2023-03-28 540 浏览
沙田18 是北區數一數二的中菜餐廳。午餐時間食客非常多,所以有心去品嚐的一定要訂位。出名的菜式非常多。燒腩仔,叉燒,北京烤鴨,絕對是必點名菜。 燒腩仔 肥瘦均勻,皮脆卜卜🤪🤪叉燒 甜甜的,軟棉棉,真是不可不吃🥰🥰烤鴨🦆🦆 也相當有名,吃法雖然比較傳統,但勝在鴨香滿滿,值得一讚的是 包鴨的皮非常透薄,韌度十足。另外甜品也非常有特色,一個拼盤,除了多個味道外,也創意十足: 腐乳泡芙 ,南瓜燉蛋🎃,綠茶紅豆🫘。。。

出名的菜式非常多。燒腩仔,叉燒,北京烤鴨,絕對是必點名菜。

燒腩仔 肥瘦均勻,皮脆卜卜🤪🤪
叉燒 甜甜的,軟棉棉,真是不可不吃🥰🥰

必食燒腩仔。叉燒
烤鴨
甜品拼盤
炒米粉
2023-03-12 5188 浏览
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗朋友話呢間嘅片皮鴨勁出名,好想嚟食,仲要好難訂位,一個月前就要訂,隻鴨唔訂亦都冇得食,講到好誇張咁,有幸朋友已經安排好晒!🍴傳統北京烤填鴨($938/一隻三食)本身一隻鴨一食係$688,二食(生菜片鴨鬆 +$178),三食(紹菜豆腐鴨骨湯,每位 +$65),以佢呢個價格設定,應該 either 叫一食,或者直接叫三食,應該唔會叫二食啦!一食包括1️⃣鴨胸皮 2️⃣鴨胸肉 3️⃣連皮鴨腿肉,每樣有一碟,份量都算幾多,連兩籠薄餅。1️⃣鴨胸皮一丁點肉同肥膏都冇,刀功唔錯,只沾白砂糖食,一入口非常酥脆,鴨味好香,成件事都幾邪惡,但又忍唔住想食多幾片,呢個真心好食!2️⃣鴨胸肉係純肉,都幾厚肉,唔算太乾,個人覺得唔沾醬食就冇咩味3️⃣連皮鴨腿會肥美少少,兩樣都係加埋大蒜、青瓜、黃麵醬用薄餅夾住食。二食係生菜片鴨鬆,佢用咗切細粒嘅大豆芽菜一齊炒,令鴨鬆嘅口感更加豐富,呢個都唔錯!三食係紹菜豆腐鴨骨湯,honestly 如果呢碗湯收$65 一位,我就真心想投訴!雖然叫得三食其實預咗二 & 三食都係整好裝俾你,裝到咩俾你係講運氣,因為每檯都會叫鴨食,然而我覺得5星級酒店入面嘅中餐廳
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴傳統北京烤填鴨($938/一隻三食)

鴨胸皮
鴨胸肉
連皮鴨腿肉
生菜片鴨鬆
三食係紹菜豆腐鴨骨湯,honestly 如果呢碗湯收$65 一位,我就真心想投訴!雖然叫得三食其實預咗二 & 三食都係整好裝俾你,裝到咩俾你係講運氣,因為每檯都會叫鴨食,然而我覺得5星級酒店入面嘅中餐廳,裝個湯都俾少少心機丫,我嗰碗得紹菜兩片、豆腐碎一粒(一隻手指尾指甲咁大粒),而朋友嘅有紹菜、豆腐粒同埋腐皮,個湯唔太有鴨味,我覺得好似有少少藥材味,問職員係咪有落藥材,個職員話問下廚房之後冇再回頭。
紹菜豆腐鴨骨湯
🍴野生椒香茅生啫白鱔($338)
上檯時非常熱辣辣,熱到一路仲煮緊白鱔,夾慢少少舊鱔都會煮到燶燶哋,係幾惹味,不過野生椒嘅辣味有少少蓋過咗白鱔嘅肥美魚油味,味道上少少失咗平衡。
野生椒香茅生啫白鱔
🍴花雕話梅雪葩($45)
呢個見到個combination 覺得好有趣,嚟到賣相好靚,雪葩嘅話梅味酸酸甜甜,再有淡淡嘅花雕味透出嚟,估唔到個味咁夾,上面嘅芝麻脆脆都好好食,呢個推介要試吓!
花雕話梅雪葩
整體上鴨算係好食嘅,尤其鴨胸皮係好出色,比起其他酒樓或某D 集團嘅片皮鴨,係比較好食,都值得嚟試吓嘅!但係試過之後呢,又唔算好食到要勁想返嚟再食囉~
花雕話梅雪葩
2023-02-19 501 浏览
🖤紅蔥炒墨汁吊桶 $288吊桶其實就係魷魚仔口感特別爽口軟嫩味道甜甜哋辣辣哋🦑風味椒鹽鮮魷 $285魷魚炸到金黃而且鮮嫩可口炸皮薄脆唔會油膩膩🍄鮑魚花菇燜伊麵 $295麵質軟腍而且索哂鮑汁嘅味道賣相好有架勢 上面鋪滿8隻鮑魚同埋超級多花菇每粒花菇都超厚肉多汁🥣焗黑芝麻湯圓酥皮批 $68呢款甜品真係好少見 淨係上網見過人整酥皮焗至金黃色 香脆鬆化 入面包著煙煙韌韌嘅黑芝麻湯圓外面脆卜卜 入面軟淋淋 層次好豐富
🖤紅蔥炒墨汁吊桶 $288

酥皮焗至金黃色 香脆鬆化
入面包著煙煙韌韌嘅黑芝麻湯圓
外面脆卜卜 入面軟淋淋 層次好豐富
2023-02-14 480 浏览
大學站凱悅酒店嘅呢一間沙田18,有一個好高質嘅 片皮鴨 ,不過就要預早打電話預約booking,因為次次都要打去預約起碼一個月至兩星期左右先至有得食, 雖然佢嘅價錢都比較貴但係質素同服務都相當高質
2023-02-14 449 浏览
我於大學火車站海悅酒店, 沙田18嘅片皮鴨一定要預早booking先至可以食,佢嘅環境非常之舒服,簡直係貴氣嘅中菜館 ,佢嘅1鴨三食非常之野味,而且分量都唔少㗎!!
2023-02-14 559 浏览
星期六下午,幸運地walk in 都有位😀。雖然被安排坐隔離的酒吧,要坐梳化,但每張枱有一定距離,唔會好嘈。冇乜特別,勝在叉燒份量足,肉質腍。同其他食肆價錢相若的叉燒比較,肉質差唔多,味道偏淡,唔夠蜜味,如果燒燶少少就好啲!皮厚,蝦雖然大隻,但唔夠爽口,味道一般。又一次試叉燒喇!冇乜特別,蜜汁都係唔夠。正常糯米雞size,味道唔錯,糯米、餡料各佔一半,有冬菇、肉碎和幾隻鮑魚仔牛肉腍,加牛肝箘、馬蹄,彈牙有口感!燒賣好食過蝦餃,有蝦鮮味呢餐最好食的,就係呢個雪葩!薑味濃,唔太甜,檸檬清新解膩以為好似坊間嘅泡芙,其實係類此中式餅食,硬硬哋,可能有芝士,腐乳味唔出,試一次就夠!
蜜汁叉燒腸粉

冇乜特別,勝在叉燒份量足,肉質腍。
蜜汁叉燒

筍尖蝦餃皇

皮厚,蝦雖然大隻,但唔夠爽口,味道一般。
蠔皇蜜汁叉燒包

又一次試叉燒喇!冇乜特別,蜜汁都係唔夠。
荷葉鮑魚糯米雞

牛肝箘牛肉燒賣

牛肉腍,加牛肝箘、馬蹄,彈牙有口感!
蟹籽鮮蝦燒賣

燒賣好食過蝦餃,有蝦鮮味

檸檬蜂蜜薑汁雪葩

呢餐最好食的,就係呢個雪葩!薑味濃,唔太甜,檸檬清新解膩

腐乳芝士泡芙

蜜汁叉燒腸粉
蜜汁叉燒
荷葉鮑魚糯米雞
牛肝箘牛肉燒賣
檸檬蜂蜜薑汁雪葩
2023-02-02 506 浏览
朋友聚舊約在這家位於酒店內的高級中菜館, 包廂面積頗大, 除飯桌外還設有梳化及茶几, 若數個家庭有小孩子, 小孩子可在旁玩耍, 大人可在飯桌上暢飲交談。一定要試這家餐館的招牌菜: 北京烤鴨和玫瑰露义燒猪油撈飯。北京烤鴨: 師父在我們面前表演刀功, 把燒鴨片皮分成三碟, 另有職員送上飯桌, 詳細介紹建議的食法, 鴨皮點沙糖食, 鴨胸加配菜包粉皮食, 鴨腿則用來熬湯, 味道當然無得頂!玫瑰露义燒猪油撈飯: 師父先把一整瓶玫瑰露酒淋在一條半肥瘦义燒上, 然後點火, 冒出紫藍色火燄, 燒了大約一分鐘, 開始聞到酒香, 待火熄滅後開始把义燒切片放在砵仔飯面, 然後職員上菜送到客人面前, 指示我們按需要添加猪油及醬油送飯。整體色香味俱全, 只是我肚窄, 未能照鏡。
一定要試這家餐館的招牌菜: 北京烤鴨和玫瑰露义燒猪油撈飯。
北京烤鴨
2023-01-31
北京烤鴨
  • 玫瑰露义燒猪油撈飯
2023-01-29 414 浏览
✨傳統北京烤填鴨係呢度嘅招牌菜 黎親都必點每次都會點三食 貪有啖湯飲下😆先食烤鴨 然後係生菜片鴨鬆 最後係鴨湯一食 片胸皮,胸肉,腿肉烤鴨燒得唔錯 油光十足 夠脹身 幾靚仔 配料有青瓜 大蒜 黃麵醬同薄餅餐廳有建議烤鴨嘅食法 鴨胸皮點白砂糖 鴨胸肉同連皮鴨腿肉 就加配料包薄餅食鴨胸皮 口感酥脆 滿滿油脂甘香 鴨胸肉 肉質結實 仲有少少肉汁 唔會乾柴連皮鴨腿肉 皮脆肉嫩 肉汁豐富青瓜爽脆 薄餅軟熟 醬汁鮮味食完晒都唔會覺得油膩 唔錯二食 生菜片鴨鬆鴨鬆炒得乾身 好惹味用爽脆生菜包住食 感覺好清爽另外可以加少少黃麵醬一齊食三食 紹菜豆腐鴨骨湯味道清甜 唔會好濃帶鴨香味 同少少胡椒味✨豉香蒸鮮膏蟹缽膏蟹都幾大隻 蟹肉鮮甜彈牙肉餅 加左雞蛋同豆豉 味道充滿豆豉鹹香 幾特別✨籠仔糯米蒸腩排用糯米色住腩排蒸 糯米軟糯有咬口 腩排啲肉汁味道滲左入去糯米度 幾香腩排 肉質鮮嫩 口感帶爽 肉汁豐富整體唔錯 幾好味✨三鮮煎窩貼窩貼煎得香脆 肉餡飽滿 鮮味多汁✨紅棗軟蛋糕配烏龍茶雪糕即叫即整 製作需時 記得預番時間叫紅棗軟蛋糕 紅棗味清香突出 蛋糕鬆軟 有蛋香 唔太甜 唔錯烏龍茶雪糕 雪糕軟滑 烏龍茶味幾香
✨傳統北京烤填鴨

北京填鴨比上次出色
環境正常 空間感唔錯
服務唔錯 價錢合理
2023-01-21 392 浏览
1月頭時和一位外藉朋友去香港其中一間出名食片皮鴨的中式餐廳去食片皮鴨。 我們叫了半隻片皮鴨(3食)一份。有分鴨皮淨食,鴨皮邊+肉/淨鴨肉包住乾蔥等食法及鴨殼煮湯。鴨皮非常脆口,夠鴨香味。鴨肉嫩滑,鴨湯都有鴨的香味但又不會太濃。飲完不會感到口乾。整體來說和我幾年前去食都一樣仍然保持到水準。只叫半隻已足夠令到我們感到非常之飽。值得推價再去!
  • 傳統北京烤填鴨
2023-01-18 470 浏览
當然係為咗招牌嘅北京填鴨而嚟啦,但係一試之後覺得並唔係驚為天人嘅好味烤鴨嘅皮係做得唔錯嘅,淨皮嘅部分非常之酥脆,入口係索索聲,亦都唔會覺得油膩。連皮帶肉嘅部分就略嫌肥膏有啲多,淨肉嘅部分就覺得非常之乾。我個人都係鍾意點醬食,因為點糖食我冇覺得有帶出特別嘅味道。整體嚟講係ok嘅北京填鴨,並唔係一試難忘或者會令我想要再回頭食嘅味道。其他嘢我覺得蟹粥係好味嘅,不過略嫌有啲稀。黑松露龍躉球都唔錯,但係大蔥實在太多,蔥嘅味掩蓋咗魚同黑松露嘅味道。紅燒豆腐出奇咁好食,尤其係竹笙非常之入味,推介!當然係有食到自製嘅特別味道雪糕啦,但係因為融得比較快,所以掛住食影唔切相。朱古力五糧液雪糕我覺得五糧液味道可以重啲,而花雕話梅雪芭非常之好味,推介!總括嚟講,可以一試,但未必會再幫襯

總括嚟講,可以一試,但未必會再幫襯
2023-01-14 947 浏览
本是安排去年團年飯地點,疫情下最終取消,今年放寬不需限制人數即在一個月前定位,只需按時入席即可。一行十三人安排特大廳房環境舒適,食得安心。菜單首選一:傳統北京烤填鴨三食(一食.片皮,胸肉,腿肉。二食.生菜片鴨鬆。三食.紹菜豆腐鴨骨湯。)專人席上片皮選二:堂弄玫瑰露义燒豬油撈飯。(只供廳房六人以上享用)選三:松露菌生啫龍躉班球選四:咸蛋黃魚皮蝦球選五:沙田18特色甜品拼盤(烏龍茶雪糕(需時40分鐘)腐乳芝士泡芙南瓜薑汁法式燉蛋綠茶紅豆意式芝士蛋糕焗黑芝麻湯丸酥皮批柚子桂花紅豆糕柚子朱古力貝殼蛋糕)。
一行十三人安排特大廳房環境舒適,食得安心。
選二:堂弄玫瑰露义燒豬油撈飯。(只供廳房六人以上享用)
選三:松露菌生啫龍躉班球
選四:咸蛋黃魚皮蝦球
選五:沙田18特色甜品拼盤(
烏龍茶雪糕(需時40分鐘)
腐乳芝士泡芙
綠茶紅豆意式芝士蛋糕
焗黑芝麻湯丸酥皮批
柚子桂花紅豆糕
柚子朱古力貝殼蛋糕)。
傳統北京烤填鴨
松露菌生啫龍躉球
堂弄玫瑰露义燒豬油撈飯
咸蛋黃魚皮蝦球
2022-12-23 413 浏览
🌲今日同朋友黎個聖誕午餐提早慶祝。我們book了11:30,準時到達。店員表示1:00前要交枱。我們極速決定點了酸辣蒸龍躉片,酸辣度剛剛好,很喜歡上面的酸豆角,很有口感。炒米粉很惹味,足料又不會太油。點心方面:帶子腸粉有驚喜,帶子很彈牙及很足料,腸粉及帶子比例1:1,看似平淡的腸粉,竟然咁有驚喜,一試難忘。還有上湯豆苗,正常,沒有特別。現場環境舒適,我們坐窗邊加上天氣很好,陽光普照,望出去的景觀,心曠神怡😊。整體很滿意的午餐
店員表示1:00前要交枱。

我們極速決定點了酸辣蒸龍躉片,
酸辣度剛剛好,很喜歡上面的酸豆角,很有口感。

炒米粉很惹味,足料又不會太油。

還有上湯豆苗,正常,沒有特別。

整體很滿意的午餐

又越過針山又越過道風山其實都係為咗食呢一餐久違了的北京填鴨和日思夜念的堂弄叉燒與豬油撈飯 .... 餐前怎能不為這一頓作出準備!永遠「少女」的「沙田18」,風采依然,沒讓人失望!先來三款前菜,配搭及調味均為其後的「邪惡」菜式鋪路,總體清爽、香而不膩,達到打開胃納又吸引味蕾的重點!第一款前菜是驚喜的鮮紫蘇蒜醋帶子牛油果。鮮紫蘇蒜醋將帶子和牛油果恰好串連,入口細細紫蘇香,譜出中西合璧的口感與味道,一定是喜愛鑽研醬汁大廚的傑作!麻香滑溜、不黏喉的麻醬拌菠菜是第二款前菜,好吃!最後的前菜是老醋紅頭海蜇,具備酸香入味的海蜇和爽口的木耳,非常醒胃!三款前菜也令人有一吃再吃的慾望!熱身不久,便要進入首個戲肉 — 傳統北京烤填鴨!男師傅先出手,手起刀落將整隻烤鴨皮片出,在旁的我們當然是捉緊每一分秒,狂按手機與相機!隨後一位女師傅進場,原來我們預訂了 1.5 隻北京烤填鴨!師傅將北京填鴨片出兩大類,一是直接進食的凈鴨皮、第二類是捲上餅皮來吃的皮連肉!當然是趁熱先品嚐閃亮誘惑的鴨皮,輕輕灑上沙糖,口腔盡是甘香鬆化的滋味,澎湃的脂香一瞬間俘虜了味蕾!加入青瓜、大蔥、甜醬等的填鴨捲,味道與口感層次同樣豐富,別
又越過針山

又越過道風山

其實都係為咗食呢一餐

永遠「少女」的「沙田18」,風采依然,沒讓人失望!

麻香滑溜、不黏喉的麻醬拌菠菜是第二款前菜,好吃!
三款前菜也令人有一吃再吃的慾望!

熱身不久,便要進入首個戲肉 — 傳統北京烤填鴨
隨後一位女師傅進場,原來我們預訂了 1.5 隻北京烤填鴨!
加入青瓜、大蔥、甜醬等的填鴨捲,味道與口感層次同樣豐富,別有一番滋味!
戲肉過後的茶葉煎焗軟殻蝦,也帶來意外驚喜!
細薄微脆的外殻,帶著茶葉的芬香,竟有著一剛一柔的美妙!
上桌時煲底的砵酒汁仍在滾動及卜卜作響的砵酒焗美國珍寶蠔,惹人垂涎!
啖啖肉的美國蠔外微脆,內軟滑,口感不俗,唯砵酒汁略為柔和,優點未算突出!
乾蔥鮮竹撈芥菜的配搭特別,唯味道較平和,對味蕾未算有強勁的沖擊!

平淡過後,即時進入第二個戲肉,正是日思夜念的堂弄玫瑰露叉燒豬油撈飯
一眾食友當然要對準非常惹火搶境、酒香四溢的堂弄玫瑰露叉燒!
我們特意要求師傅叉燒免斬,至於燶邊與肥瘦則自行選擇,看到瓦砵堅挺乾爽的米飯,不禁口水大流!
有叉燒、又有砵仔蒸飯,不能沒有精髓之一的醬油和蒜香豬油。
放任地下了三大匙,豁出去!
平日晚上戒飯的我,這一砵滋味無窮的堂弄玫瑰露叉燒豬油撈飯,吃得一粒不漏,美味將體重管理拋諸腦後!
餐單上寫著沙田18特色甜品拼盤,怎料食友們為老公預訂了壽桃,感謝厚愛帶來的驚喜與口福!
壽桃十分好吃,肚子脹滿也不能錯過!
這位永遠少女,甜品當然是強項,大家逐一細嚐,渡過了樂透的一夜!

2022-12-11
  • 傳統北京烤填鴨
  • 堂弄玫瑰露叉燒豬油撈飯
2022-12-19 588 浏览
出名片皮鴨的中菜館,幾乎每枱都會訂。烤鴨即日烤,烤完即片,上枱時仍冒煙🔥鴨分三部分上,先有最脆的胸皮配沙糖就咁食特別香脆而且鴨油香濃。另外亦會片出胸肉同腿肉,傳統片皮鴨式配青瓜大蒜包住食。這裡除咗黃麵醬(味道近似海鮮醬)會提供蒜泥,加了全部包住食又好夾好好味,喜歡蒜的朋友會非常喜歡。鴨皮油脂豐富味道較香,鴨肉味肉就唔太突出。值得一讚是包皮非常薄又煙韌不易穿,很出色!東莞特色菜中生啫白鱔很不錯,白鱔入味山椒微辣加入大量香茅,與別不同好惹味。鹹蛋黃魚皮蝦球是邪惡之最,但真係超好食呢,鹹香十足魚皮極薄極香脆,蝦球新鮮彈牙。全晚最喜愛一定是焗美國珍寶蠔,熱鍋滾滾的上枱,珍寶蠔名不虛傳,超級大隻!超級肥美,好耐冇食過咁肥咁大隻蠔。邊位脆裡面肥美超正,醬汁有乾蔥缽酒超惹味,撈飯一流。
野山椒香茅生啫白鱔

鹹蛋黃魚皮蝦球
缽酒焗美國珍寶蠔
乾蔥鮮竹撈芥菜
2022-12-13 3767 浏览
🥰 話說 “長介母后” 識飲識食, 繼 “留家廚房” 同埋 “后園” 之後, 強烈推介沙田凱悅酒店中菜廳 “沙田18”. 今日去科學園調研, 乘機嚟食午飯.📞 講講訂枱, 電話有點難通, 屬 “預約困難店”, 結果搵 “長介老豆” 幫手.🤗 “沙田18” 格局似 “翡翠拉麵小籠包”, 當然更高級, 餐廳設有圓枱方枱, 部分用餐區望到開放式廚房, 睇住師傅搓粉. 今日被安排坐窗口位, 望內園迴旋處景.🥢 餐具走非傳統路線, 濶口碗, 冇筷子托, 我麻麻哋.🥰 今餐主攻點心: 燒賣, 春卷, 蘿蔔糕, 另加燒腩仔及例湯.🍵 是日老火湯. 燉鴿湯. 夠熱, 清甜, 不俗.🐖 脆皮燒五花腩肉. 皮硬, 唔脆鬆, 燒肉味遜色.🦀 蟹籽鮮蝦燒賣. 大大粒, 蝦肉混入豬肉, 出色.🦐 香茅鮮蝦炸春卷. 熱辣辣, 外皮香脆, 餡料充實, 薑味特出, 唔錯.🥕 肉燥蒸蘿蔔糕. 菜色設計有趣, 可惜唔夠熱, 扣分, 蘿蔔糕味道略淡, 肉燥濃味, 食落時鹹時淡.🤗 總結: 座位舒適, 景觀開揚, 以酒店中菜廳嚟講, 服務未如理想, 枱面擺位混亂無章. 論食物, 真係期望越大, 失望越大. 燒賣, 春卷OK,

🥢 餐具走非傳統路線, 濶口碗, 冇筷子托, 我麻麻哋.

🍵 是日老火湯. 燉鴿湯. 夠熱, 清甜, 不俗.
是日老火湯
🐖 脆皮燒五花腩肉. 皮硬, 唔脆鬆, 燒肉味遜色.
脆皮燒五花腩肉
🦀 蟹籽鮮蝦燒賣. 大大粒, 蝦肉混入豬肉, 出色.
香茅鮮蝦炸春卷
肉燥蒸蘿蔔糕
🤗 總結: 座位舒適, 景觀開揚, 以酒店中菜廳嚟講, 服務未如理想, 枱面擺位混亂無章. 論食物, 真係期望越大, 失望越大. 燒賣, 春卷OK, 其他冇驚喜. 肉燥蘿蔔糕設計有趣, 就係調味有偏差, 燒腩仔衰咗個硬皮. 用餐體驗一般般.
是日老火湯
香茅鮮蝦炸春卷