2024-07-15
📍洋食商店 (長沙灣)📮長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖.位於長沙灣嘅西日居酒屋,門口擺放住好多傳統嘅遊戲機,店內裝潢營造到充滿玩味,啱晒我呢個大細路邊食飯邊感受童年回憶。招牌鍋料理二人餐 HK$498- 頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯- 串燒拼盤- 辣味蒜香雞腎- 明太子玉子燒.先講主打既壽喜燒 ,牛頸脊嘅份量都幾多,斷完亦好細心先詢問我哋想要生熟程度,跟住先用牛肉同埋糖起咗個火,再全程幫我哋燒熟啲牛,點埋提供既生蛋汁,肉質鮮嫩多汁,胃口大開。食完牛肉之後,跟住蔬菜吸收晒壽喜燒嘅肉汁同埋甜豉油,非常索味。食晒食材之後,店員再落啲米去煮個日式risotto,呢種食法非常少見,亦都10分出色。串燒拼盤提供嘅都係大路食材,包括燒蝦,雞翼,冬菇同秋葵,所有食材都燒到恰到好處,可以話有串燒店嘅水準。配搭嘅兩款小食,我哋揀咗玉子燒同埋燒雞腎,玉子燒嘅雞蛋生熟程度非常滿意,點上明太子醬,10分搭配。食完成餐飯,係會令你呢一早想再嚟試多啲其他款菜式嘅感覺,另外除左食物味道,特別欣賞店內營造出來嘅懷舊人情味。#洋食商店 ..整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物味道:🤤🤤🤤🤤服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼物
📮長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
招牌鍋料理二人餐 HK$498