2020-01-09 575 浏览
因為係黃店,所以專登同屋企人來懲罰下,點知食過一次後就愛上了🤤五香八爪魚鬚,叫之前會以為好似炒咁乾乾地,點知原來好多汁,點芥辣汁,真係一試愛上😋😋燒冬菇,燒娃娃菜,燒翠玉瓜:因為食過出面好多菜類串燒,好多時都會好乾咁,但叫左呢幾個食,放入口完全係估唔到咁多汁,真心超好味,所以翻啅左兩次💚💚奄仔蟹:家姐大讚好得,一流水準(因為我唔食所以我唔知)籠仔赤米蝦:家姐話當日啲赤米麻麻地芝士蒜蓉包:一碟6件,好鬼脆,好好食,所以叫多左1次👍醉雞中翼:一眾人(除左我,因為唔食肉)話非常好味,酒味好夠好入味其實仲叫左豬頸肉同台灣腸,但我已唔記得左大家comment😝😝😝當日大家一有野食來到就餓鬼投胎咁,所以唔記得影相,只得返啲碟,post相只係用來證明真係來過🤣🤣

奄仔蟹:家姐大讚好得,一流水準(因為我唔食所以我唔知)

籠仔赤米蝦:家姐話當日啲赤米麻麻地

• 燒娃娃菜
  • 醉雞中翼
  • 芝士蒜蓉包
2019-10-26 1338 浏览
自從堅尼地城地鐵站開通左之後,西環區就旺左好多,亦有唔少小店駐紮~ 海鮮角樂,店名頗有特色,店舖裝潢偏向日式,但一望餐牌,卻係茶記菜式😂😂芝士海鮮炒拉麵 配熱紅棗茶 ($78)好少見有炒拉麵,所以一見就想試下🤣 首先海鮮份量算多,主要係魷魚🦑~ 芝士味濃,拉麵口感ok ,唔會好淋~ 醬汁有啲偏乾身,如果醬汁份量再多啲,相信成個拉麵嘅口感會更smooth,味道更香濃~餐飲有柚子茶和紅棗茶(熱/凍)選擇,我揀左後者,紅棗味濃,明顯落左好多蜜糖,所以都幾甜下,飲完喉嚨都幾舒服😌總結,食物質素不過不失,味道亦似茶記質素~

芝士海鮮炒拉麵

芝士海鮮炒拉麵 配熱紅棗茶 ($78)

好少見有炒拉麵,所以一見就想試下🤣

總結,食物質素不過不失,味道亦似茶記質素~

2019-10-25
起初地鐵開通,堅尼地城開始多酒吧食肆,就去搵下食…見到呢間標榜新鮮長洲海鮮 🦀🦐🐙入去試下。 第一次食已經好難忘 ,啲海鮮真係超新鮮 第一次食琵琶虾刺身,真係鮮甜到不得了!!飲sake配海鮮😍🤩 無得輸🤘之後差唔多嗰個禮拜都去食,每次都食到好開心飲得好盡興🍻因為自己身體有事,冇去食差唔多成年…最近去食,老闆同伙計竟然仲記得我哋🕺💃 返到去好似見番好朋友😚,最緊要嘅係,食物質素冇變過👍👏海鮮依然好新鮮 ,大廚依然煮得好食,同D伙計又食又傾 😆就咁過咗一個愉快的晚上🌃🍻🍶
起初地鐵開通,堅尼地城開始多酒吧食肆,
就去搵下食…見到呢間標榜新鮮長洲海鮮 🦀🦐🐙入去試下。
之後差唔多嗰個禮拜都去食,每次都食到好開心飲得好盡興🍻

因為自己身體有事,冇去食差唔多成年…
2019-05-27 3386 浏览
上次試完午餐好抵食好正今晚冇煮飯再戰晚餐本身我有啲海鮮唔食 冇叫到餐呢度有四個類別 1海鮮 2串燒 3餸 4飯/麵/湯原來老闆本身做海鮮,所以拎啲貨先會咁新鮮,出面仲有個魚缸養魚,唔怪得啲食物咁新鮮先黎支Asahi 啤啤佢,好冰涼!大部分餸都好送酒!酒鬼嘅你要做好準備有兩個餸po咗story 唔記得影相, 証明真係好好食!另外,上次飲咗魚湯(必食!)蠔仔粥(勁鮮勁大粒蠔仔)五魚八爪魚 好鮮 熟得嚟有刺身感覺串燒叫咗三款牛舌 好厚 冇騷味大地魚蛋!好香好鮮 第一次食 好唔一樣台灣腸 - 老公至愛粉絲煲都啲菜新鮮 湯好飲 蝦米好香!第一次食串燒廣島蠔蠔 竟然好鮮!好juicy! 好香!糯米飯 好糯好香 冇味精味! 好耐未食過咁好食糯米飯!!必食!另外磯煮鮑魚po 咗IG story 冇影到相,呢度唔俾cap返自己張相 冇相睇兩人埋單$533 呢個質素 我覺得好值 西貢半價咁上下 一定會再去
上次試完午餐好抵食好正
今晚冇煮飯再戰晚餐

本身我有啲海鮮唔食 冇叫到餐
呢度有四個類別 1海鮮 2串燒 3餸 4飯/麵/湯

先黎支Asahi 啤啤佢,
好冰涼!大部分餸都好送酒!酒鬼嘅你要做好準備

有兩個餸po咗story 唔記得影相, 証明真係好好食!

另外,上次飲咗魚湯(必食!)
蠔仔粥(勁鮮勁大粒蠔仔)

五魚八爪魚 好鮮 熟得嚟有刺身感覺
五香八爪魚

串燒叫咗三款
牛舌 好厚 冇騷味
大地魚蛋!好香好鮮 第一次食 好唔一樣
台灣腸 - 老公至愛

串燒大地魚丸  厚燒牛舌  燒台灣腸

粉絲煲都啲菜新鮮 湯好飲 蝦米好香!

粉絲雜菜煲

第一次食串燒廣島蠔蠔 竟然好鮮!好juicy! 好香!

蒜燒廣島蠔

• 必食糯米飯
  • 八爪魚
  • 鮑魚
2018-11-15 2990 浏览
住喺附近成日經過,今晚係第一次幫襯。好驚喜佢哋除咗有散叫重有set,而且重有肉食,不過我哋淨係target海鮮。每一樣嘢都好好味,以後會再幫襯We live in this neighborhood but it’s only our first time visiting this restaurant. What’s special is that they don’t only have a la carte menu, there’s also set menu available for dinner. There are also meat options, but we only targeted seafood tonight. We liked every dish we ordered and we’ll be back again!

貴花蚌
花甲(油鹽水)
蝦米上湯什菜煲
2018-11-15
2018-08-08 2380 浏览
堅尼地城愈開愈多西餐,係附近返工除左食茶記或連鎖食店,有時都唔知食乜好。遇然經過一間唔太起眼嘅「海鮮角樂」發現佢有lunch set 。於是我地就去一試。Lunch set 佢有唔少家常菜選擇,價錢都好合理。平均$58 有飯有餸有野飲。我地四個人每人叫左一味餸share 。咁樣食lunch就最開心。我地今次分別叫左翠肉瓜炒蝦球、黑椒牛仔骨、即烤叉燒煎蛋同埋梅菜蒸肉餅飯。佢飲品有柚子蜜同埋苿莉花茶。每一度菜就好似阿媽煮嘅家常小菜咁,但味道都調較得好好味。真係好食過阿媽煮。老闆又好親切。不斷問我地要唔要加飯。同幾位同事一齊share 食。真係好relax

發現佢有lunch set 。於是我地就去一試。

2018-02-14 2102 浏览
Herad from friend that their food is good and not expensive. So gave it a try.Food was good but the waitress or owner (i dunno) who had a long face all the time. Rude and impolite. Seems we are begging her for something. We will never come again.
2018-02-06
2018-02-05 2186 浏览
星期五晚和太太撐枱腳。來到一間非常特色,喺西環嘅小店,專食海鮮嘅。有善嘅老闆介紹咗好多好好食嘅菜式,碟碟都超水準。尤其是個蒸蝦。老闆好特別用蒸籠蒸蝦,每隻蝦都好似手指尾般的大小,淡淡香甜。跟住老闆亦都介紹咗一個象拔蚌刺身。刀法鋒利,切出來嘅象拔蚌如紙一般的薄。咬落口清爽香甜,完全冇得彈。跟住係蒸蟹,大過拳頭少少的蟹身,內藏好香嘅蟹膏,好多鮮甜嘅肉,超有水準嘅食材。食材嘅質素,份量與價錢嘅對比,確實係超值。呢間係一間超有水準嘅海鮮餐廳,最緊要啲食材新鮮,所以一定會介紹朋友來食!
男友在雜誌上看到介紹,得知老闆自己家開魚檔的,對於我這個海鮮的愛好者而言,生日飯就那麼愉快的決定了😄😄😄想不到驚喜滿滿。所有海鮮不止新鮮,味道和料理方式都有驚喜。每一道都能感受到對料理的熱誠和用心!!磯煮鮑魚,讓我撤底對鮑魚的口感有了新認識,很軟,而且不會太咸👍🏻👍🏻魚湯+魚湯時蔬蟶子,鮮甜美味👍🏻👍🏻辣酒花螺很多時候都會有層辣油,但這個不會,而且味道是濃郁的,我好喜歡。可惜份量有點少,令人回味😋😋😋👇🏻👇🏻👇🏻男友整晚的最愛,慢煮東星扒,外酥內軟。味道尚可,是所有菜裹面,比較沒驚喜的一道。這個必推,聽老闆說蟹種是跟季節而決定,這晚我們吃的是爆羔奄仔蟹,蟹肉鲜甜之餘,蟹羔香爆了。

魚湯+魚湯時蔬

蟶子,鮮甜美味👍🏻👍🏻

👇🏻👇🏻👇🏻男友整晚的最愛,慢煮東星扒,外酥內軟。

味道尚可,是所有菜裹面,比較沒驚喜的一道。

海鮮不過不失,但蟹粥令人失望。侍應雖會主動添水,但縱容喧嘩吵鬧的顧客。座位空間狹小,極度不舒適。8位成人被擠在一張貼牆 6 人枱 - 3 星期前訂座時沒有說明,很明顯是為了多做生意。為增加生意額而降低顧客舒適度,要不得!不會再光顧此店!

不會再光顧此店!
2017-08-25
2017-08-01 1233 浏览
朋友生日來吃飯,要多謝店員熱情招待。可能因為到達時間比較晚,已經沒其他客人了,地方雖小但配上裝潢擺設氣氛非常好。食物質素也非常新鮮!私心推介燒小甜薯,外皮甜而不膩!平時少吃牛仔骨的我也要對這一般讚不絕口!一小塊剛剛好放進口裡,黑椒調味夠濃!
朋友生日來吃飯,要多謝店員熱情招待。
私心推介燒小甜薯,外皮甜而不膩!
2017-07-31
生日
呢間小店好似好遠, 原來地鐵站行過黎都唔使5MINS~今日見無無聊聊又訓到晏一晏咁, 就係左近睇下有咩食~成日食茶記, 意粉, PIZZA, 今日特登諗住搵啲畸離野食下~得知呢間野原來有海鮮HAPPY HOUR, 膽粗粗黎試下~叫左兩個餐COMBO A - 3串串燒 (牛肉, 雞翼, 甜薯仔)+ BEERCOMBO C - 2款海鮮 (蟶子皇, 大元貝)+ BEER唔使一舊水食到海鮮? 原先估佢都係啲細細隻冰鮮野啦驚喜真係見到佢新鮮係水吧劏完攞入廚房!大約十零分鐘, 有野食LU海鮮真係眼前一亮!!! 真係大大隻架!! 係平時要入到西貢鯉魚門先食到果啲感覺!!隻元貝真係手掌咁大隻!!! 蟶子又夠肉又甜! 邊諗到下午茶會食到呢啲!!另外啲串燒都唔失禮~唔係話啲冰鮮凍肉買返黎就咁燒既行貨野全部都真係有醃過, 味道就好似以前細細個食街邊啲車仔擋咁, 很不錯呢~是次啱啱訓醒食唔到太多, 發覺佢夜晚都唔差太多價錢, 比起HAPPY HOUR都係三五七蚊上落~!下次一定會返黎食個海鮮大餐!!!
呢間小店好似好遠, 原來地鐵站行過黎都唔使5MINS~
今日見無無聊聊又訓到晏一晏咁, 就係左近睇下有咩食~

得知呢間野原來有海鮮HAPPY HOUR, 膽粗粗黎試下~
叫左兩個餐

唔使一舊水食到海鮮? 原先估佢都係啲細細隻冰鮮野啦
驚喜真係見到佢新鮮係水吧劏完攞入廚房!
大約十零分鐘, 有野食LU
HAPPY HOUR C餐
另外啲串燒都唔失禮~唔係話啲冰鮮凍肉買返黎就咁燒既行貨野
串燒餐
下次一定會返黎食個海鮮大餐!!!
2016-03-12
HAPPY HOUR C餐
串燒餐
2016-04-19 2828 浏览
此店新開張已經有一段時間,一直對它也很好奇,每次經過門外也帶給我一種神秘的感覺,說實話除了知道它一定與海鮮有關之外,實在不知它是什麼類型的海鮮餐廳。是中式、西式、日式還是韓燒? 今次謎底終於解開了......入到店內環境,裝修有一貫小店的型格作風。 再看看餐牌,原來主打燒烤及蒸焗的方法去處理食材,除了海鮮外也有其他海鮮以外的食物可供選擇。起初對水蟹粥頗有期望,粥底尚算綿滑,但吃了第一口後卻很失望。早已估到香港要吃到真正的水蟹粥不是容易的事,但估不到這粥底一點兒海鮮的鮮甜味也沒有,相信粥底與海鮮是分開煮的。如果想回味正宗澳門水蟹粥的味道,千萬不要點這個,若只是想暖下胃飽一飽肚,還是可以的。既然店舖的賣點是海鮮,當然要選擇幾款海鮮類食物。蟶子上鋪滿了粉絲和爆香了的蒜蓉去蒸,有驚喜......驚喜之處是...overcook 咗 咬落好韌,但如果唔係煮耐咗應該都會幾新鮮及鮮甜的。另一海鮮琵琶蝦選擇了鹽焗,今次肉質爽口及咸度亦剛剛好,火候控制不錯。名字叫辣酒花螺卻勁咸而不辣,也沒有酒香味。朋友也不幸地吃到幾粒有沙的螺。川椒雞翼與辣酒花螺的味道十分相似,做法應該是同出一轍,也是超咸吃不到川椒那種
黃金水蟹粥
既然店舖的賣點是海鮮,當然要選擇幾款海鮮類食物。
蒜蒸蟶子皇
咬落好韌,但如果唔係煮耐咗應該都會幾新鮮及鮮甜的。
琵琶蝦
辣酒花螺
川椒雞翼
川椒雞翼與辣酒花螺的味道十分相似,做法應該是同出一轍,也是超咸吃不到川椒那種風味。
芝士蒜蓉包
芝士蒜蓉包貨真價實塗上滿滿的蒜蓉及芝士,但蒜蓉並不惹味,細心一看竟然包邊轉了色但蒜蓉及士還是白白的,不會是把包烤好才把蒜蓉塗上吧!

與朋友們吃完所點食物後也有少少未夠飽的感覺,當大家決定點多一種食物時,大家你眼望我眼有點兒害怕再中伏,遲遲未能決定。 後來聽到鄰座點了墨魚餅後,就即管試試吧!結果這個墨魚餅,我們一致認為是全晚最好吃的。墨魚餅爽口彈牙兼有鮮味,總是為這晚補回一個完美的句號。
手打蝦餅
2016-04-10
手打蝦餅
2016-01-31 1836 浏览
香港人日常工作十分忙碌,今日星期五啱啱好happy hour 最好嘅時候,這星期有落大大細細的雨,估唔到今日星期五有一絲絲日落晚霞到西環海邊欣賞極之浪漫,浪漫也不是一定要食西餐嘅!轉轉折折行到大街小巷看見有海洋特色門面嘅裝修就知道呢度係食好嘢嘅地方!店員首先推介亮點必食之選海鮮粥,她說師傅用多隻蟹來做粥底,有order時才在水缸拿出其他活海鮮粥料如原隻三點蟹、海蝦、魚、花甲。這個鮮甜極了、完全沒有味精,只是欠了一點油炸鬼,如果有就真係無懈可擊啦!其他的選擇都是店員逐一慢慢極力推薦之食品:蒜蓉包-這個自家製嘅蒜蓉包香脆、芝士味撲鼻濃郁!一個人都可以食晒一盒四件!清蒸貴花蚌一清新爽甜!清蒸琵琶蝦一必吃之選!清甜美味比龍蝦肉還要好食!清酒煮花甲一先喝一口淸湯,在口中的美味散發着清酒淡淡的香醇、花甲肉質爽脆,有水準之作!籠仔蒸菜心一金蒜香香撲鼻、能夠嚐到菜心原味!鹽燒海蝦一淡淡鹽香又不會過分多或過少,恰到好處、這樣才吊出的鮮甜。原來除了海鮮這裏還有串燒吃,先試試安格斯牛香軟冧冧的,牛柳串牛味濃厚!生薑豚肉爽滑脆身,一口甜薯用上日本細細一淡一口超甜番薯。好想試吓長洲最出名的芒果糯米糍,但已經沽清

其他的選擇都是店員逐一慢慢極力推薦之食品:

清蒸貴花蚌一清新爽甜!

清蒸琵琶蝦一必吃之選!清甜美味比龍蝦肉還要好食!

籠仔蒸菜心一金蒜香香撲鼻、能夠嚐到菜心原味!

好想試吓長洲最出名的芒果糯米糍,但已經沽清了

!原來每天入貨少量確保新鮮不留過夜,所以手快有手慢冇!只好等下次!咁就畫上圓滿的句號啦!

最後經過店員的悉心解釋知道店主是年青海鮮買手,唔怪得海鮮極之新鮮!所有食材都是他們精心挑選!年青人用心之作值得一讚👏🏻
必吃自選海鮮粥
蒜蓉包
安格斯牛、牛串、生薑豚肉
清蒸貴妃蚌
清酒煮花甲
一口甜薯
鹽燒海蝦
2015-09-23 1924 浏览
與其做低頭族,或在Openrice裡找餐廳,不如抬頭看周邊有什麼吸引的。跟海鮮角樂幾天前的偶遇,促成了今晚的海鮮之夜。加多近街不是繁忙的街道,卻令人放慢步伐去走這通往堅彌地城新海旁的道路,而這小店就是位於西環邨、科士街轉入加多近街的街角處。就是因為慢走,我才留意到「彌」而不是「尼」;這個寫法,要追遡到十九世紀末的事情了。店面貼滿「路牌」,大的是店名,小的是食物名,令我想起在年宵買過的「奪A無難道」(道是別字)。風格跳脫,主理的應該是年青人吧。簡單的批灰外牆,配以窗戶透出的暗黃燈光,甚具西餐小店格調。若果不抬頭看店名,你說這兒是意大利餐廳,我都會信。店內大約有二十個座位。裝修簡約,但從燈飾和裝置上看得出心思 - 近門口放了吊椅,用上帶點工業味和像水錶和喉管的燈,門外掛著地中海風的水泡裝飾。細問之下,原來店主和女友一家都是有魚排,做海鮮生意的;海鮮直送店中,沒有其他人經手,相信成本較低之餘,食材都能確保新鮮,對食客當然是好事,因為高成本的話,說到底都是轉嫁給消費者。如店名所寫,這店當然是吃海鮮為主,但也不乏串燒肉類和蔬菜。海鮮多是店主家人拿到或是魚排的海鮮貨,有小部分是進口的,例如生蠔、海
如店名所寫,這店當然是吃海鮮為主,但也不乏串燒肉類和蔬菜。海鮮多是店主家人拿到或是魚排的海鮮貨,有小部分是進口的,例如生蠔、海膽、青口、鮑魚等。
當晚有什麼吃,其實這張點菜紙不能作實 - 這兒有的不代表無,這兒沒有的也不代表無!由於每天拿的好貨都不同,有什麼好吃的就要問店主了。
小店還未有酒牌,所以我買來了兩枝啤酒,店主還給我準備冰桶和杯,細心得很。
我們二人今晚只是想吃海鮮,但其實沒什麼特別想吃的。店主問我有什麼不吃的,沒有的話就什麼也給我試試。既然是直覺帶我走進這店,就讓店主發板吧。店主看似二十多、三十出頭的年輕人,和我相近,我看他不會騙我的。

1) 焗清酒煮花甲 $88/份
焗清酒煮花甲
花甲連錫紙拿去焗,再放在鍋仔上桌。清酒味很醇,煮熱後混入花甲的精華就更香濃;花甲鮮甜,一啖一隻其實很快就吃光了。
2) 蒸貴妃蚌和蒸蟶子皇 各$38
兩者都是蒜茸粉絲蒸,但原來還可以鹽燒和芝士焗的;不過蒸當然是最原汁原味。
貴妃蚌不算是很貴的食材,$38 一隻其實有點貴,不過蒸得爽滑而鮮味十足,可以接受吧。
蒸貴妃蚌
我吃蒜茸粉絲蒸海鮮,常覺得那堆粉絲太「搶鏡」,因為它吸收了蒜香、海鮮釋出的精華和鮮味。
蟶子皇一樣很鮮甜,口感彈牙,不會很韌,蒸的時間剛好,所以不用像拉橡筋般啃。
蒸蟶子皇
3) 芝士焗海大中蝦 $28/隻
芝士焗海大中蝦
這個比較普通,蝦不算很大隻,只是開邊後鋪上芝士去焗。蝦肉不是很厚,雖然爽口彈牙,但實在不是值$28的大小。
4) 磯煮南非鮑魚 $98/隻
磯煮南非鮑魚
我曾在Kyoto Joe 吃過磯煮南非鮑魚,想不到在中式店子都吃到相似的味道!醬汁是昆布汁,有別於傳統用雞湯、老抽、雞汁和蠔油調製而成的汁。「磯煮」就是用慢火把鮑魚炆至腍身,涉及的工序都不少。
鮑魚口感煙韌爽口,從橫切面可看到昆布汁的顏色完全滲透在肉裡,入味非常。昆布汁甜甜的,令味道跟其餘都是鹹食的海鮮零舍不同。

5) 炸墨魚咀 $18/支
炸墨魚咀
起初以為是鹽燒,但店主說這是炸的。竟然不是沾粉漿拿去炸,而是先輕炸後上烤爐。吃下去不會乾身,輕灑上的椒鹽是亮點,令爽口的墨魚咀充滿鹹香。

6) 辣酒煮花螺 $148/份
辣酒煮花螺
繼花甲後,又一吃不停口的海鮮。花螺較東風螺小,但螺味較濃。辣得很過癮和惹味,拜指天椒、豆瓣醬、辣酒等製成的醬汁所賜。螺肉鮮甜又帶點麻辣,是佐酒良伴!
螺只剩下幾隻,可以看清楚醬汁,有點辣椒碎和八角碎。
7) 吉列花竹蝦 $38/隻

吉列花竹蝦
這種來自中國南海的花竹蝦,可以當刺身吃的,不過這裡用吉列炸法,幸好沒有炸到乾身,炸粉亦不厚,蝦肉的鮮味得以保持。這個比上述的芝士蝦抵吃和好吃得多,蝦肉結實而爽口。
8) 奄仔蟹 $128
奄仔蟹
好戲在後頭,來到全晚我最喜歡的菜式
!奄仔蟹一開二,用錫紙裹著的蟹很像 kebab!店主說現在奄仔蟹當造,遲些就會到黃油蟹了。奄仔蟹其實是BB(ie. 尚未交配過的),是年輕一代的青蟹。
雖然我是巨蟹座,但因為皮膚天生不麗質,不能經常吃蟹,不過見到靚蟹還是會破戒的。由於已開邊,拿上手已見到金黃色的蟹膏傾瀉而出,欲罷不能。雖然其黃油沒有大閘蟹那麼多,但以粗鹽帶出的鹹香配合蟹蓋內結實的蟹膏已經很鮮甜,什麼調味也不用蘸。
有趣的是有索帶綁著蟹鉗 - 我向店主提議上桌前可以先丟掉,不過他說這是原隻上的原因。通常我見到的都是用繩捆著,這個卻用索帶。店主說是因為怕它掙扎,在牠未死時已經要牢牢的捆著,直接拿去焗,所以就連索帶一併的放進焗爐去。我在想,不怕膠索帶會溶嗎?哈哈。
9) 蒜茸芝士包 $28/份
還是要點澱粉質頂一頂肚吧 - 蒜茸和芝士都是味道重的東西,放在一起,奇香無比,不過蒜茸味始終蓋過了芝士味。
麵包烘得香脆,而且是挺厚身的。

10) 燒魚春 $58
燒魚春
通常串燒店吃到的都是把新鮮貨拿去燒,甚少拿乾貨去燒,不過會燒的乾貨其實少之又少。這條魚春是店主家人在魚排生曬的,鹹香十足,表面焦得微脆,又是佐酒的好東西;不過愛我嫌太鹹,可能是因為僅餘的水分在燒烤的過程中蒸發,就鹹上加鹹了。

吃了這麼多,其實已經很飽,店主還送上長洲芒果糯米糍榴槤糯米糍各一給我吃!
現在長洲糯米糍在市區湧現,我也曾經買過愛群出品的來吃。這個和我買過的一樣,皮薄餡靚,芒果清甜;但榴槤糯米糍的糯米皮較厚,餡內的肉不多,比較失準啊。
長洲芒果糯米糍
榴槤糯米糍
細問之下,原來週末是有午餐供應的。比起晚市的單點真的抵食很多 - 兩隻蟶子單點都$76,還跟肉餅和飯,才$88!
除了芝士焗海大中蝦和燒魚春外,其他海鮮和食物都是具水準之作。我欣賞年輕店主的用心,把他家和女友家的海鮮批發生意槓杆成海鮮食店。與其到不相熟的酒家被劏至一頸血,倒不如來這小店吃海鮮啦!
2015-09-21
焗清酒煮花甲