餐厅: 添好運點心專門店
资讯:

2019-04-08 400 浏览
所謂點心專門店,同一般酒樓沒兩樣,份量偏少,性價比低環境本來已沒有要求,收拾碗筷、點心籠、食餘的車仔,一直陪伴你左右進食,想像是如何賞心樂事😑員工服務亦是一絕。隔離秮寫錯枱號,員工落錯單,竟然要求客人換位,去遷就錯單,仲理直氣壯,上菜會混亂,經理怪責雲雲等等,完全狗屁不通只憧做遊客生意。捱面包,捱餓,也不會再來
所謂點心專門店,同一般酒樓沒兩樣,份量偏少,性價比低

只憧做遊客生意。
捱面包,捱餓,也不會再來
2019-04-06 298 浏览
同屋企人下午去左西九龍高鐵站參觀,順便試食米芝蓮推介~添好運。雖然要等位,但因為佢運作有別於傳統茶樓,似快餐店多d,野食好快到,大家都好快食完就結賬,所以等左少過10分鐘就有位坐。☝🏻食左個酥皮焗叉燒包,個皮造得好鬆化,好香脆。另外,佢個香滑馬拉糕係傳統那款,有那條滑滑既邊,好有舊式茶樓feel^^🥢古法糯米雞,有雞翼,好足料,好大隻好飽肚🍗。連鎖餐廳,還要是點心店,新舊菜式都能夠保持水準,又平,真的不簡單~👍🏻

食左個酥皮焗叉燒包,個皮造得好鬆化,好香脆。

古法糯米雞,有雞翼,好足料,好大隻好飽肚🍗。

香滑馬拉糕
古法糯米雞
下午茶
香滑馬拉糕
2019-04-05 2431 浏览
早前,自從港珠澳大橋開通後,搭高鐵的人流也相對減少!有見及此!我建議跟男朋友一起走到西九龍高鐵站的 <添好運點心專門店> 食晚飯!相信不用等太耐才入座!衰在高鐵站的指示及路牌不夠清晰,加上扶手電梯比預期少,大大個站,要搵扶手電梯或者 lift,要騰來騰去!幸好!當日星期四晚上,我們大約 7:00 到,不用等位,直接入座!這裡很大!相信是全港最大的分店吧!為配合及方便搭高鐵旅客行李喼,走廊寛濶!空間感充裕!我們被安排到近收銀處的二人桌!店員有香港人,也有大陸人!她們都很勤快!上食物快,收碟亦快!但又未至於無禮貌,沒有什麼特別,反而幫手跟單會加分!餐牌所有食品即叫即蒸,需時15~20 分鐘!依上桌次序:鳳爪排骨飯 $30記得 <唐記包點> 也有同款蒸飯供應,還要只得外賣 $25;<添好運> 只需 $30,又有堂食,相對更抵食!鳳爪排骨飯略有飯香, 混合豉油,飯粒均勻入味又不會太油!排骨肥瘦相間,食落軟身入味!雪山焗叉燒包 $23包身鬆軟,外層酥脆,滿載醬汁豐盈的叉燒,水準依然!晶瑩鮮蝦餃 $34蝦餃皮用上澄麵及高筋麵粉製成!外層晶瑩入口煙韌,

衰在高鐵站的指示及路牌不夠清晰,

這裡很大!相信是全港最大的分店吧!
為配合及方便搭高鐵旅客行李喼,走廊寛濶!空間感充裕!
我們被安排到近收銀處的二人桌!
店員有香港人,也有大陸人!
她們都很勤快!上食物快,收碟亦快!
但又未至於無禮貌,沒有什麼特別,反而幫手跟單會加分!

餐牌
所有食品即叫即蒸,需時15~20 分鐘!
依上桌次序:

鳳爪排骨飯 $30

鳳爪排骨飯略有飯香,
鳳爪排骨飯
雪山焗叉燒包 $23
包身鬆軟,外層酥脆,滿載醬汁豐盈的叉燒,水準依然!

雪山焗叉燒包
晶瑩鮮蝦餃 $34
蝦餃皮用上澄麵及高筋麵粉製成!外層晶瑩入口煙韌,內裡的蝦肉幾足料!
爽口鮮美,令人食得滿足!

鮮蝦菠菜餃 $34
加入菠菜,令整體變得清新!
同時菠菜吸收蝦鮮美,提升口味又柔軟!

鮮蝦菠菜餃
潮州蒸粉果 $18
粉果皮相比前者之下,既厚身、口感較腍缺乏彈性!
餡料豐足!包括:花生、沙葛、芹菜..等,調味剛好!不會死鹹!

潮州蒸粉果
黃沙豬潤腸 $26
腸粉質感又腍又糊口,不討好!
火候恰到好處!豬潤尚算爽口,整體不過不失!
荔芋西米露 (熱) $18
水溫熱辣辣!
這樣可以保持質感!不會變成糊狀,甜度恰到好處!西米亦發至晶瑩剔透!
荔芋西米露

不設加一服務費,每人平消費不用 $100,好抵食!

男友食完,尚未離開高鐵站,便有攪肚感,忍不住要衝去洗手間嘞!
 衛生方面應該要扣分吧!
2018-11-15
$95.5 (晚餐)
雪山焗叉燒包
鮮蝦菠菜餃
2019-03-31 339 浏览
添好運一間快餐式嘅中式點心,賣實力,快速點餐上菜打咭完成!哩間喺高鐵站上蓋,地方十分濶落,算是比較舒適的添好運分店。馳名的蝦餃,酥皮叉燒飯和即蒸腸粉都係最賣點!蝦餃的手功十分緊緻,蝦肉鮮香。而個酥皮叉燒飯真係必食推介,皮脆包暖叉燒香!

2019-03-31 162 浏览
衛生狀況堪憂。收拾髒盤剩菜的車一直停留在樓面,就停放在客人飯桌的隔壁,不知道餐廳到底是怎麼管理的,居然可以允許這種情況發生。服務員服務態度也不好,經常閒聊,看見客人招手也當看不見。食物水平急遽下降。不會再嘗試。
2019-03-21 155 浏览
之前都有同朋友嚟添好運食個飯,最鍾意就係食佢哋嘅酥皮焗叉燒包,今日我返完大陸嘅時候,喺高鐵西九龍站竟然比我見到添好運喺呢度開咗新鋪。咁啱又唔係好肚餓,就想嚟呢度食下點心同小食。我哋兩個人都係叫咗三樣嘢,一個必叫嘅叉燒包,一碟腸粉同一個燒賣。食物嘅水準其實同出面鋪頭差唔多,叉燒包都係咁好食。最鍾意就係上面果陣酥皮,成個包外脆內軟,所以每次我都一定會叫一碟。腸粉都唔錯,皮薄餡靚,唯一就係北菇雞球燒賣,一開始以為佢係普通燒賣,點知其實只係雞球,唔係好明點解呢個係叫燒賣,味道都還好既。
1K
2019-03-21 138 浏览
台灣朋友港為了帶他四處遊香港,我就決定帶他先吃一餐美味的午餐。朋友說在台北「添好運」響噹噹,在午餐時段排隊人龍很長,很想試一下香港原店的味道,那麼我就帶他去西九龍站新開的「添好運」來吃飯。新店在西九龍鐵路站位置超大,比之前的店大3倍多,在午市時段整間店都是滿滿的人,我們2人還要跟其他食客搭檯。朋友在1年前來港時已吃過有出名的「 酥脆叉燒包 」,這是必吃的點心,今次一定會點,來到時不算太熱,而且味道略為鹹了一點,說真有點失望,水準已沒之前那麼好了。「蝦餃」也可算不過不失,普普通通,沒什麼驚喜。至於「 糯米雞」餡料十足,糯米很香,但都是比較鹹了一點,算是可以。整體上水準已經大不如前,上菜時間快,但食物味道保持不住,希望下次再來有改善啦!

「蝦餃」也可算不過不失,普普通通,沒什麼驚喜。

2019-02-20 318 浏览
聖誕假期跟家人齊齊去西九搭高鐵上大陸玩,早餐選了在添好運吃。這間添好運店面超大,一開門便立即滿座,目測光顧的大部份都是非港人。試過添好運不同分店,這間的食物是最差的一間。腸粉蒸得過了火,皮有點糊。最差是糯米雞,調味超咸,吃了一口已經不敢再吃下去。皮蛋瘦肉粥粥料很少,皮蛋碎成粉,完全沒有口感。唯一覺得不錯的是鳳爪排骨飯,味道一切正常。希望這家分店的食物可以好好改善,別壞了添好運的美好名聲。

唯一覺得不錯的是鳳爪排骨飯,味道一切正常。

希望這家分店的食物可以好好改善,別壞了添好運的美好名聲。
2018-12-23
早餐
2019-01-23 479 浏览
西九龍高鐵站除了搭高鐵返大陸,裡面還有不少的食肆,當中名氣最大的,莫過於添好運。與其他分店相比,這間的人潮不算多,來的大都是旅客,一行幾人,等了十多分鐘便有位了。由於價錢便宜,我們點了很多點心,有鳳爪、馬拉糕、奶皇包、南乳豬手、叉燒腸、蝦餃、炒麵、糯米雞和脆皮叉燒包。當中最愛的一定是脆皮叉燒包和馬拉糕,脆皮叉燒包外皮脆卜卜,一咬開便能吃到滿口熱乎乎的叉燒,大小適中,幾口便吃完一個,馬拉糕很香、很軟熟,乃頂級的質素。以人均六十元一位的價錢吃到如此優質的食物,CP值超高。
2019-01-20 319 浏览
There are not many restaurants inside the high speed rail station. Tim Ho Wan is probably the best one. It opens at 9am. I went there for a dim sum brunch. There is no queue at all. This Tim Ho Wan restaurant is more spacious than the other branches. It is also the newest branch. The menu is the same as the other ones. I ordered four dim sums: the famous bbq pork buns, bbq pork vermicelli rolls, bean curd skin rolls and spring rolls. The bbq pork buns are quite good. It costs only $23 for 3 buns

The bbq pork buns are quite good. It costs only $23 for 3 buns. They are hot and sweet.

The spring rolls are not crispy enough.
The bean curd rolls and the bbq pork vermicelli rolls are average.

The hygiene could have improved. The service is so so. The pricing is very reasonable.

• Bbq  pork  buns
2018-12-27 540 浏览
久聞添好運點心好吃,而且經常人頭湧湧要等位,今次趁搭高鐵之前食啲嘢,就試試係咪名符其實先。好彩响門口等一陣已經可以入坐,不過啲位幾密,比較迫夾,其他分店唔知係咪都一樣呢?不過,想慢慢嘆茶都唔會揀呢間。茗茶每位$4又唔貴喎,叫咗三個點心:蝦餃、腸粉和馬拉糕。晶瑩鮮蝦餃一啖入口,兒時跟爸爸上茶樓的情境即時湧現,久違了的味道,餃皮軟糯有韌性,並非一咬就爆裂皮肉分離貨色。蝦仁有蝦味自然本質的脆,體形沒有很大而是適人中,荀絲比例剛剛好,一啖咬下去真好吃,好想再食呀黃沙豬潤腸實而不華的點心,腸粉皮滑得來有質感,豬潤新鮮起沙無啤水,愛吃新鮮豬潤的我,就鐘意呢種口感,不會盲目追求不自然的滑。香滑馬拉糕鬆軟有蛋香,蔗糖的香味也混在一起,吃光了才想到沒有影相,太好吃啦,哈哈!可以再吃的點心
久聞添好運點心好吃,而且經常人頭湧湧要等位,
今次趁搭高鐵之前食啲嘢,
就試試係咪名符其實先。
好彩响門口等一陣已經可以入坐,
不過啲位幾密,比較迫夾,
其他分店唔知係咪都一樣呢?
不過,想慢慢嘆茶都唔會揀呢間。

茗茶每位$4又唔貴喎,
叫咗三個點心:蝦餃、腸粉和馬拉糕。

晶瑩鮮蝦餃

一啖入口,兒時跟爸爸上茶樓的情境即時湧現,
久違了的味道,餃皮軟糯有韌性,

並非一咬就爆裂皮肉分離貨色。
蝦仁有蝦味自然本質的脆,
體形沒有很大而是適人中,
荀絲比例剛剛好,
一啖咬下去真好吃,
好想再食呀

實而不華的點心,
腸粉皮滑得來有質感,
豬潤新鮮起沙無啤水,
愛吃新鮮豬潤的我,
就鐘意呢種口感,
不會盲目追求不自然的滑。

香滑馬拉糕鬆軟有蛋香,
蔗糖的香味也混在一起,
吃光了才想到沒有影相,
太好吃啦,哈哈!

可以再吃的點心
2018-11-23
  • 香滑馬拉糕
2018-11-24 625 浏览
高鐵站內最起眼的食肆價錢比出面好似稍貴盅頭飯熱辣辣鳳爪排骨都好入味滲入白米飯,好惹味叉燒腸粉個粉皮厚到一個點…成口粉,勁少叉燒哇塞…雖說是豉油炒麵,上到台既竟然係米粉有d 凍冰冰最推介莫過於馬拉糕勁香滑甜之之
高鐵站內最起眼的食肆
價錢比出面好似稍貴

盅頭飯熱辣辣
鳳爪排骨都好入味
滲入白米飯,好惹味

叉燒腸粉個粉皮厚到一個點…
成口粉,勁少叉燒
哇塞…

雖說是豉油炒麵,上到台既竟然係米粉
有d 凍冰冰

最推介莫過於馬拉糕
勁香滑
甜之之
  • 馬拉糕
2018-10-24 819 浏览
想食米芝蓮級添好運,等位是常識吧,今日坐高鐵上廣州,碰啱午膳時間,當然醫好五臟六府才北上,在站內遠遠已看到添好運的招牌,於是碰碰運氣看看要等多久,結果五分鐘便能安排入座。高鐵站添好運餐牌與其他店無異,價錢應該一樣,裡面的座位數量相當多,目測枱數達四、五十張,喝了一杯茶後,最後點了馬拉糕、燒賣、蝦餃、牛肉腸、煎蛋牛肉飯、蘿蔔糕和菜苗餃,上菜的速度不錯,點心五、六分鐘便陸續上枱,食物質素依舊,吃了一枱點心才二百五十元,十分超值。

2018-10-18 593 浏览
服務一般,食物水平非常之低,真係可以講係好難食,唔相信嘅即管可以挑戰下,你食過咁求其咁難食嘅點心,價錢已經唔係平,香港真係越嚟越倒退,俾啲咁嘅大企業壟斷,仲要hea做
高鐵開幕對我嚟講冇乜感覺,不過迎來嘅好消息,就係開咗好多食肆,其中包括咗添好運喺高鐵站行去添好運,要經過一條專用電梯,一上就係reception。星期六晚巿以為會超多人等位,但基本上攞飛等5分鐘到就有位。餐廳佔地都幾大,食客以本地人為主。點餐紙,同其他分店一樣,一眼睇曬,款式比其他分店少(例如尖椒、春卷都冇)價錢方面,可能位置問題,價錢比其他分店貴一至兩成酥皮焗叉燒包:添好運嘅焗叉燒包真係特別好食,每次嚟都一定叫呢個「鎮店之寶」,外層麵包我皮又薄又鬆脆,叉燒餡好飽滿,最緊要係新鮮整好,仲係熱辣辣陳皮牛肉球:(要咗加量喼汁所以睇落好深色)牛肉球食落質感好軟熟,帶一點點陳皮同香茅嘅清香蜜味叉燒腸:正,好重芫荽香味,腸粉皮夠薄,不過有點過咗火,少咗滑溜嘅質感。家鄉咸水角:一上枱就知出曬事,見到隻碟有好多灰黑色嘅水滴!!!啲水點咁明顯,點解上菜嗰位睇唔到嘅食嗰陣個心都仲係有啲唔安樂,反正味道唔太特別,外皮有點厚,餡料幾新鮮但份量偏少,食一啖就放棄了。埋單兩位$123,以食物質素嚟講,雖然比其他分店貴咗啲,但價錢都仲係幾親民,不過衛生就一定要改善啦!

星期六晚巿以為會超多人等位,但基本上攞飛等5分鐘到就有位。

餐廳佔地都幾大,食客以本地人為主。

價錢方面,可能位置問題,價錢比其他分店貴一至兩成

陳皮牛肉球

蜜味叉燒腸