2021-07-19 227 浏览
酥炸皮蛋 包皮蛋非常創新,外脆內軟,好有特色!配有紫薑酸酸甜甜,估唔到同皮蛋咁夾,而且開邊件數都好多!😍😍😍 泰式椰汁雞湯有好多雞肉同洋蔥 , 有多種類菇,非常足料! 雞肉非常嫩滑,椰香味夠濃,酸酸甜甜好開胃!🥰🥰🥰 蛋包大蝦炒金邊粉金邊粉好有特色係用咗蛋包住嘅! 上面仲有數隻大蝦! 🍤🍤🍤非常吸引而且仲有好多花生碎,同金邊粉一齊食就好夾,非常香口! 金邊粉裏面亦都有芽菜,炒得味道剛剛好! 鹹肉炒芥蘭 芥蘭炒得好有鑊氣,用蒜蓉炒好入味! 鹹肉有啲似燒腩仔! 😋😋😋 飲品凍檸檬茶凍檸檬茶可特別要求糖漿另上!👍🏻👍🏻👍🏻 蝶豆花梳打水 梳打水紫色非常靚 , 因為用咗蝶豆花! ☺️不會甜, 適合健康人士!😋
酥炸皮蛋

蛋包大蝦炒金邊粉

鹹肉炒芥蘭

飲品
凍檸檬茶
凍檸檬茶可特別要求糖漿另上!👍🏻👍🏻👍🏻

蝶豆花梳打水
我和好友好久沒見面,心癮開始發作,於是約定去黄埔Aeon行街,好友推介之下來到地庫的泰國餐廳「泰拍耶」,美食俘虜了我們,特別到此一遊,享受泰式的美食佳餚,同她盡興吃一餐。進入泰拍耶,環境雅緻舒適,佈置和擺設十分美觀,充滿泰式的格調,愉快的氣氛。店內特高樓底,人多也不感覺侷促,空間感很好,環境整齊優美,舒適很寫意,乾淨整潔,氣氛輕鬆。我點選了二人精選套餐,包括有頭盤、湯類、主菜及飯類或麵類,食物質素良好,上菜速度頗快,享受美食的滿足滋味。泰式菠蘿炒飯炒飯彈牙爽口,配上豐富的食材,蝦、菠蘿、炒蛋、蟹柳、肉鬆及腰果等,食材肉質嫩滑,品嘗到鮮味,提升了味道很清新,令口感昇華,特別美味,我們都很鐘意。炸蝦餅炸蝦餅粉漿適中,咬落脆卜卜,一口咬下去,嫰滑有彈性,口感層次豐富,細膩美味,讓人一試難忘。泰式燒雞 (半隻)燒雞很香,濃郁的,肉質爽滑有咬口,惹味開胃的感覺,蝦片非常香脆,整體齒頰留香,非常滋味。玉子豆腐肉碎湯湯入口夠熱,真材實料,湯很清甜,見到巳想即時飲下去,味道不俗,湯入面有玉子豆腐、肉碎及蔬菜等,湯渣可以食,一點也不膩,十分滿足。飲品我們叫了蝶豆花椰汁冰及熱薑茶,蝶豆花椰汁冰藍色幾靚,味

炸蝦餅

泰式燒雞 (半隻)

玉子豆腐肉碎湯

飲品

我們叫了蝶豆花椰汁冰及熱薑茶,蝶豆花椰汁冰藍色幾靚,味道清新,帶出絲絲甜意在心頭,甜味適中,恰度好處,令人心曠神怡。熱薑茶味道幾好,喝後喉嚨感到一陣舒適,中和之前的濃味食物,非常止渴。

泰拍耶(紅磡)
地址:紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖
2021-07-14
2021-07-17 248 浏览
跟友人逛完Aeon來吃晚飯,餐廳設有2-4人套餐,價錢方面中規中矩,最後點了2人精選套餐。 上菜速度快,先上飲品,蝶豆花椰汁冰不會太甜,藍色漸變層色美美的;泰式香茅薑茶夠薑味,不錯。頭盤——炸蝦餅一碟有4件,蝦餅炸得香脆;主菜點了泰式青咖喱豬肉,咖喱帶點辣勁,汁多,椰味香濃配白飯/薄餅吃一流呀(*¯︶¯*)而泰式冬蔭湯是較酸的那種,感覺有點像喝蕃茄湯,酸酸辣辣,倒是挺合我的個人口味,哈哈。至於濕炒海鮮河粉,滿滿的配料,河粉加上甜豉油炒,不錯。整餐飯性價比不錯喔。

跟友人逛完Aeon來吃晚飯,
上菜速度快,先上飲品,
蝶豆花椰汁冰
2人精選套餐
頭盤——炸蝦餅一碟有4件,蝦餅炸得香脆;
青咖喱豬肉

泰式冬蔭湯
濕炒海鮮河粉
至於濕炒海鮮河粉,滿滿的配料,河粉加上甜豉油炒,不錯。

整餐飯性價比不錯喔。
2021-07-12
蝶豆花椰汁冰
2人精選套餐
青咖喱豬肉
泰式冬蔭湯
  • 炸蝦餅
  • 青咖喱
2021-07-15 134 浏览
After finishing our grocery shopping at Aeon, it was already dinner time, thus we decided to have dinner first before heading home. PHAYA THAI was located inside AEON Style at the Whampoa, couple of minutes walk from Whampoa MTR. They offered dinner set as well as ala carte menu, serving appetizers, salad, soup, main, rice or noodles, vegetables, drinks and desserts etc. Mixed mung bean in coconut milk was smooth and milky, sweet in taste and those jelly was soft and chewy. Butterfly pea in coco

Mixed mung bean in coconut milk was smooth and milky, sweet in taste and those jelly was soft and chewy. Butterfly pea in coconut milk was milky and sweet too.

Deep fried century egg was fried till the skin was crispy and yet the egg inside was soft, with sweet and sour sauce provided to enhance the taste.

Pork Thai green curry - It was creamy and slightly thick in texture. It was flavourful and spicy, with plenty of vegetables and pork in it. Pork was chewy and juicy.

Tom Yum seafood soup - It consisted of mushroom and tiger prawn in it. Soup was clear and spicy. Mushroom was chewy and juicy and prawn was fresh and juicy too.

Thai fried rice with prawn paste - The chef was generous with the portion of the rice, enough for 3 to 4 person's serving. Rice was fried till chewy and fragrant, with strong prawn taste. It consisted of fried egg, pork floss and sausage cubes, making it tasty.
2021-07-12 139 浏览
近排Aeon 做緊升級家居組合展,同朋友睇完之後就過左黎Aeon 入面既泰國菜餐廳😋😋佢有兩款2人餐,個個配合都好吸引好想食,最後我地揀左2人精選套餐 ($298)酥炸皮蛋熱辣辣炸出黎既皮蛋,側邊包住蝦餅🍤呢種食法我第一次食😆😆都幾好味幾得意🙂🙃🙂🙃辣椒膏炒大蝦成碟有好多隻大蝦,每隻大蝦都剝咗中間嘅殼☺️☺️可以啖啖肉好方便👍🏻👍🏻辣椒膏未唔會太辣,都幾夠惹味,細細碟但份量好足泰式椰汁雞湯平時都係飲開冬陰功湯既,今次個朋友唔係太食得辣就揀咗佢🤣朋友就讚不絕口😚😚因為個湯好香嘅泰式香料味,仲有勁多配料,啖啖都有啲雞肉同埋菇🐥🍄🍄飲完之後勁飽😋😋不過都真係好好味😆😆濕炒海鮮河粉個濕炒海鮮河勁大份😱😱完全唔二人份量😂😂四人都應該夠晒食,個底嘅河粉炒得幾入味,仲好大份添,面頭有少少濕濕地嘅汁,配上唔同嘅海鮮🤩魷魚、蝦之類嘅嘢,味道都唔錯珍多冰椰汁冰兩杯泰式夾冰冰都幾好飲,今次嘅珍多冰就剩係得綠色幼幼地條狀嘅嘢🤔🤔其實我都唔係好分到每個地方嘅珍多冰點解有啲唔同🤣🤣不過夾埋椰汁就係好飲☺️☺️📍 泰拍耶 (紅磡)紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖

酥炸皮蛋

辣椒膏炒大蝦

珍多冰
椰汁冰

📍 泰拍耶 (紅磡)
紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖
2021-07-09 410 浏览
好經常到黃埔地標景點船中的AEON Style購物,今日來到地下一層的泰拍耶晚餐。餐廳裝修很精緻,裝修充滿了活力的綠色,非常優雅。燒豬頸肉生菜包$88 燒豬頸肉生菜包,豬頸肉沙律裡有洋蔥、芫茜、蔥……等,燒豬頸肉醃得非常入味,胡椒味非常濃郁,用生菜包著食,酸酸辣辣又爽口,真的非常惹味 ,第一次食這麼美味的豬頸肉沙律~~!!海南雞半隻$106海南雞都可算是泰式菜的招牌菜之一,我今晚就要了半隻海南雞,海南雞的外表金黃金黃,雞肉軟腍又香滑,況且食落啖啖肉~!玉子豆腐肉碎湯$78玉子豆腐湯裏面有玉子豆腐、粉絲、芹菜、芫茜、蔥、肉碎及娃娃菜……等,整個湯真的清潤又清甜!!蝦醬炒飯$75 蝦醬炒飯份量都很多,飯粒粒分明,帶點煙韌的口感,炒飯裏面有臘腸、雞蛋、豆角及肉鬆……等,味道帶點蝦醬,炒得很香口,好味道!蒜蓉炒通菜$72小小的一碟蒜蓉炒通菜,充滿了廚師的功架,炒得爽口又入味!最後當然少不了甜品,要了椰汁西米糕,裡面芋頭及粟米粒,香濃幼滑的椰汁令甜品食落更有口感及美味!!

餐廳裝修很精緻,裝修充滿了活力的綠色,非常優雅。

燒豬頸肉生菜包$88

海南雞半隻$106

玉子豆腐肉碎湯$78

蝦醬炒飯$75

蒜蓉炒通菜$72
小小的一碟蒜蓉炒通菜,充滿了廚師的功架,炒得爽口又入味!

2021-07-08 194 浏览
屯馬開通真的不興奮鍾意食泰國野 🇹🇭 嘅我地見到屯馬線開左當然諗住去多d 九龍城食野啦但見到好多去人嘅報導😿唯有去返黃埔搵到依間好似新開張嘅Phaya Thai門口幾靚,都廢事搵其他喇,就試下佢前菜 🥗 酸辣無骨鳳爪沙律個汁酸酸地辣辣地幾開胃去骨嘅鳳爪食得好方便份量都唔少作為前菜十分適合飯 🍚 泰式菠蘿炒飯材料好多好豐富有提子乾🍇 ,蝦 🍤 ,肉鬆, 魷魚🦑, 腰果, 雜菜炒飯本身有咖哩嘅香味而每樣配菜份量都適中撈埋一齊食落有十分有層次係造得非常唔錯肉 泰式燒雞 🐓 配蝦片雞肉燒得好香表皮脆肉嫩滑醃料調味亦造得唔錯蝦片炸得脆,但唔油膩湯海鮮 🦞 冬蔭功大蝦頭湯 🍲 睇圖都知落足料啦海鮮嘅鮮味融晒入湯度最後叫左2杯凍飲一杯珍多冰一杯椰汁冰2杯都好香好重椰奶味香得黎,甜味唔重抵讚珍多冰 亦十分多jelly落足料好飲!最後要讚下 d staff 幾好幾細心會問d 野啱唔啱食洗唔洗幫我地分左碗湯
屯馬開通真的不興奮

鍾意食泰國野 🇹🇭 嘅我地
見到屯馬線開左
當然諗住去多d 九龍城食野啦
但見到好多去人嘅報導😿
唯有去返黃埔

搵到依間好似新開張嘅Phaya Thai
門口幾靚,都廢事搵其他喇,就試下佢

前菜 🥗

酸辣無骨鳳爪沙律

個汁酸酸地辣辣地幾開胃
去骨嘅鳳爪食得好方便
份量都唔少
作為前菜十分適合

飯 🍚

材料好多好豐富
有提子乾🍇 ,蝦 🍤 ,肉鬆, 魷魚🦑, 腰果, 雜菜

炒飯本身有咖哩嘅香味

雞肉燒得好香
表皮脆
肉嫩滑
醃料調味亦造得唔錯
蝦片炸得脆,但唔油膩

海鮮 🦞 冬蔭功大蝦頭湯 🍲

最後要讚下 d staff 幾好幾細心
會問d 野啱唔啱食
洗唔洗幫我地分左碗湯
2021-07-06 172 浏览
呢間泰國🇹🇭菜位於黃埔Aeon地庫 一於試試佢先 員工好有禮貌 一入門口就打招呼安排入座👍🏼餐牌都幾有特色 清晰易明!泰式椰汁雞湯呢個椰汁雞湯入面有好多雞汁 果然好足料 飲落帶點椰香 飲落又酸酸地 店員話係因為放左d新鮮青檸汁 好開胃啊!泰式肉碎生菜包呢個肉碎炒得好惹味 雖然叫左少辣 但都幾辣 肉碎好juicy 包埋生菜一流啊👍🏼👍🏼泰式豬手 一上枱真係嚇親我地 個豬手份量超大份!豬手忟到好淋 好入味 好易c開嚟食!咸肉炒椰菜苗食泰國嘢又點少得叫個菜🤚🏻 醃咗的豬肉配埋椰菜苗 調味啱啱好 個菜都炒得軟硬適中🤩

泰式肉碎生菜包

泰式豬手

咸肉炒椰菜苗

2021-07-05 125 浏览
三個人叫咗個二人海鮮精選套餐再加一個蒜蓉炒通菜套餐揀咗:泰拍耶大蝦柚子沙律泰拍耶咖喱黃咖喱麵包軟殻蟹泰式冬蔭公湯泰式菠蘿炒飯個沙律好入味,超級好味,連我朋友唔食沙律都食到唔停,不過淨係有2隻大蝦,但係我哋有三個人,計唔到可以點分,果然係一個二個餐個咖喱軟殼蟹包超大,三個人都食唔晒,不過不失,不過個蟹又係勁力,得個包大同勁多咖喱我的朋友話柚子沙律同冬蔭公最好味炒飯冇咩味我覺得通菜還可以,不過兩個朋友都話淡味我哋仲叫咗珍多冰三個人食咗576,食唔晒個麵包同炒飯,太多,都好味同分量多
三個人叫咗個二人海鮮精選套餐再加一個蒜蓉炒通菜
套餐揀咗:
泰拍耶大蝦柚子沙律
泰拍耶咖喱黃咖喱麵包軟殻蟹
泰式冬蔭公湯

我的朋友話柚子沙律同冬蔭公最好味

炒飯冇咩味

我覺得通菜還可以,不過兩個朋友都話淡味

我哋仲叫咗珍多冰

三個人食咗576,食唔晒個麵包同炒飯,太多,都好味同分量多
2021-07-03
2021-06-30 247 浏览
星期三收工想去AEON買平野,買完野見到呢間泰國餐廳好多人排隊,好似好吸引,決定入去試一試。餐牌有好多不同選擇,有好多款唔同套餐。我同朋友冇叫到套餐,單點咗扎肉沙律,椰汁雞湯,黃咖喱,蛋包大蝦炒金邊粉同馬拉盞炒通菜。飲品方面叫咗龍眼冰同椰汁冰。~~扎肉沙律食落酸酸辣辣,好開胃。扎肉份量都好多。~~椰汁雞湯好香椰汁味,飲落酸酸地,但唔辣。好啱唔食得辣既朋友仔。D雞肉食落都好嫩滑。~~黃咖喱好惹味,好香椰漿味。D雞同薯仔都吸曬d咖喱汁,好好味。~~蛋包大蝦炒金邊粉賣相好靚。份量都好多,味道岩岩好,吾會太酸,好有鑊氣。D大蝦食落都好彈牙。~~馬拉盞炒通菜好有鑊氣。D通菜炒得好入味,食落辣辣地,好惹味。~~龍眼冰好多龍眼肉,好清甜。~~椰汁冰好重椰汁味,唔會太甜。

~~扎肉沙律
食落酸酸辣辣,好開胃。扎肉份量都好多。

~~椰汁雞湯

~~黃咖喱
好惹味,好香椰漿味。D雞同薯仔都吸曬d咖喱汁,好好味。

~~蛋包大蝦炒金邊粉

~~馬拉盞炒通菜
好有鑊氣。D通菜炒得好入味,食落辣辣地,好惹味。

~~龍眼冰
好多龍眼肉,好清甜。

~~椰汁冰
好重椰汁味,唔會太甜。

2021-06-27 219 浏览
星期五放工去咗黃埔花園行aeon 順便食埋飯好彩AEON入面有幾間餐廳好似都唔錯,又唔係太貴環境都幾好又唔算多人二人餐好抵食不過冇我想食嘅嘢紫色嘅椰子冰好靚甜甜地另外要咗一杯薑茶好香清炒椰菜苗$68好新鮮好翠綠魚露青芒果絲軟殼蟹沙律$98軟殼蟹好鬆脆青芒果是酸酸地好開胃仲有腰果增加口感海鮮冬陰功大頭蝦湯$82二人份量但我覺得夠三至四個人有大頭蝦一隻仲有青口蝦蘑菇黃咖喱麵包軟殼蟹$128好大個好多咖喱個麵包好軟熟外脆內軟咖喱好香唔辣好平好大個好抵食
星期五放工去咗黃埔花園行aeon 順便食埋飯
好彩AEON入面有幾間餐廳好似都唔錯,又唔係太貴

環境都幾好又唔算多人

咖喱好香唔辣
好平好大個
好抵食
2021-06-25 159 浏览
柚子大蝦沙律🥗蝦同柚子都係jumbo size 配料好多 大蔥nuts 好惹味!椰汁雞湯上桌暖笠笠啱晒喺落雨天入商場食飯!!有大量秀珍菇、草菇、雞肉同車厘茄真係好抵嗌 又飽肚又足料Main就嗌咗半隻春雞平時都好驚嗌雞十有八九都係嚡口但哩隻真好嫩好多汁真係啱啱先出爐咁另外我哋比張相吸引咗嗌咗蛋包金邊粉不過實物同圖片有啲出入但食落都好香口👍🏻大蝦👍🏻👍🏻飲品我地嗌咗泰式奶茶同珍多冰小驚喜!可以少甜少冰好多間都唔得架我知😂好好飲!最後我貪心嗌多咗個甜品 但真係好香好軟好滑但今次份量我哋嗌得多咗啲🥺唔想嘥嘢食 食完勁飽🥰啱啱好可以行Aeon 超市特價日😍
柚子大蝦沙律🥗

蝦同柚子都係jumbo size
配料好多 大蔥nuts 好惹味!

椰汁雞湯上桌暖笠笠

啱晒喺落雨天入商場食飯!!
有大量秀珍菇、草菇、雞肉同車厘茄
真係好抵嗌 又飽肚又足料

• 珍多冰
  • 泰式椰汁雞湯
  • 蛋包大蝦炒金邊粉
2021-06-25 335 浏览
今日整天落雨,呢的天氣真的令人鬱悶,所以一定要食啲香辣惹味食物提升食慾。同朋友行完 ARON 已經三點有少少餓,決定揀咗呢間位於黄埔天地5/6期地庫的泰國餐廳「泰拍耶」,吾使多講就估到係食泰國菜啦。餐廳環境十分衛生舒服,因為入座時間已經3:00,人流不算太多。 職員告訴我們仍然有午市套餐供應,而且選擇很多。我們首選決定食「醉貓炒河」($76),河粉入口爽口不會太淋,味道少少辣,炒得很香口及惹味。然後追加小食炸蝦餅($15),蝦餅是即叫即炸的,入口脆卜卜熱辣辣很不錯。然後配凍鹹檸七,立即清熱解暑啱啱好($8)。另一個套餐揀咗「海鮮冬陰公湯檬粉」($75),海鮮用料十足,小食配青木瓜絲沙律($15),酸酸的開胃醒神,十分清新。配埋蝶豆花椰汁冰($10),椰汁香而不太甜,非常好。我自己特別喜歡「蝶豆花椰汁冰」。蝶豆花具有預防血壓上升、抗發炎,還有鎮靜、放鬆的效果,據說更是泰國女姓常飲用的健康飲品,多飲有益。
今日整天落雨,呢的天氣真的令人鬱悶
,所以一定要食啲香辣惹味食物提升食慾

然後配凍鹹檸七,立即清熱解暑啱啱好($8)

醉貓炒河

配埋蝶豆花椰汁冰($10),椰汁香而不太甜,非常好

套餐「海鮮冬陰公湯檬湯/青木瓜沙律/蝶豆花椰汁冰」
追加小食「青木瓜沙律沙律」

我自己特別喜歡「蝶豆花椰汁冰」。
,多飲有益

醉貓炒河
套餐「海鮮冬陰公湯檬湯/青木瓜沙律/蝶豆花椰汁冰」
追加小食「青木瓜沙律沙律」
2021-06-24 94 浏览
準備轉工 同事fellwell 我 今次黎試下呢間泰拍耶 地點超近地鐵站 不過可能唔算平 所以 人流都唔算多——————————-泰式海鮮冬陰功湯河睇落賣相好足料好豐富識落都有海鮮什錦嘅不同口感 冬陰功好啱香港人口味偏酸少少而不會太辣—————————-泰式酸辣無骨鳳爪個人唔係太鍾意食酸辣冷盤 不過呢個作為小食幾好食 十分之開胃————————- 泰式炸單骨雞翼比較普通 只係純粹將啲雞翼炸透咗 但係可能炸得太耐 入邊啲肉質唔夠滑有啲鞋口

——————————-
泰式海鮮冬陰功湯河

—————————-
泰式酸辣無骨鳳爪

————————-
泰式炸單骨雞翼
2021-05-19 602 浏览
今晚約左Friend食過,專登入黃埔試下呢間網評話平靚正既泰國菜。 地點超方便,黃埔D1一出轉右就到👍 環境服務都唔錯2條友為左食個軟殼蟹麵包,就嗌左個2人海鮮餐 $338 另奶茶咖啡凍飲+$12/轉特飲+$20雜錦拼盤(細): 樣樣都夠熱香脆,味道唔錯泰拍耶招牌黃咖哩軟殼蟹麵包: 好大盤呀,齋食呢個已經飽,麵包一上枱好香脆,不過放耐左麵包底浸淋左就會韌,不過咖哩味道真係好好食,而且超多咖哩,一定夠沾晒成個包,如果食得晒既話😂泰式椰汁雞湯 有雞肉磨菇蕃茄仔,椰汁味幾香濃,仲有酸酸地既味道,幾開胃牛肉泰拍耶招牌泰式船河 上面幾條炸豬皮既野就唔多脆口,又無味,一般。 湯底Ok,牛肉份量都正常,仲有3粒牛丸幾好食P.S. 如果唔太飲湯(因為都飽到飲唔落),2條友散叫好似仲化算🤣 不過套餐係抵食既,除返每人都係$200有找

雜錦拼盤(細): 樣樣都夠熱香脆,味道唔錯