餐廳比一般餃子店設計有心思同埋寬敞,算係食完飯都可以打下牙胶唔使即刻走嗰啲類型裝修比較新潮,餐具桌面座椅等等都比較新淨。睇嚟係決定走別樹一幟嘅新派餃子路線,同傳統餃子店大有不同反而食物嘅選擇上就比較傳統,餃子餡都係韭菜、雲耳、椰菜、芹菜、芫荽呢啲傳統野今次晚餐叫咗兩款餃子同埋蘋果雪梨山楂水:湯餃子- 野菌豬肉 6隻 $46- 一咬落口嘅感覺真係好驚喜。首先餃子餡好飽滿,完全係童叟無欺- 野菌選用野生松茸,老實講係咪野生就食唔出。不過從松茸好香好濃郁,同豬肉配搭比例適中,咬落口淡淡香濃嘅感覺- 同有一代「食神」蔡瀾加持嘅「餃掂」可謂不相伯仲,價錢仲稍為平少少- 湯係粉葛鯪魚湯,粉葛味就好出,魚嘅甜味就略嫌差少少煎餃子 - 韭菜豬肉 10隻 $50- 韭菜豬肉餃就相比之下比較平庸- 餃子餡依舊好飽滿,真材實料- 個底都煎得比較香口。不過佢就底面都有煎一煎,個人就比較喜歡只煎一面- 味道正常蘋果雪梨山楂水(熱)$15- 雪梨同蘋果甜味濃,山楂味好突出。真係鍾意山楂先先叫總括嚟講餃子質素非常不錯,大大隻得來都幾抵食。而且座位寬敞坐得舒服、裝修新潮值得加分美中不足係全店只有蘋果雪梨山楂水係熱飲,

今次晚餐叫咗兩款餃子同埋蘋果雪梨山楂水:

湯餃子- 野菌豬肉 6隻 $46
- 湯係粉葛鯪魚湯,粉葛味就好出,魚嘅甜味就略嫌差少少

煎餃子 - 韭菜豬肉 10隻 $50
- 韭菜豬肉餃就相比之下比較平庸
- 餃子餡依舊好飽滿,真材實料
- 味道正常

蘋果雪梨山楂水(熱)$15
- 雪梨同蘋果甜味濃,山楂味好突出。真係鍾意山楂先先叫

美中不足係全店只有蘋果雪梨山楂水係熱飲,連豆漿都只有凍
2020-04-27
  • 野菌豬肉餃
2020-04-26 2767 浏览
這間餃子店我之前看openrice見到好似好吸引,同事又想試,所以一齊試。店子小小,只有幾張枱,餃子選擇幾多喎,仲有其它小食。餐牌也有兩頁既,有湯及煎餃子,單點及雙拼。麵,小食,飲品,仲有生餃賣的。仲有埋圖片介紹每人也叫了蘋果雪梨山楂水,跟餃子8元,係咁叫15元,我們也叫熱的,顏色比較淺,酸酸甜甜幾好味呀,唔係特別甜的。酸甜蘿蔔,幾好味,不過蘿蔔有d渣。惹味鴨腎片,這個好味,少少辣,夠爽口。湯餃子,雲耳椰菜,芹菜合共10粒,好脹卜卜呀,湯底是粉葛鯪魚湯,個湯係原味,幾甜呀,要自己加鹽,雲耳椰菜餃子,雲耳幾香爽口,豬肉也好多,好飽滿,豬肉夠juicy,芹菜也是夠香。櫻花蝦雞翼,櫻花蝦係雞翼面,都好多的,不過就較普通,不是很突出。煎餃子~韭菜豬肉及野菌豬肉,都煎到金黃色好香的,不過感覺冇湯子那樣脹卜卜。味道韭菜好出,好味,野菌豬肉(選用野生松茸)食唔到野菌味道,估唔到煎反而冇湯咁好味。現場有一位婆婆同一位女仕在包餃子

餐牌也有兩頁既,有湯及煎餃子,單點及雙拼。

麵,小食,飲品,仲有生餃賣的。

仲有埋圖片介紹

酸甜蘿蔔,幾好味,不過蘿蔔有d渣。

惹味鴨腎片,這個好味,少少辣,夠爽口。

現場有一位婆婆同一位女仕在包餃子
2020-04-23
2020-04-22 102 浏览
位於荃灣享和街嘅小店,自家包餃子,仲有無味精嘅老火湯做湯底,好有住家飯Feel😍⁣⁣餃子有湯餃/煎餃選擇⁣(6隻/$45 10隻/$55)⁣⁣餃子餡料都有幾款 - 芹菜豬肉,芫茜豬肉,雲耳椰菜,韮菜豬肉,野菌豬肉(+$8),黑松露豬肉(+15)⁣⁣餃子好足料,芫茜豬肉好啱芫茜控,芫茜味好香😋⁣煎餃時間煎得剛剛好,皮脆但又唔油👍🏻⁣⁣櫻花蝦雞翼 (5隻/$32)⁣煎雞翼上面放滿櫻花蝦,甜甜地,幾特別,但個人感覺就唔係幾match🤣⁣⁣P.S. 食餃子幾得點佢地個菜莆辣醬,阿姐話係佢地自家製,整得好香

餃子有湯餃/煎餃選擇⁣
(6隻/$45 10隻/$55)⁣

餃子好足料,芫茜豬肉好啱芫茜控,芫茜味好香😋⁣
煎餃時間煎得剛剛好,皮脆但又唔油👍🏻⁣

櫻花蝦雞翼 (5隻/$32)⁣

2020-04-19 119 浏览
🥢荃灣粉葛鯪魚老火湯手工餃子 🥢發現近期手工餃子店越開越多,一直以來都好鐘意食餃子,由其是手工包的,行過荃灣廣場,經過附近有間餃子店未食過,寫明老火湯底,一於去試下🥢雲耳椰菜豬肉餃 湯餃子跟老火湯10隻$48十隻餃子份量都幾多,如果細食可以叫六隻,包到隻隻漲卜卜夠曬飽滿,皮很薄滑滑的,餡料爽口的雲耳,夾雜了滿滿豬肉,口感很正,湯底因為聲稱老火湯,味道溫和,粉葛味重,無咩魚味,有見及此可以加入佢地家的菜莆辣油,增加辣味🥢見到旁邊檯有酸蘿蔔食緊,所以都膽粗粗問下有無,原來要問先有,呢到的做到好脆口,酸甜度剛剛好,可惜份量比較少,唔好意思叫店員再俾🥢一間唔錯的餃子店,餃子質素唔錯,下次會試下煎餃子,有款是價錢是$95 十隻的黑松露餃子有點貴,下次都好想試下深味餃子 地址: 荃灣享和街43-49&53-59號都城大樓地下E1號舖
🥢荃灣粉葛鯪魚老火湯手工餃子

🥢雲耳椰菜豬肉餃 湯餃子跟老火湯10隻$48

深味餃子

2020-04-15 108 浏览
前排好想食餃子 近近地去荃灣食 舖頭喺荃灣廣場附近 行大概兩三分鐘就到 疫情影響 平日夜晚去 舖頭都唔多人 嗰陣未有隔離措施 但係舖頭嘅衛生都算足夠 小食叫咗個櫻花蝦蜜餞雞翼 又估唔到幾夾喎餐單最好一樣野就係有雙拼水餃同煎餃 可以試吓唔同口味 湯餃嘅湯底比較清 冇味精 雖然有啲淡 不過加埋啲辣椒醬其實已經釣到未味煎餃都唔算油 內餡都多 嘢飲叫咗蘋果山楂雪梨水同豆漿 都算清甜呢間餃子店雖然唔係話好惹味 不過啱晒想食得清清地健康d嘅人 埋單百零蚊 可以再翻兜

小食叫咗個櫻花蝦蜜餞雞翼 又估唔到幾夾喎

櫻花蝦蜜餞雞翼

煎餃都唔算油 內餡都多

嘢飲叫咗蘋果山楂雪梨水同豆漿 都算清甜
蘋果雪梨山楂水

2020-04-11 66 浏览
這間是自家包製餃子, 雖然餃子款式比較少, 但是皮薄餡靚!!剛好進去時2點正, 下午茶時間送飲品!我跟朋友都點了水餃湯麵餐!雲耳椰菜豬肉餃湯麵 $43餃子好多餡, 皮好薄, 雲耳令餃子好爽口! 麵是上海幼麵, 幾好食, 唯獨是湯底比較一般, 這碗麵選了清湯, 結果清得像沒有味道....飲品選了豆漿, 好濃好香豆味!! 好飲!!芹菜豬肉餃湯米線 $43朋友選的餃子未食已經好香, 餃子亦都好食!! 米線不錯! 朋友的是肉碎湯底, 但肉碎看到不是有好多...飲品是蘋果雪梨山楂水, 自家製的, 都好飲!
剛好進去時2點正, 下午茶時間送飲品!
我跟朋友都點了水餃湯麵餐!

雲耳椰菜豬肉餃湯麵

雲耳椰菜豬肉餃湯麵 $43
飲品選了豆漿, 好濃好香豆味!! 好飲!!

芹菜豬肉餃湯米線

芹菜豬肉餃湯米線 $43
飲品是蘋果雪梨山楂水, 自家製的, 都好飲!
2020-04-08
雲耳椰菜豬肉餃湯麵
芹菜豬肉餃湯米線
2020-04-10 88 浏览
雙併湯餃子(雲耳椰菜+ 韭菜) 💰 HKD$54/ 10隻-有天路過荃灣時突然很想吃餃子,於見在網上看見荃灣廣場附近有間比較新的餃子店,而且在openrice上也很多正評。Ok!一於就試試看吧。喜歡餃子的你可以看看下文啊~-一進店內,看見有位女性在角落中默默地包餃子,所以這裡的餃子應都是全人手製作的。-首先,我個人覺得吃湯餃的話,湯和餃子的味道同樣重要。因為有好的湯底會為整碗湯餃增添了不少的分數。所以先說說湯底吧。湯是粉葛鯪魚湯,喝上時不甜不咸,甚至和平時在家中喝的住家湯沒有分別,整體味道以清淡為主。但個人認為實在「太過清淡」,所以在吃到一半的時候,我直接把少許豉油倒進湯裡,才覺得「夠味」。。。-到餃子方面,餃子的尺寸與灣仔碼頭的差不多。餃子皮薄且滑溜,口感不錯。可惜,餃子內乾而無汁,肉味也欠奉。吃雲耳椰菜餃子時,雲耳和椰菜的味道皆不突出,只到嚐到少許的味道,令我有點失望。相比起雲耳椰菜餃,我更喜歡韭菜餃,或許是因為韭菜餃整體的味道比較濃烈。話雖如此,個人仍覺得韭菜餃的韭菜味不太濃郁,表現都是平平無奇,如果味道濃郁點就會更好了。-整體來說,無論是湯還是餃子,兩者皆是清淡為主,且餃子欠缺
雙併湯餃子(雲耳椰菜+ 韭菜)

💰 HKD$54/ 10隻
一於就試試看吧。喜歡餃子的你可以看看下文啊~

整體來說,無論是湯還是餃子,兩者皆是清淡為主,且餃子欠缺湯汁及味道。表現沒有網上所示的那麼好。
►好食指數:4/10
清淡的一頓。
2019-12-31
2020-03-24 1245 浏览
之前去過呢個地置既舊鋪食過一次LUNCH,覺得性價比好高,但當我再次去既時候已經結業…原來而家開左餃子店,中意食餃子既我相當興奮。餐廳除左有平時常見既椰菜餃、韭菜餃之外,仲有比較少見既芹菜餃、黑松露餃,最特別係有我中意食既芫茜整出黎既豬肉餃!! 芫茜湯餃十隻 $53餃子晶瑩剔透,可見餃子皮非常薄,入口唔會成口麵皮。菜同肉既比較近乎一比一,算足料,亦有莞茜香。可惜,無肉既鮮甜味,而老火湯亦十分淡味,飲落似滾湯多過老火湯,呢兩個位有點失望。韭菜餃湯麵加底轉米線 $38加底後既麵量唔覺特別多,但無得對比唔知正常係咩份量,麵質一般。友人話餃子味道唔錯,但湯底淡味。櫻花蝦雞翼五隻 $32送上枱果陣櫻花蝦香氣撲鼻,櫻花蝦唔知係炸定焗過,令其香氣更特出,而且脆卜卜。雞翼調味唔錯,帶點甜,不過肉質偏實唔夠嫩滑,口感麻麻。豬肉餃子內餡包含好多肥豬肉,所以屬於一種油份好高既食物,但呢度既湯餃食落比較清淡,油膩感唔重。另外我見附近幾枱客人都會點煎餃,我賣相唔錯,而且出現率都幾高,有興趣既朋友可以試下。

芫茜湯餃十隻 $53

芫茜湯餃十隻
餃子晶瑩剔透,可見餃子皮非常薄,入口唔會成口麵皮
。菜同肉既比較近乎一比一,算足料
,呢兩個位有點失望。

韭菜餃湯麵加底轉米線 $38
韭菜餃湯麵加底轉米線

櫻花蝦雞翼五隻 $32
櫻花蝦雞翼
。雞翼調味唔錯,帶點甜,不過肉質偏實唔夠嫩滑,口感麻麻。

2020-03-21
2020-03-16 62 浏览
🤣餃子盛宴🥟·超級足料!粒粒都脹卜卜👅湯底較淡.不過無咩所謂👻反正我都落好多醋同少量辣椒油調味🤤3款餡料各有不同口感.款款都鍾意😋🥟芹菜豬肉湯餃($45)🥟雲耳椰菜湯餃($45)🥟韭菜豬肉湯餃($45)·🐥蜜餞雞翼($20@3隻)好難唔好食🤣甜甜地不錯·☕️蘋果雪梨生渣水($8)點左湯餃/煎餃可以$8優惠價加配蘋果雪梨生渣水🍎微酸口感.不太喜歡🤪·📍深味餃子荃灣享和街43-49&53-59號都城大樓地下E1號鋪
🤣餃子盛宴🥟

🥟芹菜豬肉湯餃($45)

🥟雲耳椰菜湯餃($45)

🥟韭菜豬肉湯餃($45)

🐥蜜餞雞翼($20@3隻)好難唔好食🤣甜甜地不錯

📍深味餃子
荃灣享和街43-49&53-59號都城大樓地下E1號鋪
2020-03-03 82 浏览
今日喺荃灣同朋友打泰拳,肚餓到不得了,朋友又話想食餃子,所以就嚟到荃灣廣場附近嘅深味餃子。 嚟到鋪頭全場都坐滿晒,不過我哋等左10分鐘左右就可以入去。環境10分舒適,枱櫈都算闊落。超級肚餓既我一坐低就落單,揀咗肉碎麵同埋煎黑松露芝士餃子。麵底分量十足,湯底都好入味。而餃子嘅皮煎得好脆,黑松露同埋芝士兩樣嘢夾埋一齊非常好味。 另外朋友就揀咗雲耳椰菜同埋野菌湯餃子,仲有櫻花蝦雞翼。湯餃子嘅湯底非常清甜,夾埋皮薄餡靚既湯餃,好有媽媽嘅味道。櫻花蝦雞翼嘅口感好特別,雞翼甜甜地咬落啲櫻花蝦到趣卜卜。最後值得一提嘅係佢有個蘋果雪梨山楂水,酸酸甜甜超級好飲。下次再黎都一定會嗌!
今日喺荃灣同朋友打泰拳,肚餓到不得了,朋友又話想食餃子,
所以就嚟到荃灣廣場附近嘅深味餃子。
另外朋友就揀咗雲耳椰菜同埋野菌湯餃子,仲有櫻花蝦雞翼。
2020-03-01 69 浏览
喺荃灣打完拳之後好肚餓想搵餃子店食,上網就搵到呢間就黎試下,餐廳裝修幾別緻,就咁睇唔似般餃子店setting, 沙發超級舒服好坐。我先點左小食櫻花蝦雞翼,雞翼賣相幾靚,表面佈滿櫻花蝦, 而雞翼本身係蜜糖雞翼,甜度好夠,每啖都食到蜜糖味,雞翼肉質嫩滑,熟度啱啱好,飲品方面我揀咗蘋果雪梨山楂水,非常滋潤,消滯排毒,男女都啱飲,主菜我點左湯餃雙拼,分別係雲耳椰菜同埋野菌豬肉餃,湯底味道較清但好潤,客人可以選擇沾辣油或者醋調味,餃子餡足料,特別野菌味好香。
2020-03-01 52 浏览
朋友話荃灣享和街,都城大樓地下E1號舖是新開張的餃子店,裝修簡潔 、乾淨企理、座位寬坐得很舒服。有酸蘿蔔送,每人一小碟,好 開胃。黑松露芝士煎餃子 🥟$97有10隻,黑松露味濃、芝士半溶流出,加肉汁香脆可口,服務員推介自家製菜莆醬一齊吃,極惹味超芹菜豬肉餃麵$43和韭菜豬肉餃麵$43🍜豬肉味香,麵質、湯底唔錯。蘋果雪梨山楂水 餐加$8,山渣味酸,蘋果、雪梨帶酸甜。這店真材實料,用心製作,真是很好吃👍👍👍
酸蘿蔔送,每人一小碟,好 開胃。
黑松露芝士煎餃子 🥟$97有10隻,
芹菜豬肉餃麵$43和
  • 黑松露芝士煎餃
  • 酸甜蘿蔔
2020-02-29 927 浏览
平時喺深水埗太子一帶都已經好鍾意食餃子,不論湯餃定係煎餃都一樣咁鍾意食,而且我覺得每日餃子店都係各有特色,不論係湯底定係餃子既餡料,都係每間餃子店都唔同!今日去到荃灣都比我發現到呢間特色餃子店。呢間餃子掂喺一田附近,行完街過黎食都幾方便。餐廳係餃子專門店,所以選擇唔算好多,主打餃子有六款選擇,分別係韭菜餃、雲耳椰菜餃、芹菜餃、芫茜餃、野菌餃同埋黑松露芝士餃。煮法就有湯餃或者煎餃可以揀,另外亦可以跟麵。而小食類都有幾款可以選擇。雙拼湯餃(10隻)(雲耳椰菜豬肉餃拼芫茜豬肉餃)(跟老火湯)($55)老火湯鮮甜,餃子皮薄餡靚,隻隻都夠飽滿。芫茜豬肉餃係芫茜愛好者既必食之選,芫茜味勁出!雲耳椰青餃既口感都好正。野菌豬肉煎餃(10隻)($68)呢個野菌餃我係超級recommend 大家一定要試,松茸味勁香,加上煎餃皮脆,餡料肉嫩,真係勁好食。真係一試難忘!而且之前喺其他餃子店食過松茸餃係貴好多!呢度$68 有10隻煎餃真係好抵食!!蘋果雪梨山楂水(跟餐+$8)酸甜度適中,開胃醒神!惹味鵝腎片($20)腎片少少辣,加上芝麻同芫茜同埋佢個醬汁勁香口,令人一件接一件咁食唔停!

呢間餃子掂喺一田附近,行完街過黎食都幾方便。

老火湯鮮甜,餃子皮薄餡靚,隻隻都夠飽滿。

野菌豬肉煎餃(10隻)($68)

蘋果雪梨山楂水(跟餐+$8)
酸甜度適中,開胃醒神!

惹味鵝腎片($20)

• 野菌餃
2020-02-27 63 浏览
餃子市場可以說是百家爭鳴,百花齊放的狀態,沒有自己的特色,很難在這市場上生存。深味餃子憑著紮實的餡料,純人手包製取勝,並多了一份家的味道。我們點餐後,店員為我們送上酸甜蘿蔔,這是免費的,每人可獲贈一份。酸蘿蔔酸中帶甜,甚有水份,脆脆的咬感,教人回味無窮。吃飯不能只吃肉,也要吃些菜,故我們點選一份和風醬拌秋葵及一份涼拌青瓜。涼拌青瓜開胃好幫手,酸酸甜甜,口感爽脆,大家都搶著吃。我本身很愛吃秋葵,和風醬拌秋葵的胡麻醬好不香濃,抿在嘴裡散發出香味,就連鼻腔都能感受到胡麻香,秋葵水嫩又不失清爽,令人天天想吃。我們各點一份湯餃子和煎餃子,一致獲得好評。湯餃子我們選了野菌豬肉餃子和韭菜豬肉餃子,餃子內餡塞得滿滿,圓呼呼就像金元寶似的,皮薄帶韌性,十分討喜。韭菜豬肉餃子使用新鮮的豬肉搭配韭菜,一口咬下,滿是韭菜的清甜和豬肉的鮮美,無可挑剔的美味。至於野菌豬肉餃子集野菌的彈性鮮香,肉汁滿溢,給人山珍的大滿足。煎餃子則挑了黑松露芝士餃子,煎餃子尺寸也很大,每個餃子都煎得金黃,看起來超好吃。筷子能輕鬆分開餃子,證明煎功了得。

2020-02-26 54 浏览
今晚想出街食唔想去咁遠諗住附近食啦 又唔想食飯 只想食少少野 通常我都會諗住食餃子 可以食一點菜😆雲耳椰菜豬肉湯餃跟老火湯 (粉葛鯪魚湯)湯底唔會好鹹 健康冇味精 味道清甜 皮薄餡靚 餡料豐富 脹卜卜 餃子皮又夠滑 好有口感 食得出食材新鮮 高質素 用梅頭豬肉打碎 肉質鬆軟口感唔會好乾好鞋 唔係自己平時食既雪藏餃子是每日新鮮食材用心機整既自家製餃子 另外 -店內嘅辣椒油加小小能帶出餃子更加好味 特別之選 :👍🏻 黑松露芝士煎餃 外脆內軟 嘩 !🙂好多好多黑松露呀 📣松露香味好濃 芝士味同黑松露味道平衡得好好絕配  櫻花蝦雞翼 冇諗過有咁嘅配搭 😆 重蝦味香口 櫻花蝦又香又多 有趙口佈滿在煎香佐既雞翼上惹味鵝腎片 鵝腎比雞腎軟熟 唔使點樣趙 微辣好開胃 食唔停口最後凍豆漿 味道唔會太甜 😇 香濃嘅黃豆味中和口腔 用來做結尾就最完美
今晚想出街食唔想去咁遠諗住附近食啦
另外 -店內嘅辣椒油加小小能帶出餃子更加好味