2018-05-20 663 浏览
物質素好, 乳豬燒鵝夠熱 ,份量也好。但內裡冷氣太大,凍得太緊要,食物太耐,一餐晚餐食了兩小時。一邊凍一邊等,扣晒分,失敗。大家記得穿羽絨才好來,沒有錯,是羽絨, 侍應 說冷氣是調較不了的。無言。

2017-11-11 2477 浏览
天氣涼了少許,最適合食蒸氣火鍋;一直是這店的忠實粉絲 叫了超多東西,但掛住食,沒全部影相就憑記憶回想一下啦:蠔 - 超大隻,成隻手咁大,好新鮮刺身 - 以酒樓來說,夠新鮮花膠 - 不錯鮑魚 - 蒸得剛剛好,好吃雞 - 偏瘦及細隻原條龍躉 - 大大條,又滑豚肉 - 普通淮山 - 大大條,好食芥蘭 - 普通粥底 - 南瓜排骨粥,好好味食到超飽,絕對會再encore可能因為客人多,所以坐得比較迫,不過樣樣都好新鮮,好抵食,這裡食蒸氣火鍋,係唔會有待應專門服侍,不過沒所謂啦,自己食自己蒸都好好玩
天氣涼了少許,最適合食蒸氣火鍋
一直是這店的忠實粉絲

叫了超多東西,但掛住食,沒全部影相
就憑記憶回想一下啦:

蠔 - 超大隻,成隻手咁大,好新鮮
刺身 - 以酒樓來說,夠新鮮
花膠 - 不錯
鮑魚 - 蒸得剛剛好,好吃
雞 - 偏瘦及細隻
原條龍躉 - 大大條,又滑
豚肉 - 普通
淮山 - 大大條,好食
芥蘭 - 普通
粥底 - 南瓜排骨粥,好好味

食到超飽,絕對會再encore
可能因為客人多,所以坐得比較迫,
不過樣樣都好新鮮,好抵食,
這裡食蒸氣火鍋,係唔會有待應專門服侍,
不過沒所謂啦,自己食自己蒸都好好玩
老媽子想食蒸汽鍋, 又唔想去太遠, 就喺屯門搵下啦, 不過唔多選擇,見呢個海港集團都好似ok 咁。4人餐!樣樣有D , 用料都新鮮, 但就覺得有D少少孤寒。好似蟹咁, 得一隻, 4人分。其中一款係魚頭,得D 骨, 如果係魚類 起碼都有D 肉啦.. 唔係咁多人食魚頭嘛。菜心得10條。其實所有用料都新鮮只係感覺入面配料類別爭D。另外刺身始終唔敢喺酒樓食, 所以三文魚,帶子都係蒸左佢。 先蒸龍蝦, 餐牌上嘅預定時間非常之剛剛好, 由於本人老豆係固老石山, 所以佢堅持要我地每個時間都加多一分鐘。哈哈。D 蝦 唔知點解四人餐係五隻, size 就同任食邊爐嗰啲咁上下大。貝殼類好ok, 冇沙, 新鮮有鮮甜味又爽口。蟹係好新鮮, D 蟹膏超香又頂曬角。 可惜得一隻, 有兩位只可以食蟹蚶。魚頭只得我老媽子一人獨享, 佢話好食雞件好食, 蒸完都仲好滑又入味。 我等左成晚就係呢個粥... 果然不負所望。全晚精華所在, 鮮味都不得了, 每人飲左兩碗 仍然可以打包走。整體都其實抵食嘅。 因為佢係全包套餐,除開二百幾蚊位啫。
4人餐!樣樣有D , 用料都新鮮, 但就覺得有D少少孤寒。

另外刺身始終唔敢喺酒樓食, 所以三文魚,帶子都係蒸左佢。
貝殼類好ok, 冇沙, 新鮮有鮮甜味又爽口。
魚頭只得我老媽子一人獨享, 佢話好食

雞件好食, 蒸完都仲好滑又入味。
我等左成晚就係呢個粥... 果然不負所望。

整體都其實抵食嘅。 因為佢係全包套餐,除開二百幾蚊位啫。
2017-10-10 1193 浏览
屯門海港假期冇下午茶,未到1pm來了,很多人已經等位,好彩也不是等了好耐。之前新開來了一次,感覺麻麻,所以一直沒有再來!!我們叫了些點心。粟米蝦丸,這個賣相好靚,夠吸引,金黃色的粟米粒,入面包住蝦膠,好爽口,口感豐富,大大粒好味!勁多粟米,好甜蟹子燒賣,一口一蝦,啖啖也是蝦,好爽口,好味,唔會食到肥豬肉,好好味!!超級大珍珠雞,有兩隻,真的有點大。有些肉粒,咸蛋,味道也幾好,唔會好濕及咸。不過糯米實身了些。咕嚕鮮淮山,等了一段時間,仲以為漏單,後尾來了,顏色是咕嚕肉的顏色,淮山切了好似腸粉的大小段,仲有車厘茄同埋鮮果,有哈蜜瓜,菠蘿,青椒,味道酸酸甜甜,鮮菠蘿最好味,十分甜,其它的就有點格格不入。係健康有創意的。

勁多粟米,好甜

超級大珍珠雞,有兩隻,真的有點大。

2017-10-05
午餐
2017-10-03 970 浏览
一家8人有兩老有小童,分享晚飯不快的經歷,落了單好耐見仲未拎返長單返來都奇怪,要追兩次等了25分鐘才話剛入了單,仲要入漏單,我直接找入單小姐check,部長見到我好似想幫我跟進,但個部長話一陣先幫我落,我即刻話我等咗成半個鐘你仲話一陣先再入,咁我幾時先有得食,入單小姐知道自己入漏單就補鑊即刻幫我入,部長見狀即轉身走咗,身為部長處事散漫,又無禮貌無歉意,超差。叫咗8人餐$1888套餐份量少,味道一般,唔抵食,仲加咗兩份餸,埋單要$22XX, 進食途中有兩隻蒼蠅飛來飛去,心裏已覺得呢間酒樓很污糟,未試過酒樓食飯有蒼蠅,又唔係大排擋,無下次...
2017-10-02
庆祝纪念
生日
2017-05-21 1375 浏览
平時食日本菜韓國菜多,間中黎個家族飯局都唔錯,可以去酒樓品嚐一席席既中菜。可能平日關係,客人唔算多,上菜都好有效率。招牌醬燒雞,賣相唔錯,雞皮燒得夠脆,夠香夠味道,如果肉質可以再嫩d就perfect喇。帶子福建炒飯,配料十足,蝦、帶子、冬菇...加埋雞蛋炒過既飯,睇見都想食。入口都無令人失望,配料口感豐富,飯又炒得夠乾身,粒粒分明。蟹肉海皇燴燕窩,一見到仲以為係翅,真係估你唔到,入口味道都好似去飲食既翅咁。歡樂大蟠桃,個名好正,聽到都覺得歡樂,我好鍾意食飲宴既壽包,覺得食過壽包就好似得到祝福咁。呢間壽包都唔錯,蓮蓉夠多又唔太甜。酒席黎講算抵食,份量都夠,不妨一試

可能平日關係,客人唔算多,上菜都好有效率。

酒席黎講算抵食,份量都夠,不妨一試
2017-04-17 998 浏览
今天來卓爾居探朋友,來屋苑樓下酒樓吃午餐,對屋苑酒家沒有期望,但這酒樓質素不俗。麻辣雞絲粉皮 (4/10)味道過辣,粉皮太厚身。咸菜豬肚湯 (6/10)本以為特價,沒甚麼期望,但也足料,夠味,不是一味的咸櫻花蝦薄餅 (7/10)賣相滿分,味道合格,們人喜歡香口的,若然再煎得更透徹會更好。甜薄餅 (6/10)微暖,椰絲太多,加多些花生更美味。櫻花蝦三文魚炒飯 (8/10)賣相十足又夠足料,炒得夠香口!鮮茄魚腐湯 (8/10)蕃茄和魚味夠出其餘點心也合格。甜品還有燉鮮奶,楊枝甘露,也都不俗。

麻辣雞絲粉皮 (4/10)
味道過辣,粉皮太厚身。
咸菜豬肚湯 (6/10)
本以為特價,沒甚麼期望,但也足料,夠味,不是一味的咸

櫻花蝦薄餅 (7/10)
櫻花蝦薄餅
甜薄餅 (6/10)
微暖,椰絲太多,加多些花生更美味。
櫻花蝦三文魚炒飯 (8/10)
賣相十足又夠足料,炒得夠香口!
鮮茄魚腐湯 (8/10)
蕃茄和魚味夠出
其餘點心也合格。甜品還有燉鮮奶,楊枝甘露,也都不俗。
2017-04-17
2017-03-29 725 浏览
今朝起身同細佬落街飲茶我地全部都叫點心食叫左燒賣,牛肉球,鮑汁鳳爪粉果,馬拉糕,鮮竹雞紮我既食評係點心溫度係有但係味道一般,一般既意思係味道五夠未,我認為可以再濃味d,服務態度一般,因為等待點時間較長。
今朝起身同細佬落街飲茶
我地全部都叫點心食
叫左燒賣,牛肉球,鮑汁鳳爪
粉果,馬拉糕,鮮竹雞紮
我既食評係點心溫度係有
但係味道一般,一般既意思係
味道五夠未,我認為可以再濃味d,
服務態度一般,因為等待點時間較長。
2017-03-21 806 浏览
同家人星期日飲茶,之前都只食過晚餐,第一次同家人嚟飲茶,訂咗位都要等40分鐘,同唔訂無乜分別。今次坐大門對正嘅開放式房間,無咁嘈,還可以,寫好點心要落單,叫極都無人理,終於有阿姐嚟喇,又問埋d九唔搭八嘅問題,擾攘咗5,6分鐘先落到單。上點心嘅速度一般啦,但點心質數還要多加改良呀!味道一般!紅油抄手係先整熟雲吞,最後先加醬汁,碟底仲有水,醬汁只放中間,無掂到醬嘅淡茂茂。薄罉煎到燶晒,味道就還可以。其他點心都不過不失,但無特別好食。
上點心嘅速度一般啦,但點心質數還要多加改良呀!味道一般!
薄罉煎到燶晒,味道就還可以。
其他點心都不過不失,但無特別好食。
2017-03-02 3614 浏览
平日放假, 扮下乖仔, 朝早同爸爸媽媽去飲早茶, 揀左去卓爾居間海港。 平日都好多人去飲茶, 多數係公公婆婆去嘆一盅兩件, 不過等左陣就有位。茶芥$8/位, 之後搵阿姐加水都幾難下。有個早茶孖寶6揀2, 都係$18.8, 好抵食。 柴魚花生豬骨粥 - 粥煲得都幾綿滑, 有幾粒花生同一舊仔豬骨, 鹹鹹地味道都可以, 呢個價錢算係咁。粟米雞絲腸 - 腸粉皮就厚左d, 不過都幾滑下, 入面d雞絲少到唔多覺, 粟米就有幾粒, 好過齋腸小小。排骨鳳爪飯 - 有幾粒排骨同一隻鳳爪, 雖然個碗淺淺地, 食落飯既份量都唔少, 早餐夠晒飽肚。鮮竹牛肉球 - 一籠有3粒, 牛肉都算幾彈牙, 淋左喼汁實好食。另外仲叫左幾碟點心 XO醬炒蘿蔔糕$17.8 - XO醬都幾辣幾惹味, 蘿蔔糕比較腍身, 夾起有d散, 味道搭救番。蠔汁叉燒包 $15.8 - 一籠3個, 叉燒餡都算幾多又唔肥, 包都幾鬆軟, 岩岩蒸起熱辣辣, 都幾唔錯。珍珠雞 $23.8 - 一籠2個, 料都幾足下, 味道就不過不失。早茶埋單平均每人都係$35, 都算係幾抵, 服務同食物質素未算係好好, 以價錢取勝。

茶芥$8/位, 之後搵阿姐加水都幾難下。

有個早茶孖寶6揀2, 都係$18.8, 好抵食。
另外仲叫左幾碟點心
$35 (早餐)
2017-01-21 968 浏览
食團年飯本應開開心心,奈何6半到,個酒家話八半交枱,好,冇問題。點知6點九叫個套餐,七點巳黎個炒飯,不斷上菜,叫佢停,佢話佢地特點系上菜快!,翅丶雞丶魚半小時來齊....喂,大佬,上菜快D,可以早D比枱人咩?!我都會坐到8點九走,你好趕,D野凍曬,完全吾理D客人
2017-01-21
庆祝纪念
团年饭
2017-01-18 926 浏览
而家有質素既酒樓真系買少見少,取而代之既系越黎越多小型點心鋪。但又想同屋企人坐系度舒舒服服甘嘆茶。住屯門既人,想系大興村搵間比較好食既酒樓都幾難。今日試左呢間海港,整體黎講唔算貴,有d下午茶優惠都算抵食。但都暗藏殺機。見到佢個紅油抄手有優惠,平平地十幾蚊。一上到黎,就心知不妙。碗野點睇都唔似紅油,最多紅醬。食落,就系水煮雲吞,上面淋一d辣椒醬,完全稱唔上系紅油抄手。受完抄手既驚嚇後,我已經冇曬期望。點知又有d驚喜wor。個流沙奶黃煎堆,熱辣辣,新鮮炸好,咬落要小心入面流出黎既奶黃。食落香口夠脆,加返一分。唔知系咪海港既甜品比較出色,之後另一個甜品都有驚喜。呢款紅棗糕食落有濃厚既紅棗味,食得出系足料。唔似某d酒樓,食落得一陣糖味。而且佢既口感綿密,唔會食落單純系魚膠粉既質感。最後仲叫左個灌湯餃,都幾足料,而且唔腥。個湯幾清甜。入面食得到有蝦,冬菇粒,豬肉等材料,幾有咬口。最後,要講下呢間酒樓既服務。好似有幾多人投訴佢既服務差,但我當日去食,d服務態度又幾好,有求必應(可能因為閒日少人)。所以呢間酒樓都可以一試,不過食得開唔開心,就視乎你既幸運程度啦

但又想同屋企人坐系度舒舒服服甘嘆茶。

住屯門既人,想系大興村搵間比較好食既酒樓都幾難。

碗野點睇都唔似紅油,最多紅醬。
紅油抄手
受完抄手既驚嚇後,我已經冇曬期望。點知又有d驚喜wor。
食落香口夠脆,加返一分。
奶黃煎堆
唔知系咪海港既甜品比較出色,之後另一個甜品都有驚喜。
呢款紅棗糕食落有濃厚既紅棗味,食得出系足料。
唔似某d酒樓,食落得一陣糖味。
而且佢既口感綿密,唔會食落單純系魚膠粉既質感。
紅棗糕
最後仲叫左個灌湯餃,都幾足料,而且唔腥。
個湯幾清甜。
入面食得到有蝦,冬菇粒,豬肉等材料,幾有咬口。
灌湯餃
最後,要講下呢間酒樓既服務。
奶黃煎堆
紅棗糕
灌湯餃
本身諗住同屋企人去食蒸氣火鍋,已經提早3日訂位,仲已經打左幾次電話黎提醒要準時6點半到,我同屋企人已經準時到,點知去到先話我地張檯已經俾左人,要我地得成一粒鐘,態度又唔好,野食又麻麻,以後都唔會再來。
2016-11-04 1354 浏览
天氣涼涼地 ~最好有啖飯落肚 。去茶樓食個盅頭飯係唔錯既選擇。價錢都算實惠正常。特別孖寶點心$18.8我今日既目標:飯😍😍飯好味 吸收左腊腸同雞味😍😍可惜雞..冇雞味只有雪味..腊腸..2個字..唔香...仲叫左以下點心...正正常常..味道偏淡。都好呀~ 淡味d健康d😂😂不過...奇怪既點心黎啦!!!點解腐皮卷會包「椰菜」既呢😂😂
價錢都算實惠正常。特別孖寶點心$18.8
蒸雞飯

不過...奇怪既點心黎啦!!!
點解腐皮卷會包「椰菜」既呢😂😂
2016-11-04
$33 (早餐)
2016-10-10 1409 浏览
屯門卓爾居海港酒樓 - 呢間酒樓位處高尚屋苑卓爾居!竟然無人帶位,又唔講俾客知話要個客自己搵位!一路行入嚟一路都唔見一個侍應,見到話佢知三個,就完全唔理你!直至行到最入叫我地坐張大枱搭枱!遲我地入嚟嘅就坐咗張細枱,只得兩個人!我就問點解我地要坐大枱,兩個人就可以坐四人枱!個女部長話佢地一直都係咁,啲客會自己搵位,我問咁你唔寫係出面!佢答我地一直都係咁!呢間酒樓真好笑!所有人嚟過未嚟過都要知道佢地嘅做事方法,但係我上次嚟就有人帶位囉!我發火佢就話我影響佢啲客,我話你就夠影響我啦!晨早流流「nar 」慶我!到最後佢都要搵返張細枱俾我!食物品質都係一般!

食物品質都係一般!
2016-10-10
早餐