2016-06-16 372 浏览
剛好和朋友在附近吃完晚飯夏天的夜照樣難挨 沒有半絲涼意 唯有自給自足 為自己製造一點涼意店鋪的格局如果只撇一眼的話絕對以為只是一涼茶鋪nonono 沒這麼簡單 甫一進店 驚喜連連 與友人哇了很多聲 一哇是因為門口很窄很小 但內有乾坤 位子挺多二哇是糖水選擇不少 絕對不是只有火麻仁啊哈哈三哇是價錢公道 不容錯過餐牌:我們點了:說真的 如果是其他店鋪 同樣價錢不可能有這麼多西瓜 而且西米粒粒分明 沒有糊在一起 秒殺!有冰有熱 任君選擇 我們的潛意識覺得燉的東西吃熱的風味會地道一點 沒有後悔 暖暖的雞蛋瞬間滑入喉頭 冰花的甜在舌尖打轉 幸福得忘卻室外溫度嗯。。。這是一碗老鼠屎我叫的是杏仁豆腐花 我叫的是杏仁豆腐花 我叫的是杏仁豆腐花但我從碗邊碗壁看到碗底都找不到它的蹤影我懷疑店員給錯了 但她說這是杏仁豆腐花 只是她們店用不同的豆子研磨 比較特別一點。。。特別個屁!一吃就知道是大菜糕 先說質地 硬邦邦的 用鐵匙在上面要用力挖出來吃 朋友也肯定此物非彼物 但她們覺得不錯吃 我吃了兩口就交給她們解決了 那氣在心頭啊除了這件小插曲整體而言是值得再光顧 不過再也不點豆腐花了以上。
剛好和朋友在附近吃完晚飯

但我從碗邊碗壁看到碗底都找不到它的蹤影
除了這件小插曲整體而言是值得再光顧 不過再也不點豆腐花了

以上。
2016-06-14
$18 (宵夜)
鮮西瓜西米撈
冰花燉雞蛋
2016-06-05 265 浏览
先離題講下不愉快經歷😒話說上星期係元朗食完雞煲,順便去佳字頭B咩咩食甜品,點知又伏多次💀等位>>開大冷>>超失準蒜辣雞翼尖,冰多過汁嘅西瓜西米撈😡(勁失望~唔會再伏第3次) ‪#‎都未食完就俾冷氣吹到想馬上逃離‬-<鮮芒果西米撈>入返正題😂這間舊涼茶店除了有涼茶外,仲有傳統中式甜品,我就試了芒果西米撈😆有驚喜沒失望😜初頭估佢舖仔舊雪櫃實唔凍,又唔係喎,溫度夠哂透心涼的,室溫唔趕客😌西米煮到呈粒狀不漿糊而夠軟腍,芒果鮮甜😋如果我話這間仲好味過伏B,唔知會唔會比人質疑
<鮮芒果西米撈>
泰和堂涼茶店
2016-06-01
$27 (宵夜)
泰和堂涼茶店
2016-05-19 276 浏览
而家新式甜品店越黎越多,但我都係鍾意舊式糖水鋪,一來價錢平,二來糖水食左滋潤好多。泰和堂可以話係飯當,出親旺角,我都提議朋友去食返碗中式糖水。今日都唔例外,去完尖咀買野,提議返旺角食碗糖水先走。今日點左綠豆沙,可以解毒清熱。呢度中式糖水好足料,綠豆沙有臭草,係見得到的臭草,其實出面已經好少有。海帶雖然唔算大塊,但係食到一塊塊係入面。朋友點左芒果粉絲。不得不讚呢度啲芒果有保證,比起許什麼山的,真係好好多,至少係甜的,粉絲普普通通,但幾有咬口,但滿滿的芒果見到都令人開心。呢間小店,比起出面連鎖店,好好多。

2015-04-11
$23 (宵夜)
2016-04-29 161 浏览
今時今日,想係旺角食完飯食返個甜品,完全無難度,無論中式西式都任君選擇,但有時見到咁多花款既甜品,我反而最想食既係最簡單既中式糖水。今次黎到呢間係友人介紹既涼茶鋪糖水,平平地但依然好滿足呢個其實係紅豆沙加芋頭西米露事關我呢個選擇困難症既人淨揀唔到食邊樣,就叫佢兩溝啦,加上我勁想食多啲芋頭,就叫個姐姐比多啲芋頭我,咁多要求但姐姐都有聽我講其實就真係唔係好夾既,所以我都試唔真啲紅豆沙,但芋頭都煮得林身既同埋西米都唔會太甜,下次都係叫返甜品沙先。合桃露併芝麻糊:呢個係朋友叫既(無影埋佢果個),但其實呢個都係我想試我先叫佢咁樣併呢個我覺得幾驚喜喎!無論邊隻糊都幾稠,廿蚊雞但無稀既感覺,出面都才食到咁正宗既味道,呢個要推薦比大家
呢個其實係紅豆沙加芋頭西米露
2016-04-21 453 浏览
帶台灣朋友食糖水D間鋪好齊,有好多唔同款,傳統同新款既都有好多可以簡圖中有湯圓,楊枝金露,腐竹糖水,芝麻糊,紫米露都好好味,最推介係湯圓,因為冇好似其他鋪頭咁煮得太耐太焾,好咬口,好味!可以見到好多款簡,原本想食綠豆沙不過見佢D顏色好似怪怪地咁,所以冇叫到。台灣朋友話雖然台灣有好多糖水鋪,不過香港D種糖水鋪入面有好多都冇見過,好新鮮啊,如果有外國朋友來香港玩帶佢地來dd有本地特色既小鋪仲好啦!!!
帶台灣朋友食糖水
D間鋪好齊,有好多唔同款,傳統同新款既都有好多可以簡
圖中有湯圓,楊枝金露,腐竹糖水,芝麻糊,紫米露

2016-04-01
$22 (宵夜)
  • 湯圓,楊枝金露,腐竹糖水,芝麻糊,紫米露
2016-04-20 153 浏览
飯後逛完街,十二點左右想吃點中式糖水,行過這家門面好像賣涼茶的糖水店。店內的人不少,買外賣的也不少。款式在中式糖水店來說也頗多,而龜玲膏應該是賣點。但基於想吃甜的,最後我點了芝麻糊,友人則點了牆上雜誌報導的椰汁芒果粉絲撈。芝麻糊($20),好大碗,滿滿的,滿到瀉!芝麻糊真的是「糊」,不像其他糖水舖般稀稀的,好香滑,也不過甜但對於一個剛吃飽的女生來說,真的太多了!20蚊是超抵食呢 椰汁芒果粉絲撈($27),友人說粉絲質感太硬,所謂的椰汁和芒果底好淡味不推薦這個呢

芝麻糊($20),好大碗,滿滿的,滿到瀉!
但對於一個剛吃飽的女生來說,真的太多了!20蚊是超抵食呢
不推薦這個呢
2016-04-19
宵夜
2016-04-07 187 浏览
記得小時候屋企不時有叔叔挑住擔挑賣豆腐花那種熱辣辣滑捋捋的美味仍然經常在腦海浮現,現時想在香港吃一碗有水準的中式糖水真的"難矣"記得早前在浩記甜品館叫做吃過碗滿意的合桃糊~這夜本想跟車爸爸重溫點知去到竟然關了門!!唯有去第二間止癮啦!忽然記起附近有間泰和堂涼茶店都有中式糖水食一於去試試啦~已是晚上十點多也坐滿客人唔通真係咁正,龜先生請問你哋有咩好嘢食呀^0^有幾十款中式糖水,西式甜品及涼茶款式頗多呢~我哋Target中式糖水我要{蛋白燉鮮奶}$23看上去白雪雪滑嘟嘟似的可惜金玉其外吃落完全沒有蛋白應有的味道和質感,反而像布甸般還是第一次在街吃到那麼差的蛋白燉鮮奶呀救命,真係連燉奶佬的都比不上!!{合桃糊}$22味道本身不俗合桃味頗香濃但可惜那糊質感像漿糊般杰撻撻那管它多好味都沒辦法讚賞它囉!!應該係米漿份量太重了所以杰得很糊入口呢!!
有幾十款中式糖水,西式甜品及涼茶款式頗多呢~
2016-03-28
$22 (其他)
2015-08-21 253 浏览
心想涼茶鋪賣的糖水不會好得去邊,尤其見店內沒有其它食客,當時未到八時,但很累而又想吃甜品,於是決定去碰運氣,希望自己想法錯誤,不過結果是我對的。食中式糖水我必吃喳咋,一碗糖水包含多種豆類,有營養之餘又可兼顧味道,煲的時間又長;且是多功夫的甜品,煲得好的喳咋,因每種豆腍的時間不一,要粒粒豆腍起沙是有不同浸豆及落豆的時間;在差不多煲好時又是最易燶的時候,所以要常攪拌,當然若煲得稀,就沒有此問題了。這碗喳咋的材料有西米、紅豆、六角豆和型似紅腰豆但顏色是啡色,雖夠豆味,但豆量偏少,及型大的豆只煲至腍但未起沙,所以成品比較稀;端來的喳咋連椰汁也沒有,要求到才加點”稀”椰汁,但看職員倒時其顏色不似一般椰汁般白;還有陳皮,是一小片,而不是弄碎,我見識少,這是第一次見那麼大片陳皮放在糖水,陳皮加在糖水除了可消滯之外,就是取其香,基本上這喳咋煲得尚未夠火喉,還不將陳皮弄小以將陳皮更完全發揮其香氣,可說是不用心去做好這糖水,成本當然都是盡量降低,否則不會不夠稠,我想,若下不夠豆以至糖水逞稀狀,應該放少許米,但不可多,否則豆味會降低,還要選適合時間下米,下得過早時,豆尚未腍便己開始稠身易燶,下得過晚但到收火

這碗喳咋的材料有西米、紅豆、六角豆和型似紅腰豆但顏色是啡色,雖夠豆味,但豆量偏少,及型大的豆只煲至腍但未起沙,所以成品比較稀;端來的喳咋連椰汁也沒有,要求到才加點”稀”椰汁,但看職員倒時其顏色不似一般椰汁般白;還有陳皮,是一小片,而不是弄碎,我見識少,這是第一次見那麼大片陳皮放在糖水,陳皮加在糖水除了可消滯之外,就是取其香,基本上這喳咋煲得尚未夠火喉,還不將陳皮弄小以將陳皮更完全發揮其香氣,可說是不用心去做好這糖水,成本當然都是盡量降低,否則不會不夠稠,我想,若下不夠豆以至糖水逞稀狀,應該放少許米,但不可多,否則豆味會降低,還要選適合時間下米,下得過早時,豆尚未腍便己開始稠身易燶,下得過晚但到收火時,米粒未煲到溶化便會見到有米粒,影響口感,這是家裏煲紅豆沙的經驗啊!當然可加其它東西以令碗水稠些,但各有不同效果, 這碗喳咋唯一可取的是不過甜,不過要$21真的很不值,若真的要在這裏吃甜品,我想在這裏吃桑寄生蛋茶會比較適合。
2015-06-05
2015-07-27 370 浏览
今日行街行到宵夜時間都未食晚餐,咁啱行過先達對面諗住食米線,但已經九點幾,所以都係唔食咁多,去食個甜品算。平時我都有去呢間涼茶鋪食糖水,佢有做冷熱中式糖水,每一碗都滿到就瀉,芒果未試過係酸,次次都好甜。我唔明點解啲人係都要去新牌貴嗰啲, 一個甜品都要過半百, 以前落街食糖水唔會貴過一餐飯, 宜家個啲鋪頭食完仲貴過食成個餐, 係咪傻的?所以我仍然會支持小店, 老字號!  仲有, 泰和堂啲姐姐好好人架~

芒果西米露
餐牌
2015-07-26
芒果西米露
2015-06-10 265 浏览
The food there was good, I tried the mango pudding and turtle jelly there It tastes a lot better than any other stores I've been to ..The mango pudding contains full taste of mangodespite of the fact that turtle jelly should be bitter in taste as it is sort of a chinese medicinethe turtle jelly here is quite sweet in comparison to other shops nevertheless it is effective as i no longer have a sore throat the next day.I admit that i have a sweet tooth and i love them bothMost importantly and pri

Most importantly and price was affordable and the staff members there were really nice.

they chat with me a lot and i felt like home

I will surely visit there again and I recommend this shop to all the sweet tooths out there
2015-05-23 250 浏览
旺角其實有好多新式甜品點, 要咩冰咩撈都有, 一到晚飯過後就大排長龍.  不過要食傳統中式糖水, 响旺角真係冇乜選擇, 雖然新式甜品屋都會有中式糖水, 但大數都係'配角'而已, 款式亦唔多.呢間涼茶舖, 除一般涼茶茶葉蛋外, 中式糖水糕點選擇亦不少是晚點了我最愛的桑寄生蛋茶, 淡淡的桑寄生味, 唔苦, 亦唔太甜, 蛋亦唔會煮得太硬, 如果有埋蓮子就perfect了.  老公點了燉雪蛤, 佢話唔太甜, 都幾足料.雖然坐位有點迫, 舖面人手又不足 (落單要多點耐性), 但要食中式糖水, 呢度都算一個唔錯的選擇 (尤其是在旺角)
桑寄生蛋茶

呢間涼茶舖, 除一般涼茶茶葉蛋外, 中式糖水糕點選擇亦不少

2015-04-17
$20 (宵夜)
桑寄生蛋茶
2014-09-28 213 浏览
旺角好多糖水甜品舖,每次想食中式糖水一定會嚟哩到.位置好方便,從個門面睇就知店舖夠哂老,一定食到懷舊嘅味道.糖水都係大路野. 每次嚟都好爆嫁,通常都係食中式糖水多,而且份量多,價錢合理. 熱蛋白燉鮮奶,夠熱,甜度適中,略嫌奶味不足. 熱杏仁糊好大碗,每次姨姨都會裝到滿瀉,流到下面個碟仔都係.食中式糖水,喜好食熱,哩到真係夠熱.杏仁味同甜度都合適,而且又唔太稀.試過其他中式糖水,例如芝麻,合桃糊都不錯嫁!另外凍嘅,如涼粉都係大大碗.哩到d野真係大件夾抵食!
熱蛋白燉鮮奶$20
熱蛋白燉鮮奶,夠熱,甜度適中,略嫌奶味不足.
熱杏仁糊$20
$20 (宵夜)
熱杏仁糊$20
2014-07-20 257 浏览
很喜歡這種 咩都有 的涼茶店傳統涼茶 又有大眾化甜品12點從灣仔離開書展 依然有得食!老實說 32元 難得 (呀姐做到咁夜都抵啦)菠蘿雖然罐頭貨色 卻食出童年回憶西瓜哈蜜瓜亦很甜 可能我幸運吧!其實還有其他中式糖水(麥米粥、紅豆沙、紫糯米、渣咋...)又有西米撈 粉絲撈 涼粉撈23蚊一個餸 又旺角中心點 又開到深宵 夫復何求 俾完錢行出門口去到7仔 聽到啊姐大嗌 啊妹咪走呀漏左野呀 回頭一看 媽呀我個埃風啊姐快步跑上前: 如果第二度就冇左架喇!我都咁話😭多謝你呀姨姨!
很喜歡這種 咩都有 的涼茶店
傳統涼茶 又有大眾化甜品
12點從灣仔離開書展
依然有得食!
老實說 32元 難得 (呀姐做到咁夜都抵啦)
菠蘿雖然罐頭貨色 卻食出童年回憶
西瓜哈蜜瓜亦很甜 可能我幸運吧!
其實還有其他中式糖水(麥米粥、紅豆沙、紫糯米、渣咋...)
又有西米撈 粉絲撈 涼粉撈
23蚊一個餸 又旺角中心點 又開到深宵 夫復何求

俾完錢行出門口去到7仔 聽到啊姐大嗌 啊妹咪走呀漏左野呀
回頭一看 媽呀我個埃風
啊姐快步跑上前: 如果第二度就冇左架喇!
我都咁話😭多謝你呀姨姨!
2014-07-19
$32 (宵夜)
2013-09-01 79 浏览
是夜跟程氏睇完戲,有點兒口痕,便決定食糖水。因為不太想等位,因此放棄選擇熱門的糖伯府,來到了泰和堂。之前其實已經黎過一次,因為唔使等位,價錢宜人,而且糖水選擇都多,覺得頗不錯。這裏主要售賣中式糖水,為了配合市場需要,也會售賣西式一點有生果在內的糖水。我們點了芒果撈和什果撈,份量頗大,芒果亦甜,算不錯。可惜椰奶過稀,像水。。。。。。這裏流動率都高,故等位時間不會太耐,要是吃罷晚飯想吃些清一點的甜品,這裏是不錯的選擇。當然對這裏的西式糖水期望過高。
是夜跟程氏睇完戲,有點兒口痕,便決定食糖水
因為不太想等位,因此放棄選擇熱門的糖伯府,
來到了泰和堂。
之前其實已經黎過一次,因為唔使等位,
價錢宜人,而且糖水選擇都多,覺得頗不錯。
這裏主要售賣中式糖水,為了配合市場需要,
也會售賣西式一點有生果在內的糖水
我們點了芒果撈和什果撈,
份量頗大,芒果亦甜,算不錯。
可惜椰奶過稀,像水。。。。。。
這裏流動率都高,故等位時間不會太耐,
要是吃罷晚飯想吃些清一點的甜品
這裏是不錯的選擇。
當然對這裏的西式糖水期望過高。
撈!
雲石大菜糕
2013-08-20
$30 (宵夜)
撈!
雲石大菜糕
那天約了朋友拿點東西,時間還尚早記得Andy 說過桑寄生蛋茶好喝,經過這裡見到有賣就來試試每桌都有這可愛的鴨子杯知道裡頭放些什麼嗎?!選擇很多,價格亦合理桑寄生蛋茶味道很淡 ~Andy也說這個很普普,都不合我們的口味啦夠冰凍的火麻仁,滑順又香濃比剛剛的好很多!!
那天約了朋友拿點東西,時間還尚早
記得Andy 說過桑寄生蛋茶好喝,經過這裡見到有賣就來試試
每桌都有這可愛的鴨子杯知道裡頭放些什麼嗎?!
選擇很多,價格亦合理
桑寄生蛋茶味道很淡 ~
Andy也說這個很普普,都不合我們的口味啦
夠冰凍的火麻仁,滑順又香濃比剛剛的好很多!!