2016-10-13 271 浏览
泰國野看似周街都有 但唔係間間都有 抱住個勇字 我又去試泰菜啦😏 不過今次冇失望 正✨泰式金邊粉 一上碟 第一個感覺 洗唔洗咁大碟呀 起正 味道真係有泰國地道味道 不過我稍嫌金邊粉可以再諗身少少 再乾少少 不過其實已經好開心 係周邊居然有間咁嘅泰菜

2016-10-11
泰式金邊粉
隔離部門同事約下次食飯,話公司附近開咗間新嘅泰國餐廳。同事夜晚食過都幾好食,咁呢我哋部門同事就早着先機去食先😂lunch時間去都幾多人要等位,鋪頭細細咁衝動八九枱。我哋一行四人,就叫咗四個午餐。冬陰公湯河,多莞茜😍好味蝦幾大隻仲爽口少少辣。菠蘿炒飯啲新鮮菠蘿好大粒好開心😋好足料泰式金邊粉,粉濕左啲啲,好好味不過差左半邊青檸。青咖喱雞飯,呢啲時候最怕唔夠汁,呢度好大碗咖喱汁餸飯👍🏻👍🏻👍🏻多汁到可以做青咖喱湯飯讚👍🏻好多豆角好健康,不過呢佢哋用雞柳唔係用雞球。四個餐都包飲品,我加左五蚊叫龍眼冰⋯同唔使加錢嘅檸檬水size一。樣。細⋯同埋呢度飲唔選擇就少,有既都係紙包,可能午餐平所以無得揀。唔使加一只係$45抵食。值得一提,平得黎份量係大仲足料,食到好飽,返到公司四個都不約而同飯氣攻心勁眼瞓,好彩唔使開會😂下次再黎食。
陰功河
陰功河
菠蘿飯
青咖啡雞飯
2016-09-18 236 浏览
香葉辣辣肉碎伴白飯煎蛋泰式奶茶本來無嘜胃口,看到別的客人點餐,神情那麼享受,我又叫一客品嚐,一食馬上知道什麼是天外有天!果然好食,食肉大增,什麼冷氣感冒都好了。奶茶免費

香葉辣辣肉碎伴白飯煎蛋

泰式奶茶

本來無嘜胃口,看到別的客人點餐,

神情那麼享受,我又叫一客品嚐,

一食馬上知道什麼是天外有天!

果然好食,食肉大增,什麼冷氣感冒都好了。

奶茶免費
2016-09-17
午餐
  • 海南雞飯,午餐香葉辣辣肉碎伴白飯煎蛋
2016-09-17 207 浏览
像置身泰國品嚐舌尖上的美食。黃咖哩炒蚧很多膏!白灼獅蚶!炸蝦餅魚露雞!馬拉盞通菜椰青,純芒果汁。感謝神創造人類的美味食物的恩賜。一個字「正」可惜沒有煲仔魚翅和燕窩同芒果糯米飯。總結:物超所值,超級平宜,人人都享受到秦國美食文化。值得再點讚。水晶晶、沙華D吸
像置身泰國品嚐舌尖上的美食。
黃咖哩炒蚧很多膏!
白灼獅蚶!
炸蝦餅
魚露雞!
馬拉盞通菜
椰青,純芒果汁。
感謝神創造人類的美味食物的恩賜。
一個字「正」
可惜沒有煲仔魚翅和燕窩同芒果糯米飯。
總結:物超所值,超級平宜,人人都享受到秦國美食文化。值得再點讚。[色]
水晶晶
、沙華D吸
2016-09-15
  • 炸蝦餅,黃咖哩炒蚧
一朝早滿腦子都係肉碎豆豆飯,lunch決定去碰碰運氣,又真係搵到間泰國小店,唔好諗咁多衝埋去啦~見到餐牌即刻望下有無肉碎飯先,仲有得揀豬定雞咁招積,唔該要個豬肉碎豆豆煎蛋飯丫。落完order話咁快凍泰茶就送上,味道尙可,略嫌甜味太搶,茶味唔夠濃,欠缺泰茶獨特香味。不過個肉碎飯加番唔少分,望落好多肉碎同豆豆,飯餸比例1:1,加埋九層塔、大小紅辣椒一齊炒,真係好香~食落好惹味,豆豆又炒得夠爽脆,味道偏濃,送飯啱晒。最想講一講塊青瓜,通常伴碟嘅都未必新鮮,「搏一搏啦~」咬落雖然未算得上好fresh,但食到有青瓜果種清甜味,而且爽口,反而呢個有驚喜😂一路食緊果時不停有人幫襯,肉碎飯印象唔錯,下次有機會再試下其他先~