2011-11-18 1137 浏览
開工拜神啲燒臘一向都唔會有乜驚喜,今次令我改觀。拜神,豬一定唔少得,但拜完神到食嗰刻基本上大部份都係硬野。今次定呢間真係令我有啲意外,首先山長水遠送到入西貢,去到切嗰刻仲有熱氣出已經唔簡單,到食落口,皮脆肉軟味甜,真係酒樓堂食都冇咁正。到隻雞,皮薄肉滑夠鮮,未試過真係唔信開公拜神都有好嘢食到,攪到正餐响六福啲餸菜都變得冇咁特色!
2011-11-17
外卖送餐
  • 燒豬、切雞
2011-09-29 1199 浏览
路過洪慶見有夜茶, 想試好耐, 就不如買兩款點心take away,試左個豬潤腸and义燒包腸粉是最能吃出水準的一味點心之一, 雖是即叫即製, 落單時已講明要等15-20分鐘, 以為要等的都係好嘢, 可惜...這一間的腸粉, 好麻麻, 又厚又黏口, 完全唔爽滑, 唔掂!义燒包 包皮算鬆軟, 包餡都熱辣, 可惜味道唔夠濃, 唔夠香, 义燒太肥無肉, 似乎包點先生的都比它好...而且, 價錢並唔抵, 成廿蚊一個點心, 阿姐又無禮貌, 環境又污糟, 無下次的了~
試左個豬潤腸and义燒包

腸粉是最能吃出水準的一味點心之一,

上色前
15 分钟 (外卖自取)
呢幾晚都要出去長沙灣果頭呀媽推介話尼呢到食飯咁就去試下啦琴日一行七人尼左呢到食飯根據前一晚既經驗我地就係叫左5個送因為呢到每一碟送都算做大碟叫得太多又浪費我地叫左椒絲腐乳通菜,芝士牛油焗石斑塊,紅燒豆腐,涼瓜菜圃煎蛋同鹽水浸雞腳鹽水浸雞腳就係冷盤尼既食落去你會feel到連d雞骨都好入味味道一流一碟7隻都算係咁啦涼瓜菜圃煎蛋我不太好呢樣既不過媽媽話呢碟菜既口感好爽紅燒豆腐其實前一晚都叫過因為我覺得好好食所以encore哈哈個芡既味道唔係好咸,非常適中豆腐食落既口感好滑又香所以我覺得好好味芝士牛油焗石斑塊我原先唸住一間做開中菜既整呢d西式野都唔會話好好食所以我本住一個試下既心啦點知呢碟一上台既時候哇非常香既芝士味我個人係好鐘意食芝士所以見到呢碟咁多芝士就拎左d芝士尼撈飯d斑塊食落既口感係爽所以食都出係新鮮整既加上d芝士,哇真係一流!椒絲腐乳通菜呢個比較細碟但出品就真係好夠穫氣味道唔錯唔錯7個人食5個送armarm好冇多冇少真係睇唔出呢間野味道咁好值得再尼!
呢幾晚都要出去長沙灣果頭

我不太好呢樣既
不過媽媽話呢碟菜既口感好爽

其實前一晚都叫過
因為我覺得好好食所以encore哈哈
個芡既味道唔係好咸,非常適中
豆腐食落既口感好滑又香

我個人係好鐘意食芝士
所以見到呢碟咁多芝士就拎左d芝士尼撈飯
d斑塊食落既口感係爽
所以食都出係新鮮整既
加上d芝士,哇真係一流!

椒絲腐乳通菜

值得再尼!
2011-05-22
  • 芝士牛油焗石斑塊.紅燒豆腐
2011-04-26 602 浏览
好耐無見既朋友, 佢地話要食中菜.....當然要顧全到佢地食煙既關係........就來呢個洪慶啦朋友早到.....我去到時已經係坐緊街邊喇. 佢地係都要等埋我先叫菜...真比面喇是日點了.....1. 豉椒花甲 -- 本人無試過既關係, 不便評味道, 但朋友話 ok or 幾好..至於我見既外相, 花甲有 2/3 都唔係全開口, 好似唔新鮮..食都好麻煩....下下用手打開先得.2. 燒肉 -- 肉質都幾好, 凍冰冰, 但都幾好..唔會"鞋"...個皮就慘喇....斬到分開晒...又唔夠脆.....(你地可唔可以放入焗爐焗一陣呢)3. 琵琶豆腐 -- 超正, 夠滑...最欣賞佢地個茨分開上..唔會整到個炸皮淋晒....炸皮又簿....真係好味... 4. 梅菜扣肉 -- 唔覺得係肥.....肥肉位有咬口....真係好正....個汁又無肥油~~好耐無試過無肥糕既梅菜扣肉5. 焗魚腸 -- 一樣啦...我無食...只係試左個面既油炸鬼 (超脆啊) ... 上一次吃的時候....好記得佢凍左都唔腥 good~6. 上湯莧菜 -- 因為無波菜, 我改左做莧菜..一樣咁正7. 蝦餃 -- 我

是日點了.....

7. 蝦餃 -- 我地坐到 22:30 , 聞到有點心味...忍唔住叫左兩籠....因為我只吃皮...個皮太爛....太粉

8. 燒賣 -- 我無吃到......
2011-04-24
  • 琵琶豆腐
  • 梅菜扣肉
2010-10-24 590 浏览
和老人家吃,不宜太大排檔,但他們卻喜歡小炒喎,所以其實好少選擇。吃過這間,真的好夠鑊氣,所以再來。六點半後開始坐滿人客。上湯浸菠菜,他的上浸真是十個讚的!!好像上次的潮式浸花蛤中的湯,真的非常難忘。今次的上湯浸菠菜,沒想過那麼認真,有肉碎有干瑤柱熬的湯,浸菠菜,正!梅菜扣肉煲,買相雖然沒客家好棧的精美,但這裡的好吃,是梅菜炆腍晒+八角+腩肉,炆了應該不短時間,簡直如陳年牛腩煲味道咁濃!翠塘豆腐,估不到成pet野賣相,已知「淡」,豆腐下有蒸蛋白,都有點心思既!海鮮小炒皇,有拉油過龍的豆腐干、蝦干、蒜芯、象拔蚌、腰果炒埋一碟。有點辣,話明小炒皇,當然是惹味好餸飯,不過我真的不太喜歡,好像頭頭尾尾炒埋一碟。砵仔焗魚腸,魚腸很甘香!而且焗面也有少少燶脆香!順德出名焗魚腸,我這枱順德人,個個也大讚!原本還叫了川芎魚頭煲,伙計說需再等等。一會又說,廚房整唔切,暗示叫我們取消,ok啦,取消囉!不過說明了,他們唔憂做囉。講完食物,其實這餐個多小時的飯局,我們給伙計,沒知會情況下,前後左右地拉枱,拉了五次!!!係食食吓又拉。原本放細枱的位置變大枱,要食客們來個「方便」,將就他們,移到啱位為止!!真是火滾
和老人家吃
六點半後開始坐滿人客。
!!!係食食吓又拉。原本放細枱的位置變大枱,要食客們來個「方便」,將就他們,移到啱位為止!!真是火滾!趕客麼
!?
啊!沒錯,他們真是只喜歡招待熟客的!有枱三位的,叫了三碟碟頭飯,welecom~有枱幾位的,只吃了蠔仔粥和一碟小菜,催吓好久未來小菜,竟被伙計這樣回答:「我都想廚房快d呀,唔好ar住張枱。」
咩事呀!!?想做多幾個round,一枱走了咪又一枱ar住!?
舊食店總是很有它的性格!看你為了食好野,就要得忍!
p.s.笑哈哈是for食物的;服務是負分數的!
上湯浸菠菜
上湯浸菠菜
梅菜扣肉煲
左:砵仔焗魚腸 右:小炒皇
2010-06-25 386 浏览
個日係我朋友生日,叫了一隻白切雞,叉燒同條魚。隻雞肥瘦度簡直黃金比例超正,D叉燒係半肥瘦,雖肥但入口即容,正講返條魚,係烏頭,我朋友叫人煎,煎完之後D骨變左遠骨,正個晚食$3OO左右,但值回票價!
超正,D叉燒係半肥瘦,雖肥但入口即容,正
講返條魚,係烏頭,我朋友叫人煎,煎完之後D骨變左遠骨,正
個晚食$3OO左右,但值回票價!
2010-05-12
生日
  • 白切雞
  • 叉燒
  • 條魚
2010-05-31 272 浏览
有時經過呢間野都覺得d 燒味好正咁!lunch 有日就決定去買盒飯返黎食啦!乳豬燒鵝飯!都要$30幾蚊!但乳豬wor! 貴都係正常ga!跟住就要睇下好唔好味值唔值啦.1打開.嘩! 好靚呀!乳豬皮睇落就覺得會好脆咁!燒鵝就夠油油光!忍唔住即係食!乳豬好好味!d皮真係脆ga! 又唔會話全部係脂肪!仲有d肉食下!真係好平均的肉脂肪比例!最重要仲熱辣辣, 真係諗起都回味燒鵝,其實係燒鴨黎ga..邊有燒鵝食呀但皮,肉好香!食落唔會dry身, s油小小咁撈埋飯好一流!揾日要再食呀
有時經過呢間野都覺得d 燒味好正咁!
lunch 有日就決定去買盒飯返黎食啦!

乳豬燒鵝飯!
都要$30幾蚊!
但乳豬wor! 貴都係正常ga!
跟住就要睇下好唔好味值唔值啦.

1打開.嘩! 好靚呀!
乳豬皮睇落就覺得會好脆咁!
燒鵝就夠油油光!

忍唔住即係食!

乳豬好好味!
d皮真係脆ga! 又唔會話全部係脂肪!
仲有d肉食下!
真係好平均的肉脂肪比例!
最重要仲熱辣辣, 真係諗起都回味

燒鵝,其實係燒鴨黎ga..邊有燒鵝食呀

但皮,肉好香!
食落唔會dry身, s油小小咁撈埋飯好一流!

揾日要再食呀
2010-05-28 220 浏览
十一月上旬•晴 有一些地方茶寮,因為地方夠舊,dap落有味,總比人又或是飲食雜誌「神化」了。認真的吃吃你會發現,其實水準只是不外如是,這裡是一例。晚上來過,食物水準不算差,也談不上好。是日在附近買點東西,早上來,避開人潮,吃點點心吧。 點心在出面的大蒸籠熱著,想知有什麼吃不用問,自己去掀掀籠蓋看一看就知道了。一個人來,就要了鵪鶉蛋燒賣及叉燒腸。鵪鶉蛋燒賣是大大粒,吃蛋已夠飽了。另一味叉燒腸也來了,拉得厚厚的,一看已知不會好吃。還記得有食評說這裡的腸粉好過大角咀的堂記,不是吧?要了普洱,淡淡的,在這個只收二元茶錢的地方,也應是如此的了。可能早一點或晚一點來會好好多?更詳細的食評:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/03/blog-post_12.html
十一月上旬•晴

可能早一點或晚一點來會好好多?

更詳細的食評:

茶錢平,茶淡也是意料中事
早些來,或很晚來會好一點?
$18 (早餐)
早些來,或很晚來會好一點?
If I didn't think about it, I didn't realised I have already eaten at a few places in the Cheung Sa Wan area but never wrote any thing. Anyway 洪慶海鮮燒臘飯店 is supposed to be famous for roasts, as well as some wok fried dishes. During supper, they also supply dim sims for the night goers. I came here one early night and this time they still had roasts left for once!! Its because on prior occasions whenever I came by slightly later at night, they'd already run out. TRIO OF ROAST GOOSE, ROAST P

TRIO OF ROAST GOOSE, ROAST PORK AND CHAR SIU RICE -

This I ordered after studying the roast meat display racks and having visually determined they shouldn't be bad. This method doesn't work everytime but it did fortunately for this time! The goose was ok-good, meat had goose taste and it wasn't duck either, skin was slightly crisp too. The roast pork was also pretty good, the crunchy skin fell to the side but it was aromatic, even the meat had a pleasant pork taste to it - not the best meat cut but still enjoyable. The char siu was also surprisingly ok enjoyable, meat was tender and tasty, even though the colour wasn't too appealing.

THIS WAS QUITE GOOD OVERALL.
THE CHAR SIU WOULDN'T BE AS GOOD AS 喜喜 or 再興 ON THEIR BEST DAYS, BUT THIS IS ALREADY BETTER THAN WHEN THEY HAVE OFF DAYS, WHICH I HAVE EXPERIENCED APLENTY AT 再興 LATELY.

2010-05-12 175 浏览
今次挑選這家食市係因為朋友為多謝我支持及慶祝我生日。這家餐館是我選的,有海鮮、燒臘而價錢並不貴。其實朋友也提出了其它建議,但我到開飯網看過幾家,都是食物質素下降了。但這裡還有很高的評價!到達這家食市時還很早,已經有人坐著在等朋友到達。但人不算多,想必是平日的原故。落單叫了燒腩仔,但伙計話已經無晒!唔係咁好賣呀麻…算喇~咁就問一下蝦幾錢,鼓油皇大蝦例牌要$165,價錢都唔算好平,希望質數好喇。再叫左琵琶豆腐,因為朋友鐘意食軟綿綿的食物。 鼓油皇大蝦: 全隻都可入口,但又唔係炸到透果種,有保留蝦的鮮味! 琵琶豆腐: 出其的特別!皮脆肉嫩之外更有滑流的質感。 潮式浸花蛤: 有糊椒豬肚湯的底味,加上花蛤鮮味,無得頂! 鼓椒抄聖子: 這個都好鮮味,但鼓椒味較為薄弱。總括黎講我又唔覺服務非常好,但尚算有禮貌。食物質素就真係好好!值得一再光臨!

琵琶豆腐: 出其的特別!皮脆肉嫩之外更有滑流的質感。
潮式浸花蛤: 有糊椒豬肚湯的底味,加上花蛤鮮味,無得頂!
鼓椒抄聖子: 這個都好鮮味,但鼓椒味較為薄弱。

潮式浸花蛤
鼓油皇大蝦
鼓油皇大蝦 (個頭好似好大,原因係師傅係另外一邊剪開左,但蝦膏無溜走!)
鼓椒抄聖子
2010-04-30
生日
潮式浸花蛤
鼓油皇大蝦
鼓椒抄聖子
  • 潮式浸花蛤,鼓椒抄聖子,鼓油皇大蝦
2010-03-07 141 浏览
三月七日 (星期日)今日到酒樓吃晚餐,媽媽就在長沙灣開工趕回來吃,還買了洪慶的义燒加料!她說洪慶是老字號!今次買的是瘦义燒可能是太瘦的關係,味道一般,比較硬身下次要吃半肥瘦呢!才見真功夫!
三月七日 (星期日)

她說洪慶是老字號!今次買的是瘦义燒

可能是太瘦的關係,味道一般,比較硬身
下次要吃半肥瘦呢!才見真功夫!
2010-03-07
2010-01-10 166 浏览
唔係大佬極力推介,抵食又好食,睇門面,經過都唔會入去幫襯。18:45尚早,唔係好多人,不過食食吓,90%滿。兩大豌例湯,合掌瓜湯,好有住家味道,不過出外食野,點住家feel,都會略咸少少。唔知叫咩名花蛤,但似是潮式做法,有肉碎、芹菜、酸菜熬湯,煮熟花蛤。花蛤大隻,而且沒煮過火,好有鮮味。湯也有著蛤甜,好好食!(但湯咸左D)豉油皇大蝦,拉油後也不太油淋淋,豉油皇味道啱啱封著大蝦,大蝦又鮮甜,非常好食!紅燒豆腐,一碟咁普通的餸,也做得很出色!豆腐沒有容易被夾爛,薄薄一朕炸漿,封住整件豆腐,還有那軟綿綿的鯪魚肉,第一次感覺到釀豆腐,係連為一體架!蒜蓉灼菜心,一d都唔油。魚泡,一向怕食魚內臟,但order左,點都有佢好食之處。食左第一件,嘩!!!好柔軟的魚泡啊!同「韌」完全拉唔上關係!因為佢唔係用拉油做法,而係用水灼熟,再炆,所以好軟熟,易入口。石斑尾炆火腩涼瓜,呢碟最差。味道係ok既,但獻汁太勁,加上件石斑好韌皮,要用刀叉鋸,鋸到蓉蓉爛爛,一pet漿。涼瓜又腍晒。大佬話這裡有夜茶飲,問吓而家有無大包$11。伙計說,咁早未有。之後很勞心勞力地,幫我地入廚房睇睇,問我地要幾多個,說:「o係雪櫃攞
唔係大佬極力推介,抵食又好食,睇門面,經過都唔會
入去幫襯。
18:45尚早,唔係好多人,不過食食吓,90%滿。
。湯也有著蛤甜,好好食!(但湯咸左D)
紅燒豆腐,一碟咁普通的餸,也做得很出色
蒜蓉灼菜心,一d都唔油。
魚泡,一向怕食魚內臟
大佬話這裡有夜茶飲,問吓而家有無大包$11。伙計說,咁早未有。之後很勞心勞力地,幫我地入廚房睇睇,問我地要幾多個,說:「o係雪櫃攞出黎架!其實你返去蒸10分鐘就食得!用隔水紙蓋住,阻隔倒汗水。」之後又攞埋籠底隔水紙俾我地
!
大包,番屋企蒸黎過,果然好有料!始終包皮唔係即叫即做/隔夜,所以唔會特別鬆軟/驚喜。但企理的餡料有,鵪鶉蛋、菜絲、鮮蝦、雞件、火腿,而且充滿薑味!非常之好食!
睇黎,大時大節食飯,又有一個好選擇
!
花蛤
豉油皇大蝦
炆魚泡
雞球大包
  • 花蛤、豉油皇大蝦
2010-01-10 105 浏览
頭先同媽咪, 爸爸查車去呢到飲夜茶 好鬼期待今晚好多人 可能今日係星期六 ? 魚片粥大大碗 新鮮煲 仲要加埋腐竹煲搞到好好味 最緊要係魚片大部份都冇骨金錢肚+羅白好熱 但金錢肚唔夠lum 但白羅白就好入味 又夠多 岩哂我節瓜甫好大舊節瓜但係可能切得太厚搞到蒸唔lum 好硬 痴哂牙灼芥蘭苗wow 呢個次次去必食 soya sauce唔會太咸 菜夠lum 正呀魚皮 ( 正確名唔知, 唔係炸果種 ) 第一次食 但係一食wow好正!! 佢用好多汁撈埋一齊 魚皮入哂味 好開胃牛肉腸即叫即拉 腸粉好滑 夠哂熱 勁多煙係咁噴出泥 牛肉又夠力夠lum冇榨坐位係好傳統果d茶館咁 環境算污糟 但係大家都係因為呢份風味而泥所以坐到出門口都有人坐! 3條友埋單$156

頭先同媽咪, 爸爸查車去呢到飲夜茶 好鬼期待

今晚好多人 可能今日係星期六 ?

魚片粥

金錢肚+羅白

好熱 但金錢肚唔夠lum 但白羅白就好入味 又夠多 岩哂我

節瓜甫

好大舊節瓜但係可能切得太厚搞到蒸唔lum 好硬 痴哂牙

灼芥蘭苗

魚皮 ( 正確名唔知, 唔係炸果種 )

牛肉腸

所以坐到出門口都有人坐! 3條友埋單$156
2010-01-09
$52 (宵夜)
2009-12-15 118 浏览
12月14日到洪慶食晚飯,因為一大班人食飯所以豪叫野食位置交通方便到左青山道就見到間餐廳,我地1行7人,叫左9道菜式。本來叫左12道菜,我地食到第9道已經飽晒,好彩d侍應見到,提議我地cut左淨返個幾道,癈事浪費野食。好彩cut得快唔係就個個都飽到行唔郁呢間餐廳d野好大碟,本來仲有d擔心唔夠食!第1道菜係燒腩脆卜卜加叉燒,第2道既油雞好滑呢2道菜佢係用新鮮雞同豬整唔怪得咁好食第3道琵琶豆腐皮脆肉嫩跟住第4道同第5道係大班2味~姐係西芹班塊加蒸頭腩..因為本人平日出街唔多中意食魚,怕洗得唔乾淨有陣腥味同有骨..但係尋日食左西芹班塊味道唔錯,我食個件冇骨同好滑又冇腥味!100分,蒸頭腩蒜味好香,同埋d魚好新鮮唔錯,本身好靚,但係食左先記得映抵。第6道最正! 椒鹽瀨尿蝦,因為本人本身十分喜歡食辣野,佢呢個椒鹽瀨尿蝦用蒜頭加辣椒爆香左,d瀨尿蝦又勁大隻......滿分滿分!!!!!!!!!第7道係豉椒蘇格蘭蟶子d蘇格蘭蟶子大隻到差d同快子差唔多長!佢用豉椒炒勁惹味!食到呢道都差唔多飽晒!!!跟住仲黎多碟蜜糖金蠔佢d蠔勁正再加埋d油炸鬼勁正最後黎埋第9道!鮑魚仔食完之後真係飽到不得了。超抵食!
12月14日到洪慶食晚飯,因為一大班人食飯所以豪叫野食

位置交通方便到左青山道就見到間餐廳,
我地1行7人,叫左9道菜式。
本來叫左12道菜,我地食到第9道已經飽晒,
好彩d侍應見到,提議我地cut左淨返個幾道,
癈事浪費野食。好彩cut得快唔係就個個都飽到行唔郁

呢間餐廳d野好大碟,本來仲有d擔心唔夠食!
第1道菜係燒腩脆卜卜加叉燒,
第2道既油雞好滑

呢2道菜佢係用新鮮雞同豬整
唔怪得咁好食

第3道琵琶豆腐皮脆肉嫩
跟住第4道同第5道係大班2味~姐係西芹班塊加蒸頭腩..

第6道最正! 椒鹽瀨尿蝦,因為本人本身十分喜歡食辣野,

第7道係豉椒蘇格蘭蟶子
d蘇格蘭蟶子大隻到差d同快子差唔多長!佢用豉椒炒勁惹味!
食到呢道都差唔多飽晒!!!
跟住仲黎多碟蜜糖金蠔[第8道]
佢d蠔勁正再加埋d油炸鬼勁正

最後黎埋第9道!鮑魚仔
食完之後真係飽到不得了。超抵食!
西芹班塊
  • 燒腩
  • 叉燒
  • 油雞
2009-07-10 104 浏览
收工收得晚的太公伉儷想試新野,就一起到長沙灣,試試地膽舊同事推介的洪慶雖然該名舊同事指洪慶有夜茶,但由於佢冇指出明確夜茶供應時間,太公二人九時半抵達時,夜茶尚未開波;不過, no fear! 吃不到點心,就吃小菜吧!要了兩個菜;先點我最愛的魚香茄子煲 - 上桌時還是大滾著,熱辣辣魚香四溢;茄子泡了油後又腍又香,送飯一流!太公公要了麻辣海蜇鮮魷 ,雖然麻度和辣度其實一點都不勁,但略為為整碟菜添上上香口感,有點睛之效;海蜇香鮮魷都非常爽口,鑊氣夠炒得香,正!吃著吃著,店員開始執拾茶具,準備開茶市;原來,十點半夜茶方開始,我們剛好十點半吃畢晚餐,與點心擦肩而過....下次再約三五知已,來攻陷這裏的夜茶吧!

魚香茄子煲
麻辣海蜇鮮魷