2022-06-04 1879 浏览
青衣城雖然係多酒樓,但係性價比高嘅真係無乜邊幾間😳 同埋係「海港飲食集團」app有得儲分,凡惠顧海港旗下香港分店堂食,用客人收據正本,用app掃描QR code,消費滿$125以上,即可以每滿$25賺1分,即係$125=5分😎蝦餃皇 - 100分換返嚟,掂辣椒油幾好食😋胡椒咸菜豬肚 $48- 超級多咸菜,豬肚得幾舊雪山叉燒包 $38- 高質之選,現加好少酒樓肯整菠蘿包皮/墨西哥皮,我最愛😍養顏紅棗糕 $22- 我覺得好難食🤯 仲有少少酸😥 不太喜歡,可能平時食開薑汁紅棗糕,就咁紅棗糕有啲唔慣🥲別不同蘿蔔絲腸粉 $34- 炸兩嘅朋友,幾好食😙五香咸水角 $30- 有4舊,係抵食,但係三個人食有啲吃力😅皮蛋肉碎粥 $22 - 性價比好高,$22居然唔係一碗碗,有個煲仔俾你😎竹炭甜薄撐$34 - 有新鮮感,值得一試茶🍵 $16/位計埋茶錢同加一,三個人食咗$306,人均$102,飲茶嚟講都叫抵😁

蝦餃皇 - 100分換返嚟,掂辣椒油幾好食😋
胡椒咸菜豬肚 $48- 超級多咸菜,豬肚得幾舊
別不同蘿蔔絲腸粉 $34- 炸兩嘅朋友,幾好食😙
竹炭甜薄撐$34 - 有新鮮感,值得一試
茶🍵 $16/位

2022-06-04 1574 浏览
青衣站海港薈食中菜,叫左好多餸,介紹比大家參考1)皇阿瑪鮑魚雞煲,緊係鮑魚做主角,但只有4隻,所以同食雞煲冇分別⋯⋯2)櫻花蝦椰菜炒粉絲,炒得好乾爽,好正。3)上湯焗西澳洲龍蝦伊麵(斤半龍蝦)龍蝦肉彈牙夠味,可以大大啖食,上湯伊麵好食,汁唔太杰。4)一品醬燒雞半隻,雞皮脆,雞肉滑,呢隻雞要食。5)深海龍躉兩味西蘭花炒龍躉件,龍躉肉夠滑唔(鞋)6)陳皮蒸龍躉頭腩(太少頭腩)唔夠食。7)馳名燒鵝皇半隻,燒鵝燒得好食😋只係下次要叫一隻(先夠喉)8)啫啫唐生菜膽,用(蝦米、豬肉碎、蒜蓉)爆到好香,係好嘢味嘅,配搭生菜就好夾。
青衣站海港薈食中菜,叫左好多餸,介紹比大家參考
2)櫻花蝦椰菜炒粉絲,炒得好乾爽,好正。
4)一品醬燒雞半隻,雞皮脆,雞肉滑,呢隻雞要食。
5)深海龍躉兩味
西蘭花炒龍躉件,龍躉肉夠滑唔(鞋)
6)陳皮蒸龍躉頭腩(太少頭腩)唔夠食。
2022-05-28 1074 浏览
📍 海港薈 (青衣)青衣青敬路33號青衣城3樓310A號舖🥳好耐無同d Friend一齊去飲茶,個fd話呢度嘅烏龍茶好飲,所以山長水遠去左😂🍵:烏龍茶,飲落好甘香,沖幾次水都係咁濃郁啲味唔錯👍👍➡️黑金流沙包👅一遞上黎黑色嘅外表配搭住d金光閃閃,手感10分鬆軟,鹹蛋黃奶黃味道濃郁,流心濃郁😆➡️翡翠小籠蝦餃皇👅晶瑩剔透嘅蝦餃,外型飽滿,蝦肉豐富彈牙,口感十足👍➡️金沙脆皮鮮蝦腸👅腸粉皮薄餡靚,腸粉皮包住油炸鬼同蝦,外軟內脆🤩➡️竹炭甜薄罉👅外表同裡面都有花生碎,砂糖,椰絲,薄罉皮薄,甜度適中(見仁見智)➡️粉粿👅粉粿皮比較軟同薄,好容易爛,餡料多,味道唔錯➡️菜苗餃👅菜苗鮮嫩,皮薄配搭埋蝦,一流➡️紅米牛肉腸👅牛肉鮮嫩,但個人認為白色嗰隻好食啲🤣➡️金錢肚👅金錢肚十分惹味➡️鳳爪👅鳳爪同出面酒樓差唔多,唔差嘅都💰人均$100推薦指數❤️❤️❤️❤️(5❤️最高)
📍 海港薈 (青衣)
青衣青敬路33號青衣城3樓310A號舖
🍵:烏龍茶,飲落好甘香,沖幾次水都係咁濃郁啲味唔錯👍👍
➡️黑金流沙包
➡️翡翠小籠蝦餃皇
👅晶瑩剔透嘅蝦餃,外型飽滿,蝦肉豐富彈牙,口感十足👍
➡️金沙脆皮鮮蝦腸
👅腸粉皮薄餡靚,腸粉皮包住油炸鬼同蝦,外軟內脆🤩
➡️竹炭甜薄罉
➡️粉粿
👅粉粿皮比較軟同薄,好容易爛,餡料多,味道唔錯
➡️菜苗餃
👅菜苗鮮嫩,皮薄配搭埋蝦,一流
➡️紅米牛肉腸
👅牛肉鮮嫩,但個人認為白色嗰隻好食啲🤣
➡️金錢肚
👅金錢肚十分惹味
➡️鳳爪
👅鳳爪同出面酒樓差唔多,唔差嘅都
💰人均$100
推薦指數❤️❤️❤️❤️(5❤️最高)
每年跟一位同月同日生的老友慶祝生日,今年情況特別,先是老友五月初做攞胆手術,加上新冠病毒肆虐,睇怕都攪吾成生日聚會吧!但正如食評主題:有胆冇胆,主恩不減。老友出奇地秒速康復,食得走得。加上第五波疫情減退,政府放寬晚市至8人一枱,趁機約齊8對腳慶祝生日。青衣城海港薈早茶飲過幾次,晚飯就不多。原先選擇了長腳蟹八位套餐,以解思鄉(日本)之苦,可惜酒樓話來貨不穩定,冇得預訂,結果臨場改為龍蝦餐,老婆大人再加松葉蟹一大隻,套餐份量算大,8個步入長者之齡人士那有本事清枱呢?打包。龍蝦伊麵份量大,伊麵吾會太淋,龍蝦都新鮮,好味道的,最後打包兩盒,吾好浪費。脆皮奶豬,皮吾夠脆,Size似非乳豬,莫非奶豬是小童豬而非BB豬?味道一般啦!海皇生翅質素吾合格,寧願換個燉湯好過。蒸斑都係一般,游水魚用欖豉蒸,減低了鮮味。招牌燒鵝皇,似乎是下午茶的燒鵝瀨粉貨式。其他例牌行貨餸菜,西蘭花炒帶子珊瑚蚌、釀蟹鉗、百合浸菜心等都是正常質素,賺的係整體份量大囉!蟠桃包熱辣辣,可惜吃得太飽了,好味的,唯欠蛋黃餡。套餐外加了一隻松葉蟹,新鮮美味,連榖都Lam埋。不過還是最想念日本皇帝蟹啊!雖然晚餐質素不是最出色,但看到頭輪晚

海皇生翅質素吾合格,寧願換個燉湯好過。

蒸斑都係一般,游水魚用欖豉蒸,減低了鮮味。

招牌燒鵝皇,似乎是下午茶的燒鵝瀨粉貨式。

雖然晚餐質素不是最出色,但看到頭輪晚市滿座,香港人可以熱熱鬧鬧地外出吃飯,心滿意足哩!

飽腹之餘,想起兒時一首詩歌(小編稍改歌詞):
變變變變變變變...我要變。
(面對疫境)
憂愁變為喜樂,長臉變為圓。
主恩真豐富,叫我(食)不完,
(有胆冇胆)只有用口讚美主恩典。

2022-05-22
庆祝纪念
生日
2022-05-14 587 浏览
疫情下的農曆新年無晚市,一家人試下海港薈既外賣盤菜,林住盤菜來來去去都係差不多,但結果出乎意料之外的好食,全家人大讚。鮑魚花膠上品鍋 $980 (6位用)原隻極品南非鮑魚一人一隻唔洗爭,好滿足。蠔皇扣花膠花膠大大塊夠膠質,食完骨膠原好似馬上double up甘。豉油皇中蝦大隻又夠彈牙。海港燒鵝皇皇朝香妃雞香芋蓮藕啖啖咬出拉絲效果。客家炆豬肉發財蠔豉發菜份量算多,蠔豉煮到最後都無縮水。紅燒元蹄夾起要嘩一聲,勁大隻好足料。順德炸鯪魚球真材實料,食落會有碎骨。蘿蔔炆豬皮蠔汁香菇支竹吸收晒湯汁精華超好食。田園青蔬份量唔算多,只夠每人淺嘗。

鮑魚花膠上品鍋

鮑魚花膠上品鍋 $980 (6位用)

原隻極品南非鮑魚
一人一隻唔洗爭,好滿足。

蠔皇扣花膠
花膠大大塊夠膠質,食完骨膠原好似馬上double up甘。

豉油皇中蝦
大隻又夠彈牙。

海港燒鵝皇

皇朝香妃雞

香芋蓮藕
啖啖咬出拉絲效果。

客家炆豬肉

發財蠔豉
發菜份量算多,蠔豉煮到最後都無縮水。

紅燒元蹄
夾起要嘩一聲,勁大隻好足料。

順德炸鯪魚球
真材實料,食落會有碎骨。

蘿蔔炆豬皮

蠔汁香菇支竹
吸收晒湯汁精華超好食。

田園青蔬
份量唔算多,只夠每人淺嘗。
2022-02-01
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
鮑魚花膠上品鍋
之前試過午市飲茶🫖啲點心係等好耐 而且催極都冇用😞因為冇人會幫你追單🥲🥲但今次主要分享返晚市食佢嘅長腳蟹🦀今次係嗌一個四至六人套餐然後再加一隻長腳蟹🦀基本上幫襯晚市既 大部份都有加多一隻蟹🥰因為長腳蟹本身自己出邊買都唔平 😗出街食就變得方便快捷嘅選擇🍴長腳蟹超多肉🤩同埋個肉質都實☺️係幾新鮮就咁清蒸都已經好好味😋食到停唔到 其他晚市嘅餸都表現正常份量啱啱好 唔會話太細碟😉六個人食大概每人400蚊埋單🤪記得下載MTR app儲分(極師奶)因為二千幾蚊都可以幫到你儲唔少分🤪整體嚟講個長腳蟹幫佢加分咗唔少😎
之前試過午市飲茶🫖

長腳蟹

其他晚市嘅餸都表現正常
份量啱啱好 唔會話太細碟😉

六個人食大概每人400蚊埋單🤪
記得下載MTR app儲分(極師奶)
因為二千幾蚊都可以幫到你儲唔少分🤪

整體嚟講個長腳蟹幫佢加分咗唔少😎
長腳蟹
2022-02-10 833 浏览
今日初五,約了老友們團拜和開年,朋友提議去青衣城海港薈飲茶兼午飯。因為仍然是新正頭,食客都比平時一多。因為朋友未到齊,我先點了髮菜蠔豉粥、蝦餃、潮州粉果吃住先。新正頭吃蠔豉髮菜是例牌,取其好意頭嘛! 亦正因為是新正頭的關係,所以作為餡料的蠔豉和髮菜相應少了,而粥的味道亦一般,熱度也不夠。蝦餃就覺得不錯,蝦肉夠彈牙和爽口。潮州粉果的粉皮晶瑩剔透,內裏的餡料亦可以清晰見到,賣相十分討好和吸引。待朋友到齊後,都已是午飯時間,再點了半隻燒鵝、海皇蝦球伊麵和蒜蓉炒豆苗。燒鵝上場了,感覺上比之前吃的燒鵝就小了些,可能是午飯的緣故,燒鵝就沒有像之前晚飯的時候,有蠟燭在下面加熱這動作,令燒鵝冷得快不夠熱扣了分,可惜;但味道還保持一貫水準,十分美味。海皇蝦球伊麵的賣相當應節,金黃色的蟹肉芡汁,鋪滿了整碟麵上,蝦球亦大大隻和咬落彈牙夾爽口。 但稍為遜色的是伊麵煮得過淋了一些,最後點的蒜蓉炒荳苗,亦因新春時節分量就顯得比平時少了,還好荳苗沒有太多的硬枝夾在其中,而且炒得味道亦佷好。總括今次午飯都有中上水準,且大家都吃得很開心,因為不知何時又要禁堂食嘛!
因為朋友未到齊,我先點了髮菜蠔豉粥、蝦餃、潮州粉果吃住先。
2022-02-08 661 浏览
今年團年飯冇得堂食,就買咗外賣套餐返屋企。要於當日在手機上預訂(冇得早一日預訂),選擇了取貨時間,就自行取餐回家。<上湯焗西澳龍蝦伊麵>龍蝦雖然有幾隻,但係見唔到有龍蝦鉗,伊麵煮得較腍,味道淡。<私房欖豉蒸龍躉斑>條魚蒸得過熟,魚肉有少許韌。<鹽燒六頭鮑魚>鮑魚已經過氣,腍身。<招牌燒鵝王>燒鵝雖有油份,但味道唔夠香,肉很柴口。<發財蠔豉大利>豬脷真係細件得離譜,份量少,蠔豉入味。<臘味糯米飯>較為正常的一個,飯粒煙煙韌韌,臘腸都幾多。
今年團年飯冇得堂食,就買咗外賣套餐返屋企。

<上湯焗西澳龍蝦伊麵>
龍蝦雖然有幾隻,但係見唔到有龍蝦鉗,伊麵煮得較腍,味道淡。

<私房欖豉蒸龍躉斑>
條魚蒸得過熟,魚肉有少許韌。

<鹽燒六頭鮑魚>
鮑魚已經過氣,腍身。

<招牌燒鵝王>
燒鵝雖有油份,但味道唔夠香,肉很柴口。

<發財蠔豉大利>
豬脷真係細件得離譜,份量少,蠔豉入味。

<臘味糯米飯>
較為正常的一個,飯粒煙煙韌韌,臘腸都幾多。
2022-01-31 449 浏览
至尊鮑魚花膠尚品鍋券 共有兩個份量6位用($980)人均$164 或12位用($1880)人均$157花膠、鮑魚、大蝦、東菇、鯪魚球、豬手、豬皮、蠔豉、髮菜、鴨、雞、芋頭。(另外配上白蘿蔔、旺菜、枝竹)所有食物的味道及用料均為出色,花膠份量十足,金蠔及東菇是上等貨色,留意一下燒味比較小量,而豬手是一大塊的,需要剪刀✂️分開才可以矛眾人食用。盆菜放置的盆可於電磁爐使用,理應非常方便,然而盆太細,加湯後容易溢出,白蘿蔔需要長時間浸湯吸味卻不是放於底部,感到不解。盆菜的保鮮袋是開口的,重用機會甚微,建議跟從稻香/其他酒家款設計。味道非常出色,家人甚為滿意,推薦
至尊鮑魚花膠尚品鍋券 共有兩個份量
6位用($980)人均$164 或
12位用($1880)人均$157

盆菜放置的盆可於電磁爐使用,理應非常方便,

味道非常出色,家人甚為滿意,推薦

• 鮑魚尚品花膠盆菜
2022-01-31 534 浏览
早茶食物質素尚可,點心選擇和大部分茶樓差不多,比較有趣嘅係會有個蠟燭暖住壺茶。地方蠻大,位置都蠻多。作為青衣城為數不多可以飲早茶嘅茶樓算係OK嘅,都係個飲早茶的好去處。
地方蠻大,位置都蠻多。

2022-01-26 527 浏览
海港薈 (青衣)📍青衣青敬路33號青衣城3樓310A號舖屋企人想食長腳蟹,格完價話海港薈平啲,咁就去啦。🦀長腳蟹 $298/斤加蛋白蒸+$100,個蛋白係咪鑲金,所以我地揀咗清蒸。🌟蟹膏好creamy,一流👍🌟蟹肉就普普通通,有蟹味但未算令人有驚喜。🌟三個人食唔曬一隻,打包咗兩隻腳+蟹汁番去蒸水蛋。(反轉個蟹蓋影相前,記得倒曬啲蟹膏落碗先🥲)推薦指數:6/10🎃南瓜煎堆 $38呢度煎堆幾好食,唔油,香脆帶少少煙韌。推薦指數:7.5/10🐦燕窩蛋白燉奶 $28燕窩都幾多,仲附送燕毛😂蛋白燉奶少少甜,少少滑。算唔錯。推薦指數:7/10整體不過不失。
海港薈 (青衣)
📍青衣青敬路33號青衣城3樓310A號舖

屋企人想食長腳蟹,格完價話海港薈平啲,咁就去啦。

🦀長腳蟹 $298/斤

加蛋白蒸+$100,個蛋白係咪鑲金,所以我地揀咗清蒸。
🌟蟹膏好creamy,一流👍
🌟蟹肉就普普通通,有蟹味但未算令人有驚喜。

🌟三個人食唔曬一隻,打包咗兩隻腳+蟹汁番去蒸水蛋。

(反轉個蟹蓋影相前,記得倒曬啲蟹膏落碗先🥲)
推薦指數:6/10

🎃南瓜煎堆 $38
呢度煎堆幾好食,唔油,香脆帶少少煙韌。
推薦指數:7.5/10

🐦燕窩蛋白燉奶 $28
燕窩都幾多,仲附送燕毛😂蛋白燉奶少少甜,少少滑。算唔錯。
推薦指數:7/10

整體不過不失。

2022-01-15 365 浏览
海港薈 (青衣)📍青衣青敬路33號青衣城3樓310A號舖💰疫情嚴重,唯有外賣自救,全部大約$340。🦞上湯波士頓龍蝦伊麵龍蝦肉唔多,肉有啲霉,唔新鮮,新聞又話而家龍蝦滯銷好抵食?🕊乳鴿好細隻,無斬四件,無乜肉,有啲乾。🍍菠蘿咕嚕肉份量幾多,應該係用豬頸肉,爽口,外皮都少少脆,但個汁好甜。🍖臘味糯米飯正常,唔特別有臘味香。🥓芋頭扣肉芋頭好粉,扣肉都夠淋夠味,呢個最好食。P.S. 食完之後口渴。
海港薈 (青衣)
📍青衣青敬路33號青衣城3樓310A號舖

💰疫情嚴重,唯有外賣自救,全部大約$340。

🦞上湯波士頓龍蝦伊麵
龍蝦肉唔多,肉有啲霉,唔新鮮,新聞又話而家龍蝦滯銷好抵食?

🕊乳鴿
好細隻,無斬四件,無乜肉,有啲乾。

🍍菠蘿咕嚕肉
份量幾多,應該係用豬頸肉,爽口,外皮都少少脆,但個汁好甜。

🍖臘味糯米飯
正常,唔特別有臘味香。

🥓芋頭扣肉
芋頭好粉,扣肉都夠淋夠味,呢個最好食。

P.S. 食完之後口渴。
2022-01-11 290 浏览
今晚同家人黎青衣海港薈食晚飯,因為家人預先訂左4斤阿拉斯加長腳蟹,所以入座後就可自行揀蟹。呢到環境唔錯,服務都幾好。今晚叫左5個菜:阿拉斯加長腳蟹、黑豚肉叉燒、鮑魚粉絲煲、瑤柱豆苗同乳鴿一隻新鮮蟹最好就係清蒸,原汁原味,隻蟹的確唔錯,肉質鮮美。黑豚叉燒就唔係好得,肉質較“鞋”,百幾蚊就唔係好值,普通酒樓叉燒都好過佢。瑤柱豆苗同乳鴿就不過不失,正常狀態。黎到最令人失望既鮑魚粉絲煲,首先碟菜唔夠熱,味淡,粉絲完全冇味,幾隻鮑魚係煲底,都係冇味。。。埋單2千幾,可以有更好選擇
今晚叫左5個菜:
阿拉斯加長腳蟹、黑豚肉叉燒、鮑魚粉絲煲、瑤柱豆苗同乳鴿一隻

新鮮蟹最好就係清蒸,原汁原味,隻蟹的確唔錯,肉質鮮美。

瑤柱豆苗同乳鴿就不過不失,正常狀態。

埋單2千幾,可以有更好選擇
2021-12-29
2021-12-18 510 浏览
提早做節雖然一早已訂位, 但全場爆滿都需要等一陣位等位期間已經睇定餐牌, 寫定菜單號給服務員, 以免太多枱會寫錯單今晚點了濃湯花膠煲螺頭西蘭花帶子珊瑚蚌🥦一品醬燒雞🐔清蒸東星斑燒鵝皇例牌什燴咖哩蝦球🦐家常炆豆腐蒜蓉粉絲蒸北寄貝藍妹啤酒🍺上菜速度很快, 可能今日太多人做節略嫌醬燒雞有點淋皮不夠脆, 什燴咖喱蝦球, 咖喱味比較淡, 有點像忌廉汁燒鵝皇果然不錯👍🏻, 帶子珊瑚蚌份量很多, 夠爽口, 北寄貝熱辣辣很鮮味濃湯必須推介, 足料夠火候整體水準不錯, 服務態度很好, 主動加茶收枱下載海港飲食集團App, 每餐都可以儲分的
提早做節
雖然一早已訂位, 但全場爆滿都需要等一陣位

今晚點了
什燴咖哩蝦球🦐
家常炆豆腐
蒜蓉粉絲蒸北寄貝
藍妹啤酒🍺

濃湯必須推介, 足料夠火候

整體水準不錯, 服務態度很好, 主動加茶收枱

下載海港飲食集團App, 每餐都可以儲分的
  • 燒鵝皇
2021-12-15 294 浏览
放假平時會同屋企人飲茶🫖今日一早去嘆茶菠蘿叉燒包🍍黑金流沙包豉汁蒸鳳爪蔗糖馬拉糕XO醬炒腸粉蘿蔔千絲酥菜乾豬骨粥🥣上菜快、點心整體不錯, 全部都熱辣辣, 不過略嫌流沙包不夠流心, 粥品材料豐富, 口感綿滑, 真心不錯👍🏻菠蘿叉燒包, 皮很脆麵包很鬆軟, 入面有滿滿的叉燒千絲酥大大的一個, 蘿蔔絲帶點甜, 一絲絲的口感不錯蒸鳳爪沒有冰鮮味, 有冇朋友都跟我一樣喜歡吃鳳爪, 每次都必點的位置開揚舒適, 服務態度很好
放假平時會同屋企人飲茶🫖

蔗糖馬拉糕
XO醬炒腸粉
蘿蔔千絲酥
菜乾豬骨粥🥣

菠蘿叉燒包, 皮很脆麵包很鬆軟, 入面有滿滿的叉燒
千絲酥大大的一個, 蘿蔔絲帶點甜, 一絲絲的口感不錯

位置開揚舒適, 服務態度很好
  • 豉汁蒸鳯爪
  • 菠蘿叉燒包