頭鮮奶的一大特色味道不會太甜,沒想到香濃的芋頭竟然和鮮奶咁夾好smooth好滑既芋泥 又會食到一粒粒,岩晒我呢d愛口感既人真係好好飲,仲好飽肚!幫友人點的, 味道都不差, 不要需特別的少糖或是少冰味道已經不錯
排隊的人都有幾十位
但店員手速很快
只需一消就已經可以下單

呢度既飲品都其他既手搖茶大同小異
但係有幾款又幾特別好想試下

大甲芋頭鮮奶
芋頭製既台或飲品入面呢個算係幾出色
真係食到一粒粒既芋頭
接近大半杯芋頭,加上另一半的鮮奶

店員在我飲用前便提醒飲用前要攪拌
芋頭的味道加上鮮奶的口感
這就是大甲芋頭鮮奶的一大特色
味道不會太甜,沒想到香濃的芋頭竟然和鮮奶咁夾

真係好好飲,仲好飽肚!

幫友人點的,

味道都不差, 不要需特別的少糖或是少冰
味道已經不錯
2019-04-05
午餐
2019-04-13 44 浏览
星期六去荃灣剛巧掃街當然要飲杯野呢條街都算幾多台式飲品既集中地之前都試左幾間, 今次飲既呢間都算幾出名之前係澳門都飲過 的確幾出色時間只係下午既2點幾等取餐嘅人龍都排晒出黎等左大約5分鐘再等5分鐘先拎到上手飲品價錢正常大熱款都不會超過30元沐白黑糖波霸鮮奶黑糖同鮮奶嘅比例啱啱好唔需要特別點少糖少冰黑糖仲係熱辣辣的, 而上層就係冰冰涼涼的本身的味道就已經最好奶唔會太膩濃度適中 珍珠黑糖味夠甜 但加上奶味道會變淡兩者加起上來便剛剛好!珍珠口感偏向有彈性
星期六去荃灣

剛巧掃街當然要飲杯野

呢條街都算幾多台式飲品既集中地
之前都試左幾間, 今次飲既呢間都算幾出名
之前係澳門都飲過 的確幾出色

大熱款都不會超過30元

沐白黑糖波霸鮮奶

黑糖同鮮奶嘅比例啱啱好
唔需要特別點少糖少冰
黑糖仲係熱辣辣的, 而上層就係冰冰涼涼的
本身的味道就已經最好

奶唔會太膩濃度適中 珍珠黑糖味夠甜 但加上奶味道會變淡
兩者加起上來便剛剛好!
珍珠口感偏向有彈性
2019-04-07
下午茶
2019-04-10 243 浏览
iMilky (沐白小農) is another bubble tea shop from Taipei. Their focus is more on milk based teas much like Milksha. But I was disappointed by Milksha. I thought it was pretty terrible. But a friend of mine who frequents Taipei a lot informed me that iMilky was much MUCH better and if in Taiwan, I should give it a try.Well, I couldn't find it in Taipei but I did find it in Hong Kong! Tsuen Wan to be exact. Apparently they have another location in Yuen Long. I was skeptical. With so many bubble tea sh

Well, I couldn't find it in Taipei but I did find it in Hong Kong! Tsuen Wan to be exact. Apparently they have another location in Yuen Long. I was skeptical. With so many bubble tea shops in this one block, this was the only with no customers. But I recalled what my friend recommended, so I gave it a try.

Menu is in English and Chinese. As it's a take away only stand, there is no 10% service charge.

I decided on the strawberry milk ($35). Half the cup was pulverized fresh strawberries! The other half was milk! After mixing it up, it was so fantastic. The sweet strawberries shone through. The milk was creamy enough. It was like drinking those boxed strawberry milk drinks I buy at convenience stores whenever I'm in Japan! I've been ordering  lot of strawberry drinks lately and this! This place is the best! A true strawberry milk! Way better than Milksha! I hope this place opens near Causeway Bay so I can go to this regularly.

2019-04-08
5 分钟 (外卖自取)
2019-04-07 74 浏览
最近多咗好多唔同嘅飲品店 係荃灣見到沐白小農嘅店舖 睇落幾清新 又係主打個人好鐘意嘅牛奶 就決定同朋友一齊試下見到有最近好hit嘅黑糖波霸珍珠鮮奶 仲要係呢到嘅招牌飲品 點都叫返杯過下珍奶癮😋 賣相好正睇落黑糖味會好足 飲落佢嘅珍珠都幾彈牙 食得到黑糖嘅味道 配埋鮮奶果然係絕配 仲叫咗一杯草莓牛奶 見餐牌話啲草莓仲係採用咗智利草莓 所以都幾期待 賣相見一杯飲品都用咗唔少草莓 好足料 即榨嘅草莓好新鮮 同鮮奶一齊飲有種乳酪嘅味道 飲落唔會好稀好水 草莓牛奶味突出 幾不錯朋友仲揀咗杯大甲芋頭鮮奶 芋頭同牛奶嘅比例啱啱好平均分配 仲食到好突出嘅芋頭蓉 加上味道又唔會太甜 都唔錯㗎總括而言 呢度嘅鮮奶有好多唔同種類選擇 鐘意奶類製品嘅都可以嚟㗎

2019-04-06 36 浏览
有新野當然要試下 仲要係元朗咁近我🤝 其實仲有杯草莓鮮奶好想試 下次一定會再試!!芋頭鮮奶 $30 (凍/熱)因為呢杯吸引左我黎試 芋頭嘅野我都勁鐘意之前係第二間飲過杯暖嘅 今次黎呢間就試下凍飲沐白嘅芋頭係用台灣嘅大甲芋頭 芋頭味好出有芋頭蓉之餘仲有d芋頭粒 我覺得同好出名果間不相伯仲黑糖波霸鮮奶 $30黑糖珍珠鮮奶咁hit 點都要試下飲之前要上下搖一搖15下左右 珍珠會更Q彈整體奶味足夠 黑糖唔會太甜不過如果鐘意厚奶既朋友可能要點另一款喇蜂蜜檸檬 $24用純天然蜂蜜沖 建議沖凍飲會keep到蜂蜜營養多啲 蜂蜜同檸檬既平衡攞得好好 淡淡地口感酸甜 清新既感覺 有助生津 係比較養生既飲品伯爵茶拿鐵 $24 加珍珠$4呢杯有得揀甜度 負責人就建議半糖 今次加左珍珠 負責人話加紅豆都幾夾 下次可以試下甜度剛好 伯爵茶味好濃 呢個價錢呢個質素有時想飲野但唔想飲咁heavy嘅時候呢杯岩哂🔎 沐白小農元朗裕景坊27-31號金倫大廈地下4號舖

芋頭鮮奶 $30 (凍/熱)
因為呢杯吸引左我黎試 芋頭嘅野我都勁鐘意

有時想飲野但唔想飲咁heavy嘅時候呢杯岩哂

🔎 沐白小農
元朗裕景坊27-31號金倫大廈地下4號舖
2019-04-04 70 浏览
沐白小農沐場 I'MILKY 店名已經話你知呢度係鮮奶嘅主場。兩大招牌飲品 - 招牌黑糖波霸鮮奶 & 大甲芋頭鮮奶, 主調都係鮮奶。大甲芋頭鮮奶$30鮮奶同芋頭一拍即合, 芋泥帶有顆粒感, 口感豐富, 飲完仲好有飽足感添。招牌黑糖波霸鮮奶 $30飲前先搖搖, 黑糖珍珠混入雪白鮮奶, 形成黑糖紋理, 賣相不錯, 飲落鮮奶很滑, 珍珠夠咬勁。翡翠檸檬$26Jasmine tea 加入檸檬, 味道清香, 酸酸地帶微微甘澀味, 很refresh。

大甲芋頭鮮奶$30

招牌黑糖波霸鮮奶 $30

翡翠檸檬$26

2019-04-03 39 浏览
台飲店多年黎都非常受香港人歡迎,真係開到成行成市!今次飲既係位於荃灣中心食區,飲品店都一蘿蘿,位於路德圍既「沐白小農」。其實寫食評前已經飲過好多次,亦都試左唔同系列既飲品!真心覺得每一款都好飲,所以要上黎比個like👍🏻而且沐白可以揀要中杯定大杯,仲有得揀既飲品店已經買少見少喇!價錢方面亦都相宜,依家好多台飲店一杯野飲要成$30、甚至更貴呀🙈而今次飲既係「決明大麥鮮豆乳」、走冰少糖。好香豆味😋,而且亦都真係唔會過甜,同對「少糖」既期望相稱!而且不得不提既係野飲既presentation好靚,岩晒打卡!好飲又好睇,非常推介👍🏻👍🏻
外卖自取
2019-04-02 46 浏览
同幾個朋友啱啱去完荃灣Namco夾公仔,夾咗$300......銀包痛痛!喺果頭行下行下唔覺唔覺到咗夜晚啦喎,諗住買啲嘢飲下啦。點知就見到呢間沐白小農啦!未見過喎…喺港島區都唔覺有,大部分都係貢茶果啲。冇所謂啦!試下多啲新嘢都好。睇落好似推廣緊唔少款式嘅飲品喎,有個叫沐白告白日嘅好似幾有趣喎,不過我冇情人…算了。我啲frd叫咗沐白黑糖波霸鮮奶,佢係好鍾意飲珍珠奶茶的,去today買嘢飲佢都一定要另外再加珍珠……聽佢講呢杯唔會太甜,覺得啱啱好,而且仲係落黑糖叫做係健康啲咁啦。另外個frd就飲大甲芋頭鮮奶,佢話呢個係新產品,想試下好唔好飲。沖出嚟都幾得意,一層鮮奶一層芋頭泥,一層白一層紫咁。芋頭香味係足夠嘅,不過要攪勻杯嘢先。我就叫咗杯紅豆紅茶拿鐵。開頭飲落感覺有啲似飲緊紅豆冰,可能因為紅豆味都幾濃,而且我未攪勻。慢慢飲下紅茶嘅苦澀味都開始出嚟啦,又咁啱比紅豆啲甜味蓋過咗唔少,所以整體杯嘢唔會難落口。

荃灣荃興徑呢到既台式飲品舖開到成行成市,今日試左間比較特別既,冇令我失望👏👏沐白小農都係台灣過江龍黎既,呢到主打有幾款飲品,黑糖波霸鮮奶、大甲芋頭鮮奶等等飲品,見到相好吸引,我同朋友都叫左三杯試試呢到寫到明佢既食材純天然無添加,採用天然蔗糖、桂圓醬、優質鮮奶及純天然蜂蜜,係咪咁正先大甲芋頭鮮奶採用台灣大甲芋頭,打成泥,再加埋明治牛奶,搖勻佢飲,真係真係超香芋頭味,仲有啲顆粒可以咬下,口感好綿密,大甲芋頭認真係唔錯,配埋鮮奶更濃郁推介呢個‼️黑糖波霸鮮奶黑糖珍珠真係煮得好入味,粒粒彈牙煙un, 同埋好重黑糖味,所以會偏甜啲啲,但整體味道好好西施柚子茶叫左熱既,原來西施柚係柚子品種之一,甜度好高,而且有濃郁柚子味,而且冇左柚子既澀味,幾清新

大甲芋頭鮮奶

推介呢個‼️

黑糖波霸鮮奶

西施柚子茶

2019-04-01 34 浏览
上星期去拜完山,天氣又焗又悶熱,再加上體力勞動完,返去荃灣經過路德圍梗係要買杯嘢飲解渴啦!原來呢度開咗好多台式飲品店,見未試過呢間沐白小農就去試下。見到招牌標榜材料都係純天然係花多眼亂情況之下,又選擇困難症發作,就梗係要招牌飲品最穩陣啦我哋叫咗招牌黑糖波霸鮮奶,啲杯係近期hit爆嘅飲品,波霸即係珍珠!飲品上凍下熱,要搖均飲用,個底係黑糖漿,第一眼望落好似好甜, 但飲落又ok喎,奶味好重而且啲珍珠有淡淡嘅黑糖味,仲好煙韌!另一杯店舖推介嘅飲品係大甲芋頭鮮奶一飲落口成口充斥住芋頭蓉,每一啖都有,配搭鮮奶都係第1次試,口感軟滑,幾特別,係一個好飽肚既組合 屋企人就叫咗杯熱珍珠紅茶拿鐵其實應該就係傳統嘅珍珠奶茶,茶味夠濃,同樣唔會好甜 ,呢個配搭穩陣又好飲幾欣賞呢間台式飲品店嘅味道全部都唔會死甜,而且奶味好濃厚,鮮奶飲品真係做得唔錯,下次行經開會試埋茶類飲品
原來呢度開咗好多台式飲品店,見未試過呢間沐白小農就去試下。

見到招牌標榜材料都係純天然

另一杯店舖推介嘅飲品係大甲芋頭鮮奶

屋企人就叫咗杯熱珍珠紅茶拿鐵

外卖自取
  • 大甲芋頭鮮奶
  • 沐白黑糖波霸鮮奶
2019-03-31 17 浏览
經過荃灣時超級口渴,諗住買杯野飲,點知行出條街,有N間台式飲品鋪頭,好多間以前都飲過了,沐白小農就未試過,今次決定試下佢。門口貼左最受歡迎的招牌飲品,于是我們點左一杯黑糖波霸鮮奶,一杯大甲芋頭鮮奶,甜度已經set好冇得變,但冰量就可以揀少冰。野飲選擇都算多,好多都想試,佢個豆乳系列都幾吸引。等左幾分鐘,兩杯靚仔的野飲就完成了。賣相好好,飲之前要記住先搖混。令到鮮奶同芋頭還有黑糖充分混合。尤其喜歡大甲芋頭鮮奶!芋頭的綿密感口感超正的!奶香又滑。令人難忘。黑糖波霸鮮奶,大大粒的珍珠好有咬頭,飲完超滿足的。咁好味,忍唔住又點左一杯冬瓜豆乳配布丁打包拎走。一路飲一路行,冬瓜的味道好出,估晤到同豆乳好襯,好有驚喜!

野飲選擇都算多,好多都想試,佢個豆乳系列都幾吸引。

黑糖波霸鮮奶,大大粒的珍珠好有咬頭,飲完超滿足的。

2019-03-30
宵夜
  • 大甲芋頭鮮奶
  • 沐白黑糖波霸鮮奶
  • 冬瓜豆乳
2019-03-30 18 浏览
如果我無記錯嘅話,呢間舖頭係香港有兩間分店一間係元朗,一間係荃灣🙂🙂而今次就飲左荃灣嘅分店—————————————————而我嗌左招牌主打—黑糖波霸鮮奶 ($30)我覺得呢杯黑糖珍珠鮮奶都算幾唔錯,佢啲珍珠又唔會太過煙韌,呢杯珍珠彈牙得嚟又幾好食,而鮮奶溝埋黑糖又唔會喧賓奪主,兩者配合之後可以令黑糖更加好入口,而鮮奶嘅作用就係為黑糖作一個畫龍點睛嘅作用👍👍👍總括而言,我有機會嘅話一定會再幫襯呢間舖頭,試下其他唔同款式嘅飲品
如果我無記錯嘅話,呢間舖頭係香港有兩間分店
一間係元朗,一間係荃灣🙂🙂
而今次就飲左荃灣嘅分店
—————————————————
而我嗌左招牌主打—黑糖波霸鮮奶 ($30)

• 黑糖波霸鮮奶
2019-03-29 34 浏览
在荃灣區,台式飲品最多,應該是路德圍,今天返完教會,路過便試了這間新開的台式飲品店。沐白黑糖波霸鮮奶$30,是這𥚃其中一款主打的飲品。鮮奶味道十足,黑糖夠香,珍珠煙靭彈牙,配合得天衣無縫。🐥👍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大甲芋頭鮮奶$30,將飲品搖勻,芋頭的甜香味混合鮮奶味,甜度剛好,喝完都會有一點飽。🐥👍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️金桔檸檬$26,酸味濃郁,喝著會令人增加食慾。喜歡酸甜味道者,是必試的選擇。🐥👍⭐️⭐️⭐️⭐️

⭐️⭐️⭐️⭐️
5 分钟 (外卖自取)
2019-03-28 24 浏览
呢幾日天氣又開始熱番 喺一個咁熱感焗嘅環境之下真係好想飲返一杯凍冰冰嘅台式飲品沐白是一家天然系的飲品,選用小農直送的鮮奶,以及天然的用料等,相當重視食材的品質,是一杯每天喝也不會感到膩的飲料店飲品可以隨著個人口味 選擇不同嘅喜好 例如糖分 冰涼 溫度都可以選擇我最欣賞佢嘅就係採用天然嘅食材 成日話台式飲品 糖分太高飲得多好易肥 所以要識得揀 即使飲都要飲得健康飲品方面大致分咗幾類 鮮奶 茶 鮮奶茶 豆乳 特調等…… 當中以黑糖波霸鮮奶最為有名 是每日限量黑糖波霸鮮奶 黑糖掛杯 増添了視覺效果 飲用前記得手搖大約15下左右 等黑糖珍珠同埋鮮奶融為一體 入口喝到鮮奶的濃醇滑順 珍珠口感軟Q有嚼勁 嘴巴不無聊 味道不會太甜大甲芋頭鮮奶 芋頭香氣濃郁 絕對讓芋頭控無法抗拒 芋頭泥軟綿綿 超細滑嘅口感 再加埋鮮奶滑上加滑布甸鮮奶 天氣悶熱的時候 吃一杯冰凍甜品最是賞心 透心涼 把甜品布甸和鮮奶 crossover 又幾好喎 透心涼得嚟又可以解渴店員動作手腳快 三兩下手勢就話咁快整好 果然有效率凡購滿六杯或以上可以享有免費外送服務 可以用wechat或者whatsapp落單 超方便一次過買咗六杯

店員動作手腳快 三兩下手勢就話咁快整好 果然有效率

一次過買咗六杯 一於同朋友開心share