2024-03-02 728 浏览
*/平時好中意去御海灣食野,貪佢多餐廳揀,價錢又吾貴🥳今次去左海灣餐廳The Bay by Cafe au Lait😇餐廳環境:佢哋有露天位置可以揀,晴天時坐喺呢度食嘢都幾chill😎😎😎我哋今次就揀咗坐室內位置,一入門口有梳化位,坐呢度打卡靚到爆😍😍餐廳入面大約有20個位置,唔算太大,但唔會覺得好迫,坐得好舒服🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物方面:🎃南瓜忌廉湯個湯勁濃南瓜味👍🏻👍🏻👍🏻份量岩岩好,不過忌廉有啲多,飲完有啲飽肚😂😂😂🥗香烤南瓜照燒雞沙律好出色既沙律👍🏻👍🏻南瓜烤完又甜又香,好好食😋雞扒有燒汁好入味,加埋沙律食一齊好健康🫶🏻🫶🏻🫶🏻🍔牛油果和牛漢堡佢哋將漢堡包皮烘過,加上牛油,成個包底勁香脆👍🏻👍🏻👍🏻勁多牛油果🥑,和牛漢堡超級厚肉🤭🤭🤭又吾會太鞋🥳🥳🥳🥳仲有薯條🍟條條都香脆可口😋😋😋😋🍗單骨雞翼雞翼有啲柚蜜係上面,但入面食落都好辣😂😂😂又辣又甜好好味🤤可以食到兩碟🤣🤣🤣🥩烤西班牙豬鞍扒塊豬鞍扒好出色,煎得岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻食落又吾會鞋,但好厚肉,好抵食🤭🤭🤭海灣餐廳 (屯門)屯門海皇路23號御海灣地下14號舖

餐廳環境:

食物方面:

🎃南瓜忌廉湯

🥗香烤南瓜照燒雞沙律

🍔牛油果和牛漢堡

🍗單骨雞翼

🥩烤西班牙豬鞍扒

海灣餐廳 (屯門)
屯門海皇路23號御海灣地下14號舖
  • 烤西班牙豬鞍扒(叉燒風味)
發現屯門御海灣最近開咗一間新式嘅西餐店😍於是就約埋朋友一齊過黎chill 下 😜原來The Bay 係乃良咖啡搬過黎🙈係輕鐵站一出黎就已經到達,非常方便又易搵👍🏻雖然鄰近輕鐵站🚃但係環境都係非常舒適✨🍝Carbonara食落有濃濃既芝士🧀同蛋黃味🥚味道岩岩好唔會撞咗,亦都唔會太鹹👍🏻意粉仲非常彈牙,整體口感不錯✨🌶水牛城雞翼鐘意食辣既朋友一定必點❣️上枱已經熱辣辣出晒煙,皮脆外嫩,辣得黎好過癮🍽烤西班牙豬鞍扒配上叉燒風味, 肉味非常濃郁,甜甜地入口,食落真係好有驚喜😍,而且塊肉已經切左一片片,肉質非常淋身,唔會食落好韌👍🏻而且配菜有薯條、車厘茄、辣椒都係整得好出色👍🏻☕️草莓朱古力淡淡嘅士多啤梨味🍓唔會因為配上朱古力而太甜,而且仲有拉花,拉得好靚❤️🧉百香果蘋果梳打食完水牛城雞翼配返杯梳打真係岩晒👍🏻完全勁解辣,酸酸甜甜勁開胃.另外加左set 餐湯🥣同沙津🥗沙律加咗柚子醬落去,酸酸甜甜都係好開胃,而餐湯係粟米湯🌽我同朋友都覺得好好飲呀😍大家黎開屯門,不妨都試一試👍🏻

🍝Carbonara

🌶水牛城雞翼

🍽烤西班牙豬鞍扒

☕️草莓朱古力

🧉百香果蘋果梳打

大家黎開屯門,不妨都試一試👍🏻

⭐️屯門驚喜高質素cafe🌟🎶The Bay by Cafe 🎶海灣餐廳🌊最近屯門御海灣有間新開張的「The Bay cafe」,呢度環境寫意幽靜,一直想找機會試試,這是一間主打歐陸菜式及coffee的餐廳,更有主打特色菜《sirloin steak》、《鰻 魚risotto 》、《Carbonara》及《叉燒西班牙豬鞍架》,環境同食物都頗為吸引,於是搵埋屋企人一齊試下。🐷叉燒西班牙豬鞍架$178豬鞍肉味濃郁,口感爽滑彈牙,香口又惹味,肉厚多汁一啲都唔會乾,配合蜜糖🍯更帶出肉質鮮味🐟鰻魚risotto$88飯口感軟糯,醬汁均勻包住每粒飯,飯粒中層保持咀嚼口感,第意大利飯嘅精髓所在🥰配鰹魚片配搭好吃,鰻魚肥肉厚,魚油充足,爽口及口感都好豐富,份量亦好足夠🍝 黑松露菇忌廉意粉$88香濃的黑松露味道做出來的意粉,感覺特別鮮,特別香。野菇忌廉汁,忌廉味好足,香濃惹味,用來伴意粉好美味!除了味道配合得剛剛好,意粉的口感都彈牙,有口感。野菌份量都夠多,好豐富🐔單骨鷄翼(水牛城風味)$68雞翼係唔少人嘅至愛,呢款菜式肉質嫩滑之餘又有得吮骨,百食不厭(溫馨提示:此雞翼味道比較辣,要食得辣嘅朋友先好叫😉
⭐️屯門驚喜高質素cafe🌟
🎶The Bay by Cafe 🎶海灣餐廳🌊

🐷叉燒西班牙豬鞍架$178

🐟鰻魚risotto$88

🍝 黑松露菇忌廉意粉$88

🐔單骨鷄翼(水牛城風味)$68
(溫馨提示:此雞翼味道比較辣,要食得辣嘅朋友先好叫😉 如果食得微辣嘅,食另外一款柚子雞翼會較好)

飲品跟餐減$20
🍓 草莓朱古力$60(iced)
濃郁的冰草莓朱古力飲品係歐陸西餐的絕佳良伴,朱古力同草莓味並存,讓味覺及視覺都充滿歡樂

🍹百香果蘋果梳打 $48
百香果酸甜的滋味令人著迷,蘋果汁配上百香果的香甜,酸甜口味完美均衡地融入梳打汽中,消滯解膩

🍽️套餐優惠😍
餐湯及沙律(跟餐+$25.00)
周打蜆肉忌廉魚湯&田園沙律
2024-02-05
2024-02-21 79 浏览
上星期日 同小朋友上完堂 就係附近食嘢咁岩見到一間cafe新開張 就入左去試試🙂佢地食物款式都算多 而且性價比好高👍🏻我地叫左勁多野食 超級滿足😋🔸牛油果安格斯漢堡🔸漢堡中間放左半份牛油果🥑 令到口感更豐富 更綿密而且加入作為Super food 既牛油果 比起加入生菜可以更健康👍🏻🔹水牛城單骨雞翼🔹水牛城風味雞翼辣得黎夠哂惹味令人好想食完一隻又一隻🤣同埋單骨雞翼食落好方便🔸卡邦尼意粉🔸意粉爽口彈牙🍝 每一條意粉都掛滿哂濃濃既醬汁每啖都充滿住由意大利運來的豬面肉、芝士既鹹香同埋濃郁既蛋香滋味😋🔹鰻魚照燒意大利飯配鰹魚片🔹推介呀👍🏻 鰻魚份量好多 啖啖肉甜甜既鰻魚醬汁包裹住煙煙韌韌既意大利飯 真係超好食🤤🍎百香果蘋果梳打 好清新既感覺🍓士多啤梨香橙梳打 好香甜 好開胃加$25仲可以跟多個沙津同餐湯我地果日係羅宋湯 超足料 勁好味呀👍🏻
上星期日 同小朋友上完堂 就係附近食嘢

加$25仲可以跟多個沙津同餐湯
我地果日係羅宋湯 超足料 勁好味呀👍🏻

2024-02-04
2024-02-21 70 浏览
下班後,駕車來到屯門先吃飽飽,再和老公去看賀歲片,看到這家新開張Cafe 西餐廳,看過門外餐牌之後,有幾款Fusion菜式挺吸引,就決定在這家吃晚餐。柚香單骨雞翼雞翼表面裹著一層薄薄的柚子蜜,香甜清新,開胃又解膩。柚子飄香,咸甜適中,還帶少許辛辣,色味俱佳。外皮炸得金黃香脆,內裏嫩滑多汁,好吃。鰻魚照燒意大利飯先說燉飯飯粒分明,口感煙靭配以日式照燒汁,醬香幼滑。鰻魚無骨,肉質滑嫩軟棉。意大利飯和日式照燒汁竟如此合拍,別有風味。日式咖喱配豬扒飯炸豬扒外皮薄脆,肉質彈嫩,而且肉汁豐富,口感一點兒也不粗糙。厚切豬扒份量比我想像中多,吃完很飽足。烤西班牙豬鞍扒(叉燒風味) 豬鞍扒表面烤至微焦飄香,配以港風叉燒蜜汁光澤甜膩。肉質肥瘦均勻,口感軟嫩不柴,煮法新穎味美。
下班後,駕車來到屯門先吃飽飽,再和老公去看賀歲片

2024-02-15
2024-02-21 58 浏览
早幾日卡卡陪卡佬整過張過期回鄉證預早喺網上預約好時間估唔到半個鐘就搞掂可以去食飯👍太耐無嚟屯門呢頭附近一於就係附近搵嘢食😋卡佬見好耐無同我食西餐所以好快鎖定目標就入咗呢間西餐廳 @thebay.cafe 餐廳內採用落地玻璃採光度十足,超舒服的假日feel😍員工好快送上餐牌及水給我和卡佬解渴聽了餐廳員工的細心推介我和卡佬再商量後便揀選以下幾款食物❤️澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛排$198➡️未上枱便聞到好香的煎扒香味,食慾大增呀!➡️卡佬就我點了7成熟的牛排,不錯,是我喜愛的熟度➡️每吃一口牛排,油脂少而牛味濃,啱哂我這個牛魔王❤️牛油果蕃茄醬意粉配大虎蝦$138➡️大虎蝦好大隻而且肉質爽口彈牙,好新鮮➡️想不到牛油果配蕃茄醬是這麼夾,中和了蕃茄那酸酸的味道,另整碟意粉更清新❤️牛油果雞蛋煙燻三文魚沙律配柚子醬$85➡️送上枱時,最吸睛的莫過於砌成玫瑰花的煙三文魚及那隻流心蛋了➡️咸度適中的煙燻三文魚好味美➡️流心蛋也不用多說,就知佢好滑及蛋味濃郁,卡卡去廁所時偷偷見到餐廳用的是日本蘭王蛋,難怪咁好味🤭➡️配埋柚子醬,甜中帶少少微酸,很開胃卡卡提議必定要加25蚊跟餐湯及沙律因為香濃足料的周打魚湯又滑又crea
早幾日卡卡陪卡佬整過張過期回鄉證
預早喺網上預約好時間
估唔到半個鐘就搞掂可以去食飯👍
太耐無嚟屯門呢頭附近
一於就係附近搵嘢食😋

卡佬見好耐無同我食西餐
所以好快鎖定目標就入咗呢間西餐廳 @thebay.cafe
餐廳內採用落地玻璃
採光度十足,超舒服的假日feel😍
員工好快送上餐牌及水給我和卡佬解渴

聽了餐廳員工的細心推介
我和卡佬再商量後便揀選以下幾款食物
❤️澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛排$198
➡️未上枱便聞到好香的煎扒香味,食慾大增呀!
➡️卡佬就我點了7成熟的牛排,不錯,是我喜愛的熟度
➡️每吃一口牛排,油脂少而牛味濃,啱哂我這個牛魔王

❤️牛油果蕃茄醬意粉配大虎蝦$138
➡️大虎蝦好大隻而且肉質爽口彈牙,好新鮮

❤️牛油果雞蛋煙燻三文魚沙律配柚子醬$85
➡️咸度適中的煙燻三文魚好味美
➡️配埋柚子醬,甜中帶少少微酸,很開胃

卡卡提議必定要加25蚊跟餐湯及沙律
因為香濃足料的周打魚湯又滑又creamy
堅有魚肉㗎!湯好濃郁好好味😋
還有跟餐的沙律份量超足
而沙律菜更是新鮮甜美
配上黑醋dressing,夠哂Refresh
只需加25蚊便有齊餐湯及沙律,絕對值回票價!👍

雖然跟餐沒有附上飲品
但每點主菜時,每杯飲品均可減$20
卡卡點了杯熱Mocha $60(-20) 及
凍士多啤梨香橙梳打 $48(-20)
Mocha除了有拉花圖案好打卡之外😍
朱古力與咖啡平衡得相當好,大愛❤️
另外所點的士多啤梨香橙梳打很解喝解膩
喝得出是用上鮮菓打汁出來的心機飲品
帶少少甜的菓香梳打非常清新喔👍

絕對有下次,食物水準好
下次要再去食我最想試嘅Burger🍔🤭

原來佢最緊做緊開張期間限定優惠 takeaway drinks有買一送一 ,仲去到2月23日添!經開記得要試下呀~

📍The Bay by Cafe au Lait
地址: 香港屯門海皇路23號御海灣地下14號舖
營業時間: Mon-Sun 12:00-22:00

👉🏻The Bay Cafe👈🏻屯門呢間稱上 #一間好吃的餐廳真係唔錯👍😌至少我哋覺得好食環境主要係全玻璃 個景好舒服有自然光線打卡都好靚架!同Hailiah 一齊食lunch真係比較少因為返小一後日日lunch都係得我一個人喺屋企所以坐得舒服😌 食得開心都好緊要一頓美味嘅午餐可以促進感情細心咀嚼我哋點嘅菜式 有驚喜睇介紹👇🏻1.牛油果蕃茄醬意粉配大虎蝦 $1382.澳洲 150 天榖飼黑安格斯西冷牛排 $1983.單骨雞翼(柚香味) $684.士多啤梨香橙梳打 $485.MOCHA $60👉🏻任何食品追加非酒精飲品可以減$20 好抵!同埋加$25可以upgrade 有湯同沙律添!(點小食不可另加)牛油果蕃茄醬意粉配大虎蝦,充滿熱度咁送黎枱上就係反映餐廳對客人嘅熱誠,讚!隻蝦真係好大,啖啖肉,原來牛油果同蕃茄又幾夾架喎~整體都好好食,又唔會太酸太甜,味道剛剛好!最愛牛扒🥩嘅Hailiah係好識食,不過佢就唔食得太生,要熟得黎肉質要鬆化其實好難,但係呢度煮得好岀色,外面係脆入面又唔會太生,同埋易入口,做媽媽嘅我見佢咁鍾意食都留返俾佢啦🤣而單骨雞翼揀左柚子味不過入面有少少辣,我喜歡佢又脆又
👉🏻The Bay Cafe👈🏻

屯門呢間稱上 #一間好吃的餐廳
真係唔錯👍😌至少我哋覺得好食
環境主要係全玻璃 個景好舒服
有自然光線打卡都好靚架!
同Hailiah 一齊食lunch真係比較少

2.澳洲 150 天榖飼黑安格斯西冷牛排 $198
3.單骨雞翼(柚香味) $68
4.士多啤梨香橙梳打 $48
5.MOCHA $60
👉🏻任何食品追加非酒精飲品可以減$20 好抵!

而單骨雞翼揀左柚子味不過入面有少少辣,我喜歡佢又脆又香。

飲品係士多啤梨香橙梳打,一杯都好夠chill 味道唔太酸,我杯mocha 都好有驚喜,上面係一隻飛馬,我當然不會浪費沖調者嘅心思,立即打卡👍🥰

我自己覺得呢度係慢活聚腳點
有興趣就過嚟屯門呢度試吓啦!

𝐓𝐡𝐞 𝐛𝐚𝐲 係屯門新店開業✨隆重邀來擁有20年經驗的廚師,並曾任於米芝蓮一星餐廳任職大廚多年,主力烹飪意大利及fusion菜式,一於去食下先❤️-- ---🥩澳洲 150 天穀飼黑安格斯西冷牛排( $198 )𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝟏𝟓𝟎 𝐝𝐚𝐲𝐬 𝐠𝐫𝐚𝐢𝐧-𝐟𝐞𝐝 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐨𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤✨好香牛味,肉質嫩滑,入口軟淋,鮮嫩又多汁,仲配有薯條🍟,蕃茄仔配菜,好漏足😋🍝卡邦尼意粉•𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 ( $128 )意粉煮得岩岩好,口感十足,而且掛汁掛得好好,好creamy ,非常惹味,Hailey都話正😋🦐虎蝦$88 (是日廚師推薦)虎蝦都算幾大隻,蝦肉鮮甜彈牙,啖啖肉😋🥗沙律、餐湯(Set Dinner +$25)沙律菜新鮮爽脆好fresh,南瓜湯好creamy,好好飲😋🍹 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐣𝐮𝐢𝐜𝐞 酸酸甜甜,好好飲😋為咗慶祝開張,依家仲做緊期間限定 takeaway drinks買一送一 ,去到2月23日就完啦!

🥩澳洲 150 天穀飼黑安格斯西冷牛排( $198 )

🍝卡邦尼意粉•𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 ( $128 )

🦐虎蝦$88 (是日廚師推薦)
虎蝦都算幾大隻,蝦肉鮮甜彈牙,啖啖肉😋

🥗沙律、餐湯(Set Dinner +$25)
沙律菜新鮮爽脆好fresh,南瓜湯好creamy,好好飲😋

🍹 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐣𝐮𝐢𝐜𝐞
酸酸甜甜,好好飲😋

2024-02-19 33 浏览
今次要介紹嘅係位於屯門碼頭站對出新開嘅Cafe一向都好鍾意喺呢頭食嘢 因為呢邊旺中帶靜而且好多餐廳都係pet friendly 好多餐廳都有outdoor今次呢間都唔例外 下次可以帶埋星雲黎成間cafe都係落地玻璃採光感十足 打卡一流今次叫左Carbonara 加$25就多個餐湯同沙律餐湯日日唔同 今次係雜菜湯 勁濃勁多料- Carbonara顏色偏黃 份量岩岩好 好creamy 比較濃芝士味同煙肉味 碟邊仲有啲海鹽喺度可以撈埋一齊食- Earl Gray Chocolate好香伯爵茶味 同朱古力好夾伯爵茶同朱古力味道分明而且個拉花仲好靚另外呢度嘅主打菜式仲有安格斯西冷牛柳、鰻魚意大利飯,叉燒西班牙豬安架下次要試哂佢先另外值得一提係呢度嘅staff個個都好nice會經常睇下我地嘅需要 服務一流為咗慶祝開張,依家仲做緊期間限定 takeaway drinks買一送一 ,去到2月23日就完啦!
今次要介紹嘅係位於屯門碼頭站對出新開嘅Cafe

- Earl Gray Chocolate
好香伯爵茶味 同朱古力好夾
伯爵茶同朱古力味道分明
而且個拉花仲好靚

另外呢度嘅主打菜式仲有安格斯西冷牛柳、
鰻魚意大利飯,叉燒西班牙豬安架
下次要試哂佢先

雜菜湯
伯爵茶朱古力&卡邦尼
  • 伯爵茶朱古力
  • 卡邦尼意粉
大佬早排食過一間新開既餐廳覺得佢CP值好高,所以就帶我去試下🤭我地食左:👉🏻✨澳洲 150 天穀飼黑安格斯西冷牛排✨ $198呢塊西冷牛扒既火候控制得唔錯,切開佢仲見到入面系粉紅色,完全系我想要既熟度;咬落去個下feel到塊牛扒既牛味超濃郁,口感緊實有彈性,正👍🏻配菜仲有香脆薯條、紅黃彩椒同超甜嘅焗番茄仔!一定唔會食唔飽🤩✨黑松露蘑菇忌廉意粉✨ $88爽滑彈牙嘅意粉掛滿晒黏黏稠稠又超濃黑松露味嘅黑松露蘑菇忌廉汁真係不得了,香到一個點😍黑松露愛好者千祈唔好錯過👍🏻✨牛油果安格斯漢堡✨$98牛油果份量頗多,入面塊充滿肉汁既安格斯漢堡亦都好厚之餘仲鋪滿左熱溶咗嘅芝士🤘🏻最正系連個包都烘到外脆內軟熱辣辣,仲要搽滿晒牛油,香甜脆口,超快就比我大佬秒左大半個😂❤️所有食品加$25 仲可以有埋餐湯及沙律一份是日餐湯系-個超濃厚又奶滑旣粟米🌽濃湯,湯入面仲夾雜着好多粟米碎粒,一睇就知系真材實料😍✨藍天梳打✨ $48雖然餐牌冇寫呢杯特飲入面係用咗啲咩去調配,但我feel到佢有陣好清香嘅青蘋果味,酸酸甜甜都幾開胃🫶幾層嘅漸變色仲好吸晴,啱哂打卡添!❤️✨朱古力 ✨ $55呢杯朱古力味道香醇又唔會苦同好甜,真係

我地食左:👉🏻

✨澳洲 150 天穀飼黑安格斯西冷牛排✨ $198

✨黑松露蘑菇忌廉意粉✨ $88

✨牛油果安格斯漢堡✨$98

❤️所有食品加$25 仲可以有埋餐湯及沙律一份

✨藍天梳打✨ $48

✨朱古力 ✨ $55

呢杯朱古力味道香醇又唔會苦同好甜,真係啱晒我口味🤩

呢間餐廳d嘢食高質得梨又唔貴,果然CP值好高❤️又係好滿足嘅一餐呢🤗

🌊The Bay by Cafe au Lait

Mon-Sun 12:00-22:00

📍屯門海皇路23號御海灣地下14號舖

#thebaycafe #屯門美食 #kfoodie #foodie #cafehk #hkfood #屯門
探店 #屯門cafe #香港美食#香港Cafe
2024-02-18 36 浏览
同朋友途經新開餐廳,竟然是隱藏民間寶藏餐廳!!!😍😍😍如同餐廳的主題,一間好吃的餐廳,低調而又精彩,立即同大家分享一下。烤西班牙豬鞍扒(叉燒風味)$178 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 豬鞍扒食得多,但叉燒風味的確罕見。顏色鮮艷潤澤,帶微微焦邊,賣相十分吸引。一啖入口,肉質鬆軟,多汁,帶微微甜味,與叉燒醬融合得恍如渾然天成,真的好味到不得了!!!!😍😍伴碟的黃椒紅椒,廚師也先燒軟,激發甜椒的甜味。Carbonara $128 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 看似很常見的一道菜式,但高低在於細節裏。店家提供的是正宗的Carbonara❤️❤️!顏色呈金黃蛋黃色,證明主廚以正宗手法,油、蛋及意粉水去烹調,而不是普通忌廉。醬汁香濃,不會太乾,也不會太濕,剛剛掛汁,醬汁充分包裹着每一條意粉。配上芝士碎,每一口盡是滿足。正宗Carbonara,高質且性價比如此的高,令我覺得發掘到隱世寶藏😁😁🙌🏻🙌🏻。乃良經典全日早餐 $128 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 香味十足,空氣瀰漫着好吃的味道。牛角包充滿牛油香味,酥皮鬆脆,層層分明。香腸肉質紮實,口感彈牙,必須好評😋😋😋。所有食品加$25 配餐湯及沙律一份今晚的餐湯是周打魚湯,啖啖肉,

烤西班牙豬鞍扒(叉燒風味)$178 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
烤西班牙豬鞍扒(叉燒風味)

Carbonara $128 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
Carbonara

乃良經典全日早餐 $128 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
乃良經典全日早餐

所有食品加$25 配餐湯及沙律一份
今晚的餐湯是周打魚湯,啖啖肉,濃郁香滑😍
沙律是雜菜沙律配意大利黑醋,食材新鮮。

伯爵茶朱古力$60 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
極度推薦😍這個組合很有創意,一般這種配搭不是茶味重,便是只有朱古力味道。但是沖調師功力十足,真的達到完美的平衡。每一口既有伯爵茶香,也有朱古力的香醇,非常美味。如此特色的飲品,極力推薦大家一試。
伯爵茶朱古力

Americano $42
朋友是愛啡之人,大力拍手盛讚咖啡,表示Very fruity ,越飲越有味道。店內咖啡的選擇非常多元化,手沖咖啡有來自玻利維亞水洗及埃塞俄比亞袋袋發酵,熱愛咖啡的朋友不可錯過。
Americano

茉莉花茶$35
朋友喜愛花茶,茶具非常精緻,有點日式禪味,配合餐廳氣氛,的確令人放鬆。

牛角包窩夫配豆腐雪糕 $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
吃貨永遠用第二個胃食甜品,是日甜品是牛角包窩夫,有三款雪糕分別是朱古力、海鹽及豆腐味可供選擇。我們選了豆腐味的雪糕,熱辣辣的窩夫,香脆鬆軟,配上口感清淡的豆腐雪糕,冷熱交替,濃淡共融,很是滿足。
牛角包窩夫配豆腐雪糕

熱愛烹飪的我,每一道菜也完全感受到主廚的用心,不是每間餐廳也會做到如此細緻。為食的我,真的忍不了立即詢問侍應,言談間才知道原來主廚曾於米芝蓮一星餐廳任職大廚五年,擅長烹飪意大利及fusion菜式。難怪創造出如此獨特的菜式,各位吃貨,一句,不試後悔,一試難忘😋😋。@Big_Big_Foodie

Carbonara
乃良經典全日早餐
伯爵茶朱古力
Americano
牛角包窩夫配豆腐雪糕
2024-02-18 33 浏览
屯門御海灣探朋友,之後去到附近餐廳The Bay 食晚餐,打開餐牌見到菜式,以西式為主而且款式多,又有加入創新元素。餐廳有曾任職米芝蓮一星餐廳嘅大廚主理同烹飪,菜式特別精緻,味道真喺好。首先點了2杯蕃石榴果汁,乾杯 Cheers🍷!主菜點了澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛扒🥩,肉質厚實,牛肉味香濃,放上枱時已經聞到濃郁嘅牛肉香味,新鮮口感且色澤鮮紅。牛油果安格斯漢堡🐂🍔,芝麻麵包鬆軟同搽上牛油,帶有白芝麻的香氣,配料喺爽口清甜牛油果,加上鮮嫩多汁嘅安格斯牛肉、軟嫩白芝士、清新生菜片,口感非常juicy。牛油果蕃茄醬意粉配大虎蝦 🍤🍝虎蝦頗大隻而且口感彈牙,配搭蕃茄醬汁甜中帶酸,意粉索晒醬汁喺好滋味。加$25配餐湯及沙律 🍲🥗是日餐湯喺粟米濃湯,清甜可口。沙律加入意大利醋,好開胃。為咗慶祝開張,依家仲做緊期間限定 takeaway drinks買一送一 ,到2月23日就完啦!The Bay by Cafe au Lait屯門海皇路23號御海灣地下14號舖
屯門御海灣探朋友,
之後去到附近餐廳The Bay 食晚餐,
打開餐牌見到菜式,
以西式為主而且款式多,
又有加入創新元素。

餐廳有曾任職米芝蓮一星餐廳嘅大廚主理同烹飪,
菜式特別精緻,味道真喺好。

首先點了2杯蕃石榴果汁,乾杯 Cheers🍷!
主菜點了澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛扒🥩,
肉質厚實,牛肉味香濃,
放上枱時已經聞到濃郁嘅牛肉香味,
新鮮口感且色澤鮮紅。

牛油果安格斯漢堡🐂🍔,
芝麻麵包鬆軟同搽上牛油,帶有白芝麻的香氣,
配料喺爽口清甜牛油果,加上鮮嫩多汁嘅安格斯牛肉、
軟嫩白芝士、清新生菜片,口感非常juicy。

牛油果蕃茄醬意粉配大虎蝦 🍤🍝
虎蝦頗大隻而且口感彈牙,
配搭蕃茄醬汁甜中帶酸,
意粉索晒醬汁喺好滋味。

加$25配餐湯及沙律 🍲🥗
是日餐湯喺粟米濃湯,清甜可口。
沙律加入意大利醋,好開胃。

買一送一 ,到2月23日就完啦!

The Bay by Cafe au Lait
屯門海皇路23號御海灣地下14號舖

2024-02-18 40 浏览
🎶The Bay by Cafe 🎶海灣餐廳🌊最近屯門御海灣有間新開張的「The Bay cafe」,呢度環境寫意幽靜,一直想找機會試試,這是一間主打歐陸菜式及coffee的餐廳,更有主打特色菜《sirloin steak》、《鰻 魚risotto 》、《Carbonara》及《叉燒西班牙豬鞍架》,環境同食物都頗為吸引,於是搵埋屋企人一齊試下。🐷叉燒西班牙豬鞍架$178豬鞍肉味濃郁,口感爽滑彈牙,香口又惹味,肉厚多汁一啲都唔會乾,配合蜜糖🍯更帶出肉質鮮味🐟鰻魚risotto$88飯口感軟糯,醬汁均勻包住每粒飯,飯粒中層保持咀嚼口感,第意大利飯嘅精髓所在🥰配鰹魚片配搭好吃,鰻魚肥肉厚,魚油充足,爽口及口感都好豐富🍝 黑松露菇忌廉意粉$88香濃的黑松露味道做出來的意粉,感覺特別鮮,特別香。野菇忌廉汁,忌廉味好足,香濃惹味,用來伴意粉好美味!除了味道配合得剛剛好,意粉的口感都彈牙,有口感。野菌份量都夠多,好豐富🐔單骨鷄翼(水牛城風味)$68雞翼係唔少人嘅至愛,呢款菜式肉質嫩滑之餘又有得吮骨,百食不厭(溫馨提示:此雞翼味道比較辣,要食得辣嘅朋友先好叫😉 如果食得微辣嘅,食另外一款柚子雞翼會較好
🎶The Bay by Cafe 🎶海灣餐廳🌊

🐷叉燒西班牙豬鞍架$178

🐟鰻魚risotto$88

🍝 黑松露菇忌廉意粉$88

🐔單骨鷄翼(水牛城風味)$68

飲品跟餐減$20
🍓 草莓朱古力$60(iced)

🍹百香果蘋果梳打 $48

🍽️套餐優惠😍
餐湯及沙律(跟餐+$25.00)
周打蜆肉忌廉魚湯&田園沙律

🍽️海灣餐廳 The Bay by Cafe au Lait
📍地址:海皇路23號御海灣地下14號舖
(輕鐵屯門泳池站旁)
☎️電話號碼:34888775
⏰營業時間 星期一至日 12:00 - 22:00
2024-02-05
2024-02-17 39 浏览
聽聞屯門新開左一間cafe,鼻仔好靈嘅我聞到味即刻要去試下先呢間位於御海灣起正輕鐵屯門泳池站隔離嘅cafe- The Bay Cafe采光幾好 落地大玻璃可以望住輕鐵個景出面露天有兩三張枱 响出面食野應該會幾舒服😌今日天氣涼,一坐低叫左杯熱earl grey 茶杯茶壺好可愛 但茶太熱嘅時候一攞個杯會辣手先叫左個一碗好吃的沙律裏面嘅牛油果雞蛋煙熏三文魚沙律配柚子醬甜甜酸酸嘅柚子醬的確好開胃❤️再加上佢地整左個流心蛋出黎 岩岩到枱個陣流心蛋流緊出黎賣相好靚 ❤️响個餐牌度spot到個麻辣帶子意粉 瞬間有興趣呀因為我真係好鐘意食辣 但又唔食得太辣嘅人😅見到麻辣真係好吸引到我🫣黎到之後發現個帶子好大粒 😳😳食落無沙之餘 係新鮮嘅 無急凍個隻味個麻辣同個意粉好夾 煮得香麻但少辣我第一次試呢個佩撘 我覺得幾好👍🏻最後叫左個澳洲穀飼牛西冷牛扒叫左五成熟兩邊煎得好香 裏面半紅半啡 但有少少扒汁流出 但我最impress嘅係配菜佢地配半粗幼薯條同蕃茄仔等蔬果 係好食!佢地醃過晒啲蔬果先煮 同出面嘅烚菜好味好多配起上黎係拉高分左 小心思到位❤️為咗慶祝開張依家仲做緊期間限定 takeaway drinks買一
聽聞屯門新開左一間cafe,鼻仔好靈嘅我聞到味
即刻要去試下先

呢間位於御海灣
起正輕鐵屯門泳池站隔離嘅cafe- The Bay
Cafe采光幾好 落地大玻璃可以望住輕鐵個景
出面露天有兩三張枱 响出面食野應該會幾舒服😌

今日天氣涼,一坐低叫左杯熱earl grey
茶杯茶壺好可愛 但茶太熱嘅時候一攞個杯會辣手

叫左五成熟
兩邊煎得好香 裏面半紅半啡
但有少少扒汁流出
但我最impress嘅係配菜
佢地配半粗幼薯條同蕃茄仔等蔬果 係好食!
佢地醃過晒啲蔬果先煮
同出面嘅烚菜好味好多
配起上黎係拉高分左 小心思到位❤️

為咗慶祝開張
依家仲做緊期間限定 takeaway drinks買一送一
去到2月23日就完啦!

📍The Bay by Cafe au Lait
地址: 香港屯門海皇路23號御海灣地下14號舖
營業時間: Mon-Sun 12:00-22:00

2024-02-06
  • 麻辣帶子意粉
今日帶埋小朋友Babyboss 食飯,呢間係屯門泳池嗰邊新開嘅The Bay Cafe餐廳,乃良集團打造全新形象既餐廳,室內係簡約歐陸風格,無論食物、飲品同環境,都依然打卡一流,大廚曾經喺米芝蓮餐廳工作,CP 值超高,好有水準。❤️照燒鰻魚意大利飯意大利飯好 creamy,用意大利米每一粒好大粒,鰻魚整每一嚿啖啖肉,小朋友食唔停,未見過BabyBoss 我食咁多嘢。❤️澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛扒聽個名就知道對食材有要求,我叫咗三成啱啱好,每一啖肉都係暖,越食越想食,牛扒非常之鮮嫩,配菜嘅薯條屬於粗身,唔會太淋,炸到啱啱好。廚師嘅技巧的確好重要。❤️水牛城風味單骨雞翼諗咗一陣咩叫水牛城風味,原來好似韓式雞翼。❤️Latte杯Latte 拉花好靚,唔捨得飲😝為咗慶祝開張,依家仲做緊期間限定 takeaway drinks買一送一 ,去到2月23日就完啦!
今日帶埋小朋友Babyboss 食飯,
呢間係屯門泳池嗰邊新開嘅The Bay Cafe餐廳,
乃良集團打造全新形象既餐廳,
室內係簡約歐陸風格,
無論食物、飲品同環境,
都依然打卡一流,
大廚曾經喺米芝蓮餐廳工作,
CP 值超高,
好有水準。

❤️照燒鰻魚意大利飯
意大利飯好 creamy,
用意大利米每一粒好大粒,
鰻魚整每一嚿啖啖肉,
小朋友食唔停,
未見過BabyBoss 我食咁多嘢。
照燒鰻魚意大利飯

❤️澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛扒
聽個名就知道對食材有要求,
我叫咗三成啱啱好,
每一啖肉都係暖,
越食越想食,
牛扒非常之鮮嫩,
配菜嘅薯條屬於粗身,
唔會太淋,
炸到啱啱好。
廚師嘅技巧的確好重要。
澳洲150天穀飼黑安格斯西冷牛扒

❤️水牛城風味單骨雞翼
諗咗一陣咩叫水牛城風味,
原來好似韓式雞翼。
水牛城風味單骨雞翼

❤️Latte
杯Latte 拉花好靚,唔捨得飲😝
Latte

照燒鰻魚意大利飯