2009-01-11 163 浏览
11/1 今日咁岩要入流浮山做野, 順便去埋流浮山食海鮮, 有人介紹就去左呢間啦, 地方比較細有三層, 我地兩圍大枱就坐最頂層, 地方真係好窄呀, 個廁所門又爛既同埋冇得沖水, 要人手喺個大桶到盛水自己沖, 又冇洗手盆喎, 又係喺個大桶到攞水洗, 真係有啲污濁呀! 我地每圍$1500叫佢地幫我地執, 都係食啲好普通既餸, 海鮮類只得扇貝, 炸豪, 蝦伊麵底, 生炒骨, 魚腩兩食, 炒菜同埋楊州炒飯, 汽水另計, 送生果(橙)蝦伊麵底 - 超級咸呀扇貝- 唔知點解啲肉同個殼係分開既, 啲粉絲凍既炸豪 - 都幾大隻下, 唔錯生炒骨 - 又細粒, 全部都係骨黎既, 一啲肉都冇魚腩兩食 - 一食係用西芹清炒, 另一食就炸左, 但兩樣都好咸楊州炒飯 - 尚算ok炒菜 - 白灼菜

蝦伊麵底 - 超級咸呀
扇貝- 唔知點解啲肉同個殼係分開既, 啲粉絲凍既
炸豪 - 都幾大隻下, 唔錯
生炒骨 - 又細粒, 全部都係骨黎既, 一啲肉都冇
楊州炒飯 - 尚算ok
炒菜 - 白灼菜

超咸! 蝦伊麵底
扇貝
生炒骨
魚腩兩食-其中一食配西芹炒
2008-07-28 214 浏览
7月27日 下午5點 一行5人 先到 后豐海鮮檔買海鮮。我地買左 一條魚 $100, 一斤中蝦, 一斤蟶子 $62 斤, 5隻扇貝, 頭腩 $1XX, 3隻瀨尿蝦, 同埋 一斤花螺。 所有野加埋 $900 平呀~買完之後海鮮檔老板娘帶我地到 "海景" 加工。我地叫左: 1. 椒鹽瀨尿蝦 好味~2. 豉椒炒聖子 幾好冇沙好鮮甜 3. 蒜蓉粉絲蒸扇貝 都ok既,同出面冇咩分別 4 豉油皇中蝦. 好味到連殼都食埋 5. 辣酒煮花螺 酒唔太入味~但d 螺好味 6. 炆頭腩 大大碟 好多肉好滑 正 7. 清蒸 (好似叫3刀定3點) 魚 好滑好味正 8. 本地生菜 OK 9. 楊州炒飯 唔錯 另外叫左 8支汽水 + 1支 beer 同送 橙共 $620海鮮 + 加工 共 $1520 又抵食又好味
7月27日 下午5點 一行5人 先到 后豐海鮮檔買海鮮。
我地買左 一條魚 $100,
一斤中蝦,
一斤蟶子 $62 斤,
5隻扇貝, 頭腩 $1XX,
3隻瀨尿蝦,
同埋 一斤花螺。 所有野加埋 $900 平呀~

買完之後海鮮檔老板娘帶我地到 "海景" 加工。
我地叫左:
1. 椒鹽瀨尿蝦 好味~

2. 豉椒炒聖子 幾好冇沙好鮮甜

豉油皇中蝦
炆頭腩
椒鹽瀨尿蝦
清蒸魚
  • 豉油皇中蝦.
  • 炆頭腩
2008-07-09 96 浏览
上網見呢間最多笑哈哈, 諗住差極都有限啦, 點知..........行到差不多近街尾,終於找到《海景》,店子有三層但很細,環境好簡陋,我哋坐喺一樓近電視機嘅細圓枱,以為可以有電視睇好正啦,點知接收得好差,有好多雪花,睇到眼都花。坐坐吓,我聞到有少少腥臭味,所以有少少打折扣。侍應話可以自己出去其他檔口買海鮮,或者就咁喺度齋嗡落order,我哋信自己,要親自去揀,佢帶咗我哋去街尾一個海鮮檔,話呢檔比較足秤。其實如果唔係佢介紹,根本無人會行到咁入,而足唔足秤我哋都唔知啦,呢檔海鮮種類都唔算多,賣相勉強可以啦,有啲我哋想食嘅又無得賣,所以再行去第二檔買。平時一次過埋單咪唔覺得啲乜嘢,今次要逐樣計真係感覺好貴,單買海鮮已經用咗$1,1XX。侍應問我哋啲海鮮點整,首先問我哋花螺點整,我哋答“辣酒煮”侍應(有啲cool咁答)“唔入味個喎”我哋“咁有啲咩煮法吖?”侍應“白灼”(咁即係無選擇啦!又問人點煮!)最後問到隻膏蟹點煮,我哋“避風塘炒”侍應“無避風塘炒”我哋“咁有咩炒?”侍應“薑蔥炒吖!”又係無得揀,乜都無,真係差勁。***************************************

坐坐吓,我聞到有少少腥臭味,所以有少少打折扣。

侍應問我哋啲海鮮點整,首先問我哋花螺點整,

我哋答“辣酒煮”

侍應(有啲cool咁答)“唔入味個喎”

我哋“咁有啲咩煮法吖?”

侍應“白灼”

(咁即係無選擇啦!又問人點煮!)

最後問到隻膏蟹點煮,我哋“避風塘炒”

侍應“無避風塘炒”

我哋“咁有咩炒?”

侍應“薑蔥炒吖!”

又係無得揀,乜都無,真係差勁。

**********************************************************

我哋四個人揀咗.................

白灼九節蝦

白灼花螺,烹調時間適中,無過火,但連辣椒醬都無,要問佢攞先有

椒鹽瀨尿蝦,加咗辣,算係ok

蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔及蒸貴妃蚌,普通大排檔味道,麻麻哋

蒸南非鮑魚,失敗在中間介咗一刀,最厚位置較軔

豉椒炒聖子,無豉椒味

薑蔥炒膏蟹及奄仔蟹,超咸,仲有好多味精

整體嚟講白灼係最好食嘅烹調方法,真係失望。

煮工收$4XX,加埋之前買海鮮$1,100,總數大約$1,600,咁嘅價錢,我寧願去西貢食,起碼人哋煮得好食好多先啦。

2008-06-30 114 浏览
雨天, 諗住毋乜人會去流浮山食海鮮,所以決定入去.由元朗出發,車程唔洗半個鐘到了.睇到明記的食評幾好,入去試一試先太約晚上九點去到...點不知...佢地話我地太遲黎..蠔同埋聖子(細-好味的種類,佢話大隻的唔鮮甜)都賣曬...不過我地今次行程主要想試下呢度的懶尿蝦..點菜其間,佢都比左好多意見我地...話呢到的份量夠兩個人食啦...唔好叫噤多...因為睇食評講呢度的豉油皇蝦好得..好想試..但最後因為驚食唔曬..所以都毋點..1. 椒鹽瀨尿蝦 - 兩隻加埋一斤重既賴尿蝦,唔會太咸,味道岩岩好,肉質勁鮮甜.多汁,好多膏.好耐未食過D噤好味的0野..不過要二百幾蚊一斤.佢話來貨貴左..問我地有毋問題..當然無啦...最重要好味2. 蒜蓉粉絲蒸扇貝 – 四隻..扇貝都好大隻,粉絲夠味,肉質都係勁鮮甜,勁嬾身.!to真係唔錯..3. 楊州炒飯..幾好.有橙送有野要讚..服務態度幾好...佢地D鼓油係好味喎...唔食都要試下哎我地十點鐘食完了..成條街的舖都差不多關上門..下次都要早少少到.但記住訂位.因為都好多人.
雨天,
諗住毋乜人會去流浮山食海鮮,所以決定入去.
由元朗出發,車程唔洗半個鐘到了.
睇到明記的食評幾好,入去試一試先

當然無啦...最重要好味

3. 楊州炒飯..幾好.

有橙送

正,好多膏.
楊州炒飯
好鮮味的
2008-06-17 54 浏览
哈哈!同樓下個位版友同一日去,又會咁岩既!今次係我第一次黎流浮山食飯,同女朋友兩個人黎。事前做過research呢一間既comment非常好,咁就冒名而黎啦!一黎到後見到成間舖停晒電,唸住要食過第二間架啦!好彩女朋友堅持要等姐,唔係就會錯過一間咁好既菜館。我地叫左5個餸 (排名分先後):1. 椒鹽瀨尿蝦 - 一隻前臂咁大隻既賴尿蝦,幾好味,D殼脆到可以食埋, 仲有好多膏添,正!2. 蒜蓉粉絲蒸扇貝 – 隻隻扇貝都好大隻,粉絲又好入味,正!3. 豉椒炒聖子 – 聖子又係大大隻,啖啖肉,仲好重豉椒味,正!4. 豉油皇中蝦 - 見咁多人都話好食,唸住試下, 不過又真係幾好味,豉油味好香口,D蝦啖啖肉,唔錯唔錯!!5. 薑葱蠔 – 呢個就反而一般,原本仲唸住流浮山最出名係蠔添,不過可能好似樓下個位版友咁講,而D蠔唔適合用薑葱煮啦!仲有招呼我地個名姐姐服務好好,不斷聊我地傾計,見我地用即影即有相機影相仲主動幫我地影添,估唔到一間咁多人既菜館都可以有咁好既服務態度,非常好!!最後埋單$690,都唔算太貴既!物有所價就得!
哈哈!同樓下個位版友同一日去,又會咁岩既!
今次係我第一次黎流浮山食飯,同女朋友兩個人黎。
。我地叫左5個餸 (排名分先後):

最後埋單$690,都唔算太貴既!物有所價就得!
  • 全部
2008-06-09 66 浏览
剛過去的星期日,到了流浮山既海景海鮮酒家同屋企人食飯,感覺好好…雖然係8點多左右停了電,但佢果到既人都盡快安排到合適既環境予我們繼續享用…今日10人,$2000有找,正爆…今日食左:豉油皇大蝦,椒鹽賴尿蝦,海班2味,炸蠔,清蒸大連鮑,炒飯,青菜…佢仲送埋個湯比我tim....味道比預期清,無油淋淋既感覺…首先講下個大蝦,乾身,殼又脆,正…椒鹽賴尿蝦味道ok既…鹽了一點點,海班2味…我揀左炒求加炆骨…魚肉滑,唔會散既…金黃色的,靚…本身我地想食薑葱蠔,店主話而家d蠔如果用薑葱煮,會起粉,雖然唔係好明,但看到店主既細心呢…大連鮑,大隻到像拳頭一樣,炒飯,料多,d飯一粒粒,口感好好…難怪連譚詠麟都去…見到隔離有上湯焗大蝦,佢地食到好好食咁,下次再入去食過…計番每人around$200~平過西貢鯉魚門好多
剛過去的星期日,
到了流浮山既海景海鮮酒家同屋企人食飯,
感覺好好…雖然係8點多左右停了電,
但佢果到既人都盡快安排到合適既環境予我們繼續享用…
今日10人,$2000有找,正爆…
今日食左:
首先講下個大蝦,乾身,殼又脆,正…
椒鹽賴尿蝦味道ok既…鹽了一點點,

海班2味…我揀左炒求加炆骨…
魚肉滑,唔會散既…金黃色的,靚…
但看到店主既細心呢…
大連鮑,大隻到像拳頭一樣,
炒飯,料多,d飯一粒粒,口感好好…難怪連譚詠麟都去…
[在店內見到一張店主與譚校長既相…]
見到隔離有上湯焗大蝦,佢地食到好好食咁,下次再入去食過…
計番每人around$200~平過西貢鯉魚門好多
$180~200
  • 炆骨,炒飯
2008-04-26 61 浏览
一句講晒:「服務超差!!」首先可能我地第一次入流浮山食飯, 我地唔熟悉呢度!好隨意咁見到呢間餐廳, 於是就入左去坐低啦!o的店員完全唔想做我地生意, 一o的招呼都冇! 逼我地咁多個人轉張細! 不特止, 仲要不斷催促我地落單, 我地根本諗都冇時間, 我地第一次光顧, 唔熟識點樣叫菜, 佢呢度冇餐牌o係流浮山黎講都好正常, o的店員問我地打算食幾多錢左右, 我地話打算食每人百零蚊, 佢地就話我地食咁少錢, 食唔到o的咩~ 最多只可以叫到小菜食, 佢地果度又冇小菜食, 逼我地過主! 好似我地阻住佢地做生意咁!我地可能唔係著得身光頸靚啦~ 而且o係佢地眼中唔係咩大客人! 不過對待客人用o的咁惡劣態度, 就真係so cheap! 以後都唔會再黎!o係度花二百蚊食飯, 我不如出尖沙咀食仲好!!
一句講晒:「服務超差!!」
首先可能我地第一次入流浮山食飯, 我地唔熟悉呢度!
好隨意咁見到呢間餐廳, 於是就入左去坐低啦!

o係度花二百蚊食飯, 我不如出尖沙咀食仲好!!
(非会员)
2007-09-02 90 浏览
約一班舊同事食飯, 目標喺黃油蟹, 反正有3架車, 於是一行13人就諗住玩遠啲, 踩入流浮山, 有人介紹入面海景海鮮酒家(元朗流浮山正大街56號地下), 點知就領嘢嘞, 食物質素差唔在講, 最大鑊係服務都差個吓先攞你命。先講食物(按次序出餸) :豉油王大蝦-- 叫咗斤半, 碟餸大約一斤多啲啦, 正常, 味道OK, 唔太咸, 蝦唔算大隻, 但都算幾新鮮。豉椒炒蟶子-- 肉少殼多, 味道一般, 冇嘢講。海鮮豆腐湯-- 送的, 其實係豆腐魚湯, 味淡。西芹班頭腩-- 正常味道, 份量唔多。黃油蟹-- 冇黃油, 一滴都冇嗰隻, 多膏, 全結實, 似食膏蟹, 但味唔鮮, 肉味反而OK, 大家一路食一路唔出聲, 賣緊$420一隻喎, 最期待的通常都最失望又一例。炆班頭腩-- 啲炸粉幾好……酥炸蠔-- 蠔冇蠔味, 質感乾, 都係炸粉好味……油鹽水蜆-- 幾夠味, 蜆味鮮。西生菜-- 正常嘢。加埋15支汽水, 2支啤酒, 埋單4千幾, 每人盛惠$350, 貴都算(黃油蟹每人半隻!!), 啲服務先至恐怖:落單收餸嗰陣, 阿姐極力推介大班兩味, 有朋友對魚麻麻地, 爭論之際, 阿姐講咗句: 「拗咩吖, 就
先講食物(按次序出餸) :
豉椒炒蟶子-- 肉少殼多, 味道一般, 冇嘢講。
海鮮豆腐湯-- 送的, 其實係豆腐魚湯, 味淡。
西芹班頭腩-- 正常味道, 份量唔多。
炆班頭腩-- 啲炸粉幾好……
酥炸蠔-- 蠔冇蠔味, 質感乾, 都係炸粉好味……
油鹽水蜆-- 幾夠味, 蜆味鮮。
西生菜-- 正常嘢。
落單收餸嗰陣, 阿姐極力推介大班兩味, 有朋友對魚麻麻地, 爭論之際, 阿姐講咗句: 「拗咩吖, 就咁啦!」然後走咗……(我承認我哋有權唔要碟魚, 但都唔係咁呀??)
冇人換茶水, 攞食具, 大排檔都有伙記啦……
我哋响間房入面食, 除咗嚟食物就唔會有人理, 食到中間想叫汽水, 周圍搵阿姐, 好嘞, 搵到啦, 個阿姐竟然咁樣講(落單同一個阿姐) : 「你哋唔好成日叫我啦, 我好忙嫁, 我出面仲有好多客嫁! 等陣啦!」 嘩! 阿姐, 俾生意你做咋喎, 使唔使咁講嘢呀?? 同落單完全兩副咀臉, 死未。
埋單我朋友講咗句(都係同一個阿姐) : 「啲蟹麻麻咋喎, 冇黃油喎!!」 佢答: 「冇油?? 係咁嫁喎! 而家係食膏o既黃油蟹嫁嘛, 都好食嫁!」 阿姐咁都得呀?妳又知我鐘意食結實o既膏?? 咁不如食膏蟹啦, 食緊$420隻嫁。
建議大家幾樣嘢, 價錢係其中之一, 我見過介紹呢間嘢啲食評同報導, 十两黃油蟹賣$350, $380都見過, 實際我哋食$420, 真係幾「海鮮價」。

2007-08-13 52 浏览
多年來,輾轉試過流浮山唔少間酒家,試過最平又最差既球記海鮮酒家,又試過又貴又差既海灣海鮮酒家(淨係識得擺阿發哥D明星相出黎做招來),今次見飲食男女推介試到海景海鮮酒家,感覺幾滿意,首先,黃油蟹$350隻(包埋蒸蟹加工錢),大大隻足10兩,雖然要預早一日預訂,但係比外面海鮮檔即時買到既黃油蟹仲平得多,比起我食個隻細些少都要$380 仲未計蒸蟹錢,第二,好多人鍾意自己揀海鮮再去酒家煮,我就懶懶地一次過o係度叫埋,起初都有擔心過足唔足秤同新唔新鮮之類既問題,試過兩次之後,我發覺仲足秤過自己去外邊D檔口買,或者,見到師奶去買就唔敢呃秤,後生仔女去?呃左都唔知啦!味道方面亦相當好,豉油王蝦,有豉油香,夠味唔過鹹,豉椒炒蟶子,未上檯都聞到豉椒香味,椒鹽瀨尿蝦,平時我會貪方便會用較剪剪開食,不過呢度整得好好食,用手食仲滋味,果皮蒸大鮑魚$25 隻(淨海鮮價),淨肉size 有成張咭片咁大,難得一D都唔韌,仲鬼咁爽口,個個朋友都話好味到要食兩隻先夠,店員又推介蜜汁燒蠔,好明顯蜜糖甜味同蠔味唔多夾,所謂燒蠔其實又係炸蠔,感覺又怪又難食,新野真係試一次都嫌多。環境、地方唔可以有乜野祈望,求其冷氣夠凍又有
環境、地方唔可以有乜野祈望,求其冷氣夠凍又有電視睇都收貨,乾淨程度同流浮山其他酒家比亦相若,畢竟黎流浮山食海鮮係食味道,唔係食環境,招呼亦可以接受,基本上,上菜速道快,問海鮮市況夠老實,靚就靚,唔靚情願唔賣,再唔o岩自己出去買返黎俾佢加工亦無任歡迎,叫得多幾個菜送個海鮮豆腐湯你飲,大牌檔式招呼,不過,如果你想中途有人幫你換下碟,加下茶之類既服務就自助把啦!
一條龍式既服務仲可以俾信用咭,如果有埋免費泊車就prefect!
2007-03-12 38 浏览
上星期六有人生日,於是一行10人又山長水遠入去幫襯,今次都同上次一樣,去最尾個間海鮮檔買左賴尿蝦,大海蝦,本地龍蝦,蟶子,鮑魚,花螺,生蠔,班頭腩,佢再送左d蜆過我地。全部買左大約千六蚊。於是叫左椒鹽賴尿蝦,鼓油皇大蝦,上湯龍蝦,鼓椒炒蟶子,清蒸鮑魚,白灼花螺,薑蔥焗生蠔,炆班頭腩同油鹽水煮大蜆,再加兩碟菜,一碟炒飯,一碟伊麵,加埋送左煲魚湯。樣樣餸都整得好好味,尤其係鼓油皇大蝦,好味到連殼都吞埋,不過可能多人,所以上菜比較慢,食飽埋單連茶芥汽水都係八舊,加埋海鮮料錢都係兩千四蚊到,比去西貢鯉魚門我想是便宜了很多呢。

(非会员)
2006-11-20 64 浏览
今日再次去呢間海景食海鮮,上次食咗餐黃油蟹, 非常唔錯, 由頭到尾都有油, 而且老闆娘非常老實, 因為我地本來想book 位黎食黃油蟹, 點知佢話而家食唔抵, 叫我地過十日先好黎食, 果真又平又靚, 嗰次2個人食咗6百蚊咗啦, 每隻黃油蟹$250, 都算好抵.今日又黎食海鮮餐, 10個人1860落樓, 有... 豉油王蝦碌, 瀨尿蝦, 海班2味, 鹽焗奄仔蟹,薑葱蠔等等一共8款餸, 豉油王蝦碌, 真係好好味, 好過好多大酒樓, 有豉油王味之餘, 又食到蝦既鮮甜味.瀨尿蝦同薑葱蠔保持酒樓既一定既水準海班2味, 班肉炒西芹, ok啦, 都算唔錯炆頭腩就真係好好味, 買相以為好普通, 食嗰時先知,餸不可以貎相,好好味鹽焗奄仔蟹, 鹽焗味就唔係好重,以清蒸, 不過奄仔蟹本身質數好好, 切開一半就以經"bit'晒d膏出黎, 好好味,多膏多到流呀, d 肉因為新鮮, 非常鮮甜, good
今日又黎食海鮮餐, 10個人1860落樓,
瀨尿蝦同薑葱蠔保持酒樓既一定既水準
海班2味, 班肉炒西芹, ok啦, 都算唔錯
多膏多到流呀, d 肉因為新鮮, 非常鮮甜, good

2006-08-28 41 浏览
星期六訂左黃油蟹食,順便食海鮮。黃油蟹要左三隻,全部都足油,不過其實黃油蟹絕對冇大閘蟹咁好食,而且成$330隻,食過就算啦。海鮮就係最尾個檔買左三隻大隻賴尿蝦,斤幾大蟶子,五隻大足節蝦,斤幾新鮮班頭腩,加埋六百,抵過去鯉魚門同西貢好多。樣樣海鮮都整得唔錯,送個海鮮湯,加左碟菜同碟乾燒伊麵埋單千四,(未計$600海鮮錢),三隻蟹都已經成千蚊,伊麵菜同油料錢只係四舊,算好實惠。見人地食芝士焗大蝦好正,下次一定黎試下,不過唔食黃油蟹既話每人都係消費都係兩舊嗟。

2006-08-18 35 浏览
16 August 2006 (Wed) - 晚飯舊同事考到牌請我同另一舊同事黎呢度食海鮮,主要都係想食黃油蟹...正!!海景黎過好幾次,本想試下第二度,但係大家都冇乜信心,所以最終都係黎返呢度...我哋揀咗既海鮮有:1. 黃油蟹x22. 瀨尿蝦x23. 象拔蚌x44. 蟶子5. 西生菜四個海鮮齋貨就要$820,因為黃油蟹要$250隻,瀨尿蝦要total$180黃油蟹好好好味道,黃油好多...正,ok大隻,開心...我哋三個其實一年都會黎一次食蟹,如果可以再食多啲就好啦...椒鹽瀨尿蝦唔大隻,賣海鮮嗰度既人話公係會大隻啲,乸就細少少,但係我哋都覺得比出面細同貴,而且我哋明明最後捒咗情願要多肉既公,但係食既時候郤係有膏既,真係奇..象拔蚌比預期中好食,好爽口,用蒜蓉粉絲蒸,好味道,又係唔太大隻,但勝在好食抄蟶子就麻麻地啦... 可能因為早黎,但我哋既黃油蟹上時,梗係要襯佢熱時食啦,咁但係食完蟹之後已經凍晒啦... 所以都唔太想食淨返嗰啲...酒樓仲送埋西瓜,不過我哋就一舊都冇掂到,因為怕佢係紅葯水西瓜!最後埋單$1110,舊同事問佢收唔收咭,佢猶一猶豫話都得既...但之後就一路收一路輪咀
16 August 2006 (Wed) - 晚飯

我哋揀咗既海鮮有:

1. 黃油蟹x2
2. 瀨尿蝦x2
3. 象拔蚌x4
4. 蟶子
5. 西生菜

最後埋單$1110,舊同事問佢收唔收咭,佢猶一猶豫話都得既...但之後就一路收一路輪咀咁又話其實我哋應該喺買海鮮嗰度比埋錢,又話佢哋根本冇得賺,叫我哋要識做,我諗意思係叫我哋比多啲tips,我同事梗係睬佢都傻,後尾比咗$5佢咋,走時個老板娘仲好兇狠咁個樣...唔知下次係咪真係要試下第二間呢?

2006-06-13 47 浏览
可能是季節的問題吧。我在1月底到過這家店吃飯;是爸媽帶我們去的。特別的地方係無餐\牌,唔知價錢。來到流浮山,當然是吃蠔啦~我們一行5人,點了炆頭斑腩,酥炸生蠔,炭燒金蠔,彊蔥\"屈\"蠔,豉油王炒蝦碌,咸魚炒飯。呢餐\飯,嘩!超好食,令我回味至今。*炆頭斑腩,看上去像好多骨;但其實都有肉,魚肉滑及味道不錯。*酥炸生蠔,係真正的酥炸,像芋角的酥面,外脆內軟,蠔身軟滑多汁。yummy!*炭燒金蠔,用炭燒的,外面包著一層甜甜的蜜糖,蠔邊燒得脆口。正!*彊蔥\"屈\"蠔,唔~主要食那肥美的蠔,整隻蠔的香味留於口內。*豉油王炒蝦碌,蝦雖不夠大隻。但主要在醬油味剛剛好,一d都唔咸。d蝦被炸到香脆才炒,真係脆到連殼都可以食埋。*咸魚炒飯,好香咸魚味,但見不到粒粒咸魚,仍可吃到咸魚。雖然埋單都好貴,但真係好食!!!!
可能是季節的問題吧。
來到流浮山,當然是吃蠔啦~
*咸魚炒飯,好香咸魚味,但見不到粒粒咸魚,仍可吃到咸魚。
雖然埋單都好貴,但真係好食!!!!
2006-06-12 52 浏览
男朋友的人情飯,叫埋我去,六個大人加兩個細路,卜一間「房」。唔知乜豆腐魚湯- 冇飲芝士龍蝦伊麵- 個味麻麻,麵唔掂,好硬...蒜蓉粉絲蒸扇貝- 好大隻,加埋粉絲蒜蓉&個汁,好味炒大蝦- 蝦都算大隻,但味道麻麻西芹炒斑塊- 好油,麻麻唔知乜斑腩- 多骨,冇興趣,冇食豉椒炒聖子- 殼多肉少,味道ok三隻唔知咩蟹仔- 勁細隻,見到冇乜肉&膏,所以冇食再加一碟生菜&三支啤酒,另送西瓜一碟,話識人,埋單都要$1680,男朋友俾,我肉痛,好食都冇所謂,之前同舊同事11人係西貢食,正過哩餐好多,都係$18xx。請都唔會再,呃錢......

唔知乜豆腐魚湯- 冇飲
芝士龍蝦伊麵- 個味麻麻,麵唔掂,好硬...
蒜蓉粉絲蒸扇貝- 好大隻,加埋粉絲蒜蓉&個汁,好味
炒大蝦- 蝦都算大隻,但味道麻麻
西芹炒斑塊- 好油,麻麻
唔知乜斑腩- 多骨,冇興趣,冇食
豉椒炒聖子- 殼多肉少,味道ok
三隻唔知咩蟹仔- 勁細隻,見到冇乜肉&膏,所以冇食