2019-12-29
今日路過荃灣廣場依頭,諗住行下街睇下有咩新奇特別野賣,行完都係無斬獲,肚餓起上黎行番去車房果頭,睇下有咩小店食,填飽肚,係享和街發覺有間門面幾光鮮既餃子鋪,都幾多人食,所以入左去試下。入面既裝飾幾有心思,有手寫既feature 食物,比客人一目了然。另外,佢環境幾暖色系為主,木枱配以偏黃既燈光,令客人覺得好舒服。佢menu得一張紙仔,款式唔算多。款式以餃子同麵食為主,另外都有小食同野飲等等。我同朋友好肚餓,叫左免費既蘿蔔前菜,一碗韭菜餃麵(辣肉碎湯底)、七隻芫荽湯餃、十隻芹菜煎餃、五隻蜜餞雞翼,飲品方面叫左山渣蘋果。未黎野食之前,我地研究左佢既醬料,都幾多款式,任君選擇。蘿蔔前菜酸酸甜甜,幾fresh,係幾開胃既appetiser之後黎左飲品,山渣酸酸甜甜,豆腐唔會太甜,淡淡地都唔差。然後先黎左七隻芫荽湯餃,每隻都脹卜卜,啲filling好似就黎漏出黎咁,皮好薄,睇到入面大約既餡料。一咬落去,就睇到皮同餡料既比例真係不得了,可稱得上係皮薄餡靚,芫荽同肉好夾,再加上薄既皮,口感食落去好正!好有呀媽包餃子既感覺,足料之餘手勢又好!然後就黎左麵食,韭菜餃麵配辣肉碎湯底。餃子質素同剛才食既湯餃
未黎野食之前,我地研究左佢既醬料,都幾多款式,任君選擇。
之後黎左飲品,山渣酸酸甜甜,豆腐唔會太甜,淡淡地都唔差。
然後就黎左麵食,韭菜餃麵配辣肉碎湯底。餃子質素同剛才食既湯餃一樣好,不過我個人比較喜愛芫荽既味,湯食一流。至於麵方面係上海幼麵,本身無味,好似素麵咁,配埋辣肉碎就恰到好處,而且份量好多,好飽肚!
之後就黎左煎餃子🥟。我地叫既係芹菜煎餃,雖然佢外表睇落麻麻地,唔係經典既金黃色外形,但係佢食落辣口,明顯係即炸,外皮好脆,但同肉唔會分開,油温明顯夠高,先做到依種外脆肉軟既口感!再配埋芹菜既鮮味,真係好好食。
最後黎左個蜜餞雞翼,蜜餞都尚算入味,但食到少少雞翼雪味,依方面可以再做好啲。
埋單都係$170,但兩個人食得好飽。地方坐得幾舒服,可以一大班人黎食,同屋企人食,甚至自己食(設有單人位)都ok,亦都係餐廳細心既地方。
如果鍾意食餃子既朋友,黎依度食唔會失望,絕對會食到屋企既感覺~