2024-07-30 101 浏览
好耐冇去茶餐廳食早餐,叫咗份典型嘅港式早餐。有雪菜肉絲米粉+煎雙蛋+迷你菠蘿包🍞雪菜肉絲米粉就正正常常,不過裡面有少少辣椒絲,所以味道比較濃。估佢唔到嘅係有菠蘿包!!! 菠蘿包外層都算脆同香😋

今時今日仲可以咁差嘅服務態度! 我以為澳牛出咗名㗎啦!估唔到呢間港里茶餐廳一樣! 我自己身為香港人我都好奇怪,問過夥記攞個餐牌睇佢叫我,自己睇個檯面 最慘佢基本上呢一個四人座位,每一邊呢就係只貼一張 ,細個一半A4 size嘅餐牌!! 再+上啲字係好細隻 我呢啲有老花嘅點會睇到呀 !! 咁咪問個夥記 畀一張早餐餐牌我睇, 兩個都唔肯提供!! 只係繼續叫我睇餐枱 我結果要趷起身行過對面位, 仲要搬開 嗰個枱面嘅 食物餐具先睇到!! 係咪好精彩呢🤪痴線 !!打印餐牌成本有幾貴啫? !當你好貴都係六蚊一張影印。你仲要細個一半A4 size,你一次過打印一張都可以擺放到四個餐牌啦. 你六蚊可以打印到四張餐牌咁都唔肯投資 , 夥記佢仲要個樣好厭煩 當你問佢攞餐牌 ,香港茶餐廳 多得呢啲咁嘅餐廳服務 想好都難啦! 唔好怪人北上消費 😩最後試咗去所謂嘅招牌沙爹牛肉 ,非常普通, 唔需要專登走去試 !奶茶完全唔合格, 求其自己買即沖嘅都好飲過佢另外蛋治又係唔合格, 炒蛋:雞蛋冇味 ,炒得太碎.菠蘿包個皮 用鐵匙羹都敲到kwok kwok聲, 證明好硬,不合水平👎服务差,食物质素不合格,不会再幫襯了。。
今時今日仲可以咁差嘅服務態度! 我以為澳牛出咗名㗎啦!

痴線 !!

打印餐牌成本有幾貴啫? !
當你好貴都係六蚊一張影印。

香港茶餐廳 多得呢啲咁嘅餐廳服務 想好都難啦!
唔好怪人北上消費 😩

奶茶完全唔合格, 求其自己買即沖嘅都好飲過佢

另外蛋治又係唔合格, 炒蛋:雞蛋冇味 ,炒得太碎.

服务差,食物质素不合格,不会再幫襯了。。。
2024-03-03 391 浏览
有效率有禮貌茶餐廳今日去完裕華買野,行去尖沙咀搵午餐,行到去一系排隊,一系裝修好舊,終於行返轉頭中途見到哩間,因為之前行過見到麵包同裡面裝修都OK。12點半左右去到仲有卡位,2個人坐4個人卡位都無話你,OK喔。坐睇叫左兩個午餐,覺得服務態度吾錯—叫海南雞本來要求走胸,伙計大哥話要加$10轉肶,跟著加一句其實廚房可能吾叫都比你,最後又真系比左肶。—真系1分鐘都無就上菜,真系有效率,—上到來啊姐仲好風趣咁話啊媽靚湯,又話咁快系出量咖嗎,哈哈。—在午餐途中亦見幾個伙計對其他客人態度非常友善海南雞飯餐($66)3分— 是雞肶,太開心啦!—睇到雞肶連最低果塊都見到有透明的雞油,好難得。— 雞皮可以話有彈力,可惜雞肉比較熟,好在吾鞋,都算有雞味,所以如果系雞胸就吾知道會點啦!— 油飯聞到好香,食落比較其他餐飲重姜和香料味,幾特別,唯一吾好系太硬,食完都有頂胃感覺。土魷魚蒸肉餅($55)4分—土魷估計吾系一起蒸而似系炸過最後放系肉餅面,所以幾香,幾有心思—肉餅都系正常肥肉比較多,吾死實,都算有肉味。—哩個餐又系差在個白飯,比較硬。例湯(5分)— 比足料,好甜,成碗青紅蘿蔔,仲有雞腳同豬骨,奶茶(4分

有效率有禮貌茶餐廳

坐睇叫左兩個午餐,覺得服務態度吾錯

—真系1分鐘都無就上菜,真系有效率,

—在午餐途中亦見幾個伙計對其他客人態度非常友善

海南雞飯餐($66)3分

— 是雞肶,太開心啦!

—睇到雞肶連最低果塊都見到有透明的雞油,好難得。

土魷魚蒸肉餅($55)4分

—肉餅都系正常肥肉比較多,吾死實,都算有肉味。

—哩個餐又系差在個白飯,比較硬。

例湯(5分)

— 比足料,好甜,成碗青紅蘿蔔,仲有雞腳同豬骨,

奶茶(4分)

—奶茶真系幾滑幾香,如果熱小小就perfect。

檸檬水(3分)

—正常

埋單後見到外面咁多遊客買麵包,又買左一個核桃蛋糕做下午茶,食落牛油幾香幾鬆,系甜左d,但系茶餐廳level都可以攞4分,吾好用cafe 比較

例湯

例湯
土魷蒸肉餅
  • 海南雞肶飯
2024-02-10 225 浏览
至愛的沙爹牛肉麵和港式奶茶 這裏都好美味 簡直是絕配👍奶茶的味道是正宗的港式奶茶, 非常好飲!星期日到佐敦必去的地方, 但是有時很多人,有種擠迫的感覺. 還有每人必須嗌一個餐 不能白坐😂
2023-11-12 307 浏览
行過見到香港懷舊餅店先有既朱古力曲奇,食落口感不如預期,較為淋身,缺乏鬆脆的質感。朱古力味道濃郁,但整體口感欠佳。外觀金黃光滑,但無法掩蓋口感上的不足。如果真係想食,建議搵過其他。
外卖自取
2023-09-24 353 浏览
係附近上完堂就到附近食個Lunch,諗住方便搭巴士是但食就入左而間茶餐廳點食《中伏🤢難食到一個點》。lunch時間揀咗個菠蘿雞扒焗飯跟湯及熱飲☕️,諗住食焗一定唔會難食🤔點知中伏難食到🤮焗飯個炒底太差看似好好食,食落一啖啖好似薯蓉質地既飯勁嘔心🤮炒蛋飯都做唔好點樣做焗飯?竟然可以中間濕到一嚿嚿成坺嘢😵‍💫諗住食雞扒算啦,點知啲雞扒勁鹹一啲都唔好食。菠蘿成個飯應該得三至四粒$62食過咁嘅飯坐得辛苦又要搭枱寧願食連鎖大x樂好過。
$62食過咁嘅飯坐得辛苦又要搭枱寧願食連鎖大x樂好過。
2023-09-01 328 浏览
奇怪假期都可以直入,但趕時間就揀咗最緊要就腳的「港里冰廳」常餐$53吾使二分鍾已經全部送到,絕對是極速。但整體賣相真麻麻沙嗲牛肉米碗超大,沙嗲牛肉大塊,沙嗲汁比例少,牛肉入味但好多渣。不過想吃公仔麵所以改咗米粉,平時好少食米粉覺得佢都幾爽口,比公仔麪容易消化。炒蛋,丹麥多士一睇就知炒蛋是預早炒好,連最基本的溫度也欠奉,最攪笑系冇拿拿加左樱花蝦同埋兩粒好假嘅迷你帶子系炒蛋面,味道就正正常常;丹麥多士預咗多油,但估唔到會多到bid 曬出嚟,頂唔順用紙巾索,足足用左4 張紙巾先攪得掂,入口仍然系油,都係凍嘅。熱鴛鴦,夠熱,茶味比較重,有啲鞋口。一間水準勁走下坡的茶餐廳、肯定是我最後一次幫襯。

奇怪假期都可以直入,但趕時間就揀咗最緊要就腳的「港里冰廳」

常餐$53
吾使二分鍾已經全部送到,絕對是極速。

但整體賣相真麻麻
沙嗲牛肉米
碗超大,沙嗲牛肉大塊,沙嗲汁比例少,牛肉入味但好多渣。
不過想吃公仔麵所以改咗米粉,
平時好少食米粉覺得佢都幾爽口,比公仔麪容易消化。

炒蛋,丹麥多士

熱鴛鴦,夠熱,茶味比較重,有啲鞋口。

一間水準勁走下坡的茶餐廳、肯定是我最後一次幫襯。
2023-08-13 193 浏览
諗住試吓海南雞飯,+10轉雞髀,20分鐘都未整好,等到整出嚟,真係嚇死,咁大個人食海南雞都未試過變咗蒸雞,雞脾縮曬,肉全熟,仲混雜兩三舊雞胸,完全唔係嗰回事,真係唔會再幫襯
2023-08-13
2023-06-19 298 浏览
大約下午3:30 ,見到餐廳門口E- display有午餐,覺得選擇頗多,於是進入門口收銀問我多少人我說一位,他說要搭枱,我說沒有問題,剛好跟着門口開門位置有張二人吉枱,叫我坐在那張二人枱,坐下來後沒有人招呼你,門口位置偏熱,隔離又坐在一個有體汗臭味的大叔,想搵侍應落單,舉了幾次手也沒有人回應,有一個類似見到你,但是也沒有即時回應,心想最後一次機會不回應便走,既然餐廳咁缺乏人手為何不採用而家最興嘅QR code落單呢?因為我食嗰個係常餐都要成50幾蚊一客,價錢略貴,其實而家食個茶餐Over $50都唔係問題,但係你唔好一副愛做不做的樣子係咪嫌棄我一個人幫襯呢?我食呢個下午茶茶餐一啲都唔享受,貼錢買難受,以後唔會再幫襯⋯
2023-04-06 288 浏览
餐廳餐牌上說明早餐是牛油餐包,但是沒有附上牛油!當我問侍應的時候,侍應說牛油已在餐包內! Amazing!以此邏輯,餐牌應該更改為麵粉牛油雞蛋糖餐包!再問其他侍應,他們異口同聲說沒有牛油比的!完全違反商品說明條例!比張枱我哋,完全沒有抹枱😰

比張枱我哋,完全沒有抹枱😰
2023-04-06
早餐
2023-04-06 235 浏览
呢日夜晚又嚟佐敦搵食,呢間茶記開正響彌敦道,出面就係巴士站搭車方便,就嚟試試。叫咗兩款小菜:1.     西芹雲耳雞球:雞球都幾滑同入味,成碟份量足夠2.     滑蛋蝦仁:呢個實在唔多掂,有幾隻蝦咬落有少少霉之餘,成碟餸係無味的😕,蛋又完全無蛋香😓,食食下要自己落鹽,只係叫做份量算多其中一個加$15轉套餐,跟例湯、白飯同上湯娃娃菜,例湯都係一般茶記味精湯,娃娃菜正常發揮但偏少呢度的小菜價錢偏貴,單叫一個小炒最平都70幾蚊,要加$15先轉餐,即最平都要$90,呢個價錢附近大把更好的選擇。所以一次就夠了!

叫咗兩款小菜:
1.     西芹雲耳雞球:雞球都幾滑同入味,成碟份量足夠
2023-04-03
2023-01-02 806 浏览
早前四處周圍走走趴趴,誤打誤撞食到一餐不錯的下午茶。茶餐廳前枱有自家焗麵包、蛋撻等外賣,有幾位女士在排隊買包,典型港式風格:入內,見收銀的事頭婆幾好傾,她說這分店開了大概一年多。硬件屬一般清潔光良的茶餐廳格局,軟件食物與茶記大同小異,吸引我眼球的是其中它的常餐 D「即滾枸杞豬膶湯麵」$55先上有「櫻花蝦帶子炒蛋配多士」蛋炒得幾嫩滑,吃到少許奶香,也是炒蛋嫩滑的要素之一:櫻花蝦和帶子比較似是「聖誕」裝飾多於實際功能,沒有令味道有很大分別,眼感及心理上就感覺高貴了:脆丹麥多士是店自家製,已蠻重牛油香,不用自己再塗牛油,有些少似平面版「奶油豬」:主角出場,我也好耐無飲過枸杞滾豬膶湯了:今次用它來做湯底配丁麵,印象中除了蕃茄湯底,較少見用家庭式滾湯代替茶記速食湯底:豬潤剛熟,爽滑,完全無異味,不錯:夾埋枸杞加薑片一起吃,確有在家飲「滾湯」的感覺,清甜且味精感不重。因為是即滾,要等一會,飲完成身暖笠笠!麵是真 • 丁麵,爽口正常:加杯熱奶茶,用上黑白淡奶,甚香滑:可能我細食啦,食完成個餐都幾飽,$55 吃一頓有心思的常餐,抵食。
先上有「櫻花蝦帶子炒蛋配多士
蛋炒得幾嫩滑,吃到少許奶香,也是炒蛋嫩滑的要素之一:
主角出場,我也好耐無飲過枸杞滾豬膶湯了:
豬潤剛熟,爽滑,完全無異味,不錯:
麵是真 • 丁麵,爽口正常:
加杯熱奶茶,用上黑白淡奶,甚香滑:
2022-12-23
  • 即滾枸杞豬膶湯麵
2022-08-31 613 浏览
去開呢頭返工,初嚟報到就俾啲同事帶咗去食豬潤麵。我對豬潤嘅印象就係一啲只會喺粥上面出現嘅嘢。估唔到調返轉擺喺麵上面係另外一種享受。.雖然得個幾塊,但係對於驚膽固醇超標嘅我,四塊豬潤絕對係足夠,想食多幾塊但係都唔敢。豬潤咬落去啱啱好,唔會太傻太鞋,亦都唔會太生。.炒蛋多士喺呢個餐配送嘅,比出面茶餐廳好食,仲有麵包糠底唔使加錢!!(呢個先係重點)。寫食評之前我都已經食過幾次你個套餐,次次水準都一模一樣唔會太飄忽。值得去
豬潤麵套餐
豬潤麵套餐
2022-08-06 390 浏览
茶餐廳、冰室,離不開傳統有既茶餐:包、蛋、粉麵、飲品呢間冰室,早前有次下午茶打算去食,點知出現人龍,放棄咗。今次lunchtime,有得早一點,就去試試吧!餐廳人來人往,餐廳既午餐都有粉麵常餐,餐牌多選擇,常餐餐牌睇落吸引,見多人order常餐,所以今次都order 左個常餐E - 酸菜豬扒米線 併 丹麥多士+煎雙蛋+熱奶茶 $53感覺一般般,豬扒口感ok,唔會鞋,反而米線就比較淋都無問題,問題係碎到呢,唔到,要用匙羹食另外,丹麥多士,其實都ok,不過可能我比較喜歡普通厚多士多點,丹麥多士,食落有油膩感奶茶不過不失,茶餐廳奶茶囉!而我朋友就order個鮮茄牛肉燴意粉($58+$6熱檸茶),個意粉等得耐,到上枱時,原來燴意粉係分開,一碗鮮茄牛肉加汁,意粉就白灼,食時自己淋汁食,朋友感覺失望,估唔到燴意粉唔係撈埋一齊,賣相唔吸引,(忘記影相🤦🏻‍♀️)不過個鮮茄牛肉同埋啲汁味道都👌🏻(朋友話)但佢下次有機會再黎呢間餐廳,一定唔會再order呢個喎!
茶餐廳、冰室,離不開傳統有既茶餐:包、蛋、粉麵、飲品

所以今次都order 左個常餐E -
酸菜豬扒米線 併 丹麥多士+煎雙蛋+熱奶茶 $53

感覺一般般,豬扒口感ok,唔會鞋,
反而米線就
比較淋都無問題,問題係碎到呢,
唔到,要用匙羹食

奶茶不過不失,茶餐廳奶茶囉!
常餐E-酸菜豬扒米線

2022-08-05
2022-08-04 248 浏览
落錯單唔想換就話賣晒,見到侍應用餐具撥骨,垃圾,撥晒落地,啲肉碎捆住曬玻璃枱邊,見到都極度嘔心,之後用法千年冇洗過嘅部抹枱都係背曬啲渣宰落地下,成張櫈都係啲肉碎又唔抹,食食下飯見到超級反胃,第一次食完唔會再有下次,衛生環境惡劣。