之前成日聽朋友講,有間餐廳係食泰國素食,都唔係好想像到件事係點今日終於可以一試!😀午餐時段都幾抵食,$60一個主菜連嘢飲 (初一十五就貴$5)重點講吓我自己個餐✨️海南雞飯 3.5🧡/5雖然賣相一般,味道亦都唔算話好接近平時海南雞飯嘅版本但如果你當拋開"海南雞飯"嘅印象嚟試,整體食落都唔錯!黃飯應該係黃薑飯嚟,正氣配料有素雞,豆味香亦有素鵝,少少油但炸到外層好香口跟埋一碗豆腐菜湯仲有個辣辣哋嘅泰式醬汁食落幾開胃一set連餐飲真係好扺食!✨️泰式炒飯 3.5🧡/5朋友分咗啲俾我試吓呢個比較起上嚟同平時其他泰國餐廳食到嘅味道算係好貼近,唔會因為係素食就影響咗重點一讚,個炒飯食落好夠鑊氣,有風味!🔥另外其他朋友嘅餐感小姐冇試就不作評論,就咁貼相俾大家參考總結 3.5🧡/5雖然未去到好好味但朋友們都覺得呢個價錢嚟講係冇投訴嘅如果想食泰國嘢但又想食得健康啲,不妨嚟試下😊
今日終於可以一試!😀

重點講吓我自己個餐

✨️海南雞飯 3.5🧡/5

雖然賣相一般,味道亦都唔算話好接近平時海南雞飯嘅版本
但如果你當拋開"海南雞飯"嘅印象嚟試,整體食落都唔錯!
黃飯應該係黃薑飯嚟,正氣
配料有素雞,豆味香
亦有素鵝,少少油但炸到外層好香口
跟埋一碗豆腐菜湯
仲有個辣辣哋嘅泰式醬汁
食落幾開胃
一set連餐飲真係好扺食!

✨️泰式炒飯 3.5🧡/5

朋友分咗啲俾我試吓
重點一讚,個炒飯食落好夠鑊氣,有風味!🔥

另外其他朋友嘅餐感小姐冇試就不作評論,就咁貼相俾大家參考

總結 3.5🧡/5
雖然未去到好好味
但朋友們都覺得呢個價錢嚟講係冇投訴嘅
如果想食泰國嘢但又想食得健康啲,不妨嚟試下😊
2023-12-13 1328 浏览
早排經過宋皇臺站,見到有間新開嘅泰國素食餐廳,就決定試吓。餐廳打正旗號泰式素食,素食者可安心食用,唔使擔心有肉食或魚露等中伏食材在餸菜之中。我叫咗個素魚條、素雞球、泰式炒金邊粉嘅套餐。素魚條外皮香脆,內裏軟嫩,味道好似真嘅魚條咁。素雞球都唔錯,口感彈牙,味道香濃。泰式炒金邊粉嘅醬汁酸甜適中,金邊粉炒得彈牙,配埋素魚條、素雞球,真係好惹味。整體味道同口感都唔錯,呢間餐廳係一個不錯嘅選擇。素魚條:外皮香脆,內裏軟嫩,味道似真魚條素雞球:口感彈牙,味道香濃泰式炒金邊粉:醬汁酸甜適中,金邊粉炒得彈牙可以加啲辣椒醬,會更加惹味可以加啲青檸檬汁,會更加清爽
整體味道同口感都唔錯,呢間餐廳係一個不錯嘅選擇。

可以加啲辣椒醬,會更加惹味可以加啲青檸檬汁,會更加清爽
2023-12-04
等候时间
8 分钟 (堂食)
  • 素魚條
  • 素雞球
  • 泰式炒金邊粉
2023-12-09 787 浏览
食咗呢碟木瓜脆脆沙律,真係畀味蕾一個極致嘅體驗!酸酸甜甜,就好似一場美味旋風吹過,唔覺間係嘴裡盪漾。木瓜嘅清新,配埋其他新鮮嘅食材,係一道色香味俱佳嘅驚喜。啲木瓜脆脆啲質感,即係啲爽脆,一咬落去,就好似咬緊啲快樂!嗰啲滋味,唔會太濃烈,令人感到清新開胃。再加上啲其他蔬菜同埋醬汁嘅配搭,令到整個沙律更加豐富多彩。酸酸甜甜嘅滋味,就好似一場美味旋風吹過,唔覺間係嘴裡盪漾。啲醬汁唔會太重,令到木瓜嘅天然甜味更加凸顯出嚟。而啲蔬菜嘅新鮮度,就好似一把清風,吹走啲食後嘅倦意。依碟沙律係真係唔同凡響,唔係啱啱啲一般嘅食物。呢次嘅體驗,實在係一次異想不到嘅一餐
2023-11-21
  • 木瓜脆脆沙律
2023-12-07 554 浏览
呢排食嘢成日冇靈感,啱啱先渣車同女友經過九龍城。行行下,見到一間嘅泰國素食店,去咗食。心入面唔停咁諗住食啲咩好,最後決定嚟個泰式炒金邊粉。啲粉香軟啦,唔似啲一啖啖乾乾地,就係啱啱好。仲有啲新鮮蔬菜同埋香噴噴嘅泰式香料,啲味道一落肚就同味蕾開PARTY。啲素菜啲蔬菜啲粉啲醬,啲啲都啱啱啱好,就係啱啱正。啲菜嘅份量啱啱啱好,啲服都好周到,啱啱啱親切,啱啱啱滿足。不過,如果唔係鐘意辣嘢嘅話,記得同佢地講少啲辣。
2023-12-05
  • 泰式炒金邊粉
2023-09-08 958 浏览
海南雞是一道非常受歡迎的海南傳統名菜,其獨特的口感和豐富的營養價值深受食客們的喜愛。這道菜的主料是雞肉,經過烹調後,肉質鮮嫩,口感醇厚,香味濃郁。海南雞的口感醇厚,香氣四溢。由於烹制過程中使用了大量的海南特色調料,這道菜的海南風味非常濃郁。醇厚的口感和獨特的的風味正是這道菜的魅力所在。此外,海南雞的烹制方法也因地域不同而略有差異。在三亞地區,人們更喜歡將整只雞放進鍋中煮熟,這樣烹制出來的雞肉更加鮮嫩。而在海口地區,人們則更喜歡將雞肉切成塊狀,用油煸炒至金黃色後再燉煮,這樣烹制出來的雞肉更加入味。總的來說,海南雞是一道非常美味的佳餚,不僅營養豐富,而且具有濃郁的地方特色。無論是在海南本地還是其他地區,這道菜都深受人們的喜愛。如果你有機會品嘗到這道菜,一定不要錯過。

店舖打正旗號泰式素食,素食者可安心食用,唔使擔心有肉食或魚露等中伏食材在餸菜之中。由於店鋪不設訂座,晚市6點開始,要避開人潮就要早d開飯。店面空間細,座位有點侷促,而且廚房一忙, 有D菜式會暫停供應,要多多忍耐。魚餅拼蝦餅:其實我唔係好食到佢用咩材料去整, 估佢其中一款應該係蕃薯蓉整成,另一款好彈牙, 入面有香料,新鮮即制,好好食冬陰功: 入面有豆腐、蔬菜,少少辣,好惹味好開胃。正!一般泰式餐廳無素冬陰功,自己整的又無咁好風味,好正呀。香葉豆腐:個汁做得好味,豆腐粒先走油,外脆內軟,加上香葉,充滿泰式風情。
魚餅拼蝦餅
冬陰功
香葉豆腐
魚餅拼蝦餅
冬陰功
香葉豆腐
好久沒來九龍城吃泰國菜,這次到門口眼前一亮原來換了新裝修,坐得更舒服之餘,正宗泰國風味絲毫不減,仲有好多泰國齋零食和煮食醬料可以買呢。九龍城通街都係泰國菜,當中仲有一間專門做素食,都好受素食者歡迎㗎。這次來發現小店全新裝修,環境靚左好多,門口小賣部都擴充左,各式各樣泰國食品雜貨可以買走。泰國來的零食和醬料等等。空間唔算好大,坐得有少少逼,不過好食就唔計較咁多。平日午餐加左少少價,有飯有麵送冷熱飲品。除了套餐也可以散叫,如果約幾個朋友來吃可以叫幾款分享吃。全部都好吸引呢。5) 泰式炒金邊河粉 香茅汁 HK$60菜式都係澱粉質為主啦,每次來吃不同試試看,這次揀了pad thai,金邊粉咁闊好得意!入面有幾條仔素肉,大量花生粉香氣十足,味道酸酸甜甜風味不錯。香茅汁單飲超級甜,不過配著炒粉吃就比較平衡。我之前食過泰式海南雞飯和九層搭炒素雞都唔錯㗎。
泰國來的零食和醬料等等。
空間唔算好大,坐得有少少逼,不過好食就唔計較咁多。
平日午餐加左少少價,有飯有麵送冷熱飲品。
除了套餐也可以散叫,如果約幾個朋友來吃可以叫幾款分享吃。
全部都好吸引呢。
5) 泰式炒金邊河粉 香茅汁 HK$60

我之前食過泰式海南雞飯和九層搭炒素雞都唔錯㗎。
2023-02-22
2023-01-23 768 浏览
我哋年廿九嗰日去咗泰國素食食午餐,當日冇午市套餐,所以我哋就散叫餐牌上嘅菜式。大拼盤 ($170)我哋樣樣都想試D,所以就叫咗大拼盤。大拼盤有炸春卷、鮮春卷、炸蝦餅、炸魚餅、香葉包素雞、素魚條、素雞球,個人覺得香葉包素雞幾有特色,入面包住3件素雞,素雞質感好得意,實得黎有少少彈牙,似硬身版烤麩。鮮春卷主要包住紫椰菜、生菜、豆腐等食材,食材本身冇味道,所以要沾上醬汁黎食。猴頭菇黃咖喱 ($130)以咖喱農夫包嘅形式上菜,包嘅蓋好脆口,淋少少咖喱汁黎食仍然保持到香脆嘅口感。咖喱汁辣得黎帶有椰汁嘅香味,送飯一流,我哋都特登叫咗碗白飯share黎食,配料有猴頭菇、西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔、椰菜、芹菜等,猴頭菇應該走過油,質感較實,好似素咕嚕肉嘅口感,幾好食。香草炒豆腐 ($70)泰式炒金邊粉 ($70)上次黎食午市餐牌上嘅泰式炒金邊河粉,覺得好好食,但今次因為冇得叫午市餐牌,所以我哋就散叫泰式炒金邊粉。味道上一樣都係酸酸甜甜,只係麵底變咗幼身D嘅金邊粉,但一樣都咁好食。椰青 ($40)

大拼盤 ($170)

大拼盤

猴頭菇黃咖喱 ($130)

猴頭菇黃咖喱

香草炒豆腐 ($70)

泰式炒金邊粉 ($70)

香草炒豆腐、泰式炒金邊粉

椰青 ($40)

2023-01-20
2022-11-16 1507 浏览
二訪九龍城嘅泰國素食。餐牌上嘅菜式同我之前黎嘅時候差不多,但午餐嘅價錢統一加到$60,而其他小食同主食嘅價錢都加咗價。午餐: (送飲品-洛神花汁 Roselle)泰式炒金邊河粉 ($60)Pat Thai In Flat Noodles之前睇openrice嘅相以為冇咩配料,味道比較淡,點知食落好有驚喜。金邊河粉味道酸酸甜甜,似咕嚕肉嘅汁,配料有素肉(口感類似素咕嚕肉)、豆腐 (炸豆腐切條)、豆角,旁邊仲有花生碎、青檸等食材提供以自行調味,加入幾滴青檸後味道更加清新,增加咗泰式嘅風味。蝦餅拼魚餅 ($60)Deep fried fish & prawn cake蝦餅外脆內軟,質感類似薯蓉,再撈埋爽口嘅食材,例如青瓜粒、粟米粒同類似蓮藕嘅配料。魚餅就比較普通,用素肉漿整成,再撈埋豆角粒。本身兩者嘅味道都唔太濃,沾上旁邊嘅醬汁黎食,味道會變得酸酸哋。柚子沙律 ($70)Pomelo salad初頭我哋唔識食,以為柚子沙律只係將柚子肉撈埋紅辣椒碎同腰果就算,質感比較乾而且冇咩特色,點知食到一半先發現原來底下嘅醬汁比生菜蓋住咗,要撈埋底下嘅醬汁一齊食。醬汁花生味偏重,仲有少少花生碎,成碟沙律即

午餐: (送飲品-洛神花汁 Roselle)
泰式炒金邊河粉 ($60)
Pat Thai In Flat Noodles

蝦餅拼魚餅 ($60)
Deep fried fish & prawn cake

蝦餅拼魚餅

柚子沙律 ($70)
Pomelo salad
初頭我哋唔識食,以為柚子沙律只係將柚子肉撈埋紅辣椒碎同腰果就算,質感比較乾而且冇咩特色,點知食到一半先發現原來底下嘅醬汁比生菜蓋住咗,要撈埋底下嘅醬汁一齊食。醬汁花生味偏重,仲有少少花生碎,成碟沙律即刻好食咗好多。不過個人覺得價錢偏貴。

柚子沙律

柚子沙律

椰青 ($40)
Young Coconut

2022-11-11
2022-10-16 1014 浏览
係香港能揾到間泰國素食餐館好味又係素食真心難!估吾到係九龍城揾到間,值得推介木瓜脆脆沙律,酸酸甜甜,很開胃,2個人試左4樣野加杯泰國凍啡(真心不推介),全單HK$360左右,温馨提示佢中午3點至6點休息,免白行一趟,平日有一日係休息既,記得打去問下至好去啦!
  • 木瓜脆脆
2022-10-01 902 浏览
泰國素食 九龍城城南道28號地下星期六下畫2點多來到呢間「泰國素食」諗住食下素,店內已經坐滿了人,沒有台要等候;因lunch只到3點,已經開始要落last order,我們便先點餐。蝦餅拼魚餅:裏面有豆蓉芋頭等材料整成,幾特別。素肉串燒:同想像不同,不是用素肉而是用了腐皮,有點失望,唔點醬係完全冇味,不過點醬後加了不少分,好香香茅、魚露味同夠辣。九層塔辣炒河:好惹味,不過素牛肉得三塊,仲要好似手指甲咁細塊….埋單兩百多元,其實唔算貴,不過食完唔太飽,要去買糖水;而鋪面非常狹窄,坐得不舒服;覺得有啲唔抵食…
泰國素食
九龍城城南道28號地下

蝦餅拼魚餅:裏面有豆蓉芋頭等材料整成,幾特別。

素肉串燒

九層塔辣炒河

2022-10-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
九層塔辣炒河
向來知道九龍城出名泰國菜,同行嘅朋友係素食者,佢搵到呢間泰國菜 全部都係素食!!沙嗲串燒 個味好香濃 口感定係睇落都好似真嘅肉🤭以假亂真椒鹽豆腐 呢個比較失望本身預期係外皮脆,裡面係白滑豆腐點知係硬身&乾身嘅菠蘿炒飯 不過不失 比較濕身九層塔炒公仔麵 係special menu事實上係比較少見 好惹味呀~ 呢間泰菜性價比高,不過空間比較逼,坐得唔算好舒服,不過感覺幾地道。配埋椰青水,perfect match 🇹🇭👍🏼

向來知道九龍城出名泰國菜,
同行嘅朋友係素食者,
佢搵到呢間泰國菜 全部都係素食!!

沙嗲串燒 個味好香濃
口感定係睇落都好似真嘅肉🤭以假亂真

椒鹽豆腐 呢個比較失望
本身預期係外皮脆,裡面係白滑豆腐
點知係硬身&乾身嘅

菠蘿炒飯 不過不失 比較濕身

九層塔炒公仔麵 係special menu
事實上係比較少見 好惹味呀~

配埋椰青水,perfect match 🇹🇭👍🏼
2022-01-30
今晚路過九龍城,見這家吃素的,門面窄窄,但人氣旺盛,即管試下。嗯,菜單也挺吸引,泰國素食,未試過,有些驚喜。這飲品很特別,不是叫龍眼冰,而是“龍眼汁“,原來其實入面不是普通糖水,是椰青水,青甜!先來一客最不健康的煎炸小食,“蝦餅拼魚餅” ... 蝦餅是芋頭,口感欠奉,但魚餅顏色味道都好,口感也相似,不錯。“素鹹魚炒芥蘭”,芥蘭好明顯灼過火才拿出來炒,太冧,汁又多,完全沒有炒過的感覺,一點鑊氣也沒有。況且,還以為會用泰國芥蘭苗,怎知是中國芥蘭 !未能盡興,讓我食完還要在門口那些泰國菜檔買一包泰國芥蘭回家改天我自己在家再弄一次過口癮!給這個未如理想的芥蘭吊起鋪癮,多點了一個香口菜“香草餅”,唔,這個挽回不少分數。咖哩味,𥚃面有香草碎,另外有可能的是豆腐、耶菜花,汁酸辣甜,像海南雞的辣醬,惹味!

嗯,菜單也挺吸引,泰國素食,未試過,有些驚喜。

2021-10-21
預約左去九龍城做泰國SPA,梗係要順路食個泰國午餐,又來到正宗好味的泰國素食。午市套餐真係好抵食,這次叫海南雞飯賣相幾犀利,$50落樓有飲品仲有碗湯飲下。在九龍城眾多泰國餐廳中間,找到這間沒有肉吃的泰國素食。平日一個人來吃叫這個午市套餐最抵食,價錢都係 HK$50 - HK$58,仲有杯泰式飲品。雞飯來之前有碗生菜豆腐粉絲湯飲下,味道鹹鹹地唔算好特別,就係同海南雞飯個湯差唔多,不過料就更豐富,碗底仲有舊白蘿蔔添。海南雞飯 HK$50擺盤都幾浮誇的海南雞飯,黃色的是薑黃飯,飯上面仲有少許薑蓉。飯面有四件炸腐皮卷,夠鑊氣好脆口,旁邊仲有半條素雞和一些蔬菜,整個非常豐富!食完飯當然要望一望有甚麼泰國食材可以買回家,產品種類都幾多元化,有好方便的素冬陰公即食麵、杯麵和罐頭等等,也有醬料和零食,平日有自己煮飯的話不能錯過。

在九龍城眾多泰國餐廳中間,找到這間沒有肉吃的泰國素食。

海南雞飯 HK$50

2021-10-20
📣屯馬線開通 🚇 真的「泰」興奮 🎶夏日炎炎 ☀️🥵 搭全新港鐵缐到 小曼谷🇹🇭 九龍城 「素」街必食 「泰國素食」(มังสวิรัติไทย)小店 持素多年夫婦 👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳堅持泰國直送香料 🌿🧄+ 鑊氣十足 🥘 一解相思 曼谷之苦 Sizzling hot summer turned the historic Kowloon City 🏰 into a real little Bangkok. Must have vegetarian 🌱 delicacy Thai Vegetarian Food prepared with authentic ingredients imported directly from Thailand 🇹🇭 Recommended dishes 必吃炸魚/ 蝦餅 Veg Deep fried fish 🐟/ shrimp 🦐 cakes 牛肉沙律 Veg beef 🐮 salad 香葉包雞 Deep fried chicken 🐔 wrapped in Pandan leaves 🌿冬蔭功 Tom Yum soup 🌶 🥣 辣椒膏炒蜆 Stir fry
📣屯馬線開通 🚇 真的「泰」興奮 🎶

Recommended dishes 必吃
牛肉沙律 Veg beef 🐮 salad
冬蔭功 Tom Yum soup 🌶 🥣
辣椒膏炒蜆 Stir fry clam 🐚with chill sauce 🌶
2021-07-04
等候时间
30 分钟 (堂食)