2022-07-07 648 浏览
今晚叫咗青咖哩雞、烤餅、鍋巴、蒜蓉炒通菜,很新鮮,味道好香,青咖哩尤其出色,最後仲有大菜糕甜品送,好有藍精靈嘅感覺。尤喜愛老闆嘅親民,他滿場飛和食客們傾偈、影相,好有賓至如歸的感覺!
2022-07-01 672 浏览
去食泰國嘢,又想揀間唔限時嘅去左泰泰平日晚飯都爆滿,好多人,店員服務好有禮貌,又會講解餐牌生蝦沙律正常水平,個汁幾好個魚係店員推介,估唔到泰式炸魚咁好食,炸完唔乾 肉依然好嫩滑,加埋個汁超好食,大家食到得返啲骨 咖喱海鮮焗南瓜呢個比較細個,但個咖哩汁好好食,估唔到咖喱唔一定配薯仔,配南瓜都幾好味最後不得不介紹呢一個芒椰奶冰,而家冇得飲許x山,呢個味道有啲似,但係啲芒果冰係由新鮮芒果打出嚟,加埋啲椰奶真係好好飲喎
去食泰國嘢,又想揀間唔限時嘅
去左泰泰

平日晚飯都爆滿,好多人,店員服務好有禮貌,又會講解餐牌

生蝦沙律
正常水平,個汁幾好

咖喱海鮮焗南瓜

順道經過,帶媽咪(泰國人)去食lunch。見餐牌竟然有彩虹粉,好少泰國餐廳有,就點嚟試下,有驚喜。係用大塊河粉,咁先正宗架麻,泰國回憶返哂嚟,而且好多料,高度還原泰國正宗。吹水間同老闆講我們家在泰國賣泰式魚餅,老闆竟然不畏挑戰,叫我試佢嘅自創菜式“魚乒乓”,此菜式本體正是泰式魚餅。Well,合格。保留到泰式魚餅嘅靈魂亦有新鮮感。
2022-04-28
  • 魚乒乓
2022-04-22 1115 浏览
生菜包好好味 椰子雞湯都好出色同特別 員工非常之有禮貌 今次有啲意外倒瀉咗嘢 員工即刻幫手而且仲免費補返俾我哋 服務一流好驚喜 絕對會再幫襯員工亦都好熱情 第一次試 好難忘😇😇

員工亦都好熱情 第一次試 好難忘😇😇
生菜包
生菜包
2022-04-04 1035 浏览
今日來到位於佐敦嘅泰泰食個泰式午餐,叫咗一個豬頸肉飯。店內有泰國人招呼你,裝修都幾靚值得打一吓咭,位置闊落舒適幾有空間咁。嘢食方面用金屬盤上枱非常有泰式味道,豬頸肉份量唔錯夠飽肚,特別醬汁甜甜哋幾開胃。飲品我叫咗個檸茶,佢係泰式茶底係另一番風味。唯獨價錢係區內算係上級,尾中不足。
2022-03-02
午餐
  • 豬頸肉飯
2022-04-02 929 浏览
換左部新電話,好有雅興影食物相🖐🏻🥳 Iphone13 Pro 3鏡頭影相真係好靚,好影拍出靚相呀———!🎥🎥掛住家鄉泰國,要食泰菜頂下癮😍🥴呢間位於尖沙咀的泰國菜,午市套餐有配特飲🥂 另可加配小食,而且價位好合理+$28的飛天炒通菜,仲要大大碟❗️好好味😋真心可以encore🤫臨尾叫咗個一口芒果糯米飯🥭芒果好夠甜💛💛老闆仲好好人免費請我地食💖好感謝!當日叫餐(以下價格為午市套餐,晚市請以餐廳餐牌為準)💖泰式炒金邊粉($69)💖香葉肉碎炒飯($68)💖黃金入球($78)💖飛天炒通菜($59)🤪總結就係:價錢合理、味道又好,午餐的份量無因為價錢相宜而特意扣減😆餐桌夠闊落唔會逼,坐得好舒服,唔會趕客走真正的良心生意❤️下次一定會再去!「泰」好味!❤️
換左部新電話,好有雅興影食物相🖐🏻🥳
掛住家鄉泰國,要食泰菜頂下癮😍🥴
呢間位於尖沙咀的泰國菜,午市套餐有配特飲🥂
另可加配小食,而且價位好合理
臨尾叫咗個一口芒果糯米飯🥭
芒果好夠甜💛💛
老闆仲好好人免費請我地食💖好感謝!

當日叫餐(以下價格為午市套餐,晚市請以餐廳餐牌為準)
💖泰式炒金邊粉($69)

💖香葉肉碎炒飯($68)

💖黃金入球($78)

💖飛天炒通菜($59)

🤪總結就係:
價錢合理、味道又好,午餐的份量無因為價錢相宜而特意扣減😆
餐桌夠闊落唔會逼,坐得好舒服,唔會趕客走真正的良心生意❤️
下次一定會再去!「泰」好味!
❤️
2022-03-13 729 浏览
疫情下對外賣要求都期望不大, 朋友介紹吓呢間喜出望外, 最感動係啲嘢份量足, 夠新鮮, 生蝦刺身竟然呢個時候仲會用新鮮蝦做, 仲要自動幫你整埋炸蝦頭送埋俾你.牛肉沙律啲牛好有牛肉味❤️真心抵讚喜出望外的外賣經驗
外卖送餐
  • 泰式青檸燒牛肉
  • 咖喱蟹
  • 生蝦刺身
  • 炭燒豬頸肉
2022-02-22 637 浏览
新正頭出街食 lunch,間間都出特別 menu,價錢翻一翻,見泰泰居然仲有平日嘅午餐 menu,當然第一時間入去幫襯。餐牌上好多嘢都好吸引,多番思考下,最後叫咗炸豬扒椰漿麵,餐飲配熱視帝奶茶(即泰式奶茶)。呢度嘅衛生非常好,除咗提供紙袋裝口罩外,所有餐具又用裝咗熱水嘅杯盛載,值得一讚。椰漿麵雖然面頭有兩大隻辣椒,但其實唔係好辣,反而湯底幾稠,掛麵度高,椰汁味亦非常濃郁,湯入面仲有唔少肉碎同炸蒜粒,令到湯底味道更加豐富,好食👍。另一個驚喜係麵嘅質地非常堅韌,一啲都冇浸腍,勁有咬口。至於炸香茅豬扒質素都唔錯,炸得香脆之餘肉質亦夠 juicy。反而杯奶茶比想像中淡,下次可以試下其他飲品。

2022-02-21 518 浏览
好期待老公帶我日食D乜佢話同啲酒肉朋友試過呢間嘢好好味不過佢話今日full booking訂唔到位要等佢call返轉頭睇吓有冇位🥲最後竟然真係有位😆同埋唔知係咪因為同老公食我覺得樣樣都好好味首先嚟個炸皮蛋,再嚟嘅柚子沙律鹹鹹甜甜酸酸咁好正仲有嗰個燒牛肉😋簡直係笑得剛剛好加埋啲蒜片簡直係冇得頂仲有個湯,簡直係飲到底同埋碟菜👍🏻👍🏻咁多味餸雖然佢比下去,但係都好味真係冇介紹錯我要再食多幾次呀
好期待老公帶我日食D乜
佢話同啲酒肉朋友試過呢間嘢好好味
不過佢話今日full booking訂唔到位
要等佢call返轉頭睇吓有冇位🥲
最後竟然真係有位😆
同埋唔知係咪因為同老公食
我覺得樣樣都好好味
首先嚟個炸皮蛋,再嚟嘅柚子沙律
鹹鹹甜甜酸酸咁好正
仲有嗰個燒牛肉😋
簡直係笑得剛剛好
加埋啲蒜片簡直係冇得頂
仲有個湯,簡直係飲到底
同埋碟菜👍🏻👍🏻
咁多味餸雖然佢比下去,但係都好味
真係冇介紹錯
我要再食多幾次呀
2021-11-04
庆祝纪念
生日
2022-02-10 375 浏览
今日又嚟食午餐,叫咗個未試過嘅黃咖哩素食炒米粉加泰式奶茶,再加個椰菜苗同散叫咗個泰泰飛天素魚。可能因為戴口罩聽錯,嚟咗個青咖哩素食炒米🤣,疫情下退相信會直去垃圾桶,所以我哋決定照食,同上次一樣係咁好味😋。個泰泰飛天素魚賣相真係先聲奪人,我哋兩個又冇問下,原來咁大碟😅⋯個素魚真係幾似魚,細細條魚柳炸脆,個汁似係由好多唔同香葉、洋蔥、辣椒「中」過加檸檬汁而撈成咁,酸酸辣辣好似飛咗泰國咁😋。素食入門者或者想減少捕殺嘅朋友就可以試下呢個。份量之大兩個人食咗一半,拎走一半,如果得兩三個人一齊食,可以有半份呢個選擇就好了。

泰泰飛天素魚
泰泰飛天素魚
初四先打電話去問真啟市未,應該係老闆本人接電話話已啟市,仲細心問我不如留埋位,早咗10少少去到,老闆話卡位嘅客人應該要趕返office所以2點會走,預咗留俾我,佢話坐住另外一張枱,一陣再轉位,仲交帶另一名員工留意住張枱。後來客人走咗就幫我哋轉咗卡位😊。今日叫咗午市套餐素食青咖哩炒米粉,香葉肉碎炒公仔麵,追加清炒椰菜苗,餐飲要咗兩杯是視帝泰式奶茶,再散叫咗四個泰泰素魚球(專登係為佢而來!),同蒜茸牛油雞翼。實在我孤陋寡聞,我喺其他泰國菜館係冇見過用咖喱汁炒米粉,個米粉炒得好好味,質地唔係星洲米嗰款乾身但又唔係啲汁水淋淋㗎,啲咖喱汁係剛剛好索曬入啲米粉度,係水潤嘅米粉,蔬菜嘅份量亦好夠。香葉肉碎炒公仔麵就鑊氣好夠,啲公仔麵嘅軟硬度亦都控制得好好!清炒椰菜苗個椰菜苗就長大咗少少,雖然唔係咁BB(不過呢種唔係本土嘅蔬菜,從外國進口係難預計啲⋯),以味道同爽脆度係炒得好好。🌟🌟🌟🌟🌟我最期待嘅泰泰素魚球,真係好鬼好味!新豬肉用腐乳醃咗再讓入個反轉嘅豆腐卜,堅係手工菜,反轉咗嘅豆腐卜炸完更鬆脆!因為呢個餸太出色,所以蒜蓉牛油雞翼後來先出場就有啲被比下去😅。泰式奶茶方面,我就覺得唔夠甜,但同行嘅兩位

泰式奶茶方面,我就覺得唔夠甜,但同行嘅兩位朋友就覺得甜度OK。

我係會再嚟encore,因為實在好少泰國菜館有咁多素食選擇!!
  • 泰泰素魚球
2022-01-10 972 浏览
餐廳為於佐敦深處,都要行一段路。不過,各項菜色的味道都不錯。環境裝飾設計不錯。泰式生蝦刺身。前面的炸蝦頭是可以食的,很脆。泰式拼盤。橙色的那個是炸蝦球,另一個忘記了。值得一提,旁邊的伴菜,炸蛋,也很好吃!青檸燒牛肉。下面的是芥蘭,炒得很入味。牛肉很嫩很入味。炸軟殼蟹,中規中矩,不錯。龍蝦炒粉絲,粉絲很入味。原隻菠蘿海鮮炒飯,和外面的水準差不多,飽肚之選。芒果糯米飯。旁邊的糕點是沒有味道的,必須要點椰漿才好吃。至於糯米飯就很高水準。

環境裝飾設計不錯。

泰式生蝦刺身

泰式生蝦刺身。前面的炸蝦頭是可以食的,很脆。

泰式拼盤

泰式青檸燒牛肉

青檸燒牛肉。下面的是芥蘭,炒得很入味。牛肉很嫩很入味。

泰式炸軟殼蟹

炸軟殼蟹,中規中矩,不錯。

海鮮炒粉絲

龍蝦炒粉絲,粉絲很入味。

原隻菠蘿海鮮炒飯

原隻菠蘿海鮮炒飯,和外面的水準差不多,飽肚之選。

芒果糯米飯

海鮮炒粉絲
原隻菠蘿海鮮炒飯
芒果糯米飯
2021-11-29 845 浏览
星期日晚同男朋友係佐敦Random搵野食~好彩有揀到呢間餐廳黎食咋————————————————————————店內嘅格局😌啱先入去個時比較多人要坐門口位🙀後尾少人d個時老細主動幫我地轉枱😻好niceHehe都算幾多選擇🤣好難揀呀🙀馬拉盞通菜好大碟呀正好食!大蝦粉絲煲好出色男朋友第一次食係咁讚好好食haha雖然佢粉絲個色幾深但又唔鹹喎好好食沙爹串燒牛豬雞各兩串haha又係男朋友係咁話好食嘅菜式haha覺得雞比較好食🥰最後有個細嘅芒果糯米飯正喎又唔會太甜太漏同埋d芒果都好甜😻不過隔離有d食落爽口嘅泰式糕點唔係好知係咩黎🤣整體而言誤打誤撞得黎又好正嘅餐廳D野食好食又大碟😌d服務仲好好!老闆好nice同埋staff都係(睇落似係泰國人黎)最搞笑係黎呢晚有5枱唔知係咪真係有人生日點左蛋糕~佢地幾個仲會同唱泰文生日歌(?)比佢地同幫佢地影相timHaha有趣嘅食飯經驗

————————————————————————

最後有個細嘅芒果糯米飯

整體而言誤打誤撞得黎又好正嘅餐廳

Haha有趣嘅食飯經驗

2021-11-23 643 浏览
之前吃過泰泰的午餐相當不錯, 於是和老友吃其晚飯, 泰泰老闆是誰大家可Google一下, 同樣是由金融業中途轉跑道, 老闆不會強調擴充及系統化, 而是用心煮好其泰國菜, 再在維持其原汁原味加添些新主意, 像是頭盤的炸蛋, 用上墨汁墨魚滑及蝦滑, 內裡核心是流心蛋, 外脆中間彈牙而內裡軟融的多重口感, 是炸蝦餅的進化. 烏頭新鮮去腥充分, 魚油與冬陰功湯結合味道更鮮, 而湯頭的酸辣不會搶走烏頭的鮮味, 更有醒胃和提鮮的作用.基本菜式如咖哩軟殼蟹及海南雞, 也處理得比很多九龍城泰國餐廳出色. 前者軟殼蟹口感香脆而酥香十足, 沒有油膱味. 咖哩看起來柔和, 但吃起來辣勁十足, 以香料味而非椰香味主導, 是我喜歡的類型. 海南雞不算肥但依然肉嫩皮滑, 當中的辣醬辣勁同樣比一般的強, 而且帶有如魚露般的咸香, 味道層次分明, 比起雞本身更有驚喜.

終於品嚐到 佐敦「泰泰」🇹🇭有心老闆 王主席 完美演繹正宗泰菜神韻 臨走時老板 再加句 ขอบคุณครับ (多謝kob-khun-krab) 一 🍀「素」念「泰」之情!Authentic Thai food found in the heart of Jordan! Chairman Wong whole-heartedly ❤️ delivers plant-based Thai delicacies with BeyondMeats™️ and OmniPork™️ for us green eaters 😋Recommended dishes 必吃Thai Thai Ba Ping Pong 泰泰炸素球 ☄️Thai Thai Veg Pot 泰泰石煱素雞 🥌🐣Flaming Veg Chicken 噴火素雞 🔥🐣Steam Veg Squid 明爐素海賊王🍲🦑BeyondMeat Lettuce Wrap 未來生菜包 🔮🥬🫓

Recommended dishes 必吃
Thai Thai Veg Pot 泰泰石煱素雞 🥌🐣
Flaming Veg Chicken 噴火素雞 🔥🐣
Steam Veg Squid 明爐素海賊王🍲🦑

Thai Thai Ba Ping Pong 泰泰炸素球 ☄️ BeyondMeat Lettuce Wrap 未來生菜包 🔮🥬🫓
Steam Veg Squid 明爐素海賊王🍲🦑
  • BeyondMeat Lettuce Wrap 未來生菜包 🔮🥬🫓
  • 甜品
  • Flaming Veg Chicken 噴火素雞 🔥🐣
  • Thai Thai Veg Pot 泰泰石煱素雞 🥌🐣
  • Thai Thai Ba Ping Pong 泰泰炸素球 ☄️