2017-02-18 74 浏览
早前約咗去位於佐敦的渡船角海鹽燒食晚餐。佐敦真係食肆林立,有各式各樣不同的美食,非常之多選擇。因為知道渡船角海鹽有很多用生蠔做嘅菜式同埋好多款式嘅串燒,所以就特意前來這間食店食生蠔及串燒。首先叫左呢度嘅招牌廣島蠔湯,湯底清甜,蠔味十足。亦叫咗法國出嘅生蠔,肉質新鮮仲有海水味,好正。跟住叫咗幾款不同嘅串燒,串燒燒得好香及好味。而且湯烏冬彈牙。而且價錢相宜。值得再試。

首先叫左呢度嘅招牌廣島蠔湯,湯底清甜,蠔味十足。

亦叫咗法國出嘅生蠔,肉質新鮮仲有海水味,好正。

2017-02-05 108 浏览
之前睇其他人網上分享 已經深深吸引了我大年初四 假期最後一日 約了友人食個開年飯!小店位置較為難搵 大家可能要靠Google map先搵到入席無耐 即點一份燒厚岸蠔由於友人不愛蠔 小妹輕鬆解決6隻厚身CREAMY! 絕無腥味!正!之後仲有燒蟶子,雖然SIZE唔錯,可惜我食個隻有小小沙 ,唔太推介是晚仲叫左燒菠蘿,羊架,扇貝,牛舌,青口其中燒菠蘿同牛舌都ENCORE左一次!燒菠蘿酸酸甜甜,極度開胃!乾身又不油扇具size都幾大,都幾抵食食到最尾,蠔迷既我有少少未夠喉就叫左個蠔湯蠔湯一上到湯底唔係普通既miso湯 反而似用海鮮湯加了小小豚骨去熬煮 十分鮮甜每個湯裡而都有一隻蠔,size都唔細飲完好想再encore多碗,可惜已經飽飽 哈哈一碗美味既蠔湯畫下完美的句號
之前睇其他人網上分享 已經深深吸引了我

大年初四 假期最後一日 約了友人食個開年飯!

小店位置較為難搵 大家可能要靠Google map先搵到

入席無耐 即點一份燒厚岸蠔

由於友人不愛蠔 小妹輕鬆解決6隻

厚身CREAMY! 絕無腥味!正!
是晚仲叫左燒菠蘿,羊架,扇貝,牛舌,青口
其中燒菠蘿同牛舌都ENCORE左一次!

燒菠蘿酸酸甜甜,極度開胃!

乾身又不油
扇具size都幾大,都幾抵食

食到最尾,蠔迷既我有少少未夠喉

就叫左個蠔湯

蠔湯一上到

每個湯裡而都有一隻蠔,size都唔細
飲完好想再encore多碗,可惜已經飽飽 哈哈

一碗美味既蠔湯畫下完美的句號
2017-01-31
2017-01-05 1990 浏览
為了迎接星仔成為新腥港人,家中都要都要進行一些小裝修和換傢私,這幾天家中堆滿雜物,連用餐的地方也沒有,反正師傅裝修我們也幫不了甚麼忙,就到附近偷閒一下。**************渡船角位於八文樓其中一條內街,雖然這小區臥虎藏龍,美食甚多,但要吃串燒的話出名的也不過某一兩家,渡船角就是其中之一。比起之前到過同區的另一家串燒店,渡船角座位沒有那麼擠迫。荔枝玉露($12)吃串燒不能沒有飲料,不好酒品的我就來罐荔枝玉露,食店提供粗飲管方便啜吸果肉。自家製蜂蜜柑桔特飲($22)特飲內有兩粒華梅甚麼的,入口酸酸甜甜,正好消去串燒的膩滯。這裡以燒蠔最出名,單是燒蠔已有九款選擇,不能不點。燒蠔一客六隻,但可以雙併。我們就點了鹽燒日本厚岸蠔和黑松露醬燒蠔,每款各一半。鹽燒日本厚岸蠔($98/6隻)燒過的蠔肉沒有縮小太多,與蠔汁淌在蠔殼內,上面鋪上香草,香氣撲鼻。蠔肉略帶鹹味,入口嫩滑,証明師傅掌搓控火喉的能力剛剛好,多一分過老,少一分又會太生。黑松露醬燒蠔($178/6隻)蠔殼內雖然沒有蠔汁,但體形跟前者差不多,每隻蠔肉上都伴有一大堆黑松露醬。蠔肉同樣鮮嫩多汁,入口有濃濃黑松露香味,非常好吃。招牌廣島

**************

荔枝玉露($12)
荔枝玉露
自家製蜂蜜柑桔特飲($22)
特飲內有兩粒華梅甚麼的,入口酸酸甜甜,正好消去串燒的膩滯。
自家製蜂蜜柑桔特飲
鹽燒日本厚岸蠔($98/6隻)
鹽燒日本厚岸蠔
黑松露醬燒蠔($178/6隻)
黑松露醬燒蠔
招牌廣島蠔湯($25)
蠔湯呈乳白色,捧上時非常燙熱,建議稍待一會才飲用。
招牌廣島蠔湯
蠔湯入口有濃濃蠔鮮味,湯內還有一隻蠔肉,蠔肉同樣鮮嫩。
招牌廣島蠔湯
錫紙鹽燒花甲($59)
花甲大小適中,肉質軟腍而不韌口,最重要是沒有沙。
錫紙鹽燒花甲
日本雞肉棒($22)
雞肉棒已預先調味,入味得來不會過鹹,中間應釀了雞軟骨甚麼的,令軟腍的雞肉中多了一點咬口。
日本雞肉棒
總結,食物無論調味和火喉都控制得恰到好處,無論好杯中物或愛吃燒物的朋友都不可錯過。
荔枝玉露
自家製蜂蜜柑桔特飲
黑松露醬燒蠔
錫紙鹽燒花甲
日本雞肉棒
鐵板芝士焗蠔渡船街多美食就人人皆知, 只談串燒店已有好幾家,但咁多間食邊間好?真係諗到頭都大埋!🙄 為食媽話試過其中一家不錯,又有多年的口碑, 所以放工後便和同事來試試看。🙈  「渡船角」門面裝修樸素,並無花巧。 裡面坐位整齊有序,環境寬敞。 可能時間比較早,所以沒有太多食客。  餐廳主要以「蠔」為招牌菜, 即開生蠔和燒生蠔固然少不了。 亦有供應其他不同的海鮮美食;燉蠔湯、燒龍蝦、燒貴妃蚌、燒蟶子王、燒各種活蝦等。 還有各式燒肉和烤蔬菜,應有盡有!  經店家介紹,當天的日本厚岸蠔肥美多汁,就來3隻吧!😏 鹽燒日本厚岸蠔(3隻)($49) 原隻新鮮生蠔用上沖繩天然海鹽調味, 燒熟後其海水味更突出,令人齒頰留香,  蠔保持其鮮甜juicy,一咬就爆晒汁,正!😙 天山菌香蠔湯($25) 原盅燉湯用老人頭菌、牛肝菌及廣島蠔等熬成,乳白色的湯水入口鮮甜可口。😌 湯裡面還藏有一隻剛熟的廣島蠔,蠔有如豆腐般幼滑,真材實料,真的物超所值啊!🤘🏻 鐵板芝士焗蠔($68) 芝士迷必食的芝士焗蠔終於上場了!😳 一客有4隻,都算抵食!  雖然是鐵板,但蠔保持鮮嫩多汁, 加上鹹香拉絲的芝士,
鐵板芝士焗蠔渡船街多美食就人人皆知,

為食媽話試過其中一家不錯,又有多年的口碑,

所以放工後便和同事來試試看。🙈

「渡船角」門面裝修樸素,並無花巧。

裡面坐位整齊有序,環境寬敞。

可能時間比較早,所以沒有太多食客。

餐廳主要以「蠔」為招牌菜,

即開生蠔和燒生蠔固然少不了。

還有各式燒肉和烤蔬菜,應有盡有!

經店家介紹,當天的日本厚岸蠔肥美多汁,就來3隻吧!😏

鹽燒日本厚岸蠔(3隻)($49)

原隻新鮮生蠔用上沖繩天然海鹽調味,

燒熟後其海水味更突出,令人齒頰留香,

鹽燒日本厚岸蠔
 蠔保持其鮮甜juicy,一咬就爆晒汁,正!😙

天山菌香蠔湯($25)

天山菌香蠔湯
鐵板芝士焗蠔($68)

芝士迷必食的芝士焗蠔終於上場了!😳

一客有4隻,都算抵食!

鐵板芝士焗蠔
 雖然是鐵板,但蠔保持鮮嫩多汁,

加上鹹香拉絲的芝士,好「芝」味啊~!☺️

蒜油什菇包($39)

各式各樣的菇菌;金菇、雞脾菇、秀珍菇、香菇等,用錫紙包着來燒,什菇燒得剛好,1d都唔會太dry!

混合了香草和牛油,食落香口又惹味。😋

蒜油什菇包
 看似普通的什菇包,做得好食又唔馬虎,愛菇🍄之人不可錯過!

香燒Agu荔枝卷($33)

軟嫩的沖繩宮古黑豚肉包著荔枝,

雖然荔枝在冬天不當做,但仍然鮮甜可口。

香燒Agu荔枝卷
 荔枝去油膩之餘,鹹甜味道夾得剛剛好,食多幾串都唔會覺得膩!😌

原隻8吋大虎蝦($63)

一隻手掌咁長的新鮮大虎蝦,話有8吋真係絕不花假!😍

原隻8吋大虎蝦
 用料新鮮關係,店家沒有用特別的調味料,只用上最普通鹽和黑椒去燒,就能把虎蝦的鮮甜原味帶出。

蝦肉肉質結實,爽口彈牙,值得一試!😋

值得一提的是店家做緊推廣優惠,

食客可以優惠價$28享用原價$48的三文魚刺身一客,每枱限叫一客。

三文魚刺身
 件件三文魚都肥美軟嫩,魚油脂香,

一客就有5片,真的很抵食!😎

整體來說,

「渡船角」主張不用花巧修飾或調味,

只用天然的海鹽,盡將新鮮海鮮食材的原味誘發出來。

各類海鮮價格都算親民,是適合跟朋友食個宵夜,把酒聊天食個下酒菜的好地方。😏
2016-12-28
天山菌香蠔湯
原隻8吋大虎蝦
2017-01-01 162 浏览
唉 自從轉咗工之後 成日都要ot 朋友約親我都要揀啲收得夜啲嘅地方 又或者直情去食宵夜當晚餐😂結果朋友就帶咗我嚟佐敦 食下串燒 摸下酒杯底~-重點推介 原條蒜蔥茄子船 ($32)不嬲食親串燒 都必定會食茄子 正宗茄子fans✌🏼呢到茄子 絕對足料 絕對喺好夠蔥同蒜蓉 唔會偷工減料~所以食落好香蔥蒜味 而且茄子熟度啱啱好 唔會太生👍🏼 三樣mix 埋好夾 仲有陣陣美極味 勾返起哂細個狂落美極嘅回憶😂-雞泡魚乾 ($48)雞泡魚乾又喺另一個每次有酒精活動時必叫嘅嘢食~唔知點解 總喺覺得雞泡魚乾同酒好夾😂一路摸住酒杯底一路食 好快就食完 呢到嘅雞泡魚乾都燒得幾好 亦夠乾身 但不失油份而且食落甜甜地 配埋沙律醬 真喺一個人食哂一碟都無難度
結果朋友就帶咗我嚟佐敦 食下串燒 摸下酒杯底~
重點推介 原條蒜蔥茄子船 ($32)
不嬲食親串燒 都必定會食茄子 正宗茄子fans✌🏼
呢到茄子 絕對足料 絕對喺好夠蔥同蒜蓉 唔會偷工減料~
所以食落好香蔥蒜味 而且茄子熟度啱啱好 唔會太生👍🏼
雞泡魚乾 ($48)
雞泡魚乾又喺另一個每次有酒精活動時必叫嘅嘢食~
唔知點解 總喺覺得雞泡魚乾同酒好夾😂
而且食落甜甜地 配埋沙律醬 真喺一個人食哂一碟都無難度
2016-12-30 655 浏览
在佐敦探完朋友之後,本來想一起去附近吃個糖水,不過走過這間串燒店,又被吸引住,走進去嚐一下。 大家不算太肚餓,沒有點飽肚的意粉或飯,點的都是串燒點了牛脷心 / 鹽燒鴨舌/ 雞皮 / 雞腎 / 雞子 / 雞軟骨 / 白鱔 / 豬頸肉/ 黑豚肉粒 / 腐皮墨魚卷  / 沖繩Aug千葉卷 / 魚鮫 / 燒茄子 串燒都是即叫即燒,味道不錯我喜歡吃原汁原味,調味劑下得得宜,沒有很濃平時吃火鍋我很喜歡點雞子沒想到串燒也有燒雞子,真夠特別,所以也點了一份雞子外皮燒得很香脆又帶點煙銀,口感比火鍋水煮的感覺硬身可能是因為用火燒的,水份沒有很多,咬下去反而沒有水感但依然有卜卜的感覺,有點像吃沒有芝士味的芝士腸不過其實調了味,帶小小咸,味道及口感都有趣有趣沖繩Aug千葉卷名字好好聽,點了一個來吃原來是以黑豚肉包裹著蘆筍來吃吁道新鮮得來又爽脆,加上肉質Juicy一點都沒有油膩感,好吃~燒茄子原條茄子,不算太大條上面舖滿蔥花蒜蓉,味道超級惹人,也是我的最愛! 吃串燒一定要飲啤酒,非常爽~
大家不算太肚餓,沒有點飽肚的意粉或飯,點的都是串燒
串燒都是即叫即燒,味道不錯

我喜歡吃原汁原味,調味劑下得得宜,沒有很濃
平時吃火鍋我很喜歡點雞子

沒想到串燒也有燒雞子,真夠特別,所以也點了一份

雞子外皮燒得很香脆又帶點煙銀,口感比火鍋水煮的感覺硬身

可能是因為用火燒的,水份沒有很多,咬下去反而沒有水感

但依然有卜卜的感覺,有點像吃沒有芝士味的芝士腸

不過其實調了味,帶小小咸,味道及口感都有趣有趣
沖繩Aug千葉卷

名字好好聽,點了一個來吃

原來是以黑豚肉包裹著蘆筍來吃

吁道新鮮得來又爽脆,加上肉質Juicy

一點都沒有油膩感,好吃~
燒茄子
原條茄子,不算太大條

上面舖滿蔥花蒜蓉,味道超級惹人,也是我的最愛!

吃串燒一定要飲啤酒,非常爽~
2016-12-27 158 浏览
一大班朋友都鍾意食串燒,再去飲啤酒啤一啤佢!蒜蓉包整得好食都好有技巧架,出面唔少鋪頭都唔係即叫即整,所以上枱嘅時候唔單只又硬又凍,而且蒜蓉味一啲都唔出。而呢間鋪頭就正好相反,除咗熱辣辣即叫即整新鮮出爐之外,蒜香味十足、牛油味更加係超標!好正!除此之外仲一人叫咗一客招牌嘅蠔湯,湯嘅鮮味十足,而且十分之足料喎,真係有一大舊蠔肉架除咗有我超鍾意食嘅燒翠玉瓜,火候十足燒得啱啱好之餘,仲有比較特別嘅蘋果,用咗日本蘋果因此食落十分之juicy仲有即燒既日本蠔添呀,少少海水味,好正燒金菇分量十足,牛油同埋蒜香好足,唔使10分鐘就清晒碟最後仲點少得原隻燒茄子呢,燒得啱啱好,因此茄子肉十分之容易就夾得起。仲加上大量蔥花食落超香口!忍唔住再叫多咗一隻添。
一大班朋友都鍾意食串燒,再去飲啤酒啤一啤佢!
仲有即燒既日本蠔添呀,少少海水味,好正
燒金菇分量十足,牛油同埋蒜香好足,唔使10分鐘就清晒碟
2016-12-24 210 浏览
位於佐敦嘅串燒店,主打用海鹽燒物,最為食到原材料嘅原汁原味,當然係材料夠新鮮先做到啦!叫左個蠔湯,調味簡單,湯味道香,咸度適中有蠔鮮味,湯入面仲有粒好大嘅蠔,都幾鮮甜!蒜香金菇包,落左牛油去烤所以好香,仲有蒜蓉,味道香濃!仲叫左個茄子船,搽左醬油去燒,上層鋪左蒜蓉同蔥,咸味好夠,味道好濃!鹽燒豬頸肉,用海鹽調味,味道咸香,豬頸肉都好香嫩!燒厚岸蠔,都係好左海鹽燒,原汁原味,食到蠔嘅鮮味,面蠔亦都好厚身,食落口感豐富!

蒜香金菇包,落左牛油去烤所以好香,仲有蒜蓉,味道香濃!
鹽燒豬頸肉,用海鹽調味,味道咸香,豬頸肉都好香嫩!
2016-12-21 1164 浏览
佐敦渡船街不嬲多野食 雖然米飯班主在佐敦工作 但我們都很少到佐敦覓食 今次米飯班主last day順便也在佐敦食晚飯吧由於我倆都是蠔怪 所以就找到這間除了串燒 還是專食蠔的渡船角海鹽燒 五點多就到了 由於食飯時間還未到所以只有我們一枱客 餐廳選擇好多,有各式各樣的燒物 還有一本專為蠔而設的menu 我們最後點了一個招牌廣島蠔湯 鐵板芝士焗蠔 海鹽燒蠔 荔枝豬肉卷 燒海蝦 現在還可以以優惠價28蚊加個三文魚刺身 三文魚刺身 三文魚肥美新鮮 28蚊十分抵食 招牌廣島蠔湯 餐廳賣點用原隻日本蠔入饌 係由店主精心研究,並且專成到日本取經 這碗乳白色既湯底更加是熬足6個鐘 加埋菇,鮮甜味美不得止 更可以突顯到蠔既鮮味 難怪這碗招牌蠔湯月賣近2,000碗 認真唔小野 海鹽日本厚岸蠔 原隻生蠔用上沖繩既天然鹽粒調味 鮮味更加突出 蠔燒得非常好一點都不乾保持juicy 蠔味香濃好味道 鐵板芝士焗蠔 小妹看到芝士又雙眼發光了 忍不住又點了這個 蠔依舊十分新鮮蠔味足 即使是鐵板的蠔亦能保找鮮嫩多汁 是多到爆汁 加埋香鹹拉絲既芝士,好好味 燒海蝦 店用
佐敦渡船街不嬲多野食

所以就找到這間除了串燒

還是專食蠔的渡船角海鹽燒

五點多就到了

由於食飯時間還未到所以只有我們一枱客

餐廳選擇好多,有各式各樣的燒物

還有一本專為蠔而設的menu

現在還可以以優惠價28蚊加個三文魚刺身

三文魚肥美新鮮

28蚊十分抵食

餐廳賣點用原隻日本蠔入饌

係由店主精心研究,並且專成到日本取經

這碗乳白色既湯底更加是熬足6個鐘

加埋菇,鮮甜味美不得止

更可以突顯到蠔既鮮味

忍不住又點了這個

蠔依舊十分新鮮蠔味足

即使是鐵板的蠔亦能保找鮮嫩多汁

是多到爆汁

加埋香鹹拉絲既芝士,好好味

燒海蝦

• 燒海蝦
  • 招牌廣島蠔湯
  • 鐵板芝士焗蠔
2016-12-19 130 浏览
話明蠔門夜宴,點少得食蠔啊?先係蠔湯,好鮮味,而且仲有超大隻蠔!再黎既燒蠔,大大隻食落啖啖肉,又夠新鮮,唔錯!擔心唔飽叫左個烏冬,可惜比較淡口味,適合配埋串燒食。墨魚嘴咬落好香口,而且比得幾多,兩個人分食都得!食串燒不嬲都係食肉多,今次叫咗兩份翠玉瓜同埋燒蘋果,估唔到效果又唔錯喎,食肉既期間,都不妨試試燒蔬菜。中和下油膩感之餘又多啲纖維落肚。各款串燒味道都唔錯,其中最有驚喜既居然係燒豆卜,又唔乾又夠味,食完仲想食!
話明蠔門夜宴,點少得食蠔啊?
先係蠔湯,好鮮味,而且仲有超大隻蠔!
再黎既燒蠔,大大隻食落啖啖肉,又夠新鮮,唔錯!
擔心唔飽叫左個烏冬,可惜比較淡口味,適合配埋串燒食。
墨魚嘴咬落好香口,而且比得幾多,兩個人分食都得!
2016-12-19 123 浏览
朋友仔相約聚一聚,我地主要想食好野,同聊天。佢帶我去了柯士甸一間食串燒的餐廳食野。原來店裡主打是食一不同款式的燒蠔,我只是睇相已經流口水了。燒象拔蚌仔~~2至3寸大小,開半去燒,加小小海鹽及香草粉,食時剛剛好熟,又新鮮又甜美,好味到我連殼上的汁都飲了。燒牛舌及安格斯牛肉~~肉質鮮嫩,剛剛好熟,仲睇到有少少鮮紅色,食落口,入口即融,口裡仲有安格斯牛肉的味。牛舌爽口,唔似依牛舌感覺。燒三文魚飯糰~~一拎出來已聞再陣陣燒香飯味,面頭有醬油一層,放在燒烤爐上燒一下把醬油及飯香帶出來了,仲有香脆口感,面裡面有三文魚肉碎及紫菜碎。細細件口啖就可以食完一個。哈哈 。燒年糕~~把外層到香脆可口,內裡芝士味濃又滑。最後試了兩款燒蠔,蠔又肥美又鮮甜蒜蓉燒蠔~~蒜蓉香口海鹽燒蠔~~少少咸,把蠔鮮味帶出來我仲把蠔的湯汁都飲了。
原來店裡主打是食一不同款式的燒蠔,我只是睇相已經流口水了。
燒年糕~~把外層到香脆可口,內裡芝士味濃又滑。
最後試了兩款燒蠔,蠔又肥美又鮮甜

蒜蓉燒蠔~~蒜蓉香口

海鹽燒蠔~~少少咸,把蠔鮮味帶出來

我仲把蠔的湯汁都飲了。
2016-12-17 96 浏览
抵食串燒食物種類好多,由日式、西式到港式嘅串燒都有,不過講到主打,一定喱度嘅生蠔料理。司令就試左佢招牌廣島蠔湯($25),個湯非常鮮甜,好重蠔味,仲有一大隻蠔係入面。另外,鹽燒日本厚岸蠔($98/6隻)都好推介,用左沖繩嘅海鹽黎調味,比起一般用蒜蓉黎烹調更帶出到蠔嘅鮮味嫁。唔食蠔嘅,都可以試下佢嘅安格斯牛肉粒($33),嫩口而且牛味濃得黎唔會羶。宮古黑豚肉粒串燒($19),味道甜口,咬落爆哂肉汁。另外,墨魚咀同翠肉瓜都唔錯,可以一戰喎。
抵食串燒

2016-12-15 162 浏览
本身想同朋友去旺角晚飯,不過旺角實在太多人太嘈吵,想靜靜地,就去了柯士甸一帶覓食!那邊的燒烤美食特別多,我們走到一間叫渡船角海鹽燒的餐廳,主打是吃燒物和蠔的!這裡有各種口味的燒蠔!都是即叫即燒的!鹽燒日本厚岸蠔厚岸蠔蠔味濃,size不大不小,用了香草和海鹽調味,一咬下去很juicy,海鹽正好可以提鮮!再來一個必食的招牌蠔湯,很creamy的湯,很鮮,原來入面有一隻蠔,很足料!芝士控見到有燒芝士年糕,點了一客,一咬開是滿滿的流心芝士。燒安格斯牛串不是入口即溶的質感,而是比較有咬口的,牛味特別濃!燒飯團原來有一隻蠔藏在飯團裡面,很特別呢!飯團表面燒很香脆,入面有軟綿綿的蠔,味道意外的夾!野菜包最後點了野菜包,吃得出加了一點酒,很惹味!
這裡有各種口味的燒蠔!都是即叫即燒的!
鹽燒日本厚岸蠔
芝士控見到有燒芝士年糕,點了一客,一咬開是滿滿的流心芝士。
燒安格斯牛串
不是入口即溶的質感,而是比較有咬口的,牛味特別濃!
燒飯團
野菜包
最後點了野菜包,吃得出加了一點酒,很惹味!
2016-12-08
2016-12-13 114 浏览
食串燒飲啤酒也是 放工其中一種的娛樂, 如果覺得去酒吧太嘈 有冇嘢食 不妨 可以選擇這一種一路吃一路飲酒傾計嘅方法 ,而且食物還有很多款式。輕量沒有點太多肉點左幾款常食嘅串燒例如雞 皮,雞軟骨,豬頸肉,燒鱔, 鴨舌,牛舌心 ,真是送酒一流嘅小食,香脆酥 ,不會啖啖肉那麼溜口, 食起上嚟玩不知不覺間可以食很多量喔!哈哈 有點發過今天為飲酒 而來, 所點的食物全部是佐酒美點還是頭一次 見到有燒雞春子, 忍不住點來試試。其實呢一樣食物不是那麼多人接受,平時打邊爐 ,都唔係個個會食 估唔到呢度竟然有得試下 燒嚟食, 口感真的很不錯,外脆內嫩咬落 還 很juicy, 不錯的推介呀!燒三文魚鮫, 份量沒有燒三文魚頭那麼大件, 肉比較多, 食嘅時候裏面嘅omega-3魚油輕滲出,來充滿魚香味, 一點腥味也沒有,不錯不錯。燒茄子, 因為茄子比較索汁,所以味道會有點偏鹹 ,濃味一點。

哈哈 有點發過今天為飲酒 而來, 所點的食物全部是佐酒美點
2016-12-13 168 浏览
今日和朋友到佐敦拎完信用卡的贈品後,朋友就介紹我到渡船角食晚餐。鹽燒日本厚岸蠔(3隻)及XO醬燒蠔(3隻):朋友話這裡的燒蠔不錯,鹽燒及XO醬的我們都想試試,於是就點了一個雙拼,每款三隻。「鹽燒日本厚岸蠔」日本的海鹽鹽香較濃味,帶出蠔的鮮味更重一點,十分入味。「XO醬燒蠔」中XO醬超級惹味,不會很辣。蠔肉肥大,有口感。鹽燒蘆筍串燒:蘆筍本身十分粗身,鹽燒更帶出味道的清甜,口感爽口。鹽燒車厘茄串燒:有芝士包住的車厘茄,車厘茄十分Juicy,而且新鮮,每粒都十分飽滿。招牌廣島蠔湯:除了燒蠔外,招牌廣島蠔湯亦是十分出名的,奶白色的蠔湯味道鮮甜,湯裡面還藏著一隻十分肥美的新鮮生蠔,鮮蠔的味道沒有消失,十分滿足的一個湯。日式鮮蠔飯團:試了燒蠔及蠔湯,再試一下鮮蠔飯團,飯團煎得外脆呈金黃色,而內裡的飯亦不會太乾身,中間藏著的鮮蠔,份量不算太大,味道不及燒蠔及蠔湯。
鹽燒日本厚岸蠔(3隻)及XO醬燒蠔(3隻):

鹽燒蘆筍串燒:
鹽燒蘆筍串燒
蘆筍本身十分粗身,鹽燒更帶出味道的清甜,口感爽口。

鹽燒車厘茄串燒:
鹽燒車厘茄串燒