2022-07-28 56 浏览
之前去過新蒲崗幾次都覺得好似冇咩嘢食咁,碌ig偶爾見到原來有一間食日本嘢嘅餐廳望落好吸引,於是今日就去咗試了。食完發現原來新蒲崗都有正嘢😂🔥🔥-海膽丼 $168呢個刺身丼真係好抵食!!醋飯上面鋪左滿滿海膽,淨係個晚上已經夠晒吸引~~海膽新鮮之餘又鮮甜,連埋飯夾一入紫菜,再一啖放入口完全係大滿足🥹💜-海膽三色丼 $138呢個刺身丼同樣非常足料,有海膽,吞拿魚蓉仲有三文魚籽,全部都係新鮮又鮮甜,鍾意食刺身而且又想試多啲款嘅可以試呢款刺身丼🦦🫶🏻-倍化帶子吞海膽 $98帶子真係大大嚿,好鮮甜,夾住海膽連埋紫菜一啖放入口真係極致享受,正!!🥹-三文魚腩刺身 (8切)三文魚肥美得來好新鮮,唔會好似出面某啲餐廳咁會沿紋路散開😋,值得一試🫶🏻-帶子刺身(3隻)$48大小適中,都係好鮮甜,鍾意食帶子嘅人可以叫,唔會失望的🦦-雞皮串 $12好香好有咬口,燒得啱啱好唔會乾🫶🏻-沙律及麵豉湯(套餐附送)
海膽丼 $168
海膽三色丼 $138
倍化帶子吞海膽 $98
三文魚腩刺身 (8切)
帶子刺身(3隻)$48
大小適中,都係好鮮甜,鍾意食帶子嘅人可以叫,唔會失望的🦦
雞皮串 $12
好香好有咬口,燒得啱啱好唔會乾🫶🏻
沙律及麵豉湯(套餐附送)
⭐️【新蒲崗】性價比高海膽仔⭐️朋友知道我喜歡吃海膽,所以一直推介這間位於新蒲崗,以海膽為主題的日本餐廳,說性價比高兼價錢貼地,今次放假即刻去試試。店內裝潢很有日本風格,餐廳除了供應海膽、刺身定食等日本菜式,同時亦主打外賣,餐廳每款堂食定食都會配上沙律及湯,價錢親民又抵食,難怪店內未夠晚飯時間已經坐滿了人,想堂食的朋友仔,建議都是先打電話去訂座,以免撲空。【海膽丼】(配沙律及麵豉湯) Sea Urchin Rice (HK$168)平時已經很喜歡吃海膽,來到海膽仔怎可以不叫來吃。海膽丼分別有2款不同品種的海膽,兩款海膽入口都很順滑甘甜,而且沒有苦味及腥味,包上紫菜每啖飯都有濃厚的海膽甘香。【倍化帶子吞海膽】Double Scallop & Sea Urchin (HK$98)鎮店招牌菜,帶子體積很巨大,厚身而肥美,紫菜夾著厚厚的帶子再配埋甘甜的海膽一起吃,入口帶子味道很濃而鮮甜,兩款鮮味一啖放進口,一同在口腔爆發的味道,超滿足。【刺身定食】(配沙律及麵豉湯) Sashimi Set (HK$128) 定食每款刺身都各有2件,有三文魚腩、吞拿魚、油甘魚、北寄貝、牡丹蝦、希靈魚及帶子,牡丹蝦真
⭐️【新蒲崗】性價比高海膽仔⭐️

平時已經很喜歡吃海膽,來到海膽仔怎可以不叫來吃。

定食每款刺身都各有2件,有三文魚腩、吞拿魚、油甘魚、北寄貝、牡丹蝦、希靈魚及帶子,牡丹蝦真的非常大隻新鮮, 本身不吃希靈魚怕有腥味,但這碗每一款都很新鮮,而且刺身大部份都是厚切,肉質肥美,這款定食性價比高又飽肚。
【熔岩海膽魚餅】Sea Urchin with Fish Cake (HK$38)
外面炸得香脆的黑色的魚餅,中間用了海膽做餡料,熱騰騰一咬下去很有爆漿的感覺,很有驚喜。
【紋甲魷魚】Squid (2pcs) (HK$38)
魷魚用刀切出幼細刀紋,新鮮亦很有咬口,咀嚼下爽口彈牙。
【燒菠蘿】Roasted Pineapple (HK$18)
燒得有點焦香,菠蘿肉鮮甜又多汁,酸酸甜甜好開胃,做飯後果作結尾非常一流。
【富士山柚子梳打】Grape Frult Soda (HK$22)
用上和風復古包裝設計,非常有日式風格,柚子汁製成的梳打水,清新酸甜。

【木村水蜜桃汁】Peach Juice (HK$22)
微甜的水蜜桃汁香氣在口中蔓延,喜歡微甜而不算太多汽泡。

〔海膽仔〕@uni_kotomo
香港九龍新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖
Shop Q, G/F, San Po Kong Mansion, 2-32 Yin Hing Street, San Po Kong, Kowloon, Hong Kong
2022-07-21
  • 燒菠蘿
2022-07-24 80 浏览
🎈海膽仔新蒲崗平民日本料理店餐廳位於內街唔算起眼但識食總會搵到地方而且無論係外帶定內用生蠔刺身各款日內凍肉甜品總會可以舒服地揀到自己心水的。-香草蕃茄煙三文魚沙律68前菜就先黎份煙三文魚沙律,沙律菜新鮮,煙三文魚肥美香草汁好特別。-特別推薦今季精選醬油漬鮪魚雙色丼128同埋倍化帶子吞海膽98醬油漬鮪魚雙色丼鮪魚片片片粉紅之餘先以醬油漬過食落又比剩食鮪魚片多一層次鮪魚魚蓉即叫即叫即剁新鮮肥美,拌飯食一流呢~-倍化帶子吞海膽黎海膽仔梗係要食海膽吧~倍化帶子吞海膽大大啖吞落口超!好!食!海膽入口果刻直頭要熔化帶子厚切勁鮮甜兩隻唔夠喉啊~-西京燒鱈魚定食128定食連湯同沙律生燒鱈魚雪白得黎超滑溜燒得香口,入口即溶。-呢到熟食同串燒都好出色牛舌28 雞肉大蔥28 和牛粒38都燒得出色惹味,滿口肉香。燒粟米 咬落多汁香甜
🎈海膽仔

新蒲崗平民日本料理店

餐廳位於內街唔算起眼
但識食總會搵到地方
而且無論係外帶定內用
生蠔刺身各款日內凍肉甜品
總會可以舒服地揀到自己心水的。
香草蕃茄煙三文魚沙律68

前菜就先黎份煙三文魚沙律,

沙律菜新鮮,煙三文魚肥美

香草汁好特別。
特別推薦今季精選
醬油漬鮪魚雙色丼128同埋倍化帶子吞海膽98
醬油漬鮪魚雙色丼

鮪魚片片片粉紅之餘先以醬油漬過
食落又比剩食鮪魚片多一層次

鮪魚魚蓉即叫即叫即剁
新鮮肥美,拌飯食一流呢~
倍化帶子吞海膽

黎海膽仔梗係要食海膽吧~
倍化帶子吞海膽大大啖吞落口超!好!食!

海膽入口果刻直頭要熔化
帶子厚切勁鮮甜
兩隻唔夠喉啊~
西京燒鱈魚定食128

定食連湯同沙律

生燒鱈魚雪白得黎超滑溜

燒得香口,入口即溶。

呢到熟食同串燒都好出色

牛舌28 雞肉大蔥28 和牛粒38
都燒得出色惹味,滿口肉香。

燒粟米 咬落多汁香甜
2022-07-23 1562 浏览
成日經過新蒲崗買最鍾意食嘅甜品同麵包🧡開始越來越多唔同種類嘅食店,喺最隱蔽嘅橫街見到一間日式餐廳😳呢度仲可以外賣亦都可以堂食嘅居酒屋😚我拉住朋友嚟試吓🙈🤭✨倍化帶子吞海膽 $98大粒有厚度帶子夾住海膽,外層包住紫菜好似漢堡咁,未食已經好吸引😍一口咬住三層好豐富🙈仲要啖啖肉帶子同海膽都好新鮮一啲都冇腥味👍🏻✨極力推介必定要試🧡✨海膽三色丼 $138又係我最鍾意食海膽,裏面仲有海膽亦都有吞拿魚碎再配埋蟹籽,呢個混合三種海鮮一齊食或配日本飯,三重滋味✨😋✨日本赤崎 $58大型生蠔🦪肉質厚身好有口感,味道偏淡,鍾意❤️食淡味生蠔🦪必食😋😋✨日本仙鳯趾 $58中型size 口感好creamy又鮮甜,比起赤崎生蠔鹹味比較重✨油甘魚刺身 $48厚身嘅三文魚新鮮到極點再咬一口嘅時候佢一啲都不唔會話好油膩熱帶出一種魚油嘅香味,好好味,好想再encore🤭😋✨火灸鵝肝壽司🍣 $58壽司配牛肉乾簡直係高質享受,知道火紅火綠鵝肝兩邊都一定係爆滿焦糖色再咬一啖鵝肝肉質滲出真係好Juicy😳✨燒茄子 $48 用咗蒜蓉同埋牛油一齊燒到茄子軟身,掃晒所有蒜蓉牛油味道簡直係食唔停口✨蒲燒鰻魚 $98外邊兩邊用慢火燒焦

✨倍化帶子吞海膽 $98

✨海膽三色丼 $138

✨日本赤崎 $58

✨日本仙鳯趾 $58

✨油甘魚刺身 $48

✨火灸鵝肝壽司🍣 $58

✨燒茄子 $48

✨蒲燒鰻魚 $98
外邊兩邊用慢火燒焦金黃,鰻魚厚身肥美有一口淡淡魚油香味,點埋鰻魚汁簡直係絕配
2022-07-18
2022-07-21 80 浏览
仲記得幾年前去築地市場食海鮮,到依家都仲掛住嗰到啲海膽🥹 喺香港好難搵到高質而實惠嘅海膽,但呢間只係開左一年左右嘅居酒屋好評如潮,所以決定去試下😎 裡面嘅裝潢好似日本路邊嘅小店,仲有個大雪櫃裝曬當日新鮮嘅魚生添💓 裡面嘅座位唔算多,所以想黎嘅話記得提早訂位呀~ I’ve been missing the fresh uni from Japan lately, and thankfully I’ve found an izakaya that is well known for their seafood. The interior was decorated just like a small shop in Japan, with a fridge displaying all the fresh sashimi. Remember to make a booking before you come! 刺身定食 $128Sashimi Set 定食包括沙律,刺身,白飯同埋味噌湯🍱 7款嘅刺身有厚切三文魚,晶瑩剔透嘅珍寶赤蝦,鮮美甘甜嘅帶子,口感豐富嘅希靈魚,細緻肥美嘅鯛魚,爽口彈牙

刺身定食 $128
Sashimi Set
定食包括沙律,刺身,白飯同埋味噌湯🍱 7款嘅刺身有厚切三文魚,晶瑩剔透嘅珍寶赤蝦,鮮美甘甜嘅帶子,口感豐富嘅希靈魚,細緻肥美嘅鯛魚,爽口彈牙嘅北寄貝同埋入口即溶嘅中拖羅🐟
The set includes salad, sashimi, rice and miso soup. There are 7 kinds of sashimi: salmon, jumbo shrimp, scallop, herring, snapper and surf clams and toro.

銀鱈魚西京燒 $108
Silver Cod Nishikyo-yaki
銀鱈魚用左白味增,清酒同味醂製成嘅西京醬醃製後先攞去燒,可以帶出味增同魚肉嘅鮮甜味😚 銀鱈魚燒到表皮焦香,裡面仲保持到肉質細嫩嘅口感😋

黑松露鮪魚他他沙律 $88
Tuna Salad with Black Truffle and Tartar Sauce
見著師傅切吞拿魚好似唔洗錢咁,每塊都有成1cm厚🤣 吞拿魚扒預先灼燒好,入口散發出魚鮨香氣♨️ 上面塗上黑松露醬,濃郁之餘更可以襯托魚肉嘅鮮甜味😇 和風沙律醬雖然偏鹹,但配埋吞拿魚食就啱啱好👌🏼
The thickly sliced tuna was seared beforehand, so it gave off an oily and rich aroma, especially after smearing black truffle on.

倍化帶子吞海膽 $98
Double Scallop & Sea Urchin
呢個組合真係第一次見,兩塊肉厚味甜嘅帶子中間夾左一層色澤金黃嘅海膽🤩 入口即化,鮮味十足,一口食曬真係幸福指數爆燈🥳
This is a new combo which works surprisingly well, with smooth and oceany uni sandwiched between two bouncy scallops.

熔岩海膽魚餅 $38
Sea Urchin with Fish Cake
一咬開就見到爆漿嘅海膽,而且仲熱辣辣🔥墨魚餅口感爽彈,炸左之後外皮稍脆😜 呢個價錢有三塊真係好抵食
The uni paste was filled to the brim, and was fried with the surrounding fish cake. It had a slight crunch on the other layer, chewy middle layer and a melt in your mouth texture within.

大根牛舌 $58
White Raddish & Beef Tongue
上碟嗰陣嚇親🤭 從來無食過咁大塊嘅牛舌,仲煮得好軟腍,可以感覺到一絲絲嘅肉感🐮 大根醃得非常入味,每口都充滿醬油嘅鹹香味😌
The giant slices of beef tongue was cooked to perfection, super tender and soft. The radish absorbed all the sauce, so each bite was filled with umami.

朱古力泡芙 $25
Chocolate Puff
預左一份只有兩三粒,點知黎左碟泡芙山😆 呢隻日本直送嘅迷你朱古力泡芙雖然外皮一定無即叫即整嘅咁脆,但依然好蓬鬆,內餡係濃郁嘅軟滑朱古力忌廉🍫
The mountain of cream puffs gave us quite the surprise. It had a light and mellow outer layer, filled with a silky yet intense chocolate cream.
2022-07-18 175 浏览
有冇海膽控成日都心思思想食海膽呢間絕對滿足到你對海膽嘅慾望(;´༎ຶٹ༎ຶ`)位於新蒲崗嘅日式餐廳以海膽作為招徠有唔少自創嘅海膽菜式 仲有壽司店嘅刺身 丼飯 壽司 等食物新鮮 上菜速度好快平日晚市見到keep住多人 個個都嗌到成枱都係(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)༅༅༅ ༅༅༅ ༅༅༅ ༅༅༅📌♒︎♒︎♒︎✈︎ 地區 ✈︎♒︎♒︎♒︎#couple_fooddiary新蒲崗♒︎♒︎♒︎❀ 食物類別 ❀♒︎♒︎♒︎#couple_fooddiary_日本菜🇯🇵 ✍︎︎ ༅༅ 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 ༅༅𑁍推介♡︎ 熔岩海膽魚餅 $38本身對呢個無太大期望 覺得熟咗嘅海膽應該冇咁好食不過竟然係最有驚喜 最值得嗌嘅一個!三舊炸左嘅墨魚餅 外面香脆咬開真係咇左成pat熱海膽出嚟有少少鹹蛋黃質感 同魚餅好夾再加上魚餅質地彈牙 食唔停口(;´༎ຶٹ༎ຶ`)☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬♡ 甲羅燒法包 $68原塊蟹蓋上裝滿左蟹膏&生鵪鶉蛋+蔥花呢個唔使講都知道非常濃嘅蟹膏味少少鹹香 配飯配包都正☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬♡ 海膽三色丼 $138 套餐附送麵豉湯·沙律呢個足料!有海膽 吞拿魚蓉 三
有冇海膽控成日都心思思想食海膽
呢間絕對滿足到你對海膽嘅慾望(;´༎ຶٹ༎ຶ`)
位於新蒲崗嘅日式餐廳以海膽作為招徠
有唔少自創嘅海膽菜式
仲有壽司店嘅刺身 丼飯 壽司
食物新鮮 上菜速度好快
平日晚市見到keep住多人
個個都嗌到成枱都係(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
༅༅༅ ༅༅༅ ༅༅༅ ༅༅༅

𑁍推介
♡︎ 熔岩海膽魚餅 $38
本身對呢個無太大期望
覺得熟咗嘅海膽應該冇咁好食
不過竟然係最有驚喜 最值得嗌嘅一個!
三舊炸左嘅墨魚餅 外面香脆
咬開真係咇左成pat熱海膽出嚟
有少少鹹蛋黃質感 同魚餅好夾
再加上魚餅質地彈牙 食唔停口(;´༎ຶٹ༎ຶ`)

♡ 甲羅燒法包 $68

套餐附送麵豉湯·沙律
呢個足料!有海膽 吞拿魚蓉 三文魚子
餸同飯嘅比例好均真
吞拿蓉好濃味 食落有咬口
三文魚子粒粒分明 脹卜卜 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
海膽偏澀 但全部餸都新鮮

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬

᯽倍化帶子吞海膽 $98
兩隻帶子都算大舊 味道鮮甜
不過可能太大舊 就唔太食到海膽

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟲/𝟭𝟬

᯽ 海膽丼 $168
呢個飯選用咗兩隻唔同品種嘅海膽
兩款海膽都新鮮
壽司飯上面嘅味道明顯鮮甜 creamy
板上面嘅味道偏澀 帶點回甘
份量多少少就好(⊃。•́‿•̀。)⊃

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬

༅༅༅ ༅༅༅ ༅༅༅ ༅༅༅
海膽三色丼
熔岩海膽魚餅
  • 甲羅燒配法包
2022-07-17 165 浏览
餐廳位於新蒲崗,裝修係日式設計,一入門口有好多旗幟🚩又有各種各樣嘅清酒🍶擺設。想試呢間好耐㗎喇,咁啱細佬今日放假,可以陪我一齊去食😋Lunch嘅時候去食,座無虛席,學生又有附近返工嘅人士都有,好似食堂咁!我哋揀咗🍣🍣🍣🍣🍣🍣倍化帶子吞海膽$98珍味丼(連沙律、麵豉湯)$128珍寶赤蝦刺身(兩隻)$38帶子刺身(三隻)$48北寄貝刺身(六片)$38紋甲魷魚刺身(兩切)$38日本令和怪物$136甲羅燒配法包(兩件)$68富士山柚子梳打$22波子汽水+$10好抵食五點前埋單唔需要加一,而且仲好高質👍🏻每一樣都非常新鮮,尤其係帶子吞海膽,我見呢個好多人食,帶子同海膽我都超鍾意😋帶子厚身而且鮮甜,海膽味濃郁,入口非常滿足。令和怪物🦪好大隻,爽口得黎帶點海水味,口感creamy😋呢啲價錢真心抵食🖐🏻唔怪得知會坐滿晒人

想試呢間好耐㗎喇,咁啱細佬今日放假,可以陪我一齊去食😋

我哋揀咗🍣🍣🍣🍣🍣🍣

午餐
珍味丼
  • 生蠔
2022-07-16 1216 浏览
.上年食過一次 覺得幾好食😋今次就同朋友仔又黎呢間海膽仔食晚飯🥣餐廳唔算多位 夜晚去都幾多人 限時1.5小時 我地7點去 8點半就要交枱啦!.我地叫到成枱都係 加埋一都唔洗$600!壽司定食 $128海膽蟹肉炒飯 $128牛油果🥑軟殼蟹卷 $38三文魚🍣8切 $68 帶子(3隻) $48串燒:牛舌 $28 原燒鰻魚串 $28 魷魚鬚 $18 和牛粒 $38 .3個人叫左咁多野食!超級飽😀個壽司🍣定食超抵 $128 有成11舊啊!仲有我最鍾意既三文魚🍣三文魚刺身都好新鮮 好厚切 帶子都鮮甜🤨海膽蟹肉炒飯好足料 雖然海膽得一塊不過都好入口即溶 撈埋飯食都幾好味架😚串燒就正正常常 如果唔好咁乾身就好啦🤪整體唔錯 可以再去!🥢海膽仔 (新蒲崗)📍新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖@uni_kotomo #新蒲崗美食 #新蒲崗 #海膽仔 #海膽 #食好西 #打卡 #日本 #刺身 #壽司 #日本直送 #HongKong #香港 #美食 #美味 #foodie #foodblogger #hk #hkgirl #foodlover
上年食過一次 覺得幾好食😋
今次就同朋友仔又黎呢間海膽仔食晚飯🥣
餐廳唔算多位 夜晚去都幾多人
限時1.5小時 我地7點去 8點半就要交枱啦!
我地叫到成枱都係 加埋一都唔洗$600!
壽司定食 $128
海膽蟹肉炒飯 $128
牛油果🥑軟殼蟹卷 $38
三文魚🍣8切 $68 帶子(3隻) $48
3個人叫左咁多野食!超級飽😀
壽司🍣定食超抵 $128 有成11舊啊!
仲有我最鍾意既三文魚🍣
三文魚刺身都好新鮮 好厚切 帶子都鮮甜🤨
海膽蟹肉炒飯好足料 雖然海膽得一塊
不過都好入口即溶 撈埋飯食都幾好味架😚
串燒就正正常常 如果唔好咁乾身就好啦🤪
整體唔錯 可以再去!

🥢海膽仔 (新蒲崗)
📍新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖

@uni_kotomo

2022-07-14
2022-07-13 79 浏览
我哋嗌咗刺身定食($128)、海膽三色丼($138)、日本黑豚肉眼定食($98)、炸雞軟骨粒($38)同埋吉列生蠔($38)咁首先講咗三個定食先啦(其實我哋落單「刺身定食」嘅時候係以為只得刺身,點知原來係有飯同埋沙律😱😱)全部刺身食落去真係好新鮮🥰🥰而且亦都好厚肉(特別係三文魚同埋甜蝦之後嘅海膽三色丼比我想像中出色(其實我唔算係一個好鍾意食海膽啲人🤔🤔但係我都覺得佢呢個海膽幾唔錯)所有嘢撈埋一齊食好Perfect跟住落嚟就係食嗰啲炸物啦第一個值得讚嘅就係全部都係新鮮滾熱辣炸起嘅🔥🔥之後日本黑豚肉眼真心超高質素食落去好脆口已經不在話下而且肉質真係超嫩😘😘雞軟骨食落去都好脆口(份量亦都比我想像中多😉😉)跟住吉列生蠔食落去一啲都唔乾壽司方面我哋就揀咗要三文魚壽司($12)、三文魚腩壽司($18)同埋油甘魚壽司($28)我自己就比較鍾意三文魚腩🤩🤩因為食落去比較肥美串燒方面我哋就揀咗要魷魚鬚串($18)、金菇牛肉串($28)同埋七味豬腩肉($28)魷魚鬚串食落去幾爽口而且味道都幾濃郁、有啲鹹☺️☺️之後我覺得嗰個金菇肥牛食落去幾Juicy豬腩肉食落去唔會太Heavy
炸雞軟骨粒($38)同埋吉列生蠔($38)

咁首先講咗三個定食先啦
全部刺身食落去真係好新鮮🥰🥰
而且亦都好厚肉(特別係三文魚同埋甜蝦
之後嘅海膽三色丼比我想像中出色
(其實我唔算係一個好鍾意食海膽啲人🤔🤔
但係我都覺得佢呢個海膽幾唔錯)
所有嘢撈埋一齊食好Perfect

跟住落嚟就係食嗰啲炸物啦
第一個值得讚嘅就係全部都係新鮮滾熱辣炸起嘅🔥🔥
之後日本黑豚肉眼真心超高質素
食落去好脆口已經不在話下
而且肉質真係超嫩😘😘
雞軟骨食落去都好脆口
(份量亦都比我想像中多😉😉)
跟住吉列生蠔食落去一啲都唔乾

我自己就比較鍾意三文魚腩🤩🤩
因為食落去比較肥美

魷魚鬚串食落去幾爽口
而且味道都幾濃郁、有啲鹹☺️☺️
之後我覺得嗰個金菇肥牛食落去幾Juicy
豬腩肉食落去唔會太Heavy
  • 海膽三色丼
  • 刺身定食
  • 雞軟骨粒
2022-07-12 47 浏览
*呢一站新蒲崗*😋松葉蟹雙重丼(8.5/10)*蟹肉蟹膏分量多,再有2隻蟹鉗仔,每啖飯都可以撈到一齊食,十分足料*蟹肉肉質質感不錯,只食會稍微唔夠鮮甜味*反而蟹膏味濃郁,配上蟹肉食會提升蟹肉嘅鮮味*紫菜好脆,配上蟹肉蟹膏飯食,係另一種滋味嘅食法😋三文魚腩刺身(7.5/10)*刺身切得好厚,入口好豐富*三文魚油脂豐富,啖啖滋味*但店鋪俾只係有三文魚腩邊嘅三文魚,唔係真正腩位,有啲失望😍安格斯肉眼扒(9/10)*肉眼扒肥瘦均勻,有牛味*燒得剛好,大概7成熟,上枱時香味撲鼻,放入口易咬*食落好juicy,唔會有乾嘅口感*配上醬汁好滋味,味道好特別,唔識形容,鹹鹹酸酸甜甜,但記得唔好「點」太多,如果唔係會搶咗牛本身嘅肉汁#foodguy666_新蒲崗#foodguy666_日本菜
*呢一站新蒲崗*
😋松葉蟹雙重丼(8.5/10)
*蟹肉肉質質感不錯,只食會稍微唔夠鮮甜味
*反而蟹膏味濃郁,配上蟹肉食會提升蟹肉嘅鮮味
*紫菜好脆,配上蟹肉蟹膏飯食,係另一種滋味嘅食法
😋三文魚腩刺身(7.5/10)
刺身切得好厚,入口好豐富
😍安格斯肉眼扒(9/10)
*肉眼扒肥瘦均勻,有牛味
*燒得剛好,大概7成熟,上枱時香味撲鼻,放入口易咬
*食落好juicy,唔會有乾嘅口感

#foodguy666_新蒲崗
#foodguy666_日本菜

• 松葉蟹雙重丼
2022-07-12 128 浏览
中午同朋友去咗一間日式餐廳食飯,之前其實食過一次都覺得唔錯,所以今次再約朋友二訪此店,同之前一樣,午市時間嚟都特別多人。🔸和風水母 $58口感勁爽脆,配埋酸酸甜甜嘅柚子醋作為一道開胃菜夏天食非常適合。🔸帶子吞海膽 $98呢個係鎮店嘅招牌菜,每次都會必點,既厚肉又鮮甜嘅帶子,加埋甘甜順滑嘅海膽一齊食,實在令我回味無窮,一試難忘。🔸日本令和之怪物生蠔 $68x2怪物生蠔大大隻又肥美,口感順滑Creamy蠔味濃郁,點會唔令人愛上呢😍🔸日本北海道厚岸生蠔 $48x2呢隻口感同樣都好Creamy,海水味不太濃,好鮮甜。🔸松葉蟹雙重丼 $128有蟹肉、蟹鉗味道鮮甜,再加埋濃厚嘅蟹膏,這個丼飯好好吃😋配有味噌湯同埋和風沙律。🔸三文魚刺身 $68香港人台灣人都好鍾意食三文魚(鮭魚),全部都厚切同埋夠新鮮。🔸甲羅燒配法包 $68甲羅燒香濃嘅蟹膏太邪惡,就咁食可能會有點鹹,配埋法包一齊食就可以中和返,好食。

🔸和風水母 $58
和風水母

🔸帶子吞海膽 $98
帶子吞海膽

🔸日本令和之怪物生蠔 $68x2

🔸日本北海道厚岸生蠔 $48x2
呢隻口感同樣都好Creamy,海水味不太濃,好鮮甜。
日本生蠔

松葉蟹雙重丼
三文魚刺身
1K
2022-07-12 51 浏览
“海膽丼”($168)“壽司定食”($128)“倍化帶子吞海膽”($98)“熔岩海膽魚餅”($38)“雞肉大蔥/七味五花腩”($28)“魷魚鬚”($18)“雞皮串”($12)新蒲崗有間叫海膽仔嘅日式餐廳😋一入到舖頭已經見到滿滿海膽,刺身,生蠔堂食嘅話仲有丼飯,定食,串燒,小食等嘢食多到揀咗好耐先決定到🤣餐廳叫得海膽仔所以一於叫幾款有海膽嘅食物首先係海膽丼😋除咗飯面上嘅海膽仲有一小板海膽同紫菜可以自製海膽手卷食吓🤣海膽creamy,味道好鮮甜🤤倍化帶子吞海膽即係用2大片帶子夾住海膽最外層再用紫菜包住,係好豪華嘅漢堡🤣海膽加上帶子簡直係鮮上加鮮😚熔岩海膽魚餅幾值得叫😍黑色嘅魚餅一咬落去入面嘅海膽爆哂漿🤤$38有3件CP值幾高另外叫咗份壽司定食🍣有三文魚,吞拿魚,甜蝦,帶子,海膽軍艦等等每件壽司都大大件,食完好飽😆最後仲叫咗4款串燒分別有雞肉大蔥,雞皮,七味五花腩,魷魚鬚4串都燒到好香口特別係七味五花腩辣辣地咁好惹味😝
“海膽丼”($168)
壽司定食”($128)
“倍化帶子吞海膽”($98)
“熔岩海膽魚餅”($38)
“雞肉大蔥/七味五花腩”($28)
“魷魚鬚”($18)
“雞皮串”($12)

新蒲崗有間叫海膽仔嘅日式餐廳😋
一入到舖頭已經見到滿滿海膽,刺身,生蠔
堂食嘅話仲有丼飯,定食,串燒,小食等
嘢食多到揀咗好耐先決定到🤣

餐廳叫得海膽仔所以一於叫幾款有海膽嘅食物
首先係海膽丼😋
除咗飯面上嘅海膽仲有一小板海膽同紫菜
可以自製海膽手卷食吓🤣
海膽creamy,味道好鮮甜🤤

倍化帶子吞海膽即係用2大片帶子夾住海膽
最外層再用紫菜包住,係好豪華嘅漢堡🤣
海膽加上帶子簡直係鮮上加鮮😚

熔岩海膽魚餅幾值得叫😍
黑色嘅魚餅一咬落去入面嘅海膽爆哂漿🤤
$38有3件CP值幾高

另外叫咗份壽司定食🍣
有三文魚,吞拿魚,甜蝦,帶子,海膽軍艦等等
每件壽司都大大件,食完好飽😆

最後仲叫咗4款串燒
分別有雞肉大蔥,雞皮,七味五花腩,魷魚鬚
4串都燒到好香口
特別係七味五花腩辣辣地咁好惹味😝
2022-07-11 37 浏览
😋《海膽仔》@uni_kotomo放工帶住🤵🏻‍♂️去食《海膽仔》 ❗️ 今次係第2️⃣次光顧,點解再嚟⁉️因為上一次一試難忘,好高評價,所以事隔差不多一年,又要嚟回味一下❗️今次我哋都係喺鑽石山站A2出口慢慢咁行過去,路程大概花15mins😅 餐廳位置算係比較偏遠,雖然係咁,但唔會阻到我去再回味❗️1️⃣ 鹽燒牛舌 $28 * 2呢個係上次光顧有叫而我哋覺得好好食,性價比又高嘅鹽燒牛舌 ❗️唔洗多講,我對呢串牛舌評價好高❗️一串4塊嘅厚厚牛舌,牛味香濃❗️加上檸檬🍋汁可以解一解牛嘅重油味❗️必食之選❗️1️⃣ 熔岩海膽魚餅 $38有驚喜,魚餅帶有小小甜味,一咬開,海膽餡料真係熔岩咁湧出嚟,無改錯名❗️推介❗️3️⃣鰽魚$288見到啲魚都幾新鮮,今次就叫咗鰽魚刺身❗️️擺盤賣相一如既往咁靚🙈❗️鰽魚刺身配上酸汁,好好食❗️4️⃣ 海膽三色丼 $138除咗重點小板海膽外,仲有吞拿魚蓉加大大粒魚子❗️海膽超級鮮味,混合吞拿魚蓉同魚子,每啖飯都一口接一口咁,好快被我哋清哂❗️5️⃣ 海膽凍豆腐 $68豆腐好重豆味,本人好鍾意喇,但因為咁,豆腐嘅味就反而重過海膽嘅鮮味,都係分開食會好啲❗️I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 新蒲崗 📍衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號
😋《海膽仔》

5️⃣ 海膽凍豆腐 $68

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 新蒲崗 📍衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖
營業時間:星期一至日 12:00-22:00

#新蒲崗美食 #新蒲崗 #海膽仔 #海膽 #食好西 #打卡 #日本 #刺身 #壽司 #日本直送 #HongKong #香港 #美食 #美味 #foodie #foodblogger #hk #foodlover
2022-07-11 54 浏览
係新浦崗呢個工業區🏭既「海膽仔」一向都因為佢既食物質素同價錢親民而受歡迎🤔,餐廳主要以木系裝潢,都有少少🇯🇵日風,一入去會以為冇得坐只做外賣🥡,原來再行入D個門口先係堂食區🥢。🍱海膽三色丼($138) 黎得「海膽仔」當然會想試下佢地既「海膽」😅,叫左個海膽三色丼,海膽係用一塊細細既木板裝住🤭,打卡一流,今日係用加拿大海膽,另外仲有拖蘿蓉同埋三文魚子,呢三樣野包埋附帶既紫菜一啖咁一齊食原本真係超級夾既😔,好可惜果日個加膽係臭左既即時lur番出黎飲要沖口🤮,結果叫左店員換過,但店員有D唔係太情願又好似唔係好信咁😒,最後佢話我地食左一塊淨係比番一塊我地🙄。不過好彩呢塊唔臭😮‍💨,但都唔係新鮮鮮甜😥,好彩拖蘿蓉同埋三文魚子就冇問題。🍣刺身定食 $128諗唔到食咩最好既最好既選擇😌,呢個set D 刺身幾新鮮,🦐蝦刺身有膠質彈牙,拖蘿蓉軍艦好正,帶子夠鮮甜👍🏻,🐟油甘魚刺身都幾厚身同幾有魚脂味,三文魚同吞拿魚赤身就比較瘦冇同淡口🙊。🐟油甘魚壽司 $28呢個價錢嚟講都幾抵食,係薄左少少但係油脂味都豐富同新鮮。

🍱海膽三色丼($138)
🍣刺身定食 $128

🐟油甘魚壽司 $28
呢個價錢嚟講都幾抵食,係薄左少少但係油脂味都豐富同新鮮。
2022-07-08 51 浏览
海膽仔📍 新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖🍾用餐體驗及環境呢間日本餐廳喺新蒲崗,附近主要係平民地道嘅購物區,但估唔到有一間隱世嘅高質日本料理😍餐廳入面嘅裝潢充滿日本風,唔講仲以為自己飛咗去日本🤭前舖係料理區,師傅會處理刺身卷物等等,同時都有出售新鮮嘅海膽、刺身、生蠔、赤貝等等,而後舖就係用餐區,座位都好充裕🤗必食推介🥰🤍 海膽凍豆腐賣相已經好吸引,白雪雪又軟滑嘅豆腐上面係一層鮮艷嘅海膽鋪喺面,海膽味道鮮甜,再配埋少少鹹味嘅大大粒三文魚籽,刺激到成組味蕾🤭🤍 倍化帶子吞海膽一上碟我同朋友都好驚訝,帶子真係好大粒,中間橫切包住滿滿鮮甜嘅海膽,而帶子外面就有一片紫菜夾住,好似一個口袋咁🤤成落口嘅口感好豐富,好有驚喜👍🏻刺身🥰吞拿魚、油甘魚、三文魚腩、鯛魚、池魚我哋都好鍾意食刺身,今日就點咗五款,刺身放喺鋪咗冰嘅碗上面,可以keep住凍冰冰咁享用~吞拿魚嘅肉質比較實淨,味道比較淡~油甘魚就有濃濃嘅魚油香,肉質油份高~三文魚腩好新鮮又係厚切,油脂分布平均😍😋卷物🥰🤍 鰻魚芝士卷卷物一份四粒,鰻魚同芝士呢兩樣都係絕配嘅組合,食落口feel到芝士融合埋鰻魚喺嘴入面溶化🤤🤍 牛油果軟殼蟹卷呢
海膽仔

📍 新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖

🍾用餐體驗及環境

必食推介🥰
🤍 海膽凍豆腐

🤍 倍化帶子吞海膽

刺身🥰
吞拿魚、油甘魚、三文魚腩、鯛魚、池魚

卷物🥰
🤍 鰻魚芝士卷

🤍 牛油果軟殼蟹卷
呢款卷物係我最鍾意嘅,軟殼蟹炸到脆卜卜好香口惹味,牛油果鋪面剛剛好可以解膩,好正😍😋

🤍 炸蝦蟹籽卷
最外層有滿滿嘅蟹籽包住飯粒,而炸蝦炸到金黃色咁,入面嘅蝦肉都好新鮮,卷物上面唧咗一層沙律醬,無得輸👏🏻

整體評分:
味道 🌟🌟🌟🌟🌟