2017-03-04 151 浏览
泰式火鍋冬陰功湯底湯底係用左正宗嘅冬陰功,味道好香濃,冬陰功味好重,食落有蔬菜(香菇、番茄)、同海鮮(大蝦)嘅甜味,再帶點香辣味,而且湯底較稠身,似落好creamy,好黎做火鍋湯底一定會好惹味!配菜order左走地雞同大拼盤一份,首先要加入雞入湯底煮,等湯吸左雞肉嘅鮮味,湯底會更加好飲。因為湯底夠creamy同濃味,雞肉厚厚沾滿左冬陰功嘅湯汁,食落味道好香濃,肉質香嫩,正!大拼盤入面有大青口、蝦、牛肉等等,材料都幾新鮮,湯底咁好飲,煮咩都好好食😂;最後加入個粉絲落去,吸哂湯嘅味道,簡直人間極品!

冬陰功湯底

2017-03-04 141 浏览
今晚漫無目的係鳳德邨一帶搵食,行到去環鳳街見到有間裝修企理泰國餐廳,就入去一試,今晚選擇坐係店外的枱進餐!少不了會揀冬蔭公湯,個湯好惹味,而且啲蝦都好大隻,不錯的選擇!如果食素的話,店內有供應冬蔭公素菜湯!叫了碟泰式炒金邊粉,廚師炒得好乾身!沙律叫咗碟大蝦柚子沙律,啲柚子不是碎濕濕,是一小件,一小件,食落口比較有囗感椰菜苗當然少不了,今晚用蒜蓉炒,但就份量細咗啲,但都幾好味蒜蓉包好香口,正另一少不了要叫的係芒果糯米飯,最欣賞係可以椰漿另上
叫了碟泰式炒金邊粉,廚師炒得好乾身!
椰菜苗當然少不了,今晚用蒜蓉炒,但就份量細咗啲,但都幾好味
蒜蓉包好香口,正
另一少不了要叫的係芒果糯米飯,最欣賞係可以椰漿另上
2017-03-02 246 浏览
黃大仙祠是唯一一個我認識的黃大仙地標,當天要往家住黃大仙友人探訪,所以便相約到黃大仙午餐去! 環鳯街跟港鐵站有點距離,幸好由友人帶路,否則我的 Google Map 和嘴巴 (問路)又要啟動了! 經過一段步程,終於到達了「Thai Western」,名字帶點 Fusion 的感覺,餐廳內則以大象和青綠色作主調,甚有泰國風格。可是我的注意力卻投放在四周的環境,皆因從未踏足這區,對眼前全陌生的面貌感到新鮮 。 椰青 天氣不算熱,大門外一排向街的座位挺有泰國鄉郊風味,清風襲來,更是舒服,於是捧著清甜的椰青,就這樣坐下來了! 泰式火鍋 特價 HK$198 (原價 HK$228) 「青島大啤 HK$15、泰式飲品買一送一。」友人念出隨泰式火鍋的優惠。我一直注視著對面的住宅大樓,心想中式火鍋已夠五花百門,泰式火鍋不曾是我的考慮。友人見我沒反應,繼續把泰式火鍋的內容及價位讀出,我回過頭答道:「冬蔭功火鍋?這麼合算?」。他點著頭回應! 泰式火鍋 於是我們便點了雜菜 、肉 和海鮮的冬蔭功鍋底的㤗式火鍋。配料豐富得很,集合海蝦、墨魚仔、半殻青口、美國雪花肥牛、豬頸肉、扎肉、魚蛋、牛丸、墨魚丸、白蘿蔔、紅

椰青

泰式火鍋 特價 HK$198 (原價 HK$228)

泰式火鍋

於是我們便點了雜菜 、肉 和海鮮的冬蔭功鍋底的㤗式火鍋。配料豐富得很,集合海蝦、墨魚仔、半殻青口、美國雪花肥牛、豬頸肉、扎肉、魚蛋、牛丸、墨魚丸、白蘿蔔、紅蘿蔔、粟米、金菇、鮮冬菇、生菜、紹菜、蕃茄、粟米筍、雞蛋和粉絲。

走地雞HK$88 (半隻 )

另外再要了一份侍應極力推介的走地雞。

泰式炸流心芝士蝦丸 HK$58

趁湯底還未滾起,請泰廚趕來一份㤗式炸流心芝士蝦丸,先安撫在咆哮的肚子!

泰式炸流心芝士蝦丸

蝦丸要比想像中巨大,儼如一個小布冧,切開後流心芝士乍現,白與黃的色澤加上香氣,我才不客氣了!

蝦丸彈牙鬆軟,散出淡淡的蝦香,而香滑的流心芝士,芝香亦不淺,侍應告知蝦丸是自家手工製作,怪不得矣!

泰式火鍋

在品嚐蝦丸之際,冬蔭功的香氣緩緩散出,最期侍的一刻出現了,湯頭盪漾著黃黃、橙橙、綠綠、似是勾魂的使者,究竟多久沒嚐冬蔭功湯??我的癮被那香氣和色澤勾起來,待不住盛了半碗湯,味道怎會如斯的迷人,無論香草、紅咖喱、甜辣酸的平衡度,均是一點一滴的在勾魂!

我們將部份雞件放進鍋內,然後蓋上鍋蓋,待噴煙時開蓋,然後再略煮片刻。從冬蔭功湯底挾出來的雞件,除吸收了湯的惹味外,雞肉非常細嫩、多汁、富雞香和充滿回彈力,究竟是什麼原理?原來秘密是這小鍋子和小爐火,溫和的熱度就如低溫慢煮般,將雞件的原汁與原味一一保留,當然朝早劏、即日送達的新鮮走地雞,亦是構成美味的一大因素,這冬蔭功火鍋與雞件讓嘴巴停不下來!

當然別忘記雜菜 、肉和海鮮的火鍋配料。基本上在冬蔭功的精華下,每一款食材也令人吃得起勁。當中蝦、豬頸肉、白蘿蔔、粟米、冬菇及其他蔬菜都是我的至愛,吃得津津有味!

還有彈牙的粉絲,掛上冬蔭功湯後特別美妙!

把雞蛋放在冬蔭功湯內慢煮,猶如享用溫泉蛋一樣!

泰皇珍寶大頭蝦 HK$268

薄餅 HK$45

泰式火鍋令我們異常滿足,可是泰皇珍寶大頭蝦配薄餅,又令我們欲罷不能!

泰皇珍寶大頭蝦

泰式黃咖喱十分香濃惹味,一下子我的味蕾全被攻佔了。稠密的㗎喱汁如青苔依附著樹莖一樣,每一口蝦肉都載滿無窮滋味。論到終極的滿足,必然是將薄餅如抺布般擦乾碟上的咖喱汁,再以九秒九的速度放進嘴巴,途中不遺一滴咖喱汁,才叫完滿!

這慢煮泰式冬蔭功火鍋跟泰皇咖喱汁, 就成為我第二個認識的黃大仙地標,實在太棒了。
2017-02-20
  • 泰式火鍋
  • 泰皇珍寶大頭蝦
2017-03-01 117 浏览
哈今日渣車黎黃大仙搵食, 咁啱經過呢間泰國餐館, 裝修同門面都唔係好泰國FEEL, 反而有一種西式既感覺, 但憑著呢個餐館名 - 一個字"泰", 相信係食泰國菜再加點西式既味道既應該, 哈哈......於是我地就搵個位泊好車就入去試試啦, 見到有得坐出面, 就係呢種型格吸引左我地入去, 仲要見到有一個個火鍋仔打邊爐, 啱哂咁凍既天氣, 本應諗住坐出面, 但已滿座. 一坐底就緊係睇下有咩好食啦, 本身諗住食泰國菜既, 但見到人食火鍋我地又好想食, 哈, 好就叫一個黎試下啦, 原來係新推出既, 我地叫左個冬陰公湯底, 再加個B餐, 而家仲做緊特價$198(2人份量), 有海鮮(蝦呀, 蠔呀, 青口等等), 肉呢就有(扎肉呀, 肥牛呀, 豬頸肉等), 菜就有(冬菇呀, 粟米呀, 菜呀等等), 仲有D粉絲,丸呀等...不得不提個湯底, 真係堅正, 差D飲哂, 後來得知之後加清湯即刻停口, 哈哈, 怕一陣就咁清湯打邊爐...
2017-02-25
2017-02-28 95 浏览
冬蔭公湯($98)好多火鍋店都會有冬蔭公湯底,不過好多都係得個樣,有個陣味,但清到不得了。哩間既湯底,係真材實料好濃郁既冬蔭公湯,一上枱已經偷偷飲左好多😎。-走地雞半隻($88)一上枱司令就即刻落曬啲雞入湯底,店員仲一直係旁邊感嘆司令識落雞先,喂梗係啦,煮埋啲雞既精華入去先好食嘛😂!雞件斬得大大舊,肉厚,煮落個冬蔭公到食,唔需要額外調味已經好夠。-B餐($228)由於司令乜都想食啲,要左個B餐拼盤,有海鮮有肉有菜有丸,牛肉質素唔錯,抵讚。叫份拼盤就岩曬樣樣都想食啲但又眼闊肚窄既司令,食完夠曬滿足😜。-出前一丁($28)出前一丁一份有兩大個,打邊爐司令好少會叫公仔麵食,但佢個湯底真係好濃郁😫,好岩煮公仔麵,煮完出黎酸酸辣辣😍,超正!另外仲叫左幾樣野食。

冬蔭公湯($98)
走地雞半隻($88)
B餐($228)
出前一丁($28)

另外仲叫左幾樣野食。
2017-02-28 372 浏览
近日朋友發現在他家附近有一間新開的泰國餐廳, 最有特色既係有泰式火鍋, 好彩我地有訂枱, 去到就已經有8成客人了, 餐廳仲設有OPEN AREA, 好有FEEL, 入到去即刻睇下有咩食先, 哈哈, 其實有好多野都好想食...但黎到就緊係食下泰式火鍋啦, 出面未食過, 雖然我好鍾意食泰國菜. 既然我地咁愛食泰菜, 咁就唔可以唔選呢個冬陰公湯底$88啦, 嘩.......不得了不得了, 一滾起勁香, 仲要好足料, 我地本來諗住試下個湯, 但飲飲下就黎比我地飲哂咁制, 哈哈......(我地聽到廚房入面D廚師講泰文TIM呀, 唔怪得咁正啦個湯底, 真係泰國人煮架, 所以咁地道, 咁有泰味^^)YEAH...D主菜黎啦, 我地叫左個B餐-雜菜, 肉, 海鮮拼盤$198, 再加左一份雞$88, 先落雞, 哈哈...滾起食得, 肉質彈牙, 而且仲好厚肉, 後來得知原來係走地雞黎架, 唔怪得唔鞋啦. 而拼盤其實我諗係FOR 2人, 因為每樣野都係兩件, 有蝦, 墨魚仔, 蠔, 青口, 肥牛, 豬頸肉, 鮮雞蛋, 3種丸, 蕃茄, 菜, 蘿白片, 冬菇, 粉絲, 粟米等等.........雖然每樣野都
而拼盤其實我諗係FOR 2人, 因為每樣野都係兩件, 有蝦, 墨魚仔, 蠔, 青口, 肥牛, 豬頸肉, 鮮雞蛋, 3種丸, 蕃茄, 菜, 蘿白片, 冬菇, 粉絲, 粟米等等.........雖然每樣野都係一人一件, 但食食下都好飽, 開頭以為會唔夠食, 仲想叫其他火鍋料, 因為睇見都好正咁, 好彩無再叫, 如果唔係浪費食物就不好了, 為有下次再試其他.
其實呢到都幾好, 因為佢每個鍋都係一人份量的, 咁如果同三五知己黎, 可以叫唔同既鍋底就可以食到唔同味啦. 又或者叫D小菜再加個鍋都不失為一個選擇.
2017-02-24
2017-02-28 126 浏览
近幾天又寒風襲港,就試下新開的泰式打邊爐,暖下身子。餐廳距離黃大仙地鐵站約10-15分鐘路程,跟GOOGLE MAP行也不算太難找。泰式打邊爐當然要用冬陰公湯底,既醒胃又暖胃,金色鍋子不算大,不是中式超大個的火鍋鍋子,它跟其他餐廳的大冬陰公湯分量差不多,但內裡的材料卻十足,湯底內的蝦也有好幾隻。店員推介走地雞,雞皮下的脂肪不帶很多肥膏,但肉厚。雞肉新鮮,肉質彈牙。因為雞沒肥膏,即使火鍋下了雞後,湯底也不會浮起一層層油。另外點了雜錦配料,跟了雜菜、肉及海鮮。肉有肥牛、豬頸肉及肉丸,海鮮有蝦、大小青口,再加上大量各種瓜果菜蔬。材料雖然不算十分特別,但食物配上冬陰公,吸盡湯底味道,吃時連醬油也不用加添,已超入味。
2017-02-27 110 浏览
泰式火鍋,真的值得推介!昨天和太太到了黃大仙 「泰」泰國餐廳,品嚐了一個泰式火鍋,由於天氣寒冷,我們選擇了室內卡座,更選來雜菜+肉+海鮮配料火鍋!(冬菇、金菇、芝士腸、粟米、粟米芯、鮮𧐢、雜菜、扎肉片、青口、豬脛肉等)餐廳你用了白色的火鍋,湯底更是傳統香濃冬陰公,有善的店員介紹我們先行品嚐一下美味湯底,之後再放其他肉類或海鮮等!一邊聽着泰國音樂、一邊品嚐特色泰國火鍋,原來用冬陰公湯底煮熟的肥牛,是多美味,放入濃湯後約 10秒,肥牛香滑無比,一吃停不了口!鮮雞件鮮雞件配上了香濃的冬陰公湯底,同樣美味👍🏻, 雞件香滑細緻,份量十足,我們更把火鍋、雜菜配籵一掃而空! 今餐又是超滿足的一晚。
泰式火鍋,真的值得推介!
鮮雞件

今餐又是超滿足的一晚。
2017-02-24
2017-02-27 119 浏览
周日獨自在家,冷得要命,沒有安裝平安鐘,差點斃命之際,朋友打電話來約我吃泰國火鍋。好好好!泰國=hot,火鍋=hot,此刻我最需要溫度!位於黃大仙的「泰」,不鄰近地鐵站,走過去大約10至15分鐘。周邊都是舊式餐廳,惟「泰」一枝獨秀,簇新和光猛的裝潢,格外醒神! 餐廳設有兩層,有室外及室內座位,坐得舒服。 朋友推薦這裡的泰式火鍋,好呀!但甚麼是泰式火鍋?原來是冬蔭公湯底的火鍋! 冬蔭公湯底 (周日正價 $98),走地雞半隻 ($88) 火鍋拼盤 (周日正價 $228) 火鍋來了,十分的骰,湯底酸、甜、微辣,相當惹味;撈一撈湯底,材料不少,單是鮮蝦就起碼有六、七隻。 先說走地雞,據老闆說,他自己是愛雞之人,所以對雞的要求也特別高,餐廳每天從內地進口第一輪冰鮮雞,當天早上屠宰,下午已到達餐廳,非常新鮮。 走地雞沒有經過調味,能吃出雞的原味,肉質嫰滑。由於湯底相當惹味,所以不需再加任何調味料,已十分美味。 之後吃拼盤,分量不容小覷,大大的一盤,有肥牛、豬頸肉、泰式肉丸、扎肉、青口、吊桶、鮮蝦、及各式雜菜等。 肥牛和豬頸肉都很好吃,不會太過肥膩,肉質和口感也好;扎肉帶微辣,我喜歡;大蝦有

餐廳設有兩層,有室外及室內座位,坐得舒服。

冬蔭公湯底 (周日正價 $98),走地雞半隻 ($88)

火鍋拼盤 (周日正價 $228)

肥牛和豬頸肉都很好吃,不會太過肥膩,肉質和口感也好;扎肉帶微辣,我喜歡;大蝦有鮮味,爽口彈牙;粉絲吸收了湯汁,是另一驚喜;最後別忘記將雞蛋原隻煮熟,老闆教路,在湯底滾5分半鐘,就剛好是溫泉蛋狀態,吃來滑溜,不得了!
2017-02-26
之前情人節去食過一次食左個晚餐豬頸肉好好味 特別係個汁 唔同出邊既泰國菜個蒜蓉通菜都好好味跟住今日再去食下午茶叫左個泰式牛腩船河蒜蓉包海南雞飯有兩杯飲品送另外仲有一個糖水2個人食到勁飽都係食左124個船河一飲個湯底嘩 真係好似去左泰國甘仲有四寶可以落添個海南雞飯都好味再講員工既態度睇得出很有heart就算比無理既客人鬧亦保持專業 友善既態度值得一讚環境亦舒適如果不想坐店內店外有幾場檯可以比客人坐門外亦可以值得推介
之前情人節去食過一次

店外有幾場檯可以比客人坐門外亦可以
值得推介
2017-02-16
2017-02-10 152 浏览
朋友介紹試新餐廳,點知伏咗。公平啲,分以下各方面講番食物味道可以,分量足夠環境裝修不錯服務服務人員對餐牌認知不足,你對住餐牌讀佢都唔知你要乜,更出現落錯單情況。落錯本來也就算了,向店方反映,店方除不承認出錯外,更以極差態度表示:咁同你取消咗佢囉~其後更聽到店員在後面說:佢唔食咪算囉!以新開嘅店黎講,咁嘅服務態度真係少見。無嘅,我第日都唔黎食咪算囉!
朋友介紹試新餐廳,點知伏咗。公平啲,分以下各方面講番

食物
味道可以,分量足夠

裝修不錯

2017-01-03 334 浏览
黃大仙環鳳街 見佢新開左間泰菜,裝修好似ok 甘wo 就入去食個午餐啦,我選左呢個青咖哩羊腩飯,諗住 穩陣啦呢啲咁簡單嘅嘢 點知一上枱我已經知唔對路,1. d 啲咖哩汁全部倒曬落去啲飯度,睇見都已經唔想食扣晒分, 好唔專業, 你裝修點好都無用啦 ,2 青咖哩應該有一種好青新既 微辣,佢一d都無,完全feel 5到, 感覺佢落咗大量椰漿一尾得個死甜,個汁勁難食, 3 啲飯微暖冇飯味 羊腩冇羊腩味 ,最後我轉左杯青檸7 , 可能落班時間侍應態度散漫, 埋單 $65 總結甘既價錢同質素係唔會有下次既,bye
2017-01-03
午餐
2016-11-29 237 浏览
下午茶時段行過鳳凰頓果頭有新店食泰國菜一入店 只有幾食客(店內大概有40-50座位)店員非常親切地安排"椅子"坐位(當時有大量卡位 有點不解)叫左個牛肉金邊粉由湯底(屬清淡型)到配料 都是一般 不差也不好 就真的一般
下午茶時段行過鳳凰頓果頭有新店食泰國菜

一入店 只有幾食客(店內大概有40-50座位)

店員非常親切地安排"椅子"坐位(當時有大量卡位 有點不解)

叫左個牛肉金邊粉

由湯底(屬清淡型)到配料 都是一般 不差也不好 就真的一般