2012-05-04 276 浏览
那幾天和媽咪的胃口不太好所以決定去吃粥 比較清淡 清一下腸胃我點了《粟米南瓜肉碎粥》橙橙色 綿綿的 再聞起來的香氣 好像好好吃南瓜蓉混合在綿綿的粥 口感更綿綿的吃起來又有粟米的爽脆 和很有嚼勁的肉碎 好吃!!媽咪點了一個《Tea Set : 白粥 配 羅漢齋腸》白粥很綿 自己加鹽來吃 味道還好而羅漢齋腸的料蠻色彩鮮艷的 又紅又黃又綠又黑因為裡面有粟米 有紅蘿蔔絲 有菜絲 有木耳下午茶的價格算蠻合理的 =]
那幾天和媽咪的胃口不太好
所以決定去吃粥 比較清淡 清一下腸胃
粟米南瓜肉碎粥
我點了《粟米南瓜肉碎粥》
橙橙色 綿綿的 再聞起來的香氣 好像好好吃
南瓜蓉混合在綿綿的粥 口感更綿綿的
吃起來又有粟米的爽脆 和很有嚼勁的肉碎 好吃!!
白粥

白粥
粟米南瓜肉碎粥
羅漢齋腸
2011-11-29 57 浏览
團購過去噶,覺得幾抵,之前喺openrice見到大家有唔好嘅評價.28蚊團購,要凍豆漿+油菜+魚湯底嘅海皇一品粥+炸兩..感覺味道唔錯,可能喺比較早去啦..乜都剛剛整好~其中魚湯底嘅粥,用料非常豐富,有魚丸,魚片,蝦等等。因為系魚湯底,所以非常鮮甜。而且可能比較早,新鮮煲好,味道的確唔錯。炸兩,平平凡凡咁樣,比較硬,可能系隔日再用,不過外面的粉非常薄,幾好。油菜,得幾條咋,不過都唔錯啦套餐配油菜。豆漿,應該系豆煮嘅,唔似用豆漿粉沖,味道幾好,唔甜,會另外比包白糖,我要左凍嘅,幾好味!
28蚊團購,要凍豆漿+油菜+魚湯底嘅海皇一品粥+炸兩..
感覺味道唔錯,可能喺比較早去啦..乜都剛剛整好~
其中魚湯底嘅粥,用料非常豐富,有魚丸,魚片,蝦等等。

油菜,得幾條咋,不過都唔錯啦套餐配油菜。

四樣野28蚊!
2011-11-25
四樣野28蚊!
2011-10-17 39 浏览
由以前的 Food Court 搬到入店鋪, 價錢真加了不少, 今次團購用HK$28可以係皮蛋瘦肉粥, 南瓜粟米肉碎粥同埋菜乾排骨粥任揀一款, 另外還有一碟炸腸, 一碟油菜再有一杯冷或熱豆漿, 未食之前, 還以為份量會比正價的少很多, 吃過之後, 除了碟油菜個人覺得份量比較少之外, 其他的份量都正常今次揀了一碗皮蛋瘦肉粥和南瓜粟米肉碎粥, 皮蛋瘦肉粥內差不多有一隻皮蛋, 還有一些瘦肉絲, 粥底入口很滑, 至於南瓜粟米肉碎粥, 南瓜已餚成蓉, 入口吃到粟米粒同肉碎, 香甜易入口之餘, 亦增添了不少咬口當炸腸遇上甜辣醬再加埋芝麻醬, 確實好吃, 而店方把醬油另上, 實屬細心, 略嫌炸腸不脆而腸粉又不熱吧今天的油菜是生菜, 菜的旁邊已放上了蠔油, 點一下來吃中和淡淡的味道至於凍豆漿, 個人覺得很好喝, 因為一般飲到的都沒有渣, 而這裡就保留了一點, 很有口感, 甜度適中今次的團購確實化算, 保守估計, 比正價的套餐收費平宜最少30%或以上 用餐日期 : 16 October 2011

皮蛋瘦肉粥

南瓜粟米肉碎粥
凍豆漿
  • 炸腸
2011-08-08 19 浏览
去完西貢,咪去荷里活廣場行,由於之前果餐食得吾夠,咪睇下有冇野食,又吾想食得太飽,見到海皇粥,咪一心入去試下。係門口已經見到好多人,個待應不停叫外賣號碼,咁我咪行入去問下個待應係咪要等位,哈哈,原來佢要叫號才可以入,但我見佢好多張枱都冇人坐,只係未執枱,都冇所謂啦。但見佢只得兩三個待應,就知佢哋好忙,又要收錢,又要落單,又要上菜,又要安排外賣,真係做吾停。終於叫到我哋個號碼,你咪以為佢為你帶位,原來攞個號碼只係俾你入去咋,入到去仲要自己搵位。。。。講到食物,由於吾係好餓,所以只係叫左一碗至尊艇仔粥,一碟炒麵,一碟炸両,老實講,一直都覺得海皇D食物真係吾錯,嚟到依度都覺得一樣,特別係碟炒麵,真的吾錯。但一講到依度D服務同安排,真係好吾掂,個個待應都目冇表情,十問九不應,叫佢俾兩個碗,都要叫幾次先睬我哋,之後叫佢俾碟芝蔴,佢都已經失踪左。。。。不過算吧,可能真係吾夠人吧。我哋都會繼續去其他海皇幫襯。
2011-08-07
2011-04-17 24 浏览
今日食得清清地,去左海皇食"碎肉粥"但到頭來..佢比左瘦肉粥我兩樣野可能係一樣掛但個WAITRESS講都有同我講到一聽到ORDER就落一句話我懶得講粥D味係唔錯料都OK足10幾蚊算食得過
今日食得清清地,去左海皇食"碎肉粥"
但到頭來..佢比左瘦肉粥我

料都OK足
10幾蚊算食得過
2011-04-16
2011-01-07 13 浏览
未加價前, 平日早餐$16 -- 白粥 + 炒米, 都算抵食 炒米 另附有炸蒜片, 撈落炒米度味道幾香 呢種米粉好軟身, 但仍保留韌度及彈性, 炒過後都十分好食, 又唔易碎 調味料鹹甜適中, 又炒得均勻貴d, 都係值既

炒米
另附有炸蒜片, 撈落炒米度味道幾香
呢種米粉好軟身, 但仍保留韌度及彈性
, 炒過後都十分好食, 又唔易碎
調味料鹹甜適中, 又炒得均勻

貴d, 都係值既
2010-12-13 15 浏览
平日早餐同下午茶都有個廿蚊鴛鴦雙拼餐白粥 或 豆漿 或 汽水再選以下兩款 ---迷你炒麵 或 迷你炸兩 或 迷你蝦米腸 或 咖喱魚蛋 或 燒賣 白粥: --幾稀, 粥水較多. 另一細碟肉鬆及油炸鬼切細跟粥上, 撈落粥內幾好食 炒麵--微暖. 炒得唔錯, 豉油均勻, 不會過鹹, 炒得夠乾身, 麵靚韌度適中帶麵香 炸兩--兩次早上八點幾來食, 都是放涼的, 油炸鬼幾硬, 又唔脆, 都唔似晨早炸起的

平日早餐同下午茶都有個廿蚊鴛鴦雙拼餐

白粥 或 豆漿 或 汽水
再選以下兩款 ---

白粥:

炒麵

炸兩
$20 (早餐)
2010-09-25 22 浏览
第一次來新店, 想試下秘製魚湯米線 日式豬軟骨魚湯米線 ($29) 魚湯帶有鮮甜的魚味, 且應該落了好多蕃茄來煲 鍾意這種質感的米線, 中間帶少少韌度 豬軟骨用了酸酸的醬料去熬, 好稔, 軟骨稔到像啫喱般
第一次來新店, 想試下秘製魚湯米線

日式豬軟骨魚湯米線 ($29)

魚湯帶有鮮甜的魚味, 且應該落了好多蕃茄來煲
鍾意這種質感的米線, 中間帶少少韌度

豬軟骨用了酸酸的醬料去熬, 好稔, 軟骨稔到像啫喱般
2010-08-03 12 浏览
新開張時,開了會員咭. 所以要食晒張咭既錢. 晚上7點幾,鳳爪排骨飯賣晒 (試過6點幾黎都話賣晒),咁要四寶米線啦,又話無墨魚丸同魚皮鮫,比其他D魚丸我(咁仲係4寶咩),當然唔要啦. 最後要了豬軟骨米線 + 豆漿 + Q版牛利蘇同HAM煎餅.豬軟骨 - 有2塊,好似豬扒咁大塊,個味好似炸醬面既汁. 好淋,不過味道好怪,炸醬汁既豬軟骨.米線同湯分開放,米線淋PAT PAT. 食了一半已經唔想食. 湯 - 味道OK, 入邊有一粒冬菇. 豆漿 - 好似未煲好咁,臭青味.牛利蘇同HAM煎餅 - 凍冰冰,之前食過都OK架,點解愈來愈差. 終於用完會員咭D錢,唔會再黎. 因為又貴又難食.
新開張時,開了會員咭. 所以要食晒張咭既錢.

最後要了豬軟骨米線 + 豆漿 + Q版牛利蘇同HAM煎餅.

湯 - 味道OK, 入邊有一粒冬菇.

豆漿 - 好似未煲好咁,臭青味.

終於用完會員咭D錢,唔會再黎. 因為又貴又難食.
2010-08-02
10 分钟 (外卖自取)
2010-07-19 24 浏览
呢間jp one d價錢都定得幾高, 但食物質素同服務不嬲都麻麻地,一排冇幫襯過,不今日太熱, 唔想食太多野, 諗住睇下有冇改善, 點知一試把幾火叫左小小野之後想再叫其他, 間舖都幾細,成間舖有成四五個店員,客就大概十個, 成分幾兩分鐘都冇人理,最離譜係一個叫"梅子排骨蒸飯", 成盅除左白飯同幾舊又細仲要一陣"蘇"味,唔係好新鮮, 沒有任何梅子味或梅子的排骨,同白烚冇乜分別.....心諗唔會再幫襯下次, 出去收銀處埋單, 個阿姐真係幾慢, 四樣野張單攪左好耐, 最大快人心係, 前面有個客比錢時對收銀員話:你地d野好難食呀! 完全同意呀, 都係我既心聲! 用左jp one走高檔路線, 價錢都係高檔, 不過d野比原本海皇差咁多, 好心唔好開好過啦
2010-07-18
2010-06-27 6 浏览
同題目一樣.......燥到爆3點半到.....同女友去食坐低叫炸腸、一碗粉、糔、蘿蔔糕無耐呀姐話賣晒炸腸....叫我order過第2樣我真係估唔到堂堂一間海皇可以3點幾話無炸腸賣.....呆左但轉個頭又見出過呀姐一係你同我講要等......就咪鬼同我話賣晒啦落order個時......見到有餐咪order囉.....我睇唔到六日唔做姐.....呀姐d態度真係串到爆話今日無得叫收錢個呀姐慢到你唔信......野又唔係特別好食裝過下修....個名加多幾隻字....就樣樣都貴d.....下次咪攪我啦
同題目一樣.......燥到爆
3點半到.....同女友去食
坐低叫炸腸、一碗粉、糔、蘿蔔糕
無耐呀姐話賣晒炸腸....叫我order過第2樣
我真係估唔到堂堂一間海皇可以3點幾話無炸腸賣.....呆左
但轉個頭又見出過
呀姐一係你同我講要等......就咪鬼同我話賣晒啦
收錢個呀姐慢到你唔信......
野又唔係特別好食
裝過下修....個名加多幾隻字....
就樣樣都貴d.....下次咪攪我啦
2010-06-26
2009-11-25 11 浏览
自從Food Court改裝後,海皇粥店便離開了此商場,雖然此粥品店的質素不是十分出色,但至少至在想吃碗粥的時候,在同區有這一個選擇。其實在改裝後的Food Court也有一間粥品店,但其價錢確實定得太高,令自己全無意慾一試。早前海皇終於開了間名為「海皇JP One」的分店,今天決定前往一試。沒有看放在店外的餐牌便走進去,因為對食物的價錢及款式大慨也有印象,找個卡位坐下,打開餐牌,哇!心水選擇碎牛粥要索價二十四個大洋,我還以為是十六七元一碗,再看看牌餐的頂部,標明是甚麼「魚湯粥底」,真有你的。最後點了魚湯碎牛粥($24.00)、白粥($9.00)、油條($8.00)及炸腸($16.00)。先來粥品,索價廿四元的魚湯碎牛粥果然氣勢也不同,除了粥之餘,還有一小碟油條片及一些肉鬆。賣相有氣勢,不知味道又如何,那所謂的魚湯粥底又是甚麼傢伙?呷了一口,感覺沒甚麼特別,吃不出魚湯或沒魚湯的分別,跟往常所吃的海皇出品一樣,除粥底外,碎牛亦然。當然沒分別也不代表難吃,只是不明白為何改一個名便收如此高價。平民白粥沒甚麼特別,一貫海皇水準。炸腸是預早備好的貨色,內裡的油條已沒火氣,還好不算太腍,仍有點硬的

炸腸是預早備好的貨色,內裡的油條已沒火氣,還好不算太腍,仍有點硬的感覺。由於豉油是分上,起碼不會令油條不停到吸收豉油而導致過鹹。整體質素不過不失,在可接受範圍內。本應是即叫即到的油條,到炸腸已吃了三份一仍未送到,向店員催促了兩次才送來。雖然是遲送來,但油條不是剛炸好,已冷凍了一段時間,不過對我來說已沒所謂,因為其他食物的水準已沒驚喜。

服務方面的確需要改善,因為除了自己之外,還有其他客人不停向店員催促。環境雖然比起平民版的分店華麗,但對於進來只打算吃一碗碎牛粥作早餐,價錢確實與早餐的消費不成正比。
「魚湯碎牛粥」
「白粥」
「油條」
「炸腸」
2009-11-08
$28 (早餐)
2007-03-29 34 浏览
呢間野係正商場最高, 出地鐵仲要走個圈先到, 如果唔係呢頭得呢個選擇, 就真係懶得山長水遠買豌粥魚片粥($15.50) - 今次照樣叫走油, 打開盒真係無左層油, 幾好. 魚片份量唔多又無鮮味, 整體唔差但又唔叫好

2007-03-07 10 浏览
病左成個禮拜個口淡淡, 早上想食碗粥, 呢間好似係唯一既選擇牛肉粥- 問阿姐有無得走油, 阿姐話"有", 但返到公司打開蓋粥面仲係有層油, 碎牛份量唔多又無牛味, 粥底今次唔夠綿, 仲好似有D水水地. 下次有機會再食都係食番艇仔粥好D
下次有機會再食都係食番艇仔粥好D
2007-02-01 9 浏览
唔知係咪呢期食得肥膩野多, 個肚成日都有D痛, 今朝又係咁, 想食一食碗粥清下腸胃, 諗起公司附近有呢間粥店, 但唔知咁早又開未, 就決定博一博艇仔粥($12.5) - 粥面好多油, 粥底算綿, 牛肉碎好多, 仲有豬皮, 魷魚,生菜絲同花生, 味算OK油條($5.5) - 唔太脆, 同埋比平時食開個D短真高興以後早餐可以多一個選擇(粥), 唔駛再來來去去都係大有街個D食店, 所以今次會比個笑
油條($5.5) - 唔太脆, 同埋比平時食開個D短