2023-01-18 37 浏览
今天和朋友到九龍城辦年貨的時候,發現了一間精緻的壽司店🥰店舖的面積不是很大,但是裝修精美,只有吧枱的座位☺️可以直接看到師傅製作壽司及刺生午時的時候,我們叫了刺身拼盤,有三文魚🍣油甘魚真鯛甜蝦帶子,也有朋友最喜歡的海膽魷魚卷和𩶘魚!刺身非常新鮮,看到師傅即切即放上盤真的很開心🥰🥰另外叫了一個北海道刺身丼,有三文魚,吞拿魚和海膽,三文魚和吞拿魚非常大件肥美😋😋啖啖肉,而海膽配上白飯,又是一番滋味😋😋😋我最喜歡吃的灸燒左口魚裙邊手卷,左口魚的油脂燒過後更加香口☺️☺️ 一淡淡的用融化在舌頭上😋😋卷物方面,我們叫了辣味蔥吞拿魚腩卷 ☺️算是少數會叫辣的日本料理,而日本的辣也不會太辣,和吞拿魚非常合拍!下次經過九龍城都可以到訪,座位有限,整個午市都見到非常爆滿,門口還有人在排隊等候,可見在該區非常受歡迎😍
今天和朋友到九龍城辦年貨的時候,發現了一間精緻的壽司店🥰

2023-01-17 26 浏览
原來九龍城除咗泰國菜之外 日本餐廳林立 之前已經試過好幾間出色嘅日式料理 今次條街嘅一個角落又有細細間嘅日本餐廳叫渡邊屋 ~入咗去試一試 裏面嘅位置唔多 師傅會喺你面前即叫即整 好吸引😎叫咗呢間餐廳幾道招牌:⭐️本鮪赤身蔥吞魚腩丼呢個見好多人介紹 所以今次都一定要試吓 一上枱賣相已經好吸引 吞拿魚腩分量多到差唔多瀉😂 而且喺個頂頂度仲有幾塊吞拿魚整出嚟嘅花 裏面裝着一個超橙既蛋黃😍有錦上添花嘅效果 而且味道都好出色 三樣嘢加埋都好夾好香 配飯一流!⭐️火灸壽司盛盒當中有三文魚/油甘魚/帶子/左口魚/鰻魚/赤蝦/原條海鰻 師傅喺舖頭燒嘅時候 已經聞到陣陣嘅油香味 所以一上枱嘅時候都好期待 每一個都燒得好香 我個人就特別喜歡原條海鰻 佢放落口入口即溶 加埋鰻魚汁非常濃郁 😌⭐️刺身盛盒有三文魚/油甘魚/真鯛甜蝦/帶子/海膽魷魚卷/𩶘魚 每一款都非常之新鮮 當中我最喜歡就係海膽魷魚卷 平時就比較少食到 佢係用魷魚卷包住海鮮 質感好唔錯 而且海膽味道都好creamy 整體嚟講呢間九龍城小店 雖然麻雀雖小 但係食物室質素好高好新鮮 而且價錢都幾實惠 推介😉

入咗去試一試 裏面嘅位置唔多
師傅會喺你面前即叫即整 好吸引
😎叫咗呢間餐廳幾道招牌:

⭐️本鮪赤身蔥吞魚腩丼

⭐️火灸壽司盛盒

⭐️刺身盛盒

2023-01-16 24 浏览
好耐冇食日本野,挑起條癮同朋友去左呢間<渡邊屋>。餐廳座位唔多,但勝在師傅即叫即做,而且材料夠新鮮,質素唔差得過omakase 👍🐉原條活鰻壽司($28)活鰻好大條,可以卷住成舊飯仲有剩,鰻魚味道鮮甜,加埋鰻魚汁甜甜地,好惹味🦐蝦蛄壽司($18)即係瀨尿蝦,已經熟煮左,肉質爽口鮮甜🦀松葉蟹腳壽司($32)肉質綿密,帶有淡淡既甜味同鮮味🐟炙燒間八腩壽司($37)間八即係大型既鰤魚,腩位非常肥美,口感濃郁香醇,經炙燒後油香味更加凸出🐠火炙左口魚邊手卷($32)口感既肥美爽口,炙燒後有甘甜魚油滲出, 食落更覺濃郁甘香,入口即溶。🍱三文魚子海膽丼($268)海膽份量好多,而且味道鮮甜。三文魚子咸鮮味十足,加上店員用2種日本米煮成既醋飯,每一啖都好滿足。
好耐冇食日本野,挑起條癮同朋友去左呢間<渡邊屋>。

🐉原條活鰻壽司($28)

🦐蝦蛄壽司($18)
即係瀨尿蝦,已經熟煮左,肉質爽口鮮甜

🦀松葉蟹腳壽司($32)
肉質綿密,帶有淡淡既甜味同鮮味

🐟炙燒間八腩壽司($37)

🐠火炙左口魚邊手卷($32)

🍱三文魚子海膽丼($268)
2023-01-15 19 浏览
同朋友去九龍城食飯~我發現新開嘅日本餐廳!日本餐廳嘅老闆係日本人,所以佢係講日文架~ 好在有員工係講廣東話!我哋叫咗日本紋甲壽司~火灸左口魚邊手卷同埋刺身盛盒~ 刺身盛盒份量真係好充足!仲有我最愛嘅海膽魷魚!魷魚包住紫菜海膽真係我最愛嘅款式嚟㗎!魷魚好彈牙咬落去有淋淋嘅海膽個口到爆出嚟!超香滑嘅海膽同魷魚配合得切天衣無縫!成個拼盤裏邊仲有超級厚切嘅油甘魚腩~非常大隻嘅新鮮帶子!大大隻赤蝦!因為全部都係大件,又厚切份量非常充足!日本紋甲壽司都好好味好新鮮~ 識落嘅口感係好似魷魚咁!爽口彈牙!火灸左口魚邊手卷真係一流!燒到油脂均勻嘅火灸左口魚肥美入口即溶!真係新鮮香口又好味😋

我哋叫咗日本紋甲壽司~火灸左口魚邊手卷同埋刺身盛盒~

刺身盛盒份量真係好充足!仲有我最愛嘅海膽魷魚!

大大隻赤蝦!因為全部都係大件,又厚切份量非常充足!

很有風味的一家日本料理,店子頂上的大金魚很有氣勢。2位壽司師傅嘅料理好正,侍應十分健談,氣氛愉快。先來的牛油果芝士三文魚卷,牛油果🥑夠淋滑,本身就同芝士粒與三文魚都很夾,加上秘製醬汁都唔洗再另外點豉油。呢個卷雖然砌到好高,但食落口唔會鬆開哂,食到師傳功架!瑩光魷魚軍艦上好juicy 嘅魷魚仔,一咬落去就爆開海水味,而紫菜脆口,席前即做就係咁好食😋灸燒福岡明太子壽司🍣好驚喜,很少吃灸燒過的明太子,口感更加豐郁,少少🤏🏻辛辣感,很特別! 🍣渡邊屋📍地址: 九龍城衙前圍道122號地下H舖

🍣渡邊屋
📍地址: 九龍城衙前圍道122號地下H舖
2022-12-14
庆祝纪念
纪念日
2023-01-13 28 浏览
久不久會去九龍城行街,近屋企又方便。而家又多了地鐵線就更好。等亞囡放工一齊去九龍城食飯,最近得知有一間日本人主理嘅小店,我哋又喜歡食壽司,刺身,不防一試。本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼嘩!份量不少,賣相吸引。本鮪赤身甜美。最回味係一只生雞蛋撈入吞拿魚茸和飯,極品。刺身盛合有六,七款。帶子係最得我心,鮮!甜蝦真係又甜又漿口。神戶和牛壽司點都要食番個主打。和牛軟腍又滿有油膩。火炙左口魚邊手卷亞囡最鐘意食左口魚邊。焦香!
等亞囡放工一齊去九龍城食飯,最近得知有一間日本人主理嘅小店,我哋又喜歡食壽司刺身,不防一試。

本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼
嘩!份量不少,賣相吸引。
本鮪赤身甜美。
最回味係一只生雞蛋撈入吞拿魚茸和飯,極品。

刺身盛合
有六,七款。帶子係最得我心,鮮!
甜蝦真係又甜又漿口。

神戶和牛壽司
點都要食番個主打。和牛軟腍又滿有油膩。

火炙左口魚邊手卷
亞囡最鐘意食左口魚邊。焦香!

2023-01-12
3K
2023-01-12 23 浏览
自屯馬線開通後,去九龍城一帶方便好多,今晚專程去宋皇台站,逛一下九龍城。順便找一間餐廳晚膳,見街角有一間日式料理店,燈火通明,吸引到注意。原來係壽司,刺身店,坐位只五個,好彩時間尚早,等了十分鐘左右。刺身盛合三文魚,𩶘魚,帶子,海膽魷魚,油甘魚,真鯛,甜蝦好鮮美,估不到海膽跟魷魚咁夾。本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼吞拿魚腩蓉非常滋味,尤其混入生雞蛋,味道更有層次。火炙左口魚裙邊手卷炙過香口惹味,可口美味。神戶和牛壽司半生半熟嘅口感,口腔充滿油脂香,好正。
順便找一間餐廳晚膳,見街角有一間日式料理店,燈火通明,吸引到注意。原來係壽司刺身店,坐位只五個,好彩時間尚早,等了十分鐘左右。

刺身盛合
三文魚,𩶘魚,帶子,海膽魷魚,油甘魚,真鯛,甜蝦
好鮮美,估不到海膽跟魷魚咁夾。

本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼
吞拿魚腩蓉非常滋味,尤其混入生雞蛋,味道更有層次。

火炙左口魚裙邊手卷
炙過香口惹味,可口美味。

神戶和牛壽司
半生半熟嘅口感,口腔充滿油脂香,好正。

2023-01-12
2023-01-06 25 浏览
九龍城既日式小店,雖然店舖細,但裝潢夠靚☺️,而且店內清潔得好乾淨,服務亦都好好,店內用餐體驗好好👍所有食物都見到係即叫即整,享受到新鮮整好既食物。壽司類叫左虎蝦、劍魚腩同松葉蟹腳。入口有少少鮮甜味,而且海鮮食材唔細份😋壽司飯口感同醋味岩岩好⭐️手卷叫左黑白黃金蟹膏同北寄貝沙律,餡料完全俾足,啖啖都食到食材🦀推薦北寄貝沙律手卷,青瓜爽脆,味道鮮甜帶微酸,十分開胃同滋味😍另外叫左霜燒魚生飯,炙燒過程已經聞到香味🥰魚生燒成半生熟狀態,迫出油甘香,卻又不失鮮味😆魚生片大大塊,食落好滿足❤️

2023-01-06
  • 北寄貝沙律手卷
去九龍城多數食泰菜但今次要試下日式隱細小店.堂食只有五座位,坐住吧枱睇住師傅即場製作😌加上日本員工細心款待,大家亦閑談幾句,感覺猶如置身日本🇯🇵 推介✨本鮪壽司盛盒($146)一次可以食晒唔同呑拿魚部位😋大拖羅油脂極多,入口即溶.但想唔到中拖羅質素都好好,同樣魚油豐富,非常滿足!依個質素非常抵食~👍🏻✨另外單點火灸系列!一邊等一邊聞到陣陣焦香,雖然是火灸但食材都非常新鮮~大推✨火灸左口魚邊壽司($20)火灸芝味鰻魚壽司($22)火灸明太子虎蝦壽司($21)火灸鮟鱇魚肝壽司($36)四種口感同味道都不一😋👍🏻左口魚邊魚油重,鰻魚厚身焦香,明太子配虎蝦又香又爽口,鮟鱇魚肝如鵝肝般細滑豐腴,入口即化日本海膽魷魚刺身($58)出面比較少見嘅刺身配搭.海膽鮮甜美味,魷魚爽口而有黏性.非常特別食材質素好,服務細心,菜單多選擇….連個薑都好好味,添左2次…要再訪😋🍣渡邊屋九龍城衙前圍道122號地下H舖

推介✨本鮪壽司盛盒($146)

火灸左口魚邊壽司($20)
火灸芝味鰻魚壽司($22)
火灸明太子虎蝦壽司($21)
火灸鮟鱇魚肝壽司($36)

四種口感同味道都不一😋👍🏻

日本海膽魷魚刺身($58)

食材質素好,服務細心,菜單多選擇….
連個薑都好好味,添左2次…要再訪😋🍣

渡邊屋
九龍城衙前圍道122號地下H舖
2023-01-06 27 浏览
今日去九龍城搵食。想食壽司!一個人搵到間小店,估唔到啲壽司質素唔錯,下次有機會再試其他。今次我叫咗壽司盛盒同散叫咗幾件想食嘅壽司。$138 火炙壽司盛合、呢個我覺得幾抵食,每一件都唔錯。有三文魚、油甘魚、帶子、左口魚、鰻魚、赤蝦、原味海鰻。壽司火炙過幾香。火炙三文魚腩有油脂香,油甘魚都唔錯。帶子幾厚、赤蝦大隻。散叫$38 黑瀨油甘魚腩壽司、$48 本鮪中拖羅壽司、$32 三文魚子軍艦、$12 芥末八爪魚軍艦。壽司全部即叫即整,感覺新鮮。鍾意軍艦紫菜仲好脆。油甘魚腩幾鮮味,中拖羅夠肥美。價錢唔貴,壽司質素幾好。

自從九龍城有宋王臺地鐵站之後,都經常過嚟搵好嘢食。唔少得泰國菜,點心,酸菜魚,Cafe,今次喺十字路口見到日本菜,座位大約五至六個,但門口不斷有人排隊同等外賣。舖頭入面好光猛,兩位師傅好細心準備壽司。Menu款式都幾充足,當飯都有十款選擇,例如得償三文魚,甜蝦角切魚生,炙燒魚生。三文魚腩刺身極之新鮮,上枱厚厚肉。推介海膽紫菜魷魚卷,魷魚黏口同海膽好配合。炙燒魚生當飯嘅帶子好厚身,鍾意左口裙邊魚有油香味,滲透入飯好快食晒。油甘魚壽司同埋赤海蝦壽司上枱shiny,blink blink,不禁encore多一次。
2023-01-04 21 浏览
呢間九龍城壽司店主打外賣,亦有少量堂食座位。落單後師傅喺你面前即刻整,相當新鮮。餐牌有刺身、壽司、手卷、丼飯等等。▶️極尚刺身丼$156呢個唔好睇落去以為好細碗,其實相當多飯,非常夠飽。刺身全部厚切,相當滿足!兩件吞拿魚都係厚切鮮味、兩件三文魚又厚又肥美、帶子都大粒鮮甜、仲有赤蝦大隻爽口、三文魚子撈飯一流!▶️海膽北海道帆立貝手卷 $56呢個手卷抵食,海膽海膽鮮甜,而且仲有帆立貝,紫菜又脆。▶️本鮪大拖羅壽司$56呢個拖羅油脂夠又肥美,入口即溶嘅口感!值得一試!

呢間九龍城壽司店主打外賣,亦有少量堂食座位。落單後師傅喺你面前即刻整,相當新鮮。餐牌有刺身壽司、手卷、丼飯等等。

▶️極尚刺身丼$156

▶️海膽北海道帆立貝手卷 $56
呢個手卷抵食,海膽海膽鮮甜,而且仲有帆立貝,紫菜又脆。

▶️本鮪大拖羅壽司$56
呢個拖羅油脂夠又肥美,入口即溶嘅口感!值得一試!
2023-01-03 18 浏览
今日同朋友book咗位嚟渡邊屋食嘢 記得book位 座位唔多 如果唔book就有機會要喺門口等架喇🤩呢間食肆我都係第一次嚟 啲食物全部都好有水準!同有啲比較特別嘅嘢食🤤真鱈白子 滑不溜口 配埋間鋪嘅柚子酸汁 好夾👍魷魚海膽卷🦑呢個放入口 慢慢食 會有少少黏稠感 佢夾埋啲海膽好好食 好煙靭😋刺身盛合🍱全部刺身都好新鮮!(刺身有 三文魚、油甘魚、鯛魚、帶子、海膽魷魚卷、)刺身切得好厚下!所以一放入口就覺得好滿足🥳海膽炙燒三文魚手卷 海膽很鮮甜 加埋炙燒三文魚 好好食😍間八魚腩壽司、黑瀨油甘魚腩壽司 間八魚腩壽司好爽口 油甘魚好香 但係口感就無咁爽 但係2個都好味!👏👏

呢間食肆我都係第一次嚟 啲食物全部都好有水準!
同有啲比較特別嘅嘢食🤤

真鱈白子 滑不溜口 配埋間鋪嘅柚子酸汁 好夾👍

海膽炙燒三文魚手卷 海膽很鮮甜 加埋炙燒三文魚 好好食😍

2023-01-02 19 浏览
朋友介紹呢間隱世壽司🍣店,店鋪雖小,只有一張長吧枱,但份外親切,店長和師傅很有禮貌,食物和服務質素都很好,性價比很高,是我近期吃過最好的壽司店。我和朋友午餐時段叫了兩個盛盒,另加2款壽司😋。極上壽司🍣盛盒$248有三文魚/左口魚/原條海鰻/帶子/大拖/和牛/牡丹蝦🦐/帶子全部大大件,非常肥美。朋友最愛和牛…和牛刺身,和牛半熟,滿口油脂,入口即溶,牛味亦濃而不膩。我就食左口魚/海鰻/大拖,左口魚油脂香,入口即溶。海鰻好大條,肉質細嫩,魚油香滲到飯中。牡丹蝦好新鮮,味道相當鮮甜。刺身盛合 $248三文魚/油甘魚/真鯛/甜蝦/帶子/海膽魷魚卷/𩶘魚每款都很有水準,最令我們期望的是海膽,完全無腥味,令人不可抗拒。甜蝦🦐鮮甜美味,非常回味。炙燒赤蝦🦐壽司 $40鐘意食蝦的我另叫多款蝦,赤蝦味更濃,口感有點不同但同樣鮮甜,吃得滿足。

極上壽司🍣盛盒$248

全部大大件,非常肥美。

刺身盛合 $248
三文魚/油甘魚/真鯛/甜蝦/帶子/海膽魷魚卷/𩶘魚

炙燒赤蝦🦐壽司 $40

2023-01-01 28 浏览
小小店鋪 座位不多 差不多是1對1的服務 好溫馨貼心🤣不過都好多人叫外賣🥡店內有手寫既時令海鮮推介 師傅話冬天既海鮮都特別肥美 🐟刺身盛食 ($248 +1)好豐富既刺身盛食🍱可以試到唔同種類既刺身 一次過滿足曬唔同喜好既人 全部都好新鮮 🤗師傅教落食刺身既wasabi 唔係溶落豉油入面 而係應該包入刺身入邊 再點豉油 🫡口感唔同曬 同埋呢度既wasabi 完全唔刺鼻 食得好爽🫶真鱈魚白子 ($138 +1)充滿豐富蛋白質 養顏滋補🤩食落口感似豆腐腦 加上柚子酸汁 好開胃😋日本海膽魷魚刺身 ($58 +1)魷魚咬落好有張力 充滿黏性 海膽甜中帶甘 好美味🫶北海道帆立貝手卷 ($38 +1)帆立貝手卷用料充足 整個手卷都有食到唔同既佐料🥒唔係表面隨便放幾塊魚生既手卷 誠意之作👍三文魚壽司盛盒 ($78 +1)呢個價錢可以食到咁多三文魚壽司🍣性價比非常高 值得推薦👍
小小店鋪 座位不多 差不多是1對1的服務 好溫馨貼心🤣

刺身盛食 ($248 +1)

真鱈魚白子 ($138 +1)

日本海膽魷魚刺身 ($58 +1)
魷魚咬落好有張力 充滿黏性 海膽甜中帶甘 好美味🫶

北海道帆立貝手卷 ($38 +1)

三文魚壽司盛盒 ($78 +1)
呢個價錢可以食到咁多三文魚壽司🍣性價比非常高 值得推薦👍