充滿東南亞風的人氣餐廳 - 沙嗲王跟姐妹聚舊經過旺角港鐵站E出口附近見到沙嗲王招牌,肚餓了就去食晚餐。等了大約十分鐘入座,晚市來說都算快了,店內坐無虛席,可見餐廳非常受歡迎 ! 沙爹王的裝潢具東南亞風情,店內的擺設古色古香,令人置身於東南亞的國家中,但座位比較狹窄,當有職員送菜的時候,在路中心的客人要讓才可行走,少少不便。簡單介紹一下我們吃了什麼 : 白咖哩香茅豬扒烏冬 : 果然是王牌,白咖哩味道香濃,豬扒熱烘烘,香脆可口。 鐵板GRILL嫩巨髀配薯條 : 雞髀有手掌大,鐵板才送到那種沙沙聲真叫人興奮 ! 薯條又大大條,香脆可口,不用點漿都很好吃 ! 小食我們點了越南脆皮春卷:外皮炸至香脆, 金黃色, 熱辣辣,有咬口,不錯👍🏽!超過40年歷史的餐廳買少見少,留得下的都是精品,下次一定會再來試一下鎮店之寶 - 蟹粉豆腐鍋飯沙嗲王 (奶路臣街店)地址:旺角奶路臣街11號MPM文華商場5樓上層(港鐵旺角站 C3 出口)電話:2152 1181營業時間:一至日: 11:30-23:00
充滿東南亞風的人氣餐廳 - 沙嗲王

簡單介紹一下我們吃了什麼 :

鐵板GRILL嫩巨髀配薯條 : 雞髀有手掌大
,鐵板才送到那種沙沙聲真叫人興奮 !
薯條又大大條,香脆可口,不用點漿都很好吃 !

沙嗲王 (奶路臣街店)
電話:2152 1181
營業時間:一至日: 11:30-23:00
2024-12-20
  • 白咖哩香茅豬扒烏冬
2024-12-15 115 浏览
本人18:12分落嘅單 到18:35分只係來咗一個小食 小食係蝦棒 仲要得4條 同圖片會唔會太大出入 出餐會唔會太慢 真係好有問題 要溝通吓 係咪真係需要咁耐呢 其實如果廚師唔夠或者技術問題 唔該考慮請多啲人手周圍隔離台前後左右遲來過我哋嘅後叫嘅全部都上晒 得我哋冇 見到都堅嬲 真心唔推薦來呢度食飯 如果真係要食 真係要預留好多時間來咯 極度負評
2024-12-15
$70 (其他)
2024-12-06 164 浏览
沙嗲王和茜廊一樣, 也是童年回憶, 特別是在觀塘裕民坊的分店, 隨着觀塘重建而清拆, 也有一段時間沒有光顧, 看得到它在這飲食業艱難的時間依然努力求存, 例如是更改了餐廳的Logo以及裝修變得明亮起來, 但招牌的海盜船長擺設依然存在. 菜式沒有太多改變, 依然以白咖喱和沙嗲在主軸, 特別是白咖喱豬扒飯的椰香和甜味, 而豬扒好像比之前處理得更好, 更嫩滑. 沙嗲粉絲的粉絲吸汁力強, 沙嗲偏向厚實而鹹香, 不會太辣, 就是在地化之後的口味, 能夠維持10間分店的規模, 這已經30多歲步入中年的餐飲集團, 並沒有因為節省成本而馬虎起來, 要求簡單卻不易做到.Satay King is a childhood memory for many Hong Kongers. The Yue Man Square branch in Kwun Tong, now demolished due to redevelopment, holds special significance. Despite the challenging times in the food industry, Satay Ki

Satay King is a childhood memory for many Hong Kongers. The Yue Man Square branch in Kwun Tong, now demolished due to redevelopment, holds special significance. Despite the challenging times in the food industry, Satay King has persevered, updating its logo and brightening its interiors while retaining the iconic pirate captain statue. The menu remains focused on white curry and satay dishes, with the white curry pork chop rice maintaining its coconut aroma and sweetness, and the pork chops seemingly more tender than before. The satay vermicelli features noodles that absorb the sauce well, with a thick, savory satay that’s not too spicy, catering to local tastes. Maintaining 10 branches, this 30-plus-year-old restaurant group has not compromised on quality despite cost pressures, achieving a simple yet challenging standard.
2024-08-17 599 浏览
😺歷久不衰的沙嗲王。很久沒來朗豪坊這邊,今天吃飯時間沒什麼想法,竟然看到沙嗲王的廣告牌!白咖喱豬扒飯,看餐單看了很久,其實也只是在白咖喱豬扒飯和沙嗲牛肉粉絲之間糾結,最後還是點的白咖喱!而且即使有新的咖喱汁可以選擇我還是沒有動搖🤗老實說,吃那麼多年還是沒頭緒,這個稠密偏甜的醬汁和咖喱有什麼關係,但!好吃就完了!加點的印度薄餅,超濃郁的牛油香氣,烤得外層酥香,點咖喱醬好吃!烤雞翼😯吃起來有蒜蓉和蜜糖味,好讚!

烤雞翼😯吃起來有蒜蓉和蜜糖味,好讚!
2024-08-07 418 浏览
今日到貴公司光顧了兩個外賣,我們大約11:30落單了,然後到12:00都未有,我們都要等多十分鐘啊,不太合理了,如果係焗類都可以原諒,但只是普通食物,然後第二樣就是我們在備註要求要咖啡糖,最後係比白糖,這樣備註有什麼意思呢?其實這個經歷都試過兩次,第一次我寫黃糖,然後貴公司員工不明白,所以第二次我們寫咖啡糖應該明白啦,點知道都是比錯,我們話不需要餐具都係比左,這個就算啦,然後我們想找員工幫忙要咖啡糖,有位員工已經見到我們以為等位,之後我們說不是,都未講到我們的要求,她就完全不理我們啦還叫我們在外面慢慢等,我們完全不理解嘅服務態度,正常見到客人無論是等位還是什麼要求你都可以有禮對待?最後我返到去見到外賣少了太陽蛋和d送肯定比堂食更加少,導致我哋更加生氣,固定貴分店處理事情,經理都有不斷解釋,都有跟我們抱歉,態度都良好,但以上種種原因導致我們對貴公司服務有所保留
2024-08-07
30 分钟 (外卖自取)
2024-08-04 339 浏览
經常和小孩來這裏吃,白咖喱豬扒飯及蟹粉豆腐飯一如既往的好味。小孩喜歡吃豬頸肉,給他們點了一份小的,豬頸肉最遲才上來,還要是經催促下才有。滿心希望會好吃,小孩吃了一塊,已經說超難吃,已經不想再吃。我看着碟上黑黑的豬頸肉,雖然說叉燒味,但也不是黑色這樣,連中間的肉都是黑的。味道就是燒焦了的叉燒味,還要收$54 ,奉勸大家這個豬頸肉不要試,超伏,其他的食物一如既往的好。
叉燒豬頸肉
2024-08-04
2024-07-12 632 浏览
未食晏,所以去咗食個下午茶餐,除咗價錢不同,份量一樣多😲個豬扒好厚好Juicy,入口香脆,配埋又香又滑嘅咖喱同滑蛋,勁出色囉!!😋唔覺食下食下就食曬成個飯啦😂
未食晏,所以去咗食個下午茶餐,除咗價錢不同,份量一樣多😲
唔覺食下食下就食曬成個飯啦😂
小吃貨好耐無去旺角,這天再嚟見到很多以前的餐廳都不見了,幸好週末的旺角依舊人來人往,還有很多遊客😉😉每次去旺角行街街都會順便去沙嗲王,位置在朗豪坊對面的文華商場,店舖很大間,全場滿座,估唔到還有不少人在門外等位今次也不例外點了我最鍾意食嘅白咖喱香茅豬扒粉絲,豬扒炸得脆而不乾,咬口Juicy,都有4、5件,白咖喱汁好香,粉絲索晒湯,真係好好味😋另外,還點了一個濃蝦湯,顏色鮮艷,有點像南瓜湯,只須$9.9,雖然沒有蝦肉,但蝦味濃郁,超值❣️

每次去旺角行街街都會順便去沙嗲王,

都有4、5件,白咖喱汁好香,粉絲索晒湯,
真係好好味😋

2024-06-22
2024-06-22 554 浏览
有時諗唔到食乜,周圍望吓附近有啲咩餐廳,行完商場見到對面有沙嗲王,唔使諗即刻上去回味一下佢最出名嘅白咖喱豬扒飯!😚😚沙嗲王嘅白咖喱豬扒飯真係冇得頂冇得輸,咁多年來個白咖喱先係精粹,豬扒仍然咁軟熟咁大塊,每次嚟食都會食過返尋味!今次仲嗌咗小薄餅,有幾塊可以點咖喱,正呀!😋😋

今次仲嗌咗小薄餅,有幾塊可以點咖喱,正呀!😋😋

下午茶
2024-05-18 514 浏览
天哪!吃完才发现他们的生意也太好了吧,巨多人排队耶白咖喱猪扒饭的上餐速度快到惊人🏃🏻‍♀️,下单就能上菜了。热烈酥脆的猪扒在嘴里外酥里嫩的炸裂,配上咖喱酱汁更是奶香浓郁🍛香菜气泡水也是有点太特别了,端上桌的是一杯气泡水和一把香菜🥬,需要自己捣出香菜汁,让菜汁和气泡水充分融合,小怪我觉得倒还不错🈂️每道菜都属于味道很浓的那种,吃着还不错的,早点去的话还可以不用排队哦
天哪!吃完才发现他们的生意也太好了吧,巨多人排队耶
2024-05-02 336 浏览
黎到沙嗲王緊係要食佢地嘅白咖喱😍😍個人認為佢哋嘅白咖喱真係其他地方食唔到咁好味🙊最推薦都係佢哋嘅鐵板巨髀白咖喱飯🍗🍗🍛真係諗起都流晒口水啊!!尤其係好肚餓嗰陣去沙嗲王一定係嗌呢個飯😋因為真係既飽肚又美味 😋隻巨髀一如既往肉質咁嫩滑又入味塊雞皮仲要煎到薄薄地,脆脆地因為喺鐵板上面,所以又夠晒熱👍🏻啲飯份量都好多👍🏻嗰排想食雞脾嘅話真係超級推薦去沙嗲王食佢地嘅巨髀🍗🍗冇誇張真係宜家諗返都回味😋🤤
黎到沙嗲王緊係要食佢地嘅白咖喱😍😍
個人認為佢哋嘅白咖喱真係其他地方食唔到咁好味🙊
最推薦都係佢哋嘅鐵板巨髀白咖喱飯🍗🍗🍛
真係諗起都流晒口水啊!!
尤其係好肚餓嗰陣去沙嗲王一定係嗌呢個飯😋

因為真係既飽肚又美味 😋
隻巨髀一如既往肉質咁嫩滑又入味
塊雞皮仲要煎到薄薄地,脆脆地
因為喺鐵板上面,所以又夠晒熱👍🏻
啲飯份量都好多👍🏻
嗰排想食雞脾嘅話真係超級推薦去沙嗲王食佢地嘅巨髀🍗🍗
冇誇張真係宜家諗返都回味😋🤤
  • 白咖喱巨髀飯
2024-04-30 338 浏览
✨旺角·沙嗲王✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹豆腐蟹粉石鍋飯的主要特色是濃郁的蟹肉味道,加上豆腐的鮮嫩口感,讓人一試難忘。這道料理的湯底濃郁香,蟹肉與豆腐的完美結合,讓嘴裡充滿了滿足感。此外,石鍋飯的底部會因為高溫而變得香脆,增添了食物的層次感。而香脆芝士條則是這道料理的亮點之一。它們是用芝士製成的長條,經過烘烤後變得外脆內軟,口感香可口。這種芝士條在搭配豆腐蟹粉石鍋飯時,來了豐富的口感和層次感,讓每一口都讓人愛不手。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨旺角·沙嗲王✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-04-27 361 浏览
🍽️沙嗲王和朋友一起到旺角沙嗲王吃飯,很久沒有去,居然發現搬了新店,連裝修風格都不同了⁉️新店的裝修風格有種放題的感覺😹而且推出了不少新的套餐,這一次我們也叫了一組二人套餐,再加一碟飯。二人套餐👭🏻這個套餐包括有兩個主菜、三個小食、兩杯飲品以及兩個甜品,頗為豐富。我們叫了兩個招牌白咖喱豬扒飯作為主菜,招牌菜式當然美味,而且份量十分足夠,甜辣的白咖喱配上炸到熱辣辣的豬扒非常美味🥘😋而小食方面,我們叫了炸薯條🍟、炸雞🍗和火腿上湯娃娃菜🥬。炸薯條和炸雞快都是普通,不過不失,而火腿上湯娃娃菜十分有驚喜,湯底味道濃郁,配上娃娃菜吸滿了湯汁,味道分豐富。而飲品方面亦有不少選擇,甜品則提供Häagen-Dazs杯裝雪糕🍦總括而言,沙嗲王使用新的風格和營銷策略來銷售以往的舊餐單,對食客來說非常有新鮮感,亦感覺到服務質素的提升👍🏻
🍽️沙嗲王

二人套餐👭🏻

2024-03-19 514 浏览
係旺角唔知食咩好,去沙爹王啦,雖然食咗NxN次,但又真係唔覺得悶喎,次次都差唔多都係食同一樣嘢。經典白咖哩豬扒豬,撈汁食飯,一流。牛肩肉,一定要配,招牌沙爹湯,日本烏冬,再加多肉。芒果沙冰又係一絕。另一個重點推介就係,芫荽菠蘿梳打,勁多芫荽,又有菠蘿粒。係個場啲燈光超勁,反晒眼咁。
經典白咖哩豬扒豬,撈汁食飯,一流。
牛肩肉,一定要配,招牌沙爹湯,日本烏冬,再加多肉。
芒果沙冰又係一絕。
另一個重點推介就係,芫荽菠蘿梳打,勁多芫荽,又有菠蘿粒。
係個場啲燈光超勁,反晒眼咁。
2024-03-19
2024-02-15 688 浏览
今日又來沙爹王, 好似裝過修🤔舒服左, 叫左二人晚餐, 蟹肉豆腐煲配白飯係每次必叫, 好香好送飯而食落唔會太咸太油👍😍, 前菜叫左娃娃菜同芝士條, 白咖喱之前食過覺得麻麻, 有d似葡汁, 今次試滑蛋吉列豬扒黃咖喱飯, 份量超級多, 二人share會比較合適😅試左滑蛋煮得好滑唔會太老, 吉列豬扒亦好鬆軟, 食落唔會太實太硬😸但我食一件已經好夠, 黃咖喱撈白飯已經好好味👍食落好香而不辣, 可以下次再食, 芝士條都食到芝士味唔會炸到好乾, 娃娃菜需要加左火腿煮但食落唔會好油反而好清淡, 小食叫左炸雞翼, 都炸得啱啱好, 好過連鎖快餐個只🤣不過我要凍波波奶茶無得㨂走甜就有d美中不足, 叫少甜我都覺得甜😅由於已經好豐富, 最後會送二杯H字頭的雪糕都無要到🤣🤣
2024-02-15