2024-09-25 511 浏览
放工經過旺角要買d野,買完之後想食下野,就決定搵間泰國野食下。燒豬頸肉沙律新鮮爽口,酸甜適中,每一口都帶出豬頸肉嘅鮮美滋味,令人回味無窮。冬蔭功湯係泰好記嘅招牌之一,佢既湯味算係濃郁同鮮甜,配料亦都算豐富。黃咖哩雜菜配蒜蓉包都正,咖哩既香氣好吊味,配菜新鮮又爽口,而蒜蓉包都算外脆內軟,要搭配埋雜菜同咖哩汁,味道一流。生蝦刺身帶有海鮮嘅鮮甜味道,鮮味再搭配埋清新嘅薄荷和柚子醬汁,好鬼清爽又開胃,啱晒做前菜。

2024-09-24 438 浏览
在旺角的泰國餐廳泰好記,我體驗了一次令人難忘的美食之旅。餐廳的氛圍輕鬆愉快,泰籍店員的熱情態度更是讓人倍感親切。首先點了冬陰功湯,濃郁的椰漿與香茅的香氣交織,微辣的口感讓人欲罷不能,絕對是泰國料理的經典之作。接著是燒牛肉肉沙律,肉質鮮嫩,搭配新鮮的蔬菜和特製醬汁,清新又開胃。而拼盤中的蝦餅、魚餅和雞卷,每一樣都充滿了層次感,口感酥脆,讓人一試成主顧。香葉辣椒海鮮河粉更是亮點,泰國濶河粉滑順,與海鮮的鮮味相得益彰,香辣的調味令人回味無窮。最後,青檸沙冰清爽可口,為這頓美餐畫上完美的句號。總的來說,泰好記是一個值得一再造訪的佳選,無論是食物還是服務,都讓人感受到泰國的熱情與美味。

2024-09-18
  • 香葉辣椒海鮮河
2024-09-22 672 浏览
今日黎到旺角覓食,呢間真係又抵食又好味👍🏻我地叫左豬頸肉沙律,呢個都幾令我驚喜喎。沙律上面有新鮮嘅蔬菜,嫩滑嘅豬頸肉食得出有炭燒味,再配上泰式醬汁味道酸酸甜甜,幾種既口感慢慢咁滲出黎,特別開胃,口感好豐富😌食泰菜點會唔叫馬拉盞炒通菜,通菜炒得啱啱好唔會過老,辣度適中,搭配上馬拉盞嘅香辣醬汁,真係無叫錯喎!👍主食方面就點左豬肉濕炒河,河粉炒得香滑,豬肉份量唔少亦都唔靭,味道濃郁,湯汁滲透每一條幾厚身既河粉,食到停唔到口呀😂😋另外仲有一樣就係佢地既蒜蓉包,外脆內軟,蒜蓉味十足,平時好少食,今次過足癮喇😁最後,飲品方面我地揀左椰青同青檸梳打,清新又解渴,岩哂中和所有辛辣嘅味道
今日黎到旺角覓食,呢間真係又抵食又好味👍🏻

2024-09-20 539 浏览
通菜街出名多餐廳,今次試下依間泰國菜-泰好記,真係幾易記個名.侍應都係泰國人1️⃣泰式酸辣鳳爪好大碟,好多隻鳳爪,爽口.撈埋洋蔥,車厘茄.醬汁好辣,比其他泰國菜更辣,唔食得辣嘅就小心啦.💰HKD$782️⃣菠蘿炒飯熬辣辣,加入肉鬆三色豆雞肉,腰豆,幾香口.💰HKD$653️⃣泰式蛋包金邊粉賣相吸引,個蛋整得好靚,炒得入味.💰HKD$884️⃣蝦醬炒通菜香濃,菜嫩💰HKD$785️⃣椰青💰HKD$40龍眼冰💰HKD$30
1️⃣泰式酸辣鳳爪
💰HKD$78

2️⃣菠蘿炒飯
熬辣辣,加入肉鬆三色豆雞肉,腰豆,幾香口.
💰HKD$65

3️⃣泰式蛋包金邊粉
賣相吸引,個蛋整得好靚,炒得入味.
💰HKD$88

4️⃣蝦醬炒通菜
香濃,菜嫩
💰HKD$78

5️⃣椰青
💰HKD$40

龍眼冰
💰HKD$30
🩵炸蝦餅午市優惠價加配,蝦餅幾厚肉,唔會炸到好油膩~🩵泰式咖喱軟殼蟹鍾意佢個質感,加左蛋去煮,杰杰地好岩送飯,加左一碗黎碗飯,一流😆🩵黃咖哩牛肋粒飯咖哩味香濃~ 牛肋粒唔鞋,仲有少少軟筋位,跟餐$12加配串燒(豬肉、雞肉各一串)🩵薄餅咖哩一定要配薄餅,好貼心咁一開四,唔洗用手撕😛😛🩵芒果沙冰芒果味幾香,好大杯,跟餐加$8,CP值極高😆🩵千層糕超軟身,有咬口,仲要唔係三角形既椰汁千層糕,有花花造型,好睇又好食🤤
🩵炸蝦餅
午市優惠價加配,蝦餅幾厚肉,唔會炸到好油膩~

🩵泰式咖喱軟殼蟹

🩵黃咖哩牛肋粒飯

🩵薄餅
咖哩一定要配薄餅,好貼心咁一開四,唔洗用手撕😛😛

🩵芒果沙冰
芒果味幾香,好大杯,跟餐加$8,CP值極高😆

🩵千層糕

2024-09-15 483 浏览
係旺角大街呢家都係連鎖大型餐廳,相反內街反而可以發掘唔少小店,今日食晏時間經過呢間泰菜,門口餐牌幾經濟,所以就入去試下。黃咖喱牛肋粒飯🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️咖喱椰奶味好夠🍛,唔辣,咸咸甜甜好惹味,唔洗食餸都食左成碗飯。有汁剩唔想浪費😋,所以另外再叫左個脆口蒜蓉包同薄餅點汁食🤣。至於牛肋粒,估唔到好淋,而且又多又大舊,絕對滿足。✨炭燒豬頸肉✨🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️呢度既豬頸肉好大份,又有炭燒香😍,迫左油香出黎🤩,再配埋佢既酸汁就更加正。必點!豬頸肉上湯河🅰️🅰️🅰️🅰️豬頸肉呢款佢地浸湯,就無左炭燒香,但係份量都俾足👍。而河粉係粗身既,唔會碎濕濕,但係個個湯偏淡,如果濃味返少少就好☺️。之後我地叫左幾款跟餐小食,加12蚊就有兩串串燒🍢或兩隻雞翼或蝦餅🍤,其實都幾抵玩😎。尤其係泰式串燒出面唔平,呢度12蚊就有兩串,真係幾唔錯。至於雞翼有少少雪味,呢度扣左D分,但係開骨令我地容易進食,細心分要俾❤️。呢間餐廳係旺角遊客集中地,但係價錢親民,份量足夠,無論主菜、小食味道都合格有餘,偶爾幾款都有驚喜。絕對值得推介大家黎試下。地址:旺角通菜街75-77號地舖#泰好記@泰好記#旺角美食#咖喱#炭燒豬頸肉#泰國菜#泰菜

黃咖喱牛肋粒飯🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

#炭燒豬頸肉
#泰國菜
#泰菜
2024-09-14 589 浏览
這間隱藏在旺角「女人街」的泰國餐廳評價甚高,今天一試,果然不錯。我們點了冬陰功湯、燒魚和午市套餐,加個甜品,抵食之餘也有水準。冬陰功湯($75)~~首先試一試泰國菜必吃的冬陰功湯。配料有大蝦仁、秀珍菇、洋蔥和小蕃茄。味道溫和,不過辣也不過鹹,卻是順喉濃郁,洋蔥煮到軟腍令湯底帶點甜味,有火喉。燒鰂魚($168)~~非常好食!鰂魚大條厚肉。揭開魚皮,露出白滑的魚肉,魚肉沒有腥味,就算不蘸醬汁都好好食。再揭開魚肚和撥開香料,見到魚肚位非常乾淨,証明非常新鮮。套餐($70):馬拉盞豬頸肉炒粉絲 + 雞翼2隻 + 鹹檸七喜~~午市套餐有炒粉絲,很是驚喜。泰國粉絲炒得爽口乾身,還有紅蘿蔔、芽菜和蛋片,口感非常豐富。豬頸肉也有好多片。芒果糯米飯($68)~~黑白糯米,誠意十足。黑糯米有口感,白糯米軟糯。選用泰國芒,清甜微酸多汁。

冬陰功湯($75)

燒鰂魚($168)
燒鰂魚

芒果糯米飯($68)
2024-09-11
2024-09-11 459 浏览
今日行過通菜街,又發現一間未食過嘅泰國菜,作為泰菜控,一定要入去試下啦🤩。🐂醉邁牛腩$168身邊有個牛腩🥘愛好者,去到邊都要食牛腩,為咗就佢就點咗呢個牛腩食,一上枱見到啲牛腩好大嚿,賣相並沒有太大期待,但係入口好驚喜🤩,每一舊都煮到好腍好入味,好似清湯炆牛腩咁。而底下仲有幾舊蘿蔔同生菜🥬,最欣賞啲蘿蔔炆到超腍又好夠味,仲帶少少辣辣地,食完好開胃,送飯一流。🐔泰式乾炒河$68炒河有豬🐷牛🐂雞🐔可以揀,我揀咗雞肉,略嫌雞肉炒得未夠入味,但係河粉就炒得好夠鑊氣,入口香滑煙靭。🥓燒豬頸肉$80豬頸肉燒到火候🔥剛剛好,入口外脆內嫩。🍧芒果沙冰$32超大杯嘅🥭芒果沙冰,芒果鮮甜。

🐂醉邁牛腩$168

🐔泰式乾炒河$68

🥓燒豬頸肉$80
豬頸肉燒到火候🔥剛剛好,入口外脆內嫩。

🍧芒果沙冰$32
超大杯嘅🥭芒果沙冰,芒果鮮甜。

📍旺角 女人街 果然有許多 隱藏性價比的美食✨泰式咖喱軟殼蟹 $168看到軟殻蟹又怎能不點~ 而他們這份的咖喱是黃咖喱是大家都能吃得到的辣度~咖喱🍛偏稠身 𥚃面有大量爽脆椒類洋蔥🧅蔬菜 裹滿咖喱🍛 清爽惹味軟殼蟹也超級掛汁 外小脆硬 內軟 又香 又好咬 而且這家的泰式咖喱 無論沾仼何美食都好吃😋✨生蝦刺身 $95生蝦彈牙 必點他們家的泰式辣醬~ 香辣刺激~令人開胃 而旁邊的炸蝦頭 但因為是個冷盤 炸蝦頭也是暖身不熱 卻還是帶小香酥脆✨泰式炸豬皮 $30這份才$30 卻來了一大碗 超脆炸卷卷炸豬皮 帶小硬是個送酒好物 真想再多還一份帶回家 和大家分享~✨薄餅 $30一共六片 外酥內韌 沾上咖哩 一片進口 平衡咖喱的濃膩度✨蒜蓉包 $38有點咖喱的 一定要點蒜蓉包 蒜蓉🧄香 而包身已烤到酥脆帶小硬把蒜蓉包泡在咖喱🍛𥚃 也不怕軟掉~ (大家一定會想再多吃吃一片的那種~✨燒豬頸肉 $80噢~~果然必點燒豬頸肉 有夠軟嫩!!邊邊烤得焦香炭香~加他們所附的醬汁 有夠開胃 不過沾咖喱的話 也真不錯吃😌✨燒鰂魚 $168一開始還怕骨頭很多 誰知每邊四分三的都沒有骨頭的 都是白白微鹹的軟魚肉 而且也
📍旺角 女人街 果然有許多 隱藏性價比的美食

泰式咖喱軟殼蟹
✨泰式咖喱軟殼蟹 $168

生蝦刺身
✨生蝦刺身 $95
生蝦彈牙 必點他們家的泰式辣醬~ 香辣刺激~

泰式炸豬皮
✨泰式炸豬皮 $30
這份才$30 卻來了一大碗 超脆炸卷卷炸豬皮 帶小硬
是個送酒好物 真想再多還一份帶回家 和大家分享~

薄餅
✨薄餅 $30
一共六片 外酥內韌 沾上咖哩 一片進口 平衡咖喱的濃膩度

蒜蓉包
✨蒜蓉包 $38

燒豬頸肉
✨燒豬頸肉 $80
噢~~果然必點燒豬頸肉 有夠軟嫩!!邊邊烤得焦香炭香~
加他們所附的醬汁 有夠開胃 不過沾咖喱的話 也真不錯吃😌

✨燒鰂魚 $168
一開始還怕骨頭很多 誰知每邊四分三的都沒有骨頭的
都是白白微鹹的軟魚肉 而且也不需要太用力 就已經可以把魚肉推出來🥰

串燒三拼(豬/牛/雞)-六串
✨串燒三拼(豬/牛/雞)-六串 $108
也太大串了吧!!不是應該說是肉們偏大塊~肉香 調味料也滿香的~
稍黏竹籤 肉軟間又帶咬口 我們還把也一起

椰青Coconut
✨椰青Coconut $40
很清甜耶~~而且超滿的!!不愛喝的大家 也要試試 肯定會不小心再偷吸幾口~~
(椰肉也是小香小甜的~也很易挖~ 一秒覺得自己回到泰國🇹🇭喝椰青🤣

泰式凍咖啡(少甜少冰)
✨泰式凍咖啡(少甜少冰)$25
大家一定要少甜 哈哈哈 他們真的是泰式飲料🥤來的~~有夠甜👍
他們的咖啡☕️底也不像我們一般在香港的 反而比較像在東南亞喝到的~

他們除了性價比以外 店𥚃的員工都是泰國🇹🇭的女生~~
(真的不用擔心他們的美食啦~這價格可以可以😌
蒜蓉包
燒豬頸肉
串燒三拼(豬/牛/雞)-六串
椰青Coconut
泰式凍咖啡(少甜少冰)
2024-09-10 384 浏览
旺角通菜街可說是一條美食街,不同國家的美食都可以在這裡品嚐得到,今天到訪「泰好記」享用我喜歡的泰國菜-🔹二人套餐 $399▶️燒豬頸肉沙律豬頸肉厚薄適中,燒得外脆內嫩,油脂及肉香豐富,配合車厘茄、胡蘿蔔絲、沙律菜及酸辣汁,夠開胃▶️椰汁雞湯由雞肉、菇菌、車厘茄、南薑及香菜等材料熬製而成,雞肉及菇菌嫩滑,湯品口感順滑熱度足,椰香濃郁▶️黃咖喱雜菜有西蘭花、椰菜花、芥蘭、馬鈴薯、洋蔥、菇菌及胡蘿蔔等,掛汁力強;咖喱汁濃稠而味道溫和▶️蒜蓉包香脆的蒜蓉包蘸上咖喱汁夠滋味▶️生蝦刺身生蝦厚肉大隻,鮮爽彈牙▶️拼盤 (小)炸蝦餅、炸雞卷及炸魚卷各 2 件炸物毫不油膩,口感細滑彈牙,尤其喜歡複餅及雞卷▶️飲品:青檸梳打清新微澀,甜度不高,解渴之選▶️飲品:熱柚子蜜柚子份量足,潤喉之選▶️甜品:椰汁西米糕濃郁的椰漿配上粉綿的芋頭粒及軟糯的西米糕,口惑味道皆一流
🔹二人套餐 $399
▶️燒豬頸肉沙律
▶️椰汁雞湯
▶️黃咖喱雜菜
▶️蒜蓉包
香脆的蒜蓉包蘸上咖喱汁夠滋味
▶️生蝦刺身
生蝦厚肉大隻,鮮爽彈牙
▶️拼盤 (小)
炸蝦餅、炸雞卷及炸魚卷各 2 件
炸物毫不油膩,口感細滑彈牙,尤其喜歡複餅及雞卷
▶️飲品:青檸梳打
清新微澀,甜度不高,解渴之選
▶️飲品:熱柚子蜜
柚子份量足,潤喉之選
▶️甜品:椰汁西米糕
濃郁的椰漿配上粉綿的芋頭粒及軟糯的西米糕,口惑味道皆一流
2024-09-08
原先想去一間旺角樓上舖食串燒,點知去到先發覺執咗,但旺角通菜街一向出名多美食,好快我就搵到另外一些我想食嘅嘢喇。泰好記 THAI HO KEE📍旺角通菜街75-77號🐮醉邁牛腩 $62個名吸引咗我,於是就點選。牛腩第一眼望落肉好乾好瘦,但點知口感軟腍帶點辣味,配埋白飯,直頭係絕配😋飲品就加咗 $8叫咗一杯特飲~芒果沙冰,🥭芒果沙冰應該用左新鮮芒果去整,芒果味好濃,夏天消暑一流!加咗 $12叫咗小食~泰式炸蝦餅,蝦餅外酥裡嫩,口感彈牙,蝦味鮮濃,配埋泰式辣醬酸甜醒胃,一人份量剛好。呢間位於旺角通菜街的平民泰式料理,有驚喜而且選擇很多,有泰式小食、肉類、海鮮、炒粉麵飯、燒烤及泰式甜品等,款式一應俱全而且價錢非常親民。#香港 #美食 #小店 #旺角 #泰國菜 #foodie

泰好記 THAI HO KEE
📍旺角通菜街75-77號

🐮醉邁牛腩 $62

#香港 #美食 #小店 #旺角 #泰國菜 #foodie
2024-09-01
  • 芒果沙冰
2024-09-08 238 浏览
行經女人街,每次兩旁都見到好多吸引嘅餐廳。今次就揀咗呢間由泰國人主理嘅泰菜,餐廳環境寬敞舒適,幾適合一班人聚會🙌🏻🐽燒豬頸肉炭燒豬頸肉嗰邊燒到少少脆,但仍然保留到豬肉口感嫩滑👍🏻配埋個泰式Sauce,超級開胃!🥘咖哩炒大蜆 (配蒜蓉包)咖喱味超濃郁,大蜆肥美兼份量十足!一粒沙都冇,超級推薦!我仲叫多咗份蒜蓉包送汁😝正!🦐燒蝦泰式蛋包金邊粉食泰菜必叫金邊粉,呢間嘅金邊粉上面鋪咗一層薄薄嘅蛋皮,仲有大蝦襯托,賣相吸引!配以大量花生碎、芽菜,炒得相當入味😋開頭覺得自己叫得太多嘢食,但每樣嘢都比想像中出色,最後竟然清晒😆🙌🏻

🐽燒豬頸肉

🥘咖哩炒大蜆 (配蒜蓉包)

🦐燒蝦泰式蛋包金邊粉
2024-09-02
2024-09-08 182 浏览
女人街不嬲都多嘢食,有時諗唔到食咩就會亂入一間,今次去咗一間都幾抵食嘅泰國嘢,個名仲係食字,叫做泰好記😂嘢食嘅選擇都相當多,基本嘅泰國嘢都有齊。叫咗10次有九次我都食嘅香葉肉碎煎蛋飯,肉碎炒得好香,而且非常之夠味,唔錯!另外仲有馬拉盞炒通菜,非常大兜,而且好夠鑊氣,好有泰式風味👍🏻而紅咖喱牛肉亦都好足料,除咗肥牛之外,亦都有茄子、四季豆等等,非常惹味!另外叫咗一份蒜蓉包,蒜蓉包都焗得好香脆,而且搽得夠多蒜蓉牛油,夠香!嘢飲就叫咗食泰國嘢必飲嘅珍多冰同椰青,非常之解暑!

嘢飲就叫咗食泰國嘢必飲嘅珍多冰同椰青,非常之解暑!
2024-09-06 196 浏览
地方寬闊,多卡位,泰式裝潢,播住泰文歌,夠哂地道!Lunch set選擇多,而且價錢非常親民!👉🏻黃咖哩牛肋粒飯 牛肋粒份量多,軟嫩又唔鞋,配濃郁嘅黃咖哩,咖哩嘅香氣撈白飯一流!👉🏻蟹肉炒飯好多蟹肉鋪面,炒飯唔會好油膩,粒粒分明入味!加$12有小食👉🏻炸蝦餅切開共四小件,金黃酥脆,配泰式甜辣醬提升風味!👉🏻串燒豬肉雞肉各一串,調味適中,配沙嗲醬一齊食更惹味!👉🏻椰汁雞湯湯底濃郁,入口滑順,有好多雞肉同菇,兩個人飲都分到好多碗!👉🏻泰式燒魷魚成條燒魷魚,好鮮,咬口好彈牙爽口,炭燒微焦風味更香口!👉🏻泰式凍奶茶茶香濃郁,奶茶醇厚!👉🏻泰式凍咖啡咖啡香,口感順滑!
地方寬闊,多卡位,泰式裝潢,播住泰文歌,夠哂地道!

Lunch set選擇多,而且價錢非常親民!

👉🏻黃咖哩牛肋粒飯

👉🏻蟹肉炒飯
好多蟹肉鋪面,炒飯唔會好油膩,粒粒分明入味!

加$12有小食
👉🏻炸蝦餅
切開共四小件,金黃酥脆,配泰式甜辣醬提升風味!

👉🏻串燒豬肉雞肉
各一串,調味適中,配沙嗲醬一齊食更惹味!

👉🏻椰汁雞湯
湯底濃郁,入口滑順,有好多雞肉同菇,兩個人飲都分到好多碗!

👉🏻泰式燒魷魚
成條燒魷魚,好鮮,咬口好彈牙爽口,炭燒微焦風味更香口!

👉🏻泰式凍奶茶
茶香濃郁,奶茶醇厚!

👉🏻泰式凍咖啡
咖啡香,口感順滑!
2024-09-01 224 浏览
泰好記 (旺角).▪️二人套餐$399▪️.叫左個比較貴少少嘅二人套餐包曬前菜小菜小食甜品先來個燒豬頸肉沙律🥗 都係燒豬頸肉片多.湯方面由於屋企人都唔好辣所以揀左椰子雞湯,有少少酸酸哋應該係青檸飲落都有泰式嘅感覺.主菜方面,佢包括黃咖喱雜菜配蒜蓉包,蒜蓉包唔使點汁已經好有味另外仲包個細嘅小食拼盤,入面有魚餅蝦餅等,配上泰式辣醬夠香口!.由於二人套餐仲會送埋甜品同埋兩杯飲品,我哋其中一杯就叫咗椰汁沙冰!.📌 泰好記 (旺角)旺角通菜街75-77號地舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
泰好記 (旺角)

▪️二人套餐$399▪️
叫左個比較貴少少嘅二人套餐
包曬前菜小菜小食甜品
先來個燒豬頸肉沙律🥗 都係燒豬頸肉片多

湯方面由於屋企人都唔好辣
所以揀左椰子雞湯,有少少酸酸哋應該係青檸
飲落都有泰式嘅感覺

另外仲包個細嘅小食拼盤,入面有魚餅蝦餅等,
配上泰式辣醬夠香口!

📌 泰好記 (旺角)
旺角通菜街75-77號地舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️