2018-02-18 1230 浏览
年三十的中午,與上司及同事來到海王潮州樓食團年lunch。我們早於前一天已book 位,並早已fax 點心紙到酒樓,因此上菜速度很快我們點了8位用的春節點心套餐,此套餐包括了自選點心8款、潮汕滷味拼盤、自選家鄉小菜3款及自選特色粥粉麵飯一款。其中,潮汕滷味拼盤及魚香茄子煲最為出色。潮汕滷味拼盤材料多,而且味道算是相當不錯;魚香茄子煲不但味道不太鹹之餘,還十分惹味,送飯一流整體而言,海王潮州樓(金富)食物質素不俗,唯茶樓房間空氣較為翳焗,令客人愈食愈熱

2018-02-15
2017-01-10 2261 浏览
是日為中秋節正日,慶幸全公司只須上班半天,中午便與teammates一行十多人到荃灣西站附近的這海王潮州樓吃頓午飯,其後便回家做節。滷水拼盤包括鵝肉,豆腐,紅腸及滷水蛋,如一般拼盤一樣,為節省本,往往會在碟底鋪上一層厚厚的豆腐,因此鵝肉份量相對不多,十多人真的不夠分。幸好鵝肉不老,肉質尚算幼嫩而不鞋口,唯不感突出。香芋鴨外脆內軟,芋泥比例偏多,鴨肉的角色相對模糊,可是鴨肉油香注入每塊香芋鴨中,味道是蠻討好的,性價比不錯。
2016-09-15
2016-11-06 1749 浏览
因為媽媽入院手術,我要全心照顧,接送兒子的任務交給爸爸,幾天也辛苦了,今天要犒勞一下。爸爸鐘意潮州菜,就近一家酒樓用餐。價格不便宜哦!咸菜味道不錯點佐幾個菜試下鵝片軟糯,入味,但咁少嘅,才十片,下面鹵水豆腐墊底牛腩數量不算少,味道合格。鵝紅有點辣,很開胃。呢個唔不錯,有花生和紅豆兩種,入口不太甜,好食三個人連茶位加一383,七成飽,不便宜。
爸爸鐘意潮州菜,就近一家酒樓用餐。
價格不便宜哦!
鹵水鵝片
咸菜味道不錯

點佐幾個菜試下
羅卜清湯牛腩煲
鵝片軟糯,入味,但咁少嘅,才十片,下面鹵水豆腐墊底
韮菜鵝紅
牛腩數量不算少,味道合格。
        鸳鸯水晶包

三個人連茶位加一383,七成飽,不便宜。
前菜
        鸳鸯水晶包
前菜
  • 鹵水鵝片
2016-08-27 1524 浏览
今日星期五來到荃灣搵飯食,去到如心廣埸,個 parking lot 排長龍!兜兜下見到冇幾遠有 parking 有位,立刻入去。吾覺意找到這間海王潮州,入去立刻有位。服務員很有禮貌,即時送上茶及菜牌。價錢算平,特價菜色不錯的選擇。我倆個人點了三餸一湯,出品還合格。豬肺杏汁湯很好,比起陸羽的這個湯,相差不遠,但價錢相比就當然是平得多啦!好好的驚喜,Nice Surprise 👍🏼👍🏼
  • 杏汁豬肺湯
2016-04-12 1592 浏览
今日午餐黎到一個潮州既中式酒樓,入到去環境都幾大,而且坐低之後會有功夫茶(茶位$8) 飲同甜酸菜($8)食,系幾開胃。三個人叫左一個四人套餐,$268.包括四款點心,一個面或飯,一碟雜錦滷水同上湯菜。總共四樣菜式。首先,講下點心,我地叫左燒賣,四寶雞扎,鳳爪同小龍包.成粒燒賣系上面有鮮蝦,而且里面用蝦膠打成,吃落去同平時酒樓食唔同,爽口彈牙,而且冇雪味。 雞扎值得講有魚肚,好滑鮮甜,正! 而小龍包里面多湯得黎,而且肉質唔會好(鞋)„咬落入口即溶!鳳爪就一般。之後,叫左碟炒牛肉飯,控制火候剛好,食落去唔系香口膠既感覺,似正宗炒牛河既滑牛,加上最難整既飯,炒得好乾身,系好食!3個人,每人食到2碗半既,份量都ok.至於個上湯菜,d菜嫩口,食唔到渣,而且上湯咸淡適中,都唔錯。但價錢都有d略貴,間中可以豪一次既!

但價錢都有d略貴,間中可以豪一次既!
2015-11-26 1215 浏览
自從換老闆和班底後,新套餐已不包加一和茶錢,酸菜。所以很少來。今天家人想試。。。滷水鵝拼盤今天拼得好好,冇乜內臟。鹅肉,豬耳,豬腩肉也入味,連紅腸也肉質好。。。。底部的豆腐和蛋也好入味。沙嗲牛河味道依然好,但今次炒得太濕不夠乾。各點心水準高。。。牛肚入味,口感好好。。。尤魚好爽,味道野味。。。特別燒賣足料,有大虾,肉質也好。只有鲜虾付皮卷不夠香口,但料足味佳。雖然價錢略貴。。。但優質。

今天家人想試。。。
滷水鵝拼盤今天拼得好好,冇乜內臟。

沙嗲牛河味道依然好,但今次炒得太濕不夠乾。

只有鲜虾付皮卷不夠香口,但料足味佳。

雖然價錢略貴。。。但優質。
2015-10-04 830 浏览
中午飲茶叫套餐,幾款點心、再可叫炒飯或面、小菜、同埋包一碟雜錦魯水。點心味道都不錯,碟魯水有鵝,蛋,豆腐,豬肉,腸,豬耳,都幾足料,但係啲鵝肥左啲。欖角炒四季豆都好惹味。

欖角炒四季豆都好惹味。
2015-10-04
午餐
2015-02-04 1147 浏览
將近年尾,我約好一班舊同學提早食團年飯,今次一行十人,選擇了荃灣的海王潮州樓。因為預先訂位所以不用等候。店內裝修跟一般酒樓分別不大,地方比較寬落,有落地玻璃可以邊食邊望著外面少量的海景和公園景色。因為我是駕車去的,所以由海灣花園停車場落一層在後門入餐廳,停車場有指示牌寫往海王潮州樓的方向,最好泊得靠近酒樓那邊比較方面,之後可由停車場的一條樓梯進餐廳後面的門口。一推門便有侍應問我幾多位,之後便帶我去安排好的位置。人齊了,我們跟經理說想吃地道的菜式,請他代為決定,過了一會經理拿著菜單逐一問我喜不喜歡。於是我們點了潮洲菜最出名菜式之一的的涷花蟹。因為我媽媽是潮州人,年幼時會去外公家裡吃飯,過節例必會有涷蟹這味菜當頭盤,現在要吃便要找正宗的潮州酒家吃了。這個涷蟹今日時價為$5.5一兩,鮮甜之餘,肉質嫩滑,是正宗潮洲涷蟹的味道,而且夠大隻,作為頭盤令大家都興奮非常。第二個菜是鵝肝鵝肉掌翼鵝腸,鵝腸煙韌彈牙,鵝肝質感嫩滑,夠厚身,入口即溶,雖然沒有像法國鵝肝那種煎過的香口,但原來又有另一種特別意想不到的好味。掌翼很入味。這個是海王大四拼盤,有蔥油海蜇非常爽口,炸蝦棗蟹棗,金黃色的外形十分討好,混了

潮州大涷花蟹
鵝肝鵝肉掌翼鵝腸
這個是海王大四拼盤,有蔥油海蜇非常爽口,炸蝦棗蟹棗,金黃色的外形十分討好,混了少許豬肉和馬蹄令口感提昇而且非常彈牙,普寧灌章是潮洲的特式小菜,用腐皮,筍粒,花生碎及蘿蔔絲來做,很香口,質感亦很豐富,大四拼盤內最愛這一個。
海王大四拼盤
咸菜胡椒豬肚湯,夠辣胡椒味香,豬肚夠厚身完全沒有羶味。
咸菜胡椒豬肚湯
家鄉煎蠔仔烙,不會太油而且餅邊夠脆,但蠔味未夠出色,不過不失。
家鄉煎蠔仔烙
脆皮炸子雞很出色,皮脆肉嫩,而且非常香口。
脆皮炸子雞
反沙芋頭,芋頭很香,不會太甜,夠乾身有質感又不黏牙。
反沙芋頭
黃金伊麵如果再脆多一點就會更好味了。
黃金麵
福果清心丸豆爽,很喜歡這個糖水,甜味適中,綠豆跟馬蹄都很爽口。
福果清心丸豆爽
吃罷生果盤和飲了功夫茶作結尾,我對這頓晚餐非常滿足。
侍應和經理服務態度都非常好,值得一讚。
我們吃到近11時,客人只剩我們一檯,店員依然很有禮貌,態度友善,加分!
2015-02-01
家鄉煎蠔仔烙
脆皮炸子雞
反沙芋頭
福果清心丸豆爽
  • 海王大四拼盤,潮州大涷花蟹,脆皮炸子雞
2013-05-05 550 浏览
約左一班好耐無見既朋友,諗住揾個地方開開心心食餐飯,結果選擇黎左厘度。入到間酒樓,地方唔錯,枱與枱之間地方闊落,係個食飯傾計好地方。至於招呼方面,佢地都好有禮貌,服務唔錯。首先黎個老火湯,【雞骨草赤靈芝】,湯料足,味濃郁,好湯!食得潮州菜,當然要叫返碟經典【潮式滷水拼盤】跟住再黎多碟【鹵水鵝肝】,軟滑粉嫩,非常美味【煎蠔餅】蠔餅煎得夠甘香鬆脆【鮮淮山百合炒南瓜】材料新鮮,口感清新,健康有益【千絲炸蝦丸】炸得夠脆又唔油,裏面蝦肉彈牙好好味【香煎銀雪魚】外脆內滑【糖醋伊麵】表面煎到夠脆,內層麵條帶出上湯鮮味【反沙芋】芋頭起沙,香甜鬆化【蛋白杏仁茶】杏味夠香,一入口就知係新鮮磨制,好滿意撞啱間酒樓慶祝開業一週年,每食滿$300可以抽一次現金獎,朋友個囡囡出手抽3張,第一張$10,第二張$10,第三張居然抽到當晚大獎$500,總共$520現金獎,我地成班人都為佢歡呼,今餐實在傾得開心,食得豐富,仲抽中大獎,實在滿足又驚喜~~~
至於招呼方面,佢地都好有禮貌,服務唔錯。

首先黎個老火湯,【雞骨草赤靈芝】,湯料足,味濃郁,好湯!

食得潮州菜,當然要叫返碟經典【潮式滷水拼盤】
跟住再黎多碟【鹵水鵝肝】,軟滑粉嫩,非常美味

【煎蠔餅】蠔餅煎得夠甘香鬆脆
【鮮淮山百合炒南瓜】材料新鮮,口感清新,健康有益

【千絲炸蝦丸】炸得夠脆又唔油,裏面蝦肉彈牙好好味
【香煎銀雪魚】外脆內滑
【糖醋伊麵】表面煎到夠脆,內層麵條帶出上湯鮮味

【反沙芋】芋頭起沙,香甜鬆化
【蛋白杏仁茶】杏味夠香,一入口就知係新鮮磨制,好滿意
撞啱間酒樓慶祝開業一週年,每食滿$300可以抽一次現金獎,
朋友個囡囡出手抽3張,第一張$10,第二張$10,
第三張居然抽到當晚大獎$500,總共$520現金獎,
2013-04-29
  • 鹵水鵝肝、煎蠔餅、千絲炸蝦丸、蛋白杏仁茶