2017-06-18 1823 浏览
朋友住黃大仙約我來呢度食泰菜個環境裝修好像西餐但原來係泰菜館來門面感覺好有格調如果唔太熱坐門口感覺幾relax咁但天氣太熱啦所以我地入左去坐冬蔭公湯(例) $88天氣真係好熱不過朋友話食泰菜點都要叫冬蔭公來試下因怕食完會好熱所以我地叫碗例牌share大家唔洗食太多估唔到例牌size都唔細wor仲要勁多料個湯好好飲唔太辣材料十足食完超滿足**大蝦柚子沙律 $88**超多柚子肉,大蝦都有唔少個汁食落好開胃而且唔會好辣或太酸叫呢個做前菜真係一流加埋面頭d腰果一齊食真係好正**香葉肉碎飯(豬)$68**叫左走辣感覺係爭咁d野咁平時食開辣辣地係好食d惹味d,好後悔叫走辣好彩d肉碎都炒得好香**燒雞全翼 $17**燒雞翼~我~鍾意食~雖然無配上特別燒烤醬但食落d味道唔錯食得出下左功夫調味火喉剛好唔會太乾身但又燒得香脆**1664啤酒 $62**大熱天時有杯啤酒係特別透心涼1664呢隻比較易入口,無咩苦味飲完感覺好爽!整體感覺都唔錯兩個人食得好飽埋單每人百幾蚊價錢合理ps.食完先望到隔離台有杯芒果特飲好正下次來先試啦!
朋友住黃大仙

唔太辣
材料十足

食完超滿足

**大蝦柚子沙律 $88**

超多柚子肉,大蝦都有唔少
個汁食落好開胃
而且唔會好辣或太酸
叫呢個做前菜真係一流
加埋面頭d腰果一齊食真係好正

**香葉肉碎飯(豬)$68**

叫左走辣
感覺係爭咁d野咁
平時食開辣辣地係好食d
惹味d,好後悔叫走辣
好彩d肉碎都炒得好香

**燒雞全翼 $17**

燒雞翼~我~鍾意食~

雖然無配上特別燒烤醬

2017-06-06
  • 冬蔭公湯
  • 大蝦柚子沙律
2017-06-06 711 浏览
今晚有啲懶,想在屋企附近搵餐廳食,但係平時食來食去都係嗰幾間,行遠少少,經過鳳凰村嗰頭,斜路中間有一間好似酒吧的泰國餐廳,反正裝修好似幾靚咁,泰國嘢又幾啱食,去試吓都好。估唔到有泰式火鍋呢樣野,而且仲有四本嘅湯底俾我地揀,雖然魚湯我都好有興趣,但今晚我比較想嘗試冬陰公湯。同行有三個人,於是我哋叫咗B套餐,可以食埋海鮮呀嘛,餐牌上面仲有好多款自選食材可以揀,其中比較吸引我目光的就係走地雞呢個項目,估唔到泰式餐廳可以俾你打邊爐,仲有走地雞!嘢食未到只是我哋食住個春卷頂頂肚先,外皮脆卜卜,好香口!萬眾期待的冬陰公湯底出現了,滾下滾下咁,香氣四溢,雖然係用來打邊爐的,但係我盛左少少來飲,覺得好惹味喎!而火鍋配料都成盤砌到超靚仔咁樣,而且真係估唔到咁大份,而且種類咁多,真係物超所值。尤其係啲走地雞,望落都已經覺得好新鮮,煮完之後,冬陰公的湯味完全煮晒入去雞肉,而且走地雞的肉質出奇地彈牙,雞味十分之香,冇想過走地雞加上冬陰公湯底係可以咁完美的。另外一個令我驚喜的配料就係鮮冬菇,隻冬菇肥肥大大,食落口好juicy,一咬落去冬陰公湯加上鮮菇汁馬上必出嚟!之前本來覺得扎肉係一種冇乜味道嘅食物,但係呢個扎

泰式春卷
嘢食未到只是我哋食住個春卷頂頂肚先,外皮脆卜卜,好香口!

泰式火鍋冬陰公湯底

火鍋B餐

走地雞

走地雞的近鏡

冬菇

扎肉
之前本來覺得扎肉係一種冇乜味道嘅食物,但係呢個扎肉改變左我呢個觀念,雖然佢係比冬陰公煮左一陣,已經好入味,但係食落都食得出呢個扎肉本身的味幾出,幾香。

呢一個泰式火鍋的體驗令我哋流連忘返,而且店員同老闆都好好招呼,佢哋話志在做下街坊生意,反正性價比咁高,我哋亦好樂意再次幫襯!
2017-02-23
冬菇
扎肉
  • 泰式火鍋
2017-05-11 240 浏览
現在打邊爐湯底的選擇非常多,但用冬陰公湯打邊爐都是第一次。冬陰公湯是我喜愛的泰菜菜式之一,一於試下這個泰式邊爐配搭。冬陰公湯底 $88香濃惹味暖胃,甜酸辣咸俱配合得宜,是我喜愛的味道。B餐什菜+肉+海鮮 $198食物種類都幾多,海鮮包括蝦,蠔及青口,肉類就有肥牛,雞肉,扎肉及雜丸,蔬菜除菜之外,還有粟米,另有雞蛋,金菇及粉絲。蝦跟冬陰公湯的確是最夾,蝦的鮮味被突顯出來。另扎肉的味道也被豐富起來。論入味當然不可不提粉絲了,能把冬陰公湯的味道吃出來。走地雞半隻 $88走地雞肉嫩白,皮薄厚肉,冬陰公令雞件味得濃郁。熟透後的雞肉依肉保持嫩滑。平均每人$200

冬陰公湯底 $88
香濃惹味暖胃,甜酸辣咸俱配合得宜,是我喜愛的味道。

B餐什菜+肉+海鮮 $198

走地雞半隻 $88

平均每人$200
2017-04-21
2017-05-06 249 浏览
今日一行7人來試泰菜,包括一個6歲的小孩,開初擔心沒有野啱佢食,點知佢食炸蝦餅同豬頸肉食到津津有味!大人最正就係咖哩蟹,伴薄餅,同馬拉盞通菜,再加杯龍眼冰,很有水準的泰菜!👍👍👍環境方面簡單的裝飾,壁畫,很舒服,最鍾意青綠色的sofa,又sharp又慳位。另外門外有露天坐位,貫徹了泰國的特色。服務方面還不錯,侍應姐姐很有禮貌,又會介紹特色菜,整體而言是一間可以再encore的餐廳,值得推介!!
2017-05-05 883 浏览
放假去了朋友家玩,晚上他帶我到這區頗出名的泰國菜館晚餐。地方對非黃大仙居民來說比較偏,如果從地鐵站過來要8分鐘左右呢。原來室外也有位置。進來時六點半左右未算多人,但七點已全滿了,不斷有食客等位,果然好受歡迎。牆上的大象畫好有風格。這裡供應好多款酒啊,生啤也有呢。除了典型的泰國菜外,他們還有泰式火鍋及明爐魚火鍋。由於未試過在泰國菜館吃火鍋,今次就試一下,選了典型冬蔭功湯底。火鍋配料選擇也多呢。太懶不想逐個選就點了雜菜,肉和海鮮的拼盤,超級大碟,每款配料有三片左右,是三人份量來的嗎?湯用金屬小鍋裝著,像一個小金鼎,用酒精棉燒著,所以火勢較弱,造型特別,但看來要慢煮了。拼盤配料肉類有肥牛,豬頸肉,魚蛋,扎肉。海鮮有青口,藍貝,蠔,魷魚仔,蝦。蔬菜類有白和紅蘿蔔,粟米,蕃茄,金菇,冬菇,生菜,通菜,芹菜。另外還有粉絲和雞蛋,十分豐盛啊。鍋滾了後先喝幾口冬蔭功湯。典型的香味,蝦味濃郁,不會過酸,好喝,不過不要喝太多,因為加湯不是用加冬蔭功而是豬骨湯啊~一來當然是涮肥牛~火勢較弱,需時較久才煮熟,不過是值得等待的,因為牛肉入口非常嫩滑,肉質柔軟,牛肉味又重,然後就非常貪心的打算將所有海鮮放進去,結

這裡供應好多款酒啊,生啤也有呢。

冬蔭功火鍋

雜菜海鮮肉拼盤

然後就非常貪心的打算將所有海鮮放進去,結果滿到這樣
可能是慢煮的關係,無論青口,藍貝還是蠔都沒有縮水的跡象,啖啖肉,味道又鮮甜,可見食材新鮮
當中我覺得蠔和青口是最好吃的~

原本在盤上是看不到蠔和魷魚仔的,被遮住了,來個補拍~

然後就到其他配菜,又是全倒進去。粉絲每一寸都吸收了冬蔭功的精華,顏色都變了,味道香濃,很好吃。另外他們的扎肉有黑椒味,感覺清新,我們都喜歡。冬菇超大顆又juicy~

火鍋良伴當然是啤酒。點支青島兩份喝,清淡的味道跟香濃的冬蔭功互取平衝,爽。

這個晚餐我們吃了兩個多小時,因為鍋較小,也要慢煮,火都換了好幾次
不過因為這樣能慢慢享受食物,把酒言歡是很舒適的體驗呢。
2017-05-03
冬蔭功火鍋
2017-05-01 669 浏览
住黃大仙咁耐, 每次食泰國菜最近都要去到九龍城, 經街坊介紹, 得知附近開左間泰國菜餐廳, 味道仲要唔錯。所以今晚就同妹妹去一試! 每次食泰國菜, 我都定必點冬蔭功, 而妹妹一向都中意打邊爐, 而正正我地見到Menu上有個冬蔭功湯底火鍋, 岩哂我倆, 所以意見一致, 絕對要ORDER!入夜時份, 店內未有太多食客。我地落左單後, 等左20分鐘先上台, 出菜時間比較慢...可算是慢功出細貨?!【冬蔭功湯底】特價HK$88; 正價HK$98湯底濃郁, 唔算好辣, 酸酸辣辣很開胃。而且都幾足料, 有好幾隻爽蝦。本身擔心打邊爐時個湯底細細煲唔夠打, 但原來只有個細油火興興下, 唔係明火滾個種, 所以湯底冇咁快蒸發哂。但因為細火關係, 所以等野食熟都等幾耐下.... 【自選火鍋配料 - 雜菜、肉、海鮮】特價HK$198; 正價HK$228呢個set夠二人份量, 包括有肥牛、豬頸肉、札肉、蠔、墨魚、雞蛋、丸類、粉絲、雜菜等等...肥牛幾新鮮, 色澤鮮紅。整個套餐有三分一都係蔬菜, 放入冬蔭功湯底, 索左冬蔭功既味道, 食菜都食得好惹味魚蛋同迷你豬肉丸好彈牙蝦好新鮮, 唯獨係兩隻生蠔, 入口好腥~我

【冬蔭功湯底】特價HK$88; 正價HK$98
冬蔭功湯底

但因為細火關係, 所以等野食熟都等幾耐下....

肥牛幾新鮮, 色澤鮮紅。

魚蛋同迷你豬肉丸好彈牙

蝦好新鮮, 唯獨係兩隻生蠔, 入口好腥~

我地仲額外加左半隻雞
【升級食材 - 走地雞半隻】HK$88

隻雞都幾新鮮, 色澤鮮嫩, 因為雞件切得好細件, 所以經冬蔭功湯底煮過後, 較易入味, 而且更意想不到既嫩滑, 正!!

我地食完都剛剛夠飽, 如果唔夠仲可以額外加多幾樣升級美食。至於價錢方面, 逢星期一至五都以特價為準, 星期六日都收返正價..
細細個火鍋, 適合2-4人一齊食, 另外呢度都有多款泰國美食, 賣相都唔錯, 難怪深受街坊歡迎~
2017-05-01
冬蔭功湯底
2017-04-21 130 浏览
男友帶左我去佢地頭黃大仙食泰國菜,呢間“泰“,係泰菜西餐嚟,所以入面裝修都幾西餐廳feel有個大酒櫃。入面冷氣都幾大,坐到個人有點凍,不過好彩我地打邊爐,所以都ok,店員都有我地凍吾凍可以關冷氣,好細心。我地嗌左泰國火鍋,要了b款,冬陰功湯底,個湯底好濃,加左好多配料,有好多香葉,蝦,菇等等,就咁個湯底都好飲,b款係海鮮加肉加菜嘅,特價$198,但可惜吾包飲品,不過飲品都吾貴,飲了椰汁冰,$29杯。海鮮包了青口,蝦,蠔,墨魚仔,都幾新鮮,蝦好大隻,好多隻青口,肉有牛肉豬頸肉,丸等等,菜好好,好多款,有西芹,通菜,生菜,旺菜,又有蕃茄,蘿蔔片,冬菇,喜歡菜嘅我就最喜歡了。食到咁上下,兩個人都仲想食,嗌埋半隻雞,雞好滑,都好有雞味,可能係新鮮雞?好肥美,加落冬陰功湯底打,都幾好食,吾錯。

2017-04-19 711 浏览
這家泰國菜是試酒的朋友介紹的, 當時一行人正準備一起宵夜, 突然便說去黃大仙吃泰菜. 心中轉念一想, 黃大仙泰國菜? 想不到竟是離不遠的一條小街. 看到店子門外有梳化的椅子, 正好天氣也有點涼. 3位朋友都已有了3分醉意, 便詢問店員可否坐門外的座位. 時間差不多已10點的晚上, 店員也歡迎我們隨意選座位. 本來是想點一些例行的泰菜選擇, 像是串燒, 泰式沙律, 泰式海南雞之類. 但看到門外有比較特別的泰式火煱, 原來是招牌菜之一, 反正大家已帶點醉意又已吃過晚飯, 吃個泰式火煱暖暖胃, 更覺合意. 想不到, 泰式火煱送上的是一個銅制的小鍋, 底盤則用著酒精爐加熱. 湯底加熱好後, 店員說可以先喝兩碗冬蔭公湯, 喝湯後會再加回熱湯打邊爐之用. 配料則不想多費心, 只簡單點了B套餐的配料拼盤, 喜其內裡由菜, 肉, 至海鮮一應盡有, 不用費心多選. 價格則中規中矩. 配料拼盤的食物份量不算多, 所以加點了半隻雞來個冬蔭公雞, 雞的質素不錯, 肉質不會鬆軟, 肥瘦也適中. 唯一可惜的一點是火煱的火力不太足夠, 加熱的時間較長令雞的肉質有一點變老. 埋單每人大約只需$100, 價格上還算可以
泰式火煱冬蔭公湯底 ($88) 配料B餐什菜+肉+海鮮($198)
走地雞(半隻)

埋單每人大約只需$100, 價格上還算可以, 座位亦算舒適, 有機會再來光顧.

翻食指數: 75分.

地點對我來說很方便, 但同行友人則嫌離地鐵站稍遠, 食物水平合格, 價格比市面的泰菜略貴一點點.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
题外话/补充资料: 店子營業至零晨12點, 正好方便日後去宵夜.
2017-03-30
$100 (宵夜)
走地雞(半隻)
  • 泰式火煱
2017-04-10 320 浏览
週末又是朋友相聚的日子,朋友住黄大仙,正當我們為食什麼毫無頭緒的時候,她提議食泰國菜。門口有室外座位,適合吸煙的朋友,因為已有人訂座,所以我們只好選擇室內。既然不能坐室外,那麼我們找到一個靠窗的位置坐下,透過明亮簡潔的落地玻璃牆,視野與外界合二為一,仍然可以感受到與室外連成一體的感覺,又可享得室內的裝潢和服務,我們很滿意今天的座席。沙發椅軟綿綿的,坐得也特別舒服。翻開菜單發現有套餐,散餐和泰式火鍋,菜式豐富,選擇性多,朋友鐘情火鍋,於是最後我們選擇了泰式火鍋。講到泰式火鍋,當然首選冬陰公湯底啦,材料豐富,除了冬陰公湯配料外,還有蝦,蕃茄…等食材。當湯煮滾後,先押一少口,嘩,酸酸辣辣的,味蕾即時開啓,令人非常開胃。配料份量十足,種類繁多,有牛肉丸、豬肉丸、魚蛋、魚片、粟米、雞蛋、鮮菇、金菇、粉絲、白羅白、紅羅白、肥牛、豬頸肉及青菜…整齊擺放,顏色繽紛,對刺激味覺有一定效果。除此之外,還有一碟雞肉,看得出的精瑩透亮,件件均勻排放,肉質鮮嫩,爽滑的口感,想不到與冬陰公湯非常合拍,互相吸引,味道相融,出來的效果的確是非常好吃,我們都贊不絕口。最後來一杯龍眼冰,大大杯的龍眼冰,買一送一,非常抵飲
最後來一杯龍眼冰,大大杯的龍眼冰,買一送一,非常抵飲。一粒粒的龍眼肉味道鮮甜,每飲一口,龍眼味充滿整個口腔,作為整晚火鍋的的開心結尾。
充滿刺激開胃又開心的泰式冬陰公火煱之夜。非常滿足的一餐。
今日經朋友介紹之下,同一位友人嚟到黃大仙呢間嘅泰國菜,嚴格來講,其實係位於黃大仙同鑽石山之間嘅位置,近近地鳳德邨,小編由鑽石山地鐵站行過去,大約要10分鐘左右。不過為咗食好西,行幾遠又有咩所謂呢🤣🤣🤣去開呢邊食嘢嘅朋友都知,呢條係一條暗斜路,都好多好食嘅餐廳,基本上行兩行,就會見到呢間餐廳嘅存在,喺正759嘅旁邊👍🏿👍🏿入到餐廳坐低,餐廳嘅環境,同頭先係門面望入去感覺都係一樣,有種舒服嘅感覺。餐廳嘅設計唔似原始泰國餐廳,感覺係有中西合璧嘅感覺👍🏿睇睇餐牌,呢間餐廳其中一個主打同推介就係佢哋嘅泰式火鍋,其實泰式火鍋都好少見,好少聽到會話用冬陰功湯底嚟做打邊爐😧雖然湯底同火鍋配料都要分開叫,但係咁特別,冇理由唔試試佢啦!所以小編就叫咗冬陰公湯底,右邊就叫左一個B套餐👍🏿(因為唔使諗🙈)其實佢本Menu都好大本,見到佢除咗有泰式火鍋之外,當然仲有傳統嘅泰式少菜啦!呢度做俾大家睇睇,餐廳都有提供一啲多人嘅套餐,價錢其實唔錯,入邊都有好多選擇👍🏿👍🏿呢個就係餐廳提供嘅飲品,見到有除咗普通嘅汽水奶茶咖啡等等,當年唔少得嘅就係泰式飲品啦😀😀嘢食嚟啦,呢個就係套餐B !佢係供兩人食用嘅,見到佢啲份量都

嘢食嚟啦,呢個就係套餐B !佢係供兩人食用嘅,見到佢啲份量都唔少,樣樣齊咁,仲要入邊好多配料嘅size都比較大,例如見到左上角嘅青口,中間一大執嘅粉絲,同埋圖上方嘅菜等等

中間嘅位置甚至乎有一隻生雞蛋比客人,原來唔係比客人打開來食既,原來係原隻生蛋咁樣放落火鍋度好似烚蛋咁食🙈👍🏿
飲品方面,小編同友人都叫咗一個椰青,呢個椰青不得了!呢一水貨非常清甜!飲第一啖嘅時候,完全飲到椰青嘅鮮甜味,甜到不得了!入面嘅椰青肉都好嫩白!真係直頭好飲過小編係泰國飲嗰啲!

高度誠意推介呢個椰青👍🏿👍🏿(不過當然,都要睇咁啱嗰一水貨係咩唔靚嘅🙈)
呢個係套餐嘅鮮雞,見到佢啲肉質都唔會話太肥,分量都幾多,分分鐘有半隻雞禁多!食落嗰陣,肉質都幾鮮嫩,唔會有陣冰鮮味道,值得一試👍🏿👍🏿
呢個就係冬陰公火鍋啦!見到個鍋嘅大細,其實好似一人火鍋咁,如果兩至三個人食其實冇乜問題,不過可能每次落嘅配料唔可以太多👍🏿👍🏿

呢個冬陰公湯底非常好食,唔會太酸亦都唔會太辣,客人亦都可以要求餐廳方面可以加啲辣落去👍🏿湯底入邊已經有一d蝦,芫茜等等。。色香味俱全!
大家可以近鏡睇睇👍🏿👍🏿😋
配料之中,其中好有驚喜嘅就係呢個青口,呢個青口非常好食,亦都非常之大,大家可以睇睇呢隻青口足足有半個鍋咁大隻。。

第一次配以冬陰公味咁樣食青口,原來都真係唔錯啵🙈👍🏿
由於個椰青真係太好味,所以之後都要再調多杯飲品,分別係小編叫嘅青檸梳打,仲有小編有人叫嘅鹹檸七👍🏿👍🏿

兩杯都好好味,先講呢杯青檸梳打,飲得出係由泰國本地嘅梳打水調教👍🏿呢個就真係出咗名好飲啦😋而鹹檸七方面,飲完亦都有種解喝嘅感覺👍🏿

總括而言,呢間泰菜係正嘅👍🏿如果10分滿分嘅話都真係幾9.5分嘅啦!當晚所食嘅所有嘢食都好好味,另外特別就係餐廳嘅服務態度非常好!呢個係真係值得一讚,真係用心服務同運作嘅👍🏿

希望大家都可以試試佢,一齊分享下呢啲好嘅嘢食😉👍🏿
2017-03-25 192 浏览
今天放工後,女兒和我約左牙醫洗牙,位於黃大仙環鳳街,今天去到街頭,見到間名叫泰的菜館,名符其實一定是食泰國菜,好!洗完牙就過去試一試!我們選擇了食火鍋,因為有冬蔭公湯底,那是我女兒最喜歡!所以今晚就食冬蔭公湯底十火鍋B十半隻雞。這店用明火及銅煲打邊爐。銅煲傳熱功能特別好,用來食火鍋是最好不過了!現在好少火鍋店會有!冬蔭公湯底非常濃郁,不食得辣的我也不覺得好辣,記得放食物之前飲些湯先,鮮甜可口夠濃郁,食完火鍋先飲就會稀左淡味左,但就多左d肉和海鮮精華😋半邊走地雞:雞好嫩又新鮮,放入湯底不要滾太耐,否則雞肉會鞋!火鍋料亦好豐富:有肥牛、豬頸肉、蝦、生蠔、青口、扎肉、豬肉丸、冬菇、金菇、粉絲、蕃茄、粟米、粟米筍、多種新鮮蔬菜。所有材料都非常新鮮。如果想再食多些,可以另外再散叫一些火鍋配料。
2017-03-23
  • 冬蔭公湯底火鍋
2017-03-19 138 浏览
朋友住黃大仙 佢介紹呢間泰國菜 THAI WESTERN個人建議BOOK 位  因為見到餐廳8點左右爆滿 唔BOOK 位可能真係要等好耐打邊爐前叫左個鳳爪沙律開謂 $65份量好足夠  一碟都有6-8隻鳳爪酸酸辣辣 好正平時打邊爐番茄湯  麻辣湯  食得多今次第一次食冬陰公湯底 $88個湯甜甜地辣辣地  飲左第一淡湯已經好開謂同朋友叫左個B餐 $198 有什菜  肉  海鮮  兩個人絕對夠食有好多配菜 海蝦  青口  肥牛 豬頸肉 扎肉 魚蛋牛丸墨丸白蘿蔔紅蘿蔔粟米金菇鮮冬菇生菜 紹菜 蕃茄 粟米筍雞蛋粉絲樣樣都好新鮮  海鮮夠鮮甜  肥牛係靚的雪花肥牛 青口又大大隻滾一滾  D 鮮味出晒黎  另外最後叫左半隻雞$88隻雞好嫩滑  滾滾下D雞油出晒黎  令到個湯更加甜
朋友住黃大仙 佢介紹呢間泰國菜 THAI WESTERN

鳳瓜沙律
冬陰公湯底
走地雞半隻
2017-03-12 219 浏览
其實..... 自己第一次用冬陰功湯底打邊爐,所以無咩太大期望,但試過哩間泰之後,真係充滿驚喜!一來我唔食得辣,佢個冬陰功湯底唔係好辣,而且湯底好鮮甜,湯底落咗唔少蝦隻同蝦頭,又有香茅同草菇,配料十足,所以好鮮甜而且好濃郁,單係飲個湯已經好滿足。另外望望雞件,未食已經好吸引,食落去好滑,相信必然係新鮮雞。由於湯底好正,生蠔,菜,海蝦等等打邊爐配料又好新鮮,結果當然係好好味,而且海蝦重好大隻添,所以今餐好滿意。重有,識打邊爐一定用銅鍋,但好少餐廳用,見到佢地用銅鍋,真係驚喜。

2017-03-08 129 浏览
平時真係好少踏足呢個區域,但係由於朋友約我嘅關係,所以就應邀出席喇~ 其實餐廳唔太近黃大仙地鐵站,而係隣近慈雲山嘅,所以辛苦地行到去餐廳,發現都有唔少人幫襯和餐廳睇落似係酒吧同cafe嘅結合,但係其實係食泰國野,所有野都唔係太過配合,好座位都尚算舒服,而且適逢英超,仲有得睇波添~店主都幾有諗頭,將泰式嘅湯料理,用作火鍋嘅湯底,所以我地就揀咗最能代表泰國菜嘅**冬陰功湯底**,價錢都唔平嫁,原因係湯底一啲都唔麻虎,用咗多個蝦頭去熬製,各種香料嘅味道濃郁,仲辣得過癮,就咁當係湯飲都好好味當然齋飲冬陰功湯就緊無必要黎呢到啦,所以另外叫咗個**火鍋配料B餐**,包括有**美國雪花肥牛、豬頸肉、生蠔、青口、海蝦、雞蛋、魷魚、牛丸、魚蛋、扎肉、粟米芯、香菇、娃娃菜、粉絲**等等。美國雪花肥牛都唔錯,可以品嚐到微微嘅牛香,如果口感更加嫩滑就好喇。另外其他嘅配料都唔錯,但係就無咩配料較為突出套餐B整體都幾豐富,但係海鮮同蔬菜類較多,我地呢啲食肉獸又邊到忍受到吖,所以我地再追加多一個**走地雞半隻**,由於係即刻砍嘅,所以要耐少少時間。冬陰功嘅辣味同雞肉都幾夾,唔知係咪因為隻雞係新鮮嘅,所以肉質嫩滑,仲
套餐B整體都幾豐富,但係海鮮同蔬菜類較多,我地呢啲食肉獸又邊到忍受到吖,所以我地再追加多一個**走地雞半隻**,由於係即刻砍嘅,所以要耐少少時間。冬陰功嘅辣味同雞肉都幾夾,唔知係咪因為隻雞係新鮮嘅,所以肉質嫩滑,仲唔會俾啲辣味蓋過咗啲雞味
平時打邊爐嘅湯底,雖然味道都唔錯,但係清湯就會因為各種配料而變得混濁,而麻辣湯底就會太過多油或者辣得濟,無得飲。不過呢個湯底汲收咗各種配料嘅精華,辣味適中,同時可以品嚐到冬陰功嘅味道,所以最後一定要飲一飲個湯先好走啊!!
2017-03-06 634 浏览
天氣突然轉暖轉潮,可有令大家悶熱難耐?今天分享定會讓大家胃口大開的美食,地點稍為遠一點在黃大仙,但菜式正宗又好吃,冬蔭功火鍋更是創新的絕妙點子-這間餐廳是 泰 Thai Western!泰 位於黃大仙環鳳街,由地鐵站走過去要十多分鐘,這天全賴友人帶路才找到。故名思義,餐廳同時供應泰式西式美食,不過一如環境風格,西餐的比例很少,駐場的也是泰國廚師,並不算混合菜,頂多,是可愛迷人的混血佳人~到訪當日天氣還未那麼熱,一來就給愛上室外明媚風光,決定在這裡開餐。露天茶室的感覺開揚美好,加上友人點的椰青(據她說都幾清甜的),更加有渡假的迷人錯覺!我則要了龍眼冰,龍眼肉挺多的,清甜沁人又有咬口,拌以熱辣辣火鍋非常一流!給 泰式炸流心芝士蝦丸 ($58) 這名字吸引了,先來一份當是頭盤吧!原來一客只有兩件,但每粒個子非常巨大,只比網球小一點。金黃香脆外層切開,中間是香濃芝士夾心,十分貨真價實;可能拍攝較久,芝心已經開始凝固,不算非常流心,但味道是好的。接著主角的泰式火鍋也上場了!其實店內提供數款口味選擇,包括:泰式香茅明爐魚湯底、泰北酸辣明爐魚湯底、冬蔭功明爐魚湯底、胡椒麻辣雞煲等,不過我們最終都選了
接著主角的泰式火鍋也上場了!其實店內提供數款口味選擇,包括:泰式香茅明爐魚湯底、泰北酸辣明爐魚湯底、冬蔭功明爐魚湯底、胡椒麻辣雞煲等,不過我們最終都選了最簡單的冬蔭功湯底 ($88),因為,大家都喜歡囉~
冬蔭功湯火鍋本身已有數隻鮮蝦在內,但當然還要額外配料。首先點了雜菜+肉+海鮮併盤 ($198),內容包括:海蝦、墨魚仔、半殻青口、美國雪花肥牛、豬頸肉、扎肉、魚蛋、牛丸、墨魚丸、白蘿蔔、紅蘿蔔、粟米、金菇、鮮冬菇、生菜、紹菜、蕃茄、粟米筍、雞蛋,還有粉絲,非常豐富!說是2人份量,其實3-4人吃也沒問題!
此外在侍者強烈推介下,又點了一份 走地雞 ($88),半隻也相當之多,鮮嫩的賣相令我們忍不住首先煮它來吃!此時小巧的金鍋發揮了奇妙作用,底下火力不猛、面層紅油又剛好封鎖了熱力及湯汁,雞肉進去後有慢煮的效果,令滑雞出落鮮嫩嬌美、好吃之極,讚啊!
其他的火鍋配料一試就知也用上靚貨,質素非常不錯,特別喜歡草蝦、豬頸肉、粉絲都是我的至愛,以冬蔭功湯底來煮,超惹味好好吃!
另外又點了 泰皇咖哩珍寶大頭蝦 ($268),那又香又濃的咖哩醬令我想起 Mango Tree,這裡的只有更惹味;而大頭蝦身量極其巨大、啖啖肉加上香濃咖哩滋味,我完全的抗拒不了!
面對如此香濃惹味的咖哩,一點一滴都是精華不能錯過,額外一份 薄餅 ($45) 是絕對有需要的。薄餅吃完,肚子也飽到再塞不下其他東西,不然海南雞飯據說也是很棒的!下次吧~
2017-02-27