餐厅: 添好運點心專門店
资讯:

2022-04-29 599 浏览
專賣傳統點心嘅添好運,已多年獲「米芝蓮」評定為一星級餐廳,號稱是「全世界最便宜的米芝蓮餐廳」,目前全港有六家分店,人潮已不及從前,但點心質素相對亦有保證其中位於香港站1/F的「添好運」位置相當方便易找,店面亦光猛整潔酥皮焗叉燒包每次都一定必點,外皮酥脆,叉燒餡肥瘦適中懷舊鳳尾蝦多士香脆可口蓮蓉芝麻球外皮煙靭,黑白芝麻配搭香口陳皮牛肉球嫩滑彈牙免治牛肉腸,腸粉晶瑩嫩滑櫻花蝦臘味糯米飯較普通,水份太多,唔夠乾身後記:傳統點心百吃不厭,不設加一,非常抵食,大推
專賣傳統點心嘅添好運,
已多年獲「米芝蓮」評定為一星級餐廳,
號稱是「全世界最便宜的米芝蓮餐廳」,
目前全港有六家分店,
人潮已不及從前,
但點心質素相對亦有保證

其中位於香港站1/F的「添好運」位置相當方便易找,
店面亦光猛整潔
懷舊鳳尾蝦多士
蓮蓉芝麻球
免治牛肉腸
櫻花蝦臘味糯米飯

酥皮焗叉燒包每次都一定必點,
外皮酥脆,叉燒餡肥瘦適中

懷舊鳳尾蝦多士香脆可口

蓮蓉芝麻球外皮煙靭,黑白芝麻配搭香口
陳皮牛肉球嫩滑彈牙

免治牛肉腸,腸粉晶瑩嫩滑

櫻花蝦臘味糯米飯較普通,
水份太多,唔夠乾身

後記:
傳統點心百吃不厭,
不設加一,非常抵食,
大推

懷舊鳳尾蝦多士
免治牛肉腸
2022-04-02 686 浏览
同朋友行開中環,突然之間話想食點心,朋友就介紹咗呢間叫做添好運嘅點心店畀我。 佢話呢間係米芝蓮餐廳。我完全未去過呢間點心店。心諗係咪真係咁勁咁好味呀 好!就即管試下係咪真係咁好味喇。添好運有好多間分店其中一間就喺香港站入面。餐廳係開放式既設計, 即係個個經過既人都會清楚地望到入面,而食緊嘢嘅人亦都望到出去。個人而言,我唔係太喜歡呢一種嘅設計🥲。 因為我唔係太鍾意畀人望到自己食嘢。 至於餐廳入面嘅環境大致上都係乾淨嘅, 位同位之間都算寬闊。叫咗幾個點心終於嚟到喇!至於服務態度方面 店員 就唔會話太殷勤 , 不過都明白嘅。始終呢一間餐廳唔係一間高級嘅餐廳。🙃總括而言呢間點心店嘅點心唔單止好味仲要好平喺出面要搵到咁平 有咁高質 嘅點心食都唔係咁容易。 鍾意食點心嘅你可以嚟試下添好運。😋😋😋😝
好!就即管試下係咪真係咁好味喇。

添好運有好多間分店其中一間就喺香港站入面。
至於餐廳入面嘅環境大致上都係乾淨嘅, 位同位之間都算寬闊。

叫咗幾個點心終於嚟到喇!

鳳爪排骨

炸春卷
土魷肉餅飯
  • 酥皮焗叉烧包
2022-02-18 681 浏览
今日 lunch time 去開 IFC , 想食吓點心,行吓行吓遇見添好運。見食店幾出名,而且價錢相宜,人流又唔多,所以入去試吓。食物種類不是太多,但最緊要貴精不貴多,唔好食俾你多多都冇用。但如果款少又唔好食就大鑊。我點了燒賣、鳳爪和山竹牛肉,茶位五元,送上茶包式普洱。燒賣有咬口,但餡內的根太大件,蝦肉又細少,燒賣包得鬆散,食落唔吸引。鳳爪皮夠鬆,醬汁美味。可惜兩件事係非常分離,即是醬汁唔入味,食落鳳爪冇味冇道。廚師要多花時間醃製才可,浪費了鳳爪又浪費了醬。山竹牛肉啤水過度,沒有牛的味道,只有香料的味道。這是一種非常差劣的製作手法,將牛肉啤到冇味,再由廚師人工加味。這樣做,就可以用廉價牛肉和隨便搵個人就可以整到。此外,肉質太鬆,唔夠實,相信係過度啤水之過。總括而言,食物質素中下,唔知點解間食肆可以甘出名?係遊客/外國人唔識嘢?定係我唔識得欣賞?冇人知道!!但我知道肯定唔代表港式點心!香港大把食肆啲點心好過佢!!
。見食店幾出名,而且價錢相宜,人流又唔多,所以入去試吓

我點了燒賣、鳳爪和山竹牛肉,茶位五元,送上茶包式普洱。

總括而言,食物質素中下

冇人知道!!

但我知道肯定唔代表港式點心!香港大把食肆啲點心好過佢!!
午餐
2022-01-03 663 浏览
以前有遊客嘅時候,每次來都必定大排長龍,近呢一年嚟都唔使排隊,點心抵食又好味,佢不時會推出一啲新點心,但感覺都係原本有嘅點心好味啲!! 今次兩個人都食咗好多嘢,每人只係$100鬆啲,唔收加一,茶位只係$5一位,真係幾抵食,每次諗起想食點心就會嚟呢度食,侍應服務態度都唔錯!!好味點心-🔸鮮蝦燒賣🔸陳皮牛肉球🔸酥皮焗叉燒包🔸潮州蒸粉果味道正常-🔹黃沙豬膶腸🔹鮮肉韭菜蝦薄餅🔹懷舊蝦多士🔹蛋煎臘味糯米飯

好味點心-

🔹鮮肉韭菜蝦薄餅
🔹懷舊蝦多士
🔹蛋煎臘味糯米飯

2021-12-22 726 浏览
🕰一個平凡星期二的上午11:00,一間鋪已坐滿七成,另一邊就未開。📍位置方面,唔好跟OpenRice,我建議由A出口上會方便d,如果跟OpenRice F出口上,可能會繞路一會。平凡星期二的上午11:00,位置有d🪑環境可以,似茶餐廳般簡單,較酒樓簡樸,沒有華麗的裝潢、時髦的用具,長方形的枱,膠製餐具。因為半開放式的鋪形,每人都能見到門外的等候情況,令人有種食完就快啲交枱的感覺。🤵🏻遮遮的態度還可以,每位$5的茶芥,沒有加一。‍👨🏻‍🍳總評,味道幾好,尤其蝦餃和燒賣!👍🏻😋如果我家附近都有一間,我會經開帶長輩👴🏻👵🏻去食!米芝連級數的點心,到底是有幾好?真係食得出的分別,比一般酒樓好食!另外,師傅係即叫即包,見佢地不斷地包蝦餃🦐燒賣,可見人氣最高!🔥🔥<晶瑩鮮蝦餃 $36>👍🏻👍🏻👍🏻呢個真係要讚!一籠四隻, 每隻大小平均,晶瑩飽滿!一咬開軟軟的水晶皮,便食到2-3隻鮮蝦,口感結實,絕無欺場。調味恰巧,沒有用太多味精或肥豬肉。<鮮蝦燒賣皇 $36>👍🏻👍🏻👍🏻呢位都相當出色,一籠四粒,每粒都有隻蝦、冬菇、杞子,以少少蝦膠和豬肉碎黏合。同樣味道口感都控制得
🕰
一個平凡星期二的上午11:00,
一間鋪已坐滿七成,另一邊就未開。
📍
位置方面,唔好跟OpenRice,
我建議由A出口上會方便d,
如果跟OpenRice F出口上,
可能會繞路一會。平凡星期二的上午11:00,
位置有d
🪑
環境可以,
似茶餐廳般簡單,較酒樓簡樸,
沒有華麗的裝潢、時髦的用具,
長方形的枱,膠製餐具。
因為半開放式的鋪形,
每人都能見到門外的等候情況,
令人有種食完就快啲交枱的感覺。
🤵🏻
遮遮的態度還可以,
每位$5的茶芥,
沒有加一。
‍👨🏻‍🍳
總評,
味道幾好,
尤其蝦餃和燒賣!👍🏻😋
如果我家附近都有一間,
我會經開帶長輩👴🏻👵🏻去食!

米芝連級數的點心,
到底是有幾好?
真係食得出的分別,
比一般酒樓好食!
另外,師傅係即叫即包,
見佢地不斷地包蝦餃🦐燒賣,
可見人氣最高!🔥🔥

<晶瑩鮮蝦餃 $36>👍🏻👍🏻👍🏻
呢個真係要讚!
一籠四隻,
每隻大小平均,晶瑩飽滿!
一咬開軟軟的水晶皮,
便食到2-3隻鮮蝦,
口感結實,絕無欺場。
調味恰巧,沒有用太多味精或肥豬肉。

<鮮蝦燒賣皇 $36>👍🏻👍🏻👍🏻
呢位都相當出色,
一籠四粒,
每粒都有隻蝦、冬菇、杞子,
以少少蝦膠和豬肉碎黏合。
同樣味道口感都控制得宜,剛好!

<酥皮焗叉燒包 $25>👍🏻👍🏻

少少芫荽和陳皮,
再自己點少少喼汁,
永不會膩的經典味道!😋

<鮮蝦腐皮卷 $36>
平時街開的腐皮卷都是煎的,
但這裏的是炸的!!!
所以幾時都要記得睇埋英文description,
“Deep fried bean curd roll with shrimp & chive”
「油炸韭菜蝦腐皮卷」
所以一上枱時我是有丁點失望的。
內餡是可以的,還有炒少胡蔔葡絲。
但炸粉漿的原故,幾乎吃不出腐皮🥲
鮮蝦腐皮卷

<鮮肉韭菜蝦煎餅 $28>
有春卷皮包著的剩餘材料,
另一個形態的「韭菜蝦春卷」,
無特色。
此外,火喉控制失敗,炸得燶左。
是脆、是未有燶到苦,
但較油。
鮮肉韭菜蝦煎餅

<杞子桂花糕 $13>
桂花和冰糖味幾濃,
魚膠粉又足夠,
夠結實。
抵食,
呢餐完美的結尾~
杞子桂花糕

杞子桂花糕
2021-12-18 1856 浏览
好耐都冇食過添好運啦突然有少少掛住佢嘅酥皮焗叉燒包, 今日收工特登走咗去香港站食晚飯可能因為疫情關係, 店裏面唔算太多人, 唔使排隊就可以入到去<酥皮焗叉燒包>大食妹一到步就即刻嗌咗酥皮焗叉燒包上菜嘅時候熱辣辣, 外脆內軟, 叉燒餡料都好多<古法糯米雞>嗰排做嘢非常忙, 一收工就非常肚餓, 嗌咗個比較飽肚嘅古法糯米雞糯米雞充滿荷葉香, 裏面嘅糯米蒸到啱啱好, 餡料都足夠嘅<鮮肉韭菜蝦薄餅>大食妹係韭菜怪, 一見到呢個鮮肉韭菜蝦薄餅就雙眼發光薄餅外皮係雲吞皮, 炸得又脆又香, 韭菜味突出<家鄉鹹水角>朋友就嗌咗家鄉鹹水角食落煙煙韌韌, 唔錯<蜜味叉燒腸>蜜味叉燒腸外皮幾滑, 但略嫌有啲厚, 薄少少會更好食<香煎蘿蔔糕>香煎蘿蔔糕口感比較軟身, 大食妹都係比較鍾意硬身少少嘅, 但過下口癮亦係唔錯嘅選擇<豉汁蒸鳳爪>豉汁蒸鳳爪非常入味, 再淋身少少會更好<鮮蝦燒賣皇>最後當然要食埋佢嘅鮮蝦燒賣皇可惜味道偏鹹, 反而唔太推介
好耐都冇食過添好運啦
<酥皮焗叉燒包>
大食妹一到步就即刻嗌咗酥皮焗叉燒包
上菜嘅時候熱辣辣, 外脆內軟, 叉燒餡料都好多
<古法糯米雞>
糯米雞充滿荷葉香, 裏面嘅糯米蒸到啱啱好, 餡料都足夠嘅
<鮮肉韭菜蝦薄餅>
大食妹係韭菜怪, 一見到呢個鮮肉韭菜蝦薄餅就雙眼發光
薄餅外皮係雲吞皮, 炸得又脆又香, 韭菜味突出
<家鄉鹹水角>
朋友就嗌咗家鄉鹹水角
食落煙煙韌韌, 唔錯
<蜜味叉燒腸>
蜜味叉燒腸外皮幾滑, 但略嫌有啲厚, 薄少少會更好食
<香煎蘿蔔糕>
<豉汁蒸鳳爪>
豉汁蒸鳳爪非常入味, 再淋身少少會更好
<鮮蝦燒賣皇>
最後當然要食埋佢嘅鮮蝦燒賣皇
可惜味道偏鹹, 反而唔太推介
  • 古法糯米雞
  • 鮮肉韭菜蝦薄餅
2021-11-21 836 浏览
☾酥香素XO醬腸粉👍上碟猶如黑糖炸糕😅外層脆粉內層黑麻麻🤔但香味撲鼻,濃郁既XO 醬油香🤤入口腸粉煙軔,似糯米質感。加少許XO 醬鮮香,外脆內軟新口感👍☾酥皮焗叉燒包👍👍👍未入口,濃郁奶香已經湧埋黎😳表層奶脆,有菠蘿包既質感😍熱辣辣岩岩出爐,香濃軟熟,海綿般柔軟😭😭叉燒肉質幼嫩有肉汁,掛住甜絲絲既糖漿🤤🤤🤤🤤大推必食☾家鄉咸水角👍👍點心最緊要新鮮熱辣!!🤤溫暖脆口,內裡軟綿綿,有糯米甜香味😌內在少量鹹香肉醉,好幸福😭☾蝦多士👍👍👍推介酥脆😱咬口沙沙聲脆卜卜,蝦肉爽口結實有彈力🤤☾香煎蘿蔔糕 👍軟腍腍濕𣲷𣲷,糕質較散,鹹淡相宜,外層又煎得香脆☾金銀蛋瘦肉粥👍粥煮得綿,少量金銀蛋肉碎調味☺️淡淡鹹香☾晶螢鮮蝦餃普通蝦餃質素,蝦肉算大隻彈口☾豉汁蒸鳳爪鳳爪炆得幾冧入味,傳統味道*********整體香脆香口點心最出色💕反而傳統點心相對失色⭐️味道 8/10 💕⭐性價比 7.5/10⭐️服務 5/10⭐️環境 5/10⭐️衛生 5/10
☾酥香素XO醬腸粉👍

☾酥皮焗叉燒包👍👍👍
未入口,濃郁奶香已經湧埋黎😳表層奶脆,有菠蘿包既質感😍

☾家鄉咸水角👍👍

☾蝦多士👍👍👍推介
酥脆😱咬口沙沙聲脆卜卜,蝦肉爽口結實有彈力🤤

☾香煎蘿蔔糕 👍
軟腍腍濕𣲷𣲷,糕質較散,鹹淡相宜,外層又煎得香脆

☾金銀蛋瘦肉粥👍
粥煮得綿,少量金銀蛋肉碎調味☺️淡淡鹹香

☾晶螢鮮蝦餃
普通蝦餃質素,蝦肉算大隻彈口

☾豉汁蒸鳳爪
鳳爪炆得幾冧入味,傳統味道

*********

⭐️衛生 5/10
  • 家鄉咸水角
  • 蝦多士
2021-11-20 710 浏览
呢間中式點心有好多遊客都慕名而來,仲係比米芝蓮星級推薦,價格都相宜🌟久揚大名今日終於一試,但其實食物質素比預期嘅普通😯未必會回頭再品嚐呢~🔸 酥皮焗叉燒包(HK$25)呢個係店內嘅名物,價錢都幾抵,不過個包就比平時嘅細個啲🤪外皮微脆有少少似菠蘿包咁,入面嘅叉燒餡適中,無想像中咁驚喜🔸 酥炸奶黃包(HK$26)見無蒸嘅奶黃包就試下呢個炸嘅做法,好似平時嘅炸饅頭咁,細細個都幾精緻😙不過就覺得略油左啲~🔸蛋白蝦春卷(HK$31)第一次見咁嘅春卷,入面有一絲絲嘅蛋白,外皮都酥脆,不過蝦味就唔係咁突出啦🔸 鮮蝦餃(HK$36)蝦餃就不過不失,皮厚薄適中,入面有啲蝦仁仔🍤🔸 鮮蝦燒賣皇(HK$36)入口嘅蝦味略少,豬肉味較重🔸 香煎蘿蔔糕 (HK$23)蘿蔔糕無咩其他配料,不過食到一絲絲嘅蘿蔔,好傳統嘅感覺
酥皮焗叉燒包

🔸 酥皮焗叉燒包(HK$25)
酥炸奶黃包
酥炸奶黃包

🔸 酥炸奶黃包(HK$26)
蛋白蝦春卷

🔸蛋白蝦春卷(HK$31)

🔸 鮮蝦餃(HK$36)
蝦餃就不過不失,皮厚薄適中,入面有啲蝦仁仔🍤
鮮蝦燒賣皇

🔸 鮮蝦燒賣皇(HK$36)
入口嘅蝦味略少,豬肉味較重
香煎蘿蔔糕

🔸 香煎蘿蔔糕 (HK$23)
蘿蔔糕無咩其他配料,不過食到一絲絲嘅蘿蔔,好傳統嘅感覺
午餐
2021-11-17 412 浏览
好多年前,食過一次添好運,覺得佢啲點心幾好食。最近去多次,睇吓佢嘅質素仲keep 唔keep到。推介點心:1.酥皮焗叉燒包:都係添好運嘅最好食,食過其他茶樓,整得都冇添好運咁出色。2.香菇薑汁植物豬肉菜包:佢唔算好鹹,但真係好有薑汁味,包體好鬆軟,好好食。3.潮州蒸粉果:個皮好薄,餡料豐富,好食過其他好多酒樓。4. 陳皮牛肉球:牛肉球都唔錯,但係就冇前面嗰三樣咁好食,中規中矩。5. 金銀蛋瘦肉粥:出面皮蛋瘦肉粥就食得多,第一次見金銀蛋瘦肉粥。整體都唔錯,唔算好鹹。不推介點心:1. 蜜汁叉燒腸:腸粉整體偏油,冇咩米香味。2. 酥香素xo醬腸粉:佢係類似炸腸粉,食唔到XO醬味,整體偏油膩,食一兩舊已經唔想再食。3. 香煎蘿蔔糕:太削,一夾就散,蘿蔔糕冇咩料,唔值得食。
推介點心:
3.潮州蒸粉果:個皮好薄,餡料豐富,好食過其他好多酒樓

不推介點心:
1. 蜜汁叉燒腸:腸粉整體偏油,冇咩米香味。
3. 香煎蘿蔔糕:太削,一夾就散,蘿蔔糕冇咩料,唔值得食。
2021-11-12
  • 潮州蒸粉果
  • 潮州蒸粉果
2021-11-01 599 浏览
喺中環想搵個平靚正午餐食都真係唔容易鍾意喺中環機鐵站呢度食呢間簽好玩午餐就唔使 講一定 好多人㗎啦 有陣時都係趁放工時間比較少人去呢度嘅點心 一向都有質素 唔太貴就可以飲餐茶呀快靚正 最緊要係 唔使加一呀不過就要加五蚊茶錢 可以有杯靚茶飲 去到點心唔算好多款不過總有啲你鍾意食嘅例如蝦餃燒賣牛肉球咁 有啲凍就嗌咗個金銀蛋瘦肉粥食都得好有火喉 好入味另外加咗碟腸粉係黃沙沙豬膶腸豬膶好臨即叫即蒸 粉腸晶瑩哭後加上甜豉油真係非常美味呀 拆開膠普洱壽眉我就鍾意飲留尾呢一句嘅白茶嘅甜品就不時都會轉今日係 今日係雪耳木瓜糖水非常滋潤 適合冬天飲都好有譚仔姐姐嘅感覺做嘢快靚正 呢度係咪好啱ol過嚟午餐或者係自己過嚟一盅兩件
  • 黃沙豬潤腸
  • 家鄉咸水角
  • 晶瑩鮮蝦餃
  • 蜜味叉燒腸
2021-09-10 1210 浏览
在IFC找一間性價比高的餐廳吃飯添好運應該是一個不錯的選擇「飲啖茶,食個包」,好好歎一下來得添好運,怎能錯過它們馳名的酥皮焗叉燒包($25)叉燒包一上桌,拿起手真是「熱辣辣」的包的酥皮外層鬆脆,而包的質地就軟綿綿裏面的叉燒和醬汁不是太甜,配搭在一起不禁令人一口接一口地吃下去另外,我們還點了黃沙豬潤腸($28) 、咸水角($21)和鳳爪排骨飯($35)黃沙豬潤腸是比較特別的點心,在其他地方飲茶比較少見豬潤的質地爽口,沒有腥味,腸粉皮則很滑嫩至於咸水角,外皮很脆,質地煙煙靭靭,餡料惹味值得一讚的是,這裏的點心全部都是即叫即蒸所有食物上桌時都是熱騰騰的,增添了食物的美味
在IFC找一間性價比高的餐廳吃飯
添好運應該是一個不錯的選擇
「飲啖茶,食個包」,好好歎一下
酥皮焗叉燒包

來得添好運,怎能錯過它們馳名的酥皮焗叉燒包($25)
叉燒包一上桌,拿起手真是「熱辣辣」的
包的酥皮外層鬆脆,而包的質地就軟綿綿

黃沙豬潤腸

黃沙豬潤腸是比較特別的點心,在其他地方飲茶比較少見
豬潤的質地爽口,沒有腥味,腸粉皮則很滑嫩
家鄉咸水角

至於咸水角,外皮很脆,質地煙煙靭靭,餡料惹味
鳳爪排骨飯

值得一讚的是,這裏的點心全部都是即叫即蒸
所有食物上桌時都是熱騰騰的,增添了食物的美味
2021-08-31
2021-08-23 753 浏览
係好食不過比以前明顯普通咗出去中環見朋友,附近又少貼地價錢餐廳,係得添好運叫做抵食雪山叉燒包都保持到以前水準,外脆內軟,雪山皮都調味適中,唔會太甜鳳爪排骨飯就真係普通咗d啦
係好食不過比以前明顯普通咗

出去中環見朋友,附近又少貼地價錢餐廳,係得添好運叫做抵食

雪山叉燒包
都保持到以前水準,外脆內軟,雪山皮都調味適中,唔會太甜

鳳爪排骨飯就真係普通咗d啦

2021-08-17 695 浏览
今日食評有✍🏻 添好運@香港站試食指數⭐️⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐️⭐️侍應態度⭐️⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·添好運出名點心平靚正食物質素好評今日點了1️⃣煎蛋牛肉飯⭐️⭐⭐⭐/42️⃣蝦餃(4粒) ⭐️⭐⭐⭐⭐/53️⃣生菜 ⭐️⭐⭐/54️⃣馬拉糕⭐️⭐⭐⭐/55️⃣牛肉球(3粒) ⭐️⭐⭐⭐/56️⃣xo煎腸粉⭐️/57️⃣燒賣(4粒) ⭐️⭐⭐/58️⃣叉燒包(3件) ⭐️⭐⭐⭐⭐/5因為太popular 我懶少少大家睇評分去點啦😂·反而可以同大家分享一下分店香港站的分店地點方便但晚上8點半截單9點關門晚食朋友未必啱·可能人流多分店衞生程度麻麻碗碟多油漬地下有食物周圍滴冷氣水不過都係嗰句速食嚟講性價比高👌🏻·599Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
添好運@香港站
試食指數⭐️⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐️⭐️
侍應態度⭐️⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
添好運出名點心平靚正

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-08-17
2021-07-04 1508 浏览
星期一返工搭搭下巴士, 中途天文台居然由紅雨轉為黑雨, 一出香港區, 好似倒水咁既雨量, 簡直令人唔想落車, 所以靈機一觸, 搭到去中環總站, 就唔會淋倒雨. 係等待轉暴雨警告既時間, 梗係飲餐茶最好消磨.9點都未到, 已經坐滿晒1間舖, 唔知大家係咪都係因為滯留, 而選擇避一避飲餐茶. 店員見狀, 即刻安排開另一邊舖招待.之前都有試過叫送遞返公司食, 但原來堂食真係爭好遠, 主要都係新鮮, 餐廳標榜即叫即蒸.鮮蝦燒賣皇食落去豬肉係好肥既感覺, 但唔會覺得膩, 反而覺得好軟滑, 好淋身, 蝦雖然唔係特別多, 但豬肉既綿滑, 搶左蝦既風頭, 上面放既杞子, 感覺只係用黎做點綴, 係有甜味既, 但可有可無.雖然佢叫陳皮牛肉球, 外觀亦都好多芫茜, 但食唔出哩2樣配菜既味道, 對於無太大興趣既我, 反而係一件好事, 可以著重返去品嘗牛肉既味道, 牛肉稍為醃過, 但唔會太咸而搶左牛本身既味道, 而咬口亦都好軟身, 無筋亦都好重要, 有時咬倒有筋, 會攝晒牙, 墊底既近似腐竹多於常用既枝竹, 所以唔會太硬身而做到太大對比.久聞腸粉係出名既, 今次就叫個蜜味叉燒試下, 果然名不虛傳, 叉燒多到想漏

蜜味叉燒腸
久聞腸粉係出名既, 今次就叫個蜜味叉燒試下, 果然名不虛傳, 叉燒多到想漏出個腸粉皮咁, 雖然唔係話好蜜味, 但都有甜味既, 腸粉皮好滑, 但比我想像中偏厚, 整體都係GOOD既.
鳳爪SIZE比出面既大隻, 蒸得離皮, 所以好容易就食倒, 但係個豉汁實在太咸喇, 加上入晒味, 所以成碟野非常咸, 最後只能夾硬食晒佢.
2021-06-28
蜜味叉燒腸
2021-04-29 1713 浏览
位於香港站既點心專門店,唔係好多人知,因為佢要係機鐵站果層再坐電梯先去到。12點去到唔洗排隊,但之後就會愈黎愈多人,餐廳要你齊人先比入去,但可以搵定人排隊。佢既叉燒包係必點,一個人可以食到兩個,佢唔酒樓既白皮包,而係雪山叉燒包,記住要趁熱食。另外,個豬潤腸粉都幾特別,唔係格格不入,反而口感好好。兩個人食左4碟,都係$100,飲茶黎講好抵食。