2007-07-18 14 浏览
朋友去左外國番黎要聚聚o係呢度食dinnerd野黎得好快都係食d普通野唔係我點菜我都唔知幾$叫左個魚子salad(?!?!)叫左個九州拉麵自己好鍾意食d chewy野佢d拉麵好好食我地個拉麵d料好普通都食唔到d咩但海鮮燒餅就好得意自己又係未食過啦覺得好新鮮好食呀又重料熱laklakvery nice食左3樣野3個人share $99抵架真係不過好似食得好少野咁都幾爆架個場果時7點幾可能大家都係食完就走都會有位既呀姐好好人呀成日幫我地斟水叫佢拎碗又唔黑面我地都坐左好耐都唔會催仲幫我地收晒d野唔知點解成日都好驚佢地黑面但其實佢地唔係應該唔黑面架咩??依家好似講到好難得咁如果佢地態度好
朋友去左外國番黎要聚聚
o係呢度食dinner
d野黎得好快
都係食d普通野
唔係我點菜我都唔知幾$
叫左個魚子salad(?!?!)
叫左個九州拉麵

成日幫我地斟水叫佢拎碗又唔黑面
我地都坐左好耐
都唔會催仲幫我地收晒d野
唔知點解成日都好驚佢地黑面
但其實佢地唔係應該唔黑面架咩??
依家好似講到好難得咁如果佢地態度好
2007-07-05 15 浏览
自從在開飯看過洋一的食評已經有一試的衝動..結果..一發不可收捨~幫親應該有十數次吧~沒數cc首先俾薄牛肉七味燒所迷惑..燒餅系列也很令人滿意串燒鱔片好香賣3x元不過份量蠻少但是就是好吃c其實好吃的很多不可能都寫出來不過呢間的特點係熟食方面十分出色很多小吃定食也不會令人失望唯一一次有點不喜歡的是燒劍魚鮫...太腥了吃完阿姐仲問我得唔得好唔好食...@o@..我照實講0o0好腥好難食-___-可能我食唔慣啦呵呵而刺身方面雖然不及元朗某間出名的新鮮不過這裡的不會很差絕對是不錯吃的呀差點忘了炸蝦天婦羅好味道5x元4隻有蝦味又彈牙值得一吃~服務~算是很不錯了長期3阿姐企樓面一腳踼又無試過漏單又成日幫人沖茶又客氣不會令人吃到一肚子氣很不錯的呦^^收費~ 日本菜來說這樣的質素這樣的價錢...除了抵...我想不別的了~ 仲要免收加一呀..陰公~而家出街食飯好少少的想免加一都難~
自從在開飯看過洋一的食評已經有一試的衝動..
結果..一發不可收捨~
幫親應該有十數次吧~沒數cc

首先俾薄牛肉七味燒所迷惑..燒餅系列也很令人滿意
串燒鱔片好香賣3x元不過份量蠻少但是就是好吃c
其實好吃的很多不可能都寫出來
呀差點忘了炸蝦天婦羅好味道5x元4隻有蝦味又彈牙值得一吃~

服務~

2007-06-29 13 浏览
今晚係第二次黎lu!上次已經一個月之前,時間真係過得好快><上次黎係因為朋友仔介紹過同黎呢度睇d comment 不錯~我地都番叫左燒鱔<$32>同三文魚他他多士<$30>燒鱔我冇食到,但係男朋友仔好中意食~不過太熱氣喇~!他他多士係佢地既創作料理,真係好好食~有四大件,佢用d三文魚撈salad,出黎個效果好正~上面有d魚子,不過我唔中意食d魚子><仲有叫左個咖哩豬扒飯,好味呀都,d飯係珍珠米,arm arm好,同埋個塊豬扒炸得好脆!<$36>差唔多附近個幾枱都叫~仲有食埋個黑椒豬柳虾<$30>我覺得呢個係over priced,只係個d豬柳包住虾,好似隻手指咁大,得兩條,食多個他他多士仲好呢!overall,都幾好食,會再黎食過!因為其他野食我地都想試下呢,上次食過佢個海鮮燒餅都好食,值得推介!
我地都番叫左燒鱔<$32>同三文魚他他多士<$30>
燒鱔我冇食到,但係男朋友仔好中意食~不過太熱氣喇~!

2007-06-01 7 浏览
我的好好好朋友uncle cody 要走喇~~佢會離開我一個星期去上海公幹我千叮萬囑一定要買手信比我~~所以今日同佢黎洋一食送別午餐。叫了什錦鍋仔烏冬---好味但唔正宗。cody叫了串燒雞拉麵---佢冇freeback比我我叫了一客牡勵ka ki (味噌燒蠔)請uncle吃。$28 有2隻味道好正。整體份不錯,不過服務唔係好得。
我的好好好朋友uncle cody 要走喇~~
佢會離開我一個星期去上海公幹
我千叮萬囑一定要買手信比我~~
所以今日同佢黎洋一食送別午餐。
叫了什錦鍋仔烏冬---好味但唔正宗。
cody叫了串燒雞拉麵---佢冇freeback比我
我叫了一客牡勵ka ki (味噌燒蠔)請uncle吃。
$28 有2隻味道好正。
整體份不錯,不過服務唔係好得。
2007-05-22 6 浏览
靚女朋友加班後,突然來電約晚飯,取中立場,選址九龍城洋一.在龍城打滾好幾年,每次也略門而過.基本上吃飯其次,傾訴為主,大家也並不特別肚餓,看看餐牌,其創作料理選擇也多,價錢亦不貴.難怪很多年青人光顧.相信點個滑蛋牛肉飯,為最穩當之選,再要兩隻廣島蠔懷石燒.不吃牛的她,唯有眼巴巴看著我"獨食".而她亦要個海鮮燒餅,任由我"抽水".牛肉飯很快上桌,滑蛋近乎隱形,牛肉還加上青豆.如果是免治牛肉的話,那就家庭味都極點.論外形,牛肉不修遍幅,入口粗獷.有點似吉野家的牛井飯,牛肉味濃,內裏竟充滿肉汁.難道一層滑蛋,可以將肉汁完全地鎖著?下面的日本米,粒粒圓潤有致,夠黏性.很實在,這個滑蛋牛飯,很好吃.廣島蠔懷石燒$30兩隻,以調教過的沙律醬去燒,酸酸地,幾開胃.蠔身亦保持到juicy口感.友人的海鮮燒餅,大堆頭賣相,她說好吃,我就不甚欣賞了.好像百鳥歸巢般,炒埋一碟而已.店內電視堅守日本電視節目,絕不屈就溏心熱潮之下.樂得耳根清靜.港式日本料理,並非全部也是朽木.假如我是蘇絲黃,我會推介洋一的牛肉飯,而不會"渣流攤",叫人去吉野家....

2007-05-08 5 浏览
重點推介一號: 站著吃拉麵!湯底一流,如果食得辣一定要食辣既先更好食,可以話係咁多間日本麵之中我最欣賞既一碗!對我嚟講,最正係d筍!另外d木耳都係個麵既特色嚟架!重點推介二號: 吉列咖哩豬扒飯!咖哩個汁一級滋味,d磨菇配合得d咖哩一絕,可惜係薯仔多了點,反而好如果磨菇多一些會完美!豬扒炸得好好食,有肉汁!全程日本電視劇播住食..唔食? 未食過? 簡直係悲劇!

全程日本電視劇播住食..

唔食? 未食過? 簡直係悲劇!
(非会员)
2007-05-01 7 浏览
返看以往的食評中,都對此店的聲譽有很好評價!特別係燒餅於是昨晚約7:00跟女朋友入內進膳.店內人數不多,坐下後我也急不及待地看看餐牌.款式算是平均.昨夜食物如下:一份辣肉燒餅($42)size約有十吋大,木薯粉上布滿辣的碎肉同木魚碎,燒餅汁.我用筷子夾起也不易散,醬汁混和材料進食,極具口感,非叫不可.一份薄牛肉鍋烏冬(轉拉面)($48)窩size跟一個普通石頭飯的窩size一樣真係普通左d...唔可以話好正.一份牛根腩飯($40)普通普通....最後叫了兩個益力多布丁(@$14)好滑身同有益力多味,無咩特別,勁細杯.試下無妨.服務ok.不停加水.整身來講....試下啦!!
返看以往的食評中,都對此店的聲譽有很好評價!
特別係燒餅
於是昨晚約7:00跟女朋友入內進膳.
店內人數不多,坐下後我也急不及待地看看餐牌.
款式算是平均.昨夜食物如下:
一份辣肉燒餅($42)
size約有十吋大,
木薯粉上布滿辣的碎肉同木魚碎,燒餅汁.
我用筷子夾起也不易散,醬汁混和材料進食,
極具口感,非叫不可.
一份薄牛肉鍋烏冬(轉拉面)($48)
窩size跟一個普通石頭飯的窩size一樣
真係普通左d...唔可以話好正.
一份牛根腩飯($40)
普通普通....
最後叫了兩個益力多布丁(@$14)
好滑身同有益力多味,無咩特別,勁細杯.
試下無妨.
服務ok.不停加水.
整身來講....試下啦!!
2007-04-21 14 浏览
早前跟由德國來的朋友飯聚, 因為對方想吃日本料理(事緣在德國吃的不一定好但一定貴), 所以我又想起這便宜又好吃的安琪兒新寵小店^_^起初對方聽到要去九龍城時立刻臉有難色, 細問下原來對方前一天就在朋友帶領下去了九龍城一趟, 有過不愉快經驗, 所以聽到這個地方就怕怕!! 所以說, 食肆跟商店是香港站在最前線的旅遊大使, 只要有一個害群之馬, 就已經足以整衰香港... 麻煩大家檢討一下啦....說回是夜點的order:雜錦刺身--- 之前來幫襯時看到鄰桌的已經覺得很吸引, 因為看到那些刺身都厚厚的, 這次人多所以就點了這個, 果然很厚身呢! 而且也新鮮, 好味! 各式壽司--- 有蟹柳, 蟹籽, 甜蝦和帶子, 味道OK, 不過始終覺得壽司不是這裡的強項, 但以賣價來說, 絕對是物有所值的! 他他三文魚多士--- 我沒有吃, 不過賣相不錯, 他們也說味道很不錯! 香草雜菌元貝--- 一上桌已經香氣四溢, 味道很濃很好吃! 炭燒牛柳--- 好吃!!!! 而且店家在牛柳上配上很好味的蘿蔔蓉, 感覺很特別, 牛柳味很濃但蘿蔔蓉則味道清新, 兩者配合得很GOOD!!! 芝士焗蠔--- 蠔很鮮味! 沒

說回是夜點的order:

香草雜菌元貝--- 一上桌已經香氣四溢, 味道很濃很好吃!

芝士焗蠔--- 蠔很鮮味! 沒想過焗蠔也會這麼新鮮, 因為很多食肆都會用比較次一等的蠔來做焗蠔的, 對喜歡食蠔的我來說絕對驚喜!

黑豚大蝦串--- 其中一樣我覺得必點的小吃! 大家都大呼好吃呢!!!

芝麻燒雞翼--- 我是雞翼怪, 應該不說你們也知我覺得好不好吃吧! hahahahaha!!!!!

薄牛肉燒餅--- 主角登場!!! 來洋一, 為的就是吃這個大阪燒餅!!! 當然是好吃個非常啦!

日式芝士年糕--- 煙煙韌韌, 味道不懂形容, 但如果你喜歡吃熱熱軟軟的芝士的話, 你應該會喜歡, 因為我就覺得很喜歡!

各式甜品--- 其中一個跟我來過的朋友不停推介他們吃的益力多布丁(雖然我不喜歡吃布丁所以上一次只是吃了一半, 但我也推介這個, 因為真的很特別很不錯!), 還有另一個朋友點的奶茶布丁和我的芝麻雪糕.

是夜德國友人吃得很開心又很滿意, 立即替他印象中的九龍城加分!
2007-03-30 6 浏览
前幾天跟表妹二人去了這家居食屋, 原因是之前跟友人去過覺得非常好吃! 所以這一次專誠帶她去試試^_^是夜order:- 帶子壽司/ 蟹籽壽司- 壽司飯的味道很不錯! 是我喜歡的醋味較濃的那種! 帶子也算新鮮, 當然十多元一客就是會比較細件就意料中事甜蝦王壽司- 不錯! 不過二十多元一客我下次會選擇普通的甜蝦壽司, 然後就又可以點多一客壽司囉! 香菇辣肉料燒餅- 好好吃!!! 燒餅絕對是我今次來的目的!!! 我上次是點薄牛肉的, 跟今次這個同樣好好食!!! 不過可能因為今次是肉碎, 所以燒餅就比較散, 但也無損它的美味黑豬柳蝦串- 另一超好味的order!!! 上次吃過後我就已經決定今次要再吃! 蝦非常新鮮彈牙, 豬柳上只是下了很少的鹽和黑椒已經可以令我的味蕾大感滿足!!! 煙牛脷(牛舌)壽司- 因為覺得胃部仍有少少"空位"要點的, 因為我們都喜歡吃牛舌, 不是不好吃, 但覺得好像油膩了一點... 個人不會再點的一款壽司... 是夜吃得好開心呢! 唯一美中不足是服務生好像有點"催"我們走的感覺... 所以我覺得這次我們逐part order的策略是對的! 先點壽司, 吃罷才點小吃, 再吃

是夜order:-

是夜吃得好開心呢! 唯一美中不足是服務生好像有點"催"我們走的感覺... 所以我覺得這次我們逐part order的策略是對的! 先點壽司, 吃罷才點小吃, 再吃罷才點燒餅, 吃完所有東西後覺得還不夠才再下order, 這樣就可以坐得久一點, 又不會點得太多而浪費食物, 我們是不是很明智呢? hahahahaha!!!!!!
2007-03-23 10 浏览
都是看到Openrice這裡才與友人去試一試可能今天胃不是太想運作吃不到是好味還是難吃1.不過環境好好不太大但不嘈2.廁所唔敢入因為我怕太難頂最後去了九龍城廣場解決3.a站著吃拉麵(可以小辣)b牛肉燒餅(真大件)三文魚壽司(略嫌飯太硬..大力夾都不散??)4.好平$835.我會再來的,等我謝謝觀看
都是看到Openrice這裡才與友人去試一試

可能今天胃不是太想運作
吃不到是好味還是難吃

1.不過環境好好
不太大但不嘈

2.廁所唔敢入
因為我怕太難頂
最後去了九龍城廣場解決

3.a站著吃拉麵(可以小辣)
b牛肉燒餅(真大件)
三文魚壽司(略嫌飯太硬..大力夾都不散??)

4.好平$83

5.我會再來的,等我

謝謝觀看
1K
2007-03-20 9 浏览
最後一日和男友一起上班,放工後,男友笑言要幫我搞farewell,選址九龍城洋一居食屋。都有成年沒來幫襯這旺場曰式小店,與去年相比,環境光鮮很多,最近應該翻新過。食物價格依舊超經濟,兩人埋單只$138,是名付其實的開心價!滑蛋牛肉飯($38),牛肉質嫰,但醃得過鹹,與日本米同吃,味道中規中舉。牛筋煮配白飯($40),是我倆的必食推介!牛筋起膠,牛腩軟稔,湯汁味濃,不會一味死鹹,是真材實料的味道。廣島蠔煲($48),煲內含有四隻蠔,全都飽滿鮮濃,質素和高檔曰本餐廳相約,煲內亦有大量蔬菜,清淡健康。甜品要了益力多布甸($12),超滑,滲有濃濃的益力多味,是貪新鮮換來的口福。除滑蛋牛肉飯較普通外,其餘都非常滿意,價錢勁抵,仲要唔收加一,揾唔到不常來幫襯的理由。

2007-03-04 7 浏览
今天來到九龍城找東西吃. 哇! 附近好多泰國餐廳!洋一的店面挺突出的. 點了牛肉麵. 麵質不錯, 牛肉入味. 味道雖然不是我特別喜歡的, 但整體來說不錯!
今天來到九龍城找東西吃. 哇! 附近好多泰國餐廳!
2007-03-03 7 浏览
一向都知九龍城多好野食前幾日見咁多網友話呢間野唔錯於時心郁郁都去試下小店風味幾日本我一向兩人叫了一個海鮮燒餅(店主推介)一個义燒拉麵(雜誌話拉麵正)一個三文魚沙律一個海胆甜蝦壽司一個益力多布甸一個綠茶雪糕結帳一共165元唔用加一的整體都唔錯的燒餅幾厚身唔錯拉麵夠味但义燒有D旱身我鐘意橫綱多D 沙律同壽司都可以唔錯甜品幾好可以推介整體而言我們會再去的啊~
一向都知九龍城多好野食
前幾日見咁多網友話呢間野唔錯
於時心郁郁都去試下
小店風味幾日本

我一向兩人叫了
一個海鮮燒餅(店主推介)
一個义燒拉麵(雜誌話拉麵正)
一個三文魚沙律

整體都唔錯的燒餅幾厚身唔錯
拉麵夠味但义燒有D旱身我鐘意橫綱多D
沙律同壽司都可以唔錯
甜品幾好可以推介

整體而言我們會再去的啊~
2007-02-25 2 浏览
益力多布丁:真係好好味.
益力多布丁:真係好好味.

尋日同BF & 2個fd去食d o野好一般ja bor?唔明點解咁好評?可能我係第1次o黎我2個fd 話以前好食d唔知係咪換左廚....不過唔會有下次元綠好味好多PS. 間o野好似冇開冷氣咁,好鬼熱
尋日同BF & 2個fd去食
d o野好一般ja bor?
唔明點解咁好評?

可能我係第1次o黎
我2個fd 話以前好食d
唔知係咪換左廚....

不過唔會有下次
元綠好味好多

PS. 間o野好似冇開冷氣咁,好鬼熱