我們來E-max國際展貿中心除了去outlet血拼之外,吃好東西也是當日重要環節,我們選吃了過江龍海街丼,細嚐正宗日本料理。品嚐的順序先由柚子蘿蔔開始,蘿蔔佐以柚子醋調味,吃起來健康又爽口,在料理的轉換間隙食用,亦有重置味聚的作用,幫助感受每道料理的獨特性。麵豉湯是朋友喜歡的湯品之一,麵豉鹹度恰到好處,不會過於死鹹,每一口湯都溫順舒服,便是這麵豉湯厲害之處。朋友第一次吃日式凍辣蕃茄,就愛上這甜辣吃法,蕃茄熟度要剛好,帶點清爽才好吃。朋友覺得蕃茄辣味有特色,跟蕃茄十分契合,讓人不自覺一口接一口的吃,非常過癮。時令刺身兩點包括拖羅及赤身,刺身都很新鮮,完全不用擔心不好吃,從拖羅和赤身色澤已能感受得到美味,滑彈飽滿,兩者各有千秋。麻醬吞拿魚的比例可以說是絕佳,剛剛好突顯吞拿魚的魚香與鮮甜,又不會太過搶味,且壓抑了吞拿魚油脂的膩感,彼此融合到位。海街丼沙律賣相討喜,在燈光照射下顯得誘人,拍照時真是覺得特別折磨。海街丼沙律清爽怡人,柚子醋酸甜開胃,加上蟹籽,蟹柳,木魚絲點綴,沙律更為味美。只要我一看到清酒煮蜆,我定必點上它,碗內盛了一堆煮蜆,蜆肉大顆,肉質飽滿,入口爆汁,在嘴裡好不鮮甜,清酒突顯

只要我一看到清酒煮蜆,我定必點上它,碗內盛了一堆煮蜆,蜆肉大顆,肉質飽滿,入口爆汁,在嘴裡好不鮮甜,清酒突顯蜆肉的美味,還可將湯喝掉,清酒煮蜆很補。

朋友常喝啤酒和梅酒,這次她換換口味嚐嚐鮮,選喝沖繩菠蘿酒。沖繩菠蘿酒甜甜的蠻適合女生喝,而且菠蘿味比想像中還濃,跟吃日本菜挺合拍。

我自己就喝可爾必思,乳白色的可爾必思喝起來沁涼甜蜜,喝到最後也不會覺得甜膩,又無負擔,不論大人或小孩都喜歡。

日式炸雞件真的驚艷到我,一開始就覺得不過是普通炸雞件,但是一咬下去,非但不柴,而且雞肉極之多汁。沾上旁邊的沙律醬,舌頭與味蕾整個沉浸在炸雞件的節奏中,慢慢地體會炸雞件的可口。

海膽鍋燒蓋飯配鯛魚湯一打開木蓋,海膽鮮味撲鼻而來,海膽給得不手軟,鋪滿蓋飯,再以雞蛋畫龍點睛,海膽鍋燒蓋飯無敵豪華,貴氣逼人。海膽來自日本,鮮甜柔嫩,一口吃下海膽,嘴角不斷上揚。

我們先品嚐海膽鍋燒蓋飯的原味,飯粒吸飽海膽海味,吃來帶點微微焦香。然後再拌入鯛魚湯,美好的,豐收的都濃縮湯中,鯛魚湯沒多餘調味,呈現出最自然,最原始的魚鮮味,因鯛魚湯的加持,蓋飯鮮上加鮮。
2021-02-13 2115 浏览
不能去日本旅行的日子特別難熬,唯有在香港努力尋找日本的味道。今次我就走到位於九龍灣E-Max的這間「海街丼」吃釜飯。餐廳特別在裝修有和風,地方寬敞坐得舒服。而且最吸引我的當然是這個「釜飯」二人套餐 - (HKD$550),全部一式兩份,送麵豉湯 及 兩杯指定酒精/非酒類飲品。食物舖滿整個枱面,令我很有到日本風侶浸溫泉後再吃午飯的感覺!飲品方面我們先點了《菠蘿酒 $60/杯》和《柚子酒 $45/杯》各一杯,邊喝邊吃,很享受。首先有開胃的《柚子蘿蔔》、醒胃微辣特《日式凍辣蕃茄》和夠熱的《麵豉湯》;《海街丼沙律》清新美味,而且特別再有一片片的淮山,感覺特別健康;之後就送上《麻醬吞拿魚》,切粒的吞拿魚撈勻了麻醬在入口特別滋味;有麻醬吞拿魚外,亦有《時令刺身兩點 - 拖羅和油甘魚》各四件。油甘魚厚身軟滑,清甜新鮮,蘸上醬油更提味;拖羅油潤,鮮甜有脂香,入口溶化。《日式炸雞件》都很讚,香口酥脆,肉質仍嫩不乾,加點檸檬汁和蘸上沙律細更加惹味。《清酒煮蜆》湯底清香又多蜆肉,蜆肉嫩滑味甜,很不錯。吃小食時職員會送上《海膽鍋燒蓋飯 配 鯛魚湯》。蓋飯可選配全板海膽/ 半海膽半蟹肉,見我選了全海膽。海膽鍋燒

《清酒煮蜆》湯底清香又多蜆肉,蜆肉嫩滑味甜,很不錯。

海膽鍋燒蓋飯本身已熟,只要加入全板海膽後再蓋上,用火慢燒著就可以,最後只要拌勻即可食用。海膽鍋燒蓋飯十分香濃,鮮甜得很,十分喜歡!

鯛魚湯會被細心的用小小的保溫壺裝着待用,可以待會加入飯焦或者直接飲用都可以。
2021-02-07
2021-02-12 225 浏览
來自日本嘅海街丼喺香港已經開咗三間分店啦,可想而知香港人係幾鍾意食日本菜。最近佢地推出咗推出「釜飯」即係日式煲仔飯 - 海膽鍋燒蓋飯。冬天食煲仔飯暖身,又可以品嚐到新鮮嘅日本海膽,實在太吸引啦。煲仔飯有單點或者「釜飯」二人套餐($550),套餐有前菜、湯、刺身、炸物同埋飲品8道菜組成,抵食啲又可以試到唔到菜品。不過數量有限,想食要至少提到一日打電話預訂~落完order冇耐,店員就陸續將菜品上枱,然後開始煲飯。擺到成枱都係美食,好開心呀~飲品我哋揀咗菠蘿味果酒,鮮甜嘅菠蘿味加咗冰好易入口,酒味較輕,唔識飲酒都啱食架。我就相當鍾意,當晚仲去超巿買咗一支返屋企諗住過年慢慢嘆。冷盤前菜有柚子蘿蔔、日式凍辣蕃茄、海街丼沙律、麻醬吞拿魚。【日式凍辣蕃茄】fresh爆嘅蕃茄酸中帶甜,再加少少辣味刺激,幾特別;【海街丼沙律】除咗新鮮沙律菜、蕃茄,仲有年糕、蟹柳、日式魚蛋,不過味道就鹹咗少少。【時令刺身兩點】係油甘魚同拖羅,兩款都魚油豐富相當肥美,食完滿口魚油香,極之新鮮。【日式炸雞件】炸到熱辣辣,雞肉嫩滑多汁。【清酒煮蜆】細粒咗啲但蜆肉幾爽口,酒味鮮味平衡。食到咁上下,店員將海膽放入釜飯,再加入生蛋黃

【日式炸雞件】炸到熱辣辣,雞肉嫩滑多汁。

【清酒煮蜆】細粒咗啲但蜆肉幾爽口,酒味鮮味平衡。

食到咁上下,店員將海膽放入釜飯,再加入生蛋黃,焗多陣就食得。每一啖飯都係鮮甜海膽同蛋汁。食剩三分之一再倒埋奶白色熱辣辣嘅鯛魚湯,變成鮮味十足嘅湯飯,又係另一番風味。真係超滿足呀~~
2021-02-06 160 浏览
冬天梗係想食熱辣辣嘅嘢,中式會有煲仔飯;日式煲仔飯就有釜飯~見到有新推出日式煲仔飯,海膽釜飯😍揀咗二人套餐 $550,相當豐富~每款菜式都係二人份量一定夠滿足!多款前菜配菜。▶️柚子蘿蔔酸酸地又爽口好開胃~▶️日式凍辣蕃茄一份切咗3件,估唔到都幾辣🌶️▶️海街丼沙律呢個沙律配搭相當豐富:魚蛋非常之爽口彈牙;獅子狗切成薄片;蟹柳又有嘅絲;沙律菜新鮮、洋蔥增加口感🧅▶️麻醬吞拿魚吞拿魚刺身切成小粒,面上有麻醬,配有大蔥,好食😋▶️時令刺身兩點係拖羅及油甘魚😍 拖羅真係好食,入口即溶,夠肥美;油甘魚亦都夠鮮味▶️日式炸雞件新鮮炸起,雞夠滑香脆,唔太油膩▶️清酒煮蜆蜆夠鮮甜,而且清酒味又夠🍶▶️海膽鍋燒蓋飯 配 鯛魚湯 海膽我哋揀咗一半擺落個鍋度做蓋飯,一半當刺身食~估唔到撈埋個飯食加蛋唔錯,當刺身食亦都相當幾甜😗蓋飯食剩三分之一左右,加入奶白色的鯛魚湯,茶漬飯就夠鮮甜😌套餐包麵豉湯 及 指定酒精或非酒類飲品一杯。我哋揀咗梅酒及菠蘿酒。梅酒梅味夠;菠蘿酒味道果香比酒重,易入口!

見到有新推出日式煲仔飯,海膽釜飯😍

多款前菜配菜。
▶️柚子蘿蔔
酸酸地又爽口好開胃~

▶️日式凍辣蕃茄
一份切咗3件,估唔到都幾辣🌶️

▶️海街丼沙律
呢個沙律配搭相當豐富:魚蛋非常之爽口彈牙;
獅子狗切成薄片;蟹柳又有嘅絲;沙律菜新鮮、洋蔥增加口感🧅

▶️麻醬吞拿魚
吞拿魚刺身切成小粒,面上有麻醬,配有大蔥,好食😋

▶️時令刺身兩點

▶️日式炸雞
新鮮炸起,雞夠滑香脆,唔太油膩

▶️清酒煮蜆
蜆夠鮮甜,而且清酒味又夠🍶

▶️海膽鍋燒蓋飯 配 鯛魚湯
海膽我哋揀咗一半擺落個鍋度做蓋飯,一半當刺身食~
估唔到撈埋個飯食加蛋唔錯,當刺身食亦都相當幾甜😗

蓋飯食剩三分之一左右,加入奶白色的鯛魚湯,茶漬飯就夠鮮甜😌

2021-02-05 148 浏览
好掛住去溫泉旅館一泊二食無論晚餐定早餐都係鋪滿一枱勁養眼今次食嘅二人套餐就係咁豐盛喇加上居酒屋咁樣嘅環境真係好似去咗日本$550 連埋兩杯飲品,CP 值爆燈 💡除咗非酒料飲品仲有可以揀啤酒、梅酒、柚子酒同菠蘿酒剩係啤酒都有兩款呢前菜嗰啲我以為係二揀一點知原來 menu 出現嘅全部都有而且都係兩份㗎 😝未食已經覺得心情好好,哈哈左上係【柚子蘿蔔】漬蘿蔔爽脆酸甜開胃帶一絲絲柚子嘅清香【日式凍辣蕃茄】夠哂冰涼 🍅 令到蕃茄個 texture 有咬口得多辣汁唔算好辛辣,幾刺激另外有暖笠笠【麵豉湯】【海街丼沙律】加咗唔同嘅沙律菜又有啲白板魚蛋同竹輪等等新鮮得嚟口感豐富 🥗【麻醬吞拿魚】樣子精緻吞拿魚調味較濃伴蔥絲食啱啱好 😋每人都有份【時令刺身兩點】【吞拿魚刺身】油潤滑嫩而【油甘魚刺身】細緻鮮爽兩款都肥厚鮮甜,好有滿足感 ❤️【日式炸雞件】脆而不膩炸雞充滿肉汁佐酒係一流呀 🍺我哋揀咗【生啤】同【菠蘿酒】菠蘿酒嘅果甜味好易入口~【清酒煮蜆】有淡淡酒香酒味唔會香濃到蓋過蜆嘅鮮味味道恰到好處一人一碗都清哂 🤣【海膽鍋燒蓋飯配鯛魚湯】就係主角喇用整整一板嘅海膽去烹調㗎仲有隻非常飽滿嘅蛋黃 🍳我哋選擇落一半
好掛住去溫泉旅館一泊二食
無論晚餐定早餐都係鋪滿一枱勁養眼
今次食嘅二人套餐就係咁豐盛喇
加上居酒屋咁樣嘅環境真係好似去咗日本
$550 連埋兩杯飲品,CP 值爆燈 💡

除咗非酒料飲品
仲有可以揀啤酒、梅酒、柚子酒同菠蘿酒
剩係啤酒都有兩款呢
前菜嗰啲我以為係二揀一
點知原來 menu 出現嘅全部都有
而且都係兩份㗎 😝
未食已經覺得心情好好,哈哈

左上係【柚子蘿蔔】
漬蘿蔔爽脆酸甜開胃
帶一絲絲柚子嘅清香
【日式凍辣蕃茄】夠哂冰涼 🍅
令到蕃茄個 texture 有咬口得多
辣汁唔算好辛辣,幾刺激
另外有暖笠笠【麵豉湯】

伴蔥絲食啱啱好 😋

每人都有份【時令刺身兩點】
【吞拿魚刺身】油潤滑嫩
而【油甘魚刺身】細緻鮮爽
兩款都肥厚鮮甜,好有滿足感 ❤️

【日式炸雞件】脆而不膩
炸雞充滿肉汁
佐酒係一流呀 🍺
我哋揀咗【生啤】同【菠蘿酒】
菠蘿酒嘅果甜味好易入口~

【清酒煮蜆】有淡淡酒香

不過呢個新套餐真係相當正 👍🏻
記得訂位預留定穩陣啲
食完完全有去旅行 feel
大推!
📍#海街丼📍#Umimachidon 🇭🇰香港九龍灣展貿徑1號E-MAX國際展貿中心B1樓B145號舖🇭🇰Shop B145, B1/F, Hong Kong International Trade & Exhibition Centre, 1 Trademart Drive, Kowloon Bay🌐九龍灣 🌐鰂魚涌 🌐將軍澳#MFJ九龍灣 #MFJ日本菜 #MFJ_KowloonBay #MFJ_JapaneseFood 味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰服務: 👨🏻👨🏻👨🏻環境: 🌹🌹🌹🌹性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆人均消費:HKD300今日去開九龍灣做啲嘢,走左去九展食返個日本菜,止止癮先😌😌之前都想試海街丼,見評價都幾高餐廳環境都幾好,和風加少少摩登,擺設都好靚雖然食下午茶,但都諗住大開殺戒,可惜見到個餐牌有少少失望,因為只有11款丼飯,加2款新嘅鍋燒套餐,選擇唔太多本來想試海寶丼,但真係抗拒唔到佢個海膽鍋燒蓋飯🤤📋海膽鍋燒蓋飯套餐🍱$550八道菜➕一湯➕一飲品的二人餐🆗柚子蘿蔔🥢入口酸酸,但無乜柚子味反而似韓式醃蘿蔔多啲唔難食,不過無想像中的開胃🆗麻醬吞拿魚🥗麻

📍#海街丼

環境: 🌹🌹🌹🌹
性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆

人均消費:HKD300

今日去開九龍灣做啲嘢,走左去九展食返個日本菜,止止癮先😌😌
之前都想試海街丼,見評價都幾高
餐廳環境都幾好,和風加少少摩登,擺設都好靚

本來想試海寶丼,但真係抗拒唔到佢個海膽鍋燒蓋飯🤤

📋海膽鍋燒蓋飯套餐🍱$550
八道菜➕一湯➕一飲品的二人餐

🆗柚子蘿蔔🥢
入口酸酸,但無乜柚子味
反而似韓式醃蘿蔔多啲
唔難食,不過無想像中的開胃
柚子蘿蔔

🆗麻醬吞拿魚🥗
麻醬同吞拿魚我都喜歡,吞拿魚口感都好好,同麻醬好夾,加埋蔥絲同青瓜,本身真係有⭐️
可惜個汁太咸,食到第三啖有啲頂唔順😅
麻醬吞拿魚

🆗麵豉湯🥣
唔知點解個麵豉湯無乜味,好清下😂
麵豉湯

⭐️日式凍辣蕃茄🍅
好有趣好特別嘅做法,而且比我想像中開胃!
望落去好似融溶狀態咁,但咬落去好有口感
第一啖係無辣味,但慢慢都感覺到有少少嘅辣香,由於凍食,所以唔會覺得好嗆
日式凍辣蕃茄

🆗時令刺身兩點🐟
明明係刺身兩點,但就來一點但四件,亦無事前通知😅😅
刺身係拖羅,可能疫情關係,刺身唔太新鮮,望落色水好差,入口其實係滿口油脂,口感幾好,但就一丁點魚香都無
時令刺身定食

⭐️日式炸雞件🐔
日式炸雞就一向信心之食物,好少會唔好食😂
炸得幾乾身,初初見佢咁乾身都有少少擔心,不過食落去竟然好juicy好多汁喎
日式炸雞件

🆗海街丼沙律🥗
勁遲先上嘅沙律😅
雜菜沙律,個汁都開胃,上面有啲唔知係乜嘅脆脆,口感唔錯,但又係食食下覺得太濃
好大份,完全食唔晒
海街丼沙律

⭐️清酒煮蜆🐚
其實個湯底清酒味唔太重,比較似清湯多啲,但味道都算OK
主要係蜆真係幾鮮甜雖然都係普通蜆,但隻隻都脹卜卜吸晒湯
清酒煮蜆

⭐️海膽鍋燒蓋飯配鯛魚湯🍲
其實第一道上嘅就係依個鍋燒,佢會喺我哋面前落米落水等佢慢慢煲滾!食到咁上下侍應就會海膽一件件放上去飯上邊,再加埋隻生雞蛋,如果你想食生海膽你可以食咗先,如果唔係就等佢蒸一陣
海膽好靚!生食真係好正,好肥好香好有口感!
熟咗少少食感覺幾得意,入口有少少暖同溶溶哋嘅感覺,但海膽味就會冇咁濃
雞蛋就撈勻飯一齊食,但其實成個飯無味
食到尾有飯焦時可以加鯛魚湯送飯,就好味少少,鯛魚湯好味,臨尾淨飲好味又暖胃
粒⭐️係俾個海膽同鯛魚湯

⭐️三得利啤酒🍻
跟餐有一人一杯飲品,有四款酒類同其他無酒精飲品,我哋就今日叫咗杯三得利啤酒,爽!

其實食物出品就普普通通啦,但勝在呢個價錢都真係幾多嘢食,二人餐雖然凍食前菜類比較多,但樣樣野都起孖,所以真係食到好飽!
整體中規中矩,性價比算可以,但冇啲人講到咁推介,試過就算了

2021-01-04
日式凍辣蕃茄
日式炸雞件
清酒煮蜆
2020-12-30 210 浏览
疫情關係好耐冇黎食啦, 今日再同同事黎回味一下Lunch time時間以前會有人龍, 而家就較容易有位今次我地唔使等位就有得入去坐之前食過海宝丼, 好多料好豐富, 今次就叫下吞拿魚蓉飯先吞拿魚蓉飯set - $130黎到個賣相已經好吸引, 大大碗, 仲有跟冰凍蕃茄同湯 一啲都唔呃人吞拿魚蓉好大舊, 我邊食魚蓉邊食飯, 食完個飯仲有少少魚蓉淨最特別就係果碟個樣好似大菜糕既醋, 出面餐廳都未試過咁送飯原來加醋加wasabi一齊咁食係好好味果種少少酸令個人更開胃, 吞拿魚蓉唔會覺膩!!豚肉生薑燒丼set - $85同事叫左呢個熟食set, 同樣跟冰凍蕃茄同湯, 仲有隻蛋佢d豚肉又係好多, 送晒成碗飯都得有生薑香, 但唔會搶左豚肉既味道我試左少少都覺得好食總括幾次食魚生丼或熟食都正, 好滿意環境暗暗地坐落感覺舒服之後會繼續黎幫襯~
疫情關係好耐冇黎食啦, 今日再同同事黎回味一下
Lunch time時間以前會有人龍, 而家就較容易有位
今次我地唔使等位就有得入去坐
之前食過海宝丼, 好多料好豐富, 今次就叫下吞拿魚蓉飯先
吞拿魚蓉飯
吞拿魚蓉飯set - $130
黎到個賣相已經好吸引, 大大碗, 仲有跟冰凍蕃茄同湯
一啲都唔呃人

最特別就係果碟個樣好似大菜糕既醋,
出面餐廳都未試過咁送飯
原來加醋加wasabi一齊咁食係好好味
果種少少酸令個人更開胃, 吞拿魚蓉唔會覺膩!!
豚肉生薑燒丼
豚肉生薑燒丼set - $85
同事叫左呢個熟食set, 同樣跟冰凍蕃茄同湯, 仲有隻蛋
佢d豚肉又係好多, 送晒成碗飯都得
有生薑香, 但唔會搶左豚肉既味道
我試左少少都覺得好食

總括幾次食魚生丼或熟食都正, 好滿意
環境暗暗地坐落感覺舒服
之後會繼續黎幫襯~
2020-12-30
  • 吞拿魚蓉飯
2020-11-26 351 浏览
去九展睇完展覽,想揾野食,就揀左呢間,其實好耐之前佢新開張已經留意到,不過一直未有機會食。一如其他九展的餐廳,呢間都係冇乜人食,冇人排隊,客人也不多。叫左個特上海寶丼,再加大盛大盛左之後真係食得飽刺身唔錯,幾新鮮D刺身好鮮甜甜蝦亦好鮮甜完全冇臭味三文魚子OK,不會超咸值得一提的是佢個飯,幾特別個飯係熱的,但有碗凍jelly,比你撈飯食撈完之後,個飯就變左凍啦幾特別,而重點係撈完之後個飯竟然好好食唔通呢個設計係想迎合中意食熱飯同中意食凍飯既人可以自由選擇?另外叫左個鰻魚飯個鰻魚都幾大條既鰻魚熱辣辣好香非常juicy冇乜骨的另外叫左個炸章魚好好食,熱辣辣香脆粉不多,章魚好彈牙

叫左個特上海寶丼,再加大盛
大盛左之後真係食得飽
刺身唔錯,幾新鮮
D刺身好鮮甜
甜蝦亦好鮮甜完全冇臭味
三文魚子OK,不會超咸

值得一提的是佢個飯,幾特別
個飯係熱的,但有碗凍jelly,比你撈飯食
撈完之後,個飯就變左凍啦
幾特別,而重點係撈完之後個飯竟然好好食

另外叫左個鰻魚飯

好好食,熱辣辣香脆
粉不多,章魚好彈牙
2020-11-07
2020-11-08 283 浏览
有冇人同我一樣好鍾意食蟹但係又唔叻拆肉??!!.呢個海寶丼真係好正😍好似一個寶藏咁唔只有啖啖蟹肉仲有好多新鮮嘅角切刺身每一啖都係滿滿海洋嘅味道🌊配搭埋醋 jelly真係襯托得d蟹肉好好味呀😍😍😍超級滿足嘅丼飯🥰
有冇人同我一樣
好鍾意食蟹
但係又唔叻拆肉??!!

呢個海寶丼真係好正😍
好似一個寶藏咁
唔只有啖啖蟹肉
仲有好多新鮮嘅角切刺身
每一啖都係滿滿海洋嘅味道🌊
配搭埋醋 jelly
真係襯托得d蟹肉好好味呀😍😍😍
超級滿足嘅丼飯🥰
疫情無長假都無得飛,係度同朋友小聚有種一解思日既慰藉。有得玩有得食有情景既日本餐廳真係唔錯,多謝朋友推介呢度較靜,又可以坐得耐,店員話傢俬係日本訂過來,有張木製櫈有D破,就因疫情未可以REPLACE。MENU 係 IPAD 度由店員SHOW 出來講解,尤其係期間限定。我地叫既野係一樣:蟹肉魚子DON (忘記左個名)。圖左上方係一樽湯,都係一個開心位,我地食到咁上下可以將食材浸下湯,荼漬DON 唔係得個GIMMICK, 成個DON 價格無平比顧客但好足料,包括個魚湯。另一驚奇位係個透明似JELLY既物體唔係甜品。係呢度賣個關子,都係自己去試下過隱D。總括來講,我自己就好感受到餐廳在整個食用體驗既用心,好值得寫篇稿支持下,下次有機會係想再約朋友去傾下計。其實我係好怕味精同咸令自己食完口渴既感覺,呢間都可以既,可能主要湯味道濃。
疫情無長假都無得飛,係度同朋友小聚有種一解思日既慰藉。

有得玩有得食有情景既日本餐廳真係唔錯,多謝朋友推介

2020-07-21 707 浏览
難得與太耐冇見的朋友重聚,我當然要搵間不失大體既餐廳請食飯啦。這間食丼飯既餐廳菜單選擇豐富,總會選擇到合乎胃口既菜色。先來是海寶丼, 上面是滿滿既吞拿魚碎和蟹肉碎加上三文魚子, 份量十足。另外叫海寶丼會有魚湯和醋啫喱配料,魚湯配飯入口更有層次,醋啫喱配飯則更開胃。鰻魚飯鰻魚夠大片,味道同飯口感一流,夠多汁唔會乾。叫鰻魚飯會配麵豉湯和番茄,麵豉湯夠濃,而且番茄有驚喜!有烹調過口感味道都更上一層樓!而炸章魚冇落太多粉,炸得脆之餘啖啖都是肉。清酒煮蜆同樣出色,蜆肉既爽口配淡淡既酒香,別出一番風味。
2020-07-21 1223 浏览
留在香港非常掛念著日本的美食,於是和友人選擇了海街丼,見到幾間分店,最後決定選擇九龍灣的分店,吃飽還可以逛逛九展的大賣場。做完一切量體溫及清潔消毒之後,餐廳職員應該知道我地第一次光顧,於是非常有耐心地介紹餐廳各項菜式。最特別的是,餐廳定期會推出新的丼飯,如果要食期間限定的丼飯,就不能錯過店員的推介啦。 今次頓飯我選擇了期間限定的鰻魚飯,及海寶丼。由於兩個人食,每人一個飯就差不多了。鰻魚飯非常新鮮,望住開放式廚房的廚師在煎鰻魚的時候,陣陣香氣撲鼻,鰻魚飯上桌後我忍不住馬上品嚐一下,鰻魚沾滿濃濃的醬汁,和鰻魚的鮮味相配合,大滿足呀。海寶丼也讓我非常的滿意,果然是餐廳的大招牌,滿滿的海鮮配料,用料這麼足,簡直是物超所值。最重要的是丼飯的吃法有三種,其中配上醋啫喱 和魚湯的吃飯真讓我吃出不同的層次。吃日本餐當然少不了小食,太多小食都想試,奈何只有兩個人,只能試一部分,下次再光顧其他分店的時候再試其他的。這頓飯吃了清酒煮蜆,非常鮮甜和嫩嫩的,廚師處理蜆的時候弄得非常乾淨。燒鯖魚,非常鮮甜,而且在澆上少量檸檬汁的時候,更有提鮮的效果。炸物也是要嚐的菜式,炸章魚的炸粉適中,咬上去會覺得啖啖肉。最後不

最後不得不嚐的一定是柚子雪葩,聽店員說,這可是日本直送的!吃上去非常解膩,而且口感清新,完全是新的體驗。這次有點點遺憾的是太飽沒有嘗試日本直送的清酒,聽說那個酒從製作好的賞味時間只有3個月的清酒,期待下次去其他分店可以嚐嚐這個清酒。
  • 海寶丼
  • 柚子雪葩
  • 鰻魚飯
  • 清酒煮蜆
  • 炸章魚
  • 燒鯖魚
2020-07-03 507 浏览
作為九龍灣最美味的刺身丼飯也不為過賣相吸引,環境也算舒適,最重要真的得美味午餐:海宝丼(並)$90這是最便宜的刺身丼set,貴一點的會多了蟹肉,最貴的會有海膽($160)除了比一般的丼飯多了蜆肉增加口感外,最值得一提的是他的白醋啫喱,自行加到飯中,非常惹味,令食慾大大提高!賣相吸引不馬虎不消一會已吃光了^_^
作為九龍灣最美味的刺身丼飯也不為過
賣相吸引,環境也算舒適,最重要真的得美味

午餐:海宝丼(並)$90

賣相吸引不馬虎

不消一會已吃光了^_^
2020-06-02 734 浏览
之前一直幫襯開鰂魚涌個間,今次就試吓去九龍灣依間分店,睇下啲水準有無keep到🤤叫左個set 一樣係好豐富😍今次小食比左個凍番茄我試下,本身麻麻哋生蕃茄嘅我,都覺得唔錯喎幾好食!食材本身好fresh,又無乜個種好生既味道(因為個醬)測試結果:魚生一樣係好新鮮,份量呢都係可以食好飽嘅 (可以要大份既白飯㗎!)我覺得九龍灣呢間分店就坐得比較舒服,人流都冇咁多,裝修都好有日本嘅風味。我都會再嚟encore多幾次😍

我都會再嚟encore多幾次😍
2020-05-25 457 浏览
媽媽生日,見到呢間日式餐廳好吸引,店員同我地介紹鰻魚飯,新鮮鰻魚即燒,即管試下。鰻魚飯果然有料到,鰻魚魚肉彈牙,即燒香味四溢。而我叫咗海寶丼「上」,滿滿嘅蟹肉碎再加上切碎嘅各種海產,口感豐富,最欣賞佢地將壽司醋製成啫喱,需要時先撈落飯,有心思。
2020-05-24
午餐