2018-08-31 313 浏览
下午茶時間想食得light d,又咁岩黎到西灣河呢頭,第一時間去太安樓搵食xdd次次黎到都一定會去食呢度既海南雞飯!黎到都一定見到有人排緊隊👀👀以前淨係可以外賣拎走,但宜家可以去隔離堂食👍🏻👍🏻方便左一眾食客!個人認為,呢度既海南雞飯比其他既出眾、好味、抵食,值得再黎😋😋呢度既海南雞飯一向都唔多,雞既份量都較少,但肉質嫩滑,有雞味,飯粒幼細,充滿雞油味,粒粒分明,醬汁都美味,同成個飯非常夾。
次次黎到都一定會去食呢度既海南雞飯!
黎到都一定見到有人排緊隊👀👀

2018-08-20 554 浏览
太安樓的招牌海南雞飯,他們提供普通海南雞和海南雞髀飯。本身覺得兩者味道上不會有大分別,可惜來到時只剩下雞髀肉,唯有試下海南雞髀飯。油飯有點鹹,飯粒可能都因為油份過多的關係變得黏身。因為是街頭小食,所以不會太多要求,但如果醬汁可以令上就會更加好。海南雞肉肉質鮮嫩 ,而且有油香,食落亦都不會有碎骨,是不錯的廉價晚飯選擇。 第一次試了他們的橄欖汁,感覺頗清新,甜甜酸酸的,最好用來清清海南雞的油膩感。橄欖汁的橄欖味其實偏重,所以各位要有心理準備,但作為開胃的飲料確是不錯。
海南雞髀飯
橄欖汁
2018-08-11 342 浏览
要數好味的海南雞飯!在我的龍虎榜上!這一間店常列榜首!從前在附近上班,買外賣回公司吃,是方便的!然而這一次重遊舊地!堂食的鋪位,也的確是方便了我們這些外來人,即席品嚐!無可否認!這店的海南雞的確出色!即使平日不吃雞皮的我,也忍不住吃了兩塊!雞皮沒有肥膏、清爽、軟滑!雞肉幼嫩!但雞肉份量太少了!但雞肉份量太少了!但雞肉份量太少了!重要我要說三遍!雞油飯,充滿油香、黃薑味濃!隨碟有兩款汁!(鼓油和甜酸)亦伴有薑蓉!本人至愛甜酸汁!特別開胃!此外還有兩片青瓜附送!同樣清爽!買飯還有冬瓜湯附送!不要少看此冬瓜湯!香濃入味!(應該是用雞熬製)冬瓜軟淋!整頓飯!一切都很出色!除了!雞肉份量真的太少了!有衝動單點一隻雞腿!滿足一下口感!
要數好味的海南雞飯!
在我的龍虎榜上!
這一間店常列榜首!
從前在附近上班,買外賣回公司吃,是方便的!
無可否認!這店的海南雞的確出色!
即使平日不吃雞皮的我,也忍不住吃了兩塊!
雞皮沒有肥膏、清爽、軟滑!
雞肉幼嫩!
但雞肉份量太少了!
重要我要說三遍!
雞油飯,充滿油香、黃薑味濃!
隨碟有兩款汁!(鼓油和甜酸)
亦伴有薑蓉!
本人至愛甜酸汁!特別開胃!
此外還有兩片青瓜附送!同樣清爽!
買飯還有冬瓜湯附送!不要少看此冬瓜湯!
香濃入味!(應該是用雞熬製)冬瓜軟淋!
整頓飯!一切都很出色!
除了!雞肉份量真的太少了!
有衝動單點一隻雞腿!滿足一下口感!
海南雞脾飯*
海南雞脾飯*
2018-07-30 293 浏览
要說說對上一次到太安樓享受美食,應該超過一年的事。嗰時太安樓還並非有名氣。但自從有某媒體公司介紹過太安樓內有很多美食後,很多檔都有一定嘅人正在排隊。不過真的要講大排長龍,一定要講講呢間店啦。而呢間店專賣海南雞飯。它的名字叫海南雞專門店。點解會大排長龍呢?我諗是明星效應啦。以前的它並非出名,只是普通的一間小店,再加上只有外賣,沒有堂食。不過今次食亦是因傳媒的影響下,才考慮食此店的海南雞飯。看看價錢後,海南雞飯的售價不太便宜,尤其是加一隻雞全翼要12元,貴到。。。。。不懂得說。不過雞有雞味,肉質嫩滑,黃油飯都香,醬汁亦不太差。唯一嘅缺點就係整碟飯嘅份量相對小。如果要加飯亦要加錢,加雞亦必定要加錢。如果為了它的海南雞而到太安樓,我認為不必啦。始終呢間嘅海南雞並非傳媒所講得咁出色,只是明星效應吧。
要說說對上一次到太安樓享受美食,應該超過一年的事。
不過今次食亦是因傳媒的影響下,才考慮食此店的海南雞飯。
  • 海南雞飯
2018-07-30 156 浏览
要說說對上次到太安樓享受美食都有一年前的事。嗰時太安樓還沒有咁多人龍排隊買嘢食。自從有某媒體公司介紹過太安樓內有很多美食後,很多檔的小店都大排長龍。如果真的要講大排長龍,一定要講講呢間店啦。而呢間店專賣海南雞飯。它的名字叫海南雞專門店。點解會大排長龍呢?可能是明星效應吧。以前的它並沒有堂食,要食到它的首本名菜必定要自取外賣到回家才能品嚐到美食。想唔到依家能夠提供堂食這個服務。不過今次食它的海南雞飯確實比以前加價了不少,或許要租兩個鋪位啦,要維持收支就唯有加價。不過加價後,幸好水準沒有下降,雞有雞味,肉質嫩滑,而且黃油飯很香。唯一嘅缺點就係飯同雞嘅份量相對小,份量小得一位女士食後都覺不飽(不是大食量的女士)。如果要加飯亦要加錢,加雞更加不用多講,必定要加錢。如果刻意為了它的海南雞而到太安樓,本人就認為不必啦。始終呢間嘅海南雞並非傳媒所講得咁出色。
要說說對上次到太安樓享受美食都有一年前的事。
  • 海南雞飯
2018-07-23 342 浏览
之前提到我返工既目標係食晒港島既好西!所以今日就去遠少少 去太安樓買午餐~其實鰂魚涌的確係好多好野食,點解我要搭的士去咁遠買飯呢?就係因為一個字,貴。鰂魚涌果堆比OL食既餐廳太貴啦,下下都70幾蚊80蚊。我真係handle唔到。我計過,我搭的士去太安樓食飯呢都平過係鰂魚涌食足!足!一!半!下就一點幾,鋪頭已經好多人排隊,都真係幾多上班族黎食,可能係太古城返工?但邊個有我咁神心先?我諗就未必有了~如果想堂食係可以既,就係鋪頭對面,佢有個鋪仔比人堂食。話明鋪仔,我梗係爭唔蠃啦。所以就買外賣算數!見唔見到? 三十蚊一個飯。罕見度直逼米埔d黑臉琵鷺啊!轉眼間已經返到office。真係要讚呢個飯。首先,分量好夠。我呢碗叫咗少飯既,佢本身仲多飯!佢既雞量好多,夠我餸晒成碗飯。而且,係比錢既時候先知有湯送嫁!我呢個係雞骨煲冬瓜湯,我朋友既係薏米水。應該就係隨機的。即刻慳返野飲錢!一讚:個油飯好香,粒粒分明,唔會太硬或太淋,食得出唔係cheap米。讚!二讚:雞件好食。去骨呢d都基本啦,佢隻雞無雪雞味,都幾新鮮,但要睇隻雞咩料,識睇一定睇塊皮。雞肉同皮之間無肥油,塊雞皮厚薄適中,滑,仲有好香既雞味~~~

其實鰂魚涌的確係好多好野食,點解我要搭的士去咁遠買飯呢?
就係因為一個字,貴。
下就一點幾,鋪頭已經好多人排隊,
都真係幾多上班族黎食,可能係太古城返工?
但邊個有我咁神心先?我諗就未必有了~

如果想堂食係可以既,就係鋪頭對面,
佢有個鋪仔比人堂食。話明鋪仔,我梗係爭唔蠃啦。
所以就買外賣算數!
見唔見到? 三十蚊一個飯。
罕見度直逼米埔d黑臉琵鷺啊!
海南雞飯
轉眼間已經返到office。真係要讚呢個飯。
首先,分量好夠。我呢碗叫咗少飯既,佢本身仲多飯!
佢既雞量好多,夠我餸晒成碗飯。
而且,係比錢既時候先知有湯送嫁!
我呢個係雞骨煲冬瓜湯,我朋友既係薏米水。應該就係隨機的。
即刻慳返野飲錢!

一讚:
二讚:
雞件好食。去骨呢d都基本啦,佢隻雞無雪雞味,都幾新鮮,
但要睇隻雞咩料,識睇一定睇塊皮。
雞肉同皮之間無肥油,塊雞皮厚薄適中,滑,仲有好香既雞味~~~~
三讚:
個湯係有誠意既。
佢有兩款湯水已經好有驚喜(唔知會唔會有更多款)(咁岩試到兩款)
個湯好足冬瓜,煲到冬瓜粒粒分明但入口即融,厲害。
同埋佢一d味精都無,成杯湯我即刻啪晒入口。
朋友話個薏米水都好甜好fresh!

總結,無論係咪戶口無錢,我都覺得要去試下。
本身已經好好食,個價錢再將呢個飯既美味推到另一個level啊!
2018-07-23
10 分钟 (外卖自取)
海南雞飯
2018-07-22 165 浏览
來到平民美食天堂之一的太安樓,在芸芸眾多食店中外頭有很長排隊人龍加持的海南雞飯店,可見這店應該有別具一格的地方。這次選擇了一客馳名的海南雞飯來堂食,堂食可到對面鋪,是用自助的模式運行,需要食客要自行將餐盤清理。這裡的海南雞飯用的是油飯,油飯很香,很乾身,沒有油膩的感覺,這個油飯已將整個飯的層次提高不少,雞肉雖然算不上多,但雞肉嫩滑非常,沒有多餘的油脂在雞肉上,以一個30元的海南雞飯是很好的水準啦!
- 數個人排隊都要人等10分鐘 - 轉為堂食,俾一蚊,但將個外賣既飯照版轉碗放係個碟到?咁我俾個一蚊加個服務係要黎做咩? 堂食個飯擺明多過外賣架bo?-  話有水轉頭話冇水供應,又係今天的你推倒昨天的你?- d 雞我淨食到有豉油味,冇其他味,你俾哂d醬落去都得豉油味- 如果唔係要再排隊 又係得幾丁友 可能都要半個鐘,我會將伊推垃圾放係佢垃圾桶到加個服務等同於原本咁 咁我加個服務黎做咩? 要杯水,叫人去廁所自己搞? 請問你點做生意的? 唔會再光顧 直接掉係垃圾桶d野食啦 服務值得俾負分

- 數個人排隊都要人等10分鐘
-  話有水轉頭話冇水供應,又係今天的你推倒昨天的你?
加個服務等同於原本咁 咁我加個服務黎做咩?
要杯水,叫人去廁所自己搞?
請問你點做生意的?
唔會再光顧 直接掉係垃圾桶d野食啦 服務值得俾負分
2018-07-03
2018-06-21 238 浏览
因為太安樓太出名,自己都未曾去過所以我們決定出走一趟,因為太安樓太出名,自己都未曾去過所以我們決定出走一趟,去港島覓食😝這家海南雞專門店好出名,而且很多人排隊,大家可以選擇堂食或外帶,如果堂食要特地跟店員說的!這次我們叫了海南雞飯二份,一個加了雞腎,一個加了潤,味道我覺得挺不錯,CP值很高👍🏻👍🏻
2018-05-21 449 浏览
提起筲箕灣太安樓,不少人都會想到賣海南雞的那小店。我朋友聽我說想吃海南雞,也推薦我吃這家所以這個週日,我們就特地來到,外賣一個海南雞飯到公園吃果然是熱店,店外有十多人排著隊等買雞飯。其實小店對也有一個小店位供客人堂食,但位子不多。海南雞脾飯加雞腎($48):普通雞飯的售價是$30,要雞脾要加$13,相差還不少,但怕雞肉會乾或靭,所以要了雞脾。雞脾已去骨,食用方便,肉質嫩滑不過除了雞肉,飯也是海南雞飯的一大精髓。這碗飯的份量不少,但可惜嚐不到雞油香味,反而蔥油味重。個人認為,這飯比較像平日吃到的蔥油雞飯,不太impressive。
所以這個週日,我們就特地來到,外賣一個海南雞飯到公園吃

海南雞脾飯(加雞腎)

外卖自取
2018-05-17 278 浏览
以前住港島區飲飲食食開都知道太安樓係平民美食集中地,同荃灣路德圍、葵廣都係平民餐廳既必到check pointsssss!今次路經此地,就去左排晒大長龍既海南雞飯店。食開海南雞飯都知,尤其去開九龍灣返工都知食個海南雞飯都要至少50蚊以上。而呢間只係賣緊$30,即係話佢個價錢仲係十年前水平,所以我唔會要求太高。講返個海南雞飯,師父斬雞速度都好快,排左大概5-8分鐘已經拎到自己搵位食。醬料都做足有三色醬,油飯份量都冇問題,重點海南雞係完整地去骨同埋雞油味充足,唔會覺得難咬多筋!另外我加左少少雞腎,口感互相搭配感覺唔錯。要知道街外好多海南雞都係求其俾一款醬、冇油飯白切雞當海南雞去博大霧,呢間真係性價比最高既海南雞。

2018-05-13 202 浏览
有時放假都會行去鄰近西灣河站嘅太安樓買嘢食,買半隻海南雞($82)另加雞腎(+$5)返屋企做餸,亦試過加碗油飯外賣($15),雖然呢間舖頭加過好多次價,不過價錢仍然比起好多有賣海南雞飯嘅店舖嚟講,真係唔止平咁簡單,啲雞肉仲滑好多,配埋啲醬料,簡直就好味都無得彈。如果唔想買半隻雞咁多嘅朋友,我都會建議佢哋可以試下買一個海南雞飯,可以坐係對面間舖位堂食,當然亦可以外賣,價錢都只係$30就可以知道點解有咁多人要排隊啦,而且身邊亦有好多朋友住係對面海都過海嚟買海南雞飯,又一證明真係平靚正!
半隻海南雞
2018-05-07
10 分钟 (外卖自取)
半隻海南雞
  • 海南雞
西灣河的蘇豪東好多人都聽過,但西灣河真真正正的(街坊版)美食發源地非太安樓莫屬。太安樓地下是一個非常舊式的小型商場,業權非常分散,早年又管理不善(甚至可能無法有效管理),環境非常惡劣,無牌小販佔據商場內的通道;由於是私人地方,政府各部門無法作出檢控。印象中,直至10多年前,通過政府各部門、區議會及時任的大廈業主立案法團攜手協力整頓,情況才得以受控。直到今天,這個舊式商場的環境總算得以為人接受。講開又講,太安樓極有可能是香港第一個「劏舖」商場,最少有幾十年歷史!近日經常在西灣河出沒,決定逐步進擊太安樓。今晚因緣際會一家三口要食外賣,就由筆者這個一家之主肩負起買外賣的責任。於是,同一晚進擊了太安樓三間食店。小女兒對飲食有點要求(其實即是揀飲擇食),太安樓內的眾多食店當中,應該只有這一家「海南雞專門店」啱她胃口。將近走到店舖,已經見到一條10多人的小人龍。外賣檔口細細個,非常典型的太安樓「劏舖」,大部份面積做了廚房,剩下的空間只剛剛足夠安置一個斬雞的砧板位;其實砧板位已經佔據了商場行人通道,只不過管理公司沒有嚴格執例吧。雖然鋪頭細細,人氣一點也不輸蝕,既有香港本地雜誌訪問稿,也有電視演員專程

雖然鋪頭細細,人氣一點也不輸蝕,既有香港本地雜誌訪問稿,也有電視演員專程幫襯,甚至有日本旅遊雜誌介紹。原因非常簡單:「平」。
睇睇掛在外賣檔門口頂棚的價錢,就知道究竟有多便宜。你可能會話:「$30 一盒海南雞飯係平,都唔算係超級平啫?」但翻查 2012 年開業之後一直到 2014年的價錢,原來只不過是 $20 一盒海南雞飯!

小店確實人氣高企,外賣檔口的正對面就開多一間「海南雞自助餐室」。堂食客人可以排隊落單之後,自己拿着碟飯行去對面舖開餐;其實整個過程與外賣沒有分別,只不過是「先外賣,再堂食」。
今晚揀了海南雞髀飯跟餐湯($43)。翻查兩篇分別上載於 2012 及 2014年的食評,同樣套餐只售 $28。那些年可以兩年沒有價格,估唔到只是四年光景,竟然加價50%!究竟是租金及食材來價加幅強勁?抑或餐廳老闆眼見客人源源不絕,大幅加價謀取更高利潤?
這盒飯其實唔係好大,而且所謂雞脾只是表面厚肉部分的半脾,並沒有包括雞髀骨部份的底半脾;了解實際情況之後,抵食度由爆燈位減分,但其實依然抵食。雞皮表面唔夠光滑,望落去亦唔夠油潤、太啞色,賣相唔夠吸引。至於那一杯餐湯,清澈中帶一點淡黃色,望落去對辦,但原來味道非常淡。
海南雞髀飯
估唔到飯粒竟然有雞油香味,只是略嫌硬了一點點,但質素已經超出預期。
雞肉賣相麻麻地,味道又如何?雞肉切得細細件,兼且冇骨,可以一啖一嚿,有誠意。浸煮海南雞的白滷水的調味相當好,雞肉夠入味、唔會過鹹,兼且還滲出淡淡的香料味道。肉質夠嫰滑,始終唔係新鮮雞,不可能苛求雞肉彈性,但以這個價錢來講,又實在很難挑剔。海南雞飯的質素確實相當不錯,未至於超級好食,但綜合價錢一拼考慮,實在係抵食兼美味的心水選擇之一。
2018-04-29
15 分钟 (外卖自取)
2018-05-03 235 浏览
太安樓的小食有不少,當中大部份是屬於「ok la」的水準,雖然是港島東的美食地標之一,但始終還是做街坊學生的生意,成本要控制下也算炮制得不錯了,在太安樓外,還有許多真的無heart的店舖在。這裏的雞飯,完全是異數,甚至可以一爭香港最好的海南雞飯,以前買一碗就在外面站著食,現在擴充有了桌椅,更加沒有不來的理由海南雞飯,最重要當然是飯,用浸雞水/雞湯和雞油煮岀來的食有著全部雞的鮮味,味道效淡的雞則可以沾醬汁來吃,這裏的飯真是沒有可挑骨頭之處,坊間的海南雞飯名店也不是每間都能做好兩者。這裏收平外面一半價錢,質素卻不止好上一倍但真正最岀色的,是這裏的雞雜,尤其是雞肝。這裏賣的雞肝真的是無敵,甘香豐腴,絶無半點苦或鞋口,是比鵝肝美味的雞肝,加上火喉和味道都剛好的雞腎,只是賣5元,5元!其實賣得二十多元一碗,在成本上也知道沒可能用上極好的材料。但實力就是在這種情況下更能體現,用普通的材料做岀星級的味道。 這裏,可能是香港性價比最高的餐廳

這裏,可能是香港性價比最高的餐廳
2018-04-28 202 浏览
平!平!平!如果俾$30你去食晏,你會有咩選擇呢? 在於我嘅所知除咗老麥同大學嘅頹飯之外都真係食唔到啲乜嘢. 但而家話你知$30可以食到個海南雞飯,仲要係喺港島區,真係講都無人信.地點就腳呢間野叫海南雞專門店,已經開到第二間分店. 佢嘅位置一啲都唔難搵,因為就係出名多嘢食嘅太安樓地下就可以搵到佢. 而太安樓其實就喺西灣河地鐵站A出口一上就見到.太安樓唔係好大,兜一個圈就會搵到呢間海南雞飯,因為永遠都好多人排隊. 雖然條隊長,但都係等10分8分鐘就已經排到你. 仲要係一兩分鐘之內,佢就已經可以比多個飯你.真係好啱食飯時間唔多嘅打工仔黎食晏。你可以選擇外賣或者對面嘅食堂進食。食堂𥚃大概有20張凳左右, 但大多時候都是滿滿的,不過唔使等太耐都會等到位。食堂嘅環境都算乾淨企理.重質重量雖然價錢平,但佢個飯一啲都唔馬虎.呢一個油飯油份充足,每粒飯都平均地沾上了雞油,十分香口. 而飯的份量中等,對於附近返工嘅OL來說,應該會夠飽. 佢個海南雞至係重點所在,肉質嫩滑,好有雞味;雞皮爽口又唔算太油.而且佢切到細細舊,好易入口. 而佢嗰醬汁有甜酸醬,黑醬油,同埋啲薑蓉作調味,冇咁單調.不得不提的就是對過
平!平!平!

地點就腳

重質重量

而飯的份量中等,對於附近返工嘅OL來說,應該會夠飽.
不得不提的就是對過兩片青瓜仔, 比你食完個飯之後refresh下.
2018-03-29
午餐